כרובית אלמוגים: מדריך למשתמש ומתכונים

2 באפריל 2019
כרובית אלמוגים

מהודרת ביופייה. צילום: עז תלם

כרובית אלמוגים, או בשמה הלועזי רומנסקו, היא אחד הירקות הכי מהממים שיש: עם צורה מתעתעת שמזכירה חללית, שפיצים בסידור הרמוני מושלם וצבע ירוק בהיר ייחודי, היא אחד מהירקות שהכי מצליחים למשוך את העין.

אבל כמו דוגמנית על מתוקתקת שיושבת בבר ומתבאסת שאף אחד לא מתחיל איתה, דווקא בגלל יופיה, הרבה אנשים מפחדים להכניס הביתה כרובית אלמוגים. אז היום נראה שלא רק שהיא מהממת, יש לה גם אופי נהדר ולב טוב, ובמילים אחרות, היא ממש טעימה!

כרובית אלמוגים

אלמוגיות של עלה הביתה, קוטפים את הכרוביות לפי הזמנה. צילום עז תלם

מאיפה באת אלינו?
הרבה לפני שאיטליה נקראה איטליה, בארץ המגף גידלו חקלאים זנים שונים של כרוב בר, האב הקדמון של הכרובית, הכרוב, הקולרבי ועוד מצליבים. אחד הילדים הפרועים והמגניבים של אותו כרוב בר הוא הרומנסקו, שבארץ זכה לשם כרובית אלמוגים.

לפי אסי זהבי, מנכ"ל עלה הביתה, בארץ מגדלים כרובית אלמוגים מזה שנים ספורות, אבל משנה לשנה הכמות עולה וההתלהבות מהירק המיוחד הזה הולכת וצוברת תאוצה.

את כרוביות האלמוגים היפהפיות בהן השתמשתי בכתבה הזמנתי מעלה הביתה (ואפילו יש לי קופון הנחה מיוחד בשבילכם בסוף הכתבה), ובכל פעם שמתקבלת אצלם במערכת הזמנה לכרובית כזו, הם יוצאים לשטח וקוטפים אותה מהשדות שלהם בעמק חפר.

כרובית אלמוגים

יפה גם מבפנים=] . צילום: עז תלם

כמו הכרובית והברוקולי, זהו ירק שמאוד אוהב מזג אוויר קריר, ונמצא בעונה מפברואר עד אפריל (ולפעמים מצליחים למשוך קצת לכל כיוון). מבחינת הטעם, הטעם שלה נמצא איפה שהוא בין שניהם: קצת מהכרובית וקצת מהברוקולי.

איך מכינים?
בדיוק כמו שחותכים כרובית וברוקולי, כך גם את הרומנסקו ניתן ורצוי לחתוך לתפרחות, ואותן לשלב בכמעט כל מנה בה הייתם שמים בדרך כלל תפרחות של כרובית ו/או ברוקולי, ממוקפצים וסלטים ועד מרקים כמו מינסטרונה.

חשוב לציין שכל חלקי הצמח אכילים, ולכן משתמשים גם בעלים, בגבעולים ובגזע! אין שום סיבה לזרוק אותם לפח.

>> עשר דרכים לצמצם בזבוז מזון (ועוד עשרות טיפים נוספים בתגובות)

מכיוון שהצורה של כרובית האלמוגים כה מיוחדת, אני מעדיף שלא לטחון אותה לפירה או קרם חלק (למרות שזה בהחלט אפשרי, בעיני הייחוד שלה הולך לאיבוד).

מעבר לזה, עדיף לא לחשוב יותר מדי ופשוט לשים אותה במקום כרובית או ברוקולי במתכונים שאתם מכינים גם ככה בשגרת הבישול שלכם.

הנה שלושה מתכונים שעושים כבוד לכרובית אלמוגים. שימו לב לטכניקה שעוברת בכל מתכון, היא הכי חשובה.

חברים וחברות לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

כרובית אלמוגים

מגש אנטיפסטי לא שגרתי. צילום: עז תלם

כרובית אלמוגים

טעים מאוד אחרי האפייה. צילום: עז תלם

מתכון אנטיפסטי כרובית וגזר

כרובית האלמוגים נכנסת לאפייה עם גזר, וביחד מקבלים מנת אנטיפסטי מפתיעה.

3 מנות, טבעוני, 5 דקות עבודה, 30 דקות זמן כולל

מצרכים:

1 כרובית אלמוגים קטנה
3-4 גזרים בגודל בינוני, קלופים
1/2 כפית אורגנו מיובש (רשות)
3 כפות שמן זית
מלח ופלפל שחור גרוס, לפי הטעם

אופן הכנה:

  • מחממים לתנור ל-190 מעלות.
  • חותכים את כרובית האלמוגים לתפרחות בגודל בינוני-קטן. חותכים לגודל דומה גם את הגזע. שמים את חלקי כרובית האלמוגים בקערה.
  • חותכים גס את הגזרים הקלופים ומוסיפים לקערה.
  • מתבלים בשמן זית, מלח, פלפל ואורגנו מיובש אם רוצים ומערבבים את תכולת הקערה בעדינות.
  • מעבירים לתבנית עם נייר אפייה ושולחים לתנור 20-30 דקות, או עד שהירקות התרככו מעט אבל לא לגמרי.
  • ניתן להגיש חם או קר.
כרובית אלמוגים

הפתיתים מצטרפים לחלקי הכרובית המטוגנים. צילום: עז תלם

כרובית אלמוגים

פתיתים מיוחדים! צילום: עז תלם

מתכון פתיתים אלמוגיים

אהבתי לפתיתים הולכת שנים אחורה, וכאן שידכתי לכוכבת הכתבה פתיתים בצורת כוכבים. יכולים להשתמש בצורות פתיתים אחרות וגם בדגנים שונים כמו אורז, קינואה, כוסמת ירוקה ובורגול, אותו מתכון!

3 מנות, טבעוני, 5 דקות עבודה, 30 דקות זמן כולל

מצרכים:

1 כרובית אלמוגים קטנה
2-3 כפות שמן זית
1 כוס פתיתים (אפשר במקום גם קינואה אורז או בורגול גס)
1 ו-1/2 כוסות מים
מלח , לפי הטעם

אופן הכנה:

  • חותכים את כרובית האלמוגים לתפרחות בגודל בינוני-קטן. חותכים לגודל דומה גם את הגזע וחותכים גס את העלים.
  • מחממים את שמן הזית בסיר בגודל בינוני-קטן. מוסיפים את חלקי הכרובית אלמוגים ומטגנים 3-4 דקות. מוסיפים את הפתיתים ומטגנים דקה נוספת.
  • מוסיפים את המים, מתבלים במלח ופלפל ומביאים לרתיחה.
  • מכסים את הסיר עם מכסה מתאימים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 10 דקות מעל להבה נמוכה.
  • מכבים את האש, מחכים 5 דקות, מערבבים בעדינות וזה מוכן.
כרובית אלמוגים

כל חלקי הירק נכנסים למחבת. צילום: עז תלם

כרובית אלמוגים

חביתת אלמוגים. צילום: עז תלם

מתכון חביתת כרובית אלמוגים

סוג של חביתת ירק קצת שונה ומפתיעה במיוחד. אם רוצים לשדרג אפשר להוסיף לבלילת הביצים גם 60 גרם גבינה בולגרית מפוררת.

לגרסה טבעונית טורפים 3/4 כוס קמח עדשים כתומות עם 1 כוס מים לקבלת בלילה חלקה ובעזרתה מחליפים את הביצים (או להכין איזה תערובת חביתה טבעונית שבא לכם).

2-3 מנות, טבעוני, 5 דקות עבודה, 30 דקות זמן כולל

מצרכים:

1/2 כרובית אלמוגים קטנה
2-3 כפות שמן זית
4 ביצים (גודל M או L)
מלח לפי הטעם

אופן הכנה:

  • חותכים את כרובית האלמוגים לתפרחות בגודל בינוני-קטן. חותכים לגודל דומה גם את הגזע וחותכים גס את העלים.
  • מחממים את שמן הזית במחבת נון סטיק בגודל בינוני.
  • מוסיפים את חלקי הכרובית ומטגנים תוך כדי ערבוב 4-5 דקות, עד ריכוך קל. אם עדיין קשה, מוסיפים 1/4 כוס מים, מערבבים ונותנים למים להתאדות.
  • בקערה טורפים את הביצים עם מלח (בערך 1/2 כפית).
  • מוסיפים לקערה עם הביצים את חלקי הכרובית וטורפים.
  • מוסיפים עוד קצת זמן למחבת ויוצקים פנימה את בלילת הביצים.
  • מערבבים היטב בעזרת כף עץ או מרית סיליקון 15 שניות, ואז מבשלים מעל להבה בינונית 2 דקות עד שנראה יציב.
  • הופכים בזהירות (ניתן להפוך לצלחת ואז להחזיר למחבת) ומבשלים 2-3 דקות מהצד השני עד שהביצים עשויות לחלוטין. מוציאים מהמחבת ומגישים מיד.
  • אם מכינים במחבת שמתאימה לתנור, ניתן, במקום להפוך, להעביר את המחבת אחרי 2 דקות על האש לתנור חם (200 מעלות) ל-5 דקות או עד שהביצים מבושלות לחלוטין.

רוצים גם כרובית אלמוגים טרייה?
החברים בעלה הביתה ארגנו לכם, קוראי הבלוג, הנחה מיוחדת של 7% על כל הזמנה שתעשו.
פשוט תזינו את קוד הקופון kitchencoach במקום המתאים בעמוד ההזמנה והמחיר אוטומטית יתעדכן לכם >> לאתר עלה הביתה

**לפני שמזמינים חשוב לוודא שאתם באזור המשלוחים שלהם – כרגע פועלים באזור השרון והמרכז, מפרדס חנה ועד תל אביב.

המתכון הופק בשיתוף עלה הביתה

הכנתם? איך יצא? ספרו בתגובות או בעמוד הפייסבוק =]

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני ירקות:
פאד קפאו צמחוני
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
'פסטה' גזר ברוטב אליו אוליו

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

7 תגובות

  1. פרי/ירק חדש לי. המתכונים נראים קלים ואפשריים. הולכת לנסות. תודה!

  2. מה אפשר לעשות עם העלים שלה?

    • הגבעולים הם כמו סלרי, משתשמים בהם לבישול מרקים תבילים וכולי
      החלק הירוק הוא כמו מנגולד, מתרכך בבישול קצר ואז אפשר להכין ממנו לביבות להוסיך לפשטידות ועוד

  3. מקסים.
    (עדיף היה להמנע מהשוואת אישה לכרובית :/

  4. שבתאי סינאי

    מה שווה כל הפרסום הזה אם כל הספקים המשקים למיניהם לא שולחים לבאר שבע.
    היא כנראה מחוץ לקו הירוק שלהם.
    אני למשל אדם מוגבל שכל הצרכים שלי נעשים און ליין ואין לי אפשרות להתנהל לככל מקום
    ולכל מי ספניתי ענה סורי אננו עדיין לא מגיעים לאיזור.
    ש.ס

    • היי שבתאי
      מבין את הכאב שלך, מקווה שמישהו יצליח להגיע לאזור שלך, מהיכרות טיפה מאחורי הקלעים מכמה ספקים ענייני הלוגיסטיקה האלו יותר סבוכים ממה שנדמה.
      זה לא משלוח רגיל אלא הובלה בקירור, הרי מגיע לך סחורה טיפ טופ ומצד שני כנראה לא תרצה לשלם 60 שח ויותר על משלוח

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial

הירשמו לעדכונים במייל








    Print Friendly, PDF & Email
    שתפו: