אנחנו בעיצומו של סגר מספר 3, ושאלתי אתכם אילו מתכונים תרצו שאכין כדי להנעים את זמנכם בין זום לזום. ביקשתם מתכונים קלים ומהירים, אז אשתף אתכם במתכון שהוא בעיני קיצור דרך מעולה: פסטה ברוטב בולונז טונה.
מתכון שתוך פחות מחצי שעה דואג לכם לסיר פסטה משפחתי, כיפי ומלא בטעם, בלי התעסקויות, סיבוכים או בישול ממושך. כזה שאפשר להתאים לטעמים שבני הבית אוהבים וגם הקטנים הולכים לאהוב!
ביום חמישי האחרון הכנתי את המנה הזו בסדנת בישול בזום שעשיתי בשיתוף עם יד מרדכי, והתגובות למנה בקרב המשתתפות והמשתתפים היו ממש מדהימות, אז ידעתי שאני חייב לחלוק אותו גם אתכם =]
את הרעיון קיבלתי מגל ממליה, בעל הבלוג פתיתים, ששיתף לפני מספר שנים מתכון לא איטלקי בעליל אבל טעים מאוד, וכאן אביא לכם את הגרסה שלי לרעיון.
לא באמת בולונז
אתחיל ואומר שהמתכון הזה הוא ממש לא רוטב בולונז קלאסי. בשבילו יש לכם מדריך מסודר ומלא שיארגן לכם רוטב מעולה ממש כמו באיטליה, ואפילו יש עבורו גרסה טבעונית.
>> רוטב בולונז אמיתי בלי קיצורי דרך
>> בולונז טבעוני עם עדשים ופטריות
אבל גם לי לא תמיד יש את הסבלנות לחכות שעתיים – שלוש לסיר בולונז אמיתי, ולכן, טוב שיש קיצורי דרך.
אני משתמש בטונה משימורים (אשתי ממש אוהבת), מוצרי עגבניות מוכנים ועוד כמה מגבירי טעם (טבעיים!) שעוזרים לקבל סיר עשיר וטעים בכלום זמן.
צפו: איך מכינים פסטה ברוטב "בולונז" טונה – כל שלבי ההכנה בסרטון
מתחילים לבשל!
אני מתחיל בטיגון של שום, בצל, וגבעולי פטרוזיליה. איטלקים אמיתיים ממש לא נוהגים לערבב שום ובצל, אבל אנחנו לא באיטליה וזה לא בולונז אמיתי. את גבעולי הפטרוזיליה יש רבים שזורקים, אני דוגל בניצול מקסימלי של כל חלקי הירק, אז אני בהחלט אשתמש גם בהם.
לאחר טיגון קל אני מוסיף את הטונה לטיגון של 2-3 דקות לפחות – שלב הטיגון חשוב כי הוא עוזר לנטרל את הריח הדגי של הטונה וגם מפורר את הטונה לסיבים.
ככל שהטיגון יהיה יותר יסודי הטונה תרגיש יותר בשרנית. אל תדלגו על השלב הזה – אם יש תזרקו אותה לרוטב רותח יהיה לכם ניחוח חזק של דגים.
כשהטונה מטוגנת אני מתחיל להפגיז בטעמים:
רסק עגבניות נותן בסיס טעם נהדר, רוטב סויה מעמיק את הטעמים ומוסיף אומאמי, חומץ בלסמי (שהוא בעצם תירוש שעובד אידוי ממושך מאוד, אבל זה כבר כתבה אחרת) מוסיף עוד מימד טעמים ונותן ניחוח נהדר של יין.
רוטב הסויה והבלסמי הם תוספות שעוזרות לנו לקבל טעם של בישול ממושך בלי בישול ממושך. אפשר להשמיט אותם, אבל זה יהיה פחות "בולונזי".
כשאני רואה שהנוזלים נספגו בטונה אני מוסיף אורגנו מיובש בשביל הניחוח (אפשר גם טימין ואפילו 2 עלי מרווה), ואז נכנס רוטב עגבניות מוכן – השתמשתי ברוטב פומודורו של יד מרדכי, שמכיל בצל, שום ועגבניות איטלקיות בשלות.
הוא מיוצר במפעל ותיק בעיר פארמה בצפון איטליה, שעובד עם עגבניות קיץ משובחות בלבד, והמוצר עצמו נהדר ונוח לשימוש. אתם יכולים לשים גם פאסאטה או עגבניות מרוסקות רגילות.
לאחר מכן אני מוסיף גם עגבניות טריות (אני אוהב לבנות שכבות של עגבניות במתכונים שלי), מבשל את כל הסיפור 2-3 דקות וזהו, יש רוטב שמוכן לקבל את הפסטה!
לפני שאתם שואלים:
- טבעוני: מחליפים את הטונה ב-2 סלסילות פטריות פרוסות דקדק. בשלב הטיגון מטגנים את הפטריות 10 דקות עד שהן מתרככות ותחתית הסיר נקייה מנוזלים.
- ללא גלוטן: משתמשים ברוטב סויה ללא גלוטן או משמיטים את רוטב הסויה, משתמשים בפסטה ללא גלוטן.
- הרוטב הזה מתאים במיוחד לפסטות קצרות, ויעבוד טוב גם עם לינגוויני/פטוצ'יני/פפרדלה. לטעמי ספגטי פחות סוחב אותו טוב.
- תרגישו חופשי להחליף את הפטרוזיליה בבזיליקום (כולל השימוש בגבעולים). אם לא בא לכם על אורגנו מיובש – תשמיטו.
- אפשר להוסיף לרוטב זיתים מגולענים, קוביות חצילים אפויות, פלפלים קלויים וגם עגבניות שרי.
מתכון לפסטה ברוטב בולונז טונה מהיר
4-5 מנות, חלבי/פרווה (אם משמיטים את הגבינה), 20-30 דקות זמן כולל
מצרכים:
ירקות:
1 בצל בגודל בינוני, קלוף
5-6 שיני שום, קלופות
1/2 צרור פטרוזיליה
2 עגבניות טריות
שאר המרכיבים:
1 חבילה פסטה קצרה (למשל: פוזילי, פנה, קונכיות, פרפלה)
2 חבילות טונה בשימורים (עדיף טונה בשמן)
3-4 כפות שמן זית
כפית אורגנו מיובש (או עלים מ-4-5 גבעולי טימין/אורגנו טרי)
2 כפות רסק עגבניות
1 בקבוק קטן (350 גרם) רוטב עגבניות/פאסטה (השתמשתי ברוטוב פומודורו יד מרדכי)
2 כפות חומץ בלסמי
2 כפות רוטב סויה
להגשה:
חופן שבבי צ'ילי מיובשים (רשות)
50 גרם גבינה בולגרית, פטה או פרמזן מגוררת (רשות)
אופן הכנה:
הכנות מקדימות:
- חותכים את הבצל והעגבניות לקוביות קטנות ואת שיני השום פורסים דק.
- קוצצים דק את הגבעולים של הפטרוזיליה (את העלים שומרים בצד).
- מסננים את הטונה מהשמן.
לפסטה:
- מבשלים את הפסטה דקה פחות מהוראות היצרן. מסננים ושומרים מעט ממי הבישול בצד.
לרוטב:
- במחבת רחבה ושטוחה שמים את שמן הזית, הבצל, השום וגבעולי הפטרוזיליה. מניחים מעל להבה גבוהה ומטגנים בערך 3 דקות, עד שהירקות התרככו מעט.
- מוסיפים את הטונה ומטגנים 2-3 דקות נוספות, עד שהטונה מפוררת היטב.
- מוסיפים את הרסק, האורגנו המיובש, רוטב הסויה והחומץ בבלסמי ומערבבים היטב 30 שניות.
- מוסיפים את רוטב העגבניות. ממלאים את צנצנת הרוטב 3/4 גובה במים, מנערים היטב ומוסיפים את המים לסיר. בוחשים היטב.
- מוסיפים את קוביות העגבניות הטריות. מערבבים היטב ומביאים לרתיחה.
- טועמים ומוסיפים מלח לפי הטעם (תתחילו בכפית שטוחה).
- מבשלים את הרוטב 2 דקות מעל להבה גבוהה.
- מוסיפים את הפסטה המבושלת לסיר עם הרוטב. מערבבים עד שהפסטה עטופה ברוטב – אם מרגיש סמיך מדי ניתן לדלל עם מעט מי בישול.
- קוצצים את עלי הפטרוזיליה ומוסיפים אותם למנה. מוסיפים גם 1-2 כפות שמן זית אם רוצים. מערבבים ומעבירים לצלחות הגשה.
- בהגשה ניתן להוסיף גבינה מגוררת ושבבי צ'ילי לאוהבי הפיקנטיות.
המתכון הופק בשיתוף יד מרדכי
רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר
לעוד מתכוני פסטה מצוינים:
לזנייה גבינות מושלמת
פסטה ברוטב רוזה בסיר אחד
פסטה ברוטב בולונז שתמיד מצליח
המדריך לפסטה שמנת פטריות מושלמת
פסטה ברוטב עגבניות וארטישוקים
תודה על המתכון המקסים!
יש לי בעייה כלשהי עם החומץ הבלסמי הקנוי.
האם ניתן להכין אותו בבית?
היי מוזי =]
זה עניין של כמה שנים להכין בלסמי אמיתי, יכולה לשים חצי כוס יין לבן במקום ולבשל עד שהוא עמכט נעלם (יחד עם הוספת הרסק)
למי שכמוני אוהבים טעמים חמצמצים ואף חמוצים:
> במקום להוסיף חומץ בלסמי, סחטתי מיץ לימון טרי והשקיתי את הטונה בשתיים או שלוש כפות ואת העלים הירוקים בכפית אחת או קצת יותר.
> במקום רוטב סויה (מלוח), בחרתי רוטב שמבוסס לא על סויה אלא על תמרינד (טעם פחות בוטה ושגרתי, וארומה מיוחדת, עשירה אבל מעודנת).
> ובהגשה, במקום חופן צ'ילי (חריף), קצצתי קצת (רק לחצאים\לרבעים), ופיזרתי מעל, חצי חופן צלפים.
נשמע מעולה!
הי עוז, כמה זה חבילת פסטה בגרמים (יש כל מיני יצרנים וגדלים בהתאם) וכנ"ל לגבי טונה.
היי אריקה
500 גרם לפסטה
טונה – 2 חבילות של 150-160 גרם כל אחת (לפני סינון)
מה אפשר לשים במקום הרוטב עגבניות? אני מעדיפה לא להשתמש ברטבים קנויים. והאם אפשר במקום חומץ בלסמי משהו אחר?
היי אסתי
אפשר להשמיט את הבלסמי
במקום הרוטב אפשר לשים פאסאטה – עגבניות מבושלות מסוננות
שימורי הטונה מסננים מהשמן או כל תכולת הקופסה בסיר?
מסננים את רוב השמן. אפשר להשאיר קצת
רק לידיעה כללית, אין דבר כזה פסטה בולונז וגם לא היה קיים מעולם..
ובעיר בולוניה לא מכירים ולא יודעים מאין זה נלקח…
לפני שנתיים בערך ראש עריית בולוניה אדון וירגיניו מרולה יצא קצפו והחליט שיותר לא תוגש פסטה לתיירים במסעדות.. לעומת זאת קיים נזיד בולונז (שזה משהו אחר לגמרי ) לכן כבוד ראש העיר החליט שיותר הנזיד הזה לא יוגש עם פסטה במסעדות…
היי אנטוניו, תודה על ההעשרה
כמובן שיודע וגם כתבתי שהמתכון הזה הוא לא באמת בולונז
הכפלתי את כמות הטונה והוספתי קוביות חצילים כמו שהצעת. יצא ממש נהדר! מתכון קליל וטעים,תודה! 🙂
שמח שאהבת!
עוז שבוע טוב…מה שלומך?.
אני רואה המון בשלנים ביוטיוב…(אין לי פייסבוק או אינטגרם וגם זה בסדר)
אתה היחיד שאני כותבת לו תגובה.
אתה מבשל יסודי..ויודע כל דבר מדוע צריך להיעשות חלק מהמתכונים הכנתי וחלק קראתי ולא הכנתי..וגם זה בסדר.
ההיות ואני טריפולטאית ומבשלת אורגינלי אני רואה איך אתה עובד
כל הכבוד לך.
תיצטרך עזרה אשמח לעזור.
תודה רבה אתי היקרה!!!
הכנתי עכשיו ויצא מושלם! תודה רבה!
כרגיל, כל מתכון טעים ומדויק להפליא..
יצא מושלם! הוספתי את הצילי כי חריפות הייתה כאן מאסט מבחינתי. תודה רבה.
שמח שאהבת! לגמרי זורם
שלום עז, תודה על מתכון נהדר- הפך לקבוע אצלנו.
האם אפשר להכין את הרוטב מראש ולהקפיא, או שלא מומלץ?
אין בעייה להקפיא עד חצי שנה
שמח לשמוע!