אם יש מנה שמלווה אותה סכנת התמכרות, מדובר בהום פרייז – קוביות תפוחי אדמה פריכות ברוטב אדמדם שפשוט קשה מאוד להפסיק לאכול. מסעדות ארצנו עדיין (לצערי הרב) לא פתוחות לישיבה במקום, אז למה שלא תכינו בבית?
היום נלמד איך להכין הום פרייז מושלם, בגרסה שכולל אפיה בתנור במקום טיגון עמוק.
הגרסה המוכרת להום פרייז בישראל היא זו של השף חיים כהן, אותה הוא מגיש במסעדת דיקסי המפורסמת בתל אביב כבר יותר מ-20 שנה. אפשר לומר שהוא קבע את הסטנדרט הישראלי למנה – שמדברת על קוביות תפוחי אדמה ברוטב של חמאה וצ'ילי מתוק.
צפו: איך מכינים הום פרייז מושלם (כל השלבים)
עם זאת, בארצות הברית, כשאומרים הום פרייז הכוונה היא באמת לטוגני הבית, כלומר קוביות בתפוחי אדמה בתיבול ייחודי של המקום שמגיש אותן – זה יכול להיות תערובות תבלינים שונות, תבלין קייג'ון, אבקת שום ועוד.
כשעשיתי את הניסיונות הראשונים שלי להכין את המנה, אני מודה שהופתעתי כמה קל היה לשחזר אותה בבית, והיום, כשאני משתדל להימנע כמה שיותר מטיגון עמוק, בדקתי גרסה אפויה, ו-וואלה, יצאה לא פחות טוב ואולי אפילו יותר טעימה מהגרסה המטוגנת.
נתחיל? נתחיל
קודם כל בוחרים תפוחי אדמה – אני משתמש בתפודים בעלי קליפה אדומה, עדיף כאלו שכתוב על האריזה שלהם שהם מיועדים לטיגון.
זני תפוחי האדמה האדומים והלבנים שמגיעים אלינו, הצרכנים, משתנים לאורך השנה, אז יכול להיות שתקנו תפוחי אדמה לבנים והם יתאימו כאן בול, מניסיוני מצאתי שהאדומים פשוט עקביים יותר באחידות שלהם ולכן אני בוחר בהם.
את תפוחי האמה חתכתי לקוביות יחסית גדולות – וזה מכיוון שהן הולכות להתכווץ מעט במהלך האפייה (בגלל שהקוביות תאבדנה נוזלים), ואני רוצה שיהיה לי הרבה מרקם בכל הום פריי.
איך צורך לקלוף את תפוחי האדמה – חלק ניכר מהערך התזונתי נמצא בקליפה והיא גם נהיית מעט פריכה בתנור, אז באמת שאין שום סיבה להסיר אותה.
את קוביות תפוחי האדמה הרתחתי בסיר כמעט עד הסוף, כלומר עד שהתרככו אבל לא התחילו להתפרק.
לאחר מכן סיננתי ונתתי לתפוחי אדמה להתקרר (שלב זה חשוב כדי לקבל פריכות מקסימלית).
משם תיבלתי את תפוחי האדמה בשמן זית, מלח ופלפל, והלאה לתנור החם – 200 מעלות, עד שיקבלו הזהבה יפה (אבל לא ישחימו מדי!). התנור בעצם נותן לנו אפקט של טיגון בזכות הציפוי בשמן זית.
ועכשיו – לרוטב
הרוטב של ההום פרייז מכיל ארבעה מרכיבים, שכל אחד מהם מורכב ועשיר בזכות עצמו. מתחילים בחמאה (מי שטבעוני יכול לשים שמן קוקוס או שמן זית במקום), שממיסים בסיר יחד עם רוטב צ'ילי מתוק.
אני משתמש ברוטב צ'ילי מתוק של יד מרדכי, שיש לו מתיקות יחסית עדינה ומוצלחת. אני אוהב את זה שתוית המרכיבים שלו נקייה וברורה, והוא מעולה לא רק למתכון הזה אלא גם כמטבל, למוקפצים ועוד.
לחמאה וצ'ילי אני מוסיף פפריקה בשביל הצבע – מי שרוצה פיקנטיות יכול לשים פפריקה חריפה או מעושנת אם במקרה יש לכם.
כשתפוחי האדמה מוכנים וזהובים פשוט מערבבים עם הרוטב, טועמים, מוסיפים עוד מלח אם צריך ויאללה לאכול!
לפני שאתם שואלים:
- טבעוני: מחליפים את החמאה בשמן קוקוס או שמן זית
- ללא גלוטן: רוטב הצ'ילי של יד מרדכי עליו המלצתי לא מכיל גלוטן מבחינת המרכיבים שלו (ווידאתי עם טכנולגית המזון). עם זאת, מיוצר במפעל שאין לו התוויית אישור ללא גלוטן ולכן לא מופיע על התוית שלו אישור רשמי. אז במקום להוסיף רוטב מוכן ניתן להוסיף לחמאה: 2 שיני שום מגוררות/כתושות, כפית שבבי צ'ילי, 2 כפות סוכר, 3 כפות מים, כפית רסק עגבניות, כפית חומץ שאוהבים. את כל הנ"ל מערבבים היטב עם החמאה מעל להבה נמוכה עד שהסוכר נמס והתקבל רוטב אחיד.
- הכנה מראש: ניתן לבשל את תפוחי האדמה 3-4 ימים מראש, ואז לאפות ולערבב עם הרוטב לפני ההגשה. המנה הזו באמת הכי טעימה כשתפוחי האדמה יצאו חמים מהתנור, ישר נכנסו לרוטב ומשם לביס.
-
ורגע לפני המתכון: התחלתי להעביר סדנאות בישול בזום!
שמח לעדכן שהתחלתי להעביר סנדאות בישול בזום, מהמטבח שלי למטבח שלכם במגוון נושאים! מוזמנים להצטרף, אשמח לראותכם. מחיר לסדנה: 50 ש"ח בלבד (מחיר מיוחד לימי קורונה). כל הפרטים בקישור: סדנאות בישול בזום עם עז תלם
מתכון הום פרייז בתנור
3-4 מנות, חלבי (קל לטבעון), 15 דקות עבודה, שעה זמן כולל
מצרכים:
4-5 תפוחי אדמה בגודל בינוני גדול (או 7 תפוחי אדמה קטנים), ממליץ תפוחי אדמה אדומים
2-3 כפות שמן זית
כפית שטוחה מלח דק (ועוד לפי הטעם)
חצי כפית פלפל שחור גרוס (רשות)
3-5 כפות רוטב צ'ילי מתוק (השתמשתי ברוטב צ'ילי של יד מרדכי)
30-50 גרם חמאה (לגרסה טבעונית -מחליפים בעוד שמן זית או שמן קוקוס)
כפית פפריקה מתוקה, חריפה או מעושנת
אופן הכנה:
- מחממים תנור ל200 מעלות (מצב טורבו או חום עליון תחתון)
- חותכים את תפוחי האדמה לקוביות בגודל בינוני-גדול.
- שמים בסיר בגודל בינוני, מוסיפים מים קרים לכיסוי תפוחי האדמה ב-2 ס"מ.
- מביאים לרתיחה מעל להבה גבוהה.
- מבשלים, ללא כיסוי, מעל להבה בינונית, 15-20 דקות עד שתפוחי האדמה רכים אבל לא מתפרקים (בודקים עם סכין – היא צריכה לעבור דרך תפוחי האדמה בקלות).
- מסננים את תפוחי האדמה אל מסננת פסטה (בלי לשטוף את הסיר) ומעבירים לתבנית עם נייר אפייה.
- נותנים לתפוחי האדמה להתקרר 15 דקות לפחות (יוצאים יותר פריכים ככה).
- מוסיפים את שמן הזית, המלח והפלפל ומערבבים בעדינות.
- מכניסים לתנור (200 מעלות) ואופים 20-30 דקות או עד שמזהיבים יפה.
כשתפוחי האדמה מוכנים ועדיין חמים מכינים את הרוטב:
- בסיר בו בושלו תפוחי האדמה שמים את החמאה, רוטב הצ'ילי המתוק והפפריקה. מערבבים מעל להבה בינונית עד שהחמאה נמסה והתקבל רוטב אחיד.
- מוסיפים את תפוחי האדמה המבושלים (עם השמן שבו נאפו) ומערבבים בעדינות, עד לציפוי תפוחי האדמה ברוטב.
- טועמים ואם צריך מוסיפים עם מלח לפי הטעם.
- מעבירים לצלחת הגשה ומגישים מיד, יחד בצל ירוק/עירית קצוצה.
- ההום פרייז נשמרים בקירור 4-5 ימים, חימום מחדש – במיקרוגל.
הופק בשיתוף יד מרדכי
רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר
מחפשים מתכוני סלטים מצוינים?
סלטה משוויה עם פלפלים קלויים
סלט חצילים משובח
סלט כרוב מושלם
סלט טאבולה של אלופים
נראה מהמם וינוסה בהקדם למרות פוטנציאל ההתמכרות! תודה על המתכון והסרטון!
הארה בונה – אתה חייב לסובב את המצלמה שלך לצילום מסך מלא, צילום אורך לא אמור כבר להתרחש בימינו ובטח שלא כשמדובר בתוכן עם ויזואליות חשובה.
היי תום =]
תודה רבה! אני מצלם לאורך עבור הסטורי באינסטגרם, מקבל את הערתך ואערוך את הסרטונים שימלאו את המסך ויתאימו לצפייה לאורך בנייד
נראה מעולה, אני פחות אוהב רוטב צ'ילי מוכן אז האופציה ללא גלוטן לגמרי שווה בדיקה
ממליץ להוסיף למים הרותחים של תפוחי האדמה חצי כפית סודה לשתייה. מקפיץ את הרמה של הקריספיות, בכל מתכון של תפוחי אדמה בתנור
מעולה! בהצלחה!
הי.
איזה רטבים ללא סוכר יתאימו?
פסטו מדולל בחמאה?
בתודה איל
הי איל =] אפשר לשוט להוסיף לחמאה שום כתוש ושבבי צ'ילי וזה יהיה טעים
שאלה לגבי הוספת שמן זית אחרי הבישול, לא רואים בסרטון איך אתה גורם לכל התפוחי אדמה להיות מכוסים בשמן זית, אם אני מערבב אותם בקערה הם די נמעכים אחרי הבישול (גם אם אני ׳מקפיץ׳ אותם בקערה). אחרי שאתה מזליף כמו שרואים בסרטון, אתה מורח אותם עם מברשת?
תודה מראש ותודה על הבלוג המעולה ועל כל המתכונים בכלל 🙂
מקסים ומצוין! תודה על כל המתכונים , המדריכים וההסרטות , משבח אתהמטבח שלי.
ואולי חידוש אולי לא, אני משתמשת בצ'יפסר על אוויר חם ,(של פיליפס) עם טיפונת שמן זית , במקום תנור או טיגון,
יצא מעולה קרנצ'י בחוץ רך ונימוח בפנים ואח"כ כמובן הרוטב!
שוב תודה!
וגם אפשר להכין רוטב צ'ילי לבד בפעם אחרת.
בהחלט אפשרי! שמח שאהבת
ללא ספק זה טעים ברמות, אך כמות השמן בנוסף לחמאה היא פנומנלית…
עדיף טיגון קצר ספיגה בסקוטש ומיד לתנור ליבוש טוטלי….
ניתן כמובן להכין עם פחות שמן למי שרוצה. מה זה אומר ספיגה בסקוטש?
ערב טוב עוז,
המתכון שלך להום-פרייז נראה ממש מעולה, ובטח ישביע את רעבוננו בגל הקור הנוכחי:)
לכן, אני רוצה להכין אותו לסופ"ש הקרוב.
לגבי הרוטב: כתבת שאפשר להחליף את 30-50 גרם החמאה בשמן זית, אך לא ציינת בכמה כפות שמן זית מדובר.
אשמח לתשובתך.
תודה, נירה.
היי נירה – 2-3 כפות
כל הזמנים במתכון התארכו לי בפועל מאוד – בישול תפוחי האדמה בסיר לקח כ-35 דקות, והאפייה עוד יותר משעה.
שימו לב
היי נגה, תודה על המשוב, יש הבדלים בין עוצמת כיריים ועצמות של תנורים אז זה בהחלט אפשרי. העיקר שיצא לך טעים 😉
הכנתי כבר פעמיים בשבוע האחרון. מאד טעים. לקח קצת יותר משעה
תודה המתכון מאד מוצלח(:
הכנתי הערב יצא מעולה בזכות ההוראות המדויקות! תודה!
וואו, יצא חלום!
תודה!
בשמחה!
שלום עז, המתכון נראה מעולה!
האם אפשר לבשל את התפוחי אדמה ערב מראש, ולאפות ולשים ברוטב לפני ההגשה?
בהחלט אפשרי! העיקר שיהיו חמים ופריכים כשהם פוגשים את הרוטב
אפשר להוסיף בצל ופטריות? אם כן, באיזה שלב? תודה
היי עוז, המתכון יצא ממש טוב והיה מעולה!
אשמח לדעת אם ניתן להחליף את החמאה במחמאה ואם כן האם באותה כמות?
היי אורטל
אם זה מטעמי כשרות ממליץ לך להשתמש בקרם קוקוס/שמן קוקוס כפי שמוסבר בחלק של לפני שאתם שואלים
מחמאה זה מרגרינה שזה לא מוצר מומלץ
הכנתי ויצא להיט.
שמח לשמוע!
היי עז,
צריכה להכין כמות גדולה, אפשר להשתמש בקוביות תפו"א קפואים שיש בסופר?
אפשרי אבל המרקם שלהן הרבה פחות מוצלח מאלו שבישלת בעצמך
היי עוז,
נראה מעולה!
אם אני מעוניינת לבשל ולאפות כבר את תפו"א ולהכין את הרוטב מראש, לארוחה שהיא בעוד יומיים (לחג)
עדיף כבר היום אחרי האפיה לשים את הרוטב על תפו"א ואח"כ חג רק לחמם? או לשמור בנפרד את תפו"א ובנפרד את הרוטב, ולחמם ולהרכיב רק לפני ההגשה בחג?
תודה רבה על כל המתכונים הנפלאים!!
היי תמר
שמח שאהבת!
עדיף לחמם ולאחד כמה שיותר קרוב להגשה
אחרי כמה ימים ברוטב נהיה סמרטוטי משהו
דבר ראשון תודה על האתר 'תך,
אני משתמשת בו הרבה והכל כל כך טעים ומוסבר
שאלה
כרגע אני גרה בדירה זמנית בלי תנור,
האם לטגן את התפוא בשמן עמוק או בחמאה?
דבר שני צריכה לאירוע מחר בערב
מתי הכי מוקדם כדאי להתחיל להכין? הגשה בבר .
תודה רבה
היי דסי 🙂
תודה על השבחים
עדיף לטגן בשמן עמוק, חמאה תישרף לך ולכן אנחנו שמים אותה רק בסוף
יכולה לבשל את תפוחי האדמה היום, טיגון והוספה לרוטב כמה שיותר קרוב להגשה
הכנתי אתמול את המתכון הזה וזה אחד הדברים!!!
מעדן שאין כמותו!
ליקקנו את האצבעות!!
האמת, טעמתי בדיוק את זה במסעדה וחיפשתי ברחבי האינטרנט את המתכון המתאים, זה קלע בול!!!
תודה רבה אין מילים!
(רק בסוף המתכון כתוב הכמויות… חבל. לא הבנתי איפה הם, אז עשיתי לפי מה שחשבתי ואחכ ראיתי שעשיתי די קרוב)
שמח שאהבת רבקה! כל המתכונים אצלי בסוף
הכנתי את המתכון בתקווה שיצא כמו במסעדות…
ויצא טעים ברמות!!!
ההסברים מפורטים וברורים ואין אפשרות לטעות.
תודה רבה!
בשמחה רבה רבקה!
חחח
בטעות קילפתי…
אבשל ככה העיקר אוכל
אין בעייה לקלף פשוט יש יותר ערך צזוניי במנה אם לא קולפים