אחת הגבינות שהצטרפו לחיינו בשנים האחרונות היא הבוראטה – כדור מוצרלה טרייה ממולא בקרם גבינתי עשיר. הגבינה הזו מככבת בתפריטים של לא מעט מסעדות, אבל למעשה היום קל מתמיד להשיג אותה ולהשתמש בה בבית.
היא יכולה לשדרג מגוון רחב של מנות, מסלטים, למאפים שונים ואפילו פיצות, והיום נכיר את הגבינה המיוחדת הזו קצת יותר, ואני אשתף גם בסלט מהיר וכיפי שממש משתלב איתה מצוין.
פרסום בשיתוף חוות נעמי
צפו: איך להכין סלט בוראטה
טעים להכיר
מקורה של הבוראטה הוא מדרום איטליה, ממחוז פוליה. במחוז זה, כמו במחוזות נוספים בדרום ארץ המדף, מייצרים גבינת מוצרלה טרייה. מה שמיוחד במוצרלה טרייה הוא שניתן למתוח ולעצב אותה, ממש כמו בצק, וליצור שלל צורות.
יצרני גבינות בפוליה החלו למלא גבינת מוצרלה בתערובת של גבינת סטרצ'טלה stracciatella (שמיוצרת בתורה מחתיכות קטנות של מוצרלה) ושמנת עתירת שומן. במבט ראשון המילוי מזכיר גבינת קוטג' אבל בטעם ובמרקם הוא הרבה יותר עשיר.
יש שאומרים שיצור הגבינה הוא עניין שמתרחש כבר 100 שנים ויותר, מה שבטוח שהחל משנות ה-50 של המאה הקודמת היה ייצור בוראטה במספר מחלבות בפוליה.
מעניין לדעת שהבוראטה המקורית, שמיוצרת בעיר אנדריה (Burrata di Andria) מוגנת תחת חוקי האיחוד האירופי (כמו גבינת פרמג'יאנו רג'יאנו), וגבינות תחת השם בוראטה מיוצרות ברחבי איטליה וגם בעולם. יצרני גבינת בוראטה בישראל משתמשים לרוב בגבינת שמנת בתור המילוי שלהם.
מי שטייל באיטליה וזכה לטעום את המקור יודע שמדובר באחד התענוגות הקולינריים המיוחדים ביותר, כזה עם חיי מדף של ימים ספורים בלבד ותחושה חלבית טרייה נהדרת שממש קשה להסביר ומאוד קל להתגעגע אליה. כדי לייצא את הבוראטה מחוץ לגבולות איטליה מקפיאים אותה – ובהפשרה איטית ונכונה היא שומרת על הקרמיות והטעם הייחודי.
איפה מוצאים
בחנות חוות נעמי מצאתי בוראטה נהדרת תוצרת איטליה. בחנויות שלהם (בגבעתיים, תל אביב, רעננה ויש להם גם סניף קטן יותר בקרית אונו וחנויות בהקמה ביהוד ומודיעין) יש מאות סוגי גבינות, רבות מהן בייבוא אישי עבור החווה (כמו מנצ'גו מיוחדת מספרד או גבינת מנורי יוונית) או בייצור מיוחד עבורה.
יש אצלם מספר סוגי בוראטה, אני בחרתי בזו האיטלקית שהם מייבאים, שמיוצרת על פי המסורת וממולאת בקרם וסטראצ'טלה (ולא בגבינת שמנת).
מעבר למוצרי חלב, יש בחנויות החווה גם ביצי חופש נהדרות וטחינה גולמית בייצור מיוחד עבור המקום, וכן מגוון שמנים (כולל שמן זית בטעמים), רביולי איטלקי, עוגיות וקרקרים שאנשי החווה מייבאים לארץ. לפני שאתם שואלים: הם עושים גם משלוחים באזור המרכז, כולל מארזים לשבועות.
>> לאתר חוות נעמי
סלט הבוראטה שלי
אם תחפשו ברשת או בתפריטי מסעדות, תראו שלרוב משדכים בוראטה עם עגבניות וגם עם עלי רוקט וחומץ בלסמי. אני בחרתי להרים לגבינה עם סלט קצת שונה בהשראת סלט הקפרזה הקלאסי: בנוסף לעגבניות ולבזיליקום שמתחברים אליה מצוין צירפתי למסיבה שמכיל אבוקדו, שקדים קלויים פריכים ופטרוזיליה.
אבוקדו הוא לא מרכיב איטלקי בכלל, אבל הוא מאוד ישראלי ויש לנו השנה אבוקדואים נפלאים בזכות חקלאי הארץ. החיבור של הקרמיות שלו יחד עם העושר של הגבינה והחמיצות של העגבניות השונות עוזרת ליצור מנה ממש כיפית ושמחה.
חשוב להוציא את הגבינה מהמקרר כשעה לפחות לפני ההכנה – שלא תהיה קרה אלא מעט פושרת כשתבצעו אותה.
אם אתם רוצים ממש להשקיע, אתם יכולים להשרות אותה חצי דקה במים רותחים מה שיגרום לה להתנפח ולהיות חמימה ומלטפת (ותודה לדניאל קיציס המוכשרת על הטיפ הנהדר).
לפני שאתם שואלים:
- תרגישו חופשי לזרום עם האגוזים – שמתי שקדים קלויים אבל תכלס גם קשיו, אגוזי לוז, פיסטוקים, זרעי חמנייה – כולם זורמים, קלויים כמובן.
- יכולים לשים עשבי תיבול אחרים שאוהבים כמו רוקט, ארוגלה, בצל ירוק, נענע ועוד.
- אפשר להחליף את הבוראטה בכדור מוצרלה טרייה שמסננים מהנוזל וקורעים לחתיכות גדולות (אותן מניחים מעל הסלט). גם גבינת פטה/בולגרית מפוררת זורמת כאן.
- עוד הצעות הגשה לגבינות בוראטה – אחרי המתכון.
- הכנה מראש: פחות מומלצת כאן, הרכיבים האלו ממש בשיאם כשחותכים הכל על המקום, מערבבים ומגישים.
- ניתן למצוא גבינת בוראטה ישראלית בחנויות מתמחות בגבינות.
מתכון סלט בוראטה עם עגבניות שרי, אבוקדו ועשבי תיבול
2 מנות, חלבי, 15 דקות זמן כולל
מצרכים:
1-2 כדורי בוראטה
2 עגבניות טריות בשלות
חופן גדול (בערך 20 יחידות) עגבניות שרי, עדיף צבעוניות
1 אבוקדו בינוני או 2 אבוקדו קטן, בשלים אבל לא מדי, קלופים ומגולענים
חופן שקדים קלויים (קונים בפיצוציה/חנות תבלינים או קולים בבית), קצוצים גס
2-3 כפות שמן זית
3-4 גבעולי בזיליקום
1/4 צרור פטרוזיליה – החלק העליון בלבד (את הגבעולים אפשר לקצוץ ולהוסיף לסלטים אחרים/תבשילים שונים/פסטות)
מיץ מרבע לימון (1-2 כפות)
מלח – לפי הטעם (כפית שטוחה בערך)
אופן הכנה:
- לפני הכל, מוציאים את הבוראטה מהמקרר, שתהיה בטמפרטורת החדר (אפשר אפילו שעה לפני). אם רוצים ממש להשקיע – אפשר לטבול אותה לחצי דקה במים רותחים רגע לפני ששמים אותה מעל הסלט.
- חוצים את עגבניות השרי (עדיף לאורך, אפשר גם לחתוך לרבעים).
- את האבוקדו חותכים גס לקוביות גדולות.
- חותכים את העגבניות לקוביות בגודל בינוני.
- קוצצים דק את עשבי התיבול.
- שמים את כל הירקות לסלט (עגבניות, אבוקדו, עשבי תיבול) בקערה. מוסיפים את רוב השקדים, מתבלים במלח, שמן זית, ומיץ לימון לפי הטעם ומערבבים בעדינות – חשוב לא למעוך יותר מדי את האבוקדו, שישאר בחתיכות.
- טועמים ומוסיפים עוד מלח, מיץ לימון או שמן זית לפי הטעם.
- מעבירים לצלחות הגשה, מעל כל מנה שמים כדור בוראטה. את הבוראטה כדאי גם לתבל במלח ושמן זית לפני שמגישים.
- מפזרים מעל המנה את השקדים הקלויים הקצוצים שנותרו ומגישים מיד. כדאי להגיש בצד לחם שאוהבים.
עוד מתכונים שאפשר לשדרג בקלות עם בוראטה (פשוט תניחו את הבוראטה מעל):
קרפצ'יו סלק (אפשר להשמיט את הפטה ואפש להשאיר אותה לשיקולכם)
פלפלים קלויים
אספרגוס בתנור
סלט חסה סלנובה
תודה עז, אני מכינה בוראטה כבר שנים. למדתי להכין בניו יורק. שם גיליתי את הבוראטה המופלאה.
המתכון שלך נראה מיוחד ומפתיעה , המנה שאכין לשבועות.
תמשיך להפתיע עם מתכונים נהדרים, יש לי מחברת מתכונים עז תלם.
שמח לשמוע! תודה רבה
יפה כתבת וגם מדוייק ?
ואיך אפשר בוראטה בלי תמונה של פיצה בוראטה? ?
מוזמן לאינסטגרם שלי יש כמה תמונות כאלו למטה.
שימוש חופשי ?
נראה מצויין
תודה רבה!
לדעתי לשים אותה על אבוקדו זה פשוט חטא קודם כל לגבינה אבלגם לאבוקדו.
הם לא מסתדרים טוב ביחד זה כמו שתי דיוות שיריבו על מקום בצלחת
תודה ששיתפת בדעתך
מסכימה לחלוטין בהקשר של אבוקדו לבוראטה . לא שייך לטעמי. אבל מלבד זאת הכל רענן וטעים וכמובן שבוראטה על סלט זה רץץץץ- גם אם זה סלט רק של עגבניות למינהן בזיליקום טרי אורוגולה /רוקט קצת קלמטה אבל לא חייב שקדים קלופים ושמן זית יאמייייי
על טעם וריח… אני אוהב וזה הבלוג שלי
מעולה תודה !
ניתן לקנות גבינת בוארטה בחווה ההופאלו במושב ביצרון. ועוד גבינות מחלב בפאלו. מומלץ.
בוקר טוב. אפשר להקפיא בוראטה?. תודה
בהנחה שהיא טרייה מעריך שכן
לא ניסיתי
כאן השתמשתי במופשרת אז לא הייתי מקפיא אותה מחדש