סלט בורגול חגיגי עם חמוציות ועשבי תיבול

2 ביוני 2019
סלט בורגול
סלט בורגול חגיגי במיוחד. צילום: עז תלם

בתקופה האחרונה אני מוצא את עצמי מכין יותר ויותר בורגול גס, בדגש על סלט בורגול. יש משהו כיפי בחומר גלם הזה: דגן מלא (גרגרי חיטה שבישלו, ייבשו וגרסו) שמתבשל מאוד בקלות, עם טעם ומרקם ייחודיים שיכול לעבוד במאות מנות שונות.

לסלט הבורגול המפורסם ביותר, הלא הוא סלט טאבולה, כבר הקדשתי כתבה ומדריך משלו, שמפה לשם הפך לאחד הנקראים בבלוג.

>> מתכון סלט טאבולה מושלם

סלט בורגול
שילוב מרכיבים שיעשה לכם את החג. צילום: עז תלם

אחד הדברים שציינתי שם הוא ש"לא כל סלט עם בורגול ועשבי תיבול הוא טאבולה".

בסלט שאני אחלוק עמכם היום יש את כל הטעמים של הטאבולה, אבל בגלל שהוספתי כמה רכיבים מאוד לא מסורתיים אני אסתפק במילים "סלט בורגול חגיגי" על מנת לתאר אותו =]

לקראת חג שבועות תמיד מתלבטים אילו מנות להכין כדי לפאר את שולחן החג, וניסיתי לחשוב איך אני לוקח את הסלט האהוב ונותן בו שדרוגים קלים כדי שיוכל להדר את הארוחה החגיגית.

סלט בורגול
כל המרכיבים לסלט (הפטרוזיליה מייצגת את עשבי התיבול =] ). צילום: עז תלם

סלט הבורגול הזה מאוד ידידותי להכנה מראש, רק את קיצוץ עשבי התיבול ותיבול הסלט הייתי משאיר לרגע האחרון. את כל שאר ההכנות אפשר לעשות אפילו שני לילות מראש.

תבשיל בורגול
בורגול מוכן! צילום: עז תלם

מתחילים עם הבורגול
אופן הכנת הבורגול לסלט הזה זהה לאופן ההכנה בתבשיל הבורגול שפרסמתי בחורף (פייר? מתגעגע). כוס וחצי מים על כל כוס בורגול, שמים את שניהם בסיר, מרתיחים, מכבים את האש ואחרי 15 דקות המתנה זה מוכן.

בזמן שהבורגול נח לו אפשר לעבוד על השדרוג הראשון.

סלט בורגול
בחוברת שבועות שמתי גם ענבים אדומים. צילום: דן פרץ סטיילינג: נורית קריב

ענבים בתנור!
הרעיון הזה הגיע מהסטייליסטית המוכשרת נורית קריב, שבזמן הצילומים לחוברת שבועות של תנובה, בה המתכון מוצג, הציעה שבמקום לשים ענבים טריים (מהלך שכבר עשיתי בסלט קינואה), אני אתן להם קודם סיבוב בתנור – משל היו עגבניות שרי.

הצלייה הזו נותנת לענבים טעם ממש מגניב ומיוחד, שתורם מתיקות וניחוח מפתיע למנה. חשוב להוסיף לסלט גם את כל המיצים שנגרים מהענבים במהלך הצלייה, הם ממש מוסיפים!

סלט בורגול
ענבים לפני התנור. צילום: עז תלם
סלט בורגול
ענבים מוכנים! צילום: עז תלם

בזמן שהענבים בתנור עובדים על השדרוג השני:

שעועית ירוקה!
ירק שווה במיוחד שבדרך כלל מבשלים ברוטב עגבניות, הפעם שמרתי אותו בבישול קצר כך שצבעו יהיה ירוק חזק ומרקמו פריך. אפשר להשתמש בשעועית טרייה או בשעועית עדינה סנפרוסט (שעוברת בישול לפני ההקפאה ולכן צריכה בישול קצרצר בלבד), המתכון מתייחס לשתי האפשרויות.

סלט בורגול
3 דקות בישול והשעועית מוכנה. צילום: עז תלם

מתכונים קלאסיים לשעועית ירוקה פריכה (חלוטה, בעגה המקצועית) אומרים שצריך להעביר את השעועית המבושלת למים עם קרח, אבל מצאתי שמספיק לשטוף אותה במים קרים במסננת וזה מספיק כדי לשמור על הצבע שלה.

חברות וחברים לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

סלט בורגול
שעועית מוכנה! צילום: עז תלם

בגזרת עשבי התיבול
שמתי את השלישייה הקלאסית של סלט הטאבולה: פטרוזיליה (כולל הגבעולים! פשוט קוצצים אותם דק ולא זורקים), נענע ובצל ירוק.

יכולים לשים עשבי תיבול טריים אחרים שאוהבים כמו בזיליקום, כוסברה, עירית (אחלה דרך לנצל צרור שלם שלה) ואפילו שמיר זורם פה אם אתם מחובביו.

עוד תוספות
בעזרתן הפכתי את המנה לחגיגית הן זרעי דלעת קלויים (יש הסבר במתכון) וחמוציות מיובשות (שימו לב לבחור כאלו ללא תוספת סוכר).

סלט בורגול
עשבי תיבול מוכנים וקצוצים! צילום: עז תלם

יכולים להשתמש בכל אגוז שמחבבים במקום הזרעים ובכל פרי מיובש שאוהבים במקום החמוציות (רק שימו לב לקצוץ אותם אם מדובר למשל בדבלים, משמשים מיובשים או תמרים).

שדרוג אחרון
הגיע אחרי שערבבתי את הסלט ותיבלתי אותו לפי המסורת בשפע שמן זית, מיץ לימון ומלח פלפל.

פשוט פיזרתי מעל גבינת פטה עיזים, שמוסיפה מליחות מרוכזת וטעם עשיר ומיוחד. השתמשתי בגבינת פטה של פיראוס שמיוצרת בשיטה המסורתית (כולל תקופת התבגרות של חודש). שמתי פה 16%, יכולים להשתמש בפטה 20% או 5% וכמובן שאפשר גם פטה כבשים או בולגרית.

סלט בורגול
סלט כמעט מוכן! צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • אם לא בא לכם על השדרוגים פשוט אל תכינו/תוסיפו אותם. הסלט ממש טעים גם כשיש בו רק בורגול, חמוציות ועשבי תיבול.
  • טבעוני: משמיטים את הגבינה. עדיין טעים.
  • ללא גלוטן: מחליפים את הבורגול באורז מלא שהכנתם לפי ההסברים כאן.
  • פליאו: מחליפים את הבורגול בפתיתי כרובית לא מבושלים (מגררים כרובית שלמה בפומפייה)
  • לא רוצים שעועית ירוקה? שימו ברוקולי או אפונה במקום. אפשר גם פולי אדממה אגב.
  • אם אין ענבים טריים, אפשר לאפות במקומם פירות קיץ אחרים כמו נקטרינות חתוכות לרבעים ובחורף אפשר תותים!
  • יכולים להשתמש בבורגול דק או בינוני (הוראות בישול/הכנה כאן), פשוט תקצצו את כל המרכיבים דק יותר, שיהיה הרמוני.
  • הכנה מראש: את אפיית הענבים, בישול השעועית, הכנת הבורגול, קליית הגרעינים ושטיפת עשבי התיבול אפשר לעשות יומיים ואפילו שלושה מראש. רק את קיצוץ העשבים והתיבול מומלץ לשמור לרגע שלפני ההגשה.
סלט בורגול
מתאים מאוד להכנה מראש. צילום: עז תלם

מתכון לסלט בורגול עם עשבי תיבול וחמוציות

4-5 מנות, חלבי, 15-20 דקות עבודה, 45 דקות זמן כולל בישול וקירור

מצרכים:

לבורגול:
1 כוס בורגול גס, שטוף היטב ומסונן
1/2 1 כוסות מים
קורט מלח

לענבים הצלויים (רשות):
1 אשכול גדול ענבים (שמתי ירוקים אבל אפשר בשני צבעים)
2 כפות שמן זית
מלח ופלפל שחור גרוס

לסלט:
חופן (בערך 150 גרם) שעועית ירוקה טרייה או שעועית עדינה מוקפאת סנפרוסט (רשות)
1 צרור פטרוזיליה (כולל הגבעולים)
2-3 גבעולי בצל ירוק
עלים מ-6-8 גבעולי נענע
חופן חמוציות מיובשות (רשות, עדיף חמוציות ללא תוספת סוכר, מי שלא אוהב חמוציות – אפשר צימוקים)
חופן גרעיני דלעת (או אגוזים אחרים שאוהבים)
מלח ופלפל שחור
מיץ מחצי לימון (או יותר, לפי הטעם)
3-4 כפות שמן זית
120 גרם גבינת פטה עיזים 16% פיראוס (אפשר גם פטה כבשים או בולגרית, ואפשר גם באחוזי שומן נמוכים וגבוהים יותר)

אופן הכנה:

הבורגול:

  • שמים את הבורגול בסיר קטן, מוסיפים את המים (1 ו-1/2 כוסות) ומעט מלח ומביאים לרתיחה.
  • מכסים את הסיר, מכבים את הלהבה וממתינים 15 דקות, עד שהבורגול ספג את כל הנוזלים והתרכך.
  • מומלץ לתת לבורגול להתקרר לחלוטין (עוד 20 דקות) לפני שמסירים ת המכסה ומערבבים עם מזלג. את הבורגול אפשר להכין 3 ימים מראש.

הענבים:

  • מחממים תנור ל-200 מעלות.
  • מסירים את הענבים מהאשכול. מעבירים לתבנית קטנה עם נייר אפייה. מתבלים בשמן זית, מלח ופלפל. מכניסים לתנור וצולים את הענבים 10-12 דקות או עד שהם מתחילים להתבקע. מוציאים ונותנים לענבים להתקרר.

לשעועית:

  • אם משתמשים בשעועית ירוקה, קוטמים את הקצה העליון (איפה שיש שאריות של גבעול) של השעועית, וחותכים אותן לאורך 4-5 ס"מ.
  • מביאים סיר קטן עם מים לרתיחה, מוסיפים את השעועית ומבשלים 3 דקות, עד שהשעועית שינתה צבע לירוק חזק והיא עדיין קצת נוקשה.
  • מסננים ושוטפים היטב במים קרים.
  • אם משתמשים בשעועית סנפרוסט, מספיק לבשל את השעועית המוקפאת 30-60 שניות (אין צורך להפשיר) ואז לסנן ולשטוף במים קרים.

לגרעיני הדלעת:

  • שמים את גרעיני הדלעת במחבת על להבה בינונית-נמוכה.
  • קולים (כלומר, מחממים ללא הוספת שמן) אגב ערבוב מתמיד 2-3 דקות, עד שהם טיפה מתכהים ומתנפחים.
  • ניתן גם לקלות בתנור בחום 150 מעלות 15-20 דקות או עד הזהבה קלה.
  • נותנים להם להתקרר.

לסלט:

  • קוצצים היטב את כל עשבי התיבול.
  • בקערה שמים את הבורגול המוכן עם הענבים (כולל המיצים שניגרו מהם), עשבי התיבול הקצוצים, החמוציות, השעועית הירוקה וגרעיני הדלעת ומערבבים.
  • מתבלים במיץ לימון, שמן זית, מלח ופלפל לפי הטעם (תוסיפו עוד מכל דבר עד שממש טעים לכם).
  • מעבירים לקערת הגשה ומפוררים מעל את גבינת הפטה.
  • מגישים מיד.

המתכון הופק בשיתוף גבינות פיראוס

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני סלטים:
סלט חסה משודרג עם כרובית אפויה
מניפות סלק וקולרבי בתנור
סלט נבטים מושלם

שתפו:

6 תגובות

  1. אריאל קסטל

    לעז שלום טרם שנצלה ענבים יש לרכוש אותם מקודם ולשם כך עךינו ךהצטייד במסיכה לשדוד את הבנק וכך לעמוד במחיר הענבים.כמובן לא רציני – אריאל

    • היי אריאל =]
      אתה אמנם צוחק אבל מחיר הענבים הוא אכן סוגייה בימים אלו
      כאמור יכול להכין את הסלט בלעדיהם =]
      אפשר גם פשוט לשים צימוקים או לצלות פירות קיץ זולים יותר – אתמול ראיתי נקטרינות ב12 בשוק בכפר סבא (ענבים עלו 25-30), אותן הייתי מגלען, חותך לשישיות/רבעים וצולה כמו במתכון

  2. כמה זמן מראש ניתן להכין הסלט ? יש פה הרבה שלבים ולא אוכל להכין בסמוך לארוחה .

    • היי מיכל =]
      את אפיית הענבים, בישול השעועית, הכנת הבורגול, קליית הגרעינים ושטיפת עשבי התיבול אפשר לעשות יומיים ואפילו שלושה מראש
      רק את קיצוץ העשבים והתיבול מומלץ לשמור לרגע שלפני ההגשה.

  3. שלום עז,
    מנצלת את ההזדמנות לכתוב לך תודה ענקית על המתכונים וההסברים המעולים. כל מאכל חדש שאני רוצה להכין אני ראשית לכל מחפשת מתכון אצלך ויודעת שההצלחה מובטחת.
    המאכל הכי פופולרי אצלנו זה רוטב העגבניות שלך שאני מכינה סיר גדול ממנו כל שבוע. הבנים שלי ובעלי מחסלים אותו. הוא כ"כ טעים (מאז שהסברתי להם את מה שלמדתי במתכון שהטעם המיוחד זה אוממי הם קוראים לרוטב הזה: 'רוטב אוממי') ואני מתמוגגת.
    אז תודה גדולה גדולה ותמשיך להוסיף טוב לעולם. הרבה חום ואהבה עוברים דרך האוכל ולך יש תרומה גדולה לזה.
    יפית

    • שלום יפית
      תודה רבה על המילים החמות והמרגשות! איזה יופי ממש שימחת אותי 🙂
      מעריך מאוד
      שבת שלום

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial

הירשמו לעדכונים במייל








    שתפו: