היום אני הולך להכיר לכם את אחד הירקות הטעימים ביותר שאתם פחות מכירים. קוראים לו ברוקומיני, והוא קרוב משפחה של הברוקולי. זה ירק עם טעם נהדר, מתבשל בקלות ויש מאות דרכים טעימות להכין אותו.
לפני שלושה שבועות סיפרתי לכם על זן הכרובית המיוחד שנקרא פיורטי, והברוקומיני מאוד מזכיר אותה, במובן הזה שהגבעול של הירק מקבל לא פחות כבוד מהתפרחות.
חצי איטלקי, חצי סיני
לפי דן כרמל, מנהל הגידול של חברת כרמלים, שמגדלת ומשווקת ברוקומיני, הצמח החל לגדול בארץ לפני שש שנים, והראשונים לגדל אותו היו ענת ויוסי ממשק אביתר שבכרם מהר"ל. כיום, חברת כרמלים מגדלת אותו בשדות שלה בערבה, ברמת הגולן ובמושב היוגב (אזורי אקלים שונים) וככה הוא זמין בארץ לכל אורך השנה.
הברוקומיני הוא הכלאה שבוצעה על ידי חברת זרעים יפנית בין הברוקולי (שמוצאו איטלקי) לבין צמח פחות מוכר בארץ שנקרא ברוקולי סיני/קייל סיני (בתאילנדית הוא נקרא קאנה, וזה צמח מעולה בפני עצמו, מגישים אותו בעונה במסעדת בית תאילנדי).
ההכלאה הזו הולידה ירק חדש עם תפרחות ארוכות יפות כמו של ברוקולי, ועם גבעול ארוך, דק ועסיסי, כזה שמאוד מזכיר אספרגוס בצורה ואפילו בטעמים (אפילו שהאספרגוס שייך למשפחה אחרת וגם יקבל כאן כתבה משלו).
בחו"ל הוא נקרא ברוקוליני, והוא נחשב להיט בקרב חובבי בריאות באוסטרליה, ארצות הברית וגם יפן. כמו הברוקולי, הוא מקור מצוין לויטמין C ו-ויטמין A, וכן מכיל כמויות יפות של סידן וסיבים תזונתיים. בבריטניה הוא נקרא Tenderstem והוא חביב על שפים ובשלנים ביתיים כאחד.
אני אוהב בירק הזה את נוחות השימוש, הרבגוניות ובעיקר את הטעם. מי שרוצה לבשל אותו, יגלה שאחרי 2-4 דקות של הרתחה קצרה הוא מתרכך אבל גם שומר יפה על הצבע שלו, וילדים קטנים מתים עליו (אצלנו בבית הילדון חיסל אותו בקצב יותר מהיר מאיתנו).
היום בחרתי להכין איתו שתי מנות שונות שמדגימות כמה הוא קל, כיפי וטעים.
איפה משיגים?
ברוקומיני ניתן להשיג בסניפי הרשתות יוחננוף, רמי לוי, סטופמרקט, קשת טעמים, נוי השדה, טיב טעם, פוליצר, וכן בחנות המשק של כרמלים במושב היוגב, בארץ ערבה ונגב בשוק הנמל בתל אביב, בבסטה של אבי בגבעתיים ועוד. בשבועות הקרובים הוא גם צפוי להיכנס לסניפי שופרסל. ברשימת נקודות מכירה מלאה (עדכני לתאריך 22.1.2020 ) ניתן לצפות בקישור הזה.
מארז ברוקומיני טרי של 200 גרם נשמר במקרר שבוע בקלות ולפעמים יותר (אבל הכי כדאי להשתמש כמה שיותר מהר). מחיר מומלץ: 14.90 ש"ח.
איך משתמשים?
ברוקומיני מעולה במוקפצים (לא צריך בישול מוקדם) בתבשילי קארי, במנות פסטה מהירות ועוד. אם רוצים לבשל אותו, הוא מוכן, כאמור, תוך 2-4 דקות של הרתחה. לאחר הבישול מומלץ להעבירו למסננת ולשטוף במים קרים.
חשוב לזכור שכל הירק אכיל, אז לא זורקים כלום ממה שנמצא במארז. אם הוא ארוך לכם מדי, פשוט חוצים אותו לרוחב. אין צורך לקלף את הגבעול. לפי דן כרמל, הברוקומיני מעולה גם לצלייה על המנגל, 1-2 דקות מכל צד.
ברוקומיני אפוי
הדרך הכי קלה להכין את הברוקומיני היא בתנור. 12 דקות על השעון בתנור חם והא יוצא פריך, שחום בקצוות, ומלא בטעם נהדר ועמוק. אפשר להגיש אותו פשוט עם מיץ לימון מעל או יחד עם יוגורט, טחינה או שמנת חמוצה.
מכיוון שחבילה אחת של ברוקומיני מספיקה לשני סועדים, הרחבתי את המתכון לשתי חבילות (ככה שיהיה לכם מגש מלא). אפשר להכין גם רק חבילה אחת ובמקום הפנוי בתבנית לשים ירקות שמתבשלים מהר כמו שעועית ירוקה, קישוא, כרוב ניצנים, עגבניות שרי וכולי.
חברים וחברות לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד
מתכון ברוקומיני בתנור
3-4 מנות (כתוספת), טבעוני, ללא גלוטן, 5 דקות עבודה, 20 דקות זמן כולל
מצרכים:
400 גרם (שני מארזים) תפרחות ברוקומיני
2-4 כפות שמן זית
קורט (בערך חצי כפית) מלח דק
3-4 פלחי לימון, להגשה
אופן הכנה:
- מחממים תנור ל-200 מעלות (חום עליון תחתון).
- שמים את תפרחות הברוקומיני על תבנית תנור עם נייר אפייה.
- מזלפים מעל שמן זית, מתבלים במלח ומערבבים.
- מכניסים לתנור וצולים למשך 12-14 דקות או עד שהתפרחות מזהיבות בקצות ומקבלות צבע ירוק כהה.
- ניתן להכין ארבעה ימים מראש.
ברוקומיני במחבת עם חמאת לימון (והופעת אורח של דניאל עמית)
רצה הגורל ובאותו יום בו עשיתי ניסויים קולינריים עם הברוקומיני קבעתי להיפגש עם חברתי הטובה דניאל עמית (שזכתה לתהילת עולם בזכות המתכון המעולה שלה לפסטה בסיר אחד, והיום מתחזקת חשבון עם יותר מ-110 אלף עוקבים).
בבוקר המפגש שלנו היא הכינה קציצות דגים מעולות ואני בחרתי לבדוק מה יקרה אם אני אכין את הברוקומיני בשיטת הטיגון-אידוי.
קוראים ותיקים וודאי יזכרו שהטכניקה הזו אהובה עלי במיוחד בכל מה שקשור לטיפול בירקות ירוקים (מעולה עם כרוב ניצנים). פשוט שמתי את הברוקומיני במחבת, טיגנתי קצת והוספתי מעט מים.
את המכסה סגרתי ואז נתתי לאדים לסיים את הריכו של הירק. משם טיפה חמאה (לא חובה) טיפה מיץ לימון וקיבלתנו מנת ירק שלפי דניאל היא "יותר טעימה מצ'יפס" =]
אפילו ארגנתי לכם סרטון ברור וקל שיהיה לכם קל לשחזר בבית. צפו:
מתכון ברוקומיני מוקפץ-מאודה בחמאת לימון
2 מנות, חלבי (אבל קל לטבעון)+ללא גלוטן, 10 דקות זמן כולל
מצרכים:
1 חבילה (200 גרם) ברוקומיני
1 כף שמן זית
20 גרם חמאה (אפשר יותר, לגרסה לא חלבית מחליפים ב-1-2 כפות שמן זית)
בערך 1/2 כפית מלח (לפי הטעם)
1-2 כפות מיץ לימון (מ-1/4 לימון טרי)
1/3 כוס מים
חופן שקדים פרוסים קלויים, להגשה (הוראות קלייה כאן)
אופן הכנה:
- שמים מעט שמן זית במחבת קרה.
- מניחים את הברוקומיני במחבת מתבלים במלח ובעוד קצת שמן זית מלמעלה אם רוצים.
- מדליקים את הלהבה בעוצמה בינונית-גבוהה.
- צורבים את הברוקומיני בערך 2 דקות, עד שהצד התחתון זהוב. מדי פעם מערבבים את המחבת עם כף עץ או מלקחיים.
- מוסיפים את המים, מערבבים מעט ומיד סוגרים את המחבת עם מכסה מתאים.
- מבשלים מעל להבה בינונית 2-4 דקות, עד שהגבעולים מעט רכים.
- מסירים את המכסה ומבשלים עד שכמעט כל המים התאדו מהמחבת
- מוסיפים את המיץ הלימון והחמאה, מערבבים עד שהחמאה נמסה.
- טועמים ואם צריך מוסיפים עוד מלח או מיץ לימון לפי הטעם.
- מגישים מיד יחד עם הרוטב, מעטרים בשקדים קלויים מעל.
- נשמר בקירור 3-4 ימים.
אשמח לשמוע מה אתם מכינים עם הברוקומיני! ספרו לי בתגובות
הכתבה הופקה בשיתוף חברת כרמלים
רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר
לעוד מתכוני ירקות:
כרובית ברוטב עגבניות שרי
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
הבטטות הכי טעימות בעולם
נשמע להיט….אצה רצה לרכוש ולהכין….
תודה רבה
בשמחה! עדכני מה חשבת עליו
מי שמגדל ברוקולי רגיל בגינת ירקות ביתית או קהילתית, יגלה שאם משאירים את שיחי הברוקולי באדמה אחרי שחותכים את ראשי התפרחת, השיחים מגדלים תפרחות קטנות ומאורכות שנראות בדיוק ככה. ואחרי שחותכים גם אותן השיח ממשיך לייצר תפרחות כאלה, כמה פעמים.
תוספת מעולה רותם תודה רבה!
אז אם מגדלים ברוקולי בגינה תדעו שהרווחתם בונוס על הדרך
(חקלאים שמגדלים ברוקולי לא משתמשים בתפרחות הנוספות האלו כי הן לא מסחריות עבורם)
היי,
התגובה שלך עשתה לי חשק גם לגדל ברוקולי בגינה – רציתי לשאול אם את מכירה אתר עם המלצות על צעדים ראשונים בתהליך הגידול?
…בינתיים הכנתי את המתכון של חמאת הלימון עם ברוקולי רגיל שהיה לי, חתוך לפרוסות לאורך. יצא נהדר! למדתי כאן את הטכניקה הזו ועשיתי איתה כבר כל מיני ירוקים, והיא קלה וממשששש טעימה
מצוין רותם =] שמח שאהבת!!!
אכן המתכונים עובדים גם עם ברוקולי רגיל
אני מאדה אותם "בעמידה" צפופים בתוך סיר קטן עם מי מלח, בגובה 3 ס"מ בערך.
אצל החקלאי שמגיע אלינו חבילה עולה 10 שח.
עז – עם כרובית אלמוגים ניתן לעבוד כמו עם ברוקוליני?
בשיטת טיגון אידוי?
באפיה בתנור בשלמותה?
באפיה בתנור – מפורקת?
תודה רבה לך על בלוג ייחודי, על הסברים מצויינים, על תבשילים נפלאים
ורדי
היי ורדית =]
תודה רבה!
בגדול, כן, זמני בישול שונים
יש כתבה נפרדת על כרובית אלמוגים בקישור כאן:
https://bit.ly/32LsrYs