על כל הפשטות שבו, לפעמים אין שום דבר שמתחשק לי יותר מאשר סלט חסה מוצלח – עלים פריכים ורעננים בתיבול טוב עם תוספות שעושות שמח בפה.
יש המון סלטי חסה שאפשר ליצור, ולקראת שבועות רקחתי סלט חדש וטיפה שובר שגרה, עם שדרוגים של תפרחות כרובית אפויות וקרוטוני טופו (שאף אחד לא ישים לב שהם בכלל מטופו כי הם פשוט טעימים)
זה סלט מלא הפתעות קטנות: עגבניות שרי שמתפצפצות בפה, שקדים קלויים שמוסיפים פריכות, זיתים שמוסיפים מליחות נהדרת, ותיבול של סומאק שמוסיף שכבת חמיצות כיפית.
בגלל שהוא מלא בטעמים מיוחדים, החלטתי לתבל אותו בעדינות במלח, פלפל, מיץ לימון ושמן זית, ולדלג על הכנה של רוטב ויניגרט או רוטב קיסר כבד.
לשחק עם לב של חסה
בחרתי לרכוש הפעם לבבות חסה, שמגיעים יפים ומוכנים לשימוש. יכולים להשתמש בחסה שלמה כמובן – פשוט צריך להסיר את העלים הפחות יפים שלה.
את החסה חתכתי לרצועות באורך 3 ס"מ בערך, ואחרי השטיפה ייבשתי עם מייבש חסה (יכולים גם להניח את העלים על מגבת נייר ולתת להם להתייבש בזמן שמכינים את שאר המרכיבים של המנה).
ייבוש העלים חשוב כי אם תנסו לתבל עלי חסה רטובים הרוטב (שמבוסס על שמן) לא יידבק אליהם.
כרובית בתנור
את חיבתי לכרובית, מלכת הירקות, אין צורך להציג לכם ? הפעם בחרתי לשלוח אותה לתנור חתוכה לתפרחות קטנות יחסית, כאלו שלא צריך לבשל מראש.
פשוט חותכים את הכרובית לתפרחות קטנות (הנה סרטון שלי חותך רומנסקו, בן דוד שלה שעכשיו לא בעונה) ואותן מתבלים בשמן זית, מלח ופלפל ויאללה לתנור.
מומלץ להשתמש בכרובית גדולה יחסית, כדי שתוכלו לנשנש מהמגש בלי לחשוב פעמיים =]
חברות וחברים לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד
קרוטוני טופו
יש הרבה בשלנים שנמנעים מהכנת טופו, כי הם חושבים זה לא יצא להם טעים. ובכן, בשיטה של היום הם תמיד יוצאים טעימים, ורוב האנשים אפילו לא ישימו לב ששמתם טופו.
כמו במתכון שלי לקארי טבעוני, העברתי את קוביות הטופו דרך סיבוב במחבת עם שמן. הפעם גם הוספתי להן תיבול בדמות אורגנו מיובש, שנותן להן נופך יום תיכוני.
אחרי 6-8 דקות טיגון קוביות הטופו תזהבנה ותהפוכנה לפריכות מעט מבחוץ, ואז הן נהדרות ומוכנות לסלט.
איחוד ותיבול
את כל מרכיבי בסלט שמתי בקערה, ובשלב זה הם יכולים לעבור לקירור להמתנה של כמה שעות עד שתהיו מוכנים להגיש. מהרגע שהוספתם מלח ולימון, האיצו נא את המנה לאורחים כי מכאן העמידה לא תעשה לסלט טוב (רוצים סלט שיודע לעמוד? תכינו סלט כרוב)
לפני שאתם שואלים:
- אפשר גם לטגן את הכרובית ולא לאפות: מחממים שמן לטיגון עמוק. כשהשמן חם שמים בערך 1/2 מהתפרחות ומטגנים 3-5 דקות או עד שהכרוביות זהובות ורכות מעט. מוציאים לנייר סופג ומטגנים את שאר התפרחות ב-2 נגלות. שומרים בצד עד להכנת הסלט (ניתן להכין יומיים מראש).
- במקום השקדים ניתן לשים כל אגוז שאוהבים וגם זרעים כמו זרעי חמנייה או זרעי דלעת.
- גרסה חלבית: בנוסף או במקום הטופו, מוסיפים גבינת פטה או בולגרית חתוכה לקוביות, מי שרוצה ממש להשקיע, יכול לשים גבינה כחולה או גבינת חלומי צרובה.
- תרגישו חופשי להוסיף קרוטונים כאוות נפשכם (כמובן שאז זה יהיה עם גלוטן).
- אפשר כרובית מוקפאת שהופשרה? בטח
- לא חייבים ליצור את הרוטב בקערה נפרדת, אפשר פשוט להוסיף את המרכיבים לסלט ולערבב.
- לא אוהבים/אין לכם סומאק? אל תשימו
סלט חסה ועגבניות שרי עם כרובית אפויה וקרוטוני טופו
4 מנות, טבעוני+ללא גלוטן, 15-20 דקות עבודה, 40 דקות זמן כולל (תלוי איך מכינים את הכרובית)
מצרכים:
לטופו:
1 חבילה (300 גרם) טופו תנובה טעם טבעי
2 כפות שמן זית
1/2 כפית מלח דק
כפית שטוחה אורגנו מיובש
לכרובית:
1 כרובית גודל בינוני-קטן
3-4 כפות שמן זית
מלח, לפי הטעם
לסלט:
עלים מ 1-2 לבבות חסה, שטופים ומיובשים
חופן עגבניות שרי (אפשר רגילות ואפשר צבעוניות)
3 כפות שקדים פרוסים או גפרורי שקדים
חופן זיתי קלמטה (או זיתים אחרים שאוהבים), מגולענים
לרוטב:
1/4 כוס שמן זית
מיץ מ-1/2 לימון (3-4 כפות)
כפית שטוחה סומאק
מלח ופלפל שחור גרוס
אופן הכנה:
לחסה:
- חותכים את עלי החסה לרצועות בעובי 2-3 ס"מ, שוטפים ומייבשים היטב.
לכרוביות:
- מחממים תנור ל-200 מעלות.
- חותכים את הכרובית לתפרחות קטנים, שוטפים ומנקים אותן היטב (מבחינת כשרות צריך להשרות את התפרחות במים עם חומץ ומלח ואז לשטוף היטב). את גזה הכרובית קולפים וחותכים גס.
- שמים את תפרחות הכרובית (וחתיכות הגזע) בקערה ומזלפים מעל 3-4 כפות שמן זית. מתבלים במלח ופלפל ומערבבים.
- מעבירים לתבנית תנור עם נייר אפייה בשכבה אחת וצולים 20 דקות או עד שהתפרחות זהובות ויפות (אם צריך מערבבים את תכולת התבנית לקבלת הזהבה אחידה).
לקרוטוני טופו:
- מוציאים את הטופו מהשקית ומייבשים אותו מעט עם מגבת נייר. חותכים לקוביות בגודל 1-3 ס"מ.
- מחממים מחבת רחבה מעל להבה בינונית-גבוהה.
- מוסיפים את השמן וקוביות הטופו, מטגנים 2-3 דקות תוך ערבוב מדי פעם כדי שכל צדדי הקוביות יקבלו זמן בשמן.
- מוסיפים את האורגנו המיובש והמלח וממשיכים לטגן 3-5 דקות נוספות, עד שהטופו זהוב ויפה מכל הכיוונים (יכול להיות שזה יקח יותר זמן וזה לגמרי בסדר). מוציאים לצלחת עם נייר סופג ושומרים בצד.
לשקדים הקלויים:
- שמים את השקדים הפרוסים/גפרורי השקדים במחבת על להבה בינונית-נמוכה.
- קולים (כלומר, מחממים ללא הוספת שמן) אגב ערבוב מתמיד עד שהזהיבו יפה, בערך 4 דקות (תלוי בעובי של השקדים הפרוסים שקניתם).
- ניתן גם לקלות בתנור בחום 150 מעלות 15-20 דקות או עד הזהבה. נותנים להם להתקרר.
לרוטב:
- מערבבים את כל המצרכים לרוטב בקערה. מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.
להרכבת הסלט:
- חוצים את עגבניות השרי לרבעים או חצאים. אם הזיתים שלכם לא מגולענים, מסירים את הגלעינים.
- שמים את החסה, עגבניות השרי החתוכות, הכרוביות האפויות, השקדים הקלויים וקרוטוני הטופו בקערה גדולה. יוצקים מעל את הרוטב ומערבבים בעדינות. מעבירים לצלחת הגשה ומגישים.
- אם רוצים להכין מראש, אפשר לשים את כל המרכיבים, חתוכים ומוכנים, בקערה 4-5 שעות לפני ההגשה, ולתבל ברוטב רגע לפני שרוצים להגיש. אפשר גם להכין את הכרובית, הטופו והשקדים יום מראש ולערבב עם שאר המרכיבים לפני ההגשה.
המתכון הופק בשיתוף טופו תנובה
רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר
לעוד מתכוני ירקות:
פאד קפאו צמחוני
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
'פסטה' גזר ברוטב אליו אוליו
שלום עז,
תודה על המתכונים וההסברים הנהדרים!
האם לדעתך ניתן להכין את הטופו, השקדים והכרובית יום מראש? ואז להרכיב את הסלט סמוך להגשה?
היי מרים =]
בשמחה! לחלוטין אפשרי
הי עז, הכרוביות נשארו קשות כאלה? כי עשרים דק בתנור בלי לבשל קודם זה מעט. לא?
היי נעמה =]
אכן זו הכוונה (שיוסיפו מרקם), אם רוצה שתהיינה רכות יותר יכולה ישר מהשטיפה להעביר לתבנית ואז האדים שיווצרו יעזרו להן להתרכך
היי, איזה סלט נהדר! הכנתי אתמול לצד צ׳יפס קולורבי והיה טעים ומזין. אהבתי את השילוב במרקמים!
שמח לשמוע יעל היקרה!!!!
תודה ששיתפת
הי עוז, מה הכוונה לצלות את פרחי הכרובית בתנור? לשים על מצב גריל או לאפות בחום גבוה?
היי רוית
להכין לפי המתכון
הי עז,
תודה על המתכונים והרעיונות המעולים וההסברים הטובים שלך.
עוד מתכון לקרוטוני טופו שיכול לעמוד בפני עצמו, שקיבלתי מטבעונית:
חותכים ס"מ על ס"מ, מחממים במחבת קצת שמן זית ומסיפים
הקוביות ומצפים, מוסיפים 2.5 כפות סויה, כפית נדיבה אבקת שום
וכפית נדיבה שמרי בירה. מערבבים מידי פעם עד שהרוטב נספג,
ולאחר מכן עוד כמה דקות הקפצה לחריכה. שמרי הבירה מתבלים
בטעם משלהם, וזה יוצא טעים מאוד ונאכל כמו גרעינים.
ואני מכניסה קוביות טופו לא מצופות גם למרק ירקות, מתחילת הבישול. נפלא.
אליה וקוץ בה – הטופו קצת הופך לנו את הבטן…:) לכן מסתפקים בקוביה
לסיר ממש גדול.
הסלט טעים טעים טעים. תודה רבה
שמח לשמוע נעמי! כיף ששיתפת