המדריך: איך להכין מטבוחה • הכינו את החלות

מטבוחה עגבניות פלפלים ושום צילום: אסף אמברם
מטבוחה עגבניות פלפלים ושום צילום: אסף אמברם

מאז שהייתי ילד אני אוהב מטבוחות. זוהי אחת המנות שהכי התגאיתי כשהצלחתי להכין בבית, בעיקר כי פעם הייתי בטוח שיש בה איזה תבלין סודי שאני לא אגלה אף פעם. אז מסתבר שאין תבלין כזה, אבל יש טכניקת בישול שממקסמת את הטעמים של המרכיבים שנכנסים אליה, ויוצרת הרמוניה אמיתית ביניהם, ומחברת אותם כך שנולד טעם חדש:  טעם של מטבוחה.

 

צפו: איך להכין מטבוחה מושלמת בבית

שיטת המטבוחה
מה שהופך מטבוחה לכל כך מוצלחת הוא האיזון בין החמיצות של העגבניות, למתיקות של השום והפלפלים האדומים והחריפות של הפלפל הירוק. עם זאת, הטעם הכי חשוב שהיא מכילה הוא אוממי – הטעם החמישי, שכבר זכה לכתבה גדולה ומפורטת.

היא עוברת בישול ארוך, במהלכו המים שמכילים מרכיביה השונים מתאדים להם אט אט. האידוי הזה מביא לריכוז של חומרי הטעם השונים, מה שמביא לנו לחך את התענוג הגדול. מכיוון שהיא כה מרוכזת, המטבוחה תמיד תוגש ביחד עם משהו שהוא תפל במהותו: קוסקוס או חלה למשל, שניהם נייטרלים ולכן מאזנים את כל הטוב שיש בה.

 

מסדר המטבוחה: עגבניות קלופות, ראש שום שלם פרוס, פלפל ירוק חריף ופלפלים אדומים פרוסים. צילום: אסף אמברם
מסדר המטבוחה: עגבניות קלופות, ראש שום שלם פרוס, פלפל ירוק חריף ופלפלים אדומים פרוסים. צילום: אסף אמברם

מרדומה, מקבובה, מרמומה ומה שביניהם
לפי הסופר ואיש האוכל יוצא טוניס רפרם חדד, מטבוחה היא רוטב עגבניות מבושל. שמו מגיע הוא מלשון טביחה – מילה שמשמעה בישול או תבשיל, והיא חוזרת על עצמה במגוון של מאכלים. לפי חדד, רק בתוניס ישנם ארבע שמות שונים לרטבים שכאלו (מרמומה, מרדומה למשל). והשוני הוא לא רק בכינוי, אלא בסגנון הבישול שמשתנה ממדינה למדינה ואפילו מבית לבית. אפשר למלא ספר שלם במתכוני מטבוחה שלא יהיו זהים. ממש כמו קובה 😀

את דברי חדד אפשר להרחיב לכל אזור המגרב: בטוניס, אלג'יר ומרוקו מכינים ונותנים שמות שונים למטבוחות השונות. גם במטבח הטורקי יש לא מעט הכנות דומות.

השונות באה בסוג המרכיבים, הכמות, אופי וזמן הבישול: יש שיעמיסו כמויות של פלפל ירוק חריף, ויש (כמוני) שישמרו אותו במינון נמוך יש שמתחילים בקליית הפלפלים על להבה גלוייה או בתנור. יש המוסיפים תבלינים – אבל רק מקבוצת הפלפלים: שאטה גרוס, פפריקה מתוקה או חריפה, אבל לא תמצאו בה כמון או קימל, שהופכים אותה למשהו אחר ששייך לכתבה אחרת. יש שיגידו שזמן הבישול המינימלי למטבוחה הוא 4 שעות, ויש ש-40 דקות יספיקו, וכן הלאה.. הבנתם 🙂

 

והתוספת שלי למסיבה: כל מיני עגבניות שרי. צילום: אסף אמברם
והתוספת שלי למסיבה: כל מיני עגבניות שרי. צילום: אסף אמברם

>> מתכון לטנזיה מרוקאית אמיתית

אני מתחיל בהכנות:
קילוף עגבניות (בקולפן משונן, אין לי סבלנות לאף שיטה אחרת) – שצריכות להיות בשלות ואדומות. ברחבי השווקים (אבל לא בסופרמרקט) תוכלו לבקש מהרוכלים עגבניות למטבוחה- כאלו שהתחילו קצת להתרכך והן לא טובות לסלט, אבל מצד שני עמוסות בטעם שיתן הרבה אופי. אלו העגבניות הכי טובות למשימה, ושימוש בהן עוזר לצמצם בזבוז מזון, שזה תמיד מבורך.

קילוף וקיצוץ שום: ראש שלם חברים, לא פחות. עדיף שום ישראלי, שהוא גדול יותר ובעל שיניים בשרניות. רוב השום שתמצאו בארץ (זה שנמכר בשרוולים) מיובא מסין, והוא בסדר, אבל לא עומד בתחרות עם הישראלי.

 

מתחילים בטיגון יסודי של הפלפלים. צילום: אסף אמברם
מתחילים בטיגון יסודי של הפלפלים. צילום: אסף אמברם

פריסת פלפלים: אחד ירוק חריף (בשבילי, תרגישו חופשי לפנק ביותר), ושניים אדומים. אתם יכולים לראות מהתמונה שהשתמשתי בפלפלים אדומים מאורכים – מזן שנקרא שושקה/רמירו, שהקליפה שלהם דקה יותר וטעמם מתוק יותר, ככה שהם עובדים פה יותר טוב מחבריהם הקונבנציונליים.

הטוויסט שלי למתכוני המטבוחה שתמצאו ברחבי הרשת הוא עגבניות שרי – הן מרוכזות יותר מהעגבניות הרגילות ומוסיפות מתיקות שעושה הבדל משמעותי בטעם של המנה הסופית. תרגישו חופשי להתפרע ולהשתמש בכמה סוגים וזנים. למרות שזאת תוספת שנשמעת מאוד טבעית והגיונית, אין מצב שתפתחו ספר בישול מרוקאי ישן ותראו אותן נכנסות פנימה.

 

כשהפלפלים מטוגנים (שרפתי לאמא של אפרת אנזל קצת את הסיר :D ) מוסיפים את השום. צילום: אסף אמברם
כשהפלפלים מטוגנים (שרפתי לאמא של אפרת אנזל קצת את הסיר 😀 ) מוסיפים את השום. צילום: אסף אמברם

הסיבה פשוטה: עגבניות השרי הצטרפו לעולמנו רק בשנות ה-90 של המאה הקודמת. הן תוצר של פיתוח ישראלי של פרופסור נחום קידר ופרופסור חיים רבינוביץ' מהפקולטה לחקלאות ברחובות, וכל עשרות הזנים של עגבניות השרי שאפשר למצוא בשווקים כיום הן תוצאה של עבודה המתבססת על הפיתוח הישראלי הראשוני. הכי כבוד!

אחרי שהכל חתוך ומוכן, מתחילים בבישול: קודם כל מטגנים בשמן (אני שמתי שמן זית) את הפלפלים, טיגון עצבני כזה, שמרכך ומתחיל להזהיב אותם. הטיגון הזה מוציא מהפלפלים טעמים חדשים, בזכות תגובות שנקראות תגובות השחמה – מאיירד וקרמליזציה, שעסקנו בהם בעבר. כמות השמן פה חשובה: אנחנו נדיבים. אנחנו רוצים למצות את כל הטעם והצבע מהפלפלים, והשמן הוא מה שעושה את זה. שימו פחות שמן – והתוצאה הסופית תהיה פחות מוצלחת.

 

הבאות בתור הן העגבניות - קודם השרי, אחר כל העגבניות הרגילות המקולפות. צילום: אסף אמברם
הבאות בתור הן העגבניות – קודם השרי, אחר כך העגבניות הרגילות המקולפות. צילום: אסף אמברם

אחריהם נכנס השום, אותו אנחנו לא רוצים להשחים כי ברגע שנתחיל קצת לשרוף אותו הטעם שיצא ממנו שישתלט על כל התבשיל. ברגע שרואים שהוא ממש קצת מזהיב אפשר לעבור הלאה, לעגבניות השרי.

>> סלט אורז חלומי

מכיוון שהן מכילות הרבה נוזלים, המפגש ביניהם לבין השמן יוציא להן את המיץ, מה שיקרר את הטמפרטורה של הסיר. החום עושה לעגבניות השרי מה שהוא עשה לפלפלים, ולכן גם להם חשוב לתת טיגון יסודי.

אחרונות נכנסות העגבניות הגדולות (אחרי חיתוך לרבעים) ואז מתחיל הבישול הארוך, שעה וחצי (לפחות לטעמי), תוך ערבוב מדי פעם, עד שהן כמעט נעלמות והמטבוחה מצמצמת היטב. אז אפשר לתת לה להתקרר ולהגיש. אגב, ביום שבו צילמנו את המתכון בבית משפחת אנזל, כל המשפחה התנפלה עליה, וכמעט ולא נשאר מה לצלם. מקווה שזה מה שיקרה גם אצלכם בבית 🙂

 

וככה זה נראה בסוף: רוטב סמיך, מרוכז ומלא טעם. צילום: אסף אמברם
וככה זה נראה בסוף: רוטב סמיך, מרוכז ומלא טעם. צילם ולבש נעליים כחולות שהשתקפו בסיר: אסף אמברם

מתכון למטבוחה לא חריפה מדי עם עגבניות שרי והמון שום

4-6 מנות כסלט פתיחה, טבעוני/פרווה, 20 דקות עבודה נטו, שעה וחצי עד שאפשר לאכול

מצרכים:

8-10 עגבניות אדומות בשלות
6 כפות שמן זית (או יותר)
2-3 פלפלים אדומים (עדיף אלו המאורכים-שושקה/רמירו) חתוכים לפרוסות דקות או קוביות קטנות
1 פלפל ירוק חריף (אפשר יותר או פחות לפי הטעם), פרוס דק
שיניים מראש שום אחד, קלופות ופרוסות דק
חופן נדיב (15-20) עגבניות שרי (בצבעים שונים זה הכי מגניב), חתוכות לרבעים
מלח, לפי הטעם

אופן ההכנה:

  • חותכים את העגבניות לרבעים. אם רוצים, קולפים את העגבניות לפני – ניתן לקלף בעזרת קולפן משונן, או להרתיח 20 שניות , לצנן ואז להקליפה יורדת בקלות.
  • מחממים את שמן הזית בסיר בגודל בינוני.
  • מוסיפים את הפלפלים (החריף והאדום) ומטגנים אותם מעל להבה גבוהה, תוך כדי ערבוב, בערך 3 דקות או עד שהתרככו.
  • מוסיפים את השום ומטגנים את השיניים כדקה תוך ערבוב מתמיד – אנחנו רוצים לרכך את השיניים אבל לא להשחים אותן.
  • מוסיפים את עגבניות השרי וממשיכים לטגן, משהו כמו דקה נוספת, עד שהעגבניות התרככו והמיצים שלהן ממלאים את הסיר.
  • מוסיפים את רבעי העגבניות ומעט מים. מתבלים במעט מלח.
  • מביאים לרתיחה ומבשלים מעל להבה בינונית נמוכה, תוך ערבוב מדי פעם, משהו כמו שעה ורבע-וחצי (בלי לכסות) או עד שהעגבניות התרככו והתפרקו לחלוטין, כל הטעמים התמזגו והרוטב הצמטצם לבערך שליש מהכמות שהייתה בו כשהעגבניות רק הגיעו לרתיחה.
  • טועמים ואם צריך מוסיפים עוד מלח לפי הטעם.
  • נותנים לרוטב להתקרר, מעבירים לקופסה ושומרים בקירור שבוע או במקפיא חמישה חודשים.

חברים, שתהיה שנה טובה, מלאה בשמחה, אושר, הצלחות טעימות במטבח 😉 , המון אוכל טעים ושכל משאלות ליבכם יתגשמו!

שלכם תמיד,

עֹז

יש לכם שאלה על אוכל, משהו שרציתם לדעת, מנה שכשלה או תופעה לא מובנת? שלחו לי שאלות בתגובות, בעמוד הפייסבוק או דרך ה-צור קשר. מבטיח לענות להכל. שאלות עם הרבה בשר יקבלו כתבות משלהן

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה

לעוד מתכונים לראש השנה:
משמשיה – תבשיל בקר במשמשים ודלעת
קציצות פראסה חלומיות
מג'דרה בורגול ועדשים כתומות
המדריך להכנת אורז מושלם

שתפו:
הרשמה לקבלת התראות לאימייל
להודיע ​​על
guest

168 תגובות
הכי ישן
הכי חדש הכי הרבה הצבעות
משוב מוטבע
צפיה בכל התגובות
שרה

נהדר. אפשר להריח…
ממש הרגע סיימתי להכין מטבוחה!
טיפ משלי: עגבניות עייפות למראה אני מאפסנת בשקית במקרר. כשמצטברת כמות נאה – הופ לסיר. אני מכניסה אותן קפואות, בלי מים, על אש קטנה. כשהן מתרככות הקליפה יורדת בקלות רבה.
שנה טובה

zmira cohen

קצת מים חמים עושים את אותה עבודה, בלי להקפיא אין צורך, שנה טובה

חנה ארמל

האם למטבוחה צריך להוסיף קצת סוכר ?

חנה ארמל

האם השום צריך להיות כתוש ? או שיניים שלמים ? ואת העגבניות הבשלות שמים בסיר שלמות או פרוסים לחתיכות קטנות ?

נראה מעולה !
אפשר גם לקלות את הפלפלים על האש או מחבת פסים , זה עוד עבודה אבל מוסיף טעם מעולה .
מה לגבי תיבול : מלח , סוכר ?

zmira cohen

תודה, שנה טובה ויצירתית. שנה של בריאות טובה עם המון שמחה. הכנתי אבל אני בבעיה חריף חריף איך להוריד את רמת החריפות?

אנשים, רוצו להכין את המטבוחה הזאת!
היא המטבוחה המושלמת שטעמתי מעודי – יש בה איזון מדהים של חריפות, מתקתקות וחמיצות, כמו גם סמיכות;
אפשר לטבול בה חלה בהנאה, ומצד שני גם למרוח אותו על החלה מבלי שהרוטב יהיה יותר מדי runny.
לשמחתי, הגנבתי לי קצת למחר ויש כמה שאריות חלה. דאגתי להחביא את התענוג.

ליאת

בדיוקקקקק כמו שאני מכינה. בלי שום תבלינים מיותרים. אממממ ממש הנאה צרופה.

שלומי

מטבוחה מדהימה…עכשיו מצפים למתכון לחלה!,? שבת שלום

עטוש

בלוג נהדר.למרות השעה המאוחרת,הבאת לי חשק להכין את המטבוחה והיא כרגע על הכיריים.הקיצרי יוכן מחר.תודה.

אפרת

תודה רבה על עוד הסבר נפלא
אני כל כך נהנית מהאתר
אסור לדבר בקול רם על האפשרות להכין את המטבוחה עם הקליפות של העגבניה נכון?

אפרת

תודה רבה!
חנוכה שמח
יישר כוח על האתר

דני

אפשר להשתמש בעגבניות שלמות מקופסת שימורים?

אהרון

נסו לקלות את הפלפלים בתנור – בגריל הכניסו אותם לשקית ניילון לחצי שעה ואז קלפו אותם. את הפלפלים קצצו והכניסו אותם לסיר.
התוצאה מדהימה.

טליה

יש לי שאלה, מה עם פפריקה???

נועה

הייי רציתי לדעת לא שמים שום תבלינים או ששמים רק מלח

משה

היי בבישול הארוך האם לכסות את הסיר או להשאיר פתוח ? והאם צריך להעביר ללהבה הקטנה ?

טל

אפשר לשים משהו אחר במקום פלפלים ?

קובי

תשמע עז, יצא מעולה!!!
למרות שאני חושש קצת מחריף (אני אוהב אותו אבל הוא לא תמיד אותי) מזל שהקשבתי לך ושמתי פלפל חריף שלם. אני עם דמעות בעיניים אבל נהנה ממנו ואחרי יומיים החריפות מעט ירדה אז בכלל חגיגה של טעמים בפה!
תודה רבה!

רינת

הי עוז, כמה עגבניות צריך בשביל המטבוחה? קילוגרמים לא אומרים לי כלום 🙂
את העגבניות לקלף או שאפשר להשאיר עם הקליפה? ואני רוצה חריפות ממש עדינה ונסבלת, כמה פלפל ירוק/אדום צריך בשביל זה?
המתכון נשמע מעולה.. אני רוצה להכין תכף

רינת

באיזה שלב מוסיפים את התבלינים?

יעל

היי,
כמה זמן מראש אפשר להכין?
אני צריכה לשבת הבאה ויש לי עוד המון מה להכין, כמובן שיהיה בקופסא סגורה במקרר.
תודה!

לאה אלכביר

היי נשמע מעולה אני הולכת להכין. שאלה לי בדרך כלל ברוב המטבוחות ממה שידוע לי שמים פפריקה מתוקה. לא צריך?

דביר

לא היה להשיג בספליט קרואטיה פלפל חריף. אבל יצא מעולה!
תודה רבה על המתכון

מיכל

הי עז
הכנתי עכשיו את המטבוחה . היא עדיין על האש אחרי שעה ורבע כי יש עוד הרבה נוזלים. טעמתי אותה והיא יצאה חריף אש ( שמתי פלפל חריף שלם בלי לחשוב פעמיים). יש דרך למתן קצת את החריפות?
תודה, מיכל

זמירה

לא הבנתי איך מזהים שום ישראלי

אורלי

הכנתי לחג, למשפחה מרוקאית, יצא מדהים. זכתה הרבה שבחים. תודה רבה.

דני

הי, המון תודה על המתכון, אני מנסה אותו ברגעים אלו, מקווה לטוב.
אשמח אם תוכל לדייק יותר במוסיפים "מעט מים". הרבה מתכונים שניסיתי נפלו לי על המעט "מעט" הזה.
איך מזהים אם מוסיפים יותר מדי/מעט מדי מים? מה עושים במקרה כזה?

תודה!

שירלי

היי עוז, תודה רבה על המתכון!
עשיתי שלב שלב, אבל הרוטב יוצא גושי ולא משחתי, איפה פיספסתי?

ירדנה

עוז המדבוחה מצויינת ! ההסברים שלך תמיד כ"כ מפורטים ומזמינים.
שמתי ממש מעט עגבניות שרי כי זה מה שהיה והשאר גדולות רגילות. גם עגבניות שרי אתה מקליף ???
חג שמח !

מעיין

מתכון מנצח! הכנתי כבר פעמיים לראשונה בחיי ויצא טעים להפליא! פשוט להתמוגג מכל ביס….השרי משדרגות את המתכון. תודה רבה☺️

אורלי

אתה אמנם לא תשב אתנו בליל הסדר… אבל כל המתכונים שלך יהיו על השולחן (וד"א אתה מוזמן וד"א תודה רבה על העזרה לחג לא צריך לחפש מתכונים חדשים! אתה נותן לנו את כל הסלטים ושם אני תמיד הולכת לאיבוד)
איפה מסיגים שום ישראלי?!

אדיר

לפני שנים רבות במרוקו, הייתה אישה שבישלה
עגבניות עם פלפל חריף. היא נתנה לבתה
הקטנה לטעום, ומכיוון שהיה לה חריף מאוד,
הילדה החלה לבכות.
אמרה לה האם: "מה את בוכה? מה את בוכה?"
ומאז קוראים לזה מטבוחה.

דורון

הי עז !
יש חשיבות שהצילי יהיה ירוק ולא אדום?
תודה,

נדב

גם אחרי שנתיים וחצי מפרסום המתכון מדובר במתכון מנצח
Y Y Y יצא אוממי
רק חבל ששמתי פלפל חריף אחד

(למה לא אמרת שיוצא כמות כל כך קטן 😉 )

אסנת אלקובי

מה עם הקליפה של הפלפלים. פלפל עם קליפה לא כיף לאכול.

אביה

היי:)
צריך לסנן את העגבניות לפני שמוסיפים אותן לסיר?

ענת

היי, מתכון מעולה! עשיתי כבר כמה פעמים 🙂
שאלה – אפשר להקפיא את המטבוחה המוכנה?

עדי בחרי

יש אפשרות לשים סחוג במקום פלפל חריף?
רוצה להכין למחר בבוקר ואין לי פלפל חריף.
תודה עדי

היי, קצת מבלבל כי במתכון המפורט כתבת לחתוך את העגבניות הגדולות לרבעים, ובמתכון המקוצר למטה כתבת להכניס את העגבניות השלמות לסיר…הכנסתי אותן בהתחלה שלמות ורק אחרי חצי שעה קלטתי שצריך לחתוך ל4 וחתכתי..מקווה שייצא לי בסדר

גליוש

עז אתה אלוף!!
הכנתי השבת לחמותי (!) את המטבוחה ואת הדג של סבתא שלך , אמא'לה תמצית העונג…והמחמאות שקיבלתי ממנה ומכל המשפחה לא הפסיקו כל השבת..
גליוש ?

רבקי זונשיין

הכנתי לשבת והמטבוחה יצאה מושלמת!!!
ממש לא יכולתי להתאפק ואכלתי חצי עם כף:)
תודה רבה עם ההסברים המחכימים שעוזרים לכל התהליך של ההכנה להפוך להיות חוויתי!

דהליה

חזרנו מטיול של שבועיים בסין והגינה שלנו מוצפת בעגבניות שהשכנים לא הספיקו לקטוף. שאלה, אפשר להשתמש בקוביות שום של קיבוץ דורות ( באמריקה השום ברובו מסין ונחשב ללא בריא) אם אמצא טרי אוסיף.
תודות

שני חיים

עוז תלם המלך !!! אין עליך פשוט אין
היה לי ברור שאם אני עושה משהו אמיץ כזה כמו מטבוחה ששנים נראה לי סרט מהפטרה , אם כבר אז ללכת על בטוח , כלומר – מתכון שלך
יצא פשוט מדהים!!!!! גן עדן!!! יאמי
ואפשר לומר קלי קלות וכיף להכין

דנה

אם אין לי פלפל חריף, מה אפשר לשים במקום כדי שתיהיה טיפה חריפות?

ורד

אפשר להכין את המטבוחה עם פלפלים כתומים? זה מה שיש לי וממש בא לי מטבוחה לשבת..

נטלי

מה עושים אם אין לי עגבניות שרי?

שרית

היי תודה על המתכון מתכננת להכין אותו מחר רק שאלה קטנה בדרך כלל בסוף הבישול קראתי שצריך להוסיף שמן האם במתכון הזה אין צורך? תודה מראש וחג שמח

אפרת

עוז שלום, המון תודה על המתכונים המפורטים שלך משתמשת בהם המון!
שאלה לגבי המטבוחה, אם אני רוצה להוסיף חצילים, אז איך?

עמרי

היי עז,
תודה על המתכון הנפלא. הכנתי אותו כבר המון פעמים ותמיד מבקשים שאכין שוב.
טעמי המטבוחה של סבתא שלי הם זכרון ילדות יקר במיוחד והתוצאה מהמתכון שלך מחזירה אותי אליהם כל פעם.

תודה!

היסטוריון של מזון

אולי די כבר עם המיתוס המגוחך הזה על פרופסור רבינוביץ' השרלטן שהעניק לעולם את עגבניית השרי? לא הוא לא. הן היו פה הרבה לפניו וכל מה שהוא ועמיתו פיתחו זה זן מסחרי אחד בשם טומאצ'יו שבגלל השיווק האגרסיבי שלו הקשקוש הזה מופץ שוב ושוב

ליטל

היי עוז מנסה להכין פעם ראשונה … רציתי לדעת אם אפשר להשתמש בעגבניות משומרות חתוכות דק? ואם כן כמה?
אני רוצה להכין ללא פלפל חריף האם יצא טוב?
השאלה האחרונה לפי מה שאני מבינה בסיום ההכנה עדיין אמורים להישאר נוזלים נכון ?
תודה על העזרה

ליטל

היי תודה על התשובה כן הכוונה אם אפשר להשתמש בעגבניות חתוכות דק משומרות ?
כמה קופסאות של 400?

שוב תודה על העזרה

ליטל

היי שאלה … אם אני רוצה להגדיל את הכמות ל -5 קופסאות של עגבניות צריך לשנות כמויות בעוד משהו ?
תודה …..

ליטל

היי רק להגיד תודה יצא ממש ש טוב תודה על המתכון המפורט.

שחר

אין כמו מטבוחה! אחלה מתכון. טיפ להורים: אפשר להכין רק עם פלפלים מתוקים ולטחון זה ממרח מעולה לכריכים לבית ספר

עינב

מושלם! והכי כיף לשמור קצת בצד לבסיס לשקשוקה קטלנית

הירשמו לעדכונים במייל