מרק גזר מהחלומות בקלי קלות

מרק גזר
מרק גזר מחמם לבבות. צילום: עז תלם

אני הכי שמח בעולם שמזג האוויר החורפי עדיין איתנו, הזדמנות מצוינת לפרגן לכם בעוד מתכון למרק: כזה שלא ידרוש מכם הרבה התעסקות ובאמת אחד הטעימים שלי! כשעושים אותו כמו שצריך, מרק גזר יכול להתחרות בכל מרק כתום אחר בשטח.

המרק גזר שאכין אתכם היום הוא קצת שונה, כי הגזרים בהם השתמשתי הגיע ממקום מיוחד. כולם היו מיועדים להיזרק.

מרק גזר
מרק בסיסי טעים ומזין. צילום: עז תלם

מי שדאג להציל אותם הוא ארגון לקט ישראל, שעוסק בהצלת עודפי מזון איכותיים (מחקלאים, מוסדות, ארגונים ועוד) והעברתם למשפחות נזקקות ברחבי המדינה.

מדי שבוע מצילים בארגון טונות על טונות של מזון איכותי ודואגים להעבירן למעל ל-175,000 משפחות.

חלק מהירקות שמגיעים לשם נאספים על ידי הארגון ישירות משדות של חקלאים, שמכל מיני סיבות מעדיפים להעביר אותה הלאה ולא פשוט למכור אותה בשוק הסיטונאי.

לקט ישראל
קצה המזלג של תוצרת מוצלת מבוקר אחד בלקט ישראל. צילום: עז תלם

יכול להיות שהירקות גדולים מדי, קטנים מדי, טיפה עקומים או בעלי צורה יוצאת דופן – וכל אלו פרמטרים חיצוניים, שלא מפריעים במאומה לערך התזונתי והטעם של חומר הגלם ועוד….

כשביקרתי במרכז הלוגיסטי של הארגון ברעננה הבוקר, ראיתי איך המתנדבים המסורים מכינים למשלוח גזרים, חסות וכרוביות יפות (שקיבלו נשיקה מהשמש ולכן הן מעט סגולות, טובות לחלוטין לשימוש אבל בסופר ממש לא תראו אותן), וגם סלקים, בצלים ירוקים, עגבניות יפות ותפוחי אדמה חיכו שם לאריזה ומשלוח.

מרק גזר
גזרים שארגון לקט ישראל הציל. צילום: עז תלם

אני יצאתי משם עם כמה גזרים יפהפיים, מלאים בטעם, כאלו שלא היה מגיעים בכלל לירקן השכונתי – אחד היה ממש גדול, אחד היה פיצפון, לאחד היו 2 רגליים במקום רגל אחת.

זה ממש הזוי שבשקיות הגזרים שמוכרים לנו יש רק גזרים אחידים (ומשעממי מראה) – הרי בכל מקרה בכל מתכון עם הירק גם ככה צריך לחתוך אותו.

איך שראיתי אותם ידעתי שאני הולך לעשות להם טוב ולהפוך אותם למרק מפנק שיתאים למזג האוויר הגשום שמלווה אותנו בימים האחרונים.

>> 'פסטה' גזר כבר ניסיתם? 

מרק גזר
מקלפים וחותכים את הגזרים גס ושמים בסיר עם שמן. צילום: עז תלם
מרק גזר
מטגנים ללא ערבוב 3-4 דקות מעל להבה גבוהה, עד שהגזרים מתחילים לקבל צבע כזה. צילום: עז תלם

קצת כמו במתכון שלי למרק בטטה, אין בו הרבה מרכיבים, אלא בעיקר טכניקה, אז תעקבו אחרי כל השלבים וגם לכם יצא מרק גזר מהמם!

חשוב להשתמש בגזרים כמה שיותר טריים. זה גם יהיה טעים עם הגזרים שיושבים אצלכם שבוע במקרר, אבל יותר טעים כשבגזר תהיה עוד מתיקות טבעית, שהולכת ודועכת באחסון.

ההשחמה שעושה את ההבדל
את הגזרים המגניבים שלי קילפתי וחתכתי גס, ואז הנחתי בסיר עם שמן ונתתי להם צריבה, ממש כמו שצורבים סטייק או חזה עוף. הצריבה הזו חשובה כי היא מוציאה מהגזרים טעם עמוק ומתיקות מיוחדת, אז אל תתפתו לערבב לפני שאתם מריחים ריח אגוזי וקלוי.

>> לא עוקבים אחרי באינסטגרם עדיין? בואו טעים שם!

מרק גזר
מוסיפים חופן אגוזי קשיו (אפשר גם שבולת שועל) שיעזרו לתת למרק מרקם קרמי. צילום: עז תלם

אחרי שחלק מהגזרים קיבלו צבע מצטרפת התוספת: אגוזי קשיו לא קלויים. זה טריק שלמדתי משקמה המוכשרת מהבלוג tivoneat, והאגוזים באים במקום לשים שמנת מתוקה/קרם קוקוס.

מכיוון שהם עשירים בשומן, אגוזי הקשיו עוזרים להסמיך ולהעשיר את המרק, ולדעתי הם טיפה מעדנים את הטעם של הגזר.

אם אתם רוצים שיהיו יותר דומיננטיים, שימו אגוזי קשיו קלויים, בעיני הטבעיים עושים את העבודה.

מרק גזר
מוסיפים חופן אגוזי קשיו (אפשר גם שבולת שועל) שיעזרו לתת למרק מרקם קרמי. צילום: עז תלם
מרק גזר
מוסיפים מים, מרתיחים, מכסים מבשלים מעל להבה בינונית עד שהגזרים רכים. צילום: עז תלם

מכאן מוסיפים מים עד גובה תכולת הסיר (אל תטביעו אותם!), מלח ולבשל. כשהגזרים רכים אפשר לטחון עם כל אביזר טחינה שיש לכם בשלוף.

מזכיר שמה שחשוב הוא לטחון הרבה זמן (מפורט במתכון), ובמרק גזר זה עוד יותר חשוב: אין בו עמילנים כמו שיש בבטטה, ולכן להבי הבלנדר שלכם (לא משנה אם הוא ידני או שולחני) צריכים יותר זמן לפרק אותו לסיבים שנותנים את המרקם החלק.

אני קישטתי את המרק עם קצת בצל ירוק קצוץ, יכולים לשים מעל גם כוסברה, אגוזי קשיו קצוצים קלויים, קרוטונים, וכן, גם שקדי מרק.

מרק גזר
טוחנים עד שמתקבל מרקם חלק לגמרי (אני טחנתי בבלנדר 2 דקות שלמות). צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • זה כבר טבעוני, ללא גלוטן וללא פחמימות. אז אין לכם תירוץ לא להכין!
  • מרק גזר וג'ינג'ר: מוסיפים 2 ס"מ שורש ג'ינג'ר קלוף ופרוס דק
  • תוספת חלבון: מוסיפים 1/2 כוס עדשים כתומות שטופות היטב (אפשר גם כוס אבל אז תצטרכו להוסיף עוד מים)
  • מרק גזר פיקנטי: מוסיפים 1 ממרח קארי או סחוג או משהו חריף אחר בתחילת ההכנה יחד עם הקשיו
  • מרק גזר חלבי: מוסיפים 40 גרם חמאה בשלב הטחינה (ואפשר גם 1/2 כוס שמנת מתוקה)
  • אם לא רוצים קשיו, אפשר לשים 4 כפות שבולת שועל גסה (לגרנולה) או דקה (לדייסה) במקום
  • לא חייבים לטגן את הגזר בהתחלה, יצא לכם פחות טעים.
מרק גזר
אפשר להכין אפילו 4 ימים מראש. צילום: עז תלם

מתכון למרק גזר חלומי

4 מנות, טבעוני+ללא גלוטן+ללא פחמימות+נשוי+3, 15 דקות עבודה, שעה זמן כולל

מצרכים:

1 ק"ג גזר (בערך 8 גזרים בגודל בינוני), קלופים
3-4 כפות שמן זית
חופן אגוזי קשיו לא קלויים (רשות אבל הם עוזרים למרק לצאת קרמי)
3-4 כוסות מים
מלח, לפי הטעם (שמתי בערך כפית)

אופן הכנה:

  • חותכים את הגזרים גס ושמים בסיר בגודל בינוני.
  • מוסיפים את השמן ומדליקים את הלהבה על עוצמה גבוהה.
  • לא נוגעים בסיר 3-4 דקות, עד שמריחים שהגזרים בתחתית מתחילים להיקלות ולהשחים. מערבבים וממשיכים לטגן תוך ערבוב 2 דקות נוספות.
  • מוסיפים את הקשיו, המלח והמים ומביאים לרתיחה. המים צריכים להגיע עד גובה הגזרים.
  • מכסים את הסיר ומבשלים מעל להבה בינונית 30-40 דקות עד שהגזרים רכים (אפשר למעוך חתיכת גזר בקלות עם מזלג).
  • טוחנים בעזרת בלנדר ידני 3-4 דקות (כן כן) או בבלנדר רגיל 2 דקות עד שמתקבל מרקם ממש חלק.
  • כדאי ואף רצוי להוסיף עוד כף שמן במהלך הטחינה למרקם משיי ונעים.
  • אם התקבל מרק סמיך מדי, מדללים אותו עם מעט מים רותחים.
  • טועמים ומתקנים תיבול עם מלח לפי הטעם.
  • מגישים עם בצל ירוק קצוץ מעל (עוד אופציות להגשה בהקדמה).
  • נשמר בקירור 4 ימים.

ממש ממש מוזמנים להיכנס לאתר לקט ישראל, ללמוד עוד על עבודה הקודש שעושים בארגון, להצטרף למתנדבים ולתמוך בפעילות שלו! >> לאתר לקט ישראל 

רוצים לקבל עדכונים במתכונים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני מרקים:
מרק עגבניות מושלם
מרק קובה סלק
מרק עדשים וארטישוק ירושלמי
מרק מינסטרונה איטלקי אמיתי

שתפו:
הרשמה לקבלת התראות לאימייל
להודיע ​​על
guest

82 תגובות
הכי ישן
הכי חדש הכי הרבה הצבעות
משוב מוטבע
צפיה בכל התגובות
יערה

יצא מעולה!!
איזה כיף שיש ירקות של חורף, ואיזה כיף שיש אותך!

tiv-oni

תודה, המתכונים שלך מתקבלים אצלי בברכה ובחום.
קיים בירושלים אתר, בדומה לזה שברעננה, לעודפי תוצרת חקלאית מעין זה שהזכרת?

tiv-oni

תודה,
על המתכונים השימושיים מאוד במטבחי ועצתך זו.
יישר כח !

גניה

לא האמנתי שיצא כל כל טעים!! ועוד החלפתי חלק מהגזר בקישואים כי לא היה לי מספיק גזר וגם לא קשיו. מרק מעולה וקל, בכל המובנים, בלי שמנת או חמאה או חלב קוקוס!! תודה!!

נעמה

שיחוק של מרק פשוט וטעים בטרוףף. הכנתי עם ממרח קארי אדום יאמי יאם. תודה

אמיר

במידה ורוצים להשאיר את הגזרים בצורת קוביות ולא לטחון אותם , האם הדבר ישנה באופן דרסטי את המרק ?.

רוניה

שלום,
רציתי לשאול האם ניתן להכין את המרק ולהקפיא אותו – האם המירקם ישאר קרמי לאחר ההפשרה? או מוטב להמנע מהקפאה?

אביבה

תודה רבה רבה. המתכונים שלך טעימים ביותר, בריאים וקלים להכנה

יפי

אני לא אגזים אם אגיד שגילוי הבלוג שלך לפני כמה חודשים, השיב לחיים שלי את חדוות היצירה וההנאה במטבח! כל מתכון בול פגיעה!!
פשוט עושה חשק לעוד…
אחרי שמרק הבטטה כבש אותי, הייתי חייבת לתת צ'אנס גם לגזר…
המרק קלי קלות, יצא קרמי ומטריף.
רק הייתי מכפילה כמויות, כי הכמות מאד קטנה.

ריקי

לא להאמין – כמה פשוט ככה טעים. ממש מרק של מרכיב אחד (כי שמ"ז, מים, מל"פ לא באמת נחשבים).
הוספתי כפית אבקת קארי ופיסת ג'ינג'ר שלא הורגשו כלל, וכן 3 כפות קווקר שהסמיכו ונתנו מרקם משיי. אם רוצים להשקיע, נראה לי שמיר היה עובד כאן טוב.
תודה.

אמיר

אפשר להוסיף בטטה או דלעת כמו במרק כתום קלאסי?

אני

מתכון מעולה, תודה
לא להאמין איך ממתכון כל כך פשוט יוצא מרק כל כך טעים
אני גם הפכתי אותו כבר לפירה ולרוטב לפסטה?

היי עז תלם. שאפו גדול לך על עוד מתכון מהמם. (ושאני מכיר היטב מילדותי).

מה שהכי אני אוהב אצלך זה הפשטות והרהיטות במבחן התוצאה… כמו אצל אמא שלי ואצל זוגתי שתחיינה. תמיד למדנו בבית שהאוכל הכי טעים בעולם נוצר בבתים של עוני כלכלי.

כאחד שגדל בבית כורדי עירקי של הורים מתקופת הצנע לפני קום המדינה, שחוביזה וגדילן, סירפד ופיטריות השדה היו האוכל הכי טעים בנמצא, ומרקי אורז פסוליה ופתיתים כמו פידאו היו מנת חלקו ביום יום למדנו שזה אוכל של עניים שבשל העוני נאלצו להתחכם בצורת ההכנה הנכונה והפשוטה ביותר. (אנשים קשי יום והרבה ילדים)…

את המתכונים של אז מעשבי ארץ ישראל מגלה הברנז`ה רק לאחרונה.
אך מה שאתה עושה, זה כמו החיאה לגוסס מת ומחזיר לו חסד נעוריו. ולטובה.

שאפו אחד גדול.

חחחחחח אהבתי את ה +נשוי+3+?
כנראה שאין גבול להצעות של אנשים חסרי טאקט…

רות דוברס Ruth Dobres

עוז תלם , תודה לך על כל המתכונים הנפלאים !!!

יש לי בקשה רצינית : האם אתה יכול ליעץ תחליפים למלח בכל המתכונים , כדי לעזור למי שצריך להמנע מאכילת מלח להנות מאוכל טעים ולא תפל .
מאחלת לך ולבני ביתך שנה טובה ומבורכת.
רות

חיים

יצא פיצוץ!!!!
הקשיו ששמתי נתן לי טעם מיוחד שהוסיף המון!!!!
תודה על המתכון הזה, וגם על השאר…

שרה

מכינה את המרק החלומי הזה המון פעמים!!! היום הכנתי אותו באותה הגירסה אבל במקום גזר קולורבי. במדויק אותו המתכון….יצא מדהים! תנסו…..תודה לך עז תלם!!!!!

נעמי

ואם במקום אשתמש בדלורית?

בת אל

היי, באיזה שלב מוסיפים את העדשים?

אירית

המרק הזה פשוט מעולה !

לין

הכנתי והכפלתי כמויות למשפחה בת חמש נפשות. יצא מושלם. קל וטעים . אין יותר טוב מזה. תודה רבה על מתכון מנצח

חנה

היי עז
אצלנו יש אלרגיה חריפה לקשיו. איזה אגוז יכול להחליף אותו בהצלחה? חשבתי על שקדים מובנים, מה אומר?

אגוז מקדמיה כי קרוב בטעם לקשיו.

גיל

וואו וואו וואו… מרק מדהים!
תודה רבה על המתכון 🙂

סופי שפירא

אתה נותן כבוד למצרכים ועושה חשק לבשל. תודה רבה על הבלוג.
כבר בחרתי לפחות 10 מנות, רק צריך זמן לבשל. תודה!

נוית

מרק מושלם! כמה פשוט ככה טעים, מככב אצלנו החורף

רינת

מעולה!!!! יצא ככ טעים והטיגון בהתחלה עושה כמו ערמונים
ולגמרי הטריק עם הקשיו אדיר!

טובה

יש לי הזדמנות לקנות חמאת קשיו במחיר זול וככה לאפשר לעצמי מרק גזר לעיתים קרובות יותר.
האם חמאת קשיו יכולה להחליף את הקשיו ומה הכמות המתאימה?
אני חייבת לציין שאנחנו מאוד!!!!!!!!!!!!! אוהבים את המרק הזה כמו הרבה מהמתכונים פה…
אשמח לתשובה מהירה

רקפת

עז יצא מושלם!!! אני מאוד אוהבת גזר והקשיו פשוט שדרג את המתכון! חייבת להגיד לך שמאז שהכרתי את הבלוג שלך הבישןל שלי השתפר פלאים והתחלתי אפילו להנות מלבשל … 🙂

יעל

תודה רבה! כבר מס' שבועות מחכה שיגיע החורף ואוכל להכין סוףסוף – מרקים!!! אמנם תמיד אפשר, אבל אא להשוות טעם מרק בקיץ לטעמו במזג סגריר… ובמיוחד- עם כל המתכונים מעוררי חדוות היצירה פה בבלוג.
היום סוףסוף יש גשם וקור, ומיד רצתי להכין מרק!!! לא היה כמעט כלום בבית, ולשמחתי, במתכון הזה ששמרתי כבר קצת מזמן, לא היה צריך כלום… שמתי קוואקר, ויצא פשוט מדהים!
יישר כח!

ורד

מרק נ פ ל א.
אני השתמשתי בחלק מהנוזלים בציר ירקות שהיה לי.

שיחקת אותה עם המתכון הזה! הכנתי ולא היה לי קשיו אז שמתי חמאה בשלב של הטחינה, יצא מעולה ואורחים החמיאו…

ליבי

אני אפילו לא אוהבת גזר סתם נתקעתי עם יותר מדי והמרק הזה אכן חלומי!

במקום מלח שמתי כף מרמייט וזה עבד אש. שמתי גם ג'ינג'ר וחצי כוס עדשים כתומות. טעים!!!

מירי

היי עז, יש מצב שהכוונה הייתה ל4 כפיות שיבולת שועל (במקום קשיו) ולא 4 כפות..?

אסתי

הי,
אין לי ג'ינג'ר בצורתו השלמה, אלא בצנצנת תבלינים קנויה, כמה כפות/ כפיות מומלץ להוסיף?
וגם האם חמאת שקדים יכולה להיות תחליף לקשיו?
תודה

טוש

יצא מהמממםםםם!
(לא היה לי קשיו, החלפתי בכף חמאת שקדים, 2 כפות קוואקר)

שני

היי עז האם אפשר גם גזרים צבעוניים או שיהיה טעם וצבע אחר?
לא ראיתי מתכון עם גזרים צבעוניים אצלך.
אפשר אולי להחליף את הקשיו בקרם קוקוס?

notibar

תשמע'. אתה פשוט אלוף ! אם יש משהו שאני מעריץ בך זה הידע הסוחף להוציא את המקסימום תוצאה מהמינימום חומר ובשיא הפשטות, ורק בעזרת הטכניקות הנכונות. כבשלן ותיק בן של בשלנית מדופלמת אני מוריד בפניך את הכובע. גם אצלנו מקובל מינימום תיבלון הכרחי אך נכון, על משל כל המוסיף גורע.

תודה רבה לך.

חיים

אשמח לדעת האם אגוזי מלך יצליחו לתת את השומניות במקום האגוזי קשיו, עקב מגבלות הכשרות בעדה שלנו בחג הפסח.
תודה ענקית על כל המתכונים המושקעים ומוסברים לפרטי פרטים.
חג שמח!

אור

היי , האם אפשר הגדיל את זמן הבישול של הגזרים ?(להשאיר אותם על האש עם מים למשך שעה וחצי כזה ?

תודה רבה על המתכון! נראה ממש טעים!
יש לי סלרי בבית, אפשר להוסיף? וא"כ את העלים או הגבעולים?
והאם שומר מתאים?
תודה רבה!!

גילה

למה בעצם לקלף את הגזרים?

מאיה

מרק מעולה!! יעבוד עם אגוזי לוז במקום קשיו??

שייקה גורדון

עוד טיפ אחד (למי שמעדיף לא לטגן) – אפשר לקלות את הגזר בתנור, ממש עד השחתה ואפילו קצת השחרה – מוסיף טעם עמוק מעושן.
ואם כבר – אז אפשר גם בלי לקלף – רק לשטוף טוב טוב ולוודא שכל החול והלכלוך ירדו ואז לקלות.
ועוד משהו להעמיק את הטעם – הרבה פלפל שחור ו-1-2 כפות דבש!

עינב

המרק יצא ממש טעים 🙂

מתכון פשוט ומפתיע