
כרובית סגולה היא ירק עונתי יפהפה, שזמין לתקופה של כמה חודשים קצרים בשנה – בעיקר בחורף ותחילת האביב. הנסיכה הסגולה נפלה במגוון מנות וכל עוד מקפידים לשמור על הצבע היפה והייחודי שלה – היא תיקח אתכם בדרך הבטוחה להתלהבות וקריאות התרגשות מכל הסועדים.
נשארו לנו השנה ממש כמה שבועות קצרים ליהנות ממנה, והפעם אלמד אתכם איך לגשת אליה, איפה היא מצטיינת וגם אשתף שני מתכונים קלים ושמחים איתה.
פרסום ממומן עם עלה הביתה

מאיפה מגיע הצבע הסגול?
בדומה לבן הדוד הכרוב הסגול, כרובית סגולה מקבלת את הצבע הסגול שלה מפיגמנטים ממשפחת האנטוציאנינים, משפחה מצוינת של תרכובות נוגדות חמצון עם שלל מעלות בריאותיות. כרוב סגול וכרובית סגולה הן מבין המקורות היותר נגישים וזמינים לנוגדי חמצון אלו, שנמצאים גם בפירות יער וענבים.
בניגוד לכרובית הלבנה, שנעטפת בשדות בעליה כדי לשמור על צבעה הבוהק, הכרובית הסגולה חשופה לשמש, משתזפת וכך מתפתח הצבע שלה. חשוב לומר שהפיתוח שלה הוא מהכלאה טבעית בין זני כרובית שונים (הכרובית בעצמה היא פיתוח של האדם מכרוב הבר).
ואם כבר מדבר על ערכים תזונתיים – כמו הכרובית הלבנה, היא מקור מצוין לסיבים תזונתיים, ויטמין C, וגם מכילה חומצה פולית, סידן, אשלגן ו-ויטמין A.
>> אוהבים כרובית? הזמינו את הספר שלי! עותק חתום עד הבית
צפו: טיפים לכרובית סגולה מושלמת
איך משתמשים בכרובית סגולה?
בגדול – כל עוד לא תרתיחו אותה (מה שיגרום לה לאבד צבע) – היא יכולה לעשות עכל מה שכרובית לבנה יודעת לעשות. זה אומר שהיא תצטיין טרייה בסלטים סטייל טאבולה כרובית (עם בצל ירוק, נענע ופטרוזיליה) או ישר בתנור – ואז כיף להגיש אותה עם טחינה/לאבנה/שמנת חמוצה – מה שטעים לכם. מתכונים בהמשך העמוד.
היא גם מצוינת בחמוצים שונים כמו טורשי, מחללה ומסייר, נותנת עניין בתבשילי קארי ומרקים והיא גם נהדרת במאפים כמו גראטן ומק אנד צ'יז.

ואיך הטעם? הטעם שלה מעט יותר אגוזי בעיני בהשוואה לכרובית הלבנה, אך זה באמת ברמת הניואנס – זה הבדל שקשה לשים לב אליו. צלייה בתנור או צריבה במחבת מעצימה את הטעמים שלה.
אפשר להכין ממנה קרם כרובית שיהיה בצבע ורוד סגול מעניין – אבל לדעתי זה ניצול לא נכון שלה – אפשר הרי לצבוע קרם של כרובית לבנה עם סלק ולהגיע לאותו גוון ופחות או יותר אותו טעם, אז אני מעדיף שלא לטחון אותה.

כל הירק אכיל
לא רק התפרחות – אלא גם הגבעולים שמקיפים את התפרחות, העלים והגזע (הגבעול המעובה).
אני אוהב לצלות הכל יחד בתנור, ואפשר גם להפריד – ואז הגזע עושה כל מה שקולרבי יודע לעשות (צלוי בתנור, פרוס דק לסלט), והעלים והגבעולים כל מה שסלרי יודע לעשות (בתבשילים, קציצות, מרקים ועוד).
איפה ומתי קונים כרובית סגולה?
את הכרובית הסגולה ניתן למצוא בשווקים מסביבות דצמבר ועד תחילת אפריל – תלוי מזג האוויר. את הכרובית בה השתמשתי כאן הזמנתי מעלה הביתה, שיש להם ירקות נפלאים ממש (קוד קופון kitchen coach נותן לכם 7% הנחה על כל הזמנה מהם).
למתכונים!

טאבולה כרובית סגולה
אתם כבר יודעים שאני אוהב טאבולה כרובית – המתכון שבו כרובית טרייה מחליפה בורגול הוא מנה מצוינת לכל מי שנמנע מגלוטן או רוצה להכניס יותר ירק לחיים או רוצה מתכון שיעזור להתמודד עם עודפי עשבי תיבול.
כל עשבי התיבול שיש לכם במקרר מתאימים, במיוחד פטרוזיליה, נענע ובצל ירוק.
בניגוד למתכון הקלאסי לטבולה כרובית אצלי באתר, כאן לא הוספתי אגוזים ופירות יבשים, הכוונה היא להדגיש את הטעם של הנסיכה הסגולה, ואני לא רוצה שמשהו יתחרה בה =]

מתכון טאבולה כרובית סגולה
4 מנות, טבעוני/פרווה, 5 דקות זמן כולל, נטול גלוטן
מצרכים:
1 כרובית סגולה קטנה (משקל 500 גרם בערך, אפשר גם לשים 5-6 תפרחות מכרובית בינונית)
1 צרור פטרוזיליה (כולל הגבעולים)
3-4 גבעולי בצל ירוק (החלק הלבן והירוק)
עלים מ-1/3 צרור נענע
מיץ מרבע לימון טרי, לפי הטעם (2-4 כפות)
4-6 כפות שמן זית
מלח דק (בערך 1/2 כפית ועוד – לפי הטעם)
אופן הכנה:
- חותכים את הכרובית לתפרחות בגודל בינוני.
- קוצצים היטב את עשבי התיבול.
- מגררים את הכרובית על צד גס של פומפייה, או לחלופין קוצצים היטב את התפרחות בעזרת סכין, עד למרקם של פיגוגים בגודל בינוני.
- שמים את עשבי התיבול הקצוצים והכרובית המגוררת בקערה. מתבלים את הסלט במלח, שמן זית ומיץ לימון לפי הטעם. מערבבים היטב ומגישים.

כרובית סגולה בתנור בטחינה
כאמור – צלייה בתנור מעצימה את הטעם של הכרוביות בכלל ובמיוחד את של זו הסגולה, אז כאן שידכתי אותה לעגבניות שרי וטחינה ביתית כדי ליצור מנת ירק נהדרת.
בקישוט הוספתי בצל ירוק ושקדים קלויים, יכולים לשים כל שילוב של עשבי תיבול טריים ואגוזים (למשל: פטרוזיליה+צנוברים, נענע+פיסטוקים, כוסברה+קשיו ועוד).

מתכון כרובית סגולה בטחינה
3-4 מנות, טבעוני, 15 דקות עבודה, 45 דקות זמן כולל
מצרכים:
1 כרובית סגולה (800 גרם) שטופה היטב
חופן עגבניות שרי צבעוניות, חצויות לאורך
2-3 כפות שמן זית
כפית שטוחה מלח
חופן שקדים קלויים, גרוסים או קצוצים גס
1-2 גבעולי בצל ירוק, קצוצים דק
טחינה ביתית (1/2 כוס טחינה גולמית מעורבת עם 2 כפות מיץ לימון, 1/2 כוס מים או יותר לפי מה שאוהבים וחצי כפית מלח)
אופן הכנה:
- חוצים את הכרובית לאורך ואז כל חצי פורסים לפרוסות גדולות בעובי 2 ס"מ (עם הגזע והעלים).
- מסדרים בתבנית עם נייר אפייה, מסביב מפזרים את עגבניות השרי החצויות.
- מזלפים מעל שמן זית בנדיבות ומתבלים במלח.
- אופים בתנור בחום של 200 מעלות 20-30 דקות, עד שהכרובית זהובה בקצוות והתרככה. מוציאים – אפשר להגיש חמים או לתת לכרובית להתקרר לטמפרטורת החדר ואז להגיש.
- בהגשה – מסדרים טחינה ביתית בצלחת, מעל מניחים יפה את הכרובית והעגבניות. מפזרים מעל בצל ירוק ושקדים גרוסים והיידה לשולחן.
לעוד מתכוני כרובית:
כרובית ברוטב עגבניות שרי

כרובית אפוייה בשלמותה
המתכונים שלך תמיד מחכימים ומגרים.
תודה
בשמחה ישראל! כיף שאהבת