מתכון סלק ממולא בורגול ועשבי תיבול

סלק ממולא
סלק ממולא. צילום: עז תלם

אחרי ששיתפתי אתכם במגוון באמת רחב של מתכוני ממולאים, מכרוב ופלפלים ועד כרישה ומנגולד, עכשיו הגיעו תורו של ירק אהוב אחר, והיום נלמד איך מכינים סלק ממולא מושלם 🙂

לפני כל חג אני שואל את עצמי: מה אני יכול להוסיף עכשיו שעדיין לא הכנתי אתכם שנים קודמות, וכל שנה הדילמה נהיית קשה יותר, כי האוסף שלי לחג רק הולך ותופח. אז נזכרתי בירק אהוב אחד שעדיין לא מילאתי.

פרסום בשיתוף רמי לוי

צפו: איך להכין סלק ממולא! כל השלבים

סבתא חנה שלי מכינה לפעמים סלק ממולא בתוך סיר הממולאים שלה, יחד עם עלי גפן ובצלים. הפעם אני בחרתי להכין גרסה שונה- במילוי של בורגול ועוד הפתעות – כזו שיכולה להיות יופי של ראשונה ואפילו עיקרית טבעונית בעליל שכל בני המשפחה יאהבו.

משתמשים בהכל!

בהכנת סלק בפרט וממולאים בכלל, עולה השאלה: מה עושים עם השאריות?

גם מהמילוי וגם מחתיכות ירק שהוצאו ולא נוצלו. ובכן, כאן עליתי על פיצוח: כל חומרי הגלם שתצטרכו למנה ייכנסו אליה, ככה שבאמת יש מינימום בזבוז כאן.

סלק ממולא
צבעוני ויפה! צילום: עז תלם

ראשית, עודפי הסלק – כלומר חתיכת הסלק שמתקבלות מריקון הירק – נכנסות למילוי.

שנית, עודפי המילוי – כל מה שלא נכנס לסלקים, הופך לסלט בורגול כיפי וצבעוני שמתאים להכנה מראש.

אני משתמש כאן במוצרי המותג הפרטי של רמי לוי (בורגול, שקדים, צימוקים), הם באיכות מעולה וסוגרים לי המון פינות במטבח ומחוצה לו.

סלק ממולא
כל המצרכים למתכון. צילום: עז תלם

מתחילים לבשל

קודם כל, צריך לרכך את הסלקים. ריקון של סלקים טריים זה עבודה קשה, אז אני פשוט מרתיח אותם בשלמותם, ואחרי שהם רכים לחלוטין אני קולף אותם בקערה עם מים קרים בעזרת הידיים -הקליפה יורדת ממש בקלות.

לאחר מכן אני מוריד את הקצוות של הסלקים – כדי שיהיה לי נוח לרוקן אותם וגם להניחם על תבנית התנור בלי שיתגלגלו. שומרים את הקצוות שהורדתם.

סלקים מוכנים לעבודה. צילום: אסף אמברם
סלק ממולא
מרוקנים ומוכנים למילוי. צילום: עז תלם

את מלאכת הריקון

אני עושה עם הכפית הכי קטנה בבית (אם יש כפית פיצית של אספרסו – הכי טוב). אפשר להשתמש בכף לכדורי מלון (נקראת גם כף פריזיאן) אבל אני לא אשלח אתכם לחנות במיוחד.

פשוט נכנסים עם הכפית למרכז הסלק ובהדרגה מוציאים מבשרו, ומשתדלים כמה שפחות לפצוע את השוליים.

את שאריות הסלק שומרים.

סלק ממולא
המילוי שלא נכנס לסלקים יהפוך לסלט. צילום: עז תלם

המילוי

מתחיל בהשרייה של בורגול בינוני במים קרים – אחרי חצי שעה ככה הוא יספוג את כל הנוזלים ויהיה מוכן לעבודה וגם לאכילה.

אל הבורגול אני מוסיף את שאר הרכיבים: פטרוזיליה בגזרת עשבי התיבול, שקדים בגזרת האגוזים, צימוקים בגזרת הפירות היבשים, מעט בהרט בגזרת התבלינים, וגם שמן זית ומלח. אם לא אוהבים אחד מהנ"ל – תשמיטו, העיקר שיש בורגול.

הוספתי למילוי גם בצל חי – אבל אפשר לשים גם בצל ירוק אם יש לכם ואתם פחות אוהבים בצל חי בסלט (בהמשך)

לאחר מכן אני קוצץ את שאריות הסלק ומוסיף גם אותן למסיבה, מערבב ומתחיל למלא את החללים שיצרתי בסלקים החמודים.

סלק ממולא
לפני האפייה. צילום: עז תלם
סלק ממולא
אחרי האפייה. צילום: עז תלם

מכיוון שנשארתי עם הרבה שאריות מילוי, החלטתי שלא להזניח אותן ופשוט להפוך אותן לסלט, כזה שאולי מזכיר טאבולה והוא מאוד טעים בפני עצמו.

הסלקים עם המילוי נכנסו לתנור – עם כיסוי עדין, להזהבה קלה, ואז הוגשו אחר כבוד מעל הסלט.

כדי להפוך את המילוי לסלט פשוט הוספתי לו מיץ לימון וגרגרי רימון, ולגמרי יכולים להוסיף עוד תוספות סלט שאוהבים כמו אגוזים קלויים, עשבי תיבול נוספים, קוביות תפוחים טריים ועוד.

סלק ממולא
חגיגי וצבעוני. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • ללא גלוטן: מחליפים את הבורגול בקינואה מבושלת לפי המתכון הבא: הוראות בישול קינואה.
  • כל מרכיבי המילוי ברי החלפה. לא אוהבים פטרוזיליה? אפשר כוסברה ושמיר. במקום צימוקים אפשר משמשים יבשים קצוצים, במקום שקדים אגוזי מלך קצוצים וכן הלאה.
  • לגרסה חלבית: מפזרים בהגשה מעל המנה גבינת פטה.
  • אפשר לבשל את הסלקים יום-יומיים מראש.
  • אפשר להשתמש בסלק מבושל בוואקום, אבל תעשו מאמצים לבשל את הסלקים בעצמכם זה הרבה יותר טעים.
סלק ממולא
יופי של ראשונה לחג. צילום: עז תלם

מתכון סלק ממולא בבורגול ועשבי תיבול

4-6 מנות, טבעוני, 40 דקות עבודה, שעתיים וחצי זמן כולל

מצרכים:

לסלקים, אפייה והגשה:
8-10 סלקים קטנים או 5-6 סלקים בגודל בינוני
חופן גרגרי רימון טריים
מיץ מחצי לימון או יותר, לפי הטעם

למילוי:
1 כוס בורגול בינוני
1 כוס מים פושרים
חופן צימוקים שחורים או חמוציות מיובשות
חופן שקדים פרוסים (או אגוזים אחרים שאוהבים)
2-3 כפות שמן זית
1-2 גבעולי בצל ירוק, קצוצים דק או 1/4 בצל לבן קטן, קצוץ דק
1/2 צרור פטרוזיליה, קצוץ דק
1/2 כפית בהרט, קינמון או כמון טחון
כפית שטוחה מלח

אופן הכנה:

לבישול הסלקים:

  • שמים את הסלקים (ללא קילוף) בסיר בגודל בינוני. מוסיפים מים לכיסוי הסלקים ב-2 ס"מ, מעבירים ללהבה גבוהה ומביאים לרתיחה.
  • מכסים ומבשלים מעל להבה בינונית (המים צריכים לרתוח אבל לא חזק) 20-40 דקות או עד שהסלקים רכים – כשדוקרים אותם בסכין הם אמורים להחליק ממנה בקלות.
  • מסירים מהלהבה, נותנים לסלקים להתקרר.

לבורגול:

  • שמים את הבורגול בקערה. מוסיפים את המים (כוס בורגול, כוס מים), מערבבים.
  • מכסים את הקערה בצלחת ומשרים יחד חצי שעה או עד שהבורגול ספג את כל הנוזלים והתרכך כמעט לגמרי.

הכנת הסלקים למילוי:

  • מכינים קערה עם מים קרים. בקערה עם המים שמים את הסלקים ובעזרת הידיים קולפים אותם – אחרי הבישול הקליפה יורדת בקלות.
  • מורידים את החלק העליון והתחתון של הסלקים (1/2 ס"מ בערך – רק שיהיה בסיס שטוח וחלק ועליון שטוח)
  • בעזרת כפית קטנה מוציאים את בשר הסלקים. מתחילים ממרכז הסלק ולאט ובזהירות נעים אל עבר השוליים. מקפידים להשאיר שוליים של 1/2 ס"מ בערך. אם בטעות נפתחו טיפה הצדדים של הסלק – לא נורא.
  • שומרים את כל החלקים שהסרתם מהסלקים – את הקצוות וגם את הבשר שרוקנתם.

הכנת המילוי:

  • קוצצים היטב את חלקי הסלק.
  • בעזרת מזלג מערבבים היטב את הבורגול המושרה והמוכן.
  • מוסיפים אליו את שאר המצרכים למילוי: פטרוזיליה, תבלינים, שקדים, צימוקים, בצל ירוק/לבן, מלח ושמן זית. מוסיפים גם את הסלק
  • הקצוץ ומערבבים היטב.

מילוי הסלקים + אפייה:

  • בעזרת כפית לוקחים מהמילוי וממלאים את החלק הריק בכל סלק.
  • מניחים את הסלקים הממולאים על תבנית עם נייר אפייה.
  • מכסים בעוד נייר אפייה או רדיד אלומיניום.
  • לחלופין, מניחים את הסלקים ברוסטר או תבנית תנור עם מכסה מתאים.
  • מכניסים לתנור שחומם ל-180 מעלות – מצב חום עליון תחתון רגיל.
  • אופים 20-30 דקות או עד שהסלקים והחלק העליון של המילוי הזהיבו מעט.

מכינים סלט משאריות המילוי:

  • מוסיפים לתערובת המילוי שנשארה לכם מיץ לימון טרי לפי הטעם ומעט גרגרי רימון.
  • שומרים בצד (אפשר בקירור) עד שהסלקים הממולאים מוכנים.

להגשה:

  • טועמים שוב את סלט הבורגול והסלק ומוסיפים עוד מיץ לימון/שמן זית, מלח ואפשר גם עוד עשבי תיבול טריים קצוצים. מעבירים את
  • סלט הבורגול לצלחת הגשה רחבה.
  • מניחים מעל סלט הבורגול את הסלקים הממולאים המוכנים. מזלפים מעל עוד קצת שמן זית, מפזרים עוד גרגרי רימון ושקדים פרוסים ומגישים.
  • ניתן להכין את הסלט+הסלקים עד 3 ימים מראש.

לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem

לעוד מתכונים לחג:
פילאף אורז עם ארטישוקים ופול טרי
לביבות פראסה ומנגולד
סלט עדשים כתומות ותרד 
סלט וולדורף עם סלק וחזרת

שתפו:
הרשמה לקבלת התראות לאימייל
להודיע ​​על
guest

4 תגובות
הכי ישן
הכי חדש הכי הרבה הצבעות
משוב מוטבע
צפיה בכל התגובות
אליאור

לחולי הצליאק מה אפשר לשים במקום הבורגול ?

נאוה דוברת

האם הסלקים הממולאים נאפים ללא רוטב השומר שלא התייבשו……למרות נייר הכסף….
מאוד רוצה להכין לחג…אשמח לתשובה מהירה …..
שנה טובה

הירשמו לעדכונים במייל