כל שנה לקראת החג אני שואף לפרסם לפחות מנה אחת שתעשה שימוש מקסימלי בברכות של ראש השנה, והפעם הצלחתי לשים שש באותו מגש – של חזה בקר בתנור עם ירקות, מנה נהדרת חגיגית וצבעונית שמכינים בקלי קלות ?
חזה בקר הוא נתח נהדר, זול ונגיש, נמצא אצל כל קצב ובכל סופר. זהו בעצם החלק הקדמי של הצלעות (ההמשך של האסאדו). בארצות הברית הוא נקרא בריסקט (brisket), והוא הבסיס לקורנביף שנמכר במעדניות יהודיות או מוגש מעושן במסעדות ברביקיו ברחבי המדינה.
פרסום בשיתוף קוק אנד בייק
צפו: איך להכין חזה בקר בתנור עם ברכות החג
בעבר בבלוג סיפרתי לכם שאני אוהב להשתמש בו כשאני מכין כמות גדולה של בשר מפורק, והפעם הוא יהיה המנה העיקרית.
בניגוד לנתח הכתף, שבאמת מאוד קשה לפספס איתו, לחזה בקר יש נטייה להתייבש, ולכן חשוב לבשל אותו בחום בינוני נמוך (150 מעלות 3-4 שעות) – כזה שירכך אותו אבל ימזער את הסיכוי להתייבשות. אם זמנכם בידכם, אפשר גם ב120 מעלות ל4-6 שעות.
יחד איתו הוספתי כאמור ברכות חג: דלעת, סלק, כרישה וגזר בגזרת הירקות, והוספתי פנימה גם תמר ברהי (תמרים צהובים, אפשר לשים כל זן תמר אחר כמובן) ובהגשה גרגרי רימון.
אפשר לגמרי לשחק עם הירקות השונים, ואם מכינים את המנה מחוץ להקשר של ראש השנה שימו איזה ירק שורש שבא לכם בטוב – בצל, קולרבי, בטטה, שורשי פטרוזיליה/סלרי, תפוחי אדמה ועוד. בפסח אפשר ללכת על ארטישוק, סלרי וראשי שום ירוק.
כלי העבודה
את כל עבודת הבישול עשיתי בתבנית רוסטר – זו תבנית עמוקה שמתאימה לכיריים, שבעצם סוגרת לי את כל הפונקציות של הבישול וגם את ההגשה למרכז השולחן.
משתמש כאן במוצר שנקרא רוסו גריל שהזמנתי מאתר קוק אנד בייק הנפלא – שבא עם ציפוי נונסטיק, פסי צלייה בתחתית ומכסה מתאים לתנור (עד 180 מעלות). זו תבנית עמוקה ונוחה שנהדרת גם לעוף בתנור ורוסטביף.
תרשמו! קוד קופון oz10 מעניק 10% הנחה לכל האתר (כולל כפל מבצעים, למעט הרוסו גריל שנמכר במחיר מבצע של 199 שח. בהזמנת רוסו גריל עם קוד הקופון תקבלו סט סכיני סטייק שווה מתנה). ההנחה בתוקף עד 17.10.
טיפים להגשת הנתח
אני פרסתי את הנתח בעצמי אחרי הצריבה, ככה הפרוסות הזהיבו יפה באפייה.
אפשר לחלופין לעבוד עם חזה פרוס – לצרוב את נתחי החזה כמו סטייקים, להניח מעל הירקות ויאללה לתנור.
אפשרות נוספת היא לאפות את הנתח בשלמותו מעל הירקות – ואז תוכלו לפרוס אותו בעצמכם אחרי שהתקרר מעט , או לחלופין פשוט לפרק אותו בשולחן.
לפני שאתם שואלים:
- המתכון מתאים למגוון נתחים, גם אסאדו על העצם יעבוד כאן נהדר. אפשר גם להשתמש בחזה עם עצם (אבל אז שימו לב לקנות 400 גרם בשר למנה ולא 250).
- אפשר להכין מראש ולהקפיא. נשמר בהקפאה עד חצי שנה.
- יכולים להוסיף 1/4 כוס רכז רימונים לפני ההכנסה לתנור – זה ישדרג ממש.
- מוזמנים להוסיף עוד תיבול למגש: גבעולי טימין/רוזמרין טרי, שיני שום, תבלינים שלמים כמו מקל קינמון, תרמילי הל ועוד.
- לא חייבים לשים תמרים.
מתכון חזה בקר בתנור עם ירקות
6-8 מנות, בשרי, 20-30 דקות עבודה, 3-4 שעות זמן כולל
מצרכים:
לבשר:
נתח חזה בקר במשקל 1.5-2 ק"ג
2-3 כפות שמן זית
כפית מלח גס
לירקות:
2-3 ק"ג ירקות מתאימים לאפייה שאוהבים (ראו הקדמה). אני שמתי ירקות באווירת ראש השנה:
1 כרישה בגודל בינוני-גדול, שטופה ומנוקה היטב
750 גרם דלעת, קלופה אם משתמשים בדלעת חתוכה, אם קניתם דלעת שלמה לא חובה לקלוף
2-3 סלקים בגודל בינוני, קלופים
3-5 גזרים, קלופים
5 תמרים (רשות, אני שמתי תמרים צהובים)
2 כפות שמן זית
כפית מלח
1/2 כוס מים
להגשה:
גרגרי רימון טריים ו/או עשבי תיבול קצוצים שואהבים כמו פטרוזיליה/בצל ירוק
אופן הכנה:
- מתחילים בהכנת הנתח: מחממים תנור ל-150 מעלות (חום עליון תחתון רגיל, לא טורבו).
- מחממים מחבת רחבה או תבנית צלייה (רוסטר) מעל להבה גבוהה למשל 2-3 דקות בלי כלום.
- משמנים את נתח החזה מכל הכיוונים בשמן זית ומתבלים במלח.
- צורבים את הנתח מכל צדדיו 2-4 דקות מכל צד עד הזהבה יפה.
- מוציאים ושומרים בצד.
לירקות:
- חותכים גס את כל הירקות (גזר, דלעת, בצל, סלק). אם השתמשתם בדלעת שלמה, ראשית חוצים אותה ומוציאים את הגרעינים.
- מעבירים את הירקות לתבנית תנור עמוקה עם נייר אפייה או שמים בתבנית הרוסטר בה צרבתם את הנתח. מתבלים אותם בשמן זית ומלח ומערבבים בעדינות. מוסיפים גם את התמרים אם משתמשים.
- מוסיפים את המים (1/2 כוס).
שולחים לתנור:
- מניחים את הנתח הצרוב מעל הירקות (אם רוצים, אפשר לפרוס אותו אחרי הצריבה בעזרת סכין חדה).
- מכסים את התבנית בנייר אפייה ומעל אוטמים עם שכבה של רדיד אלומיניום או בעזרת מכסה מתאים (אם המכסה לא מתאים בדיוק, אפשר לשים מעליו עוד שכבה של נייר אפייה – חשוב שהתבנית תהיה אטומה).
- מכניסים לתנור (150 מעלות) ואופים 2.5-4 שעות או עד שהבשר התרכך לחלוטין והירקות התבשלו.
- בתחתית התבנית מצטברים נוזלים שיצאו מהבשר והירקות – אפשר בשלב זה להשאיר את התבנית ללא כיסוי בתנור עוד 20-30 דקות עד שחלקם מתאדים, או, אם השתמשתם בתבנית רוסטר, להעביר את הכלי לכיריים, להביא לרתיחה ולתת לרוב הנוזלים להתאדות (כדי שיהיה לנו מעין רוטב).
- חשוב לטעום את נוזלי הבישול ולהוסיף להם עוד מלח שיהיה טעים.
- ניתן להכין 3-4 ימים מראש.
- אם מכינים מראש ולא פרסתם את הנתח אחרי הצריבה, מומלץ לפרוס את הנתח אחרי שהוא התקרר מעט ואז הוא לא יתפרק לכם. לחלופין, אפשר לפרק את הנתח בעצמכם בהגשה.
- בהגשה, מעטרים בגרגרי רימון ובעשבי תיבול שאוהבים. ניתן לחמם מחדש את התבנית בתנור בחום של 180 מעלות, 20 דקות או עד שחם.
לעוד עיקריות לראש השנה:
אני נהנית מאד מהמתכונים שלך. אני לומדת מה כ"כ הרבה ובזכותם אני גם נהנית לבשל ואף זוכה להצלחה.
אני רוצה לשאול – בתמונה זה נראה שלא הסרת את שכבת השומן. עד כמה ההסרה של שכבת השומן (מטעמי בריאות) תפגע בטעם הבשר ו/או תגרום לייבושו.
המון תודה, נחמה
היי נחמה
השארתי יחסית מעל מהשומן היה הרבה יותר 🙂
עניין של טעם אישי, השומן מלמעלה בכל מקרה לא גורם לבשר שבפנים להיות יותר או פחות עסיסי. תסירי אם זה מפריע לך
העיקר שתקפידי על החום הבינוני באפייה כי זה מה שיכול לייבש
היי עז. כל כך אוהבת את האתר שלך. כל מתכון שקראתי עד כה – בינגו.
בדיוק יש לי נתח בריסקט גדול ויפה שאני רוצה להכין לראש השנה.
רציתי לשאול לגבי הכנה של המנה הזו בסיר נינג'ה גריל חשמלי. אני מניחה שזה אפשרי אבל לא יודעת אם אמורה לשנות משהו בזמן הבישול או במעלות.
תוכל לכוון אותי?
תודה רבה
היי מיכל
תודה על השבחים 🙂 לכבוד הוא לי
אין לי את המוצר אז פחות מכיר אותו
אם יש פונקציה של בישול איטי/חום נמוך זה מה שהייתי בוחר
תודה. גם לי לא היה אותו עד לפני שבוע 🙂
כמה נחמד שמקבלים מתנות מהעבודה מידי פעם.
ברשותך אכתוב את פונקציות הבישול, אם תחשוק בנפשך לכוון אותי יותר מדוייק זה יהיה לי לעזר:
Air fry
Dehydrate
Roast
Bake
בפונקציות הנ"ל זמן המקסימום הוא 4 שעות ובוחרים טמפרטורה כמו בתנור. המקסימום זה 260 מעלות.
יש פונקצייה נוספת שהיא Grill ולה יש אפשרות לבחור עוצמה (נמוך, מדיום, גבוה, מקסימום), וזמן הבישול הארוך ביותר שלה הוא 30 דקות.
המכשיר חדש לכן אני בניסיונות לפענח את צפונותיו יחד איתך.
לו היה לך אותו , מה היית בוחר?
תודה שוב. ולילה טוב בינתיים!
עוז תודה רבה על המתכונים וההסברים, תענוג כל פעם מחדש,
שנה טובה ומבורכת
בשמחה תמיד!
שנה טובה
היי עז. תודה על המתכון. אם אני בוחרת להכין את הנתח שלם ולא פרוס לאחר הצריבה, האם זמן הצלייה משתנה? איך אני יכולה לדעת שהנתח מוכן מבפנים?
היי שירי
אותו זמן
הנתח מוכן כשהוא מתפרק בקלות (אפשר לפרוס אותו בקלות והוא רך )
הי עז.תמיד נהנית לקרוא את ההסברים שלך. אם יש לי נתח יותר קטן, זמני האפיה יתקצרו? ובמתכון אחר שנתת לבשר מפורק המלצת להתאים את הסיר/תבנית לנתח כך שלא יהיה רווח? אז גם כאן ככה?כלומר אם הנתח שלי קטן והסיר גדול, עדיף תבנית?
תודה ושנה טובה
היי רונית 🙂
תודה רבה
זמן האפייה הוא דיי זהה כי זה נתח שדורש בישול ממושך.
הבשר המפורק היה מקרה אחר של בשר שנאפה לבד (אם יש הרבה חלל בתבנית הוא עלול להתייבש), כאן יש ירקות בנוסף אז הצפיפות בסיר פחות קריטית כי יש מספיק לחות
ובכללי אפשרי תבנית גם מה שבא לך
שלום, אפשר לעשות את המתכון גם עם כתף בקר ?
בהחלט!
הי עוז. האם אפשר אחרי הצריבה לבשל בסיר לחץ חשמלי ולקצר זמנים. אני מציינת שככה אני מבשלת את האסאדו מתכון שלך ויוצא מדהים.
בהחלט
שמח לשמוע!
בוקר טוב וחג שמח
האם אני יכולה להכין כך נתח אונטריב
כן, אותו מתכון בדיוק
חג שמח 🙂
הי עוז
אם אני מכינה עם צלי מספר 5 האם גם אז החום הוא זהה?
חיובי
מתכון מעולה
שמח לשמוע
היי עז,
נהנה מאוד להשתמש במתכונים שלך ובעיקר אוהב את ההעמקה והרקע סביב סוגי הבישול והמקורות שלהם , תודה!
כבר פעמיים מכין נתחים בבישול ארוך, והירקות נשארים קשים.
אחרי 4.5 שעות בתנור על 150-160 מעלות, השורשים והסלק עדיין קשים. וגם המתח לא מתפרק עדיין צמיגי, מה יכולה להיות הבעיה? התבנית אטומה עם נייר אפיה ושתי שכבות מהודקות של נייר כסף, ויש נוזלים בתבנית.
היי דן
נשמע שעשית הכל כמו שצריך. האיטום הוא החלק הכי חשוב במתכון
תנסע להעלות ל180 לעוד איזה שעה
היי.לא צריך להוסיף כוס מים על מנת בהירות התבשלו?תודה ושבת שלום
לא חובה, הירקות בעצמם הם 90 אחוז מים והם משחררים נוזלים
ricki.shufer@gmail.com
היי עז
אני עושה לא מעט מתכונים מהאתר והם מצויינים ומדוייקים.
הפעם הייתה לי נפילה, ועשיתי בול לפי ההוראות
הבריסקט (ממרעה הגולן) לגמרי התייבש.
מה יכול היה להתפספס לדעתך?
היי טליה
הרבה פעמים זה הנתח עצמו שלא מספיק עסיסי. בהנחה שהנתח התפרק לסיבים זה אומר שאת עשית את הבישול נכון – ואם הוא היה יבש זה כבר הנתח עצמו