מרק בטטה הכי טעים בעולם

מרק בטטה
מרק בטטה חלומי. צילום: עז תלם

בשבועות האחרונים אני מקבל מכם המון בקשות למתכוני מרקים חדשים (ד"ש לענת יעקובוביץ'), אז היום החלטתי להכין מרק בטטה פשוט וקל אבל עם שדרוג קטן שנותן למרק מרקם קרמי וניחוח חלומי.

כמו שאתם בטח יודעים, יש לי מקום חם בלב לבטטה. הפקעת הכתומה והטעימה הזו מסוגלת לשגר המון טעם, במיוחד כשנותנים לה להתקרמל. וכשהמרק שתכינו ממנה עשוי בטכניקה נכונה, באמת שלא צריך הרבה מרכיבים.

>> למתכון ששבר את האינטרנט לבטטות בתנור הכי טעימות בעולם

מרק בטטה
מרק קרמי חלומי. צילום: עז תלם

המתכון של היום מוקדש לאחותי הדר. היא אוכלת לפי שיטת אכילה שנקראת FODMAP. בגדול, היא נמנעת מ..: בצל, שום, גלוטן, מוצרי חלב, קטניות, דבש, פירות כמו שזיפים ותפוחים, ברוקולי, ארטישוק וכרובית (אירוני בהתחשב בספר שכתבתי).

בגלל זה המתכון של המרק שיבוא מיד כזה מינימלי – גזר, בטטה ושמן זית מותר לה, וגם את החלק הירוק של הבצל הירוק, ומבחינתי עם זה אני בהחלט יכול לעבוד! (וכמובן שהיא טעמה ואישרה שטעים 😉 ).

מרק בטטה
חותכים את הבטטות גס. צילום: עז תלם
מרק בטטה
שמים את הבטטות החתוכות ביחד עם עוד כמה גזרים בסיר. צילום: עז תלם
מרק בטטה
מכסים במים ומרתיחים עד אשר רך. צילום: עז תלם

מתחילים במרק
את הבטטה והגזר חתכתי גס ושמתי בסיר – ואז הוספתי מים עד הגובה של הירקות. אני לא מכסה אותם במים מכיוון שאני לא רוצה שהמרק יצא יותר מדי נוזלי.

בהתאם לכך, אני מתחיל עם כמות מים מינימלית ומוסיף עוד במידת הצורך כשמגיע הזמן לטחון אותו – המטרה היא שאני אשלוט במרקם של המרק, והרבה יותר קל לדלל אותו מאשר להסמיך.

אני נותן לירקות להתבשל ככה בסבבה שלהם עד שהם מתרככים – הזמן המדויק ישתנה לפי גודל החיתוך, עוצמת הלהבה וסוג הסיר, אז פשוט תמשיכו לבשל עד שהחתיכה הכי גדולה בסיר רכה.

מרק בטטה
בינתיים, במחבת אחרת מטגנים קוביות בטטה ב3-4 כפות שמן. צילום: עז תלם
מרק בטטה
מטגנים עד שהקוביות שחומות יפה. צילום: עז תלם

השדרוג
בטטות הרבה יותר טעימות כשהן מקורמלות – כלומר מטוגנות או אפויות עד שהצבע שלהם מזהיב ואפילו משחים.

בעבר הכנתי מרקים בהם אפיתי את הבטטות ואז טחנתי עם מים, הפעם לא התחשק לי לאפות אז פשוט טיגנתי קוביות בטטה במחבת עם קצת שמן – נתתי לבטטות להזהיב יפה, חלק אפילו קצת נשרפו והטעם השחום והמקורמל הזה שדרג בכמה רמות את המרק (אחותי השנייה שטעמה אותו, טל, ציינה אפילו שיש לו טעם בשרי).

שימו לב לשמור כמה קוביות בטטה מטוגנות בצד להגשה.

מרק בטטה
מוסיפים את קוביות הבטטה לסיר עם הבטטה והגזר שהספיקו להתבשל ולהתרכך. צילום: עז תלם

הסוד למרק טחון מוצלח
הרבה פעמים אוכלים מרק טחון במסעדה ולא מבינים למה בבית הוא לא יוצא כזה חלק. אז הנה הסוד (ליתר דיוק, שני הסודות).

  1. משך הטחינה – אחרי שכל המרכיבים טחונים לגמרי, צריך להמשיך לטחון את המרק שתי ואפילו שלוש דקות יותר. ככל שזמן הטחינה יהיה יותר ממושך, הסיבים שנמצאים בירקות יהיו יותר מפורקים ויחזיקו יותר טוב את המים.
  2. תוספת שמן – מיונז מכירים? אז כשמכינים מרק טחון מכינים בן דוד רחוק שלו. המולקולות של השמן עוזרות ליצור אמולסיה (במילים אחרות: תחליב/קרם) וככל שתשימו יותר שמן, ככה המרקם הסופי יהיו יותר קטיפתי.
מרק בטטה
ואז טוחנים עם בלנדר או בלנדר ידני למרקם חלק. יותר זמן=יותר חלק. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • אפשר לשים חמאה או שמן קוקוס במקום שמן זית
  • בשלב הטחינה אפשר להוסיף כוס שמנת מתוקה או קרם קוקוס
  • מוזמנים להוסיף עוד כל מיני ירקות כתומים שיש לבם בבית: דלעת, דלורית וכולי
  • יכולים להוסיף שום+בצל בתחילת הבישול
  • אפשר לזרוק פנימה גם חופן אגוזי קשיו לא קלויים (כן!) או ערמונים בתחילת הבישול.
  • אפשר גם להוסיף כף גדושה ממרח קארי אדום בשביל טעם קצת יותר פיקנטי
  • יכולים לוותר על השדרוג אבל יצא פחות טעים. אם אתם לא רוצים לטגן אפשר לאפות את הבטטה הוראות כאן.
  • אפשר להוסיף כף מכל תערובת תבלינים שאתם אוהבים (בהרט, גאראם מסאלה, ראס אל חנות, חוויאג' ועוד) בתחילת הבישול
  • יכולים לקשט באיזה עשב תיבול טרי שבא לכם, כן, אפילו בשמיר!
מרק בטטה
מרק מפנק לכל יום בשנה! צילום: עז תלם

מתכון למרק בטטה משודרג

5 מנות, טבעוני, 15 דקות עבודה, 45 דקות זמן כולל

מצרכים:

למרק:
3 בטטות בגודל בינוני, קלופות
2-3 גזרים, קלופים
3-5 כוסות מים
1-4 כפות שמן זית
מלח, לפי הטעם

לשדרוג:
בטטה בגודל בינוני, קלופה
3-4 כפות שמן זית
קורט מלח דק
2 גבעולי בצל ירוק, קצוצים לטבעות דקיקות (להגשה)

אופן הכנה:

למרק:

  • חותכים גס את הבטטות והגזרים. שמים בסיר.
  • מכסים במים בדיוק עד גובה הירקות ולא יותר.
  • מביאים לרתיחה ומבשלים מכוסה על להבה בינונית-גבוהה 25-35 דקות, עד שכל הירקות התרככו לחלוטין (בודקים עם מזלג האם הירק שחתוך הכי גדול רך).

בינתיים מכינים את השדרוג:

  • חותכים את הבטטה לקוביות קטנות (אפשר גם לגרר).
  • שמים במחבת יחד עם השמן והמלח.
  • מטגנים מעל להבה גבוהה אגב ערבוב מתמיד 5-10 דקות או עד שהבטטות משחימות יפה ומתרככות.

מסיימים את המרק:

  • מעבירים את קוביות הבטטה (עם השמן) לסיר עם הבטטה והגזר שהתבשלו והתרככו לחלוטין.
  • מוסיפים את שמן הזית וטוחנים בעזרת בלנדר ידני לקבלת מרקם חלק.
  • אם המרקם מרגיש סמיך מדי, מוסיפים עוד מים רותחים (אני הוספתי למרק בתמונה עוד 2 כוסות).
  • שימו לב: חשוב להקדיש לטחינה עוד 2-3 דקות יותר מבדרך כלל, זה מבטיח מרק חלק במיוחד. ככל שתשימו יותר שמן, כך המרקם הסופי של המרק יהיה יותר חלק וקטיפתי.
  • טועמים ומתבלים במלח לפי הטעם.
  • בהגשה מעטרים כל מנה בקוביות בטטה וקצת בצל ירוק קצוץ.
  • המרק נשמר בקירור 3-4 ימים.

לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט 

לעוד מתכוני מרקים:
מרק עגבניות ואורז בסמטי
מרק דלעת
מרק אורז ירוק
מרק קובה סלק
מרק עדשים וארטישוק ירושלמי

שתפו:
הרשמה לקבלת התראות לאימייל
להודיע ​​על
guest

125 תגובות
הכי ישן
הכי חדש הכי הרבה הצבעות
משוב מוטבע
צפיה בכל התגובות
וי

אני חותכת מראש את הבטטה לקוביות בינוניות, ומטגנת אותן בסיר יחד עם הגזר והבצל. וכשהכל מקורמל יפה, מוסיפה את הדלעת ומכסה במים.

נורה

אפשר להחליף בטטה אחת או שתיים בבטטה סגולה?

פגי

היי , הוספתי קרם קוקוס ושמנת לבישול, ופיזרתי פטריות חצויות מטוגנות..יצא מעולה. תודה !

רותם

נראה מעולה! שאלה לגבי התוספת של הקשיו
להוסיף אותם בזמן הטחינה אחרי הבישול או בזמן הבישול במים?

חיה פיינגלרנט

טלפתיה? בדיוק הכנתי הערב,עם תבול של גראם מסלה מחבשוש – כף על קילו בטטות

הדס

בלי בצל??

אבנר

למה לקרמל רק את הבטטה ואת הדלעת לא?

תמי

מתי בדיוק שמים את השמנת ?
שסיימנו לטחון שזה חם או לחכות שיתקרר ??

יוסי

הי עז
כמו תמיד מתכון שנראה מדהים !!
והכתיבה מצוינת (גם כמו תמיד …)
תודה רבה לך!!
אני רוצה להכין את המרק בגירסה חלבית, עם שמנת, זה מסתדר עם השדרוג? (או לפי אחותך טל, יהיה לזה טעם של בשר וחלב?… ?)
תודה רבה

נתנאל

היי עז, נשמע מדהים!
אם רוצים בכל זאת לאפות ולא לטגן, התהליך נשאר זהה?
תודה 🙂

תמי

כרגיל עם המתכונים שלך, יצא אליפות. ועוד בול ליום החורף הראשון, תודה רבה! השדרוג שבהחלט עושה טוויסט בעלילה.

טליה

אליפות!!!!!!!!! אימצתי !!!!!! פשוט תענוג…. הוספתי מעט קרם קוקוס ומעט שמנת לבישול … היסטרי אין מילים. מרק מנחם. תודה

Etty Ben-David

הצצתי ונפעמתי ממש מעולה (כמו כל המרשמים מספר הכרובית שניסיתי) ומה עם איזה מרשם למרק אספרגוס ? בבקשה

Nomail

לעוז תלם המצוין
למה לא לטחון מראש?
יש בעיה עם זה?

Nomail

לתלם הגדול
1. אפשר לטחון את הבטטות וכו' מראש?
2. תוכל להוסיף מידות משקל (במקום 3 בטטות, למשל)

אינשם

שלום עז
ההסברים שלך מאלפים והמתכונים מעולים – תודה רבה.
שאלה:
האם אפשר להוסיף משקל (ולא להסתפק ב"שלוש בטטות") כי לא תמיד ברור מה זה בינוני ומה זה לפי הטעם, במיוחד למי שרק בהתחלה כמוני
שאלה נוספת:
האם נכון/ראוי/רצוי לטחןן מראש? למה טוחנים בסוף ולא מלכתחילה? מעבד המזון שלי יודע טחון מראש…

אביתר

הוספתי ג'ינג'ר לבישול וזה יצא טוב. בנוסף הגשתי עם שקדים מולבנים פרוסים.

אחלה מתכון

מיטל

היי עוז תודה רבה
יצא מרק מושלם, פשוט טעים.

מורן שימריך

עוז תודה רבה על מתכון מושלם!

אורי

הכנתי את המרק!
שילשתי את הכמות (הכנתי בסיר ענק).
לא היו לי מספיק בטטות, אז השלמתי בעוד גזרים. את הבטטות והגזרים אפיתי בתנור עם שמן זית.
בסיר השחמתי בצל (כי אי אפשר בלי..), הוספתי את הירקות האפויים, את המים, מלח ופלפל שחור וגם קצת עדשים כתומות, מכיוון שחששתי שללא הכמות המלאה של הבטטות העמילניות המרק יצא קצת קצת דליל. את הכל בישלתי יחד חצי שעה לפני שטחנתי היטב.
האמת שתהיתי עד כמה באמת ישפיעו הירקות האפויים, אבל הנס המובטח אכן התרחש ויצא מרק מ-ד-ה-י-ם!
הכנתי גם לחמים עם שבבי בצל להגיש יחד עם המרק, ולמרות שהסיר ענק אני בטוחה שהוא יתחסל כבר היום ע"י המשפחה.
תודה רבה:)

חנהפ

יצא מרק מעולה, יופי של טעם הוסיפו הבטטות המטוגנות הוספתי למרק בצל ושום ובכתומים דלעת ודלורית. ממש אהבתי

דקלה

הי, תודה על המתכון. האם ניתן להקפיא את המרק? יצא טוב אחרי הפשרה?
תודה רבה

ענת

היי עז
האם אפשר להכין מרק ברוקולי באותה שיטה?

דוד

מרק משובח ביותר, הטוויסט עם הבטטות המוקפצות מרים אותו לגמרי!!
אני אישית הוספתי נגיעה של מוסקט, הל ומשיה(ממש נגיעות)יצא מדהים.
תודה

חן

היי עז כמו שאתה רואה אני כל יום כל היום בבלוג שלך ….שלמות של מרק הכנתי יצא נפלא אפילו הקטנטנה שלי אהבה!! והיא די עושה בעיות בדרכ…תודה רבה על המתכונים המעולים?

חן

היי עז תהיתי האים אפשר להכין את כל המרק הנל גם עם ירקות אחרים באותה כמובן הפרוצדורה ….תפוא קישוא ? בנפרד או אפילו ביחד כמה סוגי ירקות

תמר

המרק מדהים מדהים טעים ומושלם נהננו מאוד תודה רבה נשמח לעוד מתכונים למרקים!

דנה

טעם נורא חזק של בטטות ושמן זית… לא יכלתי לאכול יותר מחצי צלחת. חבל.
אבל לקחתי את הטיפ לקרמול חלק מהבטטה/גזר למרקים (יתאים גם למרקים אחרים?), ואת הטיפים למרקם חלק!

אברי

אהלן עז יש לך פשוט אתר מגניב לגמרי!!! עושה חשק לבשל… רציתי לשאול אם יש אפשרות להוסיף למרק הנפלא הזה גם מרכיב בשרי (הודו אדום למשל) ושעדיין ישאר לי טעם מתוק? (הבת שלי אוהבת רק מתוק ואני מחפש לה אוכל מתוק ובריא).

אברי

תודה רבה רבה תבורך!

דורית

עז היקר.
תודה רבה על המתכונים המעולים!
האם לטגן את הבצל והשום? ואז להוסיף את הבטטות לקירמול?
תודה

דקלה

היי עוז,

אני תמיד מכינה מרק לפי מה שיש, עכשיו נצמדתי למתכון שלך,רק עם חמאה… ויצא מעולה.
תודה

A

היי, איך עושים את זה בלי בלנדר…?

איה

שווה לקנות בלנדר מוט ידני רק בשביל לטחון מרקים לדעתי 🙂
וזה הרבה יותר זול וחסכוני במקום מבלנדר רציני כזה לשייקים..
וגם יותר מהיר וקל לשטוף אותו!

ארי

הי
רוצה להכין כמות כפולה (10 איש)
להכפיל הכל? גם תיבול?
אשמח לעזרה כדי להצליח
תודה!!

נוגה

היי עז,
נראה מדהים!
אשמח להבין מה ההבדל בין טיגון קוביות הבטטה והוספתן בסוף לבין טיגון כל הירקות בהתחלה בתוך הסיר ואז בישול.
למה בעצם לא לטגן את הירקות בהתחלה עד קרמול?
באמת שואלת מסקרנות (ולא מעצלנות\התחכמות), כדי ללמוד.
תודה!

מיכל

שלום עז

מנסיון, הגזר מתבשל הרבה יותר לאט מהבטטה, וזאת גם אם הגזר חתוך לקוביות קטנות יחסית לבטטה
האם לא כדאי להתחיל בבישול הגזר, ולהוסיף אחרי כרבע שעה את הבטטות? מה דעתך?

איריס

הי ותודה על היופי הזה של המתכונים. הטעם ברור מאליו…

חייבת לשאול: במרקים או תבשילים עם בטטה מסתבר שישנו תבלין ש'הורס' לי הכול… הטעם משתנה לטעם אחר כאילו ישן/רקוב… יש לך רעיון??

סימה

באמת מרק מעולה ופשוט להכנה. טיגנתי את הבצל ואת קוביות הבטטה, הוספתי מים ואת יתר הבטטה ובישלתי. כתיבלון השתמשתי גם בג'ינג'ר. לבסוף טחנתי לפי ההדרכה, יצא הכי טוב כמובטח.

יעל

הכנתי היום את המרק – ניסיון ראשון שלי עם מרק כתום,
ויצא פשוט מושלם, בעלי ביקש עוד מנה… 🙂

ענבל

פעם ראשונה שאני מתבלת מרק כתום רק במלח (כפי שרשום) ויצא מושלם!!!
תטדה, פעם הבאה אנסה לקרמל את הבטחות.

גיל

הכנתי את המרק ויצא מעולה, טיגנתי בצל לפני במחבת וטחנתי עם בטטות הוסיף טעם ממש טב והכנתי קרוטונים בחמאה לתוספת שתי דקות במחבת מלחם בית מעל יצא ממש טעים המתכון הזה בשונה ממתכונים אחרים שהכנתי בעבר, הטיפים למרקם החלק פשוט עבדו תודה רבה

עופרי

היי עז,
השבוע נקרו לנו בטטות וגזרים סגולים ולבנים.
עשיתי את המתכון בשילובם, כך שהצבע שנוצר… קצת פחות, אבל הטעם היה נהדר וערמוני ותוספת החתיכות המקורמלות נהדרת.
בנוסף הוספתי מעט קארי אדום שנתן קריצה חריפה וטובה.
תודה!

פנינה

איזה רעיון, לטגן חלק מהבטטה, גדול!!! חושבת לנסות לבשל את המרק עם מח עצם ולטחון את המח עם השאר, לפי המתכון. מה דעתך?

אורטל

רק רציתי להגיד שהמתכון פשוט פצצה המרק בטטה הכי טוב שאכלתי ובכלל כל מתכון שלך יוצא מעולה!!!!
תודה רבה❤️

נגה

אם למישהו תהיה תשובה טובה, זה בטוח לך. אני מזמינה בטטות אורגניות שלעיתים מגיעות חתוכות בקצה. בטוחה שאתה מכיר. אפשר להשתמש בהן? קראתי פעם שלא כדאי ותהיתי אם יש אמת בדבר

אודל

הכנתי ביום גשום במיוחד.
יצא מעולה!

הלה

אתה גאון, 🙂
מרק כתום הפך לאחרון ברשימה
במתכון אחד הוא הועלה חזרה.
רוב תודות מכולנו

עדנה

מרק מעולה ומככב בביתי. ועכשו שואלת אם אפשר להקפיא ממנו?

שני

וואו, המרק הזה הפתיע אותי. הייתי סקפטית אבל חיפשתי מרק שיש בו רק בטטה וגזר ולכן הכנתי, יחד עם השדרוג של הבטטה המטוגנת והקשיו. יצא חלומי! זה ללא ספק יהיה המרק הכתום הקבוע שלי. אלפי תודות! פעם ראשונה שלי באתר הזה, מחכה לנסות מתכונים נוספים. רגע של נחת בקורונה (:

הלנה אברמוב

היי עוז
המרק יצא מדהים וטעים !!
כתוב היה מיונז ? להוסיף ?
אני הוספתי כף ויצא טעים וקטיפתי לא הבנתי האם כן או לא ?!

שלי ארז

יצא אליפות. הוספתי מעט שום וחצי מיכל שמנת מתוקה.
תודה רבה!

מור ציפורי

וואו איזה מרק מושלם, מרק הבטטה הכי טעים שאכלתי אי פעם. ברגע שהיה מוכן טעמתי כף ואז עוד כף ועוד אחת ואני לא מאמינה שזה המרק *שאני* הכנתי הרגע. השדרוג של הטיגון מוסיף המון וגם הטחינה הממושכת יותר.
פשוט מרק אליפות!

רוית

היי עוז
האם מתאים להוסיף שורש סלרי ?
או שזה ישנה לגמרי את הטעם של המרק?
תודה על מתכונים נפלאים

בת חן

יצא ממש טעים! תודה!

ליעד

יצא מרק טעים מאוד תודה!
מה שכן הגזרים לא התרככו באותה מהירות כמו הבטטה וחיכיתי המון זמן.
הוספתי גם המון מים בטחינה כי חלק הצטמצם בזמן הבישול, עשיתי משהו לא טוב?

שוב תודה

מוטק'ה

היי עוז. גזרים קשישים וגדולים מתבשלים מאוד לאט וזה קרה גם לי. חשוב לקנות את הצעירים הקטנים והלא מעוצים. המתכונים שלך פצצה והכלכיף אצלך.

הירשמו לעדכונים במייל