לביבות כרוב מטריפות שלא יגיעו לצלחת

12 בדצמבר 2022
לביבות כרוב

לביבות כרוב: צילום עז תלם

כרוב הוא לא הירק הראשון וכנראה גם לא העשירי שעולה לראש כשחושבים על חנוכה, אבל מסתבר שאפשר להכין לביבות כרוב שיוצאות מטריף, שוברות את השגרה ויכולות להוסיף הרבה עניין וכיף להדלקת הנרות שלכם.

כמה שלביבות הכרוב האלו פשוטות, ככה הן טעימות ברמות ומושלמות לכל אירוח, בחג ומחוצה לו, למסיבות של הילדים ועוד.

צפו: איך להכין לביבות כרוב מטריפות

חג האורות מגיע בצעדי ענק, וכל שנה אני מנסה לחשוב איך אני יכול לחדש לכם. ב-9 השנים שהבלוג הזה פועל אני מרגיש שבהחלט תרמתי תרומתי לקהל המטגנים והמטגנות, עם המדריך הגדול שלי להכנת לביבות ועוד עשרות מתכונים לחנוכה, רובם מהעולמות המלוחים.

רוב מתכוני הלביבות מתחילים בפומפייה, ובעזרתה אפשר להכין קציצות מטוגנות מכמעט כל ירק מוצק. מסיבה זו כרוב, על עליו הגדולים, לא ממש עלה על רדאר המתכונים הפוטנציאליים שלי.

לביבות כרוב

לביבות רבות לא יגיעו כלל לצלחת. צילום: חני אסור

לאחרונה נכנסתי ליוטיוב לחפש מתכונים מעניינים איתו. התחשק לי לחפש מתכונים מזרח אירופאיים, אזור עמוס בידע בהכנה ותפעול של כרובים, וזכרתי שהשם שלו במדינות מזרח אירופה הוא KAPUSTA. חיפוש מהיר בשורת החיפוש העלה בחכתי מתכון פולני מפתיע ומגרה (לצפייה כאן) שעונה לשם kotlety z kapusty, שזה אומר קציצותת כרוב.

אז מסתבר שהמנה הזו פשוט נועדה להפוך את הכרוב לקציצות בשרניות. מה שמשמח במתכון הזה הוא שהמרכיבים פשוטים ואפשר למצוא אותם בכל מכולת. בעיקר אהבתי את השימוש בסולת אהובתי (שבדרך כלל משמשת אותי לקובה וקוסקוס) בתור חומר הגלם שמחזיק את הקציצות.

בקיצור, היה לי את אחד הרגעים האלו שאני פוגש משהו חדש וממש חייב לנסות אותו.

>> להזמנת ספר הכרובית שלי

לביבות כרוב

מתחילים ממרכיבים שאפשר למצוא בכל מכולת. צילום: עז תלם

מדברים על לפגוש, שבוע שעבר נפגשתי עם חברה יקרה בשם חני אסור, היא קונדיטורית מוכשרת ומאמא לארבעה ילדים, הכרנו דרך האינסטגרם לפני כמה שנים והיא אפילו גרה מרחק הליכה קצרה ממני.

אנחנו בקשר וירטואלי כבר כמה שנים וברביעי שעבר ניצלנו בוקר פנוי של שנינו למפגש טעים שהתחיל בשוק כפר סבא והמשיך במטבחה היפה (היא מעבירה בו סדנאות אפייה מושקעות מאוד).

חני הכינה עוגת פרג מטריפה שאנחנו בבית לא מפסיקים לנשנש (המתכון באינסטגרם שלה, ממליץ בחום לעקוב), ואני הכנתי את לביבות הכרוב האלו, ופשוט יצא וווווווווווווווווואווווווווווו.

לביבות כרוב

לביבה שמתחילה בסיר. צילום: חני אסור

נתחיל!

מתחילים בגירור של גזר אחד, קיצוץ דק של בצל וחיתוך דק של בערך 1/2 כרוב חביב.

אז ניגשים לכיריים ומטגנים את הבצל עד שהוא מעט מתרכך, מוסיפים אליו את הגזר ואז את הכרוב ומלח ומבשלים עד שהכרוב מתכווץ מעט, מתרכך אבל עדיין שומר על הפריכות שלו.

לתערובת הירקות האלו נותנים להתקרר מעט ואז מוסיפים שמיר קצוץ (אני אוהב להשתמש בגבעולים גם, ומי שלא אוהב שמיר יכול לשים פטרוזיליה) ביצה ואת הסולת.

>> להצטרפות למחזור 2 של קורס הבישול שלי (יוצא לדרך ב26.12.22)

לביבות כרוב

מערבבים כדי לאחד הכל יפה. צילום: חני אסור

לביבות כרוב

התערובת צריכה לעמוד 10 דקות לפחות אחרי הערבוב. צילום: חני אסור

לביבות כרוב

הסולת סופחת את הנוזלים ועוזרת להחזיק את הלביבות. צילום: חני אסור

מה שעכשיו קורה הוא מאוד מרגש – הסולת סופחת אליה את הנוזלים מהירקות ומהביצה ובעצם עוזרת להחזיק יחד את כל המרכיבים – בדיוק בצורה כזו שמאפשרת לנו להכין לביבות מושלמות ופריכות.

את הלביבות יצרתי עם ידיים רטובות ואז טיגנתי בשמן זית, 2-3 מכל צד עד להזהבה וזה בגדול הסיפור. הבעייה העיקרית בלביבות האלו שהן כל כך טעימות שהן לא מגיעות בכלל לצלחת, הכל יתחסל בדרך החוצה מהמחבת =]

>> בואו לאינסטגרם שלי טעים שם

לביבות כרוב

לביבות כרוב מטריפותתתתתת. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • אפייה: במקום לטגן ניתן לאפות – מניחים את הלביבות על תבנית עם נייר אפייה משומן, מזמנים בנדיבות מלמעלה ואופים ב-200 מעלות 10 דקות או עד שזהוב.
  • ללא גלוטן – מחליפים את הסולת בקמח תירס לפולנטה אינסטנט.
  • טבעוני – מחליפים את הביצה ב-2 כפות קמח חומוס או קמח עדשים.
  • מוזמנים לשים עשבי תיבול טריים אחרים כמו פטרוזיליה, כוסברה, בצל ירוק.
  • אפשר להשמיט את הבצל והגזר ואפשר גם לשחק יותר עם הירקות – סלק מגורר ישב פה נהדר, קולרבי ובטטה אפילו. מצד שני, יש משהו מיוחד בכמה המתכון הזה פשוט אז הייתי קודם כל מנה אותו ללא שינויים לפני שהייתי מתפרע עם אדפטציות ושדרוגים.
לביבות כרוב

הולך מעולה עם שמנת חמוצה. צילום: עז תלם

מתכון לביבות כרוב עם סולת, בצל וגזר (קפוסטיז קוטלטי)

15 לביבות שמנמנות, פרווה, 25 דקות עבודה, 45 זמן כולל קירור

מצרכים:

1 גזר בגודל בינוני
1 בצל בגודל בינוני
1/2 כרוב בגודל בינוני (בערך 800 גרם)
1/4 צרור שמיר (אפשר גם פטרוזיליה)
2-3 כפות שמן זית (להכנת הירקות)
1 ביצה (ניתן להמיר ב-2 כפות קמח חומוס/קמח עדשים לגרסה טבעונית)
5-10 כפות גדושות סולת (ניתן להמיר בקמח תירס לפולנטה אינסטנט לגרסה ללא גלוטן)
כפית מלח
שמן, לטיגון רדוד (ממליץ בחום שמן זית, אפשר גם שמנים אחרים כמו חמניות/סויה)

אופן הכנה:

הכנות מקדימות:

  • קולפים ומגררים את הגזר על צד גס של פומפייה (אפשר גם לא לקלוף).
  • קולפים וקוצצים דק את הבצל (אפשר גם אותו לגרר אם רוצים).
  • קוצצים את הכרוב לרצועות בעובי 1/2 ס"מ בערך (אפשר גם לקצוץ דק).
  • קוצצים דק את השמיר (כולל הגבעולים).

בישול הכרוב:

  • בסיר רחב ושטוח או מחבת גדולה שמים את שמן הזית והבצל הקצוץ. ממוסיפים את המלח ומטגנים מעל להבה גבוהה אגב ערבוב 2-4  דקות, עד טיפונת מתרכך ומתחיל להיראות שקוף.
  • מוסיפים את הגזר המגורר ומטגנים דקה נוספת, עד שהגזר מתרכך קצת.
  • מפילים אל הסיר את כל הכרוב החתוך. ממשיכים לטגן מעל להבה גבוהה 5-8 דקות נוספות אגב ערבוב, עד שהכרוב מתרכך ומתכווץ מעט (ראו תמונות).
  • מעבירים את תכולת המחבת לקערה גדולה.
  • נותנים לתכולת הקערה להתקרר מעט. טועמים ואם צריך מוסיפים עוד קצת מלח.

יצירת תערובת הלביבות:

  • מוסיפים לקערה את השמיר הקצוץ, הביצה והסולת. בהתחלה שמים 5 כפות סולת, מערבבים היטב ונותנים לתערובת לעמוד 10 דקות (אפשר גם חצי שעה בכיף).
  • אם בתום הזמן אתם יכולים לעצב, בעזרת ידיים רטובות, קציצות מהתערובת, אז מצוין.
  • אם לא, תוסיפו עוד סולת עד שהתערובת תהיה נוחה מספיק לעיצוב לביבות.

הכנת הלביבות:

  • מחממים את השמן לטיגון במחבת.
  • בודקים שהשמן חם עם גבעול פטרוזיליה – כשמכניסים אותו לשמן הוא אמור לבעבע אבל לא חזק מדי.
  • יוצרים לביבות שמנמנות (מכף גדושה מהתערובת כל פעם) ומטגנים בנגלות, 5-7 לביבות בכל פעם (לפי רוחב המחבת), 2-3 דקות מכל צד עד להזהבה יפה.
  • מוציאים לנייר סופג או משטח קירור וממשיכים ליצור ולטגן לביבות משאר התערובת.
  • מגישים ביחד עם שמנת חמוצה, טחינה לימונית, צזיקי או כל תוספת אחרת שאוהבים.
  • נשמרות בקירור 4-5 ימים, מומלץ לחמם בתנור חם – 180 מעלות 10 דקות להשבת הפריכות.
Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

47 תגובות

  1. האם אפשר להחליף את הסולת בקמח רגיל או בורגול דק, אולי קוסקוס דק ?
    גם סולת וגם קמח פולנטה לא נמצאים בכל בית.
    תודה

  2. האמת שהיא שגם כתבשיל זה נראה סבבה. לא חייבים קציצות.

  3. האם ניתן לשים קמח שקדים ?

  4. תיקון קטן למען הדיוק:
    התרגום הנכון לעברית של kotlety z kapusty הוא פשוט קציצות כרוב…
    בפולנית יש לקציצות מספר שמות – kotlety, klopsiki, pulpety ועוד…
    בכל מקרה – המתכון נראה מבטיח…
    תודה…

    • תודה על החידוד אורי
      אתקן. בסרטון ממנו קיבלתי את הרעיון תרגמו לאנגלית בתור cabbge cutlets אז זה מה שבלבל אותי

  5. האם אפשר עם קמח שקדים

  6. האם אפשר לטגן לביבה אחת גדולה על כל המחבת? זה חוסך עבודה.

  7. היי עז, 800ג' כרוב או חצי של 800ג'?

  8. תודה! ומה אפשר במקום הסולת ובמקום קמח תירס?

  9. אפשר להשתמש בכרוב חתוך? אלא שנמכרים בשקיות סגורות בסופר?

  10. אפשר להכין את התערובת ולהשאיר במקרר 3-4 שעות לפני טיגון/אפיה?

  11. אנא! האם אפשר,לפחות בחלק מהמתכונים,כמו הנוכחי, להציע למאותגרי פח מיימות,סוכרתיים בעיקר,תחליפי קמח ושאר ספקי הפחמימות? למשל,קמח שקדים במקום הסולת או אפילו קמח חומוס או קמח סויה וכו?!?

  12. תודה על המתכון, הכנו אתמול והלביבות המטוגנות התפרקו בטיגון. שמנו בתנור ויצא הרבה יותר טוב, כמובן שטעים

  13. kotlety z kapusty זה קציצות עם כרוב או קציצות מכרוב

  14. וואי זה נראה מדהים ואני בונה על המתכון הזה כקונטרה לכל הלביבות שצפויות, כרוב הוא המלך האמיתי. תודה רבה על הגרסה הטבעונית פה ובהרבה ממתכוניך!
    אשמח לדעת בבקשה מאיפה המחבת המהמם?? מחפשת בנרות מחבתות איכותיים בהירים ולא שחורים, ולא מוצאת.

  15. האם ניתן להכין יום מראש ורק לחמם או שהם יאבדו מהמרקם והקריספיות ? מנסה להכין חלק מהדברים מראש

  16. וואוו..אחלא מתכון. גילוי נאות, בשל מחלת השפעת נשברתי באמצע והפסקתי בשלב האידוי לפני הסולת, והוספתי תיבלון שום ורסק עגבניות ואת עשבי התיבלון כתבשיל. מה אגיד לך? ליקקתי אצבעות כי אני מבשל הרבה כרוב מאודה כתבשיל. רק כשהבראתי עשיתי את כל המתכון. ליגה אחרת, מעדן. תודה על המתכון. איך זה יסתדר עם פרורי לחם במקום הסולת? רוצה להיפתר מהם.

    • נשמע מעולה!
      בהחלט, אין בעייה להכין עם פירורי לחם
      אולי תצטרך קצת יותר כדי להחזיק את התערובת

  17. עוז..יצא "פצצה!!!!"
    עשיתי את הגרסה הטבעונית עם קמח חומוס..וכמו שאמרת..התחלתי לחסל מהמחבת..יצא קריספי..טעים בטירוף.
    בחיים שלי אכלתי המון קציצות .
    אלו עקפו את כולן בסיבוב.
    ת ו ד ה ????

  18. משובח. הגרסה הטבעונית ובתנור! השתדלתי לא לאכול הכל לבד (-:

  19. הכנתי עם Air Fryer ויצא מושלם! תודה 🙂

  20. לא נראה מדהים-נטעם מדהים.טרפו.
    תודה על זה ועוד הרבה

  21. היי עז, מתכון נהדר!!! הכנתי עם קמח עדשים במקום סולת ואפיתי בתנור, יצא ממש טעים אבל לא מאוד קריספי, רק הצדדים. איך לשפר בפעם הבאה?

  22. פעם ראשונה שאני אוכלת לביבות ולא מרגישה רע עם עצמי. טעים בטירוף וממכר! תודה

  23. יצא מעולה. מאד טעים. הוספנו את הצזיקי מהבלוג. מוסיפה בשמחה לספר המתכונים המשפחתי. תודה על מתכון מקורי וקל.

  24. יעבוד עם כרוב סגול? תודה!

  25. האם לא כדאי להוסיף עוד ביצה , שיידבק יותר טוב?

    • אפשר, התערובת דיי לחה כלומר אם תוסיפי עוד ביצה תצטרכי לתקן עם עוד סולת וכולי, לשיקולך האישי

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial

הירשמו לעדכונים במייל








    Print Friendly, PDF & Email
    שתפו: