סלט עדשים כתומות ותרד

הוא אפילו טבעוני. צילם: קרן ביטון כהן
הוא אפילו טבעוני. צילם: קרן ביטון כהן

כשאומרים עדשים כתומות חושבים על מרק או תבשיל, אבל היום יש לי בשבילכם סלט עדשים כתומות מפתיע עם תרד וגרעיני חמנייה: פשוט, מרענן ומיוחד.

את ההשראה קיבלתי מאפרת ליכטנשטט היקרה, ובמתכון שהבאתי לכם כאן השתמשתי בגרעיני חמנייה קלויים בשביל הפריכות. מה זה אומר קלויים? שקניתי גרעינים קלופים (הם ממש זולים אגב), שמתי במחבת והקפצתי על להבה גבוהה בערך 3-5 דקות, עד שהם השחימו.

באותה מידה אפשר לשים אותם בתנור שחומם ל-150 מעלות לחצי שעה. בכל מקרה חשוב לתת להם להתקרר לפני השימוש. מי שלא אוהב גרעיני חמנייה יכול לשים פיצוחים אחרים, כמו פיסטוקים אם שקדים קלויים.

גרעינים קלויים - אפשר להשתמש גם באגוזים קצוצים שאוהבים. צילום: קרן ביטון כהן
גרעינים קלויים – אפשר להשתמש גם באגוזים קצוצים שאוהבים. צילום: קרן ביטון כהן

העדשים נשארות כתומות

הצבע העדין של העדשים נותן לסלט מראה יפה ממש, ובבישול הקצר כאן הן שומרות על הצבע שלהן ולא מצהיבות (לא שישמשהו רע בזה). אבל אפשר כמובן להשתמש בעדשים שחורות במקום ואפילו בנוסף. שימו לב שהבישול של הכתומות זה עניין רגיש כי הן מתרככות בקלות. עדיף לבשל אותן טיפה פחות מאשר טיפה יותר.

אפשר להוסיף עוד עשבי תיבול טריים שאוהבים, כמו נענע ופטרוזיליה למשל. פירות יבשים קטנים (חמוציות, צימוקים אוזבקיים) גם יתקבלו בברכה.

התרד מאבד את רוב נפחו בבישול, וחשוב לסחוט אותו היטב. צילום: קרן ביטון כהן
התרד מאבד את רוב נפחו בבישול, וחשוב לסחוט אותו היטב לפני שמוסיפים לסלט. צילום: קרן ביטון כהן

עדכון 21/5/2016: לא חייבים להרתיח, אפשר לאדות 😉

בישול העדשים הוא שיטה מגניבה ויעילה, ולפני מספר שבועות פיצחתי דרך נוספת להגיע לעדשים כתומות עם מרקם ראוי לסלט: אידוי. מה עושים?
1. משרים את העדשים הכתומות (אחרי שטיפה יסודית שלהם, כמובן) שצריך למתכון בהרבה מים כ-4 שעות (או למשך הלילה).
2. מסננים ומעבירים לסיר אידוי מרופד בנייר אפייה או לשושנת אידוי. מאדים 3-7 דקות, עד שהעדשים מתבשלות אבל שומרות על צורתן ויש להן מרקם אל דנטה. ייתכן ותצטרכו לערבב תוך כדי כדי לסייע לבישול אחיד.

רגע לפני שמוכן. צילום: קרן ביטון כהן
רגע לפני שמוכן. צילום: קרן ביטון כהן

מתכון לסלט עדשים כתומות עם תרד תורכי וסומאק

3-4 מנות, 15 דקות עבודה, 30 דקות בישול, טבעוני

מצרכים:

1 כוס (200 גרם) עדשים כתומות, שטופות היטב
צרור תרד תורכי, שטוף היטב וחתוך גס (ניתן להמיר בשקית בינונית (300 גרם) עלי בייבי תרד
½ כפית סומאק
2-3 כפות זרעי חמנייה, קלויים
מלח ופלפל שחור גרוס
מיץ מחצי לימון
3-4 כפות שמן זית

אופן הכנה:

  • מחממים כף משמן הזית בסיר רחב. מוסיפים את עלי התרד ומטגנים על להבה גבוהה 2-3 אגב ערבוב, עד שהצטמק ואיבד את רוב נפחו. מכבים את האש ונותנים לו להתקרר.
  • שמים את העדשים בסיר ומכסים במים.
  • מביאים לרתיחה ומבשלים עוד דקה, עד שהעדשים התרככו מספיק להיות אכילות אבל נשארות מעט פריכות (אל דנטה, כמו פסטה). מסננים ושוטפים במעט מים קרים.
  • סוחטים את עלי התרד, מעבירים לקערה ומפרידים בין העלים – כדי שיהיה קל לערבב אותם. מוסיפים את העדשים המבושלות ואת שאר המצרכים לסלט. טועמים ומתבלים לפי הטעם. מגישים חם או קר.

לעוד מתכונים לפסח:
פילאף אורז עם ארטישוקים ופול טרי
לביבות פראסה ומנגולד
סלט ירוקים של אביב
סלט וולדורף עם חזרת
סלט סויה, סלק ושמיר

שתפו:
הרשמה לקבלת התראות לאימייל
להודיע ​​על
guest

25 תגובות
הכי ישן
הכי חדש הכי הרבה הצבעות
משוב מוטבע
צפיה בכל התגובות
ניצה שפירא

וטעעים מאד

תמר

האם אפשר להחליף עלי תרד בעלי סלק?

נועה

היי עוז 🙂 אני רוצה להכין את הסלט לסדר פסח, ורציתי לדעת האם ניתן להכינו או לפחות את חלק מהמרכיבים מראש, וכמה זמן מראש אפשר אם כן…

תודה מראש ושבוע טוב! =]

גלית

טעים מאד! גם קר וגם חם. תודה.

קרן

טעים מאוד ולא שגרתי. בקיץ אני מחפשת מה לאכול קר, עתיר חלבון וטעים, כמובן. ואם גם במקרה אפשר לנצל את שקית עלי ה-Collard greens (אני חושבת שבעברית זה נקרא קייל אבל זה לא מדויק, צריך למצוא לזה שם ספציפי יותר) שהגיעה במשלוח האורגני, מה טוב. קשה להשיג סומאק, לכן השתמשתי בכמון, שהולך מצוין עם עדשים ועם לימון, היה לי ליים אז שמתי במקום. כעצתך עוז, שמתי כמה צימוקים (מהפירמה הטובה ביותר בעיני, Noberasco, האורגנית מהריביירה האיטלקית, אמנם יקרה יותר מהשאר אבל גם הטעמים אחרים). מצוין ממש וייכנס לרפרטואר הקבוע. בקיץ זו ברכה, המנה הזאת.

קרן

הבעיה עם סומאק היא, שחייבים לאכול אותו תוך זמן קצר אחרת הוא מאבד מעוקצו. האם זה נכון שחיי המדף שלו (או המקרר במקרה זה) קצרים מאלה של תבלינים אחרים? כי אני רוצה לקנות ולנסות את הסלט כפי שנתת במתכון המקורי.

ריטה

היי,
תודה על המתכונים, נהנת לקרוא!

אפשר לוותר על סומאק? מה היית שם במקום?

אילנה

מתכון מצויין! תודה רבה
כיף לגוון את סלטי העדשים לצמחונים שבינינו (-:
תודה.

נועה

היי,האם העדשים האדומות חצויות או שלמות? האם ניתן לנכין מראש עם הרוטב?
תודה!

גל-יה

הי עוז, חיפשתי מתכונים עם תרד תורכי (קניתי אותו לראשונה) ומצאתי את זה.
האם מאדים את התרד עם הגבעולים שלו..? יש לו גבעולים מאוד ארוכים ואני מתלבטת.
אשמח מאוד אם תמצא את הזמן להתעכב על הירק הזה עוד קצת ולהוסיף מתכונים איתו 🙂 נדלקתי עליו מאוד.
תודה רבה על ההשקעה שלך, נכנסתי בשביל מתכון אחד ו"נתקעתי" כאן 3 שעות (בהנאה גדולה כמובן)

גדעון

בוקר טוב עז,
אפשר להחליף את התרד במנגולד . ואם כן כולל הגבעול?
תודה רבה

חיים

באתרים אחרים מופיע הסלט כרישה עם עדשים כתומות שלך, אבל אני לא מוצא אותו בחיפוש פה באתר. דרך הסלט הזה בכלל התוודעתי לשם שלך ( כי קרדיט נתנו לך באתרים האחרים) ולאתר שלך. לדעתי זה סלט חובה לשים באתר.
אני חי בחו"ל ולא מזמן עשיתי ארוחה לצוות שלי, שכללה מעל 10 סלטים. מדובר באנשים ממוצאים שונים בעולם- בריטניה, סין, איראן, קנדה, ארה"ב ועוד, ומבלי שביקשתי הסלט שלך היה היחידי שצוין ע"י רבים כשוס של האירוע!!!

נועם

היי, את העדשים הכתומות אין צורך להשרות לפני בכלל? במידה ומבשלים כמו במתכון.
תודה 🙂

הירשמו לעדכונים במייל