כותרת אתר

עוד תוצאות...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

איך להכין טבית • חמין אורז ועוף בנוסח עיראקי

מעדן מלכים בקלי קלות. צילום: אסף אמברם

סבתא חנה לא משתמשת במילה קדוש לעיתים קרובות, וממש לא כשזה מגיע לאוכל. היא אומרת מעדן, היא אומרת טעים מאוד, וואו, אבל לא קדוש. המילה הזו שמורה למאכל אחד, עליו גדלה ועליו גידלה את ילדיה ונכדיה (כולל אותי!): טבית.

טבית היא החמין העיראקי, תבשיל של אורז ועוף שמתבשל כל הלילה על פלטה או בתנור. זה אחד הזיכרונות הקולקטיביים החזקים של יוצאי עיראק: בשבת יש טבית, או תבית (רק האיות שונה). כבר הרבה זמן שאני רוצה ללמוד את המתכון שלה, ובמפגש השני שלנו יחד עם אסף הצלם היא הראתה לי בדיוק את המתכון המשפחתי, ואני חייב לספר לכם שהוא ממש, אבל ממש קל להכנה! סבתא למדה את המנה מסבתא שלה מצד אבא, והיא מאכל חובה בכל סוף שבוע.

חותכים את הבצל לקוביות בגודל בינוני. צילום: אסף אמברם

לפני כמה שנים עשיתי ניסוי בבית: הכנתי תבשיל אורז עם בקר וקינמון לפי אותה טכניקה של הטבית. אמא והאחיות הסכימו שזה טעים, אבל לא טבית. כמו במקרה של הקובה, החריימה, ממולאים, קיצ'רי ועוד מנות רבות, כל בשלן ובשלנית שמכינים טבית עושים זאת קצת אחרת, אבל למרות השוני בין מנה למנה, קווי הדמיון כל כך חזקים שכל מי שגדל על המנה ידע לזהות את הריח שלה מקילומטרים.

זוהי דוגמה מצוינת לסינרגיה, שלם הגדול מסכום חלקיו. מה שמעלה את השאלה:

מה מרכיב את הטעם של הטבית?

זה גודל בינוני. צילום: אסף אמברם

1. בצל

בצל מטוגן הוא מרכיב חשוב בבישול העיראקי בפרט והמזרח תיכוני בכלל. הוא מהווה את הבסיס לרוטב של הקובה, מפאר מג'דרה ותבשילי אורז אחרים כמו פלאובג'יג' (גם, כתבה אחרת), הוא גם חלק חשוב במוטבקה, מאכל שנמצא יחסית בשולי החומר של אורז עם תפוחי אדמה.

סבתא שמה בצל אחד גדול, והיא מטגנת אותו יחסית בעדינות. בשנייה שהוא מתחיל להזהיב היא כבר עוברת לשלב הבא. אפשר לטגן את הבצל ממש עד להזהבה מלאה (מה שנקרא קרמול), ואפשר גם לטגן יותר בצלים. פעם הכנתי מנה עם 4 בצלים גדולים מטוגנים שלקח לי שעה וחצי לקרמל, עד שהיו ממש שחומים ומתוקים. יצא ממש מעדן אבל סבתא לא הבינה למה עבדתי על זה כל כך קשה 🙂

2. עוף

בין אם בשילוב עם בקר (סבתא מוסיפה עצם בקר בשביל הטעם, זה אינו מרכיב חובה), או בפני עצמו, עוף הוא מרכיב חובה בטבית. סבתא משתמשת בכרעי העוף, והיא לא מסירה את העור. היא מסבירה שלשומן יש תפקיד חשוב בטעם ומשמירה על העסיסיות של המנה, ואני חייב להסכים.

בעבר סבתא הייתה משתמשת בעוף שלם מפורק, אבל עוף שכזה מכיל חלק אחד שממש לא מטיב עם בישול ארוך: החזה. חלק זה, שיחסית פעיל מעט בתרנגולת, מתייבש בזמן הממושך של הבישול, ותמיד איכשהו נשאר לבד בסיר אחרי שכל שאר החלקים הטעימים חוסלו.

נתחי העוף האחרים: כנפיים וצוואר, בהחלט מוזמנים להצטרף למסיבה מכיוון שאלו לא יתייבשו כמו החזה. אם קניתם עוף שלם, מומלץ להשתמש בחזה למשהו אחר (למשל מוקפץ) ואת שאר העוף המפורק (כולל העצמות) לשים בסיר הטבית שלכם.

מוסיפים בהרט לעוף ולבצל המטוגן. צילום: אסף אמברם

ישנן גרסאות נוספות בהן העוף נכנס למנה, המפוארת שבהן היא עוף ממולא בחלקי פנים ותבלינים. גם אותה סבתא מכינה, אבל לא באותה תדירות כמו פעם. אם יש ביקוש למתכון אשאל אותה ;).

העוף של היום הוא לא העוף של פעם
סבתא מספרת שבשנות ה-70, כשרצתה להכין את המנה, היא הייתה הולכת למוכר בשוק, בוחרת תרנגולת נאה מראה ומבקשת מהמוכר שיכין לה אותה עד סוף הסיבוב. העוף היה נשחט ונמרט לפי הזמנה, והיה מגיע בשיא טריותו לבית. היום, כשתבואו לקנות עוף בסופר או אצל הקצב, זה ממש לא יהיה אותו דבר.

אני חייב להתוודות שהכתבה הזו מציבה אותי בין שני צדדים של חבל: מצד אחד, המטרה שלי היא לשמר את המסורות שמלוות את המשפחה שלי דורות אחורה. הטעם של עוף הוא מרכיב חשוב בטבית. מצד שני, אי אפשר פשוט להתעלם מתנאי הגידול והזוועות שעוברות על התרנגולות מדי יום בחסות הגידול התעשייתי.

מונחים כמו המתה בחנק על ידי קצף, שפעת העופות, מחלת ניוקאסל (הייתה התפרצות ממש לאחרונה), אנטיביוטיקה, זרזי גדילה, הורמונים ופיטום בשאריות של השאריות לקחו משהו שהיה פעם תרנגולת והפכו אותו ליצור עצוב, מעוות, חבול, כזה שאין לו מקום לזוז ומתבוסס בצואה של עצמו, והכל בשביל שאנחנו נוכל לקנות אותו ב'זול'.

עוף טבעי (שהיום זמין הרבה יותר במרכולים ולא מקבל אנטיביוטיקה וזרזי גדילה) ועוף אורגני (קונים קפוא בחנויות טבע) מהווים פתרון יותר הולם מהעוף התעשייתי ה'זול', אז אם מכינים, האפשרויות האלו עדיפות בעיני.

סבתא אוהבת להוסיף גם פפריקה. צילום: אסף אמברם
מערבבים קלות. צילום: אסף אמברם

3. תבלינים

התבלין החשוב ביותר בטבית הוא הבהרט, תערובת שמשמעות שמה היא "תבלינים" ומכילה את המיטב שסוחרי הארומות העתיקים ידעו לרקוח. בהרט עיראקי טיפוסי יכיל פלפל אנגלי, צפורן, הל, ג'ינג'ר, קינמון, אגוז מוסקט ועלי ורדים, כאשר המינון המדויק משתנה בין רוקח תבלינים אחד למשנהו.

יש חנויות תבלינים ובהן בהרט שונה לכל מנה עיראקית (לדגים, ממולאים, קובה, וכמובן טבית) סבתא שמה את אותו בהרט בכל תבשיליה ויוצא תמיד טעים.

עוד תבלין שסבתא אוהבת הוא פפריקה חריפה – ואפשר גם להוסיף מתוקה ואפילו מעושנת אם אתם נכדים שמחפשים תמיד איך להתחכם 🙂

ואז מוסיפים מים ורסק עגבניות. צילום: אסף אמברם

4. רסק עגבניות

כאשר הבנדורות (עגבניות) הגיעו לעיראק, כל הדרך מאמריקה הרחוקה הן התקבלו בברכה ובשמחה על ידי הטבחים והבשלניות המקומיים. העגבניות נקלטו טוב בשדות שסביב בגדד, אבל שלא כמו היום, עם עגבניות זמינות כל השנה, בעבר הן היו צומחות רק בקיץ.

חנה, שעלתה ארצה ב-1951, מספרת שבעיראק הייתה מיני תעשייה בבתים, ובה כל משפחה הייתה מכינה לעצמה את רסק העגבניות לבישולים של כל השנה. העגבניות היו נקנות טריות, נטחנות ואז מועברות למעין פיילות עגולות שטוחות כדי להתייבש בשמש. לאחר הייבוש היו מעבירים לצנצנות וכך היו סוגרים פינה גדולה וחשובה לבישול.

סיפור משפחתי! יום אחד בבגדד, סבתא שיחקה עם בני המשפחה על גג הבית, ובטעות נפלה ישר לתוך הפיילה. היא ידעה שברגע זה הרסה משהו מאוד חשוב בבית, והתמלאה פחד כששמעה את דודתה באה לראות ממה הרעש. הדודה ראתה אותה ולא יכלה שלא להתפקע מצחוק =]

ואז נכנס האורז, מושרה ומסונן. צילום: אסף אמברם

5. אורז

לכל דגן יש טעם משלו. לחיטה יש את הניואנסים שלה, לשעורה, או בגרסתה המלוטשת, גריסי פנינה, יש מרקם ואופי מיוחדים ולשבולת שועל יש טעם ומרקם שקל לזהות. בטבית מככב האורז, וסבתא משתמשת באורז פרסי פשוט, שזמין בכל מרכול. סבתא תמיד משרה את האורז לפני השימוש, וכך גם מצוין במתכון.

בעוונותי התנסיתי גם עם סוגי אורז אחרים: אורז עגול של ריזוטו (זה האורז בסרטון מלמעלה מהאינסטגרם שלי), אורז אדום ואורז יסמין תאילנדי, ואני חייב לציין שגם איתם השמחה רבה!

לא מוותרים על אף גרגיר. צילום: אסף אמברם

חקקה, טהדיג או בקיצור, השרוף של האורז
בכל תרבות בה מכינים אורז באופן מסורתי, מישהו גילה כי החלק השרוף של האורז, שנוצר בתחתית הסיר הוא החלק הכי טעים במנה. הפרסים קוראים לחלק הזה טאדיג, הספרדים מוכנים לריב על התחתית השרופה של הפאייה, ולקוריאנים יש כלי מיוחד שנקרא דולסוט (ד"ש לגל פתיתים) שנועד להפוך את שכבת האורז הדביק במנה שנקראת ביבימבאפ (אבל זה כבר כתבה אחרת ממש) לפריכה וזהובה במיוחד.

המילה העיראקית לחלק הטעים היא חְקָקֵה, ולא חסרים בתים בהם נוברים בטבית כדי להגיע ראשונים לתחתית השחומה והריחנית. כשהאורז מתחיל להשחים הוא משחרר ריחות מופלאים, אגוזיים, חמאתיים, אדמתיים ועמוקים (הסברתי על זה קצת יותר במתכון למרק עגבניות ואורז). זמן הבישול הממושך הופך את האורז של הטבית למשהו באמת מיוחד.

אחרי 20 דקות של בישול הסיר מוכן לעבור לפלטה. צילום: אסף אמברם

והכי חשוב: אופן הבישול

ברגע שחמשת הכוחות נמצאים כולם בסיר עם מספיק מים (יחסית הרבה: 2 כוסות מים לכל כוס אורז, שלא יצא יבש), מתחיל הבישול. קודם כל, נותנים למים לרתוח ולאורז לספוג נוזלים. ברגע שזה קורה, עוברים לשלב באורך והחשוב: הבישול האיטי.

אפשר לבשל את הסיר באיטיות על הפלטה, ואפשר גם בתנור (בין 100 ל-120 מעלות, לא יותר!). כל בחירה שתבחרו תניב תוצאה שונה במקצת ומומלץ לבחון את שתי האפשרויות כדי לקבוע מה אתם הכי אוהבים. אם אופים בתנור, שימו לב להשתמש במכסה מתכת, או לכסות את הסיר בנייר אפייה ומעליו לאטום עם רדיד אלומיניום.

בונוסים

  • אם לסבתא יש קובות במקפיא, היא מוסיפה גם מספר קובות כמספר הסועדים למנה, וזה טעים 🙂 מומלץ!!!
  • אפשר לשלב מספר סוגי אורז, למשל כוס אורז רגיל וכוס אורז מלא בשביל העניין והכיף.
  • ביצים! מוזמנים לשלב בטבית ביצים שיהפכו חומות במשך הלילה. מומלץ לשים ביצים קשות, בשביל למזער את הסיכוי שישברו וינזלו לכם בתבשיל.
  • אפשר לשים יותר בקר: 700 גרם אסאדו במקום חתיכה אחת.
  • ממש מוזמנים להכפיל כמויות, להוסיף עוד אורז (ועוד מים בהתאמה), לשים יותר או פחות תבלינים ורסק, ולשחק עם המתכון עד שתגלו מה הטבית המושלם שלכם.
  • רוצים לשים אורז מלא? תשרו אותו במים שעתיים ומשם זה אותו מתכון
מוכן לאכילה! צילום: אסף אמברם

מתכון לטבית, חמין עיראקי עם אורז ועוף של סבתא חנה

4 מנות, בשרי, 15 דקות עבודה, בישול למשך הלילה

מצרכים:

2 כוסות אורז (פרסי, בסמטי, עגול ועוד)
1 בצל גדול, קלוף
כף שמן רגיל או זית
2 כרעי עוף (עדיף טבעי או אורגני), עם העור, ניתן לפצל לשוק וירך
1 עצם בקר (למשל חתיכת אסאדו או עצם מח), רשות
2 כפות בהרט
כף שטוחה פפריקה חריפה
כף רסק עגבניות
3.5 כוסות מים
כפית שטוחה מלח גס

אופן הכנה:

  • שוטפים היטב את האורז, מעבירים לקערה, מכסים בהרבה מים ומשרים כשעה.
  • חותכים את הבצל לקוביות בגודל בינוני.
  • מעבירים את הבצל לסיר בגודל בינוני יחד עם השמן ומטגנים מעל להבה גבוהה 10 דקות אגב ערבוב, עד שהבצל מתחיל להזהיב בקצוות.
  • מוסיפים את העוף ואת התבלינים ומערבבים היטב. מטגנים יחד עם הבצל כחצי דקה.
  • מוסיפים את המים ואת רסק העגבניות ומתבלים במלח. מערבבים היטב.
  • מסננים את האורז ממי ההשריה ומוסיפים לסיר.
  • מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים מעל להבה נמוכה 10-15 דקות, עד שרואים שהאורז מגיע לפני השטח.
  • מעבירים לפלטה למשך הלילה (עם המכסה, 12 שעות לפחות).
  • הטבית מוכן כאשר שולי הסיר שחומים היטב, האורז והעוף מבושלים לחלוטין והריח שמופץ בבית אינו ניתן להתנגדות.
  • אם משתמשים בסיר שמתאים לתנור (ידיות מתכת), מכסים את הסיר בנייר אפייה ומעליו אוטמים בנייר כסף (אם יש מכסה מתכת שמתאים לתנור אז כמובן משתמשים בו). בתום זמן הבישול שולחים לתנור בחום של 110 מעלות למשך הלילה (8 שעות לפחות).

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה

לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט 

לעוד מתכונים של סבתא חנה:

עלי גפן ובצלים ממולאים באורז
ערוק – לביבות ירק עיראקיות
סמבוסק במילוי חומוס ובצל מטוגן

שתפו:
הרשמה לקבלת התראות לאימייל
להודיע ​​על
guest

298 תגובות
הכי ישן
הכי חדש הכי הרבה הצבעות
משוב מוטבע
צפיה בכל התגובות
אהובה

רעיון לטבעון??

נעה

השתמשתי בסייטן או בטופו רך כתחליף לעוף והוספתי 2 כפות שמן, את הסייטן השרתי לפני כקצת סויה כי הוא חסר טעם לחלוטין

יסמין

עז שלום
מרוב שהמתכון טעיםםםם וקל להכנה הוספתי אותו כבר מס שבועות למאכלי שבת קודש
המון תודה

אוסנת

הבלוג הכי שווה בארץ
כל מתכון הצגה
הכנתי לשבת יצא נדיר
מכינה עוד שבת ברצף.
תודה

מזל

האם אפשר להעביר אחרי הבישול לסיר בישול חשמלי ולהשאיר לכל הלילה במקום להכניס לתנור?

תמר

מכיר את תערובת התבלינים:בהרט לבישול של חברת טעם וריח ?
האם קרוב למקור ?
היכן באזור המרכז ניתן לקנות את התערובת האמיתית ?

תומר חיו

היי תמר, נסי בחנות בשם תבלני נעמה בשכונת התקווה – יש להם תבלינים מעולים

ליטל

היי עז,
תודה על מתכונים סופר טעימים ומפורטים!
שאלה בנוגע לטבית, מקווה שתענה בהקדם 🙂
האם ניתן לבשל ולהמתין עם הכנסת הסיר לתנור/פלטה או שהבישול צריך להיות בסמוך להכנסת הסיר לתנור? תודה!

שלמה

תבלינים ותערובות לתבלינים עירקיים מומלץ מאוד באור יהודה מקום שנקרא עיראק הקטנה

לימור

היי עז
לא צריך להוסיף קינמון?
תודה

תמר

רק כף אחת של רסק עגבניות ??
ומה עם עגבניות טריות מגוררות ?
האם אין צורך ?

גדלתי על טבית, ואני חושב שזה אחד המאכלים הטובים בעולם. בטח ובטח שיותר מחמין 🙂
נראה נפלא, ולא תארתי לעצמי שזה כל כך פשוט. מבחינתי סיר טבית זו תיבת קסמים.

גליה

מקסים! איזה כיף מחכה לסופש הבא לנסות.

אם משתמשים בסיר שמתאים לתנור (ידיות מתכת), מכסים את הסיר בנייר אפייה ומעליו אוטמים בנייר כסף

>> על התבשיל ניר אפיה? ואז ניר כסף/מכסה ?

לא לגמרי הבנתי..

גליה

אההההה אז זה רק למקרה ואין מכסה. הבנתי אותך. רעיון ענק עם הביצים, אגב

תודה! שבש

גליה

או ש …

ניר אפיה > ניר כסף > ואז *גם* מכסה ?
או שאם יש מכסה אין צורך בניר כסף ?… שוב התבלבלתי

גליה

מ-עו-לה! תודות! :))))))
יש לי מכסה מתכת. מצוין.

רותי

האם תוכל בכל זאת לתת מתכון לבהרט? שוהה בחו"ל כך שאין לי אפשרות לקנות אלא להכין לבד.

רותי

המון, המון תודה 🙂 פשוט כיף שאתה 🙂

רותי

בלי הל?! התבלין הכי אהוב עלי!! 🙂

orin

בעידן שכל אחד מנסה להמציא את המתכון הבא. הכי כיף ללמוד את האוכל האמיתי הביתי. לא מתיפייף ולא מתחכם פשוט אוכל טוב שמחמם את הלב. מאוד אוהבת את המתכונים שאתה מלמד כאן. תודה רבה.

מתכון טוב, אם כי אני שם כמות גדולה הרבה יותר של בהרט ורסק עגבניות.
במקום עוף אני שם טופו שקרעתי ביד, ככה נראה טוב יותר מאשר חתוך לקוביות.
כדאי לציין: בהרט מתיישן מאוד מהר, בעיקר ריח הורדים. אני משתמש רק בבהרט הכי טרי או מוסיף עלי ורדים בנפרד.

רותי

תודה על הרעיון של הטופו!! כטבעונית חשבתי להכין רק את האורז. ינוסה בהקדם 🙂

רויטל

עוז שלום,
יש לי סיר שמתאים רק לתנור (אסור על הגז) מה אתה מציע? האם אפשר את הכל מהתחלה בתנור על חום גבוה ואח"כ על נמוך?

רויטל אשכנזי

טיגנתי את הבצל במחבת רגיל והוספתי אותו ואת שאר המצרכים לסיר, יצא נהדר. לדעתי גם כמה שעות מספיקות ואין צורך כל הלילה, למרות ששווה רק בזכות הריח שיש בבית 🙂
תודה לך על כל המתכונים , אתה מצליח להעביר דרך המתכונים ובאתר שלך בכלל את חום הלב שלך ואהבתך לבישול ולכן הכל מדויק וטעים!!

נתן

היי עז,
תודה על המתכון והצילומים המופלאים. עושה חשק לאכול את המסך.

אני אישית קניתי סיר במיוחד לתנור עם ידיות מתכת, אמנם יש לו מכסה זכוכית אבל בתנור אני נותן לו רק חימום של הפלטה התחתונה(עד 100 מעלות).
אגב, לפעמים הייתי מכסה במגבת ואז סוגר עם המכסה, אבל לרוב זה היה נותן תבשיל רטוב מידי לטעמי, אני אוהב שהוא קצת מתייבש.

שאלה, אפשר לשים פרוסות תפו"א בלמטה של הסיר או שזה ישנה לגמרי את הטעם?

גליה

עז שוב שאלה 🙂
הכנתי ויצא טעים מאוד. רק מה –
האורז העליון יבש וטוב. כנ"ל ה"אמצעי".
השכבה התחתונה של האורז יצאה די דביקה ועיסתית.
2 כוסות אורז + 5 מים כפי שכתוב.
הסיר היה 12 שעות בתנור בחום 110, אחרי הבישול האורז "צף" למעלה כפי שתארת.
מכסה מתכת – כאשר על גבי התבשיל עצמו ניר אפיה. התנור שלי בהחלט טוב.

מה אתה ממליץ ? להוסיף זמן ? זה לא ייבש את שאר התבשיל?
להסיר מכסה ולתת קצת זמן בטמפ' גבוהה מעט יותר ?

אשמח לכל תובנה כי זה הדבר היחיד שהרס את התבשיל הטעים

בעיה *קטנה* נוספת – העוף יצא מעט יבש … תובנות ?

תודה! ויום טוב

חן

שלום עז.
אני אוהב מאוד את האתר שלך…

כמה זמן בישול איטי כבר מסכן את התבשיל (במילים אחרות – האם זה כמו חמין, שאפשר לשים גם 20 שעות על הפלטה. או לא)

רונית

שלום
מה לגבי סיר בישול איטי במקום פלטה/תנור?

ציון שיטרית

בוקר טוב, בארוחת ערב ליל שישי אכלנו סמבוסק, זו הסיבה שחיפשתי מתכון לסמבוסק, כך הגעתי לאתר שלך, המתכון מוסבר היטב ונראה שבקלות ניתן להכין, וגם שיצא טעים. בימים הקרובים אני אכין.
תשלח אליך תגובה , תודה וחג אורים שמח.

אורטל

היי

אני רוצה להכין את המתכון עם אורז בסמטי
כמה מים על כל כוס אורז?

תפארת

נהנת מאד מהאתר והמתכונים, ממליצה לכל מכרי.
אפשר בלי רסק עגבניות (אסור לי…)
תודה

תפארת

נהנת מאד מהאתר והמתכונים, ממליצה לכל מכרי.
אפשר בלי רסק עגבניות (אסור לי…)
תודה

תמר

באיזה שלב אפשר להוסיף קובות קפואות? חוששת שיתפרקו בבישול ארוך כל כך…

רעות

היי עז
ראשית, תודה על האתר הנפלא
שנית, מדובר על קובה חמוסטה של מרק או קובה מטוגנת?

ג׳ייקוב

הכנתי ארוחת שבת בצהרים ויצא מעולה! השתמשתי בסיר בישול איתי, ועדיין היה אורז שרוף למטה…אמרו לי שהיה החמין הכי טוב שאכלו (כולם אמריקאים אבל בכלֹ זאת…)!

לדעתי כדאי לתגן את הבשר עם הבצל, תבלינים ורסק ורק אז לעבור לבישולֹ איתי.

תודה ובהצלחה עם הספר!

עדי

היי עוזי
חיפשתי מתכון מסויים והתרשמתי לטובה מהאתר שלך
תודה על ההסברים המלאים זה ממש עוזר,
יש לי שאלה האם אני רוצה להכין טבית רק ממש כמות קטנה של כוס אורז
מה הכמויות של המרכיבים בבקשה?

בנקר בנימין

אני שם את הביצים על נייר אפיה ללא כל בישול מוקדם. לא מתפוצצות וקראתי שלא כדאי להכניס ביצים עם קליפה לתוך תבשיל מסיבות בריאות. אפשר גם לעשות ביצים קשות,לקלף ולהכניס לתבשיל.
ניסיתי עם שפודרה ויצא עסיסי ומאוד טעים. עם בשר שריר של בקר יצא פחות עסיסי וקצת יבש. אמרו לי שצריך להוסיף שמן. כמה להוסיף ואיזה סוג שמן ? יש עצה ?

בנקר בנימין

הנה המקור לאזהרה על הביצים.

http://xnet.ynet.co.il/food/articles/0,14567,L-3093392,00.html

בנקר בנימין

עוד שאלה: איך יצא להערכתך טבית עם קורקבנים ?

עוז!! אלוף שאתה 🙂 הכרתי את האתר היום כשחיפשתי מתכון עם כרוב סגול
מדהים מדהים מדהים!!
עורר בי את בלוטות החשק לבשל ואצלי זה לא מובן מאליו
אני הולכת לבשל היום כל כך הרבה בזכותך!!
שאלה לגבי הטיביט:
אני חובבת בשר אבל בבית לא מבשלת בשר/עוף (מין שריטה שכזאת)
יש דרך להכין את המנה בלי עוף/בשר? מה כדאי לשים במקום?
המון תודה!! וחג שמח
לירון

אדיר!! 🙂 מתה על ארטישוק!! אנסה ואדווח

עמית

תודה על המתכון. אני מחפש את המתכון המושלם כבר הרבה זמן.

איך עושים שהאורז יצא אחד אחד ולא יהיה עיסתי?
זה תלוי בסיר ,באורז, בכמות המים?
תודה

ביאוה

היי
האם אפשר לעוסיף חתיכות של עגבניה עם האורז?
ואיך אני עושה את תהליך הבישול בסיר חשמלי?

נדב

מאוד אוהב את האתר והמתכונים, ובתור אשכנזי שגר בחו"ל, זה אחלה דרך לאכול את האוכל של השכנות מהילדות 🙂
שאלה לגבי הבישול האיטי – אם אני משאיר את המחבת על כיריים קרמיות (חשמליות) במצב הכי נמוך שלהן, האם זה יעבוד?

מאיה

עוז שלום רב,
הכנתי בשישי האחרון את הטבית , ההכנה היתה קלה ויצא מאוד טעים.
בעיה אחת – ששמתי את הסיר על הפלטה אחרי כמה זמן ראיתי שרוב המים נספגו ולכן הוספתי עוד מים (חשבתי שעשיתי משהו לא בסדר בבישול שבגללו נספגו המים) בשבת בבוקר הסיר היה עם הרבה מים וכל האןרז הפך לדייסתי ולא אחד אחד.
חמותי העיראקית טענה שזה בסדר אבל אני תמיד רואה בטבית שהאורז יוצא אחד אחד.
האם זה באמת בגלל הוספת המים או כי השרתי את האורז יותר מידי זמן במים וזה נעשה בבוקר ועברו כמה שעות עד שהתחלתי את הבישול של הטבית?
דבר נוסף – רשום במתכון "מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים מעל להבה נמוכה 10-15 דקות, עד שרואים שהאורז מגיע לפני השטח" – אני חושבת שהחלק הזה לקח יותר מרבע שעה, האם הכוונה שהאורז יספוג חלק מהנוזלים?

אשמח להבהרות ועצות ותודה מראש.
תודה על המתכון הנפלא

מאיה

שולמית

היי אם מחליפים את המלח הגס במלח רגיל כמה צריך לשים?
תודה!

יהב

אני רוצה להכין את הטבית בתנור אבל הוא ייאלץ להיות הרבה יותר זמן מ12 שעות. האם הוא יישרף או יהיה דייסתי מדי? האם זה אפשרי?
תודה רבה!!!!

גיל

שלום
הכנתי בדיוק לפי המתכון…יצא חריף והילדים לא רוצים לאכול. שמתי שתי כפות בהרט. אולי זה הרבה מידי?

מור

היי.
אני רוצה להכין את הטבית למחר לארוחת העבר.
זה מספיק 6 שעות בתנור? על איזה חום? ומה אפשר לשים במקום בהרט? אנחנו לא ממש אוהבים אוכל מתוק
תודה רבה

גלי

היי עוז, תודה רבה על המתכון. בלי נדר, אני הולכת להכין אותו לשבת.
אני יכולה להכין את הסיר בבוקר או בצהריים ולהעביר אותו לפלטה רק לקראת הערב? האם במשך הזמן עד הפלטה לשים את הסיר במקרר? הטבית יהיה לשבת בצהריים. זה לא יותר מדי שעות על הפלטה?
תודה על המתכונים וההסברים הנפלאים ומלאי הסבלנות שלך.
שבת שלום

חו

היי עוז!
אם אני כבר בשיטוטים אחר מתכונים עיראקים- אבא של בעלי כבר כמה זמן מבקש ממני עוגיות בעבע… יש לך מתכון מנצח?

חן

מדהים! תודה רבה!!

אורן

הי עוז,
יש לי שאלה טכנית (מקווה שהיא לא מטופשת…). אני מתכוון להכין את הטבית בתנור, אבל לתנור יש טיימר של עד שעה. בהנחה שאני לא מתכוון להתעורר כל שעה ולכוון מחדש, איך כדאי להתמודד עם זה?

אורן

תודה! הגיע הזמן להוריד את האבק מהפלטה 🙂

רינת חרש

שלום. המתכון נראה מהמם. אבל 4 מנות זה קצת מעט מדי. אני יכולה לעשות עם 4 כרעי עוף מחולקות ועדיין לשמור על אותן כמויות של כל השאר?

רינת חרש

כלומר עם 4 כרעיים מחולקות ולא רק עם 2 כרעיים?

הדר

הי עז,
אין על המתכונים שלך!! אהבתי מאוד גם את ההתייחסות למחיר האמיתי של עוף "זול". אימצתי את ההמלצה שלך ועברתי לעוף אורגני.
יש לי שאלה לגבי המתכון, דומה לשאלה של רינת פה – אם אני רוצה לשנות את היחס בין העוף לאורז, למשל כוס אחת בלבד של אורז על שתי כרעיים – האם להפחית את המים בחצי? העוף לא ייפגע מזה?
תודה על הכל

דויד

היי עוז, אני רואה שרוב התגובות למתכון ישנות יותר אבל טבית קלאסי בכל תקופה והחורף הגיע ובא לי להכין. אז תודה על המתכון ואעדכן בהמשך.
רציתי לשאול מהכרות מסבתי הייתה מבשלת את הטבית עד שעצמות העוף היו מתרככות ממש ואפשר היה לאכול את חלקן. נשמע קריפי אבל זה בעצם טעים ממש. האם זה קורה במתכון שלך? אם לא יודע מה יכול לגרום לזה?

הרב פיינשמעקער

לא הכנתי, אבל הזלתי ריר רק מהקריאה.
אחד הבלוגים הטובים, מדוייקים ומהנים ביותר שנתקלתי בהם. תבורך.

פנינה

נראה מעולה, תודה על ההסבר המפורט! הכנתי בעבר טבית, אבל אני מעוניינת להתחיל להכין בסיר בישול איטי (מה שנקרא פה בארה״ב Crock pot). אני מנחשת שהתהליך יהיה זהה בהתחלה שלו (בישול על הגז) ואז להעביר ל Crock pot… יש לך נסיון עם זה? טיפים/עצות? תודה ! (תגיד לסבתא חנה שהתבשיל שלה נראה מעולה! שמרתי את המתכון שלה!)

רינת חרש

מה העצם אסאדו מוסיפה? זה למאכל או טעם?

מאיה

היי,
סליחה על השאלה הקצת טיפשית- אני שמה את הסיר בתנור על 100 מעלות – על איזו תוכנית? על החימום התחתון? או הרגיל?
תודה על מתכון מסודר ובהיר לאנשים כמוני שצריכים הסברים כמו בכיתה א' 🙂

אליהו

מחפש מתכון לארוחת שבת באווירה חורפית בנוסטלגיה למקורות הילדות מבית סבתא. נראה מצויין ופשוט וכמו תמיד המתכונים שלך לא מאכזבים אבל אני קצת מבולבל… הטבית שסבתא שלי העירקית היה עוף ממולא באורז וחלקי פנים, בעיקר קורקבנים והיה מתבשל בישול ארוך בתוך סיר עם אורז ושוב, חלקי פנים. המתכון שלך הוא גירסה לתבשיל שאני מכיר כ"פלאו בג'יג'".

אליהו

תודה עז על המענה. אתה בר מזל שיש לך סבתא נפלאה לצידך שעוזרת לך בהעברת מתכוני העדה הלאה לדורות הבאים. לצערי כשגיליתי עיניין בבישול סבתי כבר לא היתה כאן לעזור ולהדריך… אני מנסה מידי פעם לשחזר טעמים וריחות מהמטבח שלה אבל זה מאד קשה. כולם משתמשים באותם חומרי הגלם והמצרכים אבל כל סבתא משאירה את טביעת האצבע היחודית רק לה במנה.
ממתין למתכון הפלאו בג'יג' של סבתא חנה. אל תשאיר אותנו בצפיה ארוכה …

היי שאלה לי:)

איך אני יכולה להביא את הסיר למצב שאם אני הופכת אותו זה יוצא לי בצורה אחידה מהסיר עם שהוא מצופה באורז השרוף הקשה הזה?

עינת

המתכון נראה מעולה – תודה 🙂

אם אני רוצה להכין אותו עם 700 גרם אסאדו (בנוסף לעוף) – איך לעשות את זה..? להוסיף את האסאדו ביחד עם העוף?

מלי

שלום עוז,
האם אתה יכול לתת מתכון לפלאו בג'יג' בבקשה 🙂

תודה רבה,
מלי

לילי

שלום עוז!
הבלוג שלך נפלא! הכנתי את המוקפץ שלך שיצא מעולה ועכשיו מדפיסה עוד כמה מתכונים מעניינים.
יש לי שאלה לגבי הטבית – בעלי (המוזר 🙂 ) לא אוהב כרעיים, רק חזה עוף. מאחר שכתבת שהחזה לא מתאים כי עלול להתייבש, רציתי לשאול אילו סוגים של בשר בקר / כבש ניתן לשים בתבשיל כדי שגם לו יהיה מה לאכול… פשוט למיטב זכרוני אסאדו הוא ברובו שומן כך שאם לאחר הבישול מורידים את השומן, לא נשאר הרבה בשר לאכילה (אולי אני טועה?).
תודה רבה מראש!

***הערה קטנה – משום מה בגירסא להדפסה, כשמוחקים חלקים נשארות מעין קוביות במקום מה שנמחק, וזה "מורח" את המתכון לשני עמודים במקום אחד (כך לפחות זה מופיע בתצוגה לפני הדפסה – כשראיתי שזה מוצג כשני עמודים העדפתי להעתיק לוורד ולהדפיס משם). לי לא מפריע להדפיס דרך וורד אבל יכול להיות שיהיו אנשים שיתקשו עם ההעתקה.

אלאור

שלום וברכה
האם ניתן לבצע את תהליך הבישול האיטי בסיר לבישול איטי? (המכשיר האליפסי חשמלי)
בשימוש בפלטה, אפשר להשתמש בפלטה של שבת?

דניאל

היי המידה ואין לי פלטה איך אני יכולה לעשות?

סיון

אם יש לי עוף שלם(פתוח) ולא בא לי להתעסק עם לפרק וכו.. אז כדאי גם לטגן אותו עם הבצל קצת לפני הבישול ולפזר את האורז מסביב?

לילי

הכנתי עם ירכי עוף וקוביות כבש. יצא מעולה! תודה על עוד מתכון מוצלח 🙂

הירשמו לעדכונים במייל