כל שנה, רגע לפני פורים, מתכנסת המשפחה של אמא שלי במטבחה של סבתא חנה להכין עוגיות בעבע – עוגיות תמרים עיראקיות מסורתיות, שמלאות בתמרים ובהמון אהבה. כבר שנים אני מבטיח לעצמי "לפני החג אתה מפרסם בבלוג את המתכון לבעבע של סבתא חנה", ועכשיו זה סופסוף קורה!
בזמן שכולם מכירים את אוזני המן (ממוצא גרמני-פולני), למעשה יש עולם שלם של מאפים מיוחדים למשלוחי המנות: מקרוד, מעמול, גושפיל ועוד, לכל עדה עוגייה משלה שמצטרפת למשלוח המסורתי של החג.
>> למה אוכלים אוזני המן בפורים?
עוגיות הבעבע במילוי תמרים, בעבע בתמר בשמן המקורי, הן מעדן ידוע של יוצאי עיראק. החיבור של תמרים למטבח העיראקי הוא עתיק מאוד, ומעיראק הגיעו לעולם תמרי המג'הול הבשרניים והאהובים.
אני אגיד מראש – זה מתכון שדורש זמן, סבלנות ועבודה עדינה. כאשר סבתא חנה מכינה את העוגיות האלו, היום יחד עם דודה שמחה, הן מפנות את אחר הצהריים ומגייסות כמה שיותר ידיים עובדות. אז לא להיבהל אם לוקח לכם הרבה זמן בפעם הראשונה שמכינים.
יוצאת מהמתכון כמות גדולה מאוד של עוגיות, כזו שבהחלט תספיק גם כדי לחלק לשכנים, למשפחה וכמובן, לצרף למשלוחי המנות.
המתכון היום מתפרסם במסגרת שיתוף הפעולה שלי עם המותג הפרטי של רמי לוי – יש למותג קמחים מנופים באיכות מצוינת (כולל מלאים בהם אשתמש במתכונים אחרים) וגם תמרים ללא גלעינים, ממש מושלמים ונוחים לעבודה, נקיים מאוד ו100% טבעיים (קניתי ישר 2 חבילות כי אני זומם עליהם לעוד מטעמים).
צפו: איך מכינים עוגיות בעבע בתמר – כל השלבים
לא באמת עוגיות
הצורה של הבעבע בתמר היא שטוחה, דקה ועגולה, ובמבט ראשון אפשר לחשוב שמדובר בעוגיות קלאסיות כמו עוגיות שבולת שועל, אבל לא כך פני הדברים. הבעבע מתבסס על בצק שמרים – כזה שאפשר למלא, לרדד ולעצב.
לסבתא חנה היה מתכון קבוע לבצק אבל בשנה שעברה הוא הוחלף במתכון לבצק עשיר יותר, עם שמן וביצים, כזה יכול לשמש גם ללחמניות או לחלות, והוא בהחלט מניב בעבע מעודנת ומעניינת יותר – ובו אני משתמש ביום.
לכל משפחה יש את המתכון והשיטה שלה, ואין באמת מתכון אחד שהוא נכון, אז זה המתכון שלנו ואם אצלכם מדובר במתכון אחר אשמח שתשתפוני בתגובות.
כל שלבי ההכנה של הבצק מסודרים לכם בסרטון מעל!
ענייני מילוי
כמו בבצק, לכל משפחה עיראקית יש את מתכון מילוי הבעבע לה. יש שמוסיפים לתמרים תבלינים כמו הל, בהרט וקינמון, יש שמוסיפים אגוזים ושמן.
סבתא חנה שמה רק תמרים וזה מה שאני עושה. שימוש בתמרים מגולענים חוסך המון עבודה. לעבודה מסודרת כדאי לגלגל את מחית התמרים לכדורים לפני שממלאים את המאפים, בעזרת ידיים רטובות (מסדרים את הכדורים בצלחת).
יצירת המאפים
היא דיי פריסטייל – צריך לבצוע חתיכה מהבצק, לשטח אותה, לדחוף פנימה כדור תמרים קטן ולשמור בצד, ככה מכינים מלא כדורים ממולאים, אותם מניחים על צלחות (שימו לב לשמור על מרווחים שלא יידבקו). כשסיימתם את המילוי ויש לכם מלא כדורים, צריך לטבול אותם בשומשום מצד אחד, ואז להניח על משטח מקומח ולשטח בעזרת מערוך.
שימו לב לשטח בעדינות, שהמלית לא תברח. זה לגמרי בסדר אם הראשונים לא יצאו מושלמים.
>> בואו לאינסטגרם שלי טעים שם מאוד =]
אחרי שיש לכם מספיק מאפים מרודדים כדי למלא תבנית תנור, עוברים על המאפים עם מזלג (כלומר – מחוררים אותם באקראיות בכמה מקומות) וזה יעזור להן להישאר שטוחות.
מכאן אופים ב-170 מעלות עד שהם מזהיבים, ובזמן שנגלה אחת בתנור עובדים על הנגלה הבאה.
שימו לב – במהלך האפייה הבעבע אולי יתנפחו לכם, ואתם רוצים אותם שטוחים. אז אם אתם רואים שהם מתחילים להיראות כמו פיתות באמצע האפייה, פשוט תוציאו את התבנית מהתנור, תשטחו את הבעבעים בעזרת תרווד ומשם חזרה לתנור להמשך אפייה.
לפני אתם שואלים:
- בסרטון הכנתי כמות כפולה של בצק. יוצאת כמות עצומה של עוגיות ולכן חציתי את הכמות במתכון כאן (ועדיין יוצא מלא).
- שילוב קמחים מלאים: אפשר להחליף 1/2 מהקמח הלבן בקמח מלא ללא שינוי במתכון.
- טבעוני: משמיטים את הביצה. עדיין טעים.
- ללא גלוטן: לא ניסיתי את המתכון עם קמח ללא גלוטן אבל מניח שיעבוד עם קמח רב תכליתי ללא גלוטן ללחמים.
- מליות אחרות: תשמעו. אפשר. וזה בטח יהיה טעים. רק קחו בחשבון שאף עיראקי לא מכין בעבע במילוי נוטלה, חלבה או פרג.
מתכון בעבע בתמר – עוגיות עירקיות במילוי תמרים
40 עוגיות, פרווה, שעתיים עבודה, 4 שעות זמן כולל
מצרכים:
לבצק:
1/2 ק"ג קמח לבן (אפשר לשלב חצי כמות קמח לבן וחצי קמח מלא/כוסמין)
25 גרם שמרים טריים או כף שטוחה (10 גרם) שמרים יבשים
3/4 כפית מלח דק
1/3 כוס (70 גרם) סוכר לבן או חום
240 – 300 מ"ל (1 – 1/4 1 כוסות) מים
1/3 כוס (80 מ"ל) שמן זית
1 ביצה גודל M
למילוי וציפוי:
500 גרם תמרים ללא גלעינים (תמרים בוואקום)
1/2 כוס זרעי שומשום
אופן הכנה:
יצירת הבצק:
- בקערה גדולה שמים את הקמח, השמרים, הסוכר והמלח. מוסיפים את כוס אחת של מים בהדרגה, ומערבבים עם היד (או במיקסר עם וו לישה במהירות איטית) עד שמתקבל בצק אחיד.
- מוסיפים ביצה ולאחר שהיא נטמעת בבצק מוסיפים בהדרגה את השמן (בהתחלה הוא ייספג מאוד לאט אבל בסוף הוא ייטמע בבצק). אם לא נוצר בצק אחיד, מוסיפים עוד 1/4 כוס מים בהדרגה.
- לשים 5-6 דקות (במהירות בינונית אם אתם מכינים במיקסר) עד שמתקבל בצק חלק ומעט דביק. מכסים את הקערה במגבת או שקית ניילון ומתפיחים במשך שעה, עד להכפלת הנפח.
יוצרים את הבעבע:
- אחרי שהבצק תפוח, מחממים תנור ל-170 מעלות (חום עליון תחתון, לא טורבו)
- מחלקים את התמרים בוואקום לכדורים קטנים בעזרת ידיים רטובות
- בוצעים פיסות מן הבצק, מגלגלים לכדור ומשטחים למעין פיתה.
- בכל פיתה שמים כדור מלית (ראו סרטון למעלה) ומהדקים סביב המלית את הבצק. סוגרים היטב.
- שמים את השומשום בקערה. טובלים את הכדורים בשומשום ככה שיצופו מצד אחד. אם השומשום לא נדבק מרטיבים מעט את הכדורים במים ואז טובלים בשומשום.
- מניחים כדור על משטח עבודה מקומח ובעזרת מערוך מרדדים אותו לעוגיה בעובי 1/2 ס"מ או פחות.
- ניתן גם לשטח עם כף היד או עם תחתית צלחת.
אופים:
- מסדרים 12 עוגיות בתבנית מרופדת בנייר אפייה ודוקרים במזלג מספר פעמים.
- אופים בתנור (170 מעלות) 12-18 דקות או עד שהעוגיות הזהיבו מעט אך לא השחימו. במהלך האפייה, אם רואים שהבעבעים מתנפחים, מוציאים אותן מהתנור ומשטחים בעזרת תרווד.
- בזמן שמגש אחד בתנור, מכינים מגש נוסף. יוצאים 3-4 מגשים.
- מוציאים ונותנים להן להתקרר לפני שמגישים. ניתן לשמור בקופסה אטומה במקרר שבוע או להקפיא עד חצי שנה.
המתכון הופק בשיתוף רמי לוי שיווק השקמה
רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר
לעוד מתכוני מתוקים :
קרמבל תפוחים טבעוני
מאפינס בננה ושבולת שועל
פנקייק טבעוני אליפות
מנגו סטיקי רייס כמו בתאילנד
תודה רבה, זכרונות ילדות…. עושה חשק להכין. הבעבע התעשייתי שנימכר (האופה מבגדד) יבש, מחניק ואין בו את הטעמים העמוקים של העשייה הבייתית המושקעת למרות פשטות המרכיבים.
אגיד לך איך יצא..
תודה רבה!
באמת הבעבע אצל האופה מבגדד תעשייתי ולא טעים.
מומלץ ללכת לקונדיטוריה של דוד ברחוב סלור 4 בפ"ת.
מטעמים עיראקיים עבודת יד כמו של פעם !!!!!
כולל בעבע מושלמים, חלקון (רחת לקום) בטעמים, מלפוף, טחינה מדהימה שדוד מכין ועוד ועוד מעדנים מדהימים.
אצלנו הבצק טבעוני:
עוגיות בעבע בתמר
החומרים:
1/2 ק"ג קמח (קמח כוסמין/מלא/חצי חצי מלא ולבן/לבן)
1 כף שמרים יבשים
1/2 כוס שמן
1/2 כפית מלח
3 כפות סוכר
1 כוס מים פושרים
לערבב בנפרד את כל החומרים היבשים.
בקערה נפרדת לערבב את הנוזלים.
ללוש היטב ביחד את חומרים היבשים עם הנוזלים.
מלית – גוש תמרים, אם קשה מעט אפשר לחמם במיקרו 20 שניות. להכין כדורי תמרים קטנים ולהניח בצד.
ללוש מהבצק כדורי בצק קטנים. לשטח בכף היד, להכניס פנימה כדור תמר לכל כדור בצק, לסגור הבצק, לטבול בשומשום ולרדת במערוך עג"י משטח רידוד.
להניח בתבנית על נייר אפייה ולאפות בחום של 180 מעלות עד שמשחים מעט. עניין של כ-10-12 דקות.
אם רוצים שיהיו קריספיים לרדד לעובי דק ולאפות בחום של 200 מעלות. להזהר שלא ישרף וישר להקפאה
תודה ששיתפת!
דפנה תודה. האם צריך להתפיח את הבצק?
לא, אין צורך להתפיח.
ככה זה עם בעבע בתמר וכך גם עם המסובסק בג'יבן.
המתכונן הזה אינו טבעוני, בנגוד לכתוב, משום שהוא מכיל ביצה.
תוקן
עוז תודה רבה לך על שיתוף המתכון הזה ובכלל . עבודה יוצאת מן הכלל.
נהוג גם להכין אוזני המן במילוי עם אגוזים והל. באם אתה מכיר ?תוכל לפרסם מתכון?
היי =]
בשמחה!
לא ממש מכיר האמת
נשמע כמו מילוי של מעמול
האם קמח כוסמין במקום החיטה יעבוד?
חצי קמח כוסמין יעבוד
וואוו נהדר !!! יבוצע !! תודה עז על ההשקעה
בשמחה רבה!
האם אפשר להכין עם קמח ללא גלוטן
חיובי, כל קמח ללא גלוטן ייעודי ללחמים
איך הופכים לללא גלוטן? באיזה קמח ממליץ להשתמש?
כל קמח ללא גלוטן ייעודי ללחמים
תודה רבה עוז. אתה עוזר להחזיר את המתכונים הנפלאים הללו.ועל זאת
תבורך! כך בדיוק הכינו אצלנו במשפחה בעבע בתמר. אני אנסה להכין.
אשמח לקבל לאימל עוד מתכוני שלך.
בשמחה! רושם אותך
עז היקר, תודה לך על המתכון הנפלא, אלו זכרונות ילדות עבורי🎊
בשמחה!
אצלנו מוסיפים חוויאג' לעוגיות לקמח…
המתכון והתזמון העלו זכרונות מבית סבתא…
ניסיתי, והבצק יצא נוזלי ודביק. הוספתי לא מעט קמח אחרי התפיחה ותוך כדי יצירת העוגיות עצמן.
כדאי להתחיל עם כוס מים אחת… ולהוסיף עוד רק אם צריך.
בסופו של דבר – היה טעים, ומעורר געגועים לסבתא ומשלוחי המנות
היי שי
תודה על המשוב! שמח שהסתדרת ואהבתם את התוצאה הסופית =]
מקבל את הערתך ועדכנתי את המתכון
היי עז
הכנתי עם חצי קמח כוסמין מלא וחצי קמח לבן.
העוגיה באיזור המילוי טעימה, אבל הבצק עצמו לא יצא טעים.
האם עלי לשנות משהוא במרכיבים האחרים ?
היי שימי
הבצק כאן הוא בצק של עוגיות עבאדי, לא אוכלים אותו בפני עצמו אלא בביס עם התמרים או טבול בתה
ראיתי מתכון עם חוויאג' לאפיה, שזה בטח כמו בהרט לאפיה. אתה לא הוספת. מה דעתך יוסיף/ יגרע?
היי טלי
כתבתי בהקדה יש המון תוספות אפשריות
התערובות אכן דומות
מוזמנת להוסיף זה עניין של טעם אישי, אני אוהב שהתמרים מורגשים ולא התיבול
היי עז, האם אפשר במקום שמן להמיס חמאה? או להשתמש בשמן זית? וגם, במקום אחר באתר באחת התשובות שלך במתכון אחר (אני חושבת שזה במתכון של הטבית) ענית לאחת הפונות עם המתכון לעוגיות וזה לא דומה בכמויות… אולי כדאי לבדוק? התחלתי להכין לפי מה שכתבת שם וכאן אני רואה שזה אחרת היחסים בין המרכיבים… תודה ושבוע טוב !
אין בעייה להמיר את השמן החמאה או שמן זית
המתכון כאן בדוק ויכולה לעבוד איתו
יש גם עיראקים אמיתיים שמכינים במילוי קוביית שוקולד מריר 😆.
פשוט להכין מעין לחמניות ממולאות בקוביית שוקולד וזה טעים טעים….(זאת התוצאה של 2 ק"ג של בצק חלקו עם תמרים, חלקו עם אגוזים וקוקוס (קלצ'ה) ושאריות הבצק לאחר שנגמרו כל המילויים עם שוקולד מריר)
טעים אין ספק 🙂
היי, דבר ראשון אני ממש נהנית מהמתכונים בבלוג,
כל כך מרתק אותי ללמוד על התהליכים ולא רק לקבל מתכון פשוט ולבצע בלי להבין:) תודה רבה!
יעבוד עם ממרח תמרים?
היי חני
תודה על השבחים
אכן יעבוד עם כל ממרח תמרים
היי עז, סליחה על השאלה האולי טיפשונית, זה אומר שאת התמרים והבצק אני מחלקת ל 40 יחידות? 500 גרם התמרים ל 40 כדורים?
בדיוק
אהלן עז
הביאו לנו בעבע מהקונדיטוריה של דוד ברחוב סלור 4 בפ"ת.
הבעבע שלו דקה דקה ורואים את המילוי דרך הבצק השקוף
היא גם פריכה יותר
הייתי רוצה להגיע לבעבע כזאת
מה השיטה? היתה כאן מישהי שאמרה לא להתפיח בכלל. נשמע הגיוני?
היי גולן
עברו היטב עם מערוך על הבעבע לפני האפייה והקפידו לשטח גם תוך כדי כשהיא בתנור