מתכון דלעת ערמונים בתנור

26 בפברואר 2020
דלעת ערמונים

דלעת ערמונים בתנור. צילום: עז תלם

אחד הירקות האהובים עלי הוא דלעת ערמונים. כשהיא יוצאת מהתנור שזופה מבחוץ ורכה מבפנים, מבינים למה היא זכתה לשמה: מרקמה בשרני יותר ויש לה ניחוח אגוזי עדין שהופך אותה למיוחדת מאוד בין כל שאר הדלעות.

לפני שבועיים זכיתי להיפגש עם לירן כוהנר, דוגמנית, פרזנטורית, אושיית אינסטגרם, בלוגרית אימהות (מחוברים להורים) ועוד שלל תארים, כולל מלכת היופי של ישראל לשעבר.

דלעת ערמונים

משקפי דלעת =] צילום: לירן כוהנר

היא משתפת בעמוד האינסטגרם השווה שלה המון טיפים לביגוד, עיצוב, סטיילינג וגם מתכונים (מעידה על עצמה בתור חובבת ירקות מושבעת), וכשדיברנו על מפגש משותף שאלתי אותה: איזה ירק תרצי שנכיר יותר? את התשובה כבר הבנתם, לפי הכותרת ?

פרי של קיץ

דלעת ערמונים היא אחד ממאות זנים שונים של דלעות. מקורן של כל הדלעות ביבשת אמריקה, אך דלעת הערמונים ייחודית בכך שהיא פיתוח ישראלי לזן דלעת אמריקאי שנקרא Acorn Squash. בשנים האחרונות היא זוכה לקהל אוהבים שהולך ומתרחב.

למרות שאנחנו תופסים ממנה, ומשאר הדלעות, בתור כוכבת של החורף, היא נמצאת בשיאה דווקא בשיא הקיץ, יחד עם שאר קרובי משפחה כמו האבטיח והמלון.

דלעת ערמונים

כדאי לבחור דלעות שמרגישות כבדות יחסית לגודלן. צילום: עז תלם

עם זאת, ישנם חקלאים שמצליחים לגדל אותה גם עכשיו ולהוציא תוצאות מצוינות.

אני ממליץ בחום לבחור דלעות ערמונים שמרגישות כבדות יחסית לגודלן. כשהן קלות יותר, זה מעיד על כך שהן בילו יותר זמן על המדף, איבדו הרבה נוזלים וסיכוי גבוה שתהיינה סיביות ויבשושיות במקום עסיסיות ומלהיבות.

חברות וחברים לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

דלעת ערמונים

מסדרים בתבנית ושולחים לתנור. צילום: עז תלם

איך מכינים דלעת ערמונים?

אפיתי את דלעות הערמונים בשיטת הבטטות הכי טעימות בעולם, כלומר חציתי לאורך, שמתי בתבנית משומנת עם נייר אפייה ושלחתי לתנור.

מכיוון שהייתה לי גם דלעת ערמונים אחת גדולה יותר (לרוב הן באות בגודל אגרוף, זו שקניתי הייתה גדולה פי 3), פרסתי אותה לפרוסות עבות לרוחב, ואז קיבלנו צורה יפה של פרח.

את התיבול השארתי הכי בסיסי שיש, רק שמן זית ומלח, אבל תרגישו חופשי להתפרע ולהוסיף עשבי תיבול יבשים כמו אורגני או טימין, שבבי צ'ילי ואפילו קינמון וג'ינג'ר/הל טחון.

את הדלעות אוכלים כמו שהן ואפשר גם למלא אותן, להגיש בהן סלטי עדשים, סלט טאבולה ועוד. בנוסף לדלעת שאפינו הכנתי עם לירן גם טאבולה כרובית שתעלה בקרוב לבלוג ותבשיל אורז אדום עם ערמונים ודלעת.

את הבשר של הדלעת האפויה אפשר לפרק ולהפוך לפירה טעים ועשיר (פשוט מועכים עם מזלג, אהוב במיוחד על ילדים!), אבל פייר, בעיני היא פשוט טעימה איך שהיא =]

מה אתם אוהבים להכין עם דלעת ערמונים? ספרו לי בתגובות!

דלעת ערמונים

אנטיפסטי כתום נהדר. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • אם נתקלתם בדלעת ערמונים לבנה/צהובה, אל תהססו להכין גם אותה באותה שיטה.
  • אתם יכולים לנסות לקלף דלעת ערמונים טרייה אבל זה מעייף ולא נוח. עדיף פשוט לאפות עם הקליפה ומקסימום להסיר אותה אחרי התנור.
דלעת ערמונים

טעים פשוט ככה. צילום: עז תלם

מתכון דלעת ערמונים בתנור הכי טעימה שיש

2-3 מנות, טבעוני + נטול גלוטן + מזין וטעים, 5 דקות עבודה, שעה זמן כולל

מצרכים:

4-5 יחידות דלעות ערמונים קטנות (או 2 גדולות)
קורט מלח גס או דק
3-5 כפות שמן זית

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-200 מעלות (טורבו או עליון תחתון, זה לא כזה משנה).
  • שטפים היטב את הדלעות.
  • מניחים את הדלעות השטופות על קרש חיתוך. דלעות קטנות חוצים לאורך, דלעות גדולות חותכים לרוחב לפרוסות בעובי 3 ס"מ בערך.
  • בעזרת כף או עם האצבעות מסירים את גרעיני הדלעת.
  • בתבנית עם נייר אפייה שמים חצי כמות משמן הזית ומפזרים את המלח.
  • מניחים את הדלעות, עם הצד החצוי כלפי מטה על התבנית, ומזיזים את הדלעות מעט כך שכל אחת תקבל ליטוף של שמן (אם אופים פרוסות דלעת, זה לא משנה איזה צד יהיה למטה).
  • מזלפים או מברישים שמן זית מהצד השני.
  • מעבירים לתנור ואופים 30-50 דקות (תלוי בגודל הדלעות והתנור שלכם), עד שהדלעות אפויות לחלוטין, רכות מאוד וזהובות מעט.
  • מוציאים מהתנור, נותנים להן להתקרר מעט ומגישים.
  • ניתן לאכול את הקליפה או לזרוק אותה.
  • נשמר בקירור חמישה ימים אבל הכי טעים אחרי היציאה מהתנור.
  • הערה לגבי מצב התנור: באפייה במצב טורבו הדלעות תיאפנה הכי מהר, אבל יש סיכוי גבוה יותר לשרוף, אז ממליץ למקם את התנור על חום עליון-תחתון ושיקח עוד כמה דקות.

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני ירקות:

המדריך: מה עושים עם ברוקומיני
תכירו את הפיורטי • כרובית חדשה ומעניינת
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
הבטטות הכי טעימות בעולם

שתפו:

32 תגובות

  1. אם אני רוצה להוסיף רוטב יוגורט כלשהו לדלעת ערמונים, על מה אתה ממליץ?

    • היי קרין =]
      הייתי קוצץ דק עלי נענע, מערבב עם יוגורט איכותי, מוסיף טיפה מיץ לימון ויש אחלה רוטב

  2. מורחים את פנים הדלעת בשמן זית מעורב בקינמון וסילאן. הכי טעים.

  3. הי עוז….ראשית סרטונים יפים ומגרים ביותר. לי יש הכרות רבת שנים עם דלעת הערמונים וזאת משום שבעלי ד"ר הרי פריס פיתח את הזן הזה של דלעת הערמונים. הרבה שנים לקח לו להגיע לכל המרכיבים : גודל, צבע, טעם עשיר, אחוזי סוכר גבוהים וכמובן זהו פרי עם אנטיאוקסידנטים ולכן גם בריא. אגב, גם בימיי החורף ניתן להשיג אותם מפני שהם פותחו כך שיוכלו לגדלם בחממות.יישר כוח!!! יפה

    • היי יפה היקרה
      כבוד גדול שאהבת!
      שמח מאוד לשמוע וללמוד, מסרי ברכותיי לבעלך יצאה לו דלעת נפלאה!

  4. כהרגליך בקודש, תמיד יוצא עם ”ביצת הפתעה”…הדלעת ירק/פרי כל כך אהוב שמתאים בכל צורה ובכל מצב. בדיוק כמו הגזר…. מתוק עם סילאן או דבש וצימוקים ואגוזים כמאפה או עוגת דלעת, או מלוח חריף, עם שום ובצל לבן/ירוק, או כטרשי טוניסאי, או כמרק לקוסקוס…אני משתמש בה כסלסילת הפתעות עם הקליפה לאורז מתובל עם נתחוני חזה עוף או פרגית בקישוט בצל ירוק ועשבי תיבול בתנור במעטפת נייר פרגמנט או כסף, זה פשוט מעדן.
    ומה שהכי כיף במשפחה הזו שאפשר גם לאכול אותם חי ללא בישול בכלל.

    אגב….קליפת הדלעת משמשת כמרפא לקנדידה ומכילה את רוב העושר הבריאותי ואני אוכל אותה כמבושלת.

  5. דלועים!! 🙂

  6. אני חוצה אותה לשני חצאים לרוחב. אופה אותה קצת ואחר כך ממלאת בבורגול עם גזר,כמון כורכום פלפל שחור מלח וקצת שמן
    ומכניסה לתנור.
    יוצא מעדן
    גם יפה לעין
    וגם טעים

  7. הי עז, יש דרך לדעת אם הדלעת צהובה או כתומה מבפנים? (הכתומות טעימות פי מיליון בעיני)

    • היי שירי =] לא מכיר דרך כזו

    • דלעות ערמונים, ככל שבשלות יותר גם כתומות יותר וכנראה גם מתוקות יותר. קשה להבחין מבחוץ, אז ליישן אותן כשבוע בבית (נראה לי שאפשר גם שבועיים, יש להן חיי מדף ארוכים ביותר). .

  8. קיבלתי מנגינה שח הבת שלי דלעת ערמונים ענקית.חילקתי בין בלשים ובימי.חתכתי לקוחות שמן זית מלח רוב סויה ולתנור.אחרי 45 דקות עוד קשה.

  9. היי עז,
    קודם כל- אתה באמת מלך! כיף לקרוא ולנסות מתכונים שלך, אחד אחד יוצאים פשוט מעולים.. לומדת מהבלוג שלך המון!
    אם אני רוצה להכין את הדלעת ערמונים בשילוב עם עוף בתנור (ואולי גם ירקות שורש נוספים) מה התיבול המומלץ לדעתך? קינמון וטימין מאוד עבד לי עם הדלעת לבד אבל האם יהיה טעים גם עם העוף?
    תודה מראש :))

  10. הי עוז, אני מכינה באותה דרך אבל עם כמה שידרוגים: מפזרת מעט סוכר חום על הדלעת אחרי שמרחתי אותה בשמן זית ומלח, מגררת פרמזן פנימה ומניחה בתוך כל דלעת עלה מרווה. כמה דק לפני שמוכן מכניסה כדורון מוצרלה לתוך כל מחצית דלעת. התוצאה אהובה מאוד על כל בני הבית

  11. היי, חושב שזה ישרוד הקפאה?

  12. היי עז,
    איזה מזל היה לי!
    סתם קניתי דלעת ערמונים. טוב, לא סתם, אבל קניתי בלי להחליט מה אעשה איתה.
    בטטות קניתי "בכוונה" להכין לפי המתכון שלך, סוף סוף.
    יצאו נהדר!
    תודה רבה 🙂

  13. מלכת הדלועים בעיני. אני מתבלת בשמן זית, יין לבן, מייפל אמיתי וטרגון, מלח ופלפל כמובן.מחלקת לרבעים ושולחת אותה לתנור עד שלהשחמה קלה וזהו.

  14. הי עז
    אני מכניסה בתוך דלעת הערמונים בצל בפרוסות או חצי בצל (בהתאם לגודל). התוצאה יפה למראה וטעימה מאוד כי הבצל והדעת משתלבים בטעם מתקתק עדין.
    אני עושה את אותו הדבר גם בדלוריות קטנות, גם שם התוצאה יפה וטעימה מאוד, אבל דלעת ערמונים היא היפה והטעימה ביותר.

  15. מירי גולן

    איזה יופי של מידע וטיפים מעולים. תודה גדולה.
    שאלה – יש דרך להקל בחיתוך דלעת הערמונים?

  16. מה הטמפרטורה המומלצת לאפיית דלעת הערמונים?

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial

הירשמו לעדכונים במייל








    שתפו: