כשאומרים "ארוחה ביום העצמאות" צמד המילים הבא שעולה לראש הוא "על האש". מנהג המנגל הפך לחלק בלתי נפרד מחגיגות הקמתה של מדינת ישראל, והיום אני רוצה להציע לכם משהו קטן שישדרג את המנגל שלכם: לשים עוד ירקות על האש.
במיוחד עכשיו, בתקופת הקורונה, כשלא מארחים חברים/משפחה או יוצאים לפארקים, צריך לחשוב איך בכל זאת לתת ליום החג הרגשה מיוחדת יותר. בעיני, הדרך הכי טובה להוסיף גיוון אל שגרת הקבבים, הכנפיים והפרגיות היא להעלות אל המנגל עוד ירקות.
לא משנה אם אתם מתכננים להפעיל גריל גז/פחמים במרפסת או לצלות במחבת פסים על הכיריים, אם אתם חובבי בשר מושבעים או טבעונים שמחפשים דרך יצירתית לחגוג את החג; ירקות על האש מתאימים לכולם!
אפשר להשתמש בירקות יומיומיים, כמו חציל, בצל, פלפל ועגבנייה. אפשר לשים פייבוריטים כמו פטריות ותירס, ואפשר גם להפתיע ולשים על המנגל ירוקים רעננים, שהחום מוציא מהם את המיטב.
אז היום אני הולך לשתף אתכם בשבעה מתכונים קלים ומהירים לסוגי ירקות שונים שמתאימים לגריל. מבחינתי אם תוסיפו אפילו ירק אחד לרשימת חומרי הגלם שאתם מתכננים לצלות, עשיתי את שלי.
את הרעיון לכתבה קיבלתי מחגית, מנהלת השיווק בכרמלים, חברה המגדלת ומשווקת ירקות טריים ומיוחדים. חגית סיפרה לי שיש לה חלום ליום העצמאות השנה: מנגל שכולו ירקות יפים וצבעוניים, כזה שעם כמה תוספות כמו פיתות, חומוס, סלטים וחמוצים הופך לסעודה שלמה.
היא ארגנה משלוח של כמה ירקות מהתוצרת הנפלאה שלהם, ואני נעניתי לאתגר וצירפתי בהגשה עוד חברים עד שהתקבל השולחן היפה והצבעוני שאתם רואים פה.
מעבר למתכונים שאשתף מיד, הכנתי להשלמת השולחן גם סלט טאבולה קלאסי (אפשר גם טאבולה כרובית), חומוס עדשים וצ'ימיצ'ורי ביתי. הכנתי גם כרובית פיורטי בתנור ולא על האש. למה? בפסקה הבאה.
היערכות מקדימה
האמת, שכמעט כל ירק יכול לעלות על המנגל (או מחבת פסים או משטח צלייה ביתי – פלאנצ'ה). צריך לזכור שמדובר בשיטה בה משוגר חום גבוה ישירות אל האוכל, ככה שירקות שצריכים זמן כדי להתרכך כמו: סלק, בטטה ודלעת, פחות זורמים כאן. מצד שני, מה שניתן לפרוס או לחתוך ככה שהוא יתבשל מהר, או מתבשל מהר בצורתו הטבעית, מתאים גם מתאים.
השיטה פשוטה: מכינים את הירק לבישול – למשל פלפל וחצילים פורסים, פטריות חותכים גס או פשוט מורידים את הרגל. מכינים קערה גדולה ובה שמים את הירקות ומתבלים אותם בשמן זית ומלח. אתם לא רוצים לזלף שמן ישירות על המנגל, זה יכול לגרום לבעירות.
ואז מניחים על האש, לפי הצורה של הירק, כלומר ירקות ארוכים ודקים כמו אספרגוס מניחים לרוחב הרשת, כדי שלא יפלו ישירות לגחלים.
את הצריבה עושים משני הצדדים עד שיש סימני צלייה והירקות התרככו קלות (אבל לא לגמרי), ואז ומוציאים בעזרת מלקחיים ואוכלים, זו התורה של הכנת ירקות על האש על רגל אחת.
אם צולים על מנגל גחלים, כמובן חשוב לחכות עד שהלהבות שוככות והגחלים לוחשות.
לצד הירקות הירוקים כדאי גם לארגן פלח לימון – כמה טיפות מיץ לימון מעל הירק לפני הביס משדרגות ממש!
ומכאן.. למתכונים!
תירס על האש
תירס הוא אחד הפייבוריטים בכל מה שקשור לצליית ירקות, וממש עכשיו התירסים הטריים חוזרים לעונה. בכרמלים מגדלים זן תירס מתוק במיוחד, שצלייה על המנגל, עם הניחוח המעושן שהיא מוסיפה, מוציאה מממנו טעמים מופלאים.
את מארזי התירס ושאר הירקות של כרמלים ניתן להשיג בירקניות מובחרות וברשתות השיווק, וכן בחנות המשק במושב היוגב. המארזים נשמרים בקירור שבוע לפחות (אבל מומלץ לאכול את התירס כמה שיותר מהר כדי ליהנות ממלוא המתיקות שלו).
יש מתכונים שאומרים שצריך להרתיח את התירס חצי שעה לפני הבישול, וזה פשוט לא נכון, כשהתירס טרי ואיכותי, הוא באמת צריך רק כמה דקות על האש כדי לקבל סימני צלייה, וברגע שהוא מוכן הוא תופס את כל תשומת הלב. אפשר להוסיף אליו תבלינים כמו תערובת גריל עוף, אני אוהב אותו פשוט ככה.
מתכון תירס על האש
2-4 מנות (תלוי כמה תירסים הקציתם לאדם), טבעוני+ללא גלוטן, 15 דקות זמן כולל
מצרכים:
1 מארז תירס (5 קלחים בגודל בינוני)
3 כפות שמן זית
3/4 כפית מלח דק
אופן הכנה:
- שמים את קלחי התירס בקערה. אם הם ארוכים, אפשר לחצות אותם לשניים לרוחב.
- מוסיפים לקערה את שמן הזית והמלח ומערבבים.
- מניחים על מנגל חם וצולים 3-5 דקות מכל צד עד קבלת סימני צריבה יפים.
- מוציאים ואוכלים.
חצילים+פלפלים על האש
אלו ירקות נהדרים שהולכים מעולה על האש. יש שתי גישות בנוגע אליהם: אפשר לצלות אותם שלמים (ממש כמו שקולים על אש גלויה לפני הכנת סלט), לתת להם להתקרר ואז לאכול, או לצלות פרוסות.
אני בחרתי להכין פרוסות, ומה שחשוב לזכור בנוגע לפרוסות חצילים זה שאם תפרסו אותן דק מדי הן תישרפנה, ואם תפרסו אותן עבה מדי, החלק החיצוני יתחיל להישרף לפני שהחלק הפנימי יתרכך, אז פרוסות אחידות באזור 1 ס"מ נותנים עבודה מדויקת. כדאי להגיש עם טחינה ביתית בצד.
כמות שמן הזית פה גדולה כי החצילים שותים הרבה שמן. מוזמנים כמובן להגדיל כמויות.
מתכון פרוסות פלפלים וחצילים על האש
3-5 מנות (כחלק מארוחה), טבעוני+ללא גלוטן, 15 דקות זמן כולל
מצרכים:
2 חצילים בגודל בינוני קטן (רגיל או בלאדי)
3 פלפלים בצבעים שונים
4-6 כפות שמן זית
1 כפית מלח דק
אופן הכנה:
- חותכים את החציל לפרוסות עגולות בעובי 1 ס"מ בערך, את הפלפל חוצים לאורך ומסירים את הליבה.
- שמים את הפרוסות בקערה.
- מוסיפים לקערה את שמן הזית והמלח ומערבבים.
- מניחים על מנגל חם וצולים 3-4 דקות מכל צד עד קבלת סימני צריבה יפים ועד שהירק מתרכך.
- מוציאים ואוכלים (מומלץ עם טחינה ביתית).
אפונת שלג במנגל
תודו שזה ירק שלא ציפיתם לראות כאן, אבל אפונת השלג העדינה והפריכה (יש הקוראים לה אפונה סינית) דווקא מקבלת טעמים נהדרים בצלייה קצרה. זה גם מגניב לראות אותה מתנפחת בעת הצלייה.
שימו לב להניח אותה לרוחב הרשת כדי שלא תיפול פנימה. ניתן גם לשפד את התרמילים על שיפוד רגיל או שיפוד יקיטורי (שיפוד קצר עם ידית רחבה).
מתכון אפונת שלג על האש
2-3 מנות (כחלק מארוחה), טבעוני+ללא גלוטן, 15 דקות זמן כולל
מצרכים:
1 מארז אפונת שלג (220 גרם בגודל בינוני)
2 כפות שמן זית
1/2 כפית מלח דק
אופן הכנה:
- שמים את אפונת השלג בקערה.
- מוסיפים לקערה את שמן הזית והמלח ומערבבים.
- מניחים על מנגל חם וצולים 1-2 דקות מכל צד עד קבלת סימני צריבה יפים.
- מוציאים ואוכלים (אפשר להוריד את קצה הגבעול הסיבי לפני הבישול ואפשר פשוט לא לאכול אותו). בהגשה כדאי לזלף מעל מיץ לימון סחוט טרי.
פטריות פורטובלו עם בלסמי
אין ירק (טוב, מבחינה בוטנית הן לא ירק ולא חי אלא שייכות למחלקה משלהם) שאוהב מנגל יותר מפטריות, במיוחד פטריות פורטובלו גדולות ועסיסיות, שאפשר לצלות ממש כמו סטייק (פשוט מורידים את הרגל) ואפשר גם לחתוך אותן גס ולצלות חתיכות.
אני הוספתי לפטריות לאחר הצלייה מעט חומץ בלסמי שממש הופך אותן למעדן (לא חובה כמובן).
מתכון פטריות פורטובלו על האש
2-3 מנות (כחלק מארוחה), טבעוני+ללא גלוטן, 15 דקות זמן כולל
מצרכים:
4-5 פטריות פורטובלו/שמפיניות גדולות
3-4 כפות שמן זית
3/4 כפית מלח דק
2 כפיות חומץ בלסמי (רשות)
אופן הכנה:
- שוטפים את הפטריות קלות במים.
- להכנה כסטייק: מורידים את הרגל של הפטריות ומתבלים אותן שלמות, להכנה בנתחים: חותכים את הפטריות לפרוסות עבות בעובי 2 ס"מ. מניחים בקערה.
- מוסיפים לקערה את שמן הזית והמלח ומערבבים – וממש מעסים את הפטריות בשמן הזית.
- מניחים על מנגל חם וצולים 2-4 דקות מכל צד עד קבלת סימני צריבה יפים ועד שהפטריות התרככו מבפנים.
- מוציאים לצלחת, מזלפים מעל חומץ בלסמי ואוכלים.
אספרגוס צלוי במנגל
אספרגוס הוא ירק נהדר וכיפי, שיוצא ממש מפתיע במנגל. בצלייה מהירה אין צורך לקלף אותו.
מתכון אספרגוס על האש
3-4 מנות (כחלק מארוחה), טבעוני+ללא גלוטן, 15 דקות זמן כולל
מצרכים:
1 מארז (400 גרם) אספרגוס טרי
2-3 כפות שמן זית
3/4 כפית מלח דק
אופן הכנה:
- מורידים את 3 הס"מ התחתונים של האספרגוס (החלק הזה סיבי ופחות טעים). מעבירים לצלחת שטוחה וארוכה.
- מוסיפים את שמן הזית והמלח ומערבבים בעדינות.
- מניחים על מנגל חם וצולים 2 דקות מכל צד עד קבלת סימני צריבה יפים.
- מוציאים לצלחת ואוכלים. בהגשה כדאי לזלף מעל מיץ לימון סחוט טרי.
ברוקומיני בצלייה מהירה
הזן ארוך הגבעול של הברוקולי האהוב יוצא נהדר בצליה על האש. הוא משחים מאוד מהר אז חשוב להשגיח עליו שלא ישרף באזור התפרחות.
לפני שאתם שואלים: ברוקולי רגיל לדעתי פחות מתאים לצלייה על המנגל, אבל מוזמנים לנסות ולדווח.
מתכון ברוקומיני על האש
3-4 מנות (כחלק מארוחה), טבעוני+ללא גלוטן, 15 דקות זמן כולל
מצרכים:
1 מארז (200 גרם) ברוקומיני
2-3 כפות שמן זית
1/2 כפית מלח דק
אופן הכנה:
- שמים את הברוקומיני בקערה. מוסיפים את שמן הזית והמלח ומערבבים בעדינות.
- מניחים על מנגל חם וצולים 1-2 דקות מכל צד עד קבלת סימני צריבה יפים.
- מוציאים לצלחת ואוכלים. בהגשה כדאי לזלף מעל מיץ לימון סחוט טרי.
באק צ'וי מפתיע
עוד ירק שמאוד מפתיע בהצלחתו להתמודד עם המנגל הוא הבאק צ'וי, קרוב המשפחה של הכרובית והכרוב שמקורו בסין. בדרך כלל משתמשים בו למוקפצים ומרקים, אבל על האש, חצוי לאורך הוא יוצא עסיסי ופריך ומקבל טעם נפלא מהחום הגבוה.
מתכון באק צ'וי על האש
3-4 מנות (כחלק מארוחה), טבעוני+ללא גלוטן, 15 דקות זמן כולל
מצרכים:
1 מארז (2 יחידות) באק צ'וי
2-3 כפות שמן זית
1/2 כפית מלח דק
אופן הכנה:
- חוצים את הבאק צ'וי לאורך.
- שמים את הבאק צ'וי בקערה. מוסיפים את שמן הזית והמלח ומערבבים בעדינות, חשוב שיהיה מצופה מכל הכיוונים בשמן הזית.
- מניחים על מנגל חם וצולים 2-3 דקות מכל צד עד קבלת סימני צריבה יפים.
- מוציאים לצלחת ואוכלים. בהגשה כדאי לזלף מעל מיץ לימון סחוט טרי.
מחפשים עוד טיפים להכנת ירקות על האש? אני לרשותכם בתגובות
הכתבה הופקה בשיתוף כרמלים
רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה פה מתחת אם אתם בסלולר
לעוד מתכוני ירקות:
סלט חסה סלנובה בשלוש צורות הגשה
מרק עגבניות צלויות
הבטטות הכי טעימות בעולם
נשמע ונראה נפלא! נתת לנו אחלה רעיון ובוודאות נכין את אחד מהירקות על המחבת 🙂
חשבת להכין מדריך עצמאות בסגר לסוגי בשר ״על האש״ (על המחבת) למי שאין לו מרפסת+מנגל?
היי מיכל =]
תודה רבה! כבוד גדול
מקווה להספיק להכין מדריך לפרגיות ליום ראשון תחזיקי לי אצבעות
אין עליך עוז!
עושה חשק להוסיף טבעוניות לחיים….
הי עוז. אם אני עושה על מחבת פסים. עושים על אש חזקה ממש לאורך כל הצליה? תודה. אנה
היי אנה, כן