אני הכי שמח בעולם שמזג האוויר החורפי עדיין איתנו, הזדמנות מצוינת לפרגן לכם בעוד מתכון למרק: כזה שלא ידרוש מכם הרבה התעסקות ובאמת אחד הטעימים שלי! כשעושים אותו כמו שצריך, מרק גזר יכול להתחרות בכל מרק כתום אחר בשטח.
המרק גזר שאכין אתכם היום הוא קצת שונה, כי הגזרים בהם השתמשתי הגיע ממקום מיוחד. כולם היו מיועדים להיזרק.
מי שדאג להציל אותם הוא ארגון לקט ישראל, שעוסק בהצלת עודפי מזון איכותיים (מחקלאים, מוסדות, ארגונים ועוד) והעברתם למשפחות נזקקות ברחבי המדינה.
מדי שבוע מצילים בארגון טונות על טונות של מזון איכותי ודואגים להעבירן למעל ל-175,000 משפחות.
חלק מהירקות שמגיעים לשם נאספים על ידי הארגון ישירות משדות של חקלאים, שמכל מיני סיבות מעדיפים להעביר אותה הלאה ולא פשוט למכור אותה בשוק הסיטונאי.
יכול להיות שהירקות גדולים מדי, קטנים מדי, טיפה עקומים או בעלי צורה יוצאת דופן – וכל אלו פרמטרים חיצוניים, שלא מפריעים במאומה לערך התזונתי והטעם של חומר הגלם ועוד….
כשביקרתי במרכז הלוגיסטי של הארגון ברעננה הבוקר, ראיתי איך המתנדבים המסורים מכינים למשלוח גזרים, חסות וכרוביות יפות (שקיבלו נשיקה מהשמש ולכן הן מעט סגולות, טובות לחלוטין לשימוש אבל בסופר ממש לא תראו אותן), וגם סלקים, בצלים ירוקים, עגבניות יפות ותפוחי אדמה חיכו שם לאריזה ומשלוח.
אני יצאתי משם עם כמה גזרים יפהפיים, מלאים בטעם, כאלו שלא היה מגיעים בכלל לירקן השכונתי – אחד היה ממש גדול, אחד היה פיצפון, לאחד היו 2 רגליים במקום רגל אחת.
זה ממש הזוי שבשקיות הגזרים שמוכרים לנו יש רק גזרים אחידים (ומשעממי מראה) – הרי בכל מקרה בכל מתכון עם הירק גם ככה צריך לחתוך אותו.
איך שראיתי אותם ידעתי שאני הולך לעשות להם טוב ולהפוך אותם למרק מפנק שיתאים למזג האוויר הגשום שמלווה אותנו בימים האחרונים.
קצת כמו במתכון שלי למרק בטטה, אין בו הרבה מרכיבים, אלא בעיקר טכניקה, אז תעקבו אחרי כל השלבים וגם לכם יצא מרק גזר מהמם!
חשוב להשתמש בגזרים כמה שיותר טריים. זה גם יהיה טעים עם הגזרים שיושבים אצלכם שבוע במקרר, אבל יותר טעים כשבגזר תהיה עוד מתיקות טבעית, שהולכת ודועכת באחסון.
ההשחמה שעושה את ההבדל
את הגזרים המגניבים שלי קילפתי וחתכתי גס, ואז הנחתי בסיר עם שמן ונתתי להם צריבה, ממש כמו שצורבים סטייק או חזה עוף. הצריבה הזו חשובה כי היא מוציאה מהגזרים טעם עמוק ומתיקות מיוחדת, אז אל תתפתו לערבב לפני שאתם מריחים ריח אגוזי וקלוי.
>> לא עוקבים אחרי באינסטגרם עדיין? בואו טעים שם!
אחרי שחלק מהגזרים קיבלו צבע מצטרפת התוספת: אגוזי קשיו לא קלויים. זה טריק שלמדתי משקמה המוכשרת מהבלוג tivoneat, והאגוזים באים במקום לשים שמנת מתוקה/קרם קוקוס.
מכיוון שהם עשירים בשומן, אגוזי הקשיו עוזרים להסמיך ולהעשיר את המרק, ולדעתי הם טיפה מעדנים את הטעם של הגזר.
אם אתם רוצים שיהיו יותר דומיננטיים, שימו אגוזי קשיו קלויים, בעיני הטבעיים עושים את העבודה.
מכאן מוסיפים מים עד גובה תכולת הסיר (אל תטביעו אותם!), מלח ולבשל. כשהגזרים רכים אפשר לטחון עם כל אביזר טחינה שיש לכם בשלוף.
מזכיר שמה שחשוב הוא לטחון הרבה זמן (מפורט במתכון), ובמרק גזר זה עוד יותר חשוב: אין בו עמילנים כמו שיש בבטטה, ולכן להבי הבלנדר שלכם (לא משנה אם הוא ידני או שולחני) צריכים יותר זמן לפרק אותו לסיבים שנותנים את המרקם החלק.
אני קישטתי את המרק עם קצת בצל ירוק קצוץ, יכולים לשים מעל גם כוסברה, אגוזי קשיו קצוצים קלויים, קרוטונים, וכן, גם שקדי מרק.
לפני שאתם שואלים:
- זה כבר טבעוני, ללא גלוטן וללא פחמימות. אז אין לכם תירוץ לא להכין!
- מרק גזר וג'ינג'ר: מוסיפים 2 ס"מ שורש ג'ינג'ר קלוף ופרוס דק
- תוספת חלבון: מוסיפים 1/2 כוס עדשים כתומות שטופות היטב (אפשר גם כוס אבל אז תצטרכו להוסיף עוד מים)
- מרק גזר פיקנטי: מוסיפים 1 ממרח קארי או סחוג או משהו חריף אחר בתחילת ההכנה יחד עם הקשיו
- מרק גזר חלבי: מוסיפים 40 גרם חמאה בשלב הטחינה (ואפשר גם 1/2 כוס שמנת מתוקה)
- אם לא רוצים קשיו, אפשר לשים 4 כפות שבולת שועל גסה (לגרנולה) או דקה (לדייסה) במקום
- לא חייבים לטגן את הגזר בהתחלה, יצא לכם פחות טעים.
מתכון למרק גזר חלומי
4 מנות, טבעוני+ללא גלוטן+ללא פחמימות+נשוי+3, 15 דקות עבודה, שעה זמן כולל
מצרכים:
1 ק"ג גזר (בערך 8 גזרים בגודל בינוני), קלופים
3-4 כפות שמן זית
חופן אגוזי קשיו לא קלויים (רשות אבל הם עוזרים למרק לצאת קרמי)
3-4 כוסות מים
מלח, לפי הטעם (שמתי בערך כפית)
אופן הכנה:
- חותכים את הגזרים גס ושמים בסיר בגודל בינוני.
- מוסיפים את השמן ומדליקים את הלהבה על עוצמה גבוהה.
- לא נוגעים בסיר 3-4 דקות, עד שמריחים שהגזרים בתחתית מתחילים להיקלות ולהשחים. מערבבים וממשיכים לטגן תוך ערבוב 2 דקות נוספות.
- מוסיפים את הקשיו, המלח והמים ומביאים לרתיחה. המים צריכים להגיע עד גובה הגזרים.
- מכסים את הסיר ומבשלים מעל להבה בינונית 30-40 דקות עד שהגזרים רכים (אפשר למעוך חתיכת גזר בקלות עם מזלג).
- טוחנים בעזרת בלנדר ידני 3-4 דקות (כן כן) או בבלנדר רגיל 2 דקות עד שמתקבל מרקם ממש חלק.
- כדאי ואף רצוי להוסיף עוד כף שמן במהלך הטחינה למרקם משיי ונעים.
- אם התקבל מרק סמיך מדי, מדללים אותו עם מעט מים רותחים.
- טועמים ומתקנים תיבול עם מלח לפי הטעם.
- מגישים עם בצל ירוק קצוץ מעל (עוד אופציות להגשה בהקדמה).
- נשמר בקירור 4 ימים.
ממש ממש מוזמנים להיכנס לאתר לקט ישראל, ללמוד עוד על עבודה הקודש שעושים בארגון, להצטרף למתנדבים ולתמוך בפעילות שלו! >> לאתר לקט ישראל
רוצים לקבל עדכונים במתכונים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר
לעוד מתכוני מרקים:
מרק עגבניות מושלם
מרק קובה סלק
מרק עדשים וארטישוק ירושלמי
מרק מינסטרונה איטלקי אמיתי
יצא מעולה!!
איזה כיף שיש ירקות של חורף, ואיזה כיף שיש אותך!
תודה, המתכונים שלך מתקבלים אצלי בברכה ובחום.
קיים בירושלים אתר, בדומה לזה שברעננה, לעודפי תוצרת חקלאית מעין זה שהזכרת?
תודה רבה!
לא מכיר מספיק את העיר לצערי, נסי לפנות ללקט ישראל אולי ידעו לסייע
תודה,
על המתכונים השימושיים מאוד במטבחי ועצתך זו.
יישר כח !
בשמחה רבה =]
לא האמנתי שיצא כל כל טעים!! ועוד החלפתי חלק מהגזר בקישואים כי לא היה לי מספיק גזר וגם לא קשיו. מרק מעולה וקל, בכל המובנים, בלי שמנת או חמאה או חלב קוקוס!! תודה!!
שני ממש לשמוע גניה!!! =]
שיחוק של מרק פשוט וטעים בטרוףף. הכנתי עם ממרח קארי אדום יאמי יאם. תודה
איזה כיף לשמוע נעמה!!
תודה ששיתפת
במידה ורוצים להשאיר את הגזרים בצורת קוביות ולא לטחון אותם , האם הדבר ישנה באופן דרסטי את המרק ?.
היי אמיר
כן, ישנה האופן דרסטי
יהיו לך קוביות גזר רכות במים עם אגוזי קשיו רכים.
בעיני זה פחות מעניין אבל היי אם טעים לך לא אתווכח
שלום,
רציתי לשאול האם ניתן להכין את המרק ולהקפיא אותו – האם המירקם ישאר קרמי לאחר ההפשרה? או מוטב להמנע מהקפאה?
היי רוני
לא בדקתי אבל לדעתי המרק ישרוד הקפאה (אם המרקם 'נשברש מחממים וטוחנים מחדש זה אמור לאחד אותו)
תודה רבה רבה. המתכונים שלך טעימים ביותר, בריאים וקלים להכנה
תודה רבה אביבה היקרה! =]
אני לא אגזים אם אגיד שגילוי הבלוג שלך לפני כמה חודשים, השיב לחיים שלי את חדוות היצירה וההנאה במטבח! כל מתכון בול פגיעה!!
פשוט עושה חשק לעוד…
אחרי שמרק הבטטה כבש אותי, הייתי חייבת לתת צ'אנס גם לגזר…
המרק קלי קלות, יצא קרמי ומטריף.
רק הייתי מכפילה כמויות, כי הכמות מאד קטנה.
היי יפי
שמח ממש לשמוע! מרגש מאוד! תודה רבה על המילים החמות
כיף שאהבת את מרק הגזר ואת מרק הבטטה =]=]
לחלוטין אפשר להכפיל כמויות – פשוט נראה לי ילחיץ אנשים לראות 2 ק"ג גזר המצרכים, אז מי שרוצה ממש מוזמן להכפיל
לא להאמין – כמה פשוט ככה טעים. ממש מרק של מרכיב אחד (כי שמ"ז, מים, מל"פ לא באמת נחשבים).
הוספתי כפית אבקת קארי ופיסת ג'ינג'ר שלא הורגשו כלל, וכן 3 כפות קווקר שהסמיכו ונתנו מרקם משיי. אם רוצים להשקיע, נראה לי שמיר היה עובד כאן טוב.
תודה.
אפשר להוסיף בטטה או דלעת כמו במרק כתום קלאסי?
היי אמיר
בטח =] רק תוסיף עוד מים לפי הצורך
מתכון מעולה, תודה
לא להאמין איך ממתכון כל כך פשוט יוצא מרק כל כך טעים
אני גם הפכתי אותו כבר לפירה ולרוטב לפסטה?
שמח ממש לשמוע! איזה כיף שאהבת!
יופי של שדרוגים!! =]
בשמחה תמיד
היי עז תלם. שאפו גדול לך על עוד מתכון מהמם. (ושאני מכיר היטב מילדותי).
מה שהכי אני אוהב אצלך זה הפשטות והרהיטות במבחן התוצאה… כמו אצל אמא שלי ואצל זוגתי שתחיינה. תמיד למדנו בבית שהאוכל הכי טעים בעולם נוצר בבתים של עוני כלכלי.
כאחד שגדל בבית כורדי עירקי של הורים מתקופת הצנע לפני קום המדינה, שחוביזה וגדילן, סירפד ופיטריות השדה היו האוכל הכי טעים בנמצא, ומרקי אורז פסוליה ופתיתים כמו פידאו היו מנת חלקו ביום יום למדנו שזה אוכל של עניים שבשל העוני נאלצו להתחכם בצורת ההכנה הנכונה והפשוטה ביותר. (אנשים קשי יום והרבה ילדים)…
את המתכונים של אז מעשבי ארץ ישראל מגלה הברנז`ה רק לאחרונה.
אך מה שאתה עושה, זה כמו החיאה לגוסס מת ומחזיר לו חסד נעוריו. ולטובה.
שאפו אחד גדול.
תודה רבה על המילים החמות נוטי היקר! ריגשת! =]
לגמרי הבנת איך אני חושב ומה עומד מאחורי המתכונים שלי פה. לתת כבוד לחומרי הגלם הכי בסייסיים והכי פשוטים, שהם בעצם אלו שהכי חשובים והכי מעניינים
חחחחחח אהבתי את ה +נשוי+3+?
כנראה שאין גבול להצעות של אנשים חסרי טאקט…
D:
עוז תלם , תודה לך על כל המתכונים הנפלאים !!!
יש לי בקשה רצינית : האם אתה יכול ליעץ תחליפים למלח בכל המתכונים , כדי לעזור למי שצריך להמנע מאכילת מלח להנות מאוכל טעים ולא תפל .
מאחלת לך ולבני ביתך שנה טובה ומבורכת.
רות
היי רות
חג שמח ושנה טובה =]
לצערי לא מכיר מספיק את הנושא כדי להמליץ על תחליפים למלח, כלומר, אפשר להוסיף פטריות עגבניות וחומרי גלם שמכיפים אומאמי, ואז פאפשר להפחית את המלח, אבל להוריד אותו לגמרי בלי לשנות את הטעם של המנה אני לא יודע
יצא פיצוץ!!!!
הקשיו ששמתי נתן לי טעם מיוחד שהוסיף המון!!!!
תודה על המתכון הזה, וגם על השאר…
תודה רבה חיים היקר! כיף שאהבת
מכינה את המרק החלומי הזה המון פעמים!!! היום הכנתי אותו באותה הגירסה אבל במקום גזר קולורבי. במדויק אותו המתכון….יצא מדהים! תנסו…..תודה לך עז תלם!!!!!
נשמע נהדר שרה! בהחלט אנסה =]
ואם במקום אשתמש בדלורית?
זה יהיה מרק דלורית טעים =]
היי, באיזה שלב מוסיפים את העדשים?
איזה עדשים רוצה להוסיף ?
המרק הזה פשוט מעולה !
תודה רבה אירית!
הכנתי והכפלתי כמויות למשפחה בת חמש נפשות. יצא מושלם. קל וטעים . אין יותר טוב מזה. תודה רבה על מתכון מנצח
שמח מאוד לשמוע לין היקרה! תודה ששיתפת
היי עז
אצלנו יש אלרגיה חריפה לקשיו. איזה אגוז יכול להחליף אותו בהצלחה? חשבתי על שקדים מובנים, מה אומר?
היי חנה =] שקדים עשויים להניב מרקם גרגרי, נסי שבולת שועל (4 כפות שבולת שועל גסה/אינסטנט)
אגוז מקדמיה כי קרוב בטעם לקשיו.
וואו וואו וואו… מרק מדהים!
תודה רבה על המתכון 🙂
שמח לשמוע גיל!
כיף שאהבת ושיתפת =]
אתה נותן כבוד למצרכים ועושה חשק לבשל. תודה רבה על הבלוג.
כבר בחרתי לפחות 10 מנות, רק צריך זמן לבשל. תודה!
תודה רבה על המילים החמות סופי היקרה =]=]
מרק מושלם! כמה פשוט ככה טעים, מככב אצלנו החורף
שמח לשמוע נוית היקרה!
מעולה!!!! יצא ככ טעים והטיגון בהתחלה עושה כמו ערמונים
ולגמרי הטריק עם הקשיו אדיר!
איזה כיף לשמוע רינת!
יש לי הזדמנות לקנות חמאת קשיו במחיר זול וככה לאפשר לעצמי מרק גזר לעיתים קרובות יותר.
האם חמאת קשיו יכולה להחליף את הקשיו ומה הכמות המתאימה?
אני חייבת לציין שאנחנו מאוד!!!!!!!!!!!!! אוהבים את המרק הזה כמו הרבה מהמתכונים פה…
אשמח לתשובה מהירה
היי טובה =]
נשמע שיעבוד!
עז יצא מושלם!!! אני מאוד אוהבת גזר והקשיו פשוט שדרג את המתכון! חייבת להגיד לך שמאז שהכרתי את הבלוג שלך הבישןל שלי השתפר פלאים והתחלתי אפילו להנות מלבשל … 🙂
נהדר רקפת היקרה! מאוד שמח לקרוא
תודה רבה! כבר מס' שבועות מחכה שיגיע החורף ואוכל להכין סוףסוף – מרקים!!! אמנם תמיד אפשר, אבל אא להשוות טעם מרק בקיץ לטעמו במזג סגריר… ובמיוחד- עם כל המתכונים מעוררי חדוות היצירה פה בבלוג.
היום סוףסוף יש גשם וקור, ומיד רצתי להכין מרק!!! לא היה כמעט כלום בבית, ולשמחתי, במתכון הזה ששמרתי כבר קצת מזמן, לא היה צריך כלום… שמתי קוואקר, ויצא פשוט מדהים!
יישר כח!
מרק נ פ ל א.
אני השתמשתי בחלק מהנוזלים בציר ירקות שהיה לי.
שיחקת אותה עם המתכון הזה! הכנתי ולא היה לי קשיו אז שמתי חמאה בשלב של הטחינה, יצא מעולה ואורחים החמיאו…
אני אפילו לא אוהבת גזר סתם נתקעתי עם יותר מדי והמרק הזה אכן חלומי!
במקום מלח שמתי כף מרמייט וזה עבד אש. שמתי גם ג'ינג'ר וחצי כוס עדשים כתומות. טעים!!!
תודה רבה ליבי!
היי עז, יש מצב שהכוונה הייתה ל4 כפיות שיבולת שועל (במקום קשיו) ולא 4 כפות..?
עובד עם 4 כפות ועם 4 כפיות
הי,
אין לי ג'ינג'ר בצורתו השלמה, אלא בצנצנת תבלינים קנויה, כמה כפות/ כפיות מומלץ להוסיף?
וגם האם חמאת שקדים יכולה להיות תחליף לקשיו?
תודה
היי אסתי
1/2 כפית ג'ינג'ר טחון
לא ניסיתי אבל מעריך שכן
יצא מהמממםםםם!
(לא היה לי קשיו, החלפתי בכף חמאת שקדים, 2 כפות קוואקר)
נהדר!
היי עז האם אפשר גם גזרים צבעוניים או שיהיה טעם וצבע אחר?
לא ראיתי מתכון עם גזרים צבעוניים אצלך.
אפשר אולי להחליף את הקשיו בקרם קוקוס?
היי שני =]
1. אפשרי רק קחי בחשבון שהצבע יהיה יותר אקזוטי – תלוי בגזרים בהם תשתמשי
2. בטח, 1/2 כוס ואפשר גם יותר
תשמע'. אתה פשוט אלוף ! אם יש משהו שאני מעריץ בך זה הידע הסוחף להוציא את המקסימום תוצאה מהמינימום חומר ובשיא הפשטות, ורק בעזרת הטכניקות הנכונות. כבשלן ותיק בן של בשלנית מדופלמת אני מוריד בפניך את הכובע. גם אצלנו מקובל מינימום תיבלון הכרחי אך נכון, על משל כל המוסיף גורע.
תודה רבה לך.
לכבוד הוא לי נוטי 🙂
אשמח לדעת האם אגוזי מלך יצליחו לתת את השומניות במקום האגוזי קשיו, עקב מגבלות הכשרות בעדה שלנו בחג הפסח.
תודה ענקית על כל המתכונים המושקעים ומוסברים לפרטי פרטים.
חג שמח!
היי , האם אפשר הגדיל את זמן הבישול של הגזרים ?(להשאיר אותם על האש עם מים למשך שעה וחצי כזה ?
היי אור
עקרונית אפשרי אבל לדעתי אין סיבה
הטעם שלבם יהיה פחות כיפי ויותר מכובס
תודה רבה על המתכון! נראה ממש טעים!
יש לי סלרי בבית, אפשר להוסיף? וא"כ את העלים או הגבעולים?
והאם שומר מתאים?
תודה רבה!!
בהחלט מוזמנת להוסיף
קחי בחשבון שהצבע והמרקם של המרק עלול להשתנות
למה בעצם לקלף את הגזרים?
אין באמת סיבה, הרגל
מרק מעולה!! יעבוד עם אגוזי לוז במקום קשיו??
עוד טיפ אחד (למי שמעדיף לא לטגן) – אפשר לקלות את הגזר בתנור, ממש עד השחתה ואפילו קצת השחרה – מוסיף טעם עמוק מעושן.
ואם כבר – אז אפשר גם בלי לקלף – רק לשטוף טוב טוב ולוודא שכל החול והלכלוך ירדו ואז לקלות.
ועוד משהו להעמיק את הטעם – הרבה פלפל שחור ו-1-2 כפות דבש!
תודה ששיתפת שייקה!
המרק יצא ממש טעים 🙂
מתכון פשוט ומפתיע
שמח שאהבת עינב!