מרק חשו הוא אחד המרקים שכבר הרבה שנים אני רוצה ללמוד איך להכין. בתור מי שגדל על קובה וקוסקוס, אני ממש אוהב סולת וכל מה שאפשר להכין ממנה, אז כשמעתי שיש מרק מיוחד שאפשר להכין איתה, סקרנותי התעוררה.
עשיתי כמה ניסיונות להכין מרק סולת חשו על בסיס מתכונים מהאינטרנט, אבל לא באמת ידעתי האם התוצאה שאני מקבל היא הדבר האמיתי. ואז ראיתי בסטורי של גל זהבי שהוא מכין את המרק הזה לפי מתכון משפחתי, ובלי היסוס הזמנתי אותו לשתף אותי ואתכם את הסודות של המנה הזו.
אם אתם לא מכירים את גל זהבי, כנראה הילדים שלכם מכירים. הוא חלק מהדור החדש של כוכבי הילדים והנוער. כאלו שמייצרים תוכן שעושה שמח וטוב בלב לילדים, ובזכות האהדה שלהם מצליחים לגדול, להתפרנס ולהגיע לעוד ועוד עוקבים.
יש לו (יחד עם זוגתו עמנואל לוי) ערוץ יוטיוב מצליח ובחשבון האינסטגרם שלו הוא משתף בשגרת החיים שלו: מאירועים מול מאות מעריצים ומעריצות דרך צילומים לתוכניות בידור ועד העבודה היותר שגרתית שלו בצילום אוכל (בחור עסוק ומוכשר ? ).
התרופה הסודית
גל מספר שהוא גדל על מרק סולת מרוקאי, או בקיצור, חשו (יש הקוראים לו מרק לחשו). לדבריו, אם מישהו מהמשפחה נהיה חולה חס וחלילה, אחרי שחוזרים מהרופא מכינים גם סיר ענק של מרק חשו לסייע בריפוי (כמו מרק עוף צח =] ). את המתכון הוא למד מאימו שלמדה אותה מסבתא אידה מלכה, ויש בו גאונות בזכות הפשטות והטעם הנהדר.
כל מה שצריך למרק סולת, מלבד הסולת, זה כוסברה, כורכום ושום, הרבה שום: לצורך המרק הזה מקלפים ופורסים דק שיניים מראש שום אחד, בבחינת כל המרבה הרי זה משובח.
אציין בהקשר המרכיבים כי יש המוסיפים למרק הזה תבלינים נוספים כמו פפריקה, חילבה ושבבי צ'ילי, ויש כאלו שמכיני גם בלי תבלינים בכלל (מלבד מלח כמובן).
אם גם אתם גדלתם על המרק הזה, אשמח אם תשתפו אותי ואת שאר הקוראים בתגובות איך מכינים אותו אצלכם =] תודה מראש
שלא יהיו גושים
גל מוסיף את הסולת והשום למים רותחים, אישית אני מעדיף להוסיף אותם למים קרים ואז להביא לרתיחה, כי אז זה מקטין את הסיכוי שיווצרו לכם גושים (ואם אתם זוכרים את כתבת הפולנטה שלי, מדובר באותו עקרון).
כשהשום וסולת כבר מתחילים להרגיש טוב יחד (מהר מאוד היא מסמיכה) מוסיפים פנימה את הכוסברה הקצוצה ואת הכורכום. גל מספר שסבתו הייתה מפרידה את העלים ולא משתמשת בגבעולים.
לעניות דעתי, אם כבר קניתם צרור כוסברה והוא הולך להתבשל 20-30 דקות, אפשר להשתמש בכל הירק (תעשו מה שבא לכם D:).
הכוסברה פה היא חלק מהנשמה של המרק, אם אתם מנסים לשחזר טעם ספציפי לא הייתי מחליף אותה. מבחינה טכנית ולא מסורתית, פטרוזיליה, בזיליקום וגם עלי נענע יעבדו פה.
לתיבול
גל מספר שסבתא שלו הייתה מוסיפה למרק סולת שלה כפית אבקת מרק, בשביל הטעם. אישית, אני כמעט ולא משתמש באבקות מרק – לכן במתכון השארתי אותה בתור רכיב רשות. ברוב המקרים יש מספיק טעם בחומרי הגלם כדי שלא יהיה צריך תוספות.
כאן כן הוספנו אבקת מרק אורגנית מרכיבים טבעיים, ואתם יכולים להצטייד באחת כזו בחנויות טבע וגם להכין בעצמם (דלגו למדריך המעולה אצל רחלי קרוט כדי ללמוד איך להכין).
אגב, יש כאלו שפשוט מוסיפים עוף למרק חשו שלהם (ד"ש לחן מזרחי), וזה סוגר את הפינה מבחינת טעם.
בישול ארוך
את המרק מבשלים במשך 20 דקות, ומקפידים להוסיף מים אם רואים שעניינים נהיים סמיכים מדי.
הבישול הארוך מרכך את שיני השום, ממצה את הטעמים מהכוסברה וגורם לסולת להתנפח ולהסמיך את המרק, כך שבסוף מקבלים טעם חדש של מרק חשו או מרק לחשו, שהוא הרבה יותר מעניין מזה של המרכיבים שלו לבדם.
הסוד להצלחה כאן הוא לערבב היטב, בעולם אופטימי זה אומר לעמוד ליד הסיר ולבחוש כל הזמן, אבל זה גם בסדר אם תערבו כל שתי דקות. שימו לב לבחוש דרך כל הפינות של הסיר. היה וזיהיתם שנוצרו גושים, לוקחים כף מתכת מחוררת, שמים בה את הגושים ועם כף רגילה מועכים אותם דרך החורים והופ, אין גושים ?
המרק הזה ממש טעים רגע אחרי שהכנתם אותו אבל גם אפשר להכין אותו כמה ימים מראש. במקרר הוא מתייצב אבל בחימום הוא חוזר להיות נוזלי.
לפני שאתם שואלים:
- ללא גלוטן: משתמשים בקמח תירס לפולנטה במקום הסולת (לא מסורתי אבל יעבוד)
- לא אוהבים כוסברה? כאמור, יכולים לשים עשבי תיבול אחרים, אבל בלעדיה זה לא אותו מרק.
- אם רוצים להוסיף חלקי עוף, מרתיחים בסיר 1 ק"ג גרונות עוף/שוקיים/כנפיים חד עם 7 כוסות מים 30 דקות. נותנים לנוזל להתקרר מעט ואז מוסיפים לסיר עם המים והעוף את כל המרכיבים למרק סולת ומבשלים לפי המתכון.
מתכון מרק חשו • מרק סולת מרוקאי עם שום / גל זהבי
5-6 מנות, טבעוני (אלא אם הוספתם אבקת מרק שמכילה עוף ואז הוא כבר לא טבעוני כי הוספתם אבקת מרק שמכילה עוף), 20-30 דקות עבודה+זמן כולל
מצרכים:
1 צרור כוסברה, שטוף היטב
8-10 שיני שום, קלופות
1/2 1 כוסות סולת
5-7 כוסות מים (ואולי יותר)
כפית כורכום טחון
4-6 כפות שמן זית (אפשר יותר)
כפית מלח + פלפל שחור (לפי הטעם)
כפית אבקת מרק (רשות)
אופן הכנה:
- קוצצים גס את צרור הכוסברה (שומרים מעט עלים להגשה). פורסים דק את שיני השום.
- שמים בסיר את המים והסולת. מוסיפים את השום ומביאים לרתיחה תוך כדי בחישה.
- מוסיפים את הכורכום, שמן הזית, מלח, פלפל ואת רוב הכוסברה. אם שמים אבקת מרק, עכשיו מוסיפים אותה.
- מבשלים אגב ערבוב מעל להבה בינונית 15 דקות, עד שמתקבל מרק סמיך. אם נהיה סמיך מדי, מוסיפים עוד מים (זה צריך להיות פחות סמיך מדייסה).
- מוסיפים את שאר הכוסברה, ממשיכים לבשל אגב ערבוב 5 דקות נוספות.
- טועמים ומתבלים בעוד מלח לפי הטעם.
- מגישים יחד עם עלי כוסברה טריים מעל.
- נשמר בקירור 4-5 ימים. במקרר המרק נהיה מוצק, הוא חוזר למצב נוזלי אחרי חימום על הכיריים או במיקרוגל.
רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר
לעוד מתכוני מרקים:
מרק עדשים מושלם לחורף
מרק עגבניות ואורז בסמטי
מרק בטטה הכי טעים בעולם
מרק עדשים וארטישוק ירושלמי
מרק יוגורט ואורז טורקי
שלום עז,
האם אפשר להמיר את הכוסברה בפטרוזיליה, למשל, או ירק אחר?
הי נדב =]
אפשר בהחלט, פשוט זה לא יהיה הטעם האותנטי
הייתי מנסה פטרוזיליה קצוצה דק ובזיליקום עם הגבעולים
האמת, רק אחרי שכתבתי את התגובה, ראיתי שכבר התייחסת לעניין הכוסברה. אבל בזיליקום נשמע כמו רעיון טוב, אז הרווחתי…
תודה רבה
הגרסה הטעימה ביותר שהכנתי.
טעים מאד
שמח לשמוע חיים היקר!
אצלנו מכינים אותו בול ככה. סבתא היתה מוסיפה בסוף תבלין פליאו.
תבלין אותו אני מחפשת כבר שנים ולא מוצאת.
היי אודליה =]
שמח לשמוע! מה זה התבלין הזה? לא מכיר
פליאו זה לא ממש תבלין בפני עצמו, אלא תערובת של תבלינים בצורתם הטהורה ללא תוספות (סוכר, חומרים משמרים וכו'). זה נקרא "פליאו" כקיצור של "פליאוליתים" – תזונת האדם הקדמון. אברר בהזדמנות בחנות התבלינים הסמוכה מאד לביתי. לדעתי יש את זה בארץ.
תודה רבה על הביאור, ראה תשובתה של אודליה
אין קשר בין התבלין פלאיו לשיטת התזונה. מדובר בצמח זוטה לבנה. שנקרא במרוקו פליאו. ראה ויקיפדיה.
https://bit.ly/35Kd6HD
נכון. פלאיו, זה שיח דומה לנענע או מנטה שההורים שלי היו מגדלים בגינה ושותים עם התה, כמו במרוקו.
זה תבלין בטעם מנטה אבל עדין עדין
אם את מתכוונת לעלים שגם מכינים מהם תה, אז פליאו זה זוטה לבנה
הגרסה הטעימה ביותר שהכנתי.
טעים מאד
פליאו סבתא שלי הייתה שמה בתה זה ירק כמו מנטה בגדול אני מוסיפה חצי כף צילי גרוס החריפות נותנת לזה טעם מעולה (רק למי שאוהב פיקנטי )
בטיול במרוקו קניתי תבלינים ועשבי תיבול לתה. אחד מהם הוא הפליו,טעם וריח עדין של מנטה. בעברית נקרא זוטה לבנה, גדל בארץ בטבע. ראה ויקיפדיה.
.https://bit.ly/35Kd6HD
הצמח נמכר בחנויות טבע. ראיתי אותו בשוק הכרמל בחנות בתחילת השדרה המרכזית בכניסה המערבית מאזור החניות.
תודה רבה על המידע יוחאי!
ללא גלוטן, אפשר להשתמש בדוחן. סמיך כמו סולת, וגם אותו טעם.
השכלתי! אחלה רעיון
תבורך עוז
על המקום המכבד שאתה נותן למסורות ועל מתכונים מאירי עינים ומשמחי לב.
היי שירה היקרה =]
זהו כבוד גדול בשבילי להיות במקום שבו אני יכול לתעד ולשמר מסורות ולשמח לבבות. תודה רבה על המילים החמות!
היי
שאלה בקשר למרק עוף של רחל
כמה זמן אפשר להשתמש איתו?
היא כתבה לשים אותו בארון. אבל, לא ציינה לכמה זמן
תודה
היי =]
לפחות חצי שנה
הי עוז
סולת היא עם גלוטן , לכן כדאי להוציא את המתכון מרשימת המתכונים לל"ג
היי ליאת =]
מכיוון שהמתכון ניתן להכנה ללא גלוטן בקלות כפי שמוסבר בחלק של לפני שאתם שואלים, וקיבלתי הערות מקוראים אחרים שצורכים ללא גלוטן שהם רוצים שמתכונים מונגשים כן יופיעו, בחרתי לשייך אותו לקטגוריה
תודה רבה על עוד מתכון נהדר!! תמיד כיף שהכל כל כך מפורט ואינפורמטיבי (: מתכוונת להכין את המרק כבר בימים הקרובים ?
בשמחה רבה נוי היקרה =]
ניסיתי יצא פצצה. תודה רבה ♥
שמח לשמוע קאטי!
היי עז,
תודה על עוד מתכון נפלא.
לגבי אבקת המרק שגם אני מעדיף לא להוסיף,
במרק זה אין הרבה רכיבים אז אני תוהה אם רצוי להחליפה במשהו אחר.
למשל, גרגרי כוסברה טחונים, כמון, תבלין אחר? או שזה יהרוס ולא להוסיף פשוט כלום?
תודה
היי מאור =]
פעם ראשונה שניסיתי להכין את המרק הזה גם אני חששתי שלא יהיה מספיק טעם והתחלתי להוסיף כל מיני דברים, ובסוף היה לזה טעם של בלאגן. תוסיף עוד צרור פטרוזיליה קצוץ וזה יתן מספיק טעם
מה לגבי להחליף את המים (או חלק מהם) בציר ירקות? הרי זה מה שאבקת מרק באה להחליף מלכתחילה
אם ציר הוא כמובן מתקבל פה בברכה =]
מעולה כ"כ
אמא שלי היץה נוהגת להוסיף קישואים למרק הזה, שהיינו נהנים לשתות כשאנחנו חולים.
תודה על המתכון:)
היי =]
נשמע מעולה!
תודה על הטיפ
שכחתם שני מרכיבים חשובים שהופכים את המרק לתרופה נגד הצטננות 🙂
מיץ לימון סחוט טרי בהגשה וגם קצת פלפל אדום חריף קצוץ. ישר פותח את האף וגם את הצ'קרות …
ואני מוסיפה בשלב טיגון השום עגבניה אחת קלופה וקצוצה, באמת שאין צורך באבקת מרק.
תודה רבה על הטיפים חנה היקרה =]
היי עז, האמת שהייתי סקפטית לגבי המרק, אבל מודה שטעיתי בגדול. מרק טעים, ריחני ומלא טעם. תודה עז על הבלוג המקסים שלך..
שמח לשמוע יפה היקרה!
מרק נפלא ומרפא. אמי ז״ל היתה מכינה לנו לחשו בילדותינו כשהיינו חולים וכעת שבנו מטיול במרוקו והכנתי סיר עם המון כוסברה אבל המון! כולל הגבעולים, הרבה שום וכמות נדיבה של כורכום. את הסולת הוספתי עם רתיחה וערבוב תמידי על אש קטנה. האמינו לי לא צריך יותר. המתכון של עז נפלא כמו שהוא ולעניות דעתי לא כדאי להשתמש בתחליפים אם אין צורך
תודה רבה רונה היקרה! כיף ששיתפת
לא הבנתי למה במתכון שלך לא מטגנים את השום בתחילה? וגם, רציתי לתת טיפ שיש שמוסיפים גם עלי סלרי קצוצים, בלי הגבעולים, וזה כנראה במקום אבקת מרק
כמה חזק טעם השום במרק בסוף הבישול?
וואו !! הגשמת לי חלום.
יצא משובח ומשביע.
נדמה לי שאם מטגנים טיפהל'ה את השום ואז מוסיפים את הסולת הטעם יותר דומיננטי.
אגב חמותי בנוסף לפרוסות שום גם כותשת שום והטעם חזק יותר.
תודה יצא סוףףף
שמח מאוד מאוד לשמוע ליאת!
מרק אהוב עליי מילדותי 💚💚💚
ברור שהכוסברה בלי גבעולים. רק עלים. וכך בכל תבשיל מרוקאי.
אמא, סבתא, סבתא של אמא וכך הלאה.. כולן הטרידו את הגבעולים או נתנו לילדים ולנכדים להפריד כל עלה ועלה. כל תבשיל בלי גבעולים נחשב כתבשיל איכותי יותר.
שרון כהן
טעם ילדות.
סבתא שלי הייתה מוסיפה גרגירי חילבה .
היינו שותים את המרק מתוך כוס ולעיתים בבוקר לפני שיצאנו לבית הספר החשו החליף את כוס התה.
שיכרון ילדות בהמון ערגה וגעגוע לסבתא.
תודה ששיתפת
מחמם את הלב 🙂
היי, מתכון נהדר. במקום אבקות אני מכינה בוקה גרני קטן ממה שיש במקרר, לרוב סלרי (מקל, ענף או חתיכה מהשורש), כמה ענפי פטרוזיליה ושמיר. הסלרי הכי חשוב, גם אם אין ירוקים אחרים.
תודה על תזכורת מהבית !! כל המרכיבים מעולים. אמא תחי' מוסיפה חופן גרגרי חילבה שהופך את המרק לבריא יותר. כמובן שאפשר לשרות אותם מראש ואז פחות מריר , ומי שממש לא רוצה אותם במרק – לסנן אותם לפני הוספת שאר המרכיבים. בהחלט נותן עוקץ למרק.
נשמע מעולה! תודה ששיתפת
המתכון הזה למכון עליו גדלתי
במשפחתי הוסיפו למים פיסות פלפל יבש אדום רצוי חריף.
הפלפל הוסיף צבע וטעם.
נשמע נהדר! כיף ששיתפת
במקור…מרק זה שימש נוודים ברברים ושלוחים. מרק זה אינו קשה להכנה וכל החומרים היו ברשותם..סולת שלא התקלקלה שום ומלח זה הבסיס הראשוני למרק כל היתר היה בונוס שהעניקו למרק זה נשות ערי החוף אליהם הגיעו נוודים סוחרים אלה.
התוספות המובהקות הן כורכום ופלפל שחור. פטרוזילה במקור הייתה יבשה.
תודה רבה אבי למדתי !
יצא מעולה!
טעמתי ומיד עלה לי הזכרון של המרק מהילדות…
איזה כיף לקרוא הדר יקרה
הכנתי את המרק, דעתי שהשום מאוד מיותר ופוגם בטעם.
מעבר לכך לכוסברה ולכורכום יש טעם טוב ודומיננטי.
היי יואל
המרק באופן ממסורתי מכיל שום אז אם לטעמך האישי הוא לא מוסיף מוזמן להכין בלעדיו
שמח שאהבת 🙂
הכנתי פעם ראשונה ויצא מעולה! שמתי מלא כוסברה והוספתי גם פטרוזיליה ובסוף גם ביצה (כלומר שיהיו נטיפי ביצה במרק). ממש ממש טעים, ומפתיע כמה השום הופך לעדין בבישול. תודה רבה!
אחלה רעיון ! שמח שאהבת
אלוף!!
בדיוק הזמן להכין 🙂
לכי על זה 🙂
יצא מעולה! הוספתי עוד מלא מים ולפני שאכלתי שמתי קצת לימון.
מרגיש כמו מנת בריאות מושלמת!
תודה על המתכון, הזכיר לי את סבתא ז"ל.
שמח לשמוע ליאור! לכבוד הוא לי