לביבות פראסה ומנגולד

לביבות פראסה ומנגולד. צילום: קרן ביטון כהן
לביבות פראסה ומנגולד. צילום: קרן ביטון כהן

לביבות כרישה (פראסה) כולם מכירים. לביבות ירק עם מנגולד גם. בימי הפסח, כששני הירקות האלו נמצאים בשיא, זו הזדמנות מצוינת לאחד אותם ללביבה אחת מנצחת

אחד מהמאכלים המסורתיים של חג הפסח בעדות השונות הוא לביבות כרישה, או לביבות פראסה: הירק הארוך ממשפחת הבצליים מקבל טעמים מתוקים ומרקם עשיר כשמכינים אותו כלביבה, ובעונת האביב נמצאים גם בשיאם צרורות המנגולד האהובים, וכשאלו מאחדים כוחות בלביבה אחת מקבלים מנה ראויה לשולחן הסדר וגם לימי החג הרגילים.

עלי המנגולד הירוקים. צילום: קרן ביטון כהן
עלי המנגולד הירוקים. צילום: קרן ביטון כהן

איך להכין מנגולד

עלי המנגולד, שהוא סוג של סלק, הם בפועל שני ירקות באחד.

החלק הלבן הוא הגבעול, והוא עבה ובעל טעם אדמתי חזק. הוא דורש טיפול כמו של גבעולי סלרי, כלומר קיצוץ וטיגון עד ריכוך מוציאים מנו את המקסימום.
החלק הירוק הוא העלה, והוא מקביל לחלוטין לתרד [והם גם קרובי משפחה, בנים למשפחת הירבוזיים (גאון מי שחשב על השם הזה!)]: בישול קצר גורם לו לאבד הרבה מהנוזלים ולקבל מרקם בשרני משהו.

את ההפרדה הכי נוח לעשות בעזרת סכין – לחתוך צורת V לאורך הגבעול הלבן, ואז להניח את הגבעולים אחד על השני וללקצוץ, ובאותו אופן לחתוך לרצועות את העלים.

בעזרת סכין חותכים בצמוד לגבעול הלבן. צילום: קרן ביטון כהן
בעזרת סכין חותכים בצמוד לגבעול הלבן. צילום: קרן ביטון כהן
וככה זה נראה אחרי ההפרדה. צילום: קרן ביטון כהן
וככה זה נראה אחרי ההפרדה. צילום: קרן ביטון כהן
את הגבעולים מניחים בערימה וחורצים לאורך בחלקים העבים. צילום: קרן ביטון כהן
את הגבעולים מניחים בערימה וחורצים לאורך בחלקים העבים. צילום: קרן ביטון כהן
ואז קוצצים לקוביות או מלבנים. צילום: קרן ביטון כהן
ואז קוצצים לקוביות או מלבנים. צילום: קרן ביטון כהן
ואת העלים מערימים וחותכים לרצועות. צילום: קרן ביטון כהן
ואת העלים מערימים וחותכים לרצועות. צילום: קרן ביטון כהן

שימו לב: לא כל צרורות המנגולד נבראו שווים! בהתאם לעונה ולחבל הגידול בארץ, היחס שבין גבעול לעלה בצרורות שונים יכול להשתנות מאוד. אם אתם רואים שיש לכם ממש הרבה גבעול, לא חייבים להשתמש בהכל.

את הכרישה פורסים דק, והשימוש בחלק הירוק הוא לשיקולכם – בהרבה מתכונים זורקים אותו אבל הוא לחלוטין אכיל וטעים, רק צריך שטיפה וקיצוץ מוקפד.

כדי לחסוך זמן אפשר לקצוץ כמה גבעולי כרישה במקביל. צילום: קרן ביטון כהן
כדי לחסוך זמן אפשר לקצוץ כמה גבעולי כרישה במקביל. צילום: קרן ביטון כהן

הלביבות האלו טובות לכל השנה, ואם תכינו אותם לראש השנה הם אפילו יסגרו לכם שתי ברכות מסורתיות (סילק וכרתי) בביס אחד. קמח המצה עושה עבודה טובה בשמירה על אחידותן, ובימים רגילים פירורי לחם יעבדו גם מצוין. שיטת הטיגון (יקירתי) היא הטובה ביותר לעניין, ושימו לב בהכנת הלביבות לעקוב אחרי אותם קווי יסוד של לביבות תפוחי האדמה המסורתיות.

לגרסה טבעונית פשוט החליפו את הביצים בתפוח אדמה אחד מעוך לפירה והוסיפו מספיק קמח מצה ליצירת בלילה יציבה מספיק.

>> והנה מתכון ללביבות רק עם מנגולד

מעשה טוב לקראת החג
על לקט ישראל שמעתם? זהו ארגון התנדבותי הפועל להצלת וחלוקת עודפי מזון לאלו שהכי צריכים אותו. לקראת פסח העומס על הארגון כפול: גם מבחינת אלו הזקוקים לעזרתו וגם מהבחינה שיש פחות תוצרת לחלק. איך אתם יכולים לעזור? אפשר לבוא להתנדב בימי הקטיף או לשלוח תרומה כספית דרך האינטרנט. כל הפרטים באתר לקט ישראל

מתחילים לטגן את הגבעולים והכרישה. צילום: קרן ביטון כהן
מתחילים לטגן את הגבעולים והכרישה. צילום: קרן ביטון כהן
כך נראים הכרישה והמנגולד בסוף הבישול. צילום: קרן ביטון כהן
וכך נראים הכרישה והמנגולד בסוף הבישול. צילום: קרן ביטון כהן

מתכון ללביבות כרישה ומגולד

12 לביבות גדולות, 30 דקות עבודה, 90 דקות כולל קירורים וטיגונים, צמחוני/פרווה

מצרכים :

צרור מנגולד יפה ובשרני, שטוף היטב
3 כפות שמן זית
3 כרישות קטנות, שטופות היטב ופרוסות דק
3-4 כפות קמח מצה (או פירורי לחם אם מכינים שלא בפסח)
2 ביצים
מלח ופלפל שחור גרוס
שמן צמחי, לטיגון

אופן הכנה:

  • מפרידים בין גבעולי המנגולד הלבנים לעלים הירוקים. את הגבעולים קוצצים דק ואת העלים חותכים לרצועות בעובי 1 ס”מ.
  • מחממים בסיר את שמן הזית. מוסיפים את גבעולי המנגולד והכרישה ומטגנים על להבה גבוהה אגב בחישה 5 דקות. מכסים את הסיר ומבשלים על להבה בינונית נמוכה 15-20 דקות, עד שהכרישה והגבעולים התרככו לחלוטין.
  • מוסיפים את עלי המנגולד ומבשלים אותם על להבה גבוהה 3 דקות, או עד שאיבדו את רוב נפחם. ממשיכים לבשל עד שהסיר נראה ללא נוזלים. נותנים לתערובת להתקרר.
  • מוסיפים לסיר את קמח המצה, הביצים ומלח ופלפל ובוחשים היטב.
  • מחממים מחבת עם שמן לטיגון חצי עמוק. לוקחים כף מהתערובת ויוצרים לביבות.
  • מטגנים (בנגלות) 2-3 דקות מכל צד, עד להזהבה.
  • מוציאים לנייר סופג ומגישים מייד.

לעוד מתכונים לפסח:
פילאף אורז עם ארטישוקים ופול טרי
סלט שעועית ירוקה ואפונה ברוטב שום אפוי
סלט עדשים כתומות ותרד
 
סלט וולדורף עם סלק וחזרת

שתפו:
הרשמה לקבלת התראות לאימייל
להודיע ​​על
guest

95 תגובות
הכי ישן
הכי חדש הכי הרבה הצבעות
משוב מוטבע
צפיה בכל התגובות
גולי

הכנתי את הלביבות ויצא טעים פצצה! המתכון מדויק וקל. תודה וחג שמח

תקוה בן סוסן

עוד לא הכנתי אבל מהכירי את הכרישה לבד, ואת המנגולד לבד , אין ספק קל ביותר שלא יצא טעים טעים , לא חשבתי על השיתוף המנצח לדעתי אף פעם , כל הכבוד ותודה רבה.

מירי

איזה אתר מקסים ונהדר.
אתה מאוד מוכשר, מסביר היטב ובצורה קלילה וברורה לחלוטין.
המון תודות וחג פסח שמח וכשר לכל עם ישראל באשר הם.

ליאור

האם אפשר גם לאפות את זה או רק לטגן?

מלי

הי עז אתר מהמם והמתכון נראה טוב רק חסר לי תבלון לפי התמונה הלביבות אדומות יתכן כי השמטת תבלין מסוים?
תודה מראש!

אחינועם

היי עוז
תודה על מתכון קל ושנראה טעים מאד. רציתי לשאול שאלה ולבקש בקשה.
מאחר ואני לא אוכלת פחמימות האם ניתן להמיר את הקמח בקמח קוקוס או שקדים.האם גם תוכל בבקשה להתייחס לתחליפים כאלה במתכונים הבאים אודה לך מאד.
חג פסח שמח וכשר

מלי

הי עוז,

תודה על המענה המהיר עוד שאלה האם אתה משתמש בכל הכרישה גם בחלק הירוק או רק בחלק הלבן?? תודה רבה וחג שמח!

סליחה על הבורות, אבל מה מכיל קמח מצה? או יותר נכון – האם מכיוון שתהיה לי חבילת מצות שמעבר לערב חג אינני מתכוונת לאכול יהיה ניתן לטחון אותן דק ולהשתמש במקום הקמח הקנוי וזה יהיה בסדר? 🙂

תודה!

אלי

הנכדה התאהבה בזה שאני נאלץ עכשיו להכין כל שבוע

הדס

הי עוז, איזה אתר מושקע!! אני עוברת פה ממתכון למתכון ורוצה להכין את הכל עוד הערב!! הכי כיף שאתה מפרט ומסביר את הלוגיקה מאחורי פעולות מסוימות- במה הן תורמות למנה. זה ממש עוזר למי שרוצה לעוף על עצמו free style במטבח..
באשר ללביבות- נראה לי הולם להגיש אותן עם מטבל כלשהו, האם יש לך המלצה? אולי משהו ע"ב שמנת חמוצה ובצל ירוק?
תודה 🙂

מאיה רון

איזה כייף שיש כזה אתר! תודה רבה! מתכננת לנסות את המתכונים בהקדם 🙂

בת-שבע

אהלן עוז,
האם אפשר להשתמש במקום בקמח חומוס?

בת-שבע

תודה רבה על התגובה 🙂

שמחה ב

האם ניתן להקפיא את הלביבות ולחמם לקראת ההגשה

מלי

ברצוני לשאול, האם ניתן להכין את הקציצות הללו, להקפיאם ואז להגיש?
או שמא המרקם והטעם הולכים לאיבוד בדרך הזו?

רננה

שלום ותודה על המתכון!
אני יודעת שכתבת להגיש מיד, ובכל זאת מעיזה לשאול…
עד כמה גרוע יהיה להכין מראש, להקפיא ולחמם?
רוצה להתארגן מראש על סעודת ראש השנה…
תודה רבה!

ענבר

אפשר בטטה במקום תפוח אדמה בגרסה הטבעונית? וגם קמח שקדים במקום קמח מצה 🙂

הכנתי את הקציצות לערב חג אתמול (רק בגרסה אפויה) והן היו הצלחה מסחררת. מתכון מעולה! תודה 🙂

טל

במה ניתן להחליף את 2 הביצים? תודה

טל

הכנתי את הגרסה הטבעונית, יצא מעולה. תודה רבה

טל

וגם המרקם מעולה, סוף סוף קציצות שלא מתפרקות

מיכל

איזו עוד גרסא טבעונית יש ללביבות הללו, עם קמח רגיל? או קמח מצה אך מה במקום הביצה?

ויקי

שנה טובה וחתימה טובה,
הכנתי את הקציצות לערב החג, הצלחה מסחררת!!!
מאוד אוהבת את ההסברים וההארות לכל מתכון, יישר כוח.
תודה רבה!!!

גל

לביבות מצויינות! מרקם טוב, טעם ייחודי. תודה!

סיון

עז אני מתה להכין את הקציצות האלה, אבל יש לי מנגולד בתפזורה – כמה זה בערך "צרור"? תודה מראש! :*

הרב פיינשמעקער

הי עוז, אפשר לעבות את התערובת גם עם פירה תפ"א לטבעונים — עובד, מנסיון.
אגב, מעניין לנסות לעשות את זה עם חומוס (לא קמח). אבל אשאיר למישהו אחר את הנסיון הזה.
תודה על המתכון, מצויין!!
חג שמח.

דבורה גרובר

האם גם טחינה יכולה להיות תחליף לביצים?

גניה

עז שלום, מכינה לפסח (בגלל שיש לי ההרי מנגולד מהגינה…). אז כמ6בן שמכינה מראש. השאלה היא האם עדיף להגיש קר או לחמם? פשוט מתלבטת ורוצה לשמוע דעה נוספת

רחלי גזית

יצא מעולה, כרגיל 🙂
תודה רבה על המתכון ועל ההסברים

אורנית

יצא מ-ע-ו-ל-ה!!!

תודה (:

מלי

שלום עוז,
האם ניתן להחליף את המנגולד בתרד?
בברכה ותודה,
מלי

מלי

תודה רבה רבה, חג שמח 🙂
דרך אגב הכנתי את המתכון של הטבית חבל על הזמן – אני נשואה לעיראקי ואין מחמאה יותר גדולה מזה שהוא אמר לי שזה פשוט טעים – אמנם לא של אמא שלו אבל בהחלט מזכיר את הבית:)

בר

הי נראות מעולה!!
יעבוד כאן שיבולת שועל במקום קמח לדעתך?

עירית

הי עוז,
האם אפשר להחליף את המנגולד בתרד? מתאים?

נועה

היי עוז, כיצד ניתן לטבען את הקציצות? תודה 🙂

זוהר

הי עוז, כרגיל נהנית מהאתר והמתכונים המנצחים. כל הפרוצדורה של שטיפת עלים ירוקים והייבוש שלהם לפני הטיגון או כל פעולה אחרת קצת מסורבל לי ומתיש. יוצא שאני מוותרת על הכנת מתכוונים עם עלים ירוקים, כמו המתכון הנ"ל. יש לך איזה טיפ לתת לי אולי?

עשיתי אותן לפני כחצי שעה ומישהו כבר גנב לי חצי… 🙂 מצויינות!

פלג

היי עוז
מתכון מושלםם
בא לי להוסיף גם עוף טחון מה דעתך?
ואם כן אז איך ? לטגן קודם את העוף ואז להוסיף לעיסה או להוסיף שהוא עוד לא מוכן?
תודה על מתכונים נדירים 🙂

כרמית

היי עז,

קודם כל תודה רבה על אתר יוצא דופן בכל מובן! כיף ומעניין לקרוא את הסבריך גם אם לא מספיקים בסוף להכין את הכל 🙂
אפיתי את הקציצות ויצא טעים מאוד רק שבזמן בישול הכרשה והמנגולד חלק מהתערובת נשרף והשחים למרות שהיה על אש קטנה. מה לדעתך הסיבה?

ויקי

האם המקום הביצים ניתן להשתמש בטחינה?

זיוה

היי עוז במתכונים אחרים רק עם פרסה כתוב לבשל את הפרסה עם המון מים ,כאן לפי המתכון לא מבשלים בכלל במים ? ישר מטגנים ? זה לא יהיה מלא בשמן ? בקיצור משהוא לא מסתדר לי

מיכל

מתכון מעולה!!!!

האם ניתן להחליף הכרשה בירק אחר? אם כן, איזה?
תודה רבה

שירי

תודה רבה!

נטלי

היי עז!
אפשר להחליף את הקמח בשיבולת שועל? האם זה ממש מבאס את הטעם??
תודה מראש!!

אסנת

הכנתי אתמול לערב החג את הלביבות היו מעולות! כולם התלהבו כולל הילדים…
המון תודה

דקלה

אחלה מתכון
לא היה לי מנגולד אז החלפתי בקייל.. יצא מעולה

ליבי

היי! יעבוד עם קייל במקום מנגולד?

אורטל

היי האם ניתן להקפיא את הלביבות ישר אחרי ההכנה ולחמם לפני ההגשה?

איילה

היי עז והמתכונים הנפלאים! האם אפשר להכין את התערובת יום לפני החג לשמור במקרר ולטגן לקראת ארוחת הערב ?

אורנה

אם רוצים ללא גלוטן, אפשר להחליף לקמח תפוחי אדמה או קורנפלור? כמות?

שירי

אין לי כרישה ולא אספיק לקנות. האם אפשר לעשות רק אם בצל במקום? להמיר לירק אחר? תודה

רעות

היי עז!
נהנית מאוד לקרוא כ"כ הרבה אינפורמציה והבנת תהליכים
אשמח לקבל המלצות על ספרות בנושא
כמו כן לגבי הלביבות, האם ניתן להוסיף גבינה כלשהי? אם כן איזו?

הירשמו לעדכונים במייל