כותרת אתר

עוד תוצאות...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

המדריך המלא: איך להכין כרוב כבוש מושלם

המדריך: איך להכין כרוב כבוש. צילום: אסף אמברם
טעם מיוחד ובריא במיוחד. צילום: אסף אמברם

אם בתחילת ימי במטבח חקרתי בעיקר את האלמנטים הפרקטיים של בישול: שימוש במחבתות, כיריים ותנורים כדי לשנות מצב של חומרי גלם, בתקופה האחרונה נכנס לי באג חדש: התססה. אני מטפח מחמצת חמודה שחוגגת שמונה חודשים (וברגע שארגיש שאני למדתי אותה מספיק טוב גם על נושא זה תקבלו מחקר מפורט), הכנתי לימון כבוש בעצמי (ליתר דיוק, ליים) ומתעמק יותר ויותר בדרכים הביולוגיות למטמורפוזה קולינרית, או במילה אחת: התססה.

נושא השיעור היום הוא כרוב. לכאורה הירק הבסיסי והפשוט ביותר שיש. הוא זמין כל השנה, ובדרך כלל מכינים ממנו סלטים, ממולאים או מוקפצים, אבל כאשר נותנים לו לתסוס, כלומר נותנים לחיידקים מאוד ספציפיים להתחיל לאכול אותו לפניכם, הוא הופך למשהו מיוחד, מטעם קולינרי מלא בטעם ומורכבות שפשוט אי אפשר לשחזר באופן אחר.

אמה מה? מספיק שאגיד את המילה שמרים, יצורונים קטנים שמתפיחים בצק תוך שעה ופחות, וזה יעורר פחד בליבם של בשלנים רבים (כולל אותי לפני 8 שנים!). לדבר על התססות מורכבות יותר, שקורות לכאורה מהאוויר ונמשכות שבוע ויותר, זה בכלל מעורר מורא. אז היום נעבור שלב שלב מתחילת התהליך ועד סופו, ותראו שלהתסיס זה לא נורא בכלל.

הכל מתחיל בכרוב טרי. חשוב לבחור כרובים טריים וכבדים יחסית לגודלם. צילום: אסף אמברם
הכל מתחיל בכרוב טרי. חשוב לבחור כרובים טריים וכבדים יחסית לגודלם. צילום: אסף אמברם

משמרים ונהנים
המטרה העיקרית של תסיסה היא שימור: פעם לא היו מקררים, הירקות והפירות באו רק בחודשים ספורים של השנה. לאלו שחיו באזורים ים תיכוניים כיפיים כמו שלנו, לא הייתה בעייה עם זה. אבל אלו שגרו בארצות קרות, כמו גרמניה, פולין ורומניה, או, מהצד השני של הגלובוס, קוריאה, היו חייבים למצוא דרך לשמר את האוכל שלהם (ותודה לד"ר אורי מאיר צ'יזיק על המידע).

למה אוכל מתקלקל?
הסיבה לשימור, כמובן, היא קלקול. אם היינו לוקחים את הכרוב ומשאירים אותו בחוץ בסבבה שלו, אחרי כמה זמן הוא היה מתחיל להירקב, וכל מיני עובשים היו מתחילים לצמוח עליו – ריקבון נוצר כאשר חיידקים ועובשים שאנחנו לא רוצים מתחילים לאכול את האוכל שלנו לפנינו, וכתוצאה מכך שהם אוכלים אותו הם מייצרים תרכובות וריחות שמפיצים ריח של.. אממ… ריקבון.

כאשר אנחנו מתחילים תהליך של כבישה, בין אם במים, מלח, או חומץ, אנחנו יוצרים סביבה בה לחיידקי הריקבון פשוט לא כיף. אבל יש סוג חיידקים שכן מרוצה, ואלו חיידקים ממשפחת הלקטובצילוס, או חיידקים לקטיים, בקיצור.

במדינות המתסיסות, למשל באירופה פולין וגרמניה, כל הכרוב שגידלו איכרים ברחבי המדינה היה מבשיל בבת אחת, ובלי אמצעי קירור, הכרוב שלא נאכל טרי היה מתקלקל. לכן, הכנת כרוב כבוש הייתה פתרון פרקטי מאוד, מכיוון שלמותססים יש חיים ארוכים הרבה יותר, שנים אפילו.

בכפרים המסורתיים עדיין יש חבר'ה שמסתובבים בין מקומות עם מנדולינה אכזרית בעלת שלושה להבים (ראו תמונה מתחת) בשביל לעזור לפרק את הכרובים לרצועות דקיקות ואחידות כמה שיותר מהר. מעבר לחיי המדף, הבונוס בכבוש הוא בערכים התזונתיים, למשל ויטמין C, B12, ופרוביוטיקה – מהזן הכי טוב ממשפחת הלקטיים (מיד על זה).

אם יש לכם מנדולינה, זה הזמן לשלוף אותה. זאת מנדולינה למקצוענים! צילום: אסף אמברם
אם יש לכם מנדולינה, זה הזמן לשלוף אותה. זאת מנדולינה למקצוענים! צילום: אסף אמברם

המשפחה הטובה
הלקטיים משחקים תפקיד חשוב בכמעט כל מזון משומר: הם מרכיב מהותי במחמצות להתפחת לחם, חמוצים, יוגורט, ועוד, כאשר בכל מוחמץ או משומר מופיעים זנים אחרים מהמשפחה הזו. חלק משגשגים תוך זמן קצר (כמו אלו שביוגורט), ולחלק (כמו אלו בכרוב הכבוש) נדרש זמן ארוך יותר להופיע.

הם נקראים לקטיים מכיוון שכשהם נתקלים בסוכר, הם אוכלים אותו ובדרך יוצרים חומצה לקטית, שלה טעם מובהק ושונה מהחמיצות של הלימון (שנגרמת מחומצה ציטרית) או מחמיצות של חומץ (שנגרמת מחומצה אצטית).

בסוף תהליך ההכנה של משהו מותסס, החומצה הלקטית שנוצרת הופכת אותו למאוד לא ידידותי למיקרובים וחיידקים, שחומציות לא באה להם בטוב, ומסיבה זו לחומרי גלם מותססים תוחלת חיים ארוכה במיוחד.

אגב, ההתססה מעלה תכולת החומצה הגלוטמית בתוצר הסופי, או במילים אחרות אוממי, או במילים אחרות אחרות, עושה את האוכל יותר טעים.

חוצים את הכרוב לאורך ואז לרבעים. צילום: אסף אמברם
חוצים את הכרוב לאורך ואז לרבעים. צילום: אסף אמברם

למה להתסיס בבית?
הבונוס הגדול בהכנה ביתית של חמוצים ומשומרים (מעבר לטעם, מרקם וגאווה עצמית) מסתכמת למילה אחת: פרוביוטיקה. תחפשו אותה ברשת (יש טונות של מאמרים מקצועיים) ותגלו שזו תעשייה שלמה, שמגלגלת מיליונים בצורות של קפסולות, כדורים, יוגורטים מחוזקים ועוד, וכשאתם מחמיצים בעצמכם, אתם מקבלים אותה בעלות מינימלית. ממש ממש בגדול, מדובר בחיידקים שעושים לגוף שלנו טוב – בין אם לחיזוק מערכת העיכול והמערכת החיסונית.

מכיוון שעל פי החוק במדינה, כל מוצר שנמכר בסופר חייב להיות מפוסטר (פיסטור=חשיפה לטמפרטורות גבוהות במטרה להרוג חיידקים חיים שנמצאים במזון), הרי שכאשר קונים כרוב כבוש בצנצנת, כל החיידקים הטובים שהיו בו כבר עלו השמיימה, ואתם לא מקבלים את הערך המוסף הזה. מזון "חי" לעומת מזון "מת".

המלצת צפייה

הפרק הרביעי בסדרה Cooked של נטפליקס מוקדש כולו לתסיסה, וסוקר בצורה מרתקת סוגים שונים של גבינות, בירות, קימצ'י, חילופי אוכלוסיות חיידקים ועוד, ומסביר את החשיבות שלה במובנים רבים. חפשו cooked episode 4 watch online.

סכין ארוכה ומשוננת היא כלי העבודה המתאים בעיני למשימה. צילום: אסף אמברם
סכין ארוכה ומשוננת היא כלי העבודה המתאים בעיני למשימה. צילום: אסף אמברם

5 קטנות על כרוב כבוש

1. הכרוב בן למשפחת המצליבים, קרוב משפחה של הברוקולי, הרוקט, הצנון והחרדל.
2. עוד בימי הרומאים העתיקים סופר (על ידי קאטו הזקן) על הכנת כרוב כבוש במלח.
3. ימאים נהגו לקחת למסעותיהם בים כרוב כבוש, לאחר שגילו כי אכילתו מונעת את מחלת הצפדינה, שנוצרת בעקבות מחסור בויטמינים וחומרים מזינים.
4. נכון ב'אחים לנשק' (הסרט האהוב על בה"ד 1) ועוד סרטי מלחמת העולם השנייה קוראים לגרמנים קראוט? זה כינוי גנאי שהבריטים נתנים לחיילי גרמניה עוד במלחמת העולם הראשונה, והוא נוצר בגלל החיבה של הגרמנים לכרוב הכבוש.
5. הגרסה הקוריאנית לזאורקראוט נקראת קימצ'י (כתבה אחרת!), ובה כרוב סיני מותסס עם תבלינים, שום, ג'ינג'ר ועוד במשך חודשים ארוכים ואף שנים. אפשר גם לטעון שזאורקאוט הוא הגרסה הגרמנית לקימצ'י – שתי השיטות פותחו עצמאית.

מורידים את הליבה. צילום: אסף אמברם
מורידים את הליבה. צילום: אסף אמברם

ועכשיו לעבודה
הכלל בהכנת כרוב כבוש וחמוצים בכלל (הצלחתי להכין מלפפונים חמוצים נהדרים! זה כתבה אחרת) הוא "אם כבר, אז כבר". כלומר עדיף להכין כמות גדולה מאשר נגלה קטנה שתיגמר מהר. בארצות המתסיסות תפגשו במרתפים דודים של עשרות ומאות ליטרים ויותר.

הכרוב שאני מכין היום הוא כרוב כבוש בנוסח אירופאי, מה שנקרא גם זאורקראוט (sauer =חמוץ, כרוב kraut=). ובשביל להתחיל, צריך כרובים יפים. הימים האלו – של תחילת האביב, הם הימים היפים עבורו, כי הגשמים ממלאים את העלים בנוזל, הכרובים כבדים יותר ומלאים בעסיס.

וחותכים את רבעי הכרוב. צילום: אסף אמברם
וחותכים את רבעי הכרוב. צילום: אסף אמברם
לרצועות הכי דקות. צילום: אסף אמברם
לרצועות הכי דקות. צילום: אסף אמברם
שאתם יכולים. צילום: אסף אמברם
שאתם יכולים. צילום: אסף אמברם

לוקיישן לוקיישן לוקיישן
הכלי המועדף על מתסיסים לאורך השנים הוא קדירות חימר (גידי ואהרוני מבקרים בפרק שלונקק לעיל אצל יצרן כדים יפהפיים בקוריאה). נוצרת בהן אטימה הרמטית לאור ולחמצן – יש בהן תעלות, אותן ממלאים מים, ככה שפחמן דו חמצני (שנוצר מפעילות החיידקים) יכול לצאת, אבל אוויר (עתיר חמצן) לא יכול להיכנס, ואור ישיר אינו מהווה גורם סיכון בזכות צבען הכהה.

צנצנת זכוכית רגילה רגישה לאור, שעלול להפריע להצלחת התסיסה. חייבים לפתוח אותה מדי יום כדי לשחרר פחמן דו חמצני שהצטבר בה בעקבות נשימת החיידקים (אם לא תשחררו אוויר מהצנצנת, היא תתפוצץ!). בעת פתיחתה נחשף הכרוב לאוויר, ואז מצטרפים לנו אורחים לא רצויים.

במילים אחרות: שימוש בקדירה מגדיל את הסיכויים שלכם לקבל כרוב כבוש יותר מוצלח מבחינת איכות וסוג החיידקים שלו. בתמונות כאן ובטסטים לכתבה השתמשתי בקדירת פרמנטה, שמיובאת לארץ על ידי ג'מוקה.

מתחילים בהכנות

מעבירים לקערה או סיר גדול. צילום: אסף אמברם
מעבירים לקערה או סיר גדול. צילום: אסף אמברם

הפריסה
אחרי שרכשתם כרובים יפים וכבדים והבאתם הבייתה, מתחילים בהכנתם.

ראשית, מסירים את העלים החיצוניים ושומרים, חותכים את הכרוב לרבעים ומסירים את הליבה (משתמשים בשיירים בהמשך).

כלי העבודה בו אני משתמש למלאכת פריסת הכרוב הוא סכין מסור משוננת וארוכה, שאיתה חיתוך הכרוב לרצועות מתבצע בקלי קלות.
יודעי עניין משתמשים במנדולינה, כלי אימתני ופורס אצבעות (תשאלו כל מי שעבד במטבח) שמביא פרוסות דקיקות ומדויקות במאמץ מינימלי (אבל איך לבחור מנדולינה זה כבר כתבה אחרת).

 

ועל כל קילוגרם כרוב שמים 15 גרם מלח. צילום: אסף אמברם
ועל כל קילוגרם כרוב שמים 15 גרם מלח. צילום: אסף אמברם

ההמלחה
אחרי שפירקנו ופוררנו את הכרובים, מגיע זמן המלח.

הכלל הוא פשוט: 15 גרם (שזה בערך כף אחת שטוחה) מלח ים גס ( ממש לא מלח שולחני, שמכיל חומרים נגד הידבקות שאנחנו לא רוצים) לכל ק"ג של כרוב פרוס. מומלץ בחום להיעזר במשקל דיגיטלי בשביל הדיוק.

המלח מושך את הנוזלים וחלק מהסוכרים החוצה מהכרוב, ומביא אותו למצב אופטימלי להתחלת פעולת החיידקים (שנמצאים על הכרוב ובאוויר), וגם לרמת מליחות שטעימה לחיך (אנחנו לא רוצים כרוב מלוח מדי). הוא גם מוציא את הסוכר ועוזר לשמור על המרקם הפריך שלו. אפשר להכין כרוב עם מעט מלח, אך התוצאה תהיה כרוב רך.

ואחרי 10 דקות זה מה שקורה לכרוב: הוא מאבד את מרבית נפחו. צילום: אסף אמברם
ואחרי 10 דקות זה מה שקורה לכרוב: הוא מאבד את מרבית נפחו. בשלב זה יש לכם אחלה סלט כרוב שבעולם! . צילום: אסף אמברם

הקיווצ'וץ' וההשרייה
אחרי הוספת המלח מעסים אותו היטב אל הכרוב, ככה שיגיע לכל פינה, ואז נותנים לכרוב לעבוד 10 דקות. בזמן הזה המלח שואב את הנוזלים מעלי הכרוב, ממוטט את התאים של הכרוב שמכילים המון אוויר, וכך, כעבור 10 דקות, ממש אפשר לסחוט את הנוזלים ממנו, והוא יאבד חצי מהנפח שלו ואף יותר. אותי זה מרגש לראות את הכרוב ככה מתכווץ.

בתקופה של סוף החורף והסתיו הכרובים יהיו יבשים יחסית ואז יקח יותר זמן להגיע למצב בו הוצאתם מהכרוב מספיק מים כדי לכסות אותו. אם לא יצאו מהכרוב מספיק מים, מוסיפים בעצמכם לפי אותו יחס: מרתיחים ליטר מים, מוסיפים 15 גרם מלח ונותנים להם להתקרר.

ואפשר ממש לסחוט ממנו מים. צילום: אסף אמברם
ואפשר ממש לסחוט ממנו מים. צילום: אסף אמברם

התיבול (אופציונלי)
כרוב+מלח+זמן מספיקים בשביל לתת תוצאה מלאת טעם, אבל אין שום סיבה לא להוסיף עוד תבלינים שאוהבים. זרעי קימל הם התיבול הגרמני הקלאסי.‬

הפעם הוספנו גרגרי כוסברה ושבבי צ'ילי יבש, וגם גרגרי ערער (או ג'וניפר בשמו הלועזי=פרי יער מיובש מלא ומרוכז בטעם, המרכיב הסודי במשקה הג'ין, וניתן למצוא אותו בחנויות תבלינים), פלפל שחור, וזרעי שומר יכולים להתאים פה.

אם רוצים, מוסיפים תבלינים. צילום: אסף אמברם
אם רוצים, מוסיפים תבלינים. צילום: אסף אמברם

הדחיסה
את הכרוב הניגר המומלח, המקווצ'ץ' (והמתובל, אם תיבלתם) מעבירים לכלי אטום בו יוכלו החברים הלקטיים שלנו לאכול, לשתות, להתרבות וליהנות מהחיים.

עושים זאת בצנצנת מעוקרת (כלומר כזו ששמתם בה מים רותחים למספר שניות, סגרתם ואז פתחתם (אל תנערו! הצנצנת תישבר…. מניסיון : | ), או בקדירת חימר יעודית להתססה (בה יש מקום לעד 6 ק"ג של כרוב, וכדאי שתהיה 80% מלאה, שיהיה מקום למי הכרוב), שיוצרת אטימה הרמטית וחוסמת אור, שכאמור עלול גם הוא לקלקל לנו את העניינים.

חשוב לדחוס את הכרוב ממש טוב, כדי שלא תשארנה בועות אוויר, ולהעביר את הכרוב יחד עם כל הנוזלים שניגרים ממנו אל הכלי. אגב, אם תטעמו את הנוזלים שיצאו מכרובנו החביב, תגלו שיש להם טעם של מי ים, והם משחקים תפקיד חיוני בהתססה. לא שופכים אותם באף מצב!

מתחילים להעמיס ובין לבין מועכים את הכרוב הקצוץ: אנחנו רוצים אותו צולל בנוזלים, לא משכשכך על פני המים. צילום: אסף אמברם
מתחילים להעמיס ובין לבין מועכים את הכרוב הקצוץ: אנחנו רוצים אותו צולל בנוזלים, לא משכשכך על פני המים. צילום: אסף אמברם
עוד קצת. צילום: אסף אמברם
עוד קצת. צילום: אסף אמברם

האיטום
אחרי שמילאתם את הכלי ודחסתם, ככה שיש כמות יפה של נוזלים שמכסים את הרצועות, שמים עליהם משקל, וכאן נכנסים העלים החיצוניים וליבות הכרוב, בעזרתם נסגור את הכלי. המטרה היא לא לראות בצבוצים בכלל – מה שיבצבץ יתקלקל ועלול לקלקל את כל שאר תכולת הכלי.

בקדירה להתססה יש משקולות שמניחים מעל עלי הכרוב, שעוזרות לוודא שהכרוב הקצוץ והתבלינים נשארים מתחת לפני המים.

התחזוקה
מכיוון שיצרנו סביבת חיים, עלינו לעזור ולשמר אותה: לכן פותחים את הצנצנת מדי יום כדי לשחרר אוויר ומיד סוגרים אותו (אם משתמשים בקדירת חימר רק צריך לוודא שהתעלה החיצונית מלאה מים – הוראות מסודרות במתכון). חשוב לשמור על הכלי במקום קריר יחסית בבית, כזה שלא מקבל אור שמש ישיר.

שמים מעל הכרוב הקצוץ את העלים הקיצוניים והליבות ששמרנו בצד. צילום: אסף אמברם
שמים מעל הכרוב הקצוץ את העלים הקיצוניים והליבות ששמרנו בצד. צילום: אסף אמברם

ההמתנה
במהלך ההתססה עוברים הכרובים מספר מחזורים של חיידקים, כשאלו המשובחים והבריאים ביותר נוצרים אחרי שלושה-ארבעה שבועות (תלוי בעונה וטמפרטורה בחוץ, בחורף לוקח יותר זמן). אחרי שבוע הכרוב כבר יהיה חמוץ, אבל הוא יגיע למלוא ערכו התזונתי אחרי רק בחלוף תקופת זמן ממושכת יותר.

האחסנה
אחרי שהכרוב מוכן, מעבירים לכלים מעוקרים ושומרים בקירור. שוב חשוב להעביר עם הנוזלים ועדיף שהם יכסו את הכרוב. במקרר פעולת החיידקים הלקטיים מואטת, וזה נותן לכם עוד מספר חודשים ליהנות מתוצר הנהדר שלכם.

ואם משתמשים בקדירת חימר, נעזרים במשקולות כדי לכסות לחלוטין את הכרוב בנוזל. צילום: אסף אמברם
נעזרים במשקולות כדי לכסות לחלוטין את הכרוב בנוזל. הדבר הכי חשוב בהכנה זה לוודא שכל המוצקים מכוסים. צילום: אסף אמברם

עם מה אוכלים אותו?
בגרמניה וצרפת (ליתר דיוק אזור אלזס, שהחליף ידיים בין צרפת לגרמניה מספר פעמים לאורך השנים) מגישים אותו עם נקנקיות, ובכללי הוא מלווה מצוין בשרים מכל הסוגים, ויכול לתת לשווארמה שדרוג רציני, במיוחד עם בת הזוג שלכם לא אוהבת שאתם שמים או מתקרבים או מריחים עמבה.

הוא גם הולך מצוין עם פלאפל, ובכללי ובכלל החמיצות שלו תאזן כל דבר שיוצא מטיגון. אפשר גם להוסיף אותו לסלט כרוב רגיל בשביל הטוויסט, או פשוט לאכול בפני עצמו, זה אחד מהמאכלים הבודדים עליהם מוסכם באופן גורף שאפשר להגיד שהם 'בריאים'.

מנשנשים ונהנים! צילום: אסף אמברם
מוכן! צילום: אסף אמברם

מבצע מיוחד!

בעקבות ההצלחה הרבה של המתכון והמדריך, ארגנו לכם הנחה מיוחדת על קדירת הכבישה הנהדרת בה אני משתמש בכתבה (בסוגריים אספר לכם שמאז שהכתבה נכתבה כבר הכנתי 5 נגלות מאוד מוצלחות של כרוב בעזרתה). קוד קופון oztelem10 מקנה לכם עשרה אחוזי הנחה על כל קדירות ההתססה של ג'מוקה. להזמנה ופרטים נוספים הקליקו כאן.

 

מתכון לכרוב כבוש

טבעוני, 15-30 דקות עבודה, שבועיים עד שיש חמוץ וטעים, כ 4 שבועות אופטימלי לערכים תזונתיים ופרוביוטיקה

מצרכים:

כרוב טרי לפי גודל הכלי שאתם רוצים למלא (כרוב בינוני שוקל 1 ק"ג בערך)

לכל ק"ג כרוב קצוץ: 15 גרם (כף שטוחה) מלח גס

תבלינים – גם לכל ק"ג כרוב (רשות):
חצי כפית זרעי כוסברה
חצי כפית שבבי צ'ילי

אופן הכנה:

מכינים את הכרוב:

  • מסירים את העלים החיצוניים של הכרוב ושומרים אותם בצד.
  • חוצים את הכרוב לאורכו ואז חותכים לרבעים, מסירים את הליבה וגם אותה שומרים.
  • חותכים את הכרוב לרצועות דקות ככל הניתן (מומלץ בעזרת מנדולינה או סכין חדה).
  • שמים את הכרוב החתוך בקערה, מוסיפים את המלח ולשים ומערבבים אותו היטב.
  • נותנים לכרוב המומלח לעמוד 10 דקות, במהלכן הוא יאבד את מרבית נפחו. מערבבים שוב, וכשרואים שאפשר לסחוט נוזלים מהכרוב מוסיפים את התבלינים.

שימור בצנצנת:

  • בצנצנת מחוטאת שמים את הכרוב והנוזלים שניגרו ממנו. דוחסים אותו עם היד, עד שהצנצנת מלאה. חשוב לדחוס כדי להוציא את האויר שכלוא בין עלי הכרוב.
  • כשהצנצנת מלאה שמים מעל הכרוב החתוך את ליבות הכרוב והעלים החיצוניים, ככה שכל מה שחתוך מכוסה בנוזלים שניגרו מהכרוב.
  • אם לא יצאו מהכרוב מספיק מים לכסות את כל הסיפור, מוסיפים בעצמכם לפי אותו יחס: מרתיחים ליטר מים, מוסיפים 15 גרם מלח ונותנים להם להתקרר, ובמים אלו משתמשים לכיסוי.
  • חשוב1: כל תכולת הצנצנת צריכה להיות מכוסה בנוזלים לפני שסוגרים.
  • סוגרים את הצנצנת ומשאירים במקום קריר ומוצל כשבוע, עד שטעמו של הכרוב חמוץ. מדי יום פותחים את הצנצנת לשנייה – על מנת לשחרר גזים שהצטברו בה.
  • חשוב2: במהלך הימים הראשונים להתססה סיכוי גבוה שתראו מים יוצאים מהצנצנת – זה לגמרי טבעי וזה בגלל ההתססה שדוחסת אותם החוצה. במקרה כזה פותחים (בלי פחד) את הצנצנת, דוחסים את הכרוב שוב עם היד ואם הכרוב לא מכוסה תוסיפו מים (כוס מים מעורבבת עם כפית מלח). יכול להיות שזה יקרה מספר פעמים וזה לגמרי בסדר.

שימור בקדירת תסיסה בנפח 5 ליטר (עבורה מכינים 6 ק"ג כרוב לפי ההוראות המפורטות לעיל):

  • מוסיפים את הכרוב, עם הנוזלים שניגרו ממנו, לקדירה ב5-6 נגלות, כאשר בין נגלה לנגלה מועכים את תכולת הקדירה כדי לשחרר אויר מיותר, וככה שהנוזלים של הכרוב יכסו הכל.
  • כשהקדירה כמעט מלאה מוסיפים מעל הכרוב החתוך חלק מליבות הכרוב והעלים החיצוניים, ומעליהם מניחים את המשקולות שבאות עם הקדירה. כל המוצקים בקדירה צריכים להיות מכוסים בנוזלים.
  • אם לא יצאו מהכרוב מספיק מים לכסות את כל הסיפור, מוסיפים בעצמכם לפי אותו יחס: מרתיחים ליטר מים, מוסיפים 15 גרם מלח ונותנים להם להתקרר, ובמים אלו משתמשים לכיסוי.
  • חשוב1: כל תכולת הצנצנת צריכה להיות מכוסה בנוזלים לפני שסוגרים.
  • סוגרים את מכסה הקדירה ויוצקים מים לתעלה החיצונית שמקיפה אותה. כך נוצרת סביבה הרמטית בה הכרוב יכול לתסוס בשלווה.
  • פותחים מעט את המכסה איפה שיש מעין פתח (מגרעת) קטן, (יהיה בעבוע קל) ואז סוגרים.
  • התעלה צריכה להיות מלאה במים. אם אתם רואים שהמפלס יורד (כתוצאה מאידוי או מתהליך התסיסה) מוסיפים מים לתעלה החיצונית.
  • כעבור שבוע עד 4 שבועות, תלוי בכם (ראו לעיל!) הכרוב מוכן. מעבירים אותו לצנצנות או קופסאות מעוקרות ושומרים בקירור עד שרעבים. נשמר חודשים אם דואגים שהכרוב יהיה מכוסה במי הכבישה (תשמרו עליו טוב והוא ישמר טוב).
  • חשוב 2: במהלך הימים הראשונים להתססה סיכוי גבוה שתראו מים יוצאים מהקדירה – זה לגמרי טבעי וזה בגלל ההתססה שדוחסת אותם החוצה. במקרה כזה פותחים (בלי פחד) את הצנצנת, דוחסים את המשקולות שוב עם היד ואם הן לא לא מכוסות תוסיפו מים (כוס מים מעורבבת עם כפית מלח). יכול להיות שזה יקרה מספר פעמים וזה לגמרי בסדר.

הכתבה הוכנה בשיתוף עם ניב באוך מחברת Jammoka ג'מוקה, אשר מייבאת לארץ את פרמנטה – קדירות להכנת ירקות מותססים

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה

לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט 

למתכונים לפסח:
פילאף אורז עם ארטישוקים ופול טרי
לביבות פראסה ומנגולד
סלט עדשים כתומות ותרד 
סלט וולדורף עם סלק וחזרת

שתפו:
הרשמה לקבלת התראות לאימייל
להודיע ​​על
guest

439 תגובות
הכי ישן
הכי חדש הכי הרבה הצבעות
משוב מוטבע
צפיה בכל התגובות
אורלי פ

מכיר את זה שקוראים על אוכל נהיה רוק בפה?? זה מה שקרה בזמן קריאת הפוסט. מיד מוסיפה כרוב לרשימת המצרכים של הסופר!
תודה וסופ״ש נעים!

אורלי פ

לירון

הי עוז
מאוד שמחה שמצאתי את הבלוג שלך, תענוג לקרוא ולקבל רעיונות והשראה!
הרבה זמן רציתי לרכוש כד כזה ואחרי קריאה של המתכון הזה סוף סוף זה קרה 🙂
אז יש לי כד 5 ליטר של פרמנטה, מתסיסה בו כרוב עכשיו פעם ראשונה.
רציתי לשאול איך אתה מנקה את הכד בין שימוש לשימוש, האם צריך לשטוף בין התססה להתססה עם סבון? הכד גם מאוד כבד, מה שמקשה על שטיפה שלו.

לירון

שאלה נוספת
טעמנו מהכרוב שהוא עדיין לא חמוץ מספיק לטעמנו
האם אפשר להחזיר את המשקולות ולסגור את כד ההתסה או שהכרוב כבר מועד לפורענות ועלול להתקלקל?
ערקונית רק הרמנו את המשקולות ועלי הכרוב שכיסו מעל, הוצאנו כמות וסגרנו את המכסה.

אליז

היי עז, המתכון נהדר, הכנתי ב 31.10.22 בפעם הראשונה כרוב כבוש, בימים הראשונים אכן יצאו מלא נוזלים.
עכשיו כעבור כמה שבועות, החלטתי לטעום, קודם הריח ממש ריח של כרוב כבוש שזה מרגש, אבל יש לי טיפלה חשש, כי כרגע בכרוב אין נוזלים, אז מה זה אומר ? מה כדאי לי לעשות עכשיו, אין עובש, אבל על פניו יש עוד טעם אחר, האם כדאי לי למלא במים רותחים עם מלך? או רעיון אחר ?
בנוסף הכנתי גם שומר עם ג'ינג'ר ושום, ויצא מגניב, ושמתי במקרר, ועדיין יש בו נוזלים. האם כדאי לי להמשיך להחזיק עוד זמן לפני מאכל, עברו סך הכל 3 שבועות.

שמשון

שלום לך. כבשתי כרוב בכלי המיוחד .אחרי כ-3 שבועות ראיתי סוג של עובש על המים מבחוץ. האם זה אומר שהכרוב בפנים התקלקל? או שזה נשאר רק בחלק החיצוני היכן שנמצא האיטום של המים מסביב?

לירון

ועוד שאלה ברשותך
כתבת שהכד צריך להיות מלא עד בערך 80%
קצצתי 2 ראשי כרוב שלמים, בהתחלה הנפח היה ענק אבל אחרי שהגירו נוזלים ודחסתי אותם לכד הם ממלאים רק 3\1 מהכד. זה עלול להתקלקל בגלל חלל גדול של אויר?

אפרת

היי עז, האם מומלץ להכין עם כרוב סגול?

אפרת

תודה על הכתבה המפורטת. בדיוק סיימנו התססה וצנצנו בצנצנות. יצא מעולה!
שאלה קטנה.. אין לנו הרבה מקום במקרר. האם אפשר לשמור את הצנצנות במקום קריר וחשוך או שזה עלול לפגוע בכרוב?

שרון

היי עוז,
תודה רבה על מדריך ענייני ומקצועי לכרוב כבוש אמיתי.
אשמח לדעת האם יש הכרח לעקר את הקדירה?
האם ניסת ללא עיקור ומה היתה התוצאה?
אני חושש שפעולת העיקור תפגע בקדירה ובדפנותיה.
לאחר 8 שנים אני מניח שיצא לך להכין לא מעט פעמים בקדירה. רציתי לשאול אותך איך נשמרה והאם יש לך טיפים לשימור. כמו איך לשטוף אותה, האם ניתן להשתמש בחומץ סודה לשתייה או סבון לשם נקיונה?

תודה מראש

מור

עוד טיפ מניסיון: אם מעקרים עם מים רותחים שימו את הצנצנת בתוך הכיור ככה שאם היא תתנפץ הנזק יהיה יחסית מזערי.
ד"א כשאני מכינה מלפפונים חמוצים, אני חיה על הקצה בהמלצתו של גיל חובב ומסתפקת בלשטוף טוב מאוד את הצנצנת במים חמים וסבון רגע לפני המילוי.

טובה ביאלה

עוד דרך לעבור בשלום את שלב העיקור- לשים את הצנצנת בתוך קערה גדולה ואת כל החבילה הזאת בתוך כיור ריק ונקי. להכניס לצנצנת הריקה איזה כלי ממתכת, כף גדולה, אפילו שתיים, או מלקחיים ממתכת בלבד, ולצקת את המים הרותחים על כלי המתכת. להמשיך לשפוך את המים עד שהם זורמים החוצה, כלומר כל הצנצנת מכוסה במים רותחים, כולל השוליים. המתכת תספוג חלק מהחום וזה יוריד לצנצנת את החשק להתנפץ..
חוץ מזה תודה, עז, אתה עושה עבודה מעולה !

היי עז. הדגשתה בהטעמה לא מלח שולחן בשל התוספים שהוא מכיל. מה עם מלח גס לבישול והכשרת בשר, גם הוא מכיל אותם?
תודה על הטיפים והמתכונים המעולים.

אלישבע

כן מלח גס זה מה שצריך לשים, לפי הבנתי…
אמנם עברו כבר כמה חורפים מאז ששאלת, אבל אולי עוד מישהו יבוא ויחפש לזה תשובה

אורלי

חייבת לשתף שאני מכינה בלי לעקר קודם בכלל, עדיין יוצא מצוין. לא נראה ליי סביר שמעט החיידקים שנקלעו איכשהו בטעות לצנצנת נקייה, יגברו על החיידקים הרבים שחיים על הכרוב עצמו…תנאי הכבישה אמורים לכוון את התסיסה כך שהחיידקים שאנו מעוניינים בהם הם אלו שצומחים

גילה

אני שמה את הצנצנת על מגבת ולא על השיש שהוא קר. וכמובן כששופכת מים רותחים מכניסה לצנצנת סכין וכף

מולי ברונשטיין

מומלץ לפני מזיגת המים הרותחים להניח את צנצנת הזכוכית על משטח עץ.

נתן

כתבה מעולה.
תודה עז.

נב, זה כרוב חמוץ, אבל המרכיב הכי משמעותי בו הוא רק מלח?
וגם: אפשר להכין עם כרוב סגול?

TFP

הי עוז, בתור אחד שמכין כרוב כבוש בתדירות מאוד גבוהה כל הכבוד על הכתבה המפורטת! עם זאת, יש לי רק הערה אחת (שהיא יותר עניין של טעם, אבל עדיין) – בגרמניה ומרכז אירופה התיבול הנהוג הוא קימל בלבד (מניסיון, זה גם הדבר שהכי הולך יחד עם נקניקיות, אמיתיות כמובן, לא הזוגלובקים ושאר הפסולת התעשייתית). בנוסף, צ'ילי (או כל פלפל חריף, ואפילו שום) הוא גורם שמעכב תסיסה, ואם משתמשים בו מומלץ להכפיל את הזמן (למשל, כרוב כבוש רגיל אני הייתי מתסיס כחודשיים, אם הייתי מוסיף צ'ילי בהחלט שיכול להיות שהייתי הופך את זה לשלושה-ארבעה).

TFP

אה, ועוד משהו מאוד חשוב ששכחתי – תמיד צריך להשתמש בכרוב אורגני, בעיקר מאחר ולא שוטפים את הכרוב לפני השימוש (החיידקים נמצאים על פני השטח).

TFP

כנראה זה לא אישר את התגובה המקורית… מחשב דפקטי. רק רציתי לומר שכל הכבוד על הכתבה, אך בתור אחד שמכין כרוב כבוש באופן קבוע יש לי הערה שבמקור בגרמניה ומרכז אירופה לא משתמשים בזרעי כוסברה או צ'ילי, אלא בד"כ רק בקימל – אך זה עניין של טעם בלבד.

may

תודה על הפירוט, את הכרוב לא שוטפים? למה? אני רואה כאן בתגובות שזה בגלל שהחידקים עליו ומה אם אני אשטוף לא יווצרו לי חידקים טובים? כי אני שומרת כשרות וחשוב לי לשטוף את זה מכל החרקים שעלולים להיות בזה
ואגב אם אני שוטפת צריך קודם לייבש מהמים ורק אחר כך לשים מלח וכו'?
תודה רבה

חנית

תודה עוז.
מעניין, מקצועי ומרחיב יריעה, כדרכך בקודש.
אגב כך, מדוע להשתמש בסכין משוננת, במנדולינה
ושאר פורסים, כאשר לרשותנו המצאה המאה, מעבד המזון
שעושה את העבודה במהירות הקול?

יונתן

כתבה מעולה, לצערנו כבר ישנם מעט מקומות ומסעדות לפי מה שאני יודע בגרמניה למשל שמגישים בהם כרוב כבוש אמיתי. מה שהם באמת עושים זה פשוט מטגנים כרוב עד שהוא מאודה יפה, מוסיפים מלח, סוכר וחומץ כמה שצריך וכותבים שזה כרוב כבוש…
אני מאוד מחכה לכתבה הבאה שלך אודות שמרי הבר – כשתכתוב על המחמצת (או לפני), תוכל להעלות פוסט על אינג'ירה בשיטה מסורתית (ולא מקוצרת – בלי שמרים ובלי מי התססת כרוב) – קמח טף ומים בלבד? טעמתי אינג'ירה באחד השווקים וזה היה פשוט מדהים!

יש לי את מתכון האינג`רה, אני קונה מקמח טף בדרך קבע. אצרפו בסוף השבוע. כעת רץ לעבודה.

איילה אסף

כל כתבה כאן היא ממש אנציקלופדיה לחיים…מוסבר יפה וברור. אהבי אהבתי.
ועכשיו לשאלה – האם זהו המתכון לכרוב כבוש הטעים שמגישים במסעדות הסיניות והאסיאתיות למיניהן?

אבובה מזוז

איך אתה ואני אותו טעם בול !כל מה שאתה מכין טעעייםםם ואני הכי אוהבת

חוה סתוי

תוספות נוספות אפשריות מקובלות במזרח אירופה (הונגריה), חזרת חתוכה לרצועות, עלי דפנה, רצועות גזר.
ניסיתי את כולן כולן נותנות טוויסט נחמד.
מכינה כך שנים. לאחרונה התחלתי להכין גם מכרוב סגול ותערובת של כרוב ירוק וסגול.
במתכונים העתיקים בהונגרית שמצאתי ברשת משתמשים ב 2% מלח ולא ב 1.5% אז אני שמה 20 גר' מלח על 1 ק"ג כרוב.

ילנה

איזה כיף! בדיוק מה שהייתי צריכה עכשיו ? אני תיכף טסה לסבתא להשאיל את הקדירה שלה, כי עשית לי חשק מטורף לכרוב כבוש הייתי. הקנויים זה פשוט לא זה ואני התגעגעתי ?

מיתר

בסיועך דפקתי מהלך וזכיתי (מתנת יומולדת)
בקדירת החמצה.
היום קיצצתי ראשי כרוב וזכיתי, הפעם ביבלת על אחת מאצבעותי. לאחר הכל
הקדירה מלאה והולכת לנוח במרתף היין למשך 4 שבועות. מודה לך על הפוסט ובכלל
ומצפה לבאות.

מיתר

היי. יצא מעולה, , לאחר 40 יום במרתף. חמוץ כראוי וחורק שיניים. תכלו לראות צילום בדף הפייס שלי.

אני שואל כיצד אוכל להשתמש בעודף מי הכיבוש הראשון. איך לבצע את המרת מים אלו והאם יש להמליח
אותם.

אילה

הוא שואל אם אפשר להשתמש לשימוש חוזר במי הכבישה

אתי

עשינו והוצאנו אחרי שבועיים ויום…הכרוב יצא הפעם רך ממש ולא קריספי…למה?

לימור

שאלה, כעת אני באמצע התהליך עם הכרוב וכנראה שחסרים נוזלים מה אפשר לעשות ?

רן

קצת לא מובן לי….ממליחים על יבש להוצאת הנוזלים מהכרוב ואח"כ מוסיפים מים (ומלח) יחד עם הנוזלים שנוקזו מהכרוב? אז מה הקטע..?
אין צורך להוסיף קצת חומץ תפוחים (או רגיל)?

נועה אלדר זכאי

שלום,
אני מאוד אוהבת כרוב כבוש ורצתי להכיו.נתקלתי בבעיה ,אחרי שמילאתי את הצנצנת בכרוב המים הגיעו רק עד לחצי גובה הצנצנת וכך הגזעים והעלים של הכרוב,שהמלצת לשים למעלה נהיו חומים אחרי כמה ימים. מה עושים אם אין מספיק נוזלים?תודה! נועה

נועה

חבל שאתה לא מציין את זה במתכון.כי נאלצתי לזרוק את הכרוב וראיתי שעוד אנשים נתקלו בבעיה של חוסר נוזלים…לא הבנתי במתכון האם צריך לשטוף את הכרוב.תודה!נועה

אז צריך למלא את הקדירה במי מלח לחלוטין עד המכסה או שצריך\אפשר להשאיר קצת אוויר? זה לא לגמרי ברור.

תודה על התגובה הזריזה. כרגע במנוחה מחיתוך כרובים אינטנסיבי במטבח החם. שניים בקדירה, נשאר עוד אחד גדול. בעוד שלושה שבועות נדע אם עליתי לליגה של הגדולים ב-#פידחמוצים.

ועוד שאלת תם: אם מעוניינים בחיידקים למה מעקרים את הקדירה ומרתיחים את מי הכבישה?

לירוז

היי
עכשיו אחרי שעשיתי עפ המתכון ואני בהמתנה.
נשאלת השאלה
רובנו שמכינים את הכרוב הכבוש
מכינים מטעמי בריאות.
בכל המתכונים ברשת כולם רושמים שהערכים התזונתיים
של הכרוב הכבוש מעולים.
איך באמת ניתן לדעת שאכן זה כך.
אני מסופק אם מישהו בדק אחרי הכבישה

איך לדעתך ניתן לבדוק אם באמת הערכים של הכרוב הכבוש
שהכנו אכן עומדים בציפיות.
היה מעניין אם במסגרת המחקר שלך
היה לך אפשרות לבדוק לפני ואחרי את הערכים

יש לך רעיון?

ריטה

היי- מלח הימלאיה גבישי מתאים לתהליך גם, נכון?

לירוז

הוצאתי היום לאחר יותר מחודש.
נצמדתי למתכון ולמרות זאת יצא לי מלוח.
האם יש דרך לתקן את הטעם.
או שביזבזתי חודש מחיי ….

לירוז

תבורך

הילה

שלום … גם אני מנסה בפעם הראשונה. אחרי שנה בפליאו הרגשתי שחייבת כבר להעיז ו7לכבוש כרוב בעצמי. לא קניתי קדירה אלא השתמשתי בדלי פלסטיק של 5 ליטר, כזה שהיה בו מיונז או משהו כזה. עקבתי אחרי הפוסט שלך ומאוד רוצה להצליח!
הכנסתי שני כרובים – בערך 3 קילו ובמהלך העיסוי הוספתי 3 כפות מלח גס בנגלות + כפית בסוף. מקווה שלא ייצא מלוח. איך נראה לך היחס?
השאלות כרגע בקשר לסגירה:
הכרוב מוכן וטובע בנוזלים. בכל זאת הוספתי כוס מים וכפית שטוחה של מלח גס. המים המורתחים היו מעט חמים. האם יקלקל?
על הכרוב הנחתי עלים ומשקולת זכוכית כבדה (מאפרת קריסטל) שהסבא היה שנים כובש איתה.
כאשר אסגור את המכסה ישאר הרבה אויר. האם בסדר?
האם צריך לפתוח מידי יום?? מה אמורים לראות?

הילה

כמה ימים עברו..
פעם ביום פותחת ומשחררת את הגז.
הצצתי לחפש בועות ואכן יש, אך ראיתי חתיכות כרוב שצפות על פני הנוזל, למרות המשקולת ועלי הכרוב שהיו אמורים לאטום.
חבל שאי אפשר לצרף תמונה…
האם יש אפשרות להראות לך תמונה ולהתייעץ?

עיינתי בבלוג שלך והיה מעניין לקרוא בו ולהכיר אותך ואת סיפורך. כל הכבוד ואתה כותב יפה!

הילה

אמשיך בשאלותיי…

בכל פתיחה מהירה והצצה חטופה עולה ריח חזק מאוד . ריח שהוא לא רע או טוב אך חזק מאוד ובכל זאת קצת מסריח.

האם תקין?

עמרי

כתבה מסודרת ומקצועית, שאפו!
מה לגבי אחסנה לאחר תהליך ההתססה?
האם ניתן ו/או כדאי לשמור במקרר?

היי עז…במצב כזה אני מוסיף קצת מים רתוחים עם סוכר….ומערבב היטב בכף מעוקרת. דבר שלמדתי מנפלאות הכנת הכפיר והקמבוצֹה…ועל הדרך החמצתי כך בכפיר תמרי מגֹהול מתוקים רצח שהפכו לחמוצים לגמרי תוך יממה לאחר שהחידקים אכלו את הסוכר ואפשרו לחולי סוכרת לאכול אותם בלי חשש. ברגע שנגמר הסוכר מהכרוב במחמצת ומכל סוג. היא מתקלקלת מהר מאוד אם נפסק התהליך.
לגבי עיקור צנצנות במים רותחים הפיצוץ נגרם בגלל מעבר חד מידי מקור לחום או ההיפך ו מומלץ לחמם אותן בהדרגה. לשפוך לתוכה קצת מים רותחים ורק לאחר שהיא התחממה לשפוך אותם ולמלא במים רותחים עד למעלה ולהניח גם את המכסה לעיקור על פתח הזכוכית. גם אסור להניח כלי זכוכית חם על משטח קר מאוד כי התכווצות והתרחבות החומר בשל הפרשי החום המהירים גורם לביקוע והפיצוץ.

וכמובן תודה על המתכון של גֹמוקה אבל הכתיבה הרהוטה והברורה והכל כך יפה היא שלך ורק שלך נטו. אפילו ילד בגן יבין מכתיבתך מה ואיך לעשות וזו גדולתך המיוחדת.

הילה לפיד

שלום
עברו שלושה וקצת שבועות והחלטתי שמספיק.
הכרוב נראה ומריח כמו כרוב כבוש… נראה שהצלחתי!
נעים בפה, חמוץ במידה, לא מלוח מדי.

השאלה עכשיו: לא הספיק נוזל לכיסוי כל הכרוב בשלוש הצנצנות.
רוב הכרוב לא מכוסה כלל בנוזל. מה יהיה? אסור שיתקלקל בשלב הזה…
אני חייבת שיישמר עד הנגלה הבאה…
מה עושים?

תודה.

ולדי

היי עוז
אזרתי אומץ והחלטתי לנסות את עצמי במערך הכבישה.
נכון להרגע יש צנצנת עם 2 קילו של קרוב שמחכה מאז אתמול (מאז ההכנה).
האם יש חשיבות לטמפ' שבה נשמר הכרוב?
האם הכרחי לשים במקרר או שאפשר לאחסן במקום מוצל? (ישראל נודעת בטמפ' שלה במיוחד בקיץ, מפחד שיתקלקל)

שולי סבירסקי

הכנתי עכשיו לאחר שקראתי את הכתבה המצויינת , מקווה שימליח לי .

גניה

היום בשעה טובה הסתיימו 4 שבועות של הכרוב בקדירת פרמנטה, פתחנו, טעמנו ונראה שזה הצליח! (הנסיון בצנצנת לא צלח…), מה שנותן חשק לעוד כבישה – אז מה עם המלפפונים הנהדרים שהבטחת כאן למעלה???

גניה

ממש תודה!! ועוד שאלה : אני חוששת ששמתי פחות מדי תיבול בכרוב (קצת קימל וזהו ), ומשהו חסר לי…מה הדרך הטובה ביותר לדעתך לתבל אותו עכשיו שהוא במקרר (בלי להסתכן בקלקולו). לתבל בהגשה לא לגמרי עבד, או ששוב לא תיבלתי מספיק….

שרי

פשוט ללקק את האצבעות חייבת להכין.
ההסברים שלך כל כך מקיפים מובנים והגיוניים שאפו.
מזכיר לי את הילדות כשאימי היתה עושה כרוב ממולא, בבשר טחון אורז ותבלינים ובין שורות הממולאים היתה שמה כרוב כבוש,וקוביות בשר עם מעט שומן איזה טעם אלוהי.
ואני כל הזמן גנבתי מהכרוב הכבוש….

איילת

היי עוז,

נתקלתי לראשונה בבלוג שלך בחיפושיי אחר מתכוני כבישה, גם אני לוקחת את צעדי הראשונים בנושא.
הכתבה מאוד מפורטת ומטיבה להסביר את התהליך.
שמחה שיש גם אפשרות לשאול שאלות….
נאלצתי היום לזרוק את הכרוב שניסיתי לכבוש בקדירת פרמנטה כי הוא נראה לי מקולקל (האמת שלא יצאו כלל בועות במשך 4 שבועות ששהה בקדירה וגם חששתי לפתוח את הקדירה כי חשבתי שיש להשאיר סגור הרמטי)
איך יודעים שהכרוב יצא טוב? ומתי לזרוק?

דינה

עוז שלום.
תודה על הכתבה המפורטת.
זאת תהיה פעם הראשונה שאכין כרוב כבוש, ואכין אותו בקדרה.
רציתי לוודא כמה דברים.
1. האם במהלך תהליך הכבישה פותחים את המכסה או לא. בכתבה כתוב לפתוח פעם ביומיים ובהוראות כתוב שלא פותחים.
2. באיזה טמפ' כדאי לשמור את כד הכבישה? בבית חם יחסית בגלל החימום.
בתודה מראש על התשובה.

דינה

שלום עוז.
בשעה טובה הוצאנו את הכרוב מקדרה אחרי חמישה שבועות.
יצאה כרוב נהדר , קרנצ' ומאוד טעים.
הוספתי גרגרי ערער, זרעי קימל, זרעי שומר וזרעי קוסברה. את כל הזרעים הוספתי בשלמותם בלי לפתוח אותם, לכן הטעם של כרוב יצאה מאוד עדין.
המון תודה על המתכון המפורט.
דינה

שלומית

תודה רבה על הפוסט ה"משכיל " הזה. הוא מדוייק וטעים!!!! אני חוזרת אל ועל הסבריו שוב ושוב, מכינה אותו שוב ושוב ומעבירה את המידע הלאה. תודה !!!

ראובן חכם

ערב טוב: האם אפשר לכבוש כרוב בתוך סיר לחץ ולשחרר את הגזים דרך שסתום הלחץ מבלי לפתוח את מכסה הסיר לשחרור הגזים וכמה זמן אפשר להחזיק את הכרוב בסיר לפני שמעבירים לקירור. תודה מראש.

ראובן חכם

שלום עוז , בהמשך לשאלתי הקודמת , בעיקרון האם יש מניעה להשתמש בכלי מנורסטה לכבישת הכרוב במקום הקדרה ולפעול על פי ההוראות שבכתבה. תודה.

הילה

הי עוז
תודה רבה על הפירוט והכתבה העיניינית והמעניינת.
ניסיתי כמה פעמים להכין כרוב פעם יצא פעם לא יצא ואף פעם לא הבנתי מה היה לא בסדר או לחילופין בסדר.
בכל אופן לפני יומיים התחתי את התהליך אך לא שמעתי תסיסה. האם זה אומר שזה לא יצא? מה אפשר לעשות?
תודה

הילה

תודה!

אדם

עוז שלום.
שלוש הערות למתכון ולתמונות הנפלאות.
א. לא לבצע את פעולת הכבישה בידיים חשופות. ממליץ להשתמש בכפפות . -אני אישית מרסס עליהן אלכוהול לחיטוי
בתחילת עבודה. ולאחר כל מגע עם ציד לא מחוטא או מעוקר.
ב. את הקדירה לחטא בתחילת העבודה באמצעות ניגוב של נייר סופג טבול באלכוהול.
ג. את משקולות הקדירה להניח בסיר מים חמים ולהשאיר על אש קטנה למשך 2-3 דקות לקבלת חיטוי מושלם. זאת
בגלל המבנה הנקבובי שלהם.
לאחר שנהנתי והיתנסתי במספר נגלות של כיבושים. קניתי בנסיעה לפולין מנדולינת חיתוך ייעודית לכרוב בעלות 50
שקל. העבודה איתה מקצרת את תהליך הכבישה של 10 – 12 קילו כרוב לשעה אחת בלבד.
ממליץ לכולם לכבוש כרוב אדום – התוצאה מדהימה ומיוחדת.
כמו כן ניתן להוסיף בתחילת התהליך כף אחת מ- מי הכבישה הקודמים. הדבר מזרז את התהליך ומקטין סיכון לכישלון.

מיכאל

שלום עז,
מברוק על הכתבה. כתיבתך יפה, מלמדת ובאותו הזמן גם בהירה, נגישה ומזמינה את הקורא. כיף לקרוא ועוד יותר ליישם.
אנחנו כבר כחצי שנה בתזונת פליאו וכובשים בבית בצנצנות זכוכית (מלח בריכוז 3%). לרוב קיבלנו תוצאות טובות, אך פעם אחת הכבישה נכשלה. כנראה שלא דאגנו לכסות את הכרוב במספיק מים והחיידקים ה"רעים" השתלטו לנו על הכרוב.
כנצר למשפחות מבריה"מ, אנחנו רגילים לכבישות. לאחר הקריאה הכל התחבר לנו. ההורים היו נוהגים לכבוש במשך ימים ספורים ולא הבינו למה אנחנו מחזיקים את הכרוב כבוש (תרתי משמע) במשך שבועות! עכשיו נוכל להסביר להם 🙂

תודה שוב. פוזלים לכיוון הקדירה, אך בינתיים ממשיכים עם הצנצנות..

מיכאל ואביטל

מיכאל

תודה על ההתיחסות הזריזה עז.
נתקלנו בדילמה בשלב האטימה של הכלי.
עם סיום האטימה המצב הוא כדלקמן: המים מכסים את כל הרצועות והעלים אבל רק חלק מהליבה. הליבה משמשת למעשה כמשקולת אשר נדחפת מצידה האחד ע"י המכסה ודוחפת מצידה השני את העלים. בהגדרה, בכלים שלנו, הליבה תבולה רק חלקית בנוזל. תמיד החלק העליון שלה יבצבץ מעל הנוזל. האם זה מעמיד בסכנה את צליחת הכבישה?

מלי

שלום,
ניסיתי לראשונה להכין כרוב כבוש לפי הכתבה שלך בצנצנת מעוקרת. כל יום פתחתי לרגע להוצאת גזים. לאחר כשבוע, לא נראו בועות והעלים המכסים החלו להשחיר מעט החלפתי אותם בחדשים ואז החלו בועות שלא כל כך מצאו חן בעיניי אחרי שבועיים ראיתי שגם העלים החדשים משחירים הוצאתי אותם והריח אומר לזרוק.. מה עשיתי לא נכון? האם הנוזל אמור לכסות גם את העלים המכסים? משקולת צריכה להיות על העלה האחרון ואז שהנוזל יכסה גם את המשקולת?
תודה רבה!

מלי

בוקר טוב ☺,

בדרכי לנסיון מס' 2..
שאלה נוספת, אם לא אפתח את הצנצנת, מה יקרה?!

תודה רבה!

אפרת

פיספסתי את הספר שלך על הירק האהוב עלי, הכרובית. איך בכל זאת אפשר לרכוש אותו?

חן

תודה על המתכון!
כעבור 3.5 שבועות הוצאתי את הכרוב שחיכיתי לו בכליון עיניים… ויש לו טעם של מממ לא כרוב כבוש ):
שמתי מעט מידי מלח, חשבתי שהיו מספיק מים, אבל נראה עכשיו שאין מספיק נוזלים. והטעם לא חמוץ.
בקיצור…. לתיקון, אפשר להוסיף מים עכשיו ומלח? ולהשאיר במקרר?
יש סיכוי שזה מקולקל? לא מסריח, בעצם כן, מסריח כמו שכתוב כבוש אמור להסריח (:

ג'ני ב.

טיפ למי שמחמיץ כל ירק (עגבניות, מלפפונים ועוד. .) בצנצנת המעוקרת לאחר ששמים את התוכן ) שמים כף או שתיים והמים שופכים עליה בזהירות. כך הצנצנת תישמר שלמה. מחכים שתי דקות וסוגרים. המים הרתוחים תזרז את התהליך ליומיים שלושה.
ג'ני ב.

הילה

הי עוז
עשיתי הכל כמו שכתוב, אפילו הרתחתי את המשקולות של הסיר הקרמי כמו שמישהו הציע. ובכל זאת לאחר מספר ימים התחיל להיווצר עובש על דפנות הסיר מלמעלה באיזור שאין מים. ניקיתי את זה עם אלכוהול וכל פעם הצטבר מחדש. לאחר שלושה שבועות גם על המים התחילו נקודות של עובש. ?

זוהר

היי עוז,
תודה רבה על ההשקעה!
אני רוצה לנסות, אך הקדרה קצת יקרה בשביל ישר להתחיל איתה, לכן אנסה להתחיל עם צנצנת. השאלה שלי היא כזאת: האם עדיף לקנות צנצנת גדולה ולהשתמש במשקולת (אם כן, אם אני משתמש במשקולת כמו זכוכית כבדה או משהו דומה, האם גם עליה להיות מכוסה לגמריי במים? או שזה פחות חשוב?) או להשתמש בצנצנת קטנה כך שהכרוב ימלא אותה לגמריי ובמצב כזה איך אני מונע פיצוץ? נשמע לי נפיץ ביותר.
שוב תודה רבה על ההשקעה והשיתוף, מעניין ביותר!

זוהר

תודה רבה! אנסה בהקדם.:)

אדם

להילה, ולכובשים שנכשלו.
הפרמטר החשוב ביותר להצלחת תהליך הכבישה [לאחר שוידאתם שכל התהליך בוצע בצורה נקיה\ סטרילית].
הינו הימנעות מוחלטת!!! מפתיחת המכסה והכנסת חמצן פנימה גם לא בכמות הקטנה ביותר. בכל זמן הכבישה.
המלצתי לכובשים בקדירה לוודא כל יום הימצאות כמות מים בתעלה העליונה.
לכובשים בצינצנות זכוכית לעבוד עם מכסה מפח, בזמן הברגת המכסה ללפף על תבריג הזכוכית ניילון נצמד – לקבלת אטימות מוחלטת.
במכסה הפח להרכיב שסתום u -המשמש להתססת יין\בירה – בעלות של כ 20 שקלים. ע"י יצירת קדח תואם במכסה.
אני גם מדביק את המכסה לקדירה\צינצנת בעזרת צלוטייפ למניעת פתיחה ע:י סקרנים .
נקודה חשובה נוספת היא הימנעות מחשיפה לאור-התנאים המושלמים הם חשיכה מוחלטת.
הקפידו על תהליך מושלם, כך תימנעו לחלוטין מכישלונות \אכזבות.

מלי

היי,
אחרי נסיון 3 לא מוצלח ? מנסה למצוא טיפ ממישהו שכן הצליח לכבוש כרוב בצנצנת זכוכית.. שמתי משקולת זכוכית שאותה הרתחתי, מים הרבה מעבר למה שצריך כדי ששום דבר לא יבצבץ מחוץ למים, מלח כמו שרשום ביחס למים ושוב, בדיוק אחרי 3 שבועות נוצר עובש על פני המים… במשך כמה זמן צריך לפתוח את מכסה הצנצנת? האם אפשר להפסיק לפתוח אחרי 3-4 ימים??
תודה

אדם

מלי שלום.
מעריך את ההתמדה והנחישות.
בתהליך הכבישה יש למנוע לחלוטין!!! חדירת חמצן [ וברוב המקרים גם חדירת עבשים יחד עם האויר הנכנס].
לשם כך פיתחו את קדירות הכבישה. [אני מחזיק 2 שהבאתי מחו"ל בעלות סבירה].
בהחמצה בצנצנת ראי הערותי 2 הדעות מעל.
להערכתי במקרה אצלך- מכיון ועובש הופיע בשלב מאוחר- הדבר נבע מאטימות לא מושלמת של המכסה.

אדם

תודה.
אין כמו החוויה של כבושים מוצלחים [כרגע אצלי יש לימונים שלמים בתהליך כבישה].

ואני קצת מתפלא על שניכם…קצת שמן זית או קנולה למעלה בסגירה ואין שום עובשים מיותרים. פשוט. השמן הצף למעלה מבודד את החומר מהאויר ומהחידקים.
שנית. לא פותחים מכסה בשום אופן אלא רק חצי סיבוב או יותר במכסה מוברג לשחרור הלחץ בלבד ולא בכדי להציץ ולרחרח. הצמדת האף לצנצנת מחדירה אויר ואדי מים מהריאות רוויי חידקים ואם זה חודר חלילה פנימה הלך כל העסק.
והכי חשוב…אני זוכר שאת צנצנות החמוצים בכלל הנחנו על אדן החלון בשמש בהתחלה ורק לאחר מכן הכנסנו הביתה כך שכל התאוריה של האפלה לא תמיד באמת נחוצה. שנים הכנתי באור מלא הכ עבד פיקס.

מלי

אדם שלום,
הצנצנת הקודמת הייתה עם מכסה מפח שכנראה בגלל שלא ידעתי שצריך לאטום בניילון טרם המכסה, המכסה עצמו החליד.. זרקתי והשתמשתי בצנצנת עם מכסה פלסטיק. האם אפשר להרכיב שסתום u גם על פלסטיק או שאצטרך לקנות צנצנת עם מכסה מתאים יותר?
תודה שחידדת את נושא האטימה! יש לי תחושה שהטיפ שלך לשסתום u מעולה!
תודה רבה,
מלי

אדם

מלי שלום.
תרכשי שסתום בחנות\אתר ייעודי לציוד להתססת יין\בירה. לאחר מכן יש לקדוח בעזרת מקדח בקוטר זהה במרכז המכסה. בגמר תהליך המילוי, והנחת המשקולת לסגור היטב [עם אטימה] את המכסה ואז להרכיב את השסתום שוב בצורה אטומה, [אולי מריחת סיליקון קלה] .ולמלא!! מים בשסתום.
לא לשכוח:
א.לוודא כל מס' ימים הימצאות מים בשסתום ולהשלים.
ב.לספר לנו על התוצאה.
מומלץ מקום עם מינימום אור- אפשר ומומלץ לכסות בשקית אשפה שחורה.