דג לשבת של סבתא חנה הוא אחד המאכלים שאני ואחיותיי הכי אוהבים, שטעימה קטנה ממנו יכולה להחזיר אותנו ישר לילדות: תבשיל דגים עשיר, מורכב, חמצמץ ומתובלן בדיוק במידה, כזה שאפילו אנשים שלא אוהבים דגים מוכנים לנסות.
בזמן שאת הסלונה המפורסמת שלה סבתא חנה למדה להכין לפי מתכון שרץ במשפחה כבר דורות, המתכון הזה הוא לגמרי המצאה שלה, ואין דבר יותר טעים מלנגב את הרוטב הזה יחד עם חלה טרייה.
היא ראתה וטעמה תבשילי דגים של שכנותיה בנתניה, ומההסברים שלהם יחד עם האינטואיציה הקולינרית המפותחת שלה רקחה את המנה הזו, היא ממש קלה להכנה, מצרכים שיש בכל בית וטעם משגע ואני ממש לא משוחד (טוב, אולי קצת 😉 )
היא אומרת שהיא אפילו לא זוכרת מתי בדיוק בישלה אותו לראשונה, אבל מזה שנים רבות שהיא מגישה אותו בכל ארוחת שישי למרכז השולחן, כמנה ראשונה ביחד עם הסלטים אבל לפני הקובות ותבשילי הבשר של ארוחת השבת.
כבר הגשתי לכם בעבר מתכונים לדג מרוקאי לפי הספר, וגם חריימה טריפולטאי אמיתי, ולמתכון הזה קווים משותפים עם שניהם אבל הוא גם מובהק בדרכו הייחודית. מקווה מאוד שתהנו ממנו כמו שאצלנו במשפחה אוהבים אותו!
טעמים של דג לשבת
מתחילים בטיגון של שום – כמה שיותר – יותר טוב, ואז על ההתחלה נכנס המרכיב הסודי של סבתא חנה – לימון פרוס דק, עם הקליפה! נכון, כל המתכונים והמאמרים שקראתם על לימון אומרים לכם שלא משתמשים בכל הקליפה כי היא מרירה, אבל כאן, בפרוסות דקות, היא נותנת טעם מאוד מיוחד ועדין להפליא.
אגב, אפשר במקום לשים כף לימון כבוש קצוץ אם אוהבים ויש לכם בשלוף.
מיד אחרי הלימון נכנסים שלושה תבלינים שדגים מאוד אוהבים: פפריקה מתוקה, פפריקה חריפה וכמון, כף אחת מכל אחד (תרגישו חופשי לשחק עם הכמויות לפי העדפתכם האישית).
חשוב לטגן מעט את התבלינים בשמן, כדי לשחרר את הארומות שלהם, ואז מצטרף רסק עגבניות שגם אותו מטגנים טיפה.
אחרי שכל הריחות המשגעים עושים לכם נעים באף, מוסיפים מים ומלח בנדיבות, ואז חצי צרור כוסברה ופלפל אדום פרוס או חתוך לקוביות (אפשר גם להוסיף את הפלפל בהתחלה עם פרוסות הלימון, זה לא כזה משנה).
אחרי בישול קצרצר של 5 דקות יכולים להצטרף הדגים, וכאן אתם יכולים לשים כל דג שטעים לכם.
סבתא בדרך כלל שמה מושט ולפעמים גם נסיכת הנילוס, וכל דג לבן זורם פה: בורי, מוסר, לברק, דניס, ברמונדי ועוד. אתם יכולים גם לשים סטייקים של דג ולא פילה – רק קחו בחשבון שזמני הבישול יהיו מעט ארוכים יותר.
אחרי שהדג נכנס לסיר מצטרפת עוד נגלה יפה של כוסברה ויאללה לבישול. אם אתם לא אוהבים כוסברה (חבל, היא ממש חשובה למתכון) גם פטרוזיליה או נענע יעבדו פה טוב (עלים קצוצים גס מחצי צרור או נענע או כוסברה).
כשהדג מוכן אוכלים אותו ואז טעים בפה ושמח בלב!
מתכון לדג של שבת של סבתא חנה
3-4 מנות, פרווה, 10 דקות עבודה, 40 דקות זמן כולל
מצרכים:
2-3 כפות שמן (אפשר רגיל או זית)
3-4 שיני שום, קלופות וקצוצות דק או כתושות
חצי לימון טרי, פרוס דק (עם הקליפה, בלי הגרעינים)
1 כף פפריקה מתוקה
1 כף פפריקה חריפה (אפשר לשים יותר או פחות לפי הטעם)
1 כף כמון טחון (אפשר גם כפית)
1 כף גדושה רסק עגבניות
1-2 כוסות מים
1 צרור כוסברה, קצוץ גס
1 פלפל אדום, חתוך לקוביות גדולות
מלח, לפי הטעם
3-4 פילטים של דג טרי (למשל מושט, בורי, דניס, לברק, ברמונדי ועוד)
אופן הכנה:
- שמים את השמן והשום בסיר רחב ושטוח או בסיר בגודל בינוני.
- מטגנים מעל להבה בינונית גבוהה כדקה, או עד שהשום מפיץ ריח נעים.
- מוסיפים את פרוסות הלימון והתבלינים (פפריקה חריפה, פפריקה מתוקה, כמון) ומערבבים היטב.
- מוסיפים את רסק העגבניות ומערבבים היטב, מטגנים תוך ערבוב 20 שניות.
- מוסיפים את המים ובוחשים היטב כדי שכל הרסק יתפזר במים באחידות.
- מוסיפים 1/2 צרור כוסברה ואת הפלפל האדום.
- מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר ומבשלים מעל להבה בינונית 5 דקות.
- מתבלים את הרוטב במלח לפי הטעם (מתחילים במשהו כמו כפית שטוחה).
- מסירים את המכסה, מוסיפים לסיר את הדגים ומוודאים שהם מכוסים ברוטב (אם צריך מוסיפים עוד קצת מים).
- מניחים מעל הדגים את שאר הכוסברה הקצוצה, מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר ומבשלים מעל להבה בינונית-נמוכה 20-25 דקות, עד שהדג מבושל לחלוטין (הוא יהיה לבן בחלק הכי עבה של הפילה).
- במהלך הבישול מומלץ לנענע מעט את הסיר מצד לצד כדי שכל הדגים יכוסו ברוטב.
- ניתן להגיש את הדגים מיד (מומלץ בחום יחד עם חלה!) וגם לקרר ולהגיש יום אחרי.
- סבתא לא מגישה את הדגים עם תוספת מיוחדת, זו תמיד מנה בפני עצמה, אבל הרוטב הזה מעולה עם קוסקוס, אורז או וגם פירה.
רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה
לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט
לעוד מתכונים של סבתא חנה:
עלי גפן ובצלים ממולאים באורז
ערוק – לביבות ירק עיראקיות
סמבוסק במילוי חומוס ובצל מטוגן
אין עליך..
אני עשיתי את רוב המתכונים שפרסמת למעט ״כל ספר הכרובית״ אבל חלק כן
והכל טעים טעים ואסתטי מאוד
תמשיך כך
אולי קצת אפייה מתוקה???
תודה רבה אריאלה היקרה!
חיממת את הלב עם מילותייך היפות
אמשיך, לקחתי בחשבון בקשתך להמשך!
שבת שלום
אני מטגן את הפלפלים יחד עם התבלינים
אני בדרך כלל מכינה דגים חריפים טעימים, הפעם אמרתי לעצמי נראה אם יש משהו חדש מסקרן טעים יותר לקחתי את המתכון של סבתא שלך ועשיתי בדיוק אחד לאחד לאחר שסיימתי טעמתי ופשוט בר לי לבכות זה היה חמוץ מר ומלוח ולא טעים בכלל חבל על חומרי הגלם היקרים
היי אולגה
מצטער לשמוע שלא אהבת
אצלנו אוהבים את שילוב הטעמים אבל כנראה לחך שלך לא קלע
המון תבלינים. שלוש כפות של תבלינים יבשים זו כמות אדירה שמכסה את כל שאר הטעמים.
אתה בעל חושי איזון מאד מפותחים לאוכל, מה קרה פתאום?
היי אביטל, מצטט לך מהמהרכיבים.. :
1 כף פפריקה חריפה (אפשר לשים יותר או פחות לפי הטעם)
1 כף כמון טחון (אפשר גם כפית)
ככה סבתא חנה מכינה, מוזמנת לשים פחות תבלינים להבא.
אם אכפיל את כמות הדגים , להכפיל גם את יתר המצרכים?
היי יעל 🙂
שאלתי את סבתא
לא חייבת, העיקר שיהיה מספיק מים לכסות את בדגים
על האש!
נהדררררר
עז, אתה כזה אלוף!!!
תודה רבה על עוד מתכון שכנראה אהנה ממנו עוד הרבה 🙂
היי דניאלה 🙂
בשמחה רבה! כיף שאהבת
היי, נראה טעים מאוד, תודה!
בזמנו דיברת על תגובת מייאר.. האם אפשר גם כאן ואולי אף עדיף, לטגן ראשית את הדגים ליצירת התגובה ורק אז להוסיף את הנוזלים?
היי יואב 🙂
מחשבה יפה
עדיף בטוח לא, זה מתכון משפחתי שהוא ממש טעים ועם זה אני לא מתעסק 😉
דגים הם עדינים מאוד, וצריבה מוקדמת במחבת מספיקה כדי לבשל אותם לחלוטין – מה שאומר שבבישול עם הרוטב הם יתייבשו.
מציע לך להכין את המנה ולנסות להשחים 1-2 פילטים מראש במחבת, להוציא אותם ואז על זה לבנות את הרוטב. אשמח לשמוע איך יוצא
גם פה אני שואל עוז היקר האם אפשר במקום רסק עגבניות מקופסא לשים רסק עגבניות ביתי וטרי?
היי נתנאל
כשאתה מדבר על רסק עגבניות ביתי, אתה מתכוון לעבניות מגוררות ?
כן עגבניות מגוררות בעיקרון
עניתי לך בחריימה 🙂
טעים! הכנתי הערב. המון תודה עז על כל המתכונים, ותודה בשמי לסבתא חנה. 🙂
תודה רבה יובל! שמח שנהנית
יצא מעולה!
פעם ראשונה שהחמיאו לי.
יישר כח!
היי יעל 🙂
ממש שמח לשמוע! כיף ששיתפת 🙂
תודה
אין עליך ..המתכונים שלך מעלפים אחד אחד ..
עשיתי את החריימי את הסלונה ועכשיו את הדג הזה ..יצא מושלם ..ליקקו את האצבעות
בקיצור אני מכורה למתכונים שלך ואשמח לעוד מתכוני דגים של סבתות ?
היי גליוש 🙂
איזה כיף שהשלמת את הסט! שמח מאוד לשמוע שאהבו
תודה רבה על המילים החמות ולוקח בחשבון למתכונים הבאים שאצלם
היי עוז יקר, כל מתכון שלך שניסיתי התנחל לי באורח קבע במטבח:) תודה רבה!
האם אפשר כאן סלמון? יש לי פשוט בבית טרי ואני מחפשת מתכון טוב.
תודה, חנה
היי חנה!
תודה רבה 🙂 בשמחה תמיד
אין בעייה לשים כאן סלמון, טעים מאוד
היי עז חייבת להודות שמכל אתרי המתכונים למיניהם שלך משך אותי בטירוף .. הסברים מדויקים, כתבות כתובות כ"כ יפה והכי חשוב התמונות שמראות תהליכים, פתאום הפחד לבשל התפוגג תודה רבה לך!!!!
יש לי שאלה בנוגע לדג האם אפשר לשים חתיכות של דניס ולא פילטים? וכמה זמן בישול לתת להם כדי שיהיו עסיסיים ולא יתייבשו בכדי לאחר מכן לשים אותם על הפלטה לערב שבת ?
היי בת מלך 🙂
תודה רבה על המילים החמות! ממש כיף לשמוע =]
אפשר לשים חתיכות דג עם האדרה המרכזית (סטייקים). זמן הבישול פחות או יותר אותו דבר, תתחילי לבדוק אחרי 20 דקות שהבשר נפרד בקלות
אגב אפילו כדאי לשים סטייקים כי חתיכות כאלו מעשירות את הרוטב
היי עז,
מתכונים מעולים! את הדג המרוקאי הכנתי כבר כמה פעמים, וגם הילדים מאוד אהבו.
אם אני מכינה מדגים קפואים, אילו פעולות צריך לעשות לפני?
היי אפרת =]
שמח מאוד לשמוע!
את הדגים מפשירים לילה לפני במקרר, מייבשים טוב טוב במגבת ואם הריח מפריע אפשר להשרות בקצצת מיץ לימון (לא חובה, הריח נעלם גם ככה בבישול)
יצא מושלם!!! תודה על מתכון אליפות!?
היי יעל
שמח שאהבת! תודה על המילים החמות! כיף ששיתפת =]
היי,
המתכונים מעולים ביותר!!!!
רציתי לשאול.. בעלי קנה בטעות מוסר ים קפוא במקום אמנון… אפשרי במתכון הזה??
היי שיראל
תודה רבה! בהחלט מתאים
הי עוז,
אני חושבת ששמתי יותר מדי לימון והרוטב יצא מאוד חמוץ.. מה אפשר לעשות במקרה כזה?
היי נתניה
אפשר להוסיף מעט סוכר לאיזון
היי עוז, גם אני גדלתי בנתניה, זוכרת את כל בישולי השכנות של אמא שלי. מאד נהנית מהמתכונים שלך, תמיד טוב ללמוד ולהתעדכן, כל הכבוד…
תודה רבה שרה היקרה! =]
חמותי אומרת שנסיכת הנילוס זה סיפור אחר בטעמו ובבישולו. האם במתכון שפרסמת זה מתאים לנסיכת הנילוס סטייקים קפואים?
היי עדי =]
אין בעייה לשים נסיכת הנילוס
מתכון מהמם שאוכלים אצלנו בבית כמותו בכל לילות השבת
הצילומים וההשראה הולכים כאחד
המשך לחדש ולשמח את בית ישראל עוד שנים רבות
תודה רבה רבקה היקרה! שמח ממש לשמוע
כף כמון?? זה לא קצת יותר מדי?
יכול לשים גם כפית או חצי כפית
שמתי לימון בפרוסות דקות ויצא מר 🙁
היי קרן
אנחנו אוהבים את הטעם, מוזמנת להבא לוותר על הפרוסות ולשים רק מיץ
הכנתי כעת.
יצא מצוין.
תודה רבה
נ.ב. השתמשתי בד"כ סלמון
היי עז, תודה על עוד מתכון מעולה! רק עם המתכונים שלך יש לי אומץ להכנס למטבח.
שאלה- אם אני רוצה להוסיף גרגירי חומוס למנה, באיזה שלב להוסיף אותם?
היי רעות =] בשמחה!
גרגרי חומוס מבושלים מתאימים למנה, הייתי מוסיף יחד עם המים משהו כמו 3/4 כוס
היי
חוזרת לעדכן שיצא טעיייייייים! מאוד!
שמח לשמוע רעות!
תקשיב המתכונים שלך איכותיים ברמות. זה המתכון השלישי שאני עושה שלך. כולם יצאו טעימים מאוד וסחטו מחמאות! תודה רבה
אשמח לקנות ספר מתכונים שלך אם יש 🙂
שמח לשמוע אביה היקרה! שולח לך למייל
תודה. מכינה דג לליל שישי מדג סלומון. לילדים רצוי בלי עצמות. לעיתים רחוקות עם דג נסיכת הנילוס אבל לא מתלהבת.
עוז יש לך טיפ אחר מלבד דג סלמון ? כלומר בלי עצמות ?
אפשר לקנות אצל כל מוכר דגים פילה דג שניקו ממנו את העצמות. יכולים גם להסיר את העור אם תבקשי. מושט יהיה פה מצוין למשל