לגוון את הכריך: ממרח קישואים ואגוזי מלך

24 ביולי 2024
ממרח קישואים

ממרח קישואים ואגוזים. צילום: עז תלם

היום יש לי בשבילכם מתכון להכנת ממרח קישואים נהדר, רענן וכיפי – כזה שיוסיף המון גיוון לכל כריך שתכינו, ויכול לשמש גם כמטבל נהדר או מנה ראשונה קלילה.

קישואים הם מבין הירקות האלו שאם אין בשבילם תוכנית פעולה, הם יכולים להישאר במקרר ימים, ולפעמים גם שבועות. אז אם גם לכם לפעמים יש חבורת קישואים שפשוט משתעממת לה במקרר, המתכון הזה יעזור לכם להפוך אותם בקלות למנה מזינה וכיפית.

צפו: כל השלבים לממרח קישואים מושלם

שיטת הבטטות

את הקישואים אפיתי בשיטת הבטטות שלי – שזה אומר שחציתי לאורך ואז אפיתי בתבנית עם הצד החתוך כלפי מטה עם שפע שמן זית, עד שהתרככו אבל לא לגמרי וגם הזהיבו.

במקביל השריתי אגוזי מלך במים (מהלך שעוזר להם להתרכך במהלך הטחינה).

ממרח קישואים

המתכון שיעזור לכם לסיים את כל הקישואים במקרר. צילום: עז תלם

ממרח קישואים

ההשריה עוזרת לרכך את האגוזים. צילום: עז תלם

מוזמנים ממש לאפות עוד קישואים בתבנית ולא ללכת לפי המתכון. במילים אחרות: אם יש לכם מספיק קישואים למלא את כל התבנית אני בהחלט מעודד אתכם לאפות את כולם.

הקישואים האפויים עצמם טעימים גם בפני עצמם בתור מנה ראשונה עם לאבנה, יוגורט סמיך או מעל חומוס ביתי, או כחלק מצלחת אנטיפסטי.

הממרח עומד בפני עצמו כמנה ראשונה קלילה – תוסיפו מעל אגוזים / שקדים קלויים והוא מעולה עם לחם/פיתות לניגוב. בתוך כריכים יעבוד מצוין יחד עם חביתה, גבינת פטה, פלפלים קלויים ועוד ועוד.

ממרח קישואים

אפויים בשיטת הבטטות. צילום: עז תלם

ממרח קישואים

כבר טעים. צילום: עז תלם

קישוא או זוקיני?

שניהם מתאימים, זנים שונים של אותו ירק (בארצות הברית שניהם נחשבים לדלעות קיץ, בניגוד לדלעות הכתומות שגדלות שם בחורף). אגב, אתם יכולים להחליף קישוא וזוקיני ולהיפך בכל מתכון שבו אתם נתקלים שקורא לאחד בזמן שיש לכם את האחר.

הזוקיני לעיתים יותר נוקשה, ומתרכך יותר לאט מהקישוא הרגיל, מעבר לזה אין הבדל משמעותי בבישול שלהם מניסיוני.

ממרח קישואים

אני וחבר. צילום: עז תלם

עם או בלי טחינה גולמית

יצא לי להכין את הממרח הזה מספר פעמים, והצבע שלו יכול מאוד להשתנות בהתאם לזמן אפיית הקישואים ולחומרי הגלם שמוסיפים – אם אתם רוצים ממרח ירוק יותר תוסיפו עוד עשבי תיבול טריים כמו פטרוזיליה או כוסברה (בפוסט שמתי תמונות של שתי הגרסאות).

אם הוא יוצא לכם דליל מדי אפשר להוסיף (בעדינות!) טחינה גולמית שתעזור להסמיך אותו ולהביא אותו למרקם יותר סמיך וממרחי.

>> בואו לפייסבוק של הבלוג טעים שם מאוד

ממרח קישואים

נראה כמו ממרח בטעם כבד אבל הוא לא (בלי בצל מטוגן). צילום: עז תלם

ממרח קישואים

כאן הוספתי חצי צרור פטרוזיליה קצוצה לממרח. אפשר להוסיף מעל חביתה, גבינות, טופו צרוב ועוד. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • מתאים להקפאה? לא ניסיתי, מעריך שלא (המרקם ייפגע בהפשרה).
  • אלרגיה לאגוזי מלך: שימו קשיו. אלרגיה לשניהם: שקדים מושרים גם יעבדו.
  • שימו לב שהמתכון הזה בנוי להתאמה אישית למה שבא לכם
ממרח קישואים

גם מי שלא אוהב קישואים יאהב את הממרח הזה! צילום: עז תלם

מתכון ממרח קישואים ואגוזי מלך

צנצנת בינונית, טבעוני + ללא גלוטן (הממרח עצמו), 20 דקות עבודה, 3 שעות זמן כולל השרייה וקירור

מצרכים:

3-4 קישואים או זוקיני בגודל בינוני (600-800 גרם)
חופן גדול (100-200 גרם) אגוזי מלך קלופים (אפשר להמיר באגוזי קשיו טבעיים)
כפית שטוחה מלח
כפית אורגנו/טימין מיובש (רשות)
1-2 כפיות מיץ לימון טרי
1-2 כפיות חומץ תפוחים או כל חומץ אחר (רשות, אפשר לשים יותר מיץ לימון)
1/2 שן שום כתושה או מגוררת דק (רשות)
1/2 צרור פטרוזיליה, קצוץ גס (רשות)
3-5 כפות שמן זית
2-4 כפות טחינה גולמית (רשות – אם הממרח יוצא לכם דליל מדי)

אופן הכנה:

  • שמים את אגוזי המלך בקערה, מוסיפים 1-2 כוסות מים לכיסוי האוגוזים ומשרים שעה במקרר (אפשר גם לילה שלם בקירור).
    מחממים תנור ל200 מעלות (חום עליון תחתון רגיל, לא טורבו).
  • אפיית הקישואים: מסירים את הקצוות וחוצים את הקישואים לאורך.
  • שמים 2-3 כפות שמן זית על תבנית תנור עם נייר אפייה. מתבלים את השמן במעט מלח, מוסיפים גם את האורגנו המיובש ומערבבים.
    מניחים את הקישואים על התבנית עם הצד החתוך כלפי מטה.
  • אופים בתנור 15-25 דקות, עד שהקישואים הזהיבו בתחתית והתרככו אבל לא לגמרי.
  • מוציאים ונותנים להם להתקרר מעט.
  • טחינת הממרח: מעבירים את האגוזים לקערת מעבד מזון/בלנדר. מסננים את האגוזים ממי ההשרייה ומוסיפים אותם לקישואים. בשלב זה ניתן להוסיף שום ופטרוזיליה קצוצה.
  • מוסיפים מיץ לימון וחומץ וטוחנים היטב במשך דקה עד שמתקבל ממרח. טועמים ומוסיפים עוד שמן זית, מלח, מיץ לימון/חומץ לפי הטעם, ואם יצא נוזלי מדי מוסיפים טחינה גולמית.
  • מעבירים לקופסה או צנצנת ושומרים במקרר. נשמר 4-5 ימים.

לעוד מתכוני ממרחים שווים:

חומוס ביתי מושלם (כולל כל הטיפים לבישול גרגרים רכים ונימוחים)

חומוס מתכון

צ'ימיצ'ורי ארגנטינאי שמקפיץ כל מה שיורד מהמנגל

סקורדליה – מטבל שום יווני

סקורדליה ממרח שום

פאבה – ממרח אפונה צהובה כמו באיי יוון

פאבה - ממרח אפונה צהובה

Print Friendly, PDF & Email
שתפו:

10 תגובות

  1. ממש תודה רבה!!מאוד שימושי ומחכים

  2. טעים מאד גם כרוטב על פסטה 🙂 תודה!

  3. שאלת תם..
    טוחנים גם את הקליפה? או שמוציאים את הבשר של הקישואים?

    • היי מעין, שאלה חשובה =]
      קליפת הקישואים רכה, מזינה ואכילה
      בהחלט משתמשים גם בה (לכן אין שלב של קילוף במתכון הזה ובכללי במתכוני קישואים שלי)

  4. וואו עז, שיחקת אותה — זה מעולה!
    ויצא מספיק סמיך גם בלי להוסיף טחינה.
    אעשה עוד נאגלה בעוד כמה ימים, ואז אוסיף גם קצת טחינה — נראה מה ההבדל.
    אשמח לעוד מתכונים טבעוניים דומים — ורצוי דברים עם חלבון.

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial

הירשמו לעדכונים במייל








    Print Friendly, PDF & Email
    שתפו: