המדריך • איך להכין קובה סולת ברוטב סלק אדום

קובה סולת ברוטב סלק אדום
טעם החיים. קובה סולת. צילום: אסף אמברם

בלי סודות • סבתא חנה מלמדת איך מכינים קובה סלק, המנה האהובה עלי ביותר בעולם: שלב אחרי שלב, מהמעטפת, דרך המילוי ועד הרוטב החמצמץ

יש אנשים שיש להם קיבה נפרדת למתוקים. לי יש קיבה נפרדת לקובה*. ולא סתם קובה: הקובה של סבתא שלי. כבר שנים שאני חולם ללמוד ממנה את סודות הכנתה, והנה סופסוף הרגע הגיע, ואני ואסף הצלם הגענו אליה למטבח, ערוכים ללמוד ולטעום.

סבתא חנה (סמירה בלידתה), אישה אמיצה עם לב גדול, עלתה לארץ עם הוריה וארבעת אחיה עוד בשנת 1951. מילדות שלווה בפרברים שסמוכים לבגדד, שם היה אביה, סלומון, מנהל תחנת רכבת, נזרקה המשפחה לעולם המעברות ואט אט כל אחד מחבריה עשה את דרכו למעלה.

צפו: איך להכין קובה סלק מושלמת שלב אחרי שלב

סבתא מספרת שהייתה עובדת בכל מיני עבודות, החל מעבודה במטעי בוטנים, דרך סייעת בגני ילדים. לבסוף מצאה עצמה בעיריית נתניה, שם התחילה כפקידה ועם השנים עלתה בין השורות עד לתפקיד מנהלת ראשות החנייה (האישה הראשונה בתפקיד), בו עבדה מספר שנים. בהמשך, הייתה האחראית מטעם העירייה לטיפול בנפגעי טרור, ודאגה להם לתמיכה נפשית, טיולים בעולם ובעיקר הייתה שם בשבילם.

במקביל לעיסוקיה בעירייה גידלה וטיפחה חנה ארבעה ילדים למופת, ביחד עם סבא שלי עזרא (על שמו נקראתי), שנפטר לפני שנולדתי. ארוחות שישי אצלה חקוקות לי עמוק בזיכרון. ערב שבת, מתכנסים מסביב לשולחן עם האחיות, בני הדודים, האחים של סבתא וילדיהם, שרים "שלום עליכם" ו"אשת חיל", מקדשים על היין, על הלחם ועוברים למאכלים.

ההרגל המגונה שלי היה (ועדיין) לעבור בין הסירים שחיכו על הפלטה, הרבה לפני שהארוחה התחילה, ולדגום כל אחת מהמנות שעליהן עמלה. הארוחה תמיד נפתחת במנת דג כלשהי, מעט סלטים, ומשם לתבשילים שונים, וכמובן, גולת הכותרת, קובה. כשאף אחד לא היה מסתכל, הייתי לוקח כף ומוריד קובה שלמה בביס אחד. כמה שזה טעים!

semo1
הכל מתחיל בסולת. צילום: אסף אמברם

מאז שהתחלתי לבשל אני מנסה לשחזר את הטעם של הקובה שלה: כשטועמים אותה, יש לה טעם ייחודי, שאין לאף מנה אחרת. לא חמוץ, זה לא מתוק, זה פשוט טעם של קובה, של בית, של ילדות ושל הרבה רגעים משפחתיים חמים (והסרטון הזה דיי מתאר אותי).

את היום בו צילמנו ניצלנו כדי ללמוד עוד מנות מיוחדות, כמו קיצ'רי, ע'רוק וסלונה, והיום נתחיל, כמובן, במנת הדגל: קובה סולת במילוי בשר ברוטב סלק אדום.

יוצקים מים על הסולת והמלח ומערבבים בעדינות כדי שהמים יגיעו לכל פינה. צילום: אסף אמברם
יוצקים מים על הסולת והמלח ומערבבים בעדינות כדי שהמים יגיעו לכל פינה. צילום: אסף אמברם

חלק 1: מעטפת הסולת

כל סבתא עיראקית, חלבּית וכורדית מכינה את מעטפת הקובה שלה קצת אחרת. לבסיס של הסולת, המים והמלח מצטרפים אחד או יותר מהבאים: בורגול גרוס דק, שנקרא ג'ריש או גרישה, שמן, קמח לבן, עוף או בשר טחון, קמח אורז ויש שמוסיפים אפילו קמח מצה. וזה רק בקובה שנכנסת למרק, לא התחלנו לדבר בכלל על עולם הקובות המטוגנות, כי זה כבר כתבה אחרת.

המעטפת של סבתא בסיסית מאוד, וזה מה שהופך אותה למיוחדת וטעימה: סולת, מים ומלח. זה הכל. משילוב נכון של שלושת הנ"ל (בדגש על הסולת והמים, המלח רק נותן טעם), מקבלים מעטפת שמצד אחד היא רכה ונוחה לעבודה, ומצד שני בבישול הופכת ליציבה, נעימה וכיפית ללעיסה. מה שהופך את הסולת לכלי כל כך נהדר לקובה הוא העובדה שהיא גרוסה גס, ויכולה לספוג הרבה נוזלים טרם הבישול (בזכות העמילנים שלה).

הסולת שעברה את מבחן הסבתא היא הסולת של טחנת רוט, שמגיעה באריזה חומה. אם לא מוצאים אותה בסופר, אפשר לחפש אותה בחנויות תבלינים. סולת שנטחנת על ידי טחנות אחרות (טובה ככל שתהיה) מתנהגת באופן שונה בהכנה של מעטפת הקובה, ונוטה להיקרע, לא לספוג את כל המים ולהיות פחות נוחה לעבודה מזו באריזה החומה (ובדקתי את המתכון על מותג אחר אחרי הצילומים).

ככה הסולת צריכה להיראות אחרי הוספת המים והערבוב – אנחנו מחפשים שלוליות קטנות. צילום: אסף אמברם

כמה סולת וכמה מים? סבתא מוזגת ישר מהברז, כי מה לעשות, כשמכינים מנה שנים מדידה הופכת לפעולה מיותרת. אבל כמובן שדאגתי להכין שוב בבית עם כמות מדודה, ולדווח שק"ג סולת צריך שלוש כוסות (720 מ"ל) של מים כדי להגיע למרקם הרצוי. אל המים מצטרפים כפית שטוחה של מלח, והמרכיב הכי הכי חשוב: זמן.

את הסולת והמים ביחד עם המלח משרים ביחד 30 דקות. כשמערבבים אותם לראשונה (עד שהמים מחלחלים ונוגעים בכל הסולת) תראו בהתחלה שלוליות קטנות שנשארות על פני השטח. בתום זמן ההשריה הסולת 'שותה' את המים האלו והופכת לרכה ונוחה לעבודה.

אחרי חצי שעה הסולת שתתה את כל הנוזלים ויש לנו בצק רך ונוח לעבודה. צילום: אסף אמברם

חלק 2: תערובת המילוי

כמו בגזרת המעטפת, גם כאן כל סבתא והמתכון שלה, כשכל מרכיב יכול להשתנות. הקובה של סבתא חנה מכילה חמישה מרכיבים בלבד:
1. בשר בקר טחון
2. בצל
3. פטרוזיליה קצוצה
4. בהרט
5. מלח

הבשר
למרות שלסבתא אין עדיפות בנוגע לסוג הבשר והטחינה, אני יכול לציין כי כדאי להשתמש בבשר עם רמת שומן בינונית, כמו למשל בשר צלעות, בשר זרוע או צוואר. במהלך הבישול המיצים והשומן מהבשר מעשירים את הטעם של התבשיל הסופי, ולכן בשרים רזים כמו שייטל וסינטה פחות יעבדו פה.

הבצל
בצל לבן רגיל, שעובר תהליך חשוב לפני שהוא נכנס לתערובת: המלחה. כמו במקרה של החציל, המלחת הבצל גורמת לו להגיר נוזלים ולהצטמק, מה שהופך את עיבודו לתוך התערובת להרבה יותר קל. מה עושים? חותכים לקוביות, מערבבים עם מלח, משרים (20-30 דקות), שוטפים וסוחטים היטב.

את הבצל מקצצים. צילום: אסף אמברם
את הבצל מקצצים. צילום: אסף אמברם
מתבלים במלח. צילום: אסף אמברם
מתבלים במלח. צילום: אסף אמברם
מערבבים. צילום: אסף אמברם
מערבבים. צילום: אסף אמברם
ואז שוטפים היטב, סוחטים, וזה (צד שמאל) מה שמקבלים: בצל רך ונוח לעבודה. צילום: אסף אמברם
ואז שוטפים היטב, סוחטים, וזה (צד שמאל) מה שמקבלים: בצל רך ונוח לעבודה. צילום: אסף אמברם

הפטרוזיליה
שממלאת את משבצת 'עשב התיבול' בקובה. חשוב לקצוץ אותה דק כדי שיהיה קל לעצב את המילוי לכדורים וכדי שלא יבצבצו לכם גבעולים החוצה. בהיעדר פטרוזיליה, סבתא משתמשת בעלי סלרי, קרוב משפחה שלה ממשפחת הסוככיים שבבישול ארוך מניב תוצאות דומות.

בהרט
היא תערובת התבלינים הנצחית של המזרח התיכון בכלל ושל הקובה בפרט. זוהי תערובת של תבלינים שהגיעו לארצות ערב דרך סוחרים מכל העולם, והיא תמיד תכיל קינמון, ג'ינג'ר טחון, פלפל אנגלי, אגוז מוסקט ופלפל שחור, אליהם אולי יצטרפו הל טחון, עלי ורדים מיובשים (כן כן!) וצפורן. כמו שקורה עם תערובות תבלינים רבות, אין מרשם אחיד, ובהרט שתקנו בחנות תבלינים אחת תהיה שונה מזו שתמצאו בחנות תבלינים שכנה. וכמו עם כל תבלין שקונים טחון, מומלץ לרכוש בכמויות קטנות ולהשתמש במשורה, שכן הארומות והחוזק שלה שוככים עם הזמן.

את המרכיבים הנ"ל פשוט שמים בקערה ומתבלים במלח, לשים היטב כדקה וזהו, המילוי מוכן. שימו לב: זוהי אינה קציצה! אין פה ביצה ופירורי לחם, אלא טעם בשרי מרוכז ומשובח.

מילוי מוכן! צילום: אסף אמברם
מילוי מוכן! צילום: אסף אמברם

חלק 3: יצירת הקובה • איך ממלאים קובה ?

קובה כהלכתה אינה מנה של פוף וזה מוכן – צריך זמן וסבלנות כדי להוציאה אל הפועל. מה שסבתא עושה וכך אמליץ גם לכם, הוא להכין מראש כמות גדולה של קובות, את חלקן לבשל מיד, את חלקן להקפיא, וכך תמיד יחכה לכם בפריזר מגיש קובה לשימוש מהיר – כי הכנת המרק היא החלק המהיר והקל בשורה התחתונה. להכנת הקובה כדאי ואף רצוי לרתום את שאר בני המשפחה!

ידי קובה מיומנות ידעו להוציא 48 קובות מקילוגרם אחד של סולת, ידיים פחות מיומנות (מצביע על עצמי) יוציאו 42 קובות. סבתא משתמשת במגשי קלקר – כאלו שמוצאים מתחת לכל מיני ירקות ארוזים ובשר קפוא כדי למקם עליהם את הקובות המגולגלות (וזה גם אחלה מִחְזור). בכל מגש נכנסות 12 קובות – כמות מדויקת לסיר משפחתי ל-4 נפשות. אני מסדר את הקובות על תבנית עם נייר אפייה, מקפיא למשך הלילה ואז מחלק לקופסאות קטנות. הקובות הקפואות מחזיקות בפריזר כחודשיים.

מי שטרח בשלישי בצהריים יכין קובה בקלות ביום שישי ?

A photo posted by Oz Telem (@oztelem) on

הטכניקה היא כדלקמן:
מכינים קערה עם מים קרים, קרש עבודה נקי, את הקערה עם המילוי, את הקערה הבצק ומגשים קטנים לשים בהם את הקובות המוכנות. את הקרש ואת הידיים מרטיבים. חשוב לעבוד עם ידיים רטובות כדי שהבצק לא ידבק וימרח לכם.

לוקחים חתיכה גדולה מהבצק וצובטים ממנה כדורים קטנים. אם אתם פריקים של מדידה, בשביל שיצאו לכם 48 קובות, כל כדור כזה צריך לשקול 36 גרם, ובשביל 40 קובות כל כדור ישקול 43 גרם כל מידה באמצע גם תופסת. ככל שתצברו יותר ניסיון ככה הידיים ידעו איזה גודל לצבוט בכל פעם (וברור שאנחנו לא שקלנו :P).

צובטים מהבצק כדורים קטנים. צילום: אסף אמברם
צובטים מהבצק כדורים קטנים. צילום: אסף אמברם
ומסדרים אותם על קרש קצת רטוב. צילום: אסף אמברם
ומסדרים אותם על קרש קצת רטוב. צילום: אסף אמברם

ועכשיו מגיע רגע האמת, ולצורך כך יש 2 טכניקות שתוכלו לבחור:

לוקחים כדור אחד מן הבצק ומשטחים אותו לפיתה קטנה ועגולה, בעובי של כמה מ"מ על כף היד.

סבתא לוקחת כף גדושה מהמילוי, מניחה במרכז העיגול, ואז מעבירה את הקובה ליד השנייה, ככה שהאצבעות תופסות את הבשר. אז היא מהדקת את המעטפת עם היד הראשונה סביב כדור המילוי, מקרבת ומהדקת בין קצוות הבצק, מעבירה את הקובה מיד ליד כדי שהעובי שלה יהיה אחיד, וכך יוצרת את הקובה שלה.

לא ברור? צילמנו!!! :] (ואם אתם קוראים את הכתבה מהנייד, הנה לינק לסרטון)

השיטה שלי קצת שונה – לוקחים כדור ומשטחים לפיתה על היד דומיננטית שלכם. מצמידים את האצבע והאגודל של היד השניה (שתהיה שם צורה של עיגול) ומעבירים לשם את הפיתה. במרכז העיגול מניחים את המילוי, ועם היד הדומיננטית דוחפים בעדינות את כדור המילוי פנימה, ככה שהמעטפת מתהדקת סביבו. מותחים, סוגרים את הקצוות, מכדררים קצת ויש קובה מוכנה.

מניחים על האצמבע והאגודת פיתה מכדור בצק קטן ובמרכזה מהמילוי. צילום: אסף אמברם
מניחים על האצבע והאגודל פיתה מכדור בצק קטן ובמרכזה מהמילוי. צילום: אסף אמברם
דוחפים פנימה בעדינות. צילום: אסף אמברם
דוחפים פנימה בעדינות. צילום: אסף אמברם
סוגרים ומהדקים את הקצוות. צילום: אסף אמברם
סוגרים ומהדקים את הקצוות. צילום: אסף אמברם

תקלות נפוצות:

  1. הוספתם 3 כוסות מים וזה לא הספיק כדי שהמים יגיעו לכל פינה וישארו שלוליות? תוסיפו עוד מים עד שאתם מגיעים למצב הרצוי (יש הבדל בספיגה של מותגי סולת שונים ואפילו מחזורים שונים של אותה סולת לפי עונות השנה)
  2. אם המעטפת לא נסגרת, לקחתם יותר מדי מהמילוי או שהפיתה שלכם לא הייתה דקה מספיק. תפחיתו קצת מכמות הבשר ויהיה בסדר.
  3. חורים גדולים במעטפת אפשר לסתום עם קצת בצק (משהו שאי אפשר לעשות עם רביולי 😛 ). אם אלו חורים קטנים יותר מעובי של עיפרון, זה בסדר: הם לא יפריעו לקובה להתהדק כראוי בבישול, ואפשר להמשיך הלאה.
  4. נגמר הבצק ונשאר מילוי: עושים מהמילוי שנשאר קציצות ומוסיפים לרוטב
  5. נגמר המילוי ונשאר הבצק (ואין ממה להכין מילוי חדש): זורקים לפח את הבצק שנותר. סולת מים ומלח כפרות.
מכדררים קצת וזוהי הקובה חברים :] צילום: אסף אמברם
מכדררים קצת וזוהי הקובה חברים :] צילום: אסף אמברם

ועכשיו למתכון. אפשר בהחלט לחצות אותו אם הכנה של 40 קובות ומעלה מרגישה לכם מאיימת מדי בשביל ההתחלה. מצד שני, כמו שאתם יכולים לראות בסרטון, ידיים מיומנות יכולות ליצור 2 קובות ב-38 שניות, קצת פחות מ-20 שניות לקובה בודדת. מה שאומר שברמות הגבוהות יקח לכם כולה 16 דקות (אם כל ההכנה מוטלת על כתפיכם. צירוף מקבבים נוספים יקצר את הזמן) כדי להעמיד 48 קובות, לא כזה נורא כשחושבים על זה.

מתכון לקובה במילוי בשר בציפוי סולת

42-48 קובות, שעה הכנה, בשרי

מצרכים:

למעטפת:
1 ק"ג סולת
3 כוסות מים
כפית גדושה מלח

למילוי:
850 גרם בשר טחון
1 בצל גדול (או שניים בגודל בינוני), קלוף
כף גדושה בהרט
1 צרור פטרוזיליה, קצוץ דק
כפית גדושה מלח (להשריית הבצל) + קורט מלח לתיבול הבשר

אופן הכנה:

מתחילים במעטפת:

  • שמים את הסולת והמלח בקערה ומוסיפים את המים. מערבבים היטב עם הידיים עד שהמים הגיעו לכל פינה בקערה. הסולת אמורה להיות רטובה עם מעט שלוליות על פני השטח. אם כל המים נספגו מיד, מוסיפים עוד מעט מים.
  • משרים בטמפרטורת החדר כ-30 דקות, עד שכל המים נספגו והתקבל בצק רך ונעים.

בזמן שהסולת שותה את המים, מכינים את המצרכים למילוי:

  • חותכים את הבצל לקוביות קטנות. מניחים בקערה, מוסיפים את כפית המלח ומשרים כ-20 דקות, עד שהבצל נראה מעט שקוף.
  • בזמן זה קוצצים דק את צרור הפטרוזיליה, ואפשר גם להכין את הרוטב כדי שירתח בשביל הקובות המגולגלות.
  • מעבירים את הבצל למסננת, שוטפים היטב וסוחטים. הוא אמור להיראות שקוף ולהיות הרבה יותר רך בהשוואה למצבו ההתחלתי.
  • שמים את הבשר, הפטרוזיליה והבהרט בקערה. מוסיפים את הבצל הסחוט, מתבלים במלח ולשים היטב כדקה.

זמן לקבב:

  • מכינים לצד המילוי והבצק קרש נקי, קערה עם מים ומגשיות עליהן יונחו הקובות המגולגלות.
  • לוקחים חתיכה גדולה מהבצק וצובטים ממנה כדורים קטנים.
  • עם ידיים רטובות, לוקחים כדור קטן ומשטחים אותו לפיתה אותה ממלאים בכדור קטן מהמילוי (ראו הקדמה לטכניקה מדויקת).
  • את הקובות המוכנות מסדרים על מגשים – חלק מקפיאים וחלק מעבירים ישירות לרוטב.
חותכים את הבצל לקוביות קטנות/בינוניות. צילום: אסף אמברם

את הסלק חוצים ואז חותכים לפרוסות בעובי 1 ס"מ (סבתא אוהבת וככה לסלק יש מרקם). צילום: אסף אמברם

פרק 4: הרוטב

הרוטב הוא הצלע השלישית עליה עומדת מנת הקובה – וכל בשלן עיראקי יגיד לכם שהסוד, מה שיוצר את "הטעם של הקובה", הוא שילוב בין חמוץ למתוק. לא חמוץ מתוק כמו שהייתם מוצאים במנות מוקפץ, אלא אחר, מעודן יותר.

החמוץ מגיע ממיץ לימון טרי כמובן, ואם אתם אוהבים עקצוץ על הלשון אפשר לשים גם מעט מלח לימון (שהוא החומצה הציטרית שהלימון מכיל בצורה מרוכזת יותר). אליו מצטרף רסק עגבניות, שמעבר לחמיצות נותן למנה בסיס אוממי. בעיראק היו מכינים את הרסק ולא קונים: עגבניות היו זמינות רק במהלך חודשי הקיץ, ובכל בית היו מרתיחים ומסננים אותן למעין רוטב בסיסי, ואז היו נותנים לו להתייבש מספר ימים בשמש במדברית החמה.

המתוק בא בדמות סוכר רגיל או חום, ואליו חוברים גם תבלינים, כשהתבלינים בהם משתמשת סבתא חנה הם פפריקה מתוקה ופפריקה חריפה (וזהו! יש מספיק תיבול נוסף בבשר).

מטגנים את הבצל עד שמתחילים לראות סימני הזהבה. צילום: אסף אמברם

עוד מרכיב חשוב מבית סבתא הוא בצל, שמטוגן עד שהוא מתחיל להיות שחום-זהוב. ההשחמה חשובה מכיוון שהיא מצרפת לנו למנה עוד תרכובות טעם שמגיעות מקרמול הבצל (בו עסקנו בהרחבה בכתבה על המג'דרה).

במהלך הבישול, הסולת ממעטפת הקובה מסמיכה את הרוטב, מיצי הבשר מוסיפים טעם בשרי עמוק, וביחד עם ארומות הקרמול של הבצל, חמיצות הלימון והעגבניות והמתיקות של הסוכר, מתחברת לה יצירת מופת הרמונית, שאפשר לשים בתוך כף ופשוט לאכול וליהנות. אמרתי כבר שאני מטורף על קובה??

מוסיפים את הסלק. צילום: אסף אמברם
ואז את הפפריקה (מתוקה וחריפה) צילום: אסף אמברם

*קובַּה או קובֶּה? תלוי את מי שואלים. קובַּה הוא השם העיראקי, בעוד שקובֶּה הוא השם הלבנטיני: בסוריה, לבנון ובגליל מתייחסים לכדורים עם צֶרה וסגול במקום פתח וקמץ.

קובה ב-4 עונות השנה

אחד המסרים שנראה ששפים וכתבי אוכל (מודה באשמה) מטפטפים לנו הוא לעבוד לפי העונות – עם חומרי גלם טריים שנמצאים בשיאם. עד לפני כמה עשרות שנים, זה לא היה מסר שמישהו היה צריך להעביר, זאת הייתה פשוט השגרה, והשגרה הזו הביאה לעולם גיוון מיוחד טעים של רטבים לקובה.

בעוד היום אנו עוסקים בקובה סלק – כלומר 2 סלקים בגודל בינוני, קלופים וחתוכים לפרוסות או קוביות, עונות השנה השונות מזמנות לנו חומרי גלם אחרים ולא פחות טעימים. אופן ההכנה של הרוטב זהה, ומכיל את אותם מצרכי בסיס שצוינו לעיל. המרכיבים שיצוינו מיד נכנסים בדיוק באותו שלב של הסלק.

הבא התור הוא רסק העגבניות. צילום: אסף אמברם

בעונת הקיץ משתמשים בבמיה – 400 גרם מהירק הייחודי הזה. כדי להכין את הבמיות לרוטב, שוטפים אותן היטב וקוטמים את ראשן.

בחורף משתמשים בדלעת (500 גרם ממנה, קלופה וחתוכה לקוביות) וצימוקים (חופן גדול של איזה צימוקים שאתם אוהבים, השחורים מומלצים), בסיס טעם בן מאות שנים שכבר הצגתי בפניכם במתכון לתבשיל המשמשיה.

ובאביב? באביב משתמשים בשיני השום הכי טריות שאפשר למצוא (שיניים מארבעה ראשים טריים, כן כן) בשילוב עם נענע (עלים מ-1/3 צרור גדול), כדי ליצור את הת'ומיה, אחד מהמעדנים הטעימים ביותר עלי אדמות.

כשהמרק רותח (הוספנו גם מים, סוכר ומיץ לימון) הוא מוכן לקבל את הקובות. צילום: אסף אמברם

עוד באביב מכינה סבתא את הקובה חלווה – קובה ברוטב 'מתוק' אליו לא מוסיפים מיץ לימון ובו נמצאים קישואים (4 קישואים קטנים, חתוכים גס ) וכוס של גרגרי חומוס מבושלים.

יש כמובן עוד סוגי רטבים אחרים לקובה, כמו החמוסטה וקובה חמו, אבל את אלו סבתא שלי לא מכינה.

להתראות לך קובה יקרה נתראה בקרוב בצלחת 3> צילום: אסף אמברם

שניה לפני שעוברים למתכון: את הקובות מוסיפים לרוטב הרותח בנגלות – כדי לתת למעטה הסולת זמן להתייצב, כך שלא ידבקו זו לזו. בעוד הקובות לפני הבישול מסתדרות מצוין בהקפאה, אחרי הבישול ממש לא מומלץ להקפיא – ההקפאה פוגמת במרקם העדין של המעטפת ובאיזון הטעמים המיוחד. מה שכן, הקובות המבושלות והרוטב נשמרים במקרר חמישה ימים בשקט.

ועוד משהו קטן וחשוב: זמן הבישול במתכון כאן הוא הזמן המינימלי הנדרש לפיתוח המרקם הרצוי במעטפת. בימי שישי הקובה משתבחת מבילוי של שעתיים-שלוש נוספות על הפלטה (אבל פחות תשמח אם תשאירו אותה שם לילה שלם).

זמן ההכנה של הרוטב לבדו הוא מאוד מהיר, וכדאי להתחיל לעבוד עליו בזמן שהסולת סופגת נוזלים והבצל מתרכך.

נראה לי שאתם מוכנים!

קובה אהובתי. צילום: אסף אמברם
קובה אהובתי. צילום: אסף אמברם

מתכון לרוטב סלק לקובה

10 דקות עבודה, שעה בישול, הרוטב מתאים ל-12-16 קובות מוכנות, 5-8 מנות

מצרכים:

1 בצל בגודל בינוני-קטן, קלוף וחתוך לקוביות
כף שמן
כף רסק עגבניות
כפית פפריקה מתוקה
כפית פפריקה חריפה
2 סלקים טריים (ללא בישול) בגודל בינוני, קלופים וחתוכים לפרוסות או קוביות
1/3 כוס מיץ לימון (מבערך שני לימונים גדולים)
1-3 כפות סוכר
קורט מלח
12-16 קובות מוכנות

אופן הכנה:

  • מחממים את השמן במחבת ומוסיפים את הבצל.
  • מטגנים על להבה גבוהה בערך 7 דקות או עד שהבצל מתחיל להיראות שחום.
  • מוסיפים את הסלקים, שני סוגי הפפריקה ורסק העגבניות, וממשיכים לטגן כדקה נוספת.
  • מוסיפים את מיץ הלימון, כף אחת מהסוכר וקורט מלח ומכסים במים (משהו כמו 6-8 כוסות, תלוי כמה קובות מכינים).
  • מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה לעוצמה בינונית ואז מפילים מניחים במקומות שונים בסיר שליש מכמות הקובות. מבשלים כ-2 דקות ואז מוסיפים נגלה נוספת, מבשלים עוד דקה ואז מפילים פנימה את הנגלה האחרונה.
  • מכסים את הסיר ומבשלים על להבה נמוכה 40 דקות. אם הרוטב מסמיך מדי מוסיפים מעט מים. טועמים את הרוטב ומתקנים תיבול על ידי הוספת עוד סוכר, מיץ לימון או מלח לפי הצורך – הטעם צריך להיות לא חמוץ מדי ולא מתוק מדי, עם מליחות נעימה ולא אגרסיבית.
  • מגישים מיד או ממשיכים לבשל כחצי שעה נוספת.

ותודה לאסף על התמונות הנהדרות ולאור מסודה וידאו על העבודה על הסרטון.

הכנתם? איך יצא?? ספרו לי בתגובות או בעמוד הפייסבוק

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה

לעוד מתכונים שווים:
קציצות כרישה ברוטב מנגולד ולימון
משמשיה – תבשיל בקר במשמשים ודלעת
בריק טוניסאי מושלם
עוף מסאלה כמו בהודו

שתפו:
הרשמה לקבלת התראות לאימייל
להודיע ​​על
guest

439 תגובות
הכי ישן
הכי חדש הכי הרבה הצבעות
משוב מוטבע
צפיה בכל התגובות
הילה

אוח, איזה עונג!
טוב, אז אני רוצה להתוודות: גם לי יש קיבה נפרדת לקובה. כלומר, לקינוחים ולקובה.
האמת שזה מאוד משונה בהתחשב בכך שאני לא מגיעה ממשפחה שהיה נהוג לבשל בה באופן כללי (אלא אם ספגטי בקטשופ ותפוחי אדמה מבושלים במלח ביום שישי זה נחשב) וכל הקובות שטעמתי אי פעם היו רק מאמהות או סבתות של חברים, אבל התאהבתי בזה וזה המאכל עדות המועדף עליי. סחטיין על הפוסט המושקע וכל הפירוט!
אני גם מכינה את הכדורים בשיטה שלך, אגב. אני מוצאת אותה יותר נוחה.

תמרה

האם אפשר להשאיר את הקובה במרק עד להגשה למשל בערב?

איריס

תענוג לקרוא את הפוסטים שלך, מתכונים ברורים שהופכים את מלאכת הבישול לכיף גדול.
גם אני עושה קובות באופן כמעט זהה לזה שתיארת אך בהבדל אחד. למדתי מאיציק כהן (השחקן) טריק שהופך את ה"קיבוב" לקלי קלות: יוצרים כדורונים (בגודל שזיף קטן) מתערובת הבשר המתובל ומקפיאים אותם לגמרי (על מגש משומן קלות). ממשיכים כפי שתיארת רק שכעת כשהמילוי מוצק, קל מאוד לעטוף אותו ב"בצק" הסולת וגם קל לתקן קרעים.

ויקי

האם ניתן להשתמש בסלק מבושל בוואקום?

איילת

האם יש צורך בטיגון הבשר קודם?

עדי

הפעם אפילו אני נשארתי בלי מילים!!!!!!!!!!!!!!!!! אלוף אתה!!!

שמחה

וואו איזה יופי
סוף סוף מתכון עם כל ההסברים הקטנים והמפורטים שהופכים את הקובה לממשית יותר.
תודה רבה

Idit

אפשר לשים ברוטב את הקובות ישר מהמקפיא ?

מיכל

היי, זה רוטב או בעצם מרק?

מיכל

עוז, קבל המלצה חמה שמשדרגת את הטעם פלאים, תנסה בהפעם הבאה שלך ואני אשמח לשמוע איך יצא.

את חומרי המילוי:

מסיר כבד עם מעט שמן מקרמלים את הבצל, מייד אחר כך מוסיפים את הבשר ונותנים לו להגיר את כל המיצים עד שהוא הופך לפירורי (ממש כמו ברוטב בולונז), אחר כך תוסיף את התבלינים (אני אישית שמה גם קצת בהרט במילוי).

בהצלחה

אסף

אני משחים חצי מהבשר עם בצל קצוץ, בהרט וקצת שומן כבש, נותן להכל להתקרר, ואז מערבב עם שאר הבשר הטחון והפטרוזיליה.
ככה מקבלים עוד אוממי, אבל התערובת נשארת עסיסית, לא מתפוררת ונוח לעבוד איתה.

קטיה

שלום לך עז, מזה תקופה ארוכה שאני מנסה את המתכונים הנהדרים ! החלק הכי אהוב עליי (אחרי הטעימות כמובן) זה לבשל ולקרוא את הסיפורים המרתקים. תודה לך !

בטי

עוז היקר. אני משמשת המון בספר המתכונים שלך ושטםו על כל המתכונים המפורטים והמדוייקים.
פעם טעמתי קובה במרק דלעת,אשמח למתכון.
תודה
בטי

איסי

גם אצלנו מכינים ככה, ואז הקובה מלאה ביותר בשר. אבל צריך טיפה יותר מיומנות על מנת למלא.

גלוריה

היי עוז

אכן מדהים סוף סוף יש פירוט מדוייק איך להכין את הקובה. העצה של הקפאת הבשר נחמדה
היא רק מאריכה קצת את הזמן. מה שאני כן עושה זה מקפיאה חלק מן הקובות ואז יש לי מוכנות
להוסיף לכל סוג של מרק.

קובה זה המאכל של יום שישי בצהרים של יהודי עיראק. היות וטריות זו בריאות בכל עונה מבשלים
את הקובה עם הירק הטרי של העונה. לכן תמצאו לפעמים קובה עם דלעת כתומה, קובה עם שום ונענע,
קובה עם במיה ואם אין ירק מסויים בעונה אפשר גם קובה עם חומוס:-) העיקר שנאכל מנת בשר בקר
סולת ומרק.

תמשיך להביא עוד דברים מקוריים.

בהצלחה

רועי

אהלן עוז – ממש אהבתי לקרוא את מה שכתבת, מנוסח יפה ומוסבר נפלא
אשמח אם יש אלטרנטיבה צמחונית לבשר (למעט תחליף בשר טחון) שאפשר לעשות למלא את הקובה.
בתור מזרחי מובהק מעולם לא טעמתי קובה מהסיבה הזאת (וגם בגלל שאף אחת מ-2 העדות שאני שייך להן לא מכינות את המאכל) אך שמעתי עליו דברים נפלאים

תודה מראש ויום נפלא,
רועי.

מיכל

אם אני רוצה לעשות כמו במקום הצמחוני אני צריכה 6 קופסאות של פיטריות בשביל שיצאו לי 850 גרם כמו הבשר?ואת כל שאר המרכבים אני גם מוסיפה?

עדי

היי רועי …ועז
חברתי הטובה ביותר היא צמחונית ואמא שלה ז"ל היתה מכינה לה במשך שנים ארוכות מאוד קובה צמחונית ואני זוכרת שהיא היתה ממלאת אותה בתערובת מבושלת /מאודה/ מוקפצת של תפו"א עם אפונה וגזר….הזוי אולי אבל חברתי היתה משוגעת על זה…וואי איך הזכרת לי נשכחות עכשיו, הוצפתי בזכרונות מהאמא שלה שהסיר קובה שלה היה יכול לאכלס אותי בישיבה מזרחית…..:)

גלית

התגובות כאן הן מלפני שנים, אבל רוצה ככ להגיב.
ראשית, כתבת בצורה יפיפיה עד לפרט הכי קטן! שאפו.
שנית, אני מגיעה מבית בורי שבו הכינו את כל סוגי הקובות, בעיקר מעטפת עם ג׳ריש, ומילוי בשר מבושל. חיפשתי לעשות לעצמי חיים קלים ולחפש מתכון עם בשר חי, כדי שיהיה לי קל ומהיר יותר להכין את הקובה. אז תודה על המתכון..
שנית, בנוגע למילוי צמחוני; בתשעת הימים שלפני תשעה באב נהוג אצלנו שלא לאכול בשר וסבתא היתה מכינה פעם בשנה קובה במילוי של ביצים מקושקשות עם בצל מטוגן כמובן.. זה היה מעדן שהיינו מחכים לו כל השנה. אז הנה עוד רעיון למילוי צמחוני

shusha

ניתן גם למלא בעדשים ירוקות מבושלות ומערבבות עם בצל מטוגן, מלח, פלפל ומעט בהרט.

אילן

נסו עם עדשים שחורות משבושלות. המרקם והצבע יוצא כמו בשר טחון והטעם דיי טעים.

ענת

היי רועי, אז אם הגעת לשנת 2020 המטורללת תדע שאני מכינה קובה טבעוני מעולה מהמתכון הזה בדיוק רק מחליפה את הבשר במילוי ביונד ביף או טחון של סנסיישיונל –
היה זמן להתמקצע במלאכות שדורשות זמן וסבלנות בסגרים המשמימים!!
אם אתה מתחבר לטעמים של אחד מהתחליפים האלה ולא סולד מהם הקובה יוצאת נהדרת, הם גם שומניים מספיק כדי לא לצאת יבשים אלא עסיסיים, בנוסף אפשר לחפש מליוי קובה טבעוני ממתכונים טבעוניים ברשת, יש המון אופציות, ואת שאר התהליך לעשות כמו כאן במתכון – יוצא מושלם 🙂 הייתי מצרפת תמונה אבל אי אפשר.

אני לא עירקית אבל מכינה די דומה לסבתוש שלך……וכן צריך קיבה נפרדת לקובה….זה טעים ברמות! (לא פייר שזה שייך לעירקיים) 🙂 🙂

aliza

האם משתמשים בסלק טרי או בסלק שמגיע בווקום וכבר בושל?

תמי

יו! הכי עשית לי חשק להכין קובה ב-ע-ו-ל-ם! (שלא לדבר על לאכול קובה. ועוד לא 9 בבוקר…). תודה על מתכון סופר מפורט ומושקע 🙂

יובל

הי עוז,
אני עוקב כבר זמן מה אחרי הבלוג שלך בתענוג צרוף. שבית אותי בפוסט על הריזוטו, שמאז הכנתי המון פעמים, בוורסיות שונות ומשונות.
איך שראיתי שהעלית את הפוסט על הקובה, ידעתי שהגיע ההזדמנות ללכת על האתגר הזה.
הכנתי אתמול ויצא תענוג! יש עוד מה להשתפר. הקובות יצאו לי עבות במיוחד, ושמנות מאוד. הכנתי רק כ-25 קובות מקילו סולת. אבל נלמד לפעם הבאה…

שתי שאלות-
1. לא מצאתי את הסולת שציינת. חיפשתי בכמה סופרים מהרשתות הגדולות, ובסוף נכנעתי, מה שנראה לי פגע מעט במרקם. כי כשעשיתי קילו סולת עם 3 כוסות מים, תחתית התערובת יצאה יבשה, ולא נוצרו לי כל כך שלוליות למעלה. יכול להיות שלא עירבבתי מספיק בהתחלה, או שמספיק רק לשפוך את המים מלמעלה? ובכלל, איפה משיגים את הסולת המדוברת?
2. קובה חמוסטה 🙂 אפשר ללכת על אותו קובה (שלשמחתי כבר יש לי במקפיא…), ולהכין רוטב שונה? משהו בסגנון של הרוטב של הקציצות כרישה עם על מנגולד ולימון?

יובל

תודה רבה על התשובות המפורטות והיעילות!
אמשיך לעקוב 🙂

שמעון

היי יובל, עוז,
מצאתי את הסולת "רוט" ברשת ויקטורי במחיר מצחיק.
ניסיתי קודם עם סולת אחרת, ואכן כל סולת מתנהגת אחרת בספיגה, בפעם הראשונה זרקתי התערובת לזבל ולמזלי… הייתה לי עוד שקית ניסיתי שוב ויצא חבל על הזמן!!!
ממליץ לקנות 2 חבילות מראש…
בתאבון

שמעון

שלומי

עוז, האם אתה מטגן את הבשר לפני המילוי?!!?

שלומי

אחלה, כך עשיתי ויצא מופלא.
כמו כן, בפעמים אחרות הוספתי גם בורגול דק לבצק והקובה הסופי יצא רך יותר.
כשהשתמשתי רק בסולת כאמור במתכון שלך המעטפת הייתה מאוד קשה ( גם אם לא עבה במיוחד)

נתן

ממש עשית לי חשק לקפוץ אל "אצל נדרה" באור יהודה,
מה חבל שהוא כבר סגר 🙁

אין לי ברירה אלא להכין בעצמי.

אגב, במתכון שראיתי פעם גם המליצו להוסיף בהרט לקובה למרק עצמו. מה דעתך?

דוד

שלום עוז
בעבר דיווחתי כאן שעשיתי את המרק והקובה ויצא מצויין והבטחתי לדווח על סולת החיטה בה השתמשתי.
ובכן מדובר בסולת חיטה של טחנת קמח דגן. מצאתי אותה ביוחננוף סניף צומת בילו.

אלדר

ניסיתי והכנתי לאישתי ההריונית יצא מוצלח ביותר גם תחת ידיים לא מיומנות…תודה רבה ששיתפת את הסוד הכמוס ועוד בכזה פירוט שאי אפשר לפספס.. אישית והתינוק בבטן מוסרים תודה וליקוק אצבעות !!!!

חלי

הכנתי ויצא מדהים לא מצאתי את הסולת שצינתה והשתמשתי בסולת של מטחנת דגן שלדעתי היא התנהגה מעולה והייתה ממש נוחה

מור

היי עוז,
התרשמתי מאוד מהמתכון! מנוסח כמו שצריך. .מוסבר בבירור.
נראה ממש טוב! ועושה חשק להכנה ולטעימה! !
בעלי בקש ממני להכין לו קובה ואין לי מושג איך מכינים. .בדקתי
בכמה אתרים ואף אחד לא הביא לי את מבוקשי עד שנתקלתי במתכון
שלך! ממש תודה מחר בעזרת השם אני מכינה! אעדכן איך יצא:-) תודה

מור

היי עוז,
יצא מדהים! ! קיבלתי המון מחמאות!
תודה:)

מילי

עוז שלום רב,
ראשית תענוג לקרוא את הפוסט שלך. סוף סוף מישהו משקיע בנו באמת…
תמיד רציתי להכין קובה סלק אבל האתגר נראה לי מאיים, בייחוד לאור כל המתכונים
האחרים שמצאתי ברשת. זה פשוט לא היה זה.
המתכון שלך באמת מאוד מזמין ותודה רבה.
אז אני יוצאת לדרך!

מרגי

שלום עוז,
תודה רבה על ההסבר המפורט, על הסרטון ועל ההשקעה.
התבוננתי במספר מתכונים, אך הכתיבה שלך עוררה השראה! הכנתי לראשונה קובה היום, אמנם ערבבתי מעט מתכונים (קשה לי להכין בדיוק לפי מתכון) והכנתי קובה סולת ובורגול עם סלק וירקות- יצא מעולה!! ובזכות ההסבר שלך יצאו אפילו יפים 🙂
תודה רבה, תבורכו אתה וסבתך.
שבת שלום!

חן

תודה רבה,בזכותך הפסקתי לפחד והתחלתי לקבוב..
יצא לי מעולה כבר בפעם הראשונה! עכשיו עוברת למשמשיה..

ליטל

יצא ממש טעים, כל הטעמים כל כך מאוזנים ופשוט כיף לאכול. בישלתי לכל המשפחה ואהבו מאוד. הבעיה היחידה שלי הייתה לשטח את הבצק כמו שהראית אז פשוט שיטחתי על כף היד ועטפתי את הבשר ככה ודווקא היה בסדר גמור. תודה רבה על המתכון הטעים שלך 🙂

דניאל

תודה על מתכון מושלם!!
פעם ראשונה שאני מכינה קובה והמחמאות לא הפסיקו להגיע!

ספיר

היי עוז, הכנתי את הקובה והכנסתי להקפאה. מתי אני מכניסה אותם למרק אחרי או לפני ההפשרה?
ותודה על מתכון מפורט וענייני.

רונן

אחלה מתכון ! ברור ומפורט. עכשיו סיימתי לבשל בפעם הראשונה ויצא פצצה.
לא יודע עם השמרנים יסכימו איתי אבל הוספתי מעט עלי סלרי למרק שנותנים טוויסט קטן בטעם וניחוח מיוחד.
הוספתי בטעות קצת יותר מידי מים לסולת מה שהקשה קצת את העבודה עם הבצק אבל ברגע שנכנס למרק ככדור הוא שומר על צורתו כך שזה ממש לא נורא.

חני

הי,
הצגת במתכון אופציה לרטבים נוספים חוץ מהסלק האם אפשר לקבל מתכון שלהם??

שלומי

הכנתי לשבת…יצא מדהים!!…..נשאר רק להתמקצע על שכבה דקה יותר של סולת,אבל מדהים..תודה רבה ושבת שלום

צופיה

הכנתי כרגע את הקובות שלב אחר שלב…בצק נהדר קל לעבודה…כעת מתפנה להכנת רוטב הסלק..מקווה שיתבשל טוב ושיותיר צבע אדום יפה…תענוג..תודה על ההסבר המפורט.

הדס

המון תודה, מזמן רציתי לנסות ותמיד חששתי. הבוקר ניסיתי אחרי שקראתי 12 פעמים את הכתבה..
האמת?! ייצא מעולה כבר בפעם הראשונה, האחיות והגיסים כבר מחכים לטעות יש התרגשות באוויר..
תודה, ממש כייף הפירוט בהסברים

מאי

היי עוז יש לי שאלה ואם כבר חזרתי על השאלה הזאת מסתבר שלא קראתי את כל התגובות לפוסט..
האם מבשלים/מטגנים את הבשר לפני שממלאים את הקובה? אם לא אז איך יודעים שהבשר נעשה מבפנים? ומה אם כן מבשלים את השבר לפני, זה עושה את הקובה פחות טוב? והאם אפשר להשתמש בעלי סלק למרק? ולמה לא הוספת שמן לסולט?

רוני

אחי הדריך במקום עם הרבה משפחות כורדיות ולמד אצלם איך להכין קובה, והם דווקא מטגנים את הבשר למין חצי בישול קודם. עירקים יודעים שזו תועבה, הכורדים נשבעים בזה. בקיצור היו לי קרבות קשים בבית עד שביערתי את המנהג הנלוז.

בל

הולכת להכין היום פעם ראשונה מקווה לתוצאה טובה וטעימה, תודה רבה על המתכון המפורט אמן וכולם ילמדו להסביר ולפרט כמוך!!

ענבל

הי עוז,
לבת שלי יש צליאק – אסור לה סולת או כל וריאציה של חיטה/שעורה.
מאוד אשמח אם תברר עם בסתך מאיזה מרכיב חלופי ואיך אפשר להכין את הקובה.
המתכון המפורט ממש עושה חשק ללכת למטבח.
תודה מראש,
ענבל

שושי דוד

עוז היקר… תודה על מתכון כל כך ברור ורק מלקרוא איך מכינים …מריחים את ריח הבישול.
פעם ראשונה שאני מציצה באתר הזה שלך , אמשיך כמובן כי זה ממש מאתגר ונראה אחלה .
אדווח על התוצאות… (הבולגריה שבי מכינה קובה עירקית…חחח)
טוב נו, יש לי שתי כלות עירקיות… שאני לא אלמד להכין????
תודה תודה תודה
שושי

שירי

הכנתי הרגע, יצא מדהים 🙂 תודה רבה!

מיכל

תודה רבה המתכון מדהים !
עשית הכל בדיוק כמו שכתבת, וזו הפעם הראשונה שאני מכינה קובה.
יצא מעולה!

חן

היי עז, תודה על המתכון המצויין!

הכנתי ויצא טוב, יש לי כמה הערות:
1. כדי שהמרק יהיה סמיך ועשיר בצבע גיררתי את הסלק בפומפיה
2. הסולת שהשתמשתי בה מעט תפחה בבישול ככה שהמעטפת יצאה עבה, בפעם הבאה אצור מעטפת דקה יותר.
3. אפשר להשתמש בקצת פחות מיץ לימון, הייתי צריכה לתקן כמה פעמים עם סוכר. בפעם הבאה אנסה לשים פחות.
4.לפעמים הקובות קצת נדבקות לסיר, אפשר לתת טלטול אחרי כמה דקות שהן בפנים ולערבב בעדינות עם כף עץ
5. סבתא שלי הייתה מוסיפה שני גרונות למרק וזה היה יוצא עשיר יותר. (אני אישית לא ניסיתי)

תודה רבה רבה על ההשקעה והפירוט של כל השלבים, נהנתי מאד לקרוא וגם לבשל
מכינה את כל המתכונים שלך 🙂

הילה

תודה על הסבר מדהים מפורט ומדוייק!
בזכותך אפילו אני, שלא יודעת להכין כלום בערך… הצלחתי!
יצא מעולה וקיבלתי המון מחמאות!!! תודה רבה לך! אסתכל על עוד דברים באתר שלך כמובן!
שוב תודה!!!
הילה

איילת

איזה בלוג נפלא ונראה לי שהשבוע אני אלך על הסלונה.
גם לי יש סבתא חנה ולהוציא ממנה שעת לימוד אין סיכוי. תמיד היא עושה משהו לפני שאני מגיעה! (נראה לי שזו הדרך שלה לשמור על הסודות) בכל אופן זה לעולם לא יצא בטעם של הבישולים מידיה שלה.

אמשיך לעקוב. מקסים!

יעל

היי עז שבוע טוב 🙂
אז אני חוזרת לדווח שבזכותך הכנתי פעם ראשונה קובה. תודה רבה!
המעטפת יצאה לי עבה והתפרקה לי בבישול… הטעם היה טעים מאוד שזה מה שחשוב. וגם במרק עצמו יש לי מה להשתפר עשיתי בסיר גדול מאוד אז הוספתי עוד מים ועוד רסק אז יצא קצת יותר מדי מרק עגבניות..
לגבי ההתפרקות קראתי אחכ באיזה מקום שכשממלאים את הקובה בבשר שלא בושל אז הוא מצטמק בבישול ואז נכנס מרק לתוך החלל והקובה מתפרקת. נראה לי שזה מה שקרה. וגם לגבי זמן הבישול נראה לי שבישלתי קצת יותר מדי.. חשבתי שהמרק יסמיך יותר וזה ישתבח בפועל נראה לי שזה גם החליש את מעטפת הסולת.
לסיכום- בשביל פעם ראשונה יצא סבבה וטעים (התפללתי כי זה היה מנה עיקרית בערב שבת.) ועכשיו יש לי אומץ שזה ממש מתנה! תודה!

דודי

היי עוז
תודה על המתכון. הרבה זמן רציתי להכין והיה נראה מסובך.
מכה ראשונה יצא פגז עם 47 קובה מושלמים ושלמים. הסיר חוסל.
תודה לך ולסבתא שלך

ליז

היי.. הכנתי היום ויצא משגע
האם הטעם נשאר גם למחרת?
(כמובן לאחר איחסון במקרר)
איך מחממים בצורה טובה כך שהמילוי מבפנים לא ישאר קר?

רוני

פעם שניה שאני מכינה את זה ויצא מ-ע-ו-ל-ה!
תודה!

איילת

היי! ראשית רוצה לומר שהתרשמתי מאוד מההסבר המפורט והתמונות… מאוד נהניתי לקרוא! 🙂
רציתי לדווח שהכנתי את הקובות, אך לצערי נחלתי אכזבה 🙁 המרק יצא מושלם אבל הקובות לא יצאו כמו שצריך…
לפי הטעם והמראה יש הרבה שאינן מוכנות…
יכול להיות שהן נשארו יותר מדי זמן עם המים? (נראה לי יותר כמו 50 דק' ולא 30)
אולי הוספתי לבלילת הסולת יותר מדי מים וזה מה שהרס אותה?
אשמח לדעת איפה הביצוע השתבש…

אלינור

איך אפשר לתקן אם הוספתי יותר מידי מים והסולת מאוד רכה ורטובה? ואין לי עוד סולת… יש אפשרות להוסיף משהו אחר?

נטלי

אשמח לדעת למה הקובה מתפרקת לי במרק
הכנסתי למרק רותח

Omer

הי עז,
קודם כל תודה על שיתוף המתכון – פעם ראשונה שאני רואה הסבר כזה מפורט!
לעניינו:
הכנתי את הקובות לפי המתכון, step by step. הכל נראה עשר. אבל מה, כשהקובות יצאו מהמרק (חמוסטה לפי מתכון אחר) המעטפת הייתה אחלה אבל הבשר שבתוכן היה כדור דחוס. כלומר במקום שהבשר יתפזר לו בניחותא במעטפת הוא התקבץ למין קציצה דחוסה וקשיחה.
איפה טעיתי??

עינת

היי עוז,
הכנתי את הקובה לפי כל השלבים שרשמת.. תקשיב זה מתכון מעולה, טעים והכי נכון שיש.
להכין קובות לוקח הרבה זמן והרבה עבודה ולומר את האמת זה שווה. המתכון שלך פשוט מושלם. תודה רבה לך שהחזרת לי את הערקיות שבי. ?

נעמה

חייבת להכין!
אני גרה בחו׳׳ל, אז אני מקווה למצוא את הסולת המתאימה…
האם עדיף כזו שטחונה גס או בינוני? כי ככה זה מסווג כאן.
וחוץ מזה, ברוטב יש נוזלים נוספים מעבר למיץ לימון? זה פשוט נראה עם מלא נוזל ולא ברור לי מאיפה (מאחר והסלק אין ממש נוזלים…)

ליאת

היי..אשמח להתייעצות..בחמישי הכנתי פעם ראשונה קובה סלק. בגדול יצא טעים ,אבל הקובות יצאו לי חלולות , והבשר בפנים התכווץ והתנתק מהסולת עצמה. מה יכולה להיות הסיבה ואיך אפשר לתקן את זה ? תודה רבה 🙂

טניה

מתכון מוצלח מאוד! פעם ראשונה שמכינה קובה בזכות המתכוןהמפורט. הרוטב טעים והקובה מצוין! תודה רבה!

שרי

תודה על מתכון מעולה וצילומים מרהיבים.. רציתי לשאול לגבי הבשר טחון, לפי הצילום נראה שתערובת הבשר עברה טיגון קל מכיוון שהוא נעשה פירורים. בבשר טחון טרי אי אפשר להגיע למצב של פירורים, לפחות אני ממש לא הצלחתי וגם בצילום, הצבע נראה שונה, כהה יותר. מדוע?