מג'דרה היא אחת המנות המוכרות ביותר של המזרח התיכון. שילוב מנצח של עדשים, אורז ובצל מטוגן, שמספק המון טעם ומשביע בלי הרבה מאמץ.
המתכון של היום, בו כרובית מטוגנת מחליפה את הבצל, שהוא המרכיב הקלאסי/מסורתי במנה, נוצר על ידי אשתי ומככב בספר הכרובית. זה היה לפני 5 שנים בערך, אני רק התחלתי לחשוב על כתיבת ספר על המלכה הלבנה, ובאותה תקופה גרנו יחד ברחובות.
צפו: כל השלבים להכנת מג'דרה כרובית
אהבתי מאוד לעשות קניות בשוק השוקק של העיר, ובו דוכנים רבים מכרו את הירקות שגידלו בעצמם, ככה שיכולתי למצוא שם כרוביות יפהפיות בזיל הזול.
אנחנו מאוד אוהבים לאכול מג'דרה בבית, ובאותו יום במקרה לא היה לנו בצל אבל כן הייתה כרובית. אז דידוש ניסתה לטגן את מלכת הירקות במקום ולשלב במנה, וזה יצא ממש טעים.
במקרה באותו יום אירחנו חברים שאחד מהם אלרגי לבצל, אז הוא מאוד שמח שהוא יכול ליהנות ממג'דרה (או ליתר דיוק, כרוביג'דרה) מוצלחת בלי חשש.
>> למתכון של סבתא חנה: מג'דרה קלאסית עם בצל מטוגן
מתחילים לבשל
היצירה נפתחת בהשרייה של עדשים ואורז, ממש כמו המתכון הקלאסי של סבתא חנה, שרבים מכם כבר ניסו ואהבו. חשוב להשרות כי זמני הבישול של האורז ושל העדשים ללא השרייה הם שונים, ועל ידי ההשרייה אפשר לבשל שניהם יחד באותו סיר ושניהם יתרככו בתזמון מושלם.
את האורז והעדשים המושרים מעבירים לסיר בגודל בינוני ואז מוסיפים אליו מים, שמן ותבלין כלשהו – היום שמתי כורכום אבל יכולים לשים כמון, בהרט, פלפל אנגלי טחון ועוד (פפריקה לא הייתי שם).
מביאים לרתיחה, מכסים ואז מעבירים ללהבה הכי נמוכה שיש לבישול של 15-20 דקות, עד שרכים לגמרי. סבתא חנה אוהבת לשים מגבת מטבח מעל מכסה הסיר אז מוזמנים גם.
>> בואו לאינסטגרם שלי טעים שם מאוד!
עובדים על הכרובית
את הכרובית צריך להביא למצב של קוביות קטנות או פירורים. הפעם חתכתי אותה גס (ראו בסרטון למעלה) אבל באותה מידה יכולתי לגרר על פומפייה או לטחון במעבד מזון. חשוב להשתמש גם בגזע הכרובית, הוא אכיל וטעים אז אין סיבה להשליכו לשווא.
את חתיכות הכרובית פשוט מטגנים בסיר רחב או מחבת עם שפע שמן זית (1/4 כוס בכיף) ממש כמו שמטגנים בצל למג'דרה, עד שמתקבל צבע חום-זהוב יפה.
כשהאורז והעדשים התרככו לגמרי נותנים להם להתקרר טיפה (אפשר עם מכסה ואפשר גם בלי) על מנת שיתייצבו מעט – אם נוסיף את הכרובית כשהאורז והעדשים לוהטים הם עלולים להתפרק.
ברגע שהכרובית בפנים בוחשים אותה פנימה בעדינות ויש לכם מאכל טעים ממש שמעולה גם לפני צום ט באב.
>> ספר הכרובית שלי חזר למלאי! לעמוד הרכישה וכל הפרטים
לפני שאתם שואלים:
- כרובית מוקפאת – לגמרי זורמת, תפשירו בערך 500 גרם ממנה, תקצצו והיידה למחבת לטיגון.
- בהגשה אפשר להוסיף שקדים פרוסים קלויים, ביצת עין, יוגורט, עגבניות מגוררות, חצילים מטוגנים ועוד.
- מי שלא אוכל כרובית שיכין מג'דרה רגילה.
- אורז מלא: ניתן לשים אורז מלא במקום אורז לבן ,הוא צריך השרייה של 12 שעות לפחות כדי להתבשל באותו זמן עם העדשים.
- ניתן לשים עדשים שחורות/מנומרות במקום הירוקות/חומות, קחו בחשבון שהצבע הולך להיות שונה כי העדשים השחורות משחררות צבע כהה לתבשיל.
- אפשר לשחק עם התבלינים לתבשיל: כמון, זרעי כוסברה טחונים, פלפל אנגלי ואגוז מוסקט טחון יכולים לבוא במקום או בנוסף לכורכום.
- טבעוני: זה כבר טבעוני.
- ללא גלוטן: זה כבר ללא גלוטן.
- אפשר להשרות את העדשים למשך הלילה. במקרה כזה, 2.5 כוסות מים תספקנה (במקום 3).
מתכון כרוביג'דרה של דידוש: מג'דרה עדשים ואורז עם כרובית מטוגנת
4-5 מנות, טבעוני/פרווה, 30 דקות עבודה, 3 שעות זמן כולל השריה, ללא גלוטן
לאורז ולעדשים:
1 כוס עדשים ירוקות או חומות
1 כוס אורז פרסי או בסמטי (אני שמתי בסמטי), שטוף היטב ומסונן
3 כוסות מים
2 כפות שמן זית
1 כפית שטחה כורכום או 1/2 כפית כמון טחון
כפית שטוחה מלח (או לפי הטעם)
לפירורי הכרובית המטוגנים:
1 כרובית קטנה (משקל 500 גרם בערך)
1/4 כוס שמן זית
אופן הכנה:
מכינים את האורז והעדשים:
- משרים את העדשים בהרבה מים כשעתיים. משרים את האורז בהרבה מים כשעה. מסננים את שניהם ומעבירים יחד לסיר בגודל בינוני.
- מוסיפים את הכורכום/כמון והשמן, מערבבים ומכסים במים (3 כוסות – אותה כוס איתה מדדתם את האורז והעדשים) מביאים לרתיחה,
- מתבלים במלח לפי הטעם (תוסיפו מלח ותטעמו את מי הבישול. הם צריכים להיות מלוחים אבל לא מדי).
- מכסים את הסיר ומבשלים מעל להבה נמוכה במשך 20 דקות או עד שהאורז והעדשים ספגו את כל המים והתרככו.
- מכבים את הלהבה ונותנים לאורז ולעדשים לעמוד ללא בישול 15-20 דקות נוספות.
מטגנים את הכרובית ומאחדים:
- חותכים את הכרובית (כולל הגזע) לתפרחות וקוצצים לפיסות קטנות מאוד (ניתן לגרר את התפרחות בפומפייה או לטחון במעבד מזון לאז הפירורים יהיו יותר אחידים, אם קוצצים בסכין יהיה פחות אחיד אבל יותר מרקמים מעניינים).
- מעבירים את הפירורים למחבת, מוסיפים את השמן ומטגנים מעל להבה בינונית גבוהה, תוך כדי ערבוב מתמיד, במשך 10-14 דקות או עד שהפירורים זהובים.
- אחרי שהעדשים והאורז התבשלו ונחו, פותחים את סיר ויוצקים פנימה את כל הפירורים ואת שמן הטיגון ומערבבים היטב.
- המג'דרה נשמרת 4-5 ימים במקרר ובמקפיא חודשיים.
רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה פה מתחת אם אתם בסלולר
לעוד מתכוני ירקות:
תכירו את הפיורטי • כרובית חדשה ומעניינת
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
הבטטות הכי טעימות בעולם
נפלא. פשוט נפלא. תודה.
תודה רבה שרה היקרה!
היי. אנצל את המתכון הזה כדי לשאול שאלה עקרונית: מה העניין של לשטוף ולסנן אורז, וכיצד זה תורם למתכון? מה יקרה אם לא אשטוף ואסנן? האם התבשיל ייפגע משמעותית?
תודה מראש.
מצאתי את המתכון
מושלם
תודה רבה לך עוז תלם היקר
שמח שאהבת!
תודה על עוד מתכון מושלם האם אפשר לאפות את הכרובית? מחינת הטעם?
אין שום בעייה, פשוט במחבת זה יותר נוח. בתנור צריך לעשות כל כמה דקות לערבב
180 מעלות 20-25 דקות או עד שזהוב
הי עז,
מעדכנת שאני מכינה קבוע את המג'דרה שלך (=של סבתא חנה…) עם כרוב לבן קצוץ ומטוגן במקום הבצל, וזה נהדר!
לפעמים גם מוסיפה כרובית, בטטה, גזר ותפוחי אדמה, ושמה כל הלילה על הפלטה.
בסוף אף אחד לא מאמין שיש בזה כרוב 🙂
תודה לך על הכל
נהדררררר
בשמחה תמיד
היי עוז!
מתכוננת להכין מתכון זה מחר, האורז המלא בהשריה 🙂
שאלה כללית, למרות שברור שבאורז זה לא כל כך משנה, כשאתה כותב באתר "כוס" או "כף" האם הכוונה לכוס מדידה (250 מ"ל)?
מעולה =]
הכוונה להשתמש באותה כוס שבה מדדת את האורז כדי למדוד את המים =]
היי עוז
אני מתכננת מחר להכין את הכרוביגדרה. נראה מעולה.
אולי יש לך מתכון לפשטידת כרובית עם ברוקלי קפואים
ללא גבינות וללא טחינה. תודה
שמח לשמוע!
אין לי כזה מתכון בשלוף
אהלן עז, קודם כל, המתכונים שלך תמיד טעימים ומוצלחים וכיף גדול לבשל מהאתר שלך.
שאלה, אם בישלתי עדשים והקפאתי, איך מתאים לשלב אותם במתכון?
צריך לבשל כוס אורז עם כורכום (כוס וחצי מים) ולערבב עם העדשים שבישלת
היי עז, מתכונים מעולים כמו תמיד. תודה!
האם אפשר לא לוותר על הבצל של המתכון המקורי?
בשמחה!
אפשר גם בצל וגם כרובית
אפשר רק כרובית
אפשר רק בצל
מה שבא לך
נראה מתכון מעולה תודה! האם אפשר להשתמש בעדשים שחורות?
בשמחה!
אין בעייה, אותו מתכון
בהחלט
כדאי להשרות אותן חצי שעה הלפחות שיתרככו יחד עם האורז
איך אתה מציע לחמם את המנה ביום שאחרי ההכנה ?
תודה
מיקרוגל הכי טוב =]