באק צ'וי (או בוק צ'וי או פאק צ'וי, תלוי את מי שואלים), הוא אחד מהירקות שלדעתי עדיין לא סיימו את תהליך הקליטה שלהם במטבחי הארץ. הוא רענן, מוסיף טעם נהדר למגוון עצום של מנות ויכול לשדרג מנות ממטבחים רבים, ואת הפוסט האחרון שלי לשנת 2018 אני הולך להקדיש לו.
כבר שנים שאני מנסה אותו במטבח במגוון מנות – זה ירק עם אופי ואישיות, אבל גם כזה שצריך לדעת איך להתייחס אליו. רוב המתכונים שתמצאו איתו ברשת לוקחים אותו לכיוון האסיאתי, אבל ממש לא צריך לשלוף רוטב סויה כדי להכין באק צ'וי טעים.
הוא בן למשפחת המצליבים, אותה משפחה ממנה מגיעים הכרובית, הברוקולי, הכרוב והחזרת. כמו בכרוב הסיני, הוא תורבת ביבשת אסיה ולא ביבשת אירופה, ומה שמאפיין אותו היא העדינות שלו.
בזמן שיש עלי מצליבים שמתאימים לבישול ממושך מאוד, המפורסם בהם הוא הקייל, באק צ'וי דווקא מעדיף בישול קצר מאוד.
לפי אסי זהבי, מנכ"ל עלה הביתה (מהם הזמנתי את הירקות היפים בכתבה זו) הבאק צ'וי זמין לאורך כל השנה. הוא גיע לרוב בראשים קטנים, אבל אפשר למצוא לעתים גם עלים בגודל עלי מנגולד. בין אם מדובר בירקות בגידול הידרופוני או בכאלו שנקטפו מהאדמה, חשוב לשטוף אותם היטב בבית ולייבש היטב, ורק אז להשתמש.
ראשי הבאק צ'וי נשמרים בקירור 4-5 ימים (הגבעולים ממשיכים להזין את העלים) אבל הכי כדאי להשתמש בו סמוך למועד הקנייה.
חברים וחברות לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד
מבחינת ערכים תזונתיים הוא פצצת בריאות: עשיר בויטמינים A, C, B6 ו-K, וחומצה פולית, וכן מכיל כמויות יפות של סידן (מקור).
מה עושים עם באק צ'וי?
אם לנסות לתת קווים לדמותו, הבאק צ'וי על קו התפר שבין תרד לחסה. כלומר אפשר לאכול אותו מבושל ואפשר גם חי.
אבל בניגוד לתרד, הטעם שלו עדין יותר, והוא לא מתאים להכנת תערובות מילוי. רוצה לומר – אפשר להכין ממנו לביבות, קיש או פשטידה, אבל במנות כאלו הוא לא באמת יצליח לככב.
במטבחים של ווייטנאם, סין ותאילנד משתמשים בבאק צ'וי לרוב במרקים כמו פו ו-ראמן. אבל למעשה, הוא יכול לשדרג כל מרק כפרי (כלומר: מרק לא טחון).
אני הוספתי אותו למרק בורשט פעם אחת והוא ממש שדרג (בכל זאת, קרוב משפחה של הכרוב) ואפילו במרק עוף הכי רגיל ומנחם הוא יכול להוסיף רעננות כשמוסיפים אותו 2-3 דקות לפני ההגשה.
במטבחי המזרח הרחוק הוא משתמש לעתים קרובות גם במוקפצים שונים, והוא גם נהדר בסלטי עלים לצד או בנוסף לעלי בייבי וחסה.
איך מתפעלים?
קצת כמו המנגולד, עלי הבאק צ'וי מגיעים עם גבעולים לבנים עבים אליהם מחוברים עלים ירוקים. הגבעולים צריכים 2-3 דקות בישול כדי להתרכך ולהישאר פריכים, העלים צריכים בישול קצרצר – 30 שניות והם כבר רכים.
יש מנות בהן מתאים לשים אותו שלם ויש מנות בהן עדיף להפריד בין הגבעולים לעלים – כל מתכון והסיפור שלו.
הנה שלוש מנות באק צ'וי שאני אוהב במיוחד, כאלו שמתקתקים בכלום עבודה ומוציאות ממנות את המקסימום.
באק צ'וי ואפונה סינית בשום ולימון
כאמור, לא חייבים להפגיז את הבאק צ'וי בטעמים אסיאתיים כדי ליהנות ממנו. כאן שידכתי לו עוד ירק שאני אוהב במיוחד – אפונה סינית, שתרמיליה פריכים וטעימים במיוחד. אם לא מצאתם או לא בא לכם על אפונה סינית, אז תפרחות ברוקולי קטנות, שעועית ירוקה (טרייה או עדינה מוקפאת) ופרוסות זוקיני/קישוא גם מתאימים.
יכולים להוסיף פסטה קצרה מבושלת (כמו פנה או פרפלה) לסיפור אחרי שהוספתם את מיץ הלימון והעלים ואז בכלל יש כבר מנה שלמה ומשביעה.
מתכון לבאק צ'וי ואפונה סינית בשום ולימון
3-4 מנות, טבעוני, 15 דקות זמן כולל
מצרכים:
2 ראשי באק צ'וי קטנים
1 חבילה אפונה סינית (או חופן שעועית ירוקה טרייה או מופשרת)
2-3 כפות שמן זית
2-3 שיני שום, קלופות ופרוסות דק
מיץ מרבע לימון (1-2 כפות)
קורט מלח
אופן הכנה:
- מפרידים בין העלים לגבעולים של הבאק צ'וי: חותכים עם סכין איפה שהלבן מסתיים והירוק מתחיל.
- את הגבעולים קוצצים לפרוסות דקות ואת העלים לרצועות ברוחב 1-2 ס"מ (הכי נוח זה להניח את הגבעולים והעלים אחד על השני ואז לקצוץ).
- מסירים את השפיץ עם הגבעול של האפונה הסינית.
- מחממים את שמן הזית במחבת רחבה.
- מוסיפים את פרוסות השום ומטגנים 30 שניות.
- מוסיפים את גבעולי הבאק צ'וי ואת האפונה הסינית, מטגנים מעל להבה גבוהה 2-3 דקות עד ריכוך קל
- מוסיפים 1/4 כוס מים, סוגרים את המכסה ומבשלים מכוסה מעל להבה גבוהה 2 דקות נוספות עד שרכים מעט אבל עדיין פריכים.
- מוסיפים את עלי הבאק צ'וי ואת מיץ הלימון, מערבבים כדקה או עד שהעלים מתכווצים. מתבלים במלח לפי הטעם ומגישים.
אנטיפסטי באק צ'וי
כמו ברוקולי, שעועית ירוקה ואספרגוס, גם באק צ'וי מתאים לאפייה מהירה בתנור – הוא לא צריך בכלל הרבה זמן, אבל החום של התנור הופך את העלים לפריכים כמו צ'יפס ואת הגבעולים לפריכים ועסיסיים. זו תוספת מעולה לעוף, טופו צרוב או דגים, וזו דרך נהדרת ליהנות מהירק הזה.
מתכון לבאק צ'וי בתנור
3-4 מנות, טבעוני, 5 דקות עבודה, 15 דקות זמן כולל
מצרכים:
4 ראשי באק צ'וי קטנים
2-3 כפות שמן זית
מלח
אופן הכנה:
- מחממים תנור ל-190 מעלות (מצב חום עליון תחתון, לא טורבו).
- חותכים את ראשי הבאק צ'וי לרבעים לאורך.
- מניחים על תבנית אפייה ומתבלים בשמן זית ומלח.
- מכניבים לתנור ל-10-13 דקות, עד שהעלים התייבשו ונהיו פריכים והגבעולים התרככו אבל לא לגמרי.
- מוציאים ומגישים מיד (העלים מאבדים מהפריכות שלהם די מהר).
Steam fried bok choy
זאת כנראה הדרך הכי מפוארת להכין את הירק הזה. שאלתי את הטכניקה מעולם הדים סאם – מתחילים בצריבה של חצאי באק צ'וי במחבת רחבה, ואז מוסיפים מים, סוגרים את הסיר ונותנים לאדים להמשיך לעשות את מלאכת הריכוך של העלים. אני אוהב להשתמש בה גם על כרוב ניצנים וברוקולי.
אם אתם מטורפים על ירקות כמוני אתם הולכים להתענג על המנה הזו, שנהדרת בפני עצמה (עם קצת מיץ לימון אם רוצים) או כתוספת להכל – ממאפי תפוחי אדמה ועד עוף בתנור.
מתכון לבאק צ'וי מטוגן-מאודה
2-4 מנות, טבעוני, 10 דקות זמן כולל
מצרכים:
2 ראשי באק צ'וי קטנים
2-3 כפות שמן זית
מלח
אופן הכנה:
- מחממים מחבת רחבה מעל להבה גבוהה 2-3 דקות בלי כלום.
- חוצים לאורך את ראשי הבאק צ'וי.
- שמים את שמן הזית במחבת ומוסיפים מעל מלח למחבת.
- מניחים את הבאק צ'וי עם הצד החתוך כלפי מטה (אפשר להוסיף עוד קצת שמן בשלב זה).
- צורבים 2 דקות עד שזהוב ואז מוסיפים 1/2 כוס מים.
- סוגרים מהר את המכסה, ומאדים (כלומר, ממשיכים לבשל מעל להבה גבוהה עם מכסה סגור) 2-3 דקות עד שהעלים של הבאק צ'וי התרככו והגבעולים גם התרככו אבל לא לגמרי.
- מוציאים ומגישים מיד.
רוצים באק צ'וי טרי ורענן?
החברים בעלה הביתה ארגנו לכם, קוראי הבלוג, הנחה מיוחדת של 7% על כל הזמנה שתעשו.
פשוט תזינו את קוד הקופון kitchencoach במקום המתאים בעמוד ההזמנה והמחיר אוטומטית יתעדכן לכם >> לאתר עלה הביתה
**לפני שמזמינים חשוב לוודא שאתם באזור המשלוחים שלהם – כרגע פועלים באזור השרון והמרכז, מפרדס חנה ועד תל אביב.
המתכון הופק בשיתוף עלה הביתה
הכנתם? איך יצא? ספרו בתגובות או בעמוד הפייסבוק =]
לעוד מתכוני ירקות:
פאד קפאו צמחוני
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
'פסטה' גזר ברוטב אליו אוליו
חמוציות יבשות, גזר, בצל אדום, תפוח ירוק או אדום, זרעי ציה, שקדים פרוסים. באק צוי הכל מאודה עם שמן סומסום כמה דקות. לערבב, חומץ מכל שהוא אני אוהבת חומץ קוקוס, רוטב סויה או רוטב אמינו קוקוס…יותר בריא, גינגר, חרדל גרגירי חריף, צילי פלקס, מייפל אמיתי, מלח, פלפל לערבב בקערה הכל…להוסיף לירקות המאודים לבשל עוד כמה דקות …טעים טעים…
היי אורין תודה רבה אחלה רעיון!
אורין! את החמוציות והתפוח הגזר והבצל -גם מאדים עם הבקצ'וי?
ועוז-מתכונים פצצה ! הרגע סיימתי לאכול בקצ'וי צלוי כמו שהסברת (על חמאה) ובסוף הוספתי ביצה מקושקשת -אחת ה"חביתות " הטעימות! תודה !!!!
תודה על המתכון. יצא מעולה
בשמחה רבה מירי!
איזה פוסט מעולה! מרענן, קל ופשוט כמו שאני אוהבת, וסוף סוף מישהו לא מפחד מהבק צ'וי המופלא הזה. תודה על עוד פוסט משגע וד"ש לחברים בעלה עלה.
תודה רבה עפרי היקרה!! שמח שאהבת
מגניב 🙂 תודה! עכשיו אני יכול לקטוף את הבאק צ'וי ששתלתי ולהנות ממנו
נהדר =] בשמחה ובכבוד רב!
האם הפרחים של פאק צוי אכילים?
כן
אני רק מבקשת להבין למה הבוקר צ'וי כל כך יקר???? גם שאר סוגי העלים נוראאאאאא יקרים למה?!!!?
היי אמי
לכל מי שמייצר דברים במדינה הזו יש עלויות: עובדים, זריעה, טיפול בחממות, אריזה, ריסוסים, פחת
(ראשי בוק צ'וי שחרקים טיפה אכלו ואי אפשר למכור אותם, לא בגלל שהם לא טובים למאכל, אלא כי הלקוח יחשוב שיש בהם משהו לא בסדר ולא יקנה/יתבאס עליהם)
החשמל, המים, הארנונה ושכר הדירה פה יקרים וכל מי שמשלם אותם חייב להתאים מחירים כדי לעמוד בעלויות.
אתמול הייתי בשוק בירושלים וגם שם צרור תרד עלה 15 ש"ח.
ושאלה נוספת שצריך לשאול בסוגיה זו היא האם זה באמת יקר, או שאנחנו הורגלנו לשלם מחיר זול שבא על חשבון משהו אחר (יכול להיות למשל שזה זול כי פיצצו את זה בריסוסים ואז לחקלאי לא היה פחת והוא היה יכול למכור בזול יותר ועדיין להרוויח).
הי עוז
הכנתי את המנה הראשונה, עם שעועית ירוקה טריה. שניהם מחקלאי אורגני ושניהם כבר בני כמה ימים…קצת שכחתי אותם במקרר.
בכל מקרה מכיוון שאני לא אוכלת שום שמתי ממש מעט אספטידה אם אתה מכיר, ואולי קצת יותר מדי מיץ לימון
בכל מקרה זה טעים אבל עם טעם לוואי מריר משהו.
יש לך רעיון מאיפה זה בא?
תודה
היי נוימי
האספדיטה כנראה תרמה למרירות, מודה שיש מעט מאוד חומרי גלם בעולם שאני לא מתחבר אליהם, היא אחד מהם.
האן ניתן במקום האפונה הסינית להשתמש באפונת שלג?
בטח=] זה בגדול אותו דבר
איזה פוסט כיפי!
למי שנמנע משום (משום מה.. 🙂 יש עוד אפשרות של השילוב הקדוש – סויה, שמן זית ולימון.
לוקחים כל ירק להקפצה – קישוא, כרובית, פטריות ברוקולי וכמובן בוק צ'וי, מקפיצים מעט בשמן זית (גם רגיל הולך), סויה מעל הכל ולימון בנדיבות. מידת עשייה של הירקות לפי טעם אישי.
*בסיר נפרד מבשלים פסטה (קטנה עדיף אבל גם פנה מצוין), אחרי שמוכנה, מכניסים מעט למחבת הירקות עם הרוטב, אפשר להוסיף עוד קצת סויה ולימון על הפסטה ולערבב. המנה משביעה וטעימה מאד. אחת האהובות עלי באופן אישי 🙂
היי מלי, תודה רבה על הרעיונות והמילים החמות
עז שלום,
רציתי לשאול לגבי המתכון הראשון – אשתמש כנראה באפונת שלג במקום באפונה סינית. איזו כמות (משקל) ממנה צריך?
תודה מראש!
היי סיון
אפונת שלג ואפונה סינית זה אותו דבר
היי. תודה רבה אולם איני יודעת לאיזה משקל הכוונה ב"1 חבילה". האם 200 גרם אמורים להספיק ביחס ליתר החומרים שבמתכון?
הכנתי את הבאק צוי בתנור כפי שהצעת, פשוט מעדן!!
שמחה לגלות את הירק הנפלא הזה. לחלוטין יכנס כעת כירק קבוע (אם כי יקר)
וזה הזמן גם להודות לך על המתכון לבטטות החלומיות בתנור
שמח לשמוע נופר! תודה רבה על המילים החמות
היי עוז
קיבלתי בארגז האורגני ראש באק צוי ע נ ק עם עלים עצומים. מה עושים אתו? כל המתכונים שציינת פה לא ממש מתאימים לו.
מקווה שציינה לאתגר 🙃
עוד מתכון:
לצלות באק צ'וי בווק. להוסיף: חצאי עגבניות שרי צלויות בתנור [תיבול שמן זית בזיליקום, מל"פ];
פסטה – סלילים או צינורות קצרים [אפשר לל"ג], קוביות טופו אפויות או מטוגנות, רוטב פסטו, צנוברים צלויים
תודה אהובה על השיתוף
שאלה.
מה הכי קרוב לבאק צ'וי, כדי אוכל להחליף אותו.
היי עוז. כמה טוב שאתה קיים. מקצר לי תהליכים ועוד ועוד.
תודה
בדיוק הזמנתי פעם ראשונה ואין לי מושג מה עושים עם זה
הרעיונות נראים מעולההההה
אגב- עלי בודק שולחים לכל הארץ בק צוי ב8 שח ללא עלות משלוח ( חוץ מעוד מלא דברים שווים..)
והכי כיף – שזה גידול על מיים בלי שום ריסוס (בלימודי בריאות טבעית שלמדתי למדנו שהם היחידים שלא מרססים בכלל) ועוד פלוס גדול-אין שום חרקים/ תולעים (אתם לא רוצים לדעת כמה תולעים יש בחסה רגילה–איכס!) ומי ששומר כשרות-זה ליגה! מומלץ בחום רב להזמין מהם את כל סוגי הירוקים https://aleybodek.co.il/
תודה , מתכונים נהדרים. אני ״מתה ״ על באק צ׳וי מאז שנכדתי שהיתהגרה בניו יור הכירה לי את הירק העדין הנפלא הזה.
שמח לשמוע!
הי עז, מה דעתך על טופו ביחד עם הבאק צ'וי והאפונה? יעבוד? מניח שצריך לטגן את הטופו קודם לכן אבל מתי להוסיף? והיית ממליץ להשרות את הטופו במשרה לפני?
בהחלט אפשרי
הייתי מטגן הנפרד ומרבב
מרינדה זה טעם אישי
אישית אני לא משרה
אפשר לשלב עלי תרד ביחד עם הבקצ׳וי ? או שתוכל להפנות אותי לתבשיל כזה ?
אפשר בהחלט
שניהם מתבשלים מהר
היי עז 🙂 הכנסתי בזה הרגע באק צ'וי חתוך לרבעים לתנור. איך אתה ממליץ לנקות אותו? הייתי חייבת מעט לפרק את העלים הגדולים כדי לנקות אותו כראוי מחול אבל אני רואה בצילום שלך שהרבעים נשארים שלמים 🙂
היי אימרי
זה מאוד תלוי ממי קונים, יש מקומות שמוכרים באאק צוי בגידול הדרופוני ואז אין חשש לחול, ויש שמוכרים בגידול על אדמה ואז אכן צריך לפרק כדי לנקות אותו לגמרי
ממליץ על הבאק צ'וי של כרמלים אם מצליח להשיג הוא מאוד נקי וגדל על מים
אויש, זה נראה בריא מדי עבורי
שרק על זה תגידי אויש כל החיים
הכנתי באק צ'וי עם תרד ופטריות, יצא מעולה, תודה
שמח לשמוע
היי עוז!
אכלתי היום במסעדה מנת פתיחה של ירוקים מעולה-
ברוקולי, זוקיני, באק צ'וי ואפונת גינה בשמן זית ושום.
מנה פשוטה, לדעתי מטוגנת, וממש ממש טעימה. באיזו שיטה היית מציע להכין אותה כדי שהירקות יצאו קריספיים אבל גם מבושלים מספיק?
היי מיכל =]
לדעתי השיטה הייתה כמו של הבאק צ'וי החצוי כאן – שנצרב ואז מאודה, אפשר בהחלט להוסיף ירקות נוספים
היי עוז,
תודה רבה על המתכונים!
שאלה – אנחנו מזמינים סל אורגני וקיבלתי באק צ'וי מלא לכלוך.
יש דרך לנקות אותו כשהוא שלם כדי לעשות את המתכונים שציינת שדורשים לחתוך לרבעים?
בשמחה שירן!
לא ממש, עדיף להפריד לשטוף היטב ולהשתמש בעלים המופרדים