טנזיה • תבשיל מרוקאי של פירות יבשים ואגוזים

מלכת המטבח המרוקאי. צילום: עז תלם

בזמן שתפריטים של מסעדות הולכים ונהיים יותר ויותר דומים (היוש פטה כבד, קרפצ'יו, שניצל, פרגית במרינדה), אני מוצא את עצמי יותר ויותר חוזר לשורשים. גם שלי (והנה המתכונים של סבתא חנה האהובה), וגם לאלו של חברים שלי, מגלה עוד על נפלאות הבישול המרוקאי, הטוניסאי, הערבי, כל הצדדים הפחות מיוצגים בתודעה הקולינרית העולמית, לטובת הטעמים של איטליה וצרפת עם פיוז'ן אסיאתי.

אחד התבשילים שנכנסו לאחרונה אלי הבייתה היא הטנזיה. כשהכנתי אותה למשפחה ביחד עם כבדי עוף וקוסקוס, התגובות נעו מ: "אממממממממממממממ טעים" ל"למה לא הכנת לנו את זה קודם?". זו מנה עשירה ומשביעה, אך במקביל קלה מאוד להכנה, והיום נכיר אותה יותר :]

תבשיל מפואר ומלא בטעם. צילום: אסף אמברם
תבשיל מפואר ומלא בטעם. צילום: אסף אמברם

מנה של שפע
טנזיה היא אולי אחד המעדנים הכי טעימים שיצאו מהמטבח של מרוקו. עם שילוב של פירות יבשים, תבלינים ואגוזים שמתבשלים יחדיו מעל להבה נמוכה, נוצרת הרמוניה של מרקמים וטעמים. חלק מהאגוזים נשארים פריכים, חלק הופכים לנימוחים ונמסים בפה, וטעמי הפירות היבשים מתעצמים ומתמזגים.

אפשר ליהנות ממנה כמו שהיא, או להופכה לרוטב לבישול של קוביות בקר וטלה, או לחלופין כרעי עוף. כאמור גם כבדים הולכים איתה מצוין.

מטגנים את הבצל בשמן על להבה גבוהה עד שהוא זהוב. לי זה לקח 12 דקות בערך. צילום: אסף אמברם
מטגנים את הבצל בשמן על להבה גבוהה עד שהוא זהוב. לי זה לקח 12 דקות בערך. צילום: אסף אמברם
מוסיפים (בלי חשיבות לסדר): אגוזים (4 סוגים ומעלה זה נחמד) צילום: אסף אמברם
מוסיפים (בלי חשיבות לסדר): אגוזים (4 סוגים ומעלה זה נחמד) צילום: אסף אמברם

את המתכון הזה קיבלתי מהבשלנית המוכשרת אילנה ארוש סוריאן, שציינה כי המרקם הסופי הוא בין ריבה לבין תבשיל – לא צריך להיות מוצק אך גם לא נוזלי מדי. אילנה גם הוסיפה למתכון (שלמדה מאמה) סילאן, שנתן עוד מימד של עומק וצבע.

שלושה מכל דבר (לפחות)
טנזיה היא מנה של שפע, ובהתאם מומלץ להשתמש בלפחות שלושה סוגי אגוזים. כל אגוז שאתם אוהבים יכול להיכנס: פקאן, לוז, ברזיל (שנשארים פריכים בסוף הבישול), מלך, מקדמיה יוקרתי, שקדים, ואפילו שומשום.

חברים וחברות לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

מקלות קינמון ופירות יבשים (כנ"ל, 4 סוגים) צילום: אסף אמברם
מקלות קינמון ופירות יבשים (כנ"ל, 4 סוגים) צילום: אסף אמברם

אותו כנ"ל במשוואת הפירות היבשים, לפחות שלושה מכל סוג, כשחמוציות מיובשות (ללא תוספת סוכר בבקשה) שזיפים ומשמשים (עדיף משמשים אוזבקיים) הם לדעתי בגדר חובה, ואליהם יכולים לחבור צימוקים, תמרים, תאנים, ועוד. חשוב להשתמש בפירות מיובשים ללא תוספת סוכר (ביוש אננס) מכיוון שבמנה יש הרבה מתיקות ואנחנו רוצים לשמור עליה בריסון.

למסיבת האגוזים והפירות מצטרפים תבלינים: כורכום טחון, שנותן צבע עמוק, ומקלות קינמון, שלוקחים את כל החברים ומעלים אותם ליגה. הקינמון בו השתמשתי הוא קינמון אמיתי (שקניתי מאיביי) – רוב הקינמון שנמכר לכם אינו קינמון, אלא צמח שונה שנקרא קשיה (קציעה בעברית), החלפה שהוכיחה את עצמה במנה הסופית, אבל ברור שגם הקינמון שאינו קינמון עובד פה

רוצים הסבר יותר מעמיק? הנה כאן>> קינמון אמיתי 

כורכום, שייתן צבע יפה. צילום: אסף אמברם
הוספנו גם כורכום, שייתן צבע יפה. צילום: אסף אמברם

המנה מתחילה בטיגון יסודי של בצל בשמן (הרבה פחות שמן ממה שרגילים לקשר למטבח המרוקאי), עד שהוא מגיע לשלב ההזהבה, בו הוא מתקתק ונימוח במרקמו.

קסמי הבישול האיטי
ואז מצטרפים כל השאר החברים, בלי שום חשיבות לסדר ההוספה. מוסיפים להם קצת כוס מים, מנמיכים את האש ונותנים לקסמי הבישול האיטי לעשות את שלהם. אם יש לכם איזה יין לבן פתוח (מהסוג היבש עדיף) אפשר לשים 1/2 כוס ממנו ולהשלים עוד 1/4 כוס מים. את הבישול עושים בבעבוע איטי למשך שעה, וזמן זה מספיק כדי ליצור מנת קסמים אמיתית.

ומה לגבי התוספות?
הטנזיה משודכת כמעט תמיד לקוסקוס, שגרגריו העדינים סופחים ומדגישים את כל עומק הרוטב, ובימי חג הפסח אפשר להגישה לצד אורז, פירה תפוחי אדמה או אפילו פירה בטטה בתור השותפים לחגיגה. או… שתכינו קוסקוס מקמח תירס !!

שלא בפסח, אפשר לגלגל את הטנזיה בתור עלי סיגאר ולאפות למעדן פריך שמזכיר בקלאווה או לשים פשוט בנדיבות על לחם. במהלך הצילומים אני נשנשתי ממנה עם כף.. מה לעשות זאת העבודה 😉

ולבסוף סיבוב של סילאן (בלי תוספת סוכר כמובן), ואז לבשל. צילום: אסף אמברם
ולבסוף סיבוב של סילאן (בלי תוספת סוכר כמובן), ואז לבשל. צילום: אסף אמברם

מתכון טנזיה, תבשיל פירות יבשים ואגוזים

5 מנות (כתוספת), טבעוני, קל, 10 דקות עבודה, שעה וחצי עד שאפשר לאכול

מצרכים:

3 בצלים בגודל בינוני (או 2 גדולים), קלופים פרוסים הכי דק שאפשר
2 כפות שמן זית
כף סוכר חום
חופן חמוציות
חופן צימוקים
6-8 משמשים מיובשים
6-8 שזיפים מיובשים מגולענים (שטופים)
חופן שקדים שלמים, לא קלויים (אפשר לשלב)
חופן קטן אגוזי מלך חצויים
חופן קטן אגוז ברזיל
חופן קטן אגוזי קשיו
4 כפות סילאן (עדיף ללא סוכר)
2 מקלות קינמון
כף שטוחה כורכום (אפשר לשים יותר או פחות לפי הטעם)
מלח ופלפל שחור

אופן הכנה:

  • שמים את הבצלים, הסוכר והשמן בסיר רחב ושטוח מעל להבה בינונית. מטגנים אגב ערבוב בערך 12 דקות, עד שהבצלים נראים זהובים.
  • מוסיפים לבצל את כל האגוזים והפירות היבשים וגם את הכורכום והקינמון. מזלפים מעל את הסילאן, מוסיפים 3/4 כוס מים ובוחשים בעדינות (בשלב זה אפשר לשים גם 1/2 כוס יין לבן).
  • מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים כשעה. כל 5 דקות בוחשים בעדינות ואם נראה שהסיר מתייבש מוסיפים מעט מים.
  • המרקם הסופי הוא בין ריבה לבין תבשיל – לא צריך להיות מוצק אך גם לא נוזלי מדי.
  • מתבלים את הטנזיה בסוף הבישול במלח (בערך כפית שטוחה) ופלפל שחור בנדיבות.
  • טיפ: בתחילת הבישול אפשר להוסיף פלפל חריף קצוץ.

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה

הכנתם? איך יצא?? ספרו לי בתגובות או בעמוד הפייסבוק

לעוד מתכונים לפסח:
פילאף אורז עם ארטישוקים ופול טרי
לביבות פראסה ומנגולד
סלט עדשים כתומות ותרד 
סלט וולדורף עם סלק וחזרת

שתפו:
הרשמה לקבלת התראות לאימייל
להודיע ​​על
guest

96 תגובות
הכי ישן
הכי חדש הכי הרבה הצבעות
משוב מוטבע
צפיה בכל התגובות
אלון

אהלן עז,
תודה רבה על המתכון המושקע, והאתר המצוין באופן כללי.

שאלה לגבי המתכון – זו פעם ראשונה שאני רואה מתכון של טנזיה שכולל בישול של האגוזים/שקדים כבר מתחילת התהליך ולא הוספה לקראת הסוף.

האגוזים לא מאבדים ממש מהמרקם שלהם כך?

אפרת

ראשית תודה על המתכון.
שאלתי היא האם אפשר להכין יום לפני ההגשה ולחמם לקראת ההגשה?

בתיה

שלום רב
ברצוני לשאול איך מגישים את הטנזייה.ליד התבשיל או עליו?ואם איזה תבשילים זה הולך?
תודה רבה

מיטל

מכינה עכשיו נראה סוף הדרך, תודה

דנה

נראה מעולה באיזה שלב אפשר להוסיף בשר? ועל מה אתה ממליץ?

פיני

רוצה לעשות רוצה מתכון. אמיתי מאשה שידעת בדיוק את התהליך. זה נראה קל אבל לא

דולי

המתכונים שלך מדהימים ואמח לקבל יותר מתכונים צימחונים

shlomit

הי, אפשר גם יין אדום?

מהמם ומושקע כרגיל. מתה על ההסברים המפורטים שלך. טיפ לשדרוג: מוסיפים ציר בקר כל פעם קצת תוך כדי בישול. הטעם עולה כמה דרגות למעלה. יש לך שורשים מרוקאים??

נירית

היי עז,
נראה מעולה, ואני מחפשת מתכון כבר הרבה זמן…
היות ובראש השנה נוהגים שלא לאכול אגוזים מכל סוג, אם אשמיט אותם מהמתכון- זה יהיה קטסטקופאלי?… אני מתכננת לעשות את הטנזיה עם כבש.

נירית

תודה ושנה טובה

מיכאלה

היי..נראה מדהים. אני רוצה להכין לכבוד החג. פעם ראשונה…בסכך הכל כמה מים צריך להוסיף? הכל היה ברור לי חוץ מכמות המים. תודה רבה!

עלמה

הי הטנזיה נראית מעולה ובריאה (איך אומרים את זה ? tanazia? tanziye??), נראה לי מאוד שמיש גם אחרי טו בשבט.. הייתי רוצה להכין אבל אצלנו לא אוכלים בצל ובטח לא בכמויות כאלו.. האם אפשר להחליף את הבצל???

דודי

אהלן עוז
איך מחממים אם מכינים מראש או שנשארת כמות לאחר האכילה?
תודה מראש
🙂

לירון

הי עז,
תודה על המתכון,
איזה תבלינים כדאי לשים לקוסקוס עצמו או שמכינים אותו רק עם מים רותחים והטעמים האחרים פשוט נספגים בו כשמערבבים עם הפירות היבשים והאגוזים?

חן

שלום
תודה על המתכון
אנחנו לא אוהבים קינמון בבית
האם יש לך הצעה במה להחליף אותו (שיהיה עם טעם ולא תפל)

האם יש אפשרות להוסיף לתבשיל בשר ראש?

קארין

מתכון מהמם! הכנתי כבר מספר פעמים וכה טעיםםם
תוהה אם אפשרי להוסיף טופו או תחליף לבשר שיוסיף חלבון למנה?
תודה מראש!

גלי

האם אפשר לוותר על הסילאן? או להחליף בדבש רגיל?
תודה :]

נעמה

הי עז, תודה רבה על המתכונים והתשובות המפורטות כ"כ.
רוצה להכין היום (יום חמישי) ולהגיש ברה"ש ביום הראשון (שני בצהריים).
זה יותר מידי זמן מראש לדעתך? או שזה זורם?
וגם, האם אפשר להחליף את המקלות קינמון בקינמון טחון? אין לי כרגע..

נעמה

תודה ושנה טובה ומבורכת!

נעמה

באותה הזדמנות, יש לי מתכון לעוף עם תמרים וחבושים שרציתי להכין ותהיתי מה יקרה אם אקפיא אותו. יש לך מושג?
ואם זה לא יזרום, אז אולי יש לך מתכון שמתאים לראש השנה ויעמוד בגבורה בהקפאה?

סתיו

קודם כל המנה נראית מעולה!
יש אפשרות להחליף את הכורכום בזעפרן? ואם כן, בכמה חוטים?

אסתר

אני רוצה להכין עם כבד.צולה אותו קודם מטעמי כשרות.להכניס אותו לתבשיל?כמה זמן?
תודה נראה מעולה!!

חנוך

יצא לי לאכול פעם וזה אלוהי, תודה רבה על המתכון המפורט!
נשמע טוב באמת עם כבדים (עם לבבות עוף גם יילך לדעתך? ואם כן אז איך?) אם ההכשרה שלהם לא כה חשובה לי, כיצד ואיך להכניס אותם לתבשיל? מניח שבישול ארוך לא מיטיב עם כבד פשוט

רדה

שלום רב,שאלה לגבי התבשיל האם זה בסדר להוסיף גזר?נראלי זה דומה לצימס ))

שרי

תודה על כל המתכונים.
הם קלים, מוצלחים, ובעיקר: טעימיםםםםם

סיגלית

היי עז,
האם מתאים לשלב חלקי עוף במהלך בישול הטנזיה/ בסופו? הכוונה היא לא לאכול את הטנזיה ליד העוף, אלא לבשל אותו יחד.
תודה רבה!

רז

היי,
אפשר להחליף את הסילאן במייפל או בדבש? אני בחו"ל ואין פה בנמצא…
ראש השנה שמח!
תודה

בלינדה גבע

הכנתי את הטנזיה כתוספת לקוסקוס, הטנזיה יצאה נפלאה וטעימה במיוחד
עשיתי בהתאם למתכון וקטפתי המון תשבחות מאורחי .
תודה רבה

גילי

היי, זרעי חמנייה גם יתאים?

מיטל ב.

אלוף. מדוייק וטעים
עוקבת באהבה ובאדיקות אחר המתכונים שלך
המשך בדרכך

ורד אופגנג

היי אפשר להכניס גם ערמונים

רחל

היי. אני רוצה להכין טנזיה עם אורז אבל מבושלים יחד ולא כתוספת שיושבת מעל. האם אפשרי? אם כן, איך?

טלי עציוני

היי נראה מושלם לערב ראש השנה רוצה להוסיף פרגיות חשבתי לבקש מהקצב קילו וחצי פרגיות מחולק לחתיכות של 3 על 3 סמ בערך ולהוסיף בסוף הבישול.אודה לעצתך לדייק את זה?

אילנית

שלום עז, מאוד אוהבת את המתכונים שלך ואת כל ההסברים המפורטים שעושים חשק להיכנס למטבח ולהתחיל לעבוד. שאלה, אפשר להכין את הטנזיה בלי בצל?… אצלי רשום לי בכתובה שבצל לא נכנס הביתה..

טוב אין מילים בפי!!!! אתה פשוט גאון קולינרי, חבל שאני לא יכולה לצרף את התמונה
הכנתי קוסקוס מקמח תירס עם הטנזיה שלך יצא מוששששששלם טעים בטירוף זו הולכת להיות מנת הדגל אצלינו מעכשיו ועד….
ים של תודות
מועדים לשמחה
שנה טובה טובה ומתוקה
ציפורה נוראל
להבות הבשן

מיכל

נראה מעולה!!!
אם אני רוצה להוסיף שוקיים של עוף – באיזה שלב בתהליך הבישול להוסיף אותם?
או שאולי עם עוף כדאי להכין בתנור? אם כן, איך היית מכין בתנור?

תודה רבה!

משה

שלום עוז,
1. האם משנה אם סוכר חום או סוכר לבן?
2. האם משנה שימוש בדבש אל מול הסילאן?

תודה,

חנה אלוני

האם בנוסף לבצל הרגיל ניתן להכניס בצלי שלוט? תודה

חווה

היי עוז,
האם אפשר להכין כמה ימים מראש, שיהיה מוכן במקרר?

ליהיא שובל

היי עוז,

ראיתי שכתבת שאפשר להוסיף אורז , ראיתי שכתבת שאפשר להוסיף שוקיים… אני רוצה להכין גם וגם

ארוחה מלאה בסיר ..אפשרי? מה נכנס קודם? כמה מים להוסיף? סדר פעולות וזמני בישול? …אשמח לעזרה.

תודה ואתה ממש איש קסום ומוכשר!

תומר

היי עז,
האם לטגן את השוקיים לפני או אחרי הטיגון של הבצל?
תודה!

מאיה

יצא מדהים כל המתכונים שלך מושלמים לא קרה אף פעם שהכנתי מתכון מהאתר והתאכזבתי רשום כל פרט קטן ותמיד יוצא טוב.

מיכל

שנה שנייה שאני מכינה את הטנזיה לראש השנה..
זהו נכנסת למועדון המתכונים שלי רשמית! תבורך!
תודה רבה
ושנה טובה!

שרה

זו הפעם המי יודע כמה שכשאני צריכה להכין מתכון אני מנסה קודם את שלך,
ולא היתה אף פעם שלא יצא מושלם!
מרק פטריות, בולונז, סלט עדשים שחורות, וזה רק מהשבועיים האחרונים!
אנחנו לא אוהבים סילאן אז החלפתי במייפל טבעי ובסירופ רימונים לצבע.
יצא מושלם!

שני

היי עוז.
יש לי עומסססס השנה. מה דעתך שאבשל היום ואקפיא לראש השנה? זורם?
ובאופן כללי, להקפיא זיתים מבושלים עם בשר, בורקס ממולא בשר טחון..
ב"ה אף פעם לא הקפאתי בישול..אך השנה נראה לי שאצטרך.
מה אומר?

שני

תודה רבה, שימחת אותי..????
עכשיו רצה לבשל… בע"ה שנה טובה ומבורכת!

חגית בן ברק

היי עוז
תודה על המתכון. זו הפעם הראשונה שאני מכינה טנזיה. מתלבטת בגלל שילוב הטעמים של הפירות היבשים הבצלים הסוכר והיין.
האם התוצר המוגמר הופך למתוק?-
שאלה נוספת, ברשותך-
כמה זמן הטנזיה יכולה להיות במקרר, לחלופין, האם ניתן להקפיא, ואם כן, מהו הזמן המירבי.
תודה ושנה טובה

עדה יחזקאל

עכשיו הכנתי את הטנזיה ויצא מצויין. תודה על מתכון מצויין

הירשמו לעדכונים במייל