כרוב אדום הוא אחד הירקות הכי פחות מוערכים שיש, והיום יש לי מתכון מעולה שהופך אותו ממש לכוכב: תבשיל כרוב אדום ביין, מתקתק, עשיר, עמוק, מנה נהדרת כתוספת לכל סוגי הבשר וגם טעימה בפני עצמה עם פירה או אורז.
אחת השאלות ששואלים אותי הכי הרבה בימים האחרונים היא: איך מכינים ארוחת פסח שתרגיש חגיגית בליל הסדר, והנה מנה שלוקחת ירק פשוט וזמין, ובלי מהלכים מסובכים הופכת אותו לתבשיל הראוי לשבת על שולחן החג (אפילו שהוא בפורמט משפחתי ומצומצם).
את הרעיון למתכון קיבלתי מהספר "תיאבון בריא" של גורדון רמזי שתרגמתי לפני עשור: באחת המנות הוא הגיש עוף יחד עם תבשיל כרוב שנראה מהפנט (זו תוספת אהובה במטבח ההונגרי), וכשניסיתי אותו בבית בני המשפחה קיבלוהו בהתלהבות גדולה, ואני אימצתי אותו בחום, אז מקווה שגם אתם =]
תנו לו בכבוד
כרוב אדום (שהוא בעצם סגול) מכיל כמויות מכובדות של ויטמין C ו-K, ואת הצבע הסגול הוא מקבל מפיגמנט שהוא גם נוגד חמצון חזק להפליא בשם אנתוציאנין. תוסיפו לכך כמות מכובדת של סיבים תזונתיים ויש לכם ירק שראוי להרבה יותר כבוד מאשר להיות עוד מרכיב בסלט כרוב.
יחד עם הכרוב הוספתי תפוחים: משתמש בתפוחי פינק ליידי ישראלים נהדרים ומלאים בטעם (יכולים לשים איזה תפוח שאתם אוהבים, וגם אגסים זורמים פה), ועם עוד כמה תוספות פשוטות מתרחש הקסם.
נתחיל לבשל
מתחילים מפריסת הכרוב לרצועות דקות. הכי נוח לעשות את זה עם סכין שף ארוכה, סכין לחם משוננת גם תעבוד כאן טוב.
את התפוחים חותכים לקוביות ואת הירק והפרי שמים יחד בסיר רחב ושטוח יחד עם חומץ תפוחים (שהוא כשר לפסח – כל עוד זה מצוין על האריזה), סוכר חום או לבן (מה שמצאתם), מקל קינמון (או חצי כפית קינמון טחון), מלח ושמן זית.
>> לאוסף המתכונים הגדול שלי לפסח
המתכון הבריטי המקורי השתמש בחמאה, אבל מטעמי כשרות (מיועד לארוחה בשרית) השתמשתי בשמן זית, והיא ממש לא הייתה חסרה לי.
ממקמים את הסיר מעל הלהבה הכי גבוהה ונותנים לחום להתחיל לרכך את הכרוב.
אחרי 10 דקות בערך רצועות הכרוב תהיינה רכות יותר, ואז..
מוסיפים את היין
אני מוסיף לתבשיל יין אדום נהדר, כזה שאנחנו גם אוהבים לשתות גם בשגרה בבית: קברנה סוביניון מסדרת תבור של יקב תבור. זה יין כיפי לשתייה, לא כבד מדי, עם ניחוחות מוצלחים מאוד, שמגיע מהכרם האקולוגי של היקב.
הוא זמין כמעט בכל סופר, ולאחרונה בעקבות המצב החל היקב גם לעשות משלוחים עד הבית (עוד פרטים באתר יקב תבור).
אני שמתי כוס יין שלמה (שזה 150 מ"ל) אבל במתכון כתבתי 1/2 כוס למי שפחות אוהב יין באוכל ממני.
את היין אני מבשל עד שהוא התאדה כמעט לגמרי, ואז אני מוסיף צימוקים (לא תכננתי אבל הם קראו לי מהמזווה וביקשו להצטרף) וכוס מים, סוגר מכסה ונתן לתבשיל להתבשל (מעל להבה בינונית-נמוכה), למשך 40-50 דקות, עד שהכרוב מתרכך וקיבל טעמים נהדרים מכל התוספות שהצטרפו אליו.
הסוד לטעם של המנה הזו
הוא האיזון בין החמוץ, שמגיע מהחומץ והיין, למתוק שמגיע מהסוכר, אז חשוב לטעום את התבשיל ולהוסיף עוד מלח/סוכר/חומץ לפי הטעם עד שאתם מגיעים לאיזון שמשביע רצונכם, אז לפני שאתם מוסיפים מים תטעמו ותתקנו כמויות לחמוץ/מתוק כדי שתהיו בכיוון הנכון מבחינת טעמים.
תבשיל הכרוב האדום נשמר בקירור 4-5 ימים לפחות, והוא אפילו משתבח אחרי לילה במקרר. אז אל תהססו להכין אותו מחר ואפילו היום אם אתם משלבים אותו בתפריט הסדר.
לפני שאתם שואלים:
- עובד גם עם כרוב לבן, אבל אדום הכי מצטיין פה
- אפשר לשים מיץ לימון במקום החומץ
- אפשר לשים יין לבן במקום האדום, ואם אתם בכלל לא אוהבים יין אפשר גם להשמיט.
- לא אוהבים קינמון? תשמיטו
- לא אוהבים צימוקים? תשמיטו
- לגרסה חלבית: במקום שמן הזית שמים 50 גרם חמאה
מתכון תבשיל כרוב אדום חמוץ מתוק עם תפוחים ויין
4-5 מנות, טבעוני+פרווה+ללא גלוטן, 15 דקות עבודה, שעה ורבע זמן כולל
מצרכים:
1 כרוב אדום/סגול בגודל בינוני (משקל 1 ק"ג בערך)
2 תפוחים (אני השתמשתי בפינק ליידי)
3-4 כפות שמן זית
2-4 כפות סוכר חום או לבן
2-4 כפות חומץ תפוחים (אפשר גם חומץ רגיל או סוגי חומץ אחרים)
1 מקל קינמון או 1/2 כפית קינמון טחון
כפית שטוחה מלח
1/2 כוס (80 מ"ל) יין אדום (אני השתמשתי בקברנה סוביניון מסדרת תבור של יקב תבור, אפשר לשים גם כוס שלמה)
חופן קטן צימוקים שחורים (רשות)
1 כוס (240 מ"ל) מים
אופן הכנה:
- חותכים את הכרוב לרבעים לאורך.
- מוציאים את הליבה ואז פורסים לרצועות בעובי 1/2 ס"מ בערך (כמה שיותר דק יותר טוב).
- חותכים את התפוחים לקוביות בגודל בינוני (בלי הליבה, אין צורך לקלף)
- שמים בסיר רחב ושטוח את הכרוב, התפוחים, הקינמון, החומץ, שמן הזית, הסוכר והמלח.
- מתחילים לבשל מעל להבה גבוהה 10 דקות אגב ערבוב, עד שהכרוב מתרכך מעט.
- מוסיפים את היין וממשיכים לבשל מעל להבה גבוהה בערך 5 דקות, עד שרוב היין התאדה (בתחתית הסיר צריכים להיות מעט נוזלים).
- טועמים את הכרוב בשלב זה ומוסיפים עוד סוכר, חומץ ומלח לפי הטעם האישי שלכם.
- מוסיפים כוס מים ואת הצימוקים (אם משתמשים).
- מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר ומבשלים על להבה בינונית נמוכה 45 דקות. מדי 15 דקות בוחשים, אם רואים שאין מים בסיר מוסיפים עוד 1/4 כוס מים.
- הכרוב מוכן כשהוא עד התרכך לטעמכם (אני אוהב שיש לו עדיין קצת מרקם, אם אתם רוצים אותו כך לגמרי תמשיכו לבשל), וקיבל טעם חמצמץ-מתקתק מגניב.
- אם בתום הבישול יש הרבה מים בתחתית הסיר, מבשלים מעל להבה גבוהה ללא כיסוי עד שמרבית המים מתאדים ותחתית הסיר יבשה (זה אומר שכל הטעמים ששמתם יהיה על הכרוב 😉 .
- נשמר בקירור 4-5 ימים.
אשמח לשמוע מה אתם מכינים עם כרוב אדום! ספרו לי בתגובות
הכתבה הופקה בשיתוף יקב תבור
רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה פה מתחת אם אתם בסלולר
לעוד מתכוני ירקות:
תכירו את הפיורטי • כרובית חדשה ומעניינת
מרק עגבניות צלויות
הבטטות הכי טעימות בעולם
תודה עז! בתור בת לאם ייקית הכרוב האדום כיכב אצלנו בארוחות מאז ומתמיד, לרוב אמא שלי היתה מכינה מתכון פשוט של כרוב אדום מבושל עם שמן, חומץ ולפעמים צימוקים. התופסות פה נראות לי נהדרות ואנסה בהקדם. תודה תודה.
שמח לשמוע נוגה! בשמחה רבה
מעולה
תודה
בשמחה!
מתכון הונגרי אמיתי! תודה!
תודה רבה איידי!
נקרא מושלם!
יש אפשרות במקום להשתמש ביין להשתמש ברכז רימונים? (כמו במתכון הבולונז הטבעוני המעולה שלך)
מנצלת את ההזדמנות לאחל חג שמח ולהגיד תודה על המתכונים והבלוג הנפלא.
החזרת לי את החשק לבשל אז באמת – המון תודה!
היי משכית
כבוד גדול לשמוע! תודה רבה
בהחלט ניתן! 1-3 כפות רכז רימונים יהיה פה מצוינות
נהדר תודה !!!! אשמח לעוד תבשילים.
שמח לשמוע ירדנה ! כיך שאהבת
תודה על המתכון! האם ניתן להשמיט את הסוכר?
חג שמח:)
היי מיכל
אפשר בהחלט, במקרה כזה תורידי את כמות החמוץ לכפית אחת
שלום עז, ברצוני להודות לך על מתכון שהיה אהוב אבל נשכח קצת, וכשהכנתי אותו לפי ההוראות שנתת נזכרתי למה אהבתי אותו כל כך. הוספתי מעט סילאן שהיה בדיוק על השיש ובמקום צימוקים שמתי דובדבנים חמוצים מיובשים שהוסיפו לאיזון הטעמים. בקיצור, יצא טעים במיוחד…
שמחתי גם שהנה יש מתכון ללא שמן…. ואופס, רגע לפני שלחצתי על "פרסם תגובה" ראיתי שיש שמן במתכון…
מסתבר שטעויות לפעמים מצליחות, ובכלל לא הורגש המחסור בשמן.. (נסה פעם ותיווכח).
תודה רבה על המתכונים המעולים, הסדר, היסודיות וההתייחסות שלך למגיבים/ות.
חג שמח
שלום יפה היקרה!
שמח לשמוע! כיף שאהבת ותודה על הטיפ והתגובה המפרגנת
הי עז,
תודה רבה על המתכון. ניסיתי היום והטעם הפתיע אותי לטובה. גילית לי כרוב אדום (סגול) מחדש ואני מאמצת את המתכון להבא.
???
הי
תודה על מתכון מושלם מאז שקראתי כאן על הכנת הכרוב באופן הזה , הוא מככב אצלנו בבית באופן קבוע ויש דרישה להכין אותו כל הזמן .
שמח לשמוע טליה היקרה!
אצלנו תבשיל ילדות היה "כרוב אדום עם ערמונים":
כרוב אדום מבושל עם בצל, יין, תפוחים וערמונים.
היינו משתמשים בערמונים מיובשים ביבוא אישי אבל גם עם הערמונים שמוכרים בוואקום זה יוצא טוב.
מעניין לקרוא יצחק
תודה על השיתוף
תמרהינדי יכול לעבוד לצורך החמיצות- מתיקות? קניתי ואין לי כל כך מה לעשות איתו….
היי
בהחלט מתאים! רק לעבוד איתו בעדינות שלא יהיה חמוץ מדי
שלום עז,
יש לי עודף של אפרסמונים בבית. האם אני יכולה לשלב אותם במתכון במקום או בנוסף לתפוחים?
נשמע לי זורם בהחלט
אני האה מבית הונגרי/צ'כי..ומעולם לא אכלתי תבשיל מכרוב אדום.ואני אנסה את המתכון בצירוף התפוחים כבר מחר ! אימי הייתה מטגנת כרוב לבן עם הרבה בצל מלח ופלפל ומערבבת עם פסטה דקיקה שבושלה קודם ואת זה אני מכינה עד היום עם אטריות אורז או אטריות שעועית וכדומה.לכרוב האדום אני מתכננת להוסיף קוביות טופו ואולי תירוש במקום יין שאין לי בבית כרגע.אדווח כמובן איך יצא לי.ותודה אני מאד אוהבת את האתר שלך.אני טבעונית ותמיד מוצאת את האופציה הטבעונית במתכונים המעולים שלך.
תודה רבה על המילים החמות והשיתוף רות היקרה =]
Gravhon@braude.ac.il
רצועות כרוב צרות עדיפות. אני חותך ½ מ"מ. ♡♡♡
מזכיר לי נשכחות 🙂 יצא מעולה תודה!!
שמח לשמוע!
יצא מצויין! תודה. משתמשת בכרוב סגול בעיקר בסלטים, ספרינג רולס, מרק כרוב.
תענוג שני היקרה!
אנחנו הוספנו ערמונים קלויים ויצא סוף, תודה ממש!
בשמחה רבה נעמה!
שלום עוז,
עשיתי ויצא מעולה!!!
אני מכירה את הגירסה הייקית ואכלתי בגרמניה.
במקום מים, אני השתמשתי במיץ תפוזים וחמוציות.
תודה רבה
ליאת
שמח לשמוע! כיף שאהבת
כרוב אדום מככב אצלנו בארוחת החג, מוסיפה לו שקית ערמונים, מיץ תפוזים או ריבת תפוזים וכל השאר בדיוק כמו שכתבת. ניסיונות עבר עם רכז רימונים או רוטב צ'ילי גם הביאו לתוצאות טובות.
חג שמח ושנה טובה
שמח לשמוע! תודה ששיתפת שנה טובה יפה
במקום צימוקים חמוציות !! שארית של גזר במקרר עברה טיפול בקולפן ונכנסה לסיר כמו גדולה
בפעם הבאה אנסה מיץ במקום מים לפי אחת העצות.
מצויין כמו שאר המתכונים. תודה נורית
שמח שאהבת!
שלום עוז
אוהבת מאוד את המתכונים שלך
אם מכינה היום, יש מצב גם להקפיא
היי עדי
מח לשמוע!
לא ניסיתי
מעריך שכן
כרוב לבן לעיתים אני מבשלת עם אורז ומיץ עגבניות האם אפשרי להוסיף לכרוב האדום אורז ???
בטח
עוד מתכון מעולה שלך. תודה ענקית. יצא עונג שבת. במקום צימוקים השתמשתי בשזיפים מיובשים. יאמי??️
בשמחה עידית יקרה!
מתכון מעולה!!
יצא פשוט מעדן!
תודה רבה!!
הכנתי עם סוויטנגו בגלל מגבלת סוכר
וצימוקים בהירים כי זה מה שהיה בבית.
יצא מושלם!!!!
נהדר רונית!
המלצות מהמטבח המשפחתי (הונגרי) – להוסיף עלי דפנה ופלפל אנגלי במהלך הבישול…
אצלנו יש חולי סוכרת והמתכון הזה עבד מעולה עם תחליפי סוכר טבעיים (סטיביה, פרי הנזירים), בלי יין וצימוקים…
כדי להגיע לטעם שזכרתי מהבישולים של סבתא שלי, צריך היה להכפיל את כמויות התבלינים (מיץ לימון, מלח וסוכר) וגם את זמן הבישול (וכמות המים בהתאמה). בסה"כ היה כרוב במשקל 970גר' ויצא מאד טעים!!!
תודה על השיתוף! שמח שאהבת 🙂