המדריך לתייר • איפה אוכלים (בזול) בברלין

21 באוקטובר 2014
האמי - מסעדה וייטנאמית שמתעלה מעל השאר. צילום: Daniel TwoColor Norman

האמי – מסעדה וייטנאמית שמתעלה מעל השאר. צילום: Daniel TwoColor Norman

שלחתי את אופיר וינשטוק, חבר יקר שמתגורר בברלין, לבדוק מה אפשר לאכול בבירה הגרמנית ולשבוע תמורת 5 יורו (או פחות). הממצאים: קארי ירוק מטריף עם ניחוחות של וייטנאם, פלאפל סודני ברוטב בוטנים ועוד הפתעות טעימות. אופיר, אליך

מילקי או לא מילקי, ובלי להיכנס לדיוני הפרלמנט הסוערים של בעד או נגד לעבור לברלין (חפרתם), אי אפשר להתעלם מהעובדה שיש דברים שפשוט זול לעשות בעיר הבירה של גרמניה. אחד מהם הוא לאכול בחוץ, ולאכול בחוץ כמו שצריך – לא רק פלאפל.

מכיוון שקשה להגדיר את המרכז של ברלין, שכן היא עיר עם מספר מרכזים, נתמקד הפעם בשתי שכונות בברלין, קרויצברג (Kreuzberg) ונויקלן (Neukölln), שהן שתיים מהשכונות היותר מגוונות מבחינה תרבותית. קרויצברג הפכה בעשור האחרון משכונה שבה גרו בעיקר משפחות מהגרים, לשכונה של סטודנטים, אומנים, מוזיקאים, מעצבים ובזמן האחרון גם אנשי היי-טק, במקביל להתפתחות התחום בעיר. השכונה הצמודה אליה, נויקלן, עברה בחמש השנים האחרונות ועודנה עוברת את אותו השינוי.

כל הגיוון הזה משפיע גם על התרבות הקולינרית של השכונות, שמורכב רובו מאוכל מהגרים ולא רק מאוכל גרמני מסורתי. אפשר למצוא בהן מסעדות הודיות, תאילנדיות, ו-וייטנאמיות רבות, לצד אינספור דוכני Döner Kebap טורקים, שווארמה, פלאפל וכדומה, והיופי שלהן הוא שהן ברובן ביתיות, או לפחות מרגישות כאלה. לצידן החלו לצוץ בשנים האחרונות המבורגריות, מסעדות ראמן (Ramen) יפניות, סושיות ואפילו בר-מסעדה ישראלי (למרות שאיננו מציג עצמו כך).

מי שמבקר רבות בברלין, ועל אחת כמה וכמה מי שמתגורר בה, יודע שהקסם הקולינרי שלה הוא בעיקר בסטריט-פוד. זה לא שאין בה מסעדות יוקרה או סתם מלכודות תיירים, אבל בשביל לאכול טוב לא צריך בהכרח לשבת, ואם כבר אז לא להרבה זמן, וכמובן שלא צריך להוציא מהכיס יותר מכמה מטבעות. אספנו עבורכם מספר מקומות מומלצים שבהם אפשר לאכול בפחות מ-6 יורו (30 ₪).

הקארי של האמי. צילום: Daniel TwoColor Norman

הקארי של האמי. צילום: Daniel TwoColor Norman

הוייטנאמי: האמי קפה (Hamy Cafe)

בברלין מהגרים ויאטנמיים רבים, ולפעמים זה נדמה שיש יותר מסעדות ויאטנמיות מתושבים. בדרך כלל קשה לטעות במקומות שכאלו והם עושים את העבודה כמו שצריך, אבל האמי קפה מתעלה מעל כולם בזכות השירות המהיר, האוכל הטרי והמחירים כמובן. התפריט הקבוע כולל קלאסיקות ויאטנמיות כמו מרק הפו המהולל: מרק צלול משובח ומתובל ובו ירקות טריים, אטריות אורז ובשר כלשהו (PHỞ BÒ עם בקר, PHỞ GÀ עם עוף) לצד מנות פאן אסיאתיות כמו כופתאות -WAN-TAN  (וון טון, את זה אתם כבר מכירים) מבושלות במרק צח, ומנות קארי מהירות, ולצידו יש גם מנות ספיישל שמתחלפות מדי יום.

המנה מספר אחת שם לטעמי היא תבשיל קארי ירוק עם עוף / טופו, אורז וירקות, לא בדיוק וייטנאמי מסורתי, אבל היי, אנחנו בברלין. המנות מגיעות לא יותר מחמש דקות לאחר ההזמנה, מה שמאפשר תחלופה מהירה של לקוחות, כך שגם אם המקום נראה עמוס, אל תהססו לחכות מספר דקות, תורכם יגיע. אפשר גם לקחת Take-Away וללכת לשבת בפארק Hassenheide שמעבר לכביש (אם מזג האוויר מאפשר כמובן). המחיר של כל המנות: 4.90 יורו.

Hamy Cafe, Hassenheide 10, 10967 Berlin

כמו שווארמה, רק בתורכית. צילום: Daniel TwoColor Norman

כמו שווארמה, רק בתורכית. צילום: Daniel TwoColor Norman

הדונר: אימרן גריל (Imren Grill)

מסעדות טורקיות ודוכני דונר קבפ (Döner Kebapֿ) יש יותר בברלין מאשר חול של שפת ה-Spree (הנהר החוצה את ברלין). דונר, שהוא בת'כלס הגרסה הטורקית (ויש שיטענו המקורית) לשווארמה, נפוץ בברלין בשני סוגים – עוף וכבש. מדריכי תיירים וחיפוש באינטרנט יעלו בחכתכם כנראה את Mustafa’s Gemüse Kebap המפורסם, מתמחה בגרסת העוף של הדונר, כיעד חובה למטיילים, אבל אנו ממליצים לא ללכת עם המובן מאליו.

ההמלצה שלנו היא אימרן גריל שמגיש דונר כבש, בניגוד לדונר עוף הנפוץ. המחיר למנה בלחם או בדורום (לאפה רזה) הוא 3 יורו. אפשר גם בבגט ב-4 יורו. באימרן מגישים גם את שאר מטעמי הגריל הטורקי, לרבות אדנה קבפ (Adana Kebap), שהן קציצות בשר טחון מתובלות ארוכות שמקורן בעיר אדנה (Adana) שבטורקיה, בבגט ב-4 יורו. תוסיפו לזה יורו אחד ותקבלו Ayran – משקה יוגורט טרי, וסגרתם אחלה ארוחה בלא יותר מ-5 יורו. לאימרן גריל שלושה סניפים: שניים בקרויצברג ואחד בנויקלן (המקורי).

Imren Grill, Boppstrasse 4, 10967 Berlin

אימרן: דונר כבש בלחם טורקי. Daniel TwoColor Norman

אימרן: דונר כבש בלחם טורקי. Daniel TwoColor Norman

הרבה כבש. צילום: Daniel TwoColor Norman

הרבה כבש. צילום: Daniel TwoColor Norman

חשוב לדעת!
Mustafa’s המצוין לעיל מתמחה בדונר עוף, ומוגש עם ירקות מטוגנים, בצל קצוץ, סלט ירקות, ואחד או יותר משלושת הרטבים קרויטר (Kraüter) – יוגורט עם עשבי תיבול, קנובלאוך (Knoblauch) – רוטב שום ושארף (Scharf) – רוטב פלפלים אדום חריף. הלקוחות הקבועים מוסיפים קצת גבינת פטה מעל. רוב הדוכנים שמגישים דונר עוף יגישו אותו בצורה כזו. דונר כבש מוגש בדרך כלל עם יוגורט או טחינה, בצל קצוץ, סלט ירקות ולפעמים חריף. כלל אצבע חשוב הוא לא לאכול בדוכן דונר, מכל סוג שהוא, אם מחיר הדונר למנה הוא פחות מ-2.50 יורו.

פלאפל מוצלח במחיר משובח בסהרה. צילום: אופיר וינשטוק

פלאפל מוצלח במחיר משובח בסהרה. צילום: אופיר וינשטוק

בתפריט אין ג'ירפות. צילום: אופיר וינשטוק

בתפריט אין ג'ירפות. צילום: אופיר וינשטוק

פלאפל נוסח סודן: סהרה (Sahara)

סהרה היא ההוכחה לכך שאפשר למצוא אוכל סודני גם מחוץ לתחנה המרכזית בתל-אביב. לא ניכנס לנבכי המטבח הסודני, אבל יש להם פלאפל! בברלין קשה למצוא פלאפל טוב. דוכני הדונר הטורקים מגישים את כדורי החומוס המטוגנים בפורמט תעשייתי ומחומם במיקרו, או מטוגנים על פני גריל חשמלי. בגלל זה עדיף לחפש פלאפל במסעדות ודוכנים ממדינות שיודעות דבר או שניים בנושא, דוגמת מצרים, לבנון וגם, מסתבר, סודן.

שלוש קציצות גדולות וטריות בפיתה, פריכות ומתובלות כמו שצריך, עם סלט ורוטב בוטנים אדמדם עסיסי יעשו לכם את היום וישאירו אתכם עם טעם לעוד. אה וכל זה ב-2.5 יורו, מה שמחזק את הטענה שפלאפל נותן תמורה לכסף, לא משנה איפה אתם נמצאים. תוסיפו עוד חצי יורו ותקבלו פלאפל-מקאלי (Makali), שזה כמה ירקות מטוגנים (בין השאר נצפו בטטות וקישואים) בתוך הפיתה עמוסת כל הטוב.

Sahara, Reuterstrasse 56, 12047 Berlin

מחצית תרנגולת מתובלת טוב טוב. צילום: אופיר וינשטוק

מחצית תרנגולת מתובלת טוב טוב. צילום: אופיר וינשטוק

"מקדש העופות". צילום: אופיר וינשטוק

"מקדש העופות". צילום: אופיר וינשטוק

אוהבים תרנגולות? הוהנרהאוס (Hühnerhaus 36)

את שם המקום קשה להגות, אז נסו ללכת על משהו פשוט יותר כמו ״מקדש העופות״. המוסד הקרויצברגרי הזה מגיש מאז 1995 חצי עוף בגריל עם צ׳יפס, במחיר שעלה בטח מאז נפתח המקום, אבל עדיין עומד על 5.50 יורו למנה (אז חרגתי קצת מהתקציב 😛 ). המקום נפתח כבוטקה קטן בכניסה לפארק גורליצר (Gorlitzer Park) שמוכר עופות בגריל, ומאז נפתח גם מקום גדול יותר מעבר לכביש, עם מקומות ישיבה, לשם מומלץ להגיע.

מזמינים ומשלמים בקופה (באותה הזדמנות ישאלו אתכם אם תרצו רוטב חריף ורוטב שום, שניהם באים בכמות ענקית), מקבלים את אחד מהריבועים הרועדים האלה שמודיעים לך שהאוכל מוכן, ומתיישבים. תוך בערך חמש דקות תיקראו לדלפק לקבל חצי עוף עם צ׳יפס, ותתישבו לפרק אותו ביחד עם מלאי בלתי מוגבל של חמוצים שנמצאים על השולחנות. המקום פתוח מעשר בבוקר עד שלוש לפנות בוקר כך שהוא יכול לספק גם את הבליינים שביניכם.

Hühnerhaus 36, Skalitzer Strasse 95a, 10997 Berlin

 

יש לכם עוד המלצות למקומות שווים בברלין? ספרו בתגובות 

שתפו:

5 תגובות

  1. בביקור בברלין נשתדל לא להחמיץ את מסעדת השניצלים הנהדרת אוסטריה בברגמן שטראסה 30, רחוב קצת שינקיני ברובע קרויצברג.. מומלץ להזמין מקום מראש בטלפון כי המקום מאד פופולארי. השניצלים ענקיים ועשויים מעוך, בקר או חזיר. באים עם פירה וסלט מלפפונים וכל העסק טעים ומיוחד

    http://www.austria-berlin.de/

  2. עז, אני כבר למעלה מ30 שנה בגרמניה – לא בברלין. ובכל הערים הגרמניות יש מקומות עם אוכל טוב יותר או פחות. גם המבורגר במק דונלד או בבורגר קינג לא יקר. עם צ'יפס עולה בערך 5 יורו. אני יודעת שבברלין ברחוב שבו נמצא בית הכנסת הגדול עם כיפת הזהב יש המון מסעדות ולא נורא יקר שם. והכי טוב זה לאכול היכן שיש הרבה אנשים. משתי סיבות: האוכל תמיד טרי כי התחלופה גבוהה ושנית האוכל זול לכן יש המון אנשים! זה כמו בומרנג…

  3. נ.ב. נזכרתי בשם הרחוב עם בית הכנסת הגדול זה נקרא אורניינבורגר שטרסה

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial

הירשמו לעדכונים במייל








    שתפו: