ג'חנון בטטות סגולות ללא גלוטן

ג'חנון בטטות ללא גלוטן
לא תאמינו שזה רק ירק! צילום: עז תלם

ג'חנון הוא אחד המאכלים האהובים עלי ביותר, אבל בגלל הערך הקלורי הגבוה שלו אני לא אוכל אותו יותר מפעם-פעמיים בשנה. לשמחתי הרבה, ממש לא מזמן מצאתי דרך לקבל את הטעם הריח והצורה של הג'חנון בלי לקנות או להכין בכלל בצק! לא מעט תגליות גדולות התגלו במקרה לחלוטין, וזה אחד המקרים האלו.

בפסח האחרון הכנתי את המתכון שלי מגש אנטיפסטי עם ירקות שורש, ובשביל הגיוון רציתי ירקות שאנחנו לא אוכלים בשגרה. הזמנתו מעלה הביתה בטטות סגולות ולבנות, וגם תפוחי אדמה קטנים וחמודים.

ג'חנון ללא גלוטן
בטטות סגולות לפני ואחרי קילוף. צילום: עז תלם

כשארוחת הסדר הלכה והתקרבה התעסקתי בכמה מנות ומגש הירקות בילה טיפה יותר מדי זמן בתנור, וחלק מהירקות נשרפו קצת בתחתית.

כשהגשתי את המנה לשולחן כל המסובין אמרו:
זה מריח כמו ג'חנון :O
וכשטעמנו, גילינו כולם שגם הטעם ממש כמו של ג'חנון.. וזה גם בצורה של ג'חנון, רק… שזה 100% ירק, בלי גלוטן, בלי מרגרינה ואפילו בלי תוספת סוכר (!!)

חברים וחברות לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

ג'חנון בטטות ללא גלוטן
מעבירים לסיר ג'חנון ומוסיפים שמן ומלח. צילום: עז תלם

איך זה ייתכן?
מה שמיוחד בבטטות הסגולות הוא הן עמילניות יותר במרקמן מאחיותיהן הכתומות, כלומר הן מרגישות דומות יותר לתפוח אדמה והמרקם של בשרן סמיך ולא עדין וקרמי כמו של הכתומות.

  • מחממים תנור ל-100 מעלות (מצב חום עליון תחתון, לא טורבו).
  • קולפים את הבטטות.
  • חותכים אותן ככה שיוכלו לשבת צפוף בסיר ג'חנון (או כל סיר בגודל בינוני שיכול להיכנס תנור עם מכסה).
  • שמים מעט שמן זית בתחתית הסיר. אם רוצים, שמים בתחתית פרוסות תפוחי אדמה. 
  • מעל שמים את הבטטות בשכבות, בין שכבה לשכב מזלפים שמן זית ומתבלים את הבטטות במלח.
  • יוצאות 2-3 שכבות, זה בסדר אם זה לא ממש צפוף. 
  • אם רוצים, מזלפים מעל סילאן. 
  • מעבירים לתנור ואופים למשך הלילה (8 שעות לפחות).
  • זה מוכן כשהבטטות שחומות וחלק מהצבע הסגול דהה, והסיר מריח כמו.. סיר ג'חנון!
  • אפשר להשאיר בתנור עוד זמן וגם להגביר את החום של התנור ל-160 מעלות אם אתם רוצים את הבטטות יותר שחומות.

 

 

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני ירקות ללא גלוטן:
קיש מבצק בטטה ללא גלוטן
מניפות סלק וקולרבי בתנור
'פסטה' גזר ברוטב אליו אוליו

ברגע שמוסיפים לבטטות האלו שמן וצולים כמו ג'חנון, הפחמימות והחלבונים שהיא מכילה מגיבים לחום הנמוך של התנור בדומה לבצק שנמצא במתכון התימני הקלאסי.

מה הסיפור שלהן? איפה אפשר להשיג?
בטטות סגולות הן זן אסיאתי (פופולרי מאוד באי אוקינאווה ביפן) של הבטטה הכתומה והאהובה. את הבטטות בהן השתמשתי בצילומים כאן קניתי בשופרסל (סניף כפר סבא הירוקה, הן עלו 10 ₪ לק"ג, פחות מבטטה כתומה רגילה).

אפשר למצוא אותן גם בשווקי איכרים ובאתרים/חנויות של מכירה חקלאית ישירה כמו משק יעקובובסקי בצופית (וכאמור באתר עלה הביתה).

תיאום ציפיות חשוב

המתכון הזה לא יוצא כמו ג'חנון מבצק במרקם שלו – אין פה גלגולים ושכבות כמו שיש במאפה הרגיל. עם זאת, הבטטות כן מקבלות ריח וטעם ומראה חיצוני של ג'חנון, ולכן לדעתי הוא ראוי לשם ג'חנון בטטות =]

לפני שאתם שואלים:

  • במקום שמן הזית אפשר לשים גם חמאה או שמן קוקוס. לא הייתי שם שמן רגיל, לטעמי הוא פחות מתאים פה.
  • ניסיתי את המתכון עם בטטות רגילות, טעים, אבל לא מספיק דומה לג'חנון. עדיף שתכינו איתן את הבטטות הכי טעימות בעולם.
ג'חנון ללא גלוטן
ג'חנון בטטות סגולות. צילום: עז תלם

מתכון 'ג'חנון' בטטות סגולות (בטטות בצלייה איטית)

3-4 מנות, טבעוני + ללא גלוטן + פליאו , 5 דקות עבודה, 8-12 שעות (לילה) בתנור

מצרכים:

1-1.5 ק"ג בטטות סגולות, עדיף ארוכות וצרות
1/4 כוס שמן זית (אפשר יותר כמובן, אני שמתי 1/3 כוס)
מלח, לפי הטעם
1 כף סילאן (רשות)
2-3 תפוחי אדמה קונים, פרוסים דק – לריפוד תחתית הסיר (רשות)

להגשה:
6 עגבניות, מגוררות בפומפייה ומתובלות במלח

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-100 מעלות (מצב חום עליון תחתון, לא טורבו).
  • קולפים את הבטטות.
  • חותכים אותן ככה שיוכלו לשבת צפוף בסיר ג'חנון (או כל סיר בגודל בינוני שיכול להיכנס תנור עם מכסה).
  • שמים מעט שמן זית בתחתית הסיר. אם רוצים, שמים בתחתית פרוסות תפוחי אדמה. 
  • מעל שמים את הבטטות בשכבות, בין שכבה לשכב מזלפים שמן זית ומתבלים את הבטטות במלח.
  • יוצאות 2-3 שכבות, זה בסדר אם זה לא ממש צפוף. 
  • אם רוצים, מזלפים מעל סילאן. 
  • מעבירים לתנור ואופים למשך הלילה (8 שעות לפחות).
  • זה מוכן כשהבטטות שחומות וחלק מהצבע הסגול דהה, והסיר מריח כמו.. סיר ג'חנון!
  • אפשר להשאיר בתנור עוד זמן וגם להגביר את החום של התנור ל-160 מעלות אם אתם רוצים את הבטטות יותר שחומות.

 

 

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני ירקות ללא גלוטן:
קיש מבצק בטטה ללא גלוטן
מניפות סלק וקולרבי בתנור
'פסטה' גזר ברוטב אליו אוליו

שתפו:
הרשמה לקבלת התראות לאימייל
להודיע ​​על
guest

59 תגובות
הכי ישן
הכי חדש הכי הרבה הצבעות
משוב מוטבע
צפיה בכל התגובות
Ronni Aviv Palachi

הדבר היחידי שאני מוכנה לנסות מבטטות כי זה נראה מבטיח?

איילת

רעיון מקסים! אנסה, יש לך ראש מיוחד! בינתיים כל מה שעשיתי בהמלצתך יצא מעולה.

דריה

כמה זמן הן יכולות להישאר במקרר? האם הן נשארות טובות וכמו ג'חנון באמת אחרי קירור?

שלי

נראה מעניין! נראה לך שסיר חשמלי לבישול ארוך יתאים? Slow cooker

לי-ים

כל הכבוד לך ?? זה מדהים , רעיון גאוני

אביגיל

רעיון מעולה! אני מעוניינת לנסות אבל יש לי רק טוסטר בבית, אף שהוא גדול יחסית לטוסטר, סיר לא יכנס בו :). האם אפשר יהיה להכינן בו עטופות באלומיניום? או הצעה אחרת?

אלימלך זורקין

שתזכה לפומפיות בקצב הסטגנציה. המתכון נפלא !!!

איילה

נראה מעולה. ינוסה בקרוב.

חן

יש טעם לנסות עם בטטות לבנות? ואם לא אשמח לרעיונות למתכונים איתן

שרון

יי השגתי בטטות סגולות!! הכנתי אותן לאישפוז של לילה. והרגע נכנסו לתנור.
מעולם לא התרגשתי יותר מג'חנון ?

פגז

Gen

Excellent idea since I have been gluten free I miss Yeminite food like Malawach and Jacunun thank you so much for coming up
with this , btw do you think you could get same result with a Crock-Pot.also do you by any chance a good recipe for gluten free Malawach

שלום עז, יש לי שאלה.
מדוע לקלוף אותן, זה חובה? בבטטות רגילות אני אופה עם הקליפה, מה שגורם לקירמול לח יותר של הסוכרים ויוצר מעין דבש בטטות צמיגי כמו דבש רגיל וזה מעדן אמיתי.
עם סגולות לא ניסיתי ולכן שואל אותך.

תודה.

SH

היי, מת לנסות את המתכון!! יעבוד עם פיירקס מכוסה בנייר כסף?

מרב

יצא מעולה!

אורלי

היי עוז, נראה לך שזה יכול לעבוד עם פלטה חשמלית?

אורלי

היי עז, אפשר לאלתר איכשהו עם פלטה חשמלית?

אורלי

רק עכשיו הצלחתי לראות את התשובה,
בשבת בבוקר אתעורר לסיר ג'חנון
מלא בטעם, בצבע ובבריאות,
תודה 🙂

מיה

אפשר לשלב ביצים קשות? איך אתה מציע?

מורן

יצא כל כך טעים!!!! וכל כך מפתיע! הריח המרקם הטעם ואפילו אפילו המסתיקי קשה שרוף מלמטה. אותו דבר ( שכחתי להוציא היה שעתיים יותר אבל עדיין טעיייייייייייייים ובתור צליאקית אני מברכת את ידייך !!!! כל כך התגעגעתי לזה. תודה!!!!!!

אמא שוקעת שהזמינה לראש השנה

אנחנו מאד אוהב עם את הלחם הקלוי בתחתית, מתגובות קודמות אני מבינה שזה יפגע בקירמול של הבטטות? האם היית ממליץ על גרסה מושחתת עם חמאה במקום שמן זית? האם יצא לך להכין עם קליפה?

אמא שוקעת שהזמינה לראש השנה

המתכונים שלך תמיד מצליחים לי. זה ספציפית, כישלון קולוסאלי. טעם של תפוח אדמה לא מתובל של חמין What did we do wrong?

שמע. שמתי פעמיי וקניתי סיר לג'חנון ובטטות סגולות, הכנתי וזה יצא ממש מעולה ומעניין. כל הכבוד לך על התעוזה והסקרנות לעשות נסיונות כאלה מעניינים. יישר כוח!

ורד

הי עז,
מתכננת לנסות הערב, אך מצאתי רק בטטות סגולות ממש גדולות.
האם ניתן לחצות אותן לאורכן או שכדאי להשאיר אותן שלמות, למרטת הגודל?

שרה

יוצא פשוט מדהים! כל פעם מחדש! הרסק עגבניות בצד חובה לדעתי, מוסיף
המון 🙂

הדר

הי עז,
איזה מתכון חמוד! יצא ממש טעים, אחלה דרך בעיניי לאכול בטטות סגולות (עוד לא פענחתי את חומר הגלם הזה…).
הוספתי ביצים קשות ובכלל נהייתה אווירה של ג'חנון. אפיתי על בערך 120-125 מעלות, ובשעה האחרונה העליתי ל-175, יצאו שחומות ונהדרות.
תודה רבה רבה!
מחשבה לפעמים הבאות – בגלל שרק החלק של הבטטות שבא במגע עם הסיר קיבל את ההשחמה הקראנצ'ית, אולי כדאי לחתוך את הבטטות לרצועות דקות ארוכות, ולהשתמש בסיר כמה שיותר רחב, כך שכמה שיותר שטח פנים שלהן יבוא במגע עם הסיר? אנסה בפעם הבאה.
שוב תודה לך על הכל. חולה על האתר הזה.

What temperature do I cook in a US oven

ענבר

תמיד שאני מחפשת מתכונים בגוגל לירקות מעניינים הבלוג שלך עולה ואני אף פעם לא מתאכזבת 🙂 המתכון נשמע ממש מגניב, אני אנסה אותו בקרוב. אין לי סיר ג'חנון- אפשר להשתמש בסיר ברזל יצוק (dutch oven)?
תודה!

קרן

אז כמובן וכמו תמיד הגעת בזמן עם המתכון הזה 🙂 בדיוק הזמנתי מעלה הביתה (שמאז שגיליתי אותם הפכו לספקי הםירות והירקות הבלעדיים שלנו) שפע בטטות . בטטה דבש, לבנה, סגולה, אמריקאית וערמונים.
יעבדו במתכון הזה? ואם לא המלצתך? 🙏

חני

וואו, פשוט מעולה. אני עשיתי עם חצי שמן זית חצי שמן קוקוס וכן הוספתי את הסילאן. מה שכן לאחר 7 שעות העלתי את הטמפרטורה ל-110 (אולי זה התנור שלי ..) ונתתי לו עוד 5 שעות.

אור-לי

הבטטות שהבן זוג שלי קנה ענקיות!
אפשר לחתוך אותן לחלקים? זה יהיה אותו דבר?

ענת

הי.
מתכננת לעשות עוף עם איטריות ולהשאיר כל הלילה בתנור כמו חמין. ולשים מעל האיטריות את הבטטות הסגולות. מה דעתך? כמו ששמים ג'חנון בחמין.

הירשמו לעדכונים במייל