מרק בצל נוסטלגי עם קיצור דרך

מרק בצל
מרק בצל מושלם לערב חורפי. צילום: עז תלם

מרק בצל הוא אחד המרקים הכי נוסטלגיים שיש. מנה קלאסית של בתי קפה ומסעדות שלא דורשת מרכיבים מיוחדים אבל כן צריכה אכפתיות ותשומת לב כדי לצאת ממש מושלמת.

בדרך למתכון שאני עומד לשתף אתכם היום הרסתי המון סירים של מרק בצל. טוב, לא הרסתי, אבל לא יצאו לי כמו בזכרונות. פעם אחת יצא בהיר מדי. פעם אחת נשרף, פעם אחד יצא לי עם טעם לוואי של אלכוהול.

מרק בצל
הטוסטים עם הגבינה משדרגים ממש. צילום: עז תלם

כל זה קרה רק כדי שאני אשכלל את המתכון שלי ואשדרג אותו עבורכם, כדי שגם אתם תכינו מרק בצל להתגאות. בדרך עליתי על טריק חדש שחוסך המון מהטרחה, וגם יצרתי מתכון על בסיס מים, ככה שאתם לא צריכים בכלל לארגן ציר מכל סוג.

מרק בצל
מצרכים פשוטים הופכים ליצירה טעימה במיוחד. צילום: עז תלם

אלוף בצלות או: מבוא לבצל
כדי להצליח להכין מרק בצל כמו שצריך, כדאי, קודם כל, להכיר את הירק המיוחד, הצנוע והשימושי הזה. כאשר אתם קונים בצל, אתם קודם כל מכניסים הביתה הרבה מים. כל פקעת בצל מכילה 90% מים, בערך 9% פחמימות והשאר חלבונים.

כשאנחנו מכינים מרק בצל, אנחנו רוצים שהבצלים ישחימו. כדי שהם ישחימו, צריכות להתרחש סדרה של תגובות שנקראות קרמול ותגובות מאיירד. הן מתרחשות בטמפרטורות של 120 מעלות ומעלה. כדי שנגיע לטמפרטורות האלו, אנחנו צריכים להיפטר מכמה שיותר נוזלים שנמצאים בבצל.

המים למעשה מפריעים לנו לקבל את הצבע השחום הנחשק, בגלל שהטמפרטורה שלהם לא עוברת את ה-100 מעלות (אלא אם משתמשים בסיר לחץ, אבל זה כבר סיפור אחר).

בשיטה המסורתית להכנת מרק בצל, פשוט בוחשים בצלים פרוסים מעל הכיריים במשך 40 דקות או יותר (בדקות הראשונות בוכים בגלל הגזים שהם משחררים), עד שמרבית המים מתאדים והבצלים מתחילים להתקרמל להם.

מרק בצל
במקום לעמוד ולערבב כמעט שעה, שולחים לתנור! צילום: עז תלם

כשמנסים להתקמצן עם הזמן זה לא יוצא מספיק שחום. כשניסיתי להוסיף סודה לשתייה (מסייעת להשחמה) היא גם שינתה את המרקם של הבצלים והם הפכו לקווץ'.

אבל יש לי בשבילכם מהלך שכן יצליח!

סבתא עיראקית משדרגת מרק צרפתי
לפני כמה שנים דיברתי עם ידידה שסיפרה לי שהיא עושה קיצור דרך לסיפור, והיא משרה את הבצלים במלח (כאילו היא מכינה סלט בצל בסומאק). ניסיתי את השיטה הזו, אבל זה היה מעייף לסחוט נוזלים מקילו וחצי של בצלים.

אז חשבתי על דרך אחרת להוריד לחות מהבצלים: תנור. מי שלימדה אותי את השיטה הזו היא לא אחרת מאשר סבתא חנה, שצולה פרוסות בצל בתנור בשביל מנת הסלונה המצוינת שלה.

אני חייב להגיד לכם, השימוש בתנור הפך את ההכנה של המרק הזה מתיק מעייף למשחק ילדים.

במקום להתחיל את בישול המרק בכיריים, שמתי את פרוסות הבצלים בתבנית תנור. הוספתי שמן זית ומלח ושלחתי ל-190 מעלות למשך שעה. כל 15 דקות ככה ערבבתי שלא יישרף חלילה.

בתום השעה קיבלתי תבנית בצלים טיפונת זהובים, כאלו שכבר לא הגירו נוזלים בסיר והשחימו ממש מהר.

מרק בצל
הבצל איבד הרבה מים וזה הולך לעזור לו להתקרמל בהמשך. צילום: עז תלם

ממשיכים בהכנה
את הבצלים מהתבנית העברתי אחר כבוד אל סיר עם קצת חמאה, ופשוט טיגנתי אותם אגב ערבוב משהו כמו 10 דקות, עד שהזהיבו יפה.

הוספתי גם טימין שהוא עשב התיבול האהוב עלי בעולם כולו.

מרק בצל
התחלנו לבשל! צילום: עז תלם
מרק בצל
מקורמל מספיק! אפשר להמשיך. צילום: עז תלם

היין נכנס
מתכון צרפתי טוב כמעט תמיד יכיל יין, וכאן השתמשתי ביין ישראלי מעולה שאפשר למצוא בכל סופר: שרדונה מסדרת תבור של יקב תבור. היין מגיע מהכרם האקולוגי של היקב, והוא קליל, טיפה חמצמץ, עם מלא ניחוחות טובים. כוס אחד הלכה למרק ואת השאר שתינו יחד איתו.

כמו בכל מתכון של בישול עם יין, חשוב במיוחד לוודא שכל היין מתבשל ומצטמצם לפני שממשיכים במתכון. אם יהיו לכם שאריות יין לא מבושל – לכל המנה יהיה טעם לוואי אלכוהולי ומבאס. אני פעם הכנתי באירוע סיר מרק בצל ענק של 30 ליטר ולא הקפדתי על הכלל הזה, והסועדים הרגישו את האלכוהול.

השדרוג שחוסך לכם ציר
שדרוג נוסף למרק הבצל שלי הוא רוטב סויה. בתור קוראים ותיקים אתם יודעים שאני מוסיף רוטב סויה לכל מנה עם טעמים בשריים (מבולונז ועד מרק פטריות), וכאן הוא חוסך לנו הוספת ציר, שזה אמנם לא משהו מורכב, אבל אם אתם לא יודעים מהו, אתם עלולים לחשוב שהמנה הזו מסובכת ?.

כשנותנים לרוטב הסויה להצטמצם הוא מוסיף לנו צבע נהדר ועמוק, מוסיף טעמי אומאמי ואין מה לפחד, למנה לא יהיה טעם אסיאתי.

קמח, הרתחה וסיימנו
אחרי שרוטב הסויה מצטמצם, באמת שלא נשארה עוד הרבה עבודה. נשאר רק להוסיף קמח (שמסייע להסמיך את המרק), לערבב היטב, ואז לצרף מים לסיפור. את המרק מביאים לרתיחה ומבשלים 10 דקות, רק עד שהקמח מסמיך לנו את העניינים (כל הטעם כבר בפנים והבצל רך. אין סיבה לבשל עוד בעיני).

התוספת שתוספת
מרק בצל צרפתי מגישים עם טוסטים של גבינה, ובגרסאות הכי קלאסיות משתמשים בגבינת גרוייר. זו גבינה של הביוקר (מתחילה באזור ה-30 ש"ח ל-100 גרם) וגם לא קל להשיג אותה, אז אני הולך על גאודה טובה שעושה עבודה מצוינת.

את הגבינה המגוררת שמים על פרוסות באגט (עדיף באגט יבש מאתמול), שולחים לתנור ל-5 דקות עד שהגבינה נמסה והשוליים פריכים, טובלים את הבאגטים במנות המרק וחווים אושר.

מרק בצל
טוסטים לפני תנור. צילום: עז תלם
מרק בצל
אחרי. צילום עז תלם
מרק בצל
כל המטרה היא להגיע לצבע היפה הזה. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • טבעוני: מגישים עם טוסטים בלי גבינה, מחליפים את החמאה ב-2 כפות שמן זית.
  • ללא גלוטן: משתמשים ברוטב סויה ללא גלוטן, מחליפים את הקמח בקורנפלור.
  • לא רוצים קמח בכלל? אין בעייה. במקום להוסיף קמח, טוחנים את המרק בעזרת בלנדר ידני עד שהוא חצי טחון. הסיבים מהבצל יספיקו כדי להסמיך את המרק.
  • אם רוצים להכין רק בכיריים, בלי להיעזר בתנור: בסיר בגודל בינוני שמים את הבצלים הפרוסים, המלח הגס, הטימין, שמן הזית והחמאה. מבשלים מעל להבה בינונית-גבוהה אגב ערבוב מתמיד 40-50 דקות, עד שהבצל מתרכך ומזהיב יפה. ממשיכים את המתכון משלב הוספת היין הלבן.
מרק בצל קלאסי. צילום: עז תלם
מרק קלאסי במינימום עבודה. צילום: עז תלם

מתכון מרק בצל צרפתי קלאסי עם קיצור דרך / עז תלם

4-6 מנות, חלבי, 30 דקות עבודה, שעה וחצי זמן כולל

מצרכים:

למרק:
1.5 ק"ג (בערך 6 יחידות) בצלים בגודל בינוני, קלופים
כפית מלח גס (או יותר, לפי הטעם)
3-4 כפות שמן זית
30 גרם חמאה (אם לא מצאתם, אפשר להמיר ב-2 כפות שמן זית)
עלים מ4-5 גבעולי טימין
1 כוס יין לבן (אני השתמשתי בשרדונה מסדרת תבור של יקב תבור)
2-3 כפות רוטב סויה יפני איכותי
1 כף גדושה קמח לבן/קמח מלא
ליטר וחצי (6 כוסות) מים

להגשה:
10-12 פרוסות באגט בעובי 1 ס"מ
100 גרם גבינת גאודה (או פרמזן/אמנטל/צ'דר/גרוייר), מגוררת

אופן הכנה:

הכנת הבצלים:

  • מחממים תנור ל-190 מעלות (מצב טורבו).
  • פורסים דק את הבצלים הקלופים בעזרת סכין חד או מנדולינה.
  • שמים את פרוסות הבצלים על תבנית עם נייר אפייה.
  • מוסיפים את המלח ושמן הזית ומערבבים היטב.
  • מכניסים לתנור ואופים כשעה, עד שהבצלים מתכווצים ומעט מזהיבים. 3-4 פעמים במהלך האפייה פותחים את דלת התנור (זהירות אדים) ומערבבים את תכולת התבנית עם כף עץ.

הכנת המרק:

  • מעבירים את תכולת התבנית לסיר בגודל בינוני.
  • מוסיפים את החמאה ועלי הטימין, מטגנים מעל להבה גבוהה אגב ערבוב 10-15 דקות או עד שהבצלים משחימים יפה.
  • מוסיפים את היין הלבן, מביאים לרתיחה ומבשלים עד שכמעט כל הנוזלים התאדו.
  • מוסיפים את רוטב הסויה, מערבבים היטב ומבשלים עד שתחתית הסיר נראית יבשה.
  • מוסיפים את הקמח ובוחשים היטב.
  • מוסיפים חצי מהנוזלים (3 כוסות מים), מערבבים היטב ומביאים לרתיחה, ואז מוסיפים את שאר הנוזלים.
  • מבשלים 10 דקות, ואז טועמים ומתקנים תיבול במלח ופלפל.
  • את המרק ניתן להכין 4 ימים מראש.
  • מגישים חם יחד עם הטוסטים.

איך מכינים את הטוסטים:

  • מכוונים תנור ל-190 מעלות.
  • שמים את פרוסות הבאגט על תבנית עם נייר אפייה.
  • מעל כל פרוסה שמים גבינת גאודה מגוררת ואופים בחום של למשך 5 דקות או עד שהגבינה מזהיבה והלחם נהיה פריך.

המתכון הופק בשיתוף יקב תבור

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני מרקים:
מרק עגבניות ואורז בסמטי
מרק קובה סלק
מרק עדשים וארטישוק ירושלמי
מרק יוגורט ואורז טורקי

שתפו:
הרשמה לקבלת התראות לאימייל
להודיע ​​על
guest

137 תגובות
הכי ישן
הכי חדש הכי הרבה הצבעות
משוב מוטבע
צפיה בכל התגובות
רוחי לבנברג

אוהבת את המתכונים של עז, תמיד מנסה.

חופית גלעד

תודה רבה! נשמע מעולה.
אפשר להוסיף טיפ קטן?
אני קולה את הקמח מעט במחבת וזה משדרג פלאים

נעם

היי עז, תודה רבה על כל המתכונים המעולים!
אפשר לשים יין אדום במקום לבן?

מילה

חייב יון לבן

מלכי

המתכונים שלך מעולים
יוצאים תמיד טוב וטעים
תודה!
אפשר להשמיט את היין מהמרק?

אפרת

הי
למה שמים כוס של יין , אם העצם מאדים את כולה? לר מספיק לשים קבע כוס יין ולאדות? מה מטרת האידוי?

קרן פישביין

היי, אפשר "לזרוק" למרק 4-5 גבעולים של טימין, ואחרי הבישול להוציא? או שחייבים להפריד מהגבעול?
ואם משתמשים בתבלין יבש כמה כפיות?

שירה

היי, חובה להשתמש ביין הלבן או שיש לזה חלופה? (אני בהריון ולא רוצה לקחת סיכונים..)

לאה

קראתי באינטרנט שאפשר להחליף יין לבן במיץ תפוחים. זה משהו שאתה ממליץ עליו? המתכון ייצא טוב?

רעב

לא לקלקל את החגיגה… אבל שעה בתנור עם ערבוב מדי פעם, ואז טיגון, לא יותר מהיר מ-40 דקות במחבת.
למעשה ייקח יותר זמן.
וגם מלכלכים עוד תבנית.

אפי

היי עוז, יש לי עוד רעיון שאשמח להציע:

יש מכשיר קטן סיני שעולה פחות מ 20 שח בעלי אקספרס על סוללות שמערבב לך ללא מגע יד.

יש לי מכשיר כזה ונותן עבודה.

פנינה

תודה על המתכון! תמיד חלמתי להכין מרק בצל מושלם…
שאלה- האם אשר להשתמש ביין לבן רגיל? לא יבש הכוונה.. נראה לי קוראים לזה מתוק (?)

אנה

היי, תודה רבה על המתכון המפורט, יצא ממש מוצלח אבל טיפה חמוץ. אני מניחה שזה בגלל היין, מה אפשר לעשות בפעם הבאה כדי שלא יצא חמוץ? לשים פחות יין או יין מתוק אולי? הפעם השתמשתי ביין לבן חצי יבש ושמתי כוס כמו שכתבת במתכון.
תודה רבה

אנה

תודה רבה! נתתי לו להצטמצם עד הסוף. פעם הבאה אנסה להוסיף קצת סוכר חום. תודה רבה

איוש

מתכון מעולה ! ( למרות ששכחתי להוסיף את הקמח ??‍♀️)
איזה כיף לי שגיליתי אותך

רון

מתכון מצויין. אפילו הילדים אהבו!
תודה רבה!

שלומית

יצא נהדר! אם אני רוצה להכפיל את הכמות לאחת וחצי, אתה חושב שכדאי כבר לפצל לשתי תבניות את הבצל?

לינה

בוקר טוב עוז אין לי מספיק יין לבן אפשר להוסיף יין לבן מתוק מוסקטו

Lori Ayala Roz

היי נשמע מתכון מעולה.. עם זאת קצת חוששת לגבי הסויה…
אני רוצה שהמרק יהיה חלבי.. ולכן לא אשתמש בציר עוף. האם אפשר להוסיף ציר ירקות או פשוט מים עם אבקת מרק בטעם עוף במקום?

Lori Ayala Roz

אז שילבתי בין השניים.. ציר ירקות ורק כף וחצי סויה . כן של יאמאסה. ויצא מעולה! בכלל אני אוהבת את ההסבר הפרטני של המתכונים שלך. תודה רבה!

רון

יצא מצוין! אפילו הילדים זללו.
תודה רבה!

היי עז,

נראה מתכון מעולה!

לגבי עניין המים בבצל, תמיד כשאני רוצה להשחים בצל אני קודמת כל מטגנת במחבת חמה "על יבש" ללא שמן בכלל. זה מייבש את המים ומוציא ממנו סוכרים, ורק כשמשחים קצת אני מוסיפה שמן.

ערן

יצא מדהים עז!
שידרגנו גם עם נגיעות וויסקי ומעט שום.

מורן

האם אפשר גם לשלב עם בצל סגול?

גל

מדוייק ומוצלח כמו כל פעם .. תודה עז ?❤

אורן

הרעיון לצלות את הבצלים בתנור – ליגה
בשבילי זה עשה את השינוי
סחטיקה

שקד גרין

היי עוז, תודה רבה! מתכון מעולה שמצליח להרשים את הקשים שבפריזאים.
שתי שאלות:
1. מה הרציונל של להרתיח תחילה רק חצי מכמות המים?
2. באיזה שלב להוסיף מלח-פלפל?

שירה

הי, תודה רבה על המתכון!
אפשר לרמות עוד קצת ולקצוץ את הבצלים במעבד מזון? (הוא קוצץ לחתיכות בינוניות, לא נהיית עיסה)

שירה

הי! מנסה לשאול שוב –
אפשר לקצוץ את הבצל במעבד מזון (יוצאות חתיכות בינוניות. לא עיסה)?
תודה!

אופיר

היי,
האם אפשר במקום סויה לשים tamari?
תודה!

אורנה

יצא פשוט נהדר!! תודה גם למי שנתן את הטיפ לגבי הוויסקי. הוספתי 2 כפות של ויסקי מעושן לקראת הסוף, וזה נותן טויסט קטן נהדר. אני הסמכתי את המרק עם קצת פרמזן מגורד שמוסיפים לאט לאט, וככה אפשר להימנע מקמח. יצא נפלא. תודה רבה רבה!! 😊

מיכאל ברקוביץ

הי, פתחתי את העונה, יצא מצוין בשילוב של סויה וציר עוף. תודה על המתכון

הערב יצטרף לזה רוסטביף סינטה (-:

ספיר

היי, אני רוצה להכין את המרק ללא גלוטן… מה אפשר לשים במקום קמח?

ענת

היי עז
יעבוד עם קמח כוסמין?

אכלן

האם אפשר להוסיף שמנת?
כי אין לי חמאה ואני רוצה טעם מוקרם

אפרת

היי עוז, חלק מהבצלים נשרפים ולא רק מזהיבים, האם הטעם השרוף אינו פוגע בטעם המנה?

נעמי

הי עז,
הכנתי אתמול – ללא קמח וללא טימין ויצא מצוין!!! תודה רבה

צור

הי עוז,
טימין בתור תבלין נותן אפקט מוצלח או שלגמרי מומלץ גבעול חי?
תודה רבה!

צור

הי עוז! תודה רבה על המתכון. ניראה מדהים!
רציתי לשאול אם אפשר להחליף את הענף תימין בתבלין תימין או שישנה את האפקט? תודה רבה!!

שירה

מתכון מושלם ברמות נדירות.
מומלץ לשתות במהלך הבישול את מה שנשאר מבקבוק היין.

היי עז , האם אני יכול לבשל את הבצל עם החמאה והשמן זית המוצעים בתכון ב סיר מיד וללא החלק של התנור ? אין לי כל בעיה שלא יקוצר שום זמן בבישול ( כלומר שהתהליך בסיר לכדי ריכוך ייקח כמה זמן שצריך ) . אם כן , אז אני שם את השמן זית עם החמאה ושם על הלהבה הנמוכה ביותר ? ולכמה זמן ?

אמיר

לא יודע מה החמצתי עז , אבל במרק שמתי גם בצל אדום וגם לבן ( כמות של שבעה בצלים בערך ) , ואת שאר ההוראות והמצרכים , השתדלתי להיות קרוב מאד או תואם למה שהמתכון מבקש . עם זאת , המרק יצא מאד תפל . לא משוכנע מה עשיתי לא בסדר .

צביקה

הכנתי מרק בצל בכל וריאציה אפשרית , הוספתי לפעמים יין אדום ולפעמים לבן, השתמשתי גם בבצל לבד וגם בבצל וכרישה. לפעמים הוספתי ציר ירקות ולפעמים מים… קמח מלא או קמח לבן. לפעמים קמח כוסמין שנותן מעט מתיקות נוספת לפעמים הוספתי רוטב סויה ןלפעמים מעט מיץ לימון. מרק בצל הוא ללא ספר אחד המרקים האהובים עלי ביותר!!

אמיר

ניסיתי. הפטנט של התנור פשוט גאוני. הצלחתי להוציא מרק בצל מהסרטים בלי גב כואב 🙂

רוני

נכון מאד

מור

גם אני ניסיתי, ברגע שהוספתי את המים, הטעם שהיה בתמצית נעלם (גם לאחר בישול בהרתחה של רבע שעה).
הפתרון היחיד שהיה לי הוא להוסיף אבקת מרק בצל/עוף/טעם עוף, שלושתם עושים את עבודה.

יכול להיות שיש צורך בתמצית יותר חזקה בטעמים?
או אולי בגלל שמשתמשים בתנור, אין דיגלייזינג שאמור להיווצר בסיר ואז חלק מהטעם נעלם?

נטע

קודם כל הרבה תודה על מתכוניך הרבים! ועכשיו לשאלה המבאסת מכל. אם אני רוצה להכין יום לפני, אפשרי או הורס לגמרי?

יעל

אפשר יין אדום מתוק?
זה היחיד שיש לי כרגע…..
או שעדיף להשמיט ולהוסיף מעט מיץ לימון בסוף?

עדי

לצערי יצא ממש לא אכיל…. לא יודעת מה עשיתי לא נכון
אני מכינה הון מהמתכונים שלך ותמיד יוצא מעולה

נילי בוארון

הי עז, גיליתי אותך בתקופה האחרונה וזה תענוג גדול להכין מתכונים שלך. אני מוצאת את עצמי שעות במטבח כי בא לי להכין כל כך הרבה דברים…אתמול הכנתי את מרק הבצל, הכנפיים וגם את בורקס דפי האורז (לארוחת ערב). כמובן שהכל יצא טעים ממש! ההסברים, התמונות, חומרי הגלם נפלאים! תודה רבה שיש אותך:-)

בת חן

זה מרק הבצל הכי טוב שהכנתי אי פעם (ועשיתי מלא).
תודה על מתכון מעולה וטריקים משדרגים! אין עליך!!!!
אגב, יצא לי פחות משעה בתנור וזה כבר ממש התחיל להישרף ולהתקרמל אז הוצאתי אחרי 40 דקות ולא הייתי צריכה הרבה זמן בסיר. בכל אופן יצא מעולה! כנראה התנור שלי חזק יחסית.
מה שבטוח, אני לא עומדת יותר לעולם ליד הסיר ומערבבת שעה (זה סיוט). הולכת להפיץ את המתכון שלך בכל מקום אפשרי.
שוב תודה! הייתה לנו ארוחת ארב מפנקת בזכותך אתמול. בעלי התעלף על זה..

תמר

היי , יש אפשרות להחליף כף קמח בכף קמח שיבולת שועל?
מנסה להמנע מקמח וקורונפלור

אור

היי עז משום מה הבצל מוציא מרירות קלה למרות שממש נצמדתי להוראות , מה עשיתי לא בסדר?

לילך

מרק מדהים!
פעם ראשונה שיוצא לי מרק בצל טעים! איזה כיף ..
מרק מושלם במיוחד עם הסערה שבחוץ 😉
תודה רבה המתכונים שלך נהדרים אחד אחד.

אורה

נהדר תודה

אופיר

היי, אני רוצה להכין את המרק ויש לי בבית שיטאקי מיובשות, נראה לך שלהשרות אותן ולהוסיף את המים שלהן למרק יכול לצאת טוב?

המון תודה על כל המתכונים כבר התענגנו על לא מעט מהם 🙂

אופיר

בסוף עשיתי בלי הפטריות, יצא ממש מעולה עם הבגט והגבינה! תודה רבה

רון

מתכון מצויין! פשוט, מובן וטעים מאוד!
תודה

ניב

פלפל שחור לא מוזכר בכלל והוא מאוד חשוב

לירון

היי עז היקר, תודה על המתכון 🙂
יש לך המלצה למנדולינה? טווח המחירים מאוד רחב ומאוד מתלבטת איזה לקנות

הירשמו לעדכונים במייל