ארטישוק הוא ירק מאתגר: מצד אחד הוא טעים, בריא ומיוחד מאוד, מצד שני, יש שתי דרכים עיקריות להכין אותו: להרתיח אותו שלם, או לגלף את הלב שלו במלאכה עדינה כמו שמפורט במדריך כאן. היום אני רוצה לשתף אתכם בדרך נוספת, קלה במיוחד להכין ארטישוק, ארטישוק בתנור!
לפני קצת יותר משנה פרסמתי כאן בבלוג את המתכון שלי לבטטות בתנור: מקורמלות, פריכות ועסיסיות במיוחד. למרות הזמן הרב שחלף, מדי שבוע אני עדיין מקבל לפחות 10 תמונות של בטטות שאתם מכינים בבית, וזו גאווה גדולה לדעת שיצרתי מתכון שנכנס לכל כך הרבה בתים.
מאז שהמתכון עלה הוא נתן השראה להרבה מאוד בשלנים, והתחיל דיבור על זה שיש שיטת בטטות, שאפשר להתאים להמון ירקות אחרים (ד"ש חם ליהודית אביב שהכינה תפוחי אדמה בשיטת הבטטות ולנטשה חיימוביץ שהכינה סלט סלק מטריף בשיטה זו).
לפני כמה שבועות התחלתי לראות יותר ויותר ארטישוקים בשווקים, ואז תהיתי האם גם הוא יתאים לשיטה. זרקתי מגש לתנור והפלא ופלא: הוא גם מתאים! הצד החתוך של הארטישוק יוצא שחום ומקורמל, הלב מתרכך וטעמו נהייה מרוכז וטעים, וגם העלים מקבלים אחלה טעם.
מה שמגניב פה הוא שהעלים החיצוניים משמשים כמו נייר אלומיניום, הם שומרים על הלב של הארטישוק ככה שיתרכך ולא יתייבש.
פשוט מזלפים שמן זית ומפזרים מעט מלח על תבנית עם נייר אפייה, עליה מניחים ארטישוקים שחוצים לאורך ויאללה לתנור, באמת זה כזה פשוט!
חברים וחברות לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד
רגע לפני שאוכלים צריך להיפטר מהסיבים הלא אכילים עם כפית, אבל זה הרבה יותר קל לעשות את זה כשהארטישוק מבושל מאשר כשהוא טרי וגולמי.
לב הארטישוק ימשיך להשחיר אחרי האפייה, יכולים לנסות לזלף עליו מיץ לימון לפני ההגשה (מודה שלי זה לא הפריע).
בשיטה הזו מקבלים ארטישוקים טעימים בטעם מיוחד ממש בקלי קלות, ואפשר להגיש אותם כמו שהם למרכז שולחן כמנת אנטיפסטי, כנשנוש בריא, או לפרק את הלבבות ולהכין מהם ממרחים ומטבלים. בקיצור, תתפרעו!
מתכון לארטישוק בתנור בשיטת הבטטות
3-4 מנות, טבעוני+פליאו+ללא גלוטן+יוצא שייטת 13+אוהב הליכות ארוכות על חוף הים, 5 דקות עבודה, 45 דקות זמן כולל
מצרכים:
4-5 ארטישוקים טריים, שטופים היטב
3-4 כפות שמן זית
כפית שטוחה מלח
אופן הכנה:
- מחממים תנור ל-200 מעלות (עליון תחתון רגיל, לא טורבו).
- שמים את שמן הזית והמלח בתבנית עם נייר אפייה. מערבבים קלות.
- חוצים ארטישוק אחד לאורך. מיד לאחר החיתוך מניחים אותו בתבנית עם הצד החתוך כלפי מטה. חוצים ומניחים בתבנית גם את שאר הארטישוקים.
- אם רוצים, אפשר לזלף עוד שמן זית מעל הארטישוקים לפני שמכניסים לתנור.
- אופים בתנור 30-45 דקות (תלוי בגודל של הארטישוקים), עד שהארטישוק התרכך (סכין חדה שמחדירים לתחתית צריכה להיכנס ולצאת בקלות).
- מוציאים, נותנים למגש להתגרר מעט ואוכלים כמו שאוכלים ארטישוק מורתח.
- הוראות אכילה: בעזרת כפית מסירים את השערות ממרכז הארטישוק. אותן לא אוכלים. מהעלים אוכלים את החלק התחתון ואת הלב והחלק הפנימי של הגבעולים גם אפשר לאכול.
- שימו לב – החלק החתוך של הארטישוק ישחיר אחרי כמה דקות מחוץ לתנור וזה לגמרי בסדר – אם ההשחרה מפריעה לכם תגישו את הארטישוקים מיד אחרי האפייה, או תורידו את החלק השחור עם סכין לפני ההגשה.
- נשמר בקירור חמישה ימים (מושלם להכנה מראש לערב פסח).
הכנתם? איך יצא? ספרו בתגובות או בעמוד הפייסבוק =]
רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר
לעוד מתכוני ירקות:
כרוב ניצנים הכי טעים שיש
פאד קפאו צמחוני
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
'פסטה' גזר ברוטב אליו אוליו
עז
אפשר גם עם שומר
פורסים לרוחב לפרוסות מסירים את השורש העבה
מורחים את שני הצדדים במעט שמן זית
מפזרים פלפל שחור וטימין (טרי או יבש)
ולתנור
טעים מקורמל ועוד יותר טעים שרוף
בהחלט! ממש אוהב שומר בשיטה הזו =]
יש מעט מאכלים שאני חוששת להכין וארטישוקים זה אחד מהם. יש מצב לסדנא לפחדנים?
היי אריקה =] ממה את מפחדת פה?
זה לחתוך ירק לשניים ולשים בתבנית
מעולם לא נגעתי בראטישוק שלא בא מצנצנת. לא אדע איזה חלקים לזרוק, איזה לאכול, להתקע הם השערות בפה, לזהות מתי זה מוכן… וכן, אני מודעת לכך שזה נשמע ממש דבילי. אני צריכה שמישו יראה לי מה עושים עם הירק הטיעים הזה כי מעולם לא אכלתי אותו בילדותי.
עכשיו הבנתי, תודה ששיתפת
תבקשי מחבר/ה שיראו לך =]
עוז יקר.תודה תודה על המתכונים המיוחדים כמעט כל מה שאתה שולח אני מנסה וגם את הארטישוק אנסהזה נשמע מדהים.מחכה למתכון הבא
היי דבי היקרה שמח מאוד לשמוע! =]=]
עוז כמרוקאית אתה אלוף….ואני יודעת מה זה ארטישוק מהיום רק בתנור
תודה רבה סילבי היקרה! שמח שאהבת!! =]
היי תודה על המתכונים המעניינים!!
אפשר להכין את הארטישוקים והבטטות בו זמנית? התנאים אותם תנאים?
תודה רבה
היי רחלי 🙂
בשמחה!
בגדול כן – כמובן שהבטטות והארטישוקים צריכים להיות בגודל דומה פלוס מינוס
איזה יופי. לא חשבתי על אפיה כזו.
ממליצה לאכול את זה עם איולי בית =
מיונז, חרדל גרגרים, שום, לימון, מעט שמנ"ז, מל"פ
מעולה אחלה של שדרוג =]
וואו!! שנים מכינה בסיר לחץ. היה טעים ואהבנו אבל המתכון הזה? אין מילים. הבאסה היחידה שהגבעולים יצאו מרירים. יש לך רעיון מה לעשות? כי אני מאוד אוהבת את הפנים שלהם…
וואאווו… הכנתי.. פשוט מעולה.
אני ממש אוהב את הקוץ הזה, והדרך הזאת ממש נהדרת להכנה.
בעיה אחת שלא הצלחתי לפתור: לפעמים הדבר הזה מגיע מלא בחלזונות. איך נפתרים מהם?
הכנתי ויצא נהדר! עד היום תמיד טבלתי את הארטישוק במטבל להוסיף טעם, אבל בדרך ההכנה הזו – בזעות המלח ושמן הזית – הוא מגיע עם הטועם ובלי כל הנוזלים המיותרים! הילדות טעמו ארטישוק לראשונה בחייהן ועפו על זה. תודה רבה
איזה כיף לשמוע נועה! ממש שמח שככה אהבו
בשמחה תמיד =]
שואלת את עצמי אם יעבוד גם עם בייבי ארטישוק, מה דעתך?
היי חגית
בטח שיעבוד =]
היי עז! תודה על הבלוג שלך, אני מאוד נהנית לקרוא ולהחכים מההסברים !!! 🙂 רציתי לשאול אותך לגבי המתכון הזה,אולי שאלה קצת טיפשית.. אבל חייבת להבין – איך אוכלים אותו ??? הרי, ממה שאני יודעת, מבשלים אותו במים, תולשים את העלים ואוכלים את החלק התחתון והבהיר של העלה עד שמגיעים ללב…אז אשמח להסבר שלך לגבי האכילה שלו במתכון הזה, הרי אם צולים הכל בתנור, מה בדיוק אוכלים ? 🙂 חג שמח!
היי שיר =]
אוכלים בדיוק כמו שאוכלים מורתח:
מפרקים את העלים ואז אוכלים את החלק התחתון שלהם, מסירים את הקוצים ואת הלב אוכלים
שבוע טוב ==]]
כל פעם אני נרגשת לספר לך על מתכון שלך שהכנתי, שהעברתי הלאה, הפעם זה במוגזם: במסגרת הסגר הקורוני חקלאים רבים משלחים את תוצרתם – ומכיוון שאני גרה בקיבוץ זה עסק די פשוט – מישהו מאתר חקלאי ותוך כמה שעות החקלאי מגיע/שולח כמות מטורפת של סחורה בבת אחת לקיבוץ. כך קרה עם הארטישוקים המעולים מבני דרום, ותוך כמה שעות היו כמעט בכל בית ארטישוקים נפלאים וטריים. תמונה אחת של הארטישוקים אחרי הצלייה ששלחתי בקבוצת הפטפטת הקיבוצית לתקופת קורונה, הטריפה פה את כל הקיבוץ, ותוך כמה ימים העברתי את המתכון ל20 חברים וחברות שגילו את השיטה החדשה והמוצלחת. מתכון נפלא מדוייק (כמה כבר צריך…) ותוצאה משובחת! תודה.
טעים טעים טעים. בת השלוש שלי הייתה מאושרת.
תודה 🙂
Alicealed@gmail.com