כשמדברים על סלט פאפאיה, מדברים בדרך כלל על הגרסה התאילנדית, שמגישים במסעדות אסיאתיות בארץ ווהיא אוכל רחוב פופולרי בתאילנד עצמה. היום, ביחד עם רחלי קרוט, הכנתי עבורכם סלט קצת שונה מהרגיל עם המון תוספות ושדרוגים קטנים.
המנה הזאת משלבת את הסלט התאילנדי שתמצאו במסעדות עם אלמנטים מסלט צפון תאילנדי אגדי אחד – הלאב גאי, שאתם יכולים לראות פה במתכון שהכנתי ביחד עם השפית סוואלי אלדר. אלמנטים אלו הם האורז הקלוי והטחון, שמוסיף פריכות ריח ומרקם מגניב, ועשבי תיבול – שמנו כוסברה, אבל גם נענע בזיליקום ובצל ירוק מתאימים כאן פיקס (רק אל תשימו לי פה פטרוזיליה. היא פשוט לא מוצלחת במתכונים אסיאתיים).
הוספתי לסלט גם גזר – שנותן מרקם מקביל לזה של הפפאיה, וקישואים חיים – חומר גלם שנשמע קצת לא קשור אבל סמכו עלי הוא עובד כאן מצוין. שניהם והפפאיה הפכו לגפרורים בעזרת קולפן ג'וליינים, גדג'ט שווה שאפשר להשיג היום בכל חנות לכלי מטבח. אם אין קולפן כזה או סבלנות לחתוך לגפרורים בעצמכם, אפשר פשוט לגרר על החלק הגס של הפומפייה.
התיבול נשאר תואם למסורת התאילנדית, שחיה על שילוב של חריפות, חמיצות, מתיקות ומליחות עם חומרי גלם רעננים והכי טריים שיש. במקרה שלנו אין שמן בכלל, המליחות מגיעה מרוטב דגים (כן, אפשר לשים סויה, לא, זה לא יהיה אותו דבר), החמיצות מגיעה מלימון (ואם אתם מוצאים ליים אז עדיף), החריפות מגיעה מפתיתי צ'ילי יבש (כן, אפשר לשים טרי קצוץ, אדום או ירוק, בכמות שעושה לכם טוב בפה) והמתיקות מגיעה מסוכר דקלים, שאפשר להחליף בסוכר חום אם אין לכם חנות אסיאתית בכיס.
כך תכינו:
הכי קיץ • מתכון לסלט פפאיה
3 מנות, 20 דקות עבודה, פרווה (או טבעוני אם משתמשים ברוטב סויה)
מצרכים:
כף אורז בסמטי או יסמין
½ פאפאיה ירוקה
1 קישוא קטן
1 גזר קטן, קלוף
1 עגבנייה רגילה, חתוכה לקוביות, או 8 עגבניות שרי, חתוכות לרבעים
½ צרור כוסברה, קצוצה גס או מופרדת לעלים
עלים מ-4-6 גבעולי נענע
חופן קטן של כוסברה
חופן קטן שקדים פרוסים קלויים או בוטנים גרוסים קלויים
מיץ מחצי לימון קטן (או יותר לפי הטעם)
1 כפית רוטב דגים (או יותר לפי הטעם)
קורט סוכר חום או סוכר דקלים טחון
אופן הכנה:
- שמים את האורז במחבת וקולים על להבה גבוהה בערך 5 דקות תוך כדי ערבוב מדי פעם, עד שהאורז משנה צבע לחום-זהוב. מעבירים למכתש ועלי או מטחנת תבלינים וכותשים לאבקה.
- קולפים את הפפאיה ומוציאים את הזרעים. חותכים אותה ואת הגזר לגפרורים בעזרת קולפן מתאים, מנדולינה או סכין. לחלופין, מגררים על החלק הגס של הפומפייה.
- את הקישוא גם מכינים באותו אופן, רק שמים לב שלא לגרר את החלק עם הזרעים. הוא מימי יותר ולא צריך אותו לסלט.
- שמים את הירקות בקערה חזקה (מזכוכית עבה או אלומיניום) ביחד עם שבבי הצ'ילי, העגבניות, עשבי התיבול, ½ מהשקדים או האגוזים הקלויים ו-1/2 מהאורז הטחון. חובטים בתערובת בעזרת עלי או כל דבר כבד וקטן אחר שיש בבית, כמה שניות עד שהתרככו מעט (או שמים בשקית ניילון אטומה ומרככים עם פטיש לשניצלים).
- מתבלים בסוכר, מיץ לימון ורוטב דגים. טועמים ומאזנים טעמים – מוסיפים עוד מכל אחד מהנ"ל ועוד משבבי הצ'ילי לפי העדפה אישית.
- מחלקים לצלחות הגשה וזורים מעל את שאר הבוטנים/שקדים ואת האורז הקלוי. אוכלים מיד.
הכנתם? איך יצא? ספרו לי בתגובות או בעמוד הפייסבוק 🙂
לעוד מתכונים אסיאתיים:
מוקפץ עוף ונודלס עם ירקות
בקר בקארי ירוק וסלט לאב גאי
עוף בלימון כמו של המסעדות
קינוח טפיוקה בחלב קוקוס
נראה מהמם ומגרה! שים לב שכתבת םםאיה במקום פפאיה, באחת התמונות 🙂
תודה רבה :] תוקן!
סלט פפאיה זה אחד מהמאכלים האהובים עליי בעולם כולו, ותוספת של האורז הקלוי הגאוני הזה (טוב, גם לאב זה מאכל שאני מאוד אוהב) היא רעיון גאוני!
😀 תודה תודה
ובכן, לאלו שרואים את הפוסט ותוהים איפה לקנות סוכר דקלים – אני קניתי חבילה גדולה ב"לגעת באוכל", מסתבר שיש להם ברוב הסניפים. לגבי תחליף צמחוני\טבעוני\השלם את החסר לרוטב דגים – אני גיליתי בחנות אסיאתית משהו מגניב שהרבה יותר מקרב את זה לרוטב הדגים מאשר הרוטב סויה: רוטב פטריות סמיך. מגיע בבקבוק ענק שמספיק להמון זמן. כנראה שיש בו גם את האוממי 😉
בטוח שיש בו אוממי :] לפני שידעו בכלל שיש כזה דבר עגבניות, את הקטשופ המקורי הכינו באסיה על בסיס פטריות מותססות. שווה ניסיון !
תודה!
זה מזכיר לי את תאילנד.
בכיף 🙂
ראיתי פאפאיה בסופר. קניתי. עכשיו מסתבר שלמתכון צריך ירוקה ואני קניתי כתומה. עכשיו מה? אי אפשר להכין?
היי אלינור 🙂
אם הפפאיה קשה במרקם שלה (כמו קולרבי) אז היא טובה לסלט למרות שהיא כתומה
אם היא רכה (כמו אפרסק בשל) אז תכיני ממנה סלט פירות רגיל ולא את הסלט הזה
בהצלחה!