חן (מתוקים שלי) שוקרון הגיעה אלי למטבח להכין קינוחים כשרים ושווים במיוחד לפסח. ביחד אפינו מתכון מנצח לקוביות בראוניז שוקולד עשירות וממכרות, עם ציפוי מסחרר של חמאת בוטנים שעושה שמח בפה וטוב בבטן
כמו שבטח שמתם לב, קינוחים זה לא ההתמחות שלי. כשהתחלתי לתכנן מה יהיה לפסח לצד הסלטים והמנות העיקריות (הכל בלי בשר! ככה יצא), ידעתי שאי אפשר להשאיר אותכם בלי מתוק. אז פניתי לחן שוקרון, הידועה גם כשירלי נמש, הידועה גם כבעלת הבלוג 'מתוקים שלי', הידועה גם כאחת מבלוגריות האפייה המוכשרות ביותר שיש בארץ, שבין עוגה לעוגה גם כותבת מתכונים למאקו ולמגזין 'על השולחן', ואפילו הוציאה חוברת מתכונים משלה =]
אחרי שארגנתי לה כזאת הקדמה היא הגיעה בשמחה למטבחי הקט, מצוידת היטב במשקל דיגיטלי (אני מודד עם משקל אנלוגי או לא מודד בכלל), מעמדים לעוגה וכל מיני עזרי קונדיטוריה, להכין שתי עוגות כשרות לפסח, בלי גלוטן, ובלי להתפשר על הטעם. את המתכון השני שהכנו, עוגת שכבות ספוגה בסירופ עם רום במילוי וציפוי קצפת, אפשר לראות ממש כאן.
חן, הטקסט עובר אלייך 🙂
למתכון הזה התבססתי על המתכון שמיוחס לבראוניז של קתרין הפבורן, אותם מכינים בסיר אחד.
בשל השימוש המזערי בקמח, בראוניז הוא אחד הקינוחים אותם קל מאוד להכשיר לפסח ע"י המרה של הקמח בשקדים מולבנים טחונים דק. התוצאה עסיסית וטעימה והתוספת של חמאת הבוטנים מאזנת את הטעמים המתוקים.
כך תכינו את הבלילה:
ואז נשאר לעשות נחשים עם חמאת הבוטנים, ממש ככה:
מתכון לבראוניז כשר לפסח עם חמאת בוטנים
תבנית מרובעת בגודל 22X22 ס"מ, 16 מנות אישיות, 15 דקות עבודה, שעתיים כולל זמן אפייה וקירור
מצרכים:
100 גרם חמאה
1/4 כוס (35 גרם) קקאו
2 כפיות אבקת קפה נמס
2 ביצים (עדיף בטמפרטורת החדר)
1 כוס (200 גרם) סוכר
1/2 כוס (70 גרם) שקדים מולבנים טחונים דק
קורט מלח
120 גרם שוקולד מריר 56% קצוץ גס (או במטבעות קטנות)
1/3 כוס (100 גרם) חמאת בוטנים
אופן הכנה:
מכינים את בלילת הבראוניז:
- מחממים תנור ל – 160 מעלות.
- בסיר קטן ועל גבי להבה נמוכה ממסים את החמאה. כשהחמאה נוזלית מוסיפים את אבקת הקקאו ואבקת הקפה הנמס ומערבבים היטב. מסירים מהאש.
- מוסיפים את הסוכר והמלח ומערבבים היטב.
- מוסיפים לסיר את הביצים, בכל פעם ביצה אחת וטורפים היטב עד להטמעה. מנפים פנימה את אבקת השקדים וטורפים רק עד שהשקדים נטמעים בבלילה.
- מוסיפים את השוקולד הקצוץ וטורפים רק עד לפיזור אחיד.
- משמנים היטב את תבנית האפייה ומניחים בתוכה נייר אפייה, כך שקצותיו יציצו החוצה.
- מעבירים את הבלילה לתבנית ומיישרים את פניה.
מעטרים עם חמאת הבוטנים:
- מעבירים את חמאת הבוטנים לשק זילוף (אם היא נוקשה מידי מחממים את הקופסה במיקרוגל כ – 10 שניות בלבד ועד לריכוך קל).
- מזלפים את חמאת הבוטנים בתנועות זיגזג על גבי בלילת השוקולד.
- מעבירים בעדינות קיסם עץ בתוך חמאת הבוטנים מלמעלה למטה.
- את עודפי חמאת הבוטנים שבשק הזילוף ניתן לשמור בקירור לשימוש הבא (הרבה יותר קל למרוח אותה על מצה ככה).
אופים מצננים וחותכים:
- אופים כ – 30 דקות ועד שבחלק העליון נוצרת מעין קליפה דקיקה.
- הבראוניז עצמם יישארו רכים מאוד.
- מצננים מעט את הבראוניז ומוציאים אותם בזהירות מהתבנית ע"י משיכה של נייר האפייה. מצננים כשעה (עדיף על רשת).
- בעזרת סכין חדה פורסים ל – 16 חלקים שווים ומגישים.
- הבראוניז נשמרים בכלי אטום עד 3 ימים בטמפרטורת החדר.
לעוד מתכונים לפסח:
פילאף אורז עם ארטישוקים ופול טרי
סלט שעועית ירוקה ואפונה ברוטב שום אפוי
סלט עדשים כתומות ותרד
סלט וולדורף עם סלק וחזרת
מתחת לתמונה כתוב "מנפים את אבקת הבוטנים". אני מניחה שזו טעות, אבל זה נתן לי רעיון. מה אתם אומרים על להחליף את השקדים הטחונים בבוטנים כדי להעצים את הטעם? יעבוד? או שזה יהיה דומיננטי מדי?
היי שי
על מה את מדברת? כתוב שקדים! 😉
ולשאלתך, לא בדקתי, אבל בגדול כן.
מעיון מהיר בערכים התזונתיים של שקדים ובוטנים, רואים שהם ממש דומים (ל-100 גרם).
שקדים: שומן 49 גרם, פחמימות 22 גרם, חלבונים 21 גרם (מקור: http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3085/2)
בוטנים: שומן 49 גרם, פחמימות 16 גרם, חלבונים 26 גרם (מקור: http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4355/2)
בכמות של המתכון – 70 גרם, נראה שתוכלי לעשות את ההמרה ללא חשש.
תודה על ההערה
הכנתי עם שמן במקום החמאה.. טעים מאוד!! תודה
כמה שמן?
80 מ"ל (1/3 כוס) +כף חלב שקדים או סויה
הי עז האם הכרחי החלב סויה או שניתן רק שמן? והאם עדיף עם 100 ג' שמן קוקוס במקום?
היי מלי :]
חמאה במהותה היא 80% שומן, והשאר מים ומוצקי חלב.
לכן, השילוב של 80% שמן+20% חלב צמחי נותן את התוצר הכי דומה.
אם עברת לשמן קוקוס, הייתי שם 90 גרם ממנו (שלא יצא שומני מדי)
חג שמח 🙂
היי
הבראוניז נראים מעולההה
האם אפשר להחליף את אבקת השקדים באגוזים טחונים?
ומי שלא אוהב חמאת בוטנים 🙁 שוקולד נוגט או רגיל גם יעבוד במקרה הזה או שיגרע מהטעם\יופי ?
חג שמח :))
היי אורחת יקרה :]
בהחלט אפשר להחליף את אבקת השקדים באגוזים טחונים
ואין בעיה לשים ממרח אחר שאוהבים במקום חמאת הבוטנים – אני הייתי הולך על ממרח לוטוס שדומה בצבע וגם יש לו מליחות שתיתן קונטרסט לשוקולד העשיר
תודה רבה וחג שמח 🙂
הי עז הבראוניז עכשיו בתנור מקווה לטוב… מספר הערות:
לא מצויין באיזה שלב לשים קורט מלח, אני שכחתי…
שימון התבנית,, אך לא נייר האפייה? בטוח?
לא טעיתם בכמות של חמאת הבוטנים? חצי כוס נראה לי פחות מ150 ג' אני שקלתי ונותרתי עם הרבה חמאת בוטנים גם לאחר שקישטתי ביד רחבה על כל התבנית…
בד"כ שירלי מאוד מדייקת הפעם נותרה בי הרגשה שלא כל כך.
היי ורד
תודה על ההערות, תיקנתי את המתכון איפה שהיה רלוונטי.
נשארים עם עודפים של חמאת בוטנים וזה בסדר, אפשר לשמור אותה במקרר לשימוש מהיר בהמשך
לגבי נייר האפייה – הבראוניז יורדות ממנו בקלות גם אם הוא לא משומן
חג שמח :]
שלום רציתי לדעת אם אפשר להכין את הבראונים כמה ימים לפני ההגשה ולהקפיא?
היי תמי
אין בעייה להקפיא את הבראוניז, אחרי שהן התקררו וחתכת אותן למנות. שימי לב לתת להן להפשיר לילה מראש במקרר
חג שמח :]
המון תודה אשה יקרה
הי אני עֹז ואנכי ממין זכר :]
שבת שלום
אפשר להגיש את זה כעוגת שוקולד?
אם התכוונת: לאפות בתבנית עגולה אז בהחלט, שימי לב שבראוניז היא עוגה נמוכה ודחוסה, לא גבוהה ואוורירית כמו עוגת שוקולד רגילה
עכשיו כשנגמר פסח- אפשר להחליף את השקדים הטחונים בקמח? אם כן האם באותה כמות?
היי עדי
כן, אפשר להחליף את השקדים באותה כמות קמח, לדעתי האישית זה יותר טעים עם השקדים
שלום עז,
המתכון נראה נפלא.
שאלה: האם צריך להמיס את השוקולד הקצוץ? או שהוא נמס מהחום של המרכיבים האחרים? או שימס כבר בתנור?
מהנסיון שלי, שוקולד נמס בתנור אבל שומר על גבולותיו…
היי תמר :]
את השוקולד הקצוץ משאירים קצוץ, כדי שישמור על גבולותיו ויתן עוד מרקם בתוך הבראוניז האפויים.
חג שמח!
מעולה!!!
הכנתי עכשיו ויצא פשוט מצויין :):):):):)
תודה!
היי, אם מחליפים את החמאה בשמן, יש צורך לבשל את המרכיבים בסיר או פשוט לדלג על השלב הזה? (הרי לא צריך להמיס את השמן)
תודה 🙂
היי נופר :] אפשר לדלג על הבישול, יכול להיות שזה יוסיף עוד דקה או שתיים לזמן האפייה.
בהצלחה 🙂
הכנתי ויצא מצוין!!! (בהתחלה פיקפקתי כי תמיד בבראוניז יש גם שוקולד מומס).
יש לך אולי רעיון לתחליף קצת יותר זול לשקדים טחונים שלא יפגע במרקם? אולי קורנפלור?
ומה גורם להם לתפוח באפייה? הרי אין פה אפילו קמח…
היי אנני 🙂
כיף לשמוע
לשאלתך הראשונה – כל אגוז טחון יכול לבוא במקום השקדים, אבל מכיוון שכל האגוזים יחסית יקרים את יכולה להוזית עלויות אם תשתמשי בבוטנים טחונים (במעבד מזון, אל תקני אותם טחונים 😛 ), שאינם בדיוק אגוז אבל מבחינת ערך תזונתי מקבילים להם מאוד.
לשאלה השנייה: את מתבלבלת בין תפיחה להתנפחות. אלו שני מונחים דומים אבל שונים מאוד, ואישית גם לא ראיתי מישהו שהקדיש לזה כתבה מסודרת (אחלה רעיון, רשמתי 😉 ).
בקיצור: כשאת נותנת לבצק שמרים לתפוח בזכות הפעולה הביולוגית של השמרים זו תפיחה (prooving באנגלית). כשאת מכניסה משהו לתנור והנפח שלו גדל, זוהי התנפחות (expansion), שנוצרת בזכות שילוב בין המים המתאדים מהחום למשהו בעל יכולת מבנית לקלוט את אותם אדים – במקרה שלנו – החלבונים שבביצים (תחשבי שאת מכינה חביתה והיא יוצאת אוורירית – אותו עיקרון).
בהצלחה 🙂
היי עוז, אמור להיות הבדל אם ממירים את הסוכר בסוכר דמררה? בנוסף, האם צריך להמתין שהתערובת תתקרר לפני שמכניסים את הביצים?
היי שני 🙂
אין בעייה לשים סוכר דמררה
ובהחלט אפשר להמתין מעט שהתעורבת תתקרר קלות
היי, האם ניתן להוריד את הסוכר או להחליף אותו במשהו טבעי שיעשה את העבודה?
היי טליה 🙂
יכולה להשתמש בסירופ מייפל/אגבה/דבש במקום
היי עוז,
יש דרך להפוך את המתכון לפרווה (סבתא מתעקשת על העניין…)
חג שמח
היי יעל =]
במקום חמאה שמים שמן קוקוס וזה סוגר את העניין 😉
חג שמח!
אפשר להשתמש בקמח תפוחי אדמה במקום השקדים?
היי הודיה
אפשר (1/2 כוס) אבל קמח תפוחי אדמה פחות טעים
היי עז,
אני לא אנוח עד שלא אכין את כל המתכונים בבלוג 😉 הבראוניז כרגע בתנור וכל הבית מתרגש מהריח שזה הפיץ.
בינתיים, אשמח לשאול שאלה:
לא ממש הבנתי את החלק של הצינון, האם הכוונה פשוט להוציא מהתנור ולתת לזה לעמוד בחוץ? למה התכוונת ברשת? הלוואי והיתה תמונה :/
תודה רבה!!!
היי ריטה =]
יש לך הרבה עבודה לפנייך 😀 בהצלחה! איזה כיף לשמוע =]
בדיוק כך. יש מוצר שנקרא רשת לקירור מאפים מוכרים בחנויות כלי מטבח. אישית לא משתמש בו פשוט מניח על תבנית הרשת של התנור מחוץ לתנור וזה גם עושה עבודה
היי עז,
המתכון נראה מעולה ורוצה לנסות.
השאלה שלי כמה קריטי זה ביצים בטמפרטורת החדר (ולא ישר מהמקרר)
על מה זה משפיע?
המון תודה,
נהנית מאוד מהבלוג המעולה שלך! 🙂
היי נעמי
מומלץ, לא קריטי. ביצים קרות יכולות לקרר את השוקולד ולהפוך את הבלילה לפחות נוחה לעבודה
הי עז
יעבוד עם חמאת שקדים במקום חמאת בוטנים? או פשוט להכין בלי כלום?
מה שבא לך
שלום,
מאוד אוהבים את המתכון הזה ומכינים אותו הרבה בגרסה לא חלבית עם שמן.
כעת יש צורך במשהו טבעוני. האם ניתן לטבען?
תודה!
לא ניסיתי אבל קמח עדשים כתומות יכול להחליף את הביצים – 2 כפות במקום הביצה ולהוסיף עוד טיפה שמן גם
היי עז,
בדרך כלל חותכים בראוניז מייד כשהם יוצאים מהתנור, במתכון הזה אין סכנה שהחלק העליון יתקשה בצינון?
היי אלינוער
לא רואה את ההבדל
אישית חותך אחרי שמתקררים מעט