מרק כרובית של סבתא חנה

6 בפברואר 2019
מרק כרובית

מרק כרובית של סבתא חנה. צילום: עז תלם

אני יכול לומר בלב שלם שבזכות מרק הכרובית הזה התחלתי להתאהב במלכת הירקות. בכל ביקור שלנו אצל סבתא חנה בימי החורף, אני ואחיותיי ייחלנו שהיא תכין את המרק הנהדר שלה – הוא מאוד פשוט ואין בו הרבה מרכיבים, אבל איכשהו, הוא מצליח לייצר טעם מיוחד משלו. לגימה אחת ממנו ואני משוגר חזרה לילדות!

סבתא חנה מספרת שאת המתכון היא אספה מספר בישול לפני עשרות שנים והוא הפך למנה קבועה בבית.

מרק כרובית

מרק כרובית קל טעים וכיפי. צילום: עז תלם

פרגנתי לכם בהרבה מתכוני מרקים השנה, ואת המרק הזה הכנתי שוב לפני שבוע, כשהיו לי צילומים לעונה השנייה של התכנית מתכון מנצח בערוץ FOODY, בה אמשיך להכין לכם מתכוני ירקות מיוחדים טעימים ? הצטלמתי עם כרובית חתיכית ודוגמנית וכשהגעתי הביתה ישר ידעתי שהיא הולכת להפוך למרק של סבתא.

עז תלם

עונה שנייה בקרוב! צילום: אפיק גבאי

כמובן שכדאי שתשתמשו בכרובית גדולה יותר מהתינוקת שכאן בתמונות – מה שכיף במרק הזה זה שהוא מתאים לכל גודל של כרובית וגם אפשר לשמור אותו בהקפאה.

>> פסטה ברוטב כרובית גאוני!

ההכנה באמת לא יכולה להיות פשוטה יותר:
בוחרים כרובית נחמדה, היא לא חייבת להיות דוגמנית בוהקת. עכשיו אנחנו נמצאים בשיא עונת הכרוביות אז תחפשו כאלו עם עלים וגבעולים – אנחנו הולכים להשתמש בהם כי הם טעימים ואין שום סיבה בעולם לזרוק אותם! במיוחד כאן הם מוסיפים הרבה טעם.

מרק כרובית

כל מה שצריך למרק כרובית. צילום: עז תלם

את תפרחות הכרובית שומרים בגודל בינוני גדול – שתהיה לתפרחות נוכחות בתוך הקערה.

את העלים והגבעולים קוצצים לגודל בינוני-קטן ואת הגזע (הגבעול העבה שאליו מחוברות התפרחות) חותכים לקוביות. בגלל זמן הבישול הארוך אפשר להשתמש בכל החלקים וכולם מתרככים יופי יופי.

מרק כרובית

גבעולי ועלי הכרובית הם ממש כמו סלרי. צילום: עז תלם

מרק כרובית

גזע הכרובית מתנהג כמו שורש סלרי. צילום: עז תלם

מטגנים את הגבעולים, העלים ואת גזע הכרובית בקצת שמן זית – המטרה היא להתחיל את הריכוך שלהם, ואז מוסיפים כף קמח – הוא חשוב כאן כי הוא עוזר לתת למרק מרקים טיפה יותר סמיך.

אחרי ערבוב קטן נכנסות התפרחות ו1/2 צרור של שמיר. לפני שאתם בורחים לי, כאן לשמיר יש טעם שונה. החיבור עם הכרובית עושה לו משהו שאני לא יודע להסביר, והוא נהיה נעים יותר. אתם יכולים לשים עשבי תיבול אחרים, אבל אם יש מתכון לתת לו צ'אנס זה זה!

ברגע שכל המרכיבים בסיר מוסיפים מים ומבשלים עד שהכל רך – בזמן הבישול כל חלקי הכרובית יתנו מהטעם שלהם לנוזל ותקבלו מרק בטעם כרוביתי עדין ומיוחד.

חברות וחברים לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

מרק כרובית

שמרתי על תפרחות בגודל בינוני גדול שיהיה כיף לפרק אותן עם הכף כשהמרק יוגש. צילום: עז תלם

מבחינת תיבול, אני הלכתי על מלח ופלפל שחור, סבתא חנה אוהבת להוסיף למרק גם כף אבקת מרק – אם אתם אוהבים את הטעם שלה תוסיפו גם. אגב, אם יש לכם ציר עוף/ציר ירקות בשלוף הם יכולים לבוא במקום כל או חלק מהמים.

>> על ספר הכרובית שלי שמעתם? אם אתם אוהבים את מלכת הירקות אתם חייבים אותו לעצמכם! 

מרק כרובית

השמיר מצטרף אחרון – קצצתי גם את הגבעולים שלו כמובן. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • תוספת חלבון: מוסיפים למרק 3/4 כוס עדשים שחורות, ירוקות או חומות שהשריתם במים חצי שעה. אפר גם להוסיף כוס וחצי גרגרי חומוס מבושלים.
  • אפשר קמח מלא או קמח כוסמין במקום הלבן? כן
  • ללא גלוטן: שמים קורנפלור במקום הקמח
  • ללא פחמימות: לא שמים קמח. במקום טוחנים מעט את המרק עם בלנדר ידני, ממש 2-3 הפעלות קצרות כדי שחלק מהכרובית תתפרק וזה יסמיך את המרק.
  • ניקיון הכרובית: אחרי שמפרקים את הכרובית לתפרחות משרים אותן בקערה עם מים אליה מוסיפים כף חומץ וכף מלח. אחרי 5 דקות מסננים ממי ההשרייה ושוטפים היטב.
  • האם אפשר כרובית קפואה? כן. אבל זה יוצא פחות טעים.
  • אם לא מצאתי כרובית עם עלים וגבעולים? שימו 2-3 גבעולי סלרי (עם העלים) במקום. בכל מקרה בגזע של הכרובית תשתמשו!
  • ניתן לשים עשבי תיבול אחרים כמו פטרוזיליה או נענע, אבל אז הטעם לא יהיה כמו של סבתא.
מרק כרובית

מרק בלי בזבוז! צילום: עז תלם

מתכון למרק כרובית של סבתא חנה

4-5 מנות, טבעוני, 15 דקות עבודה, שעה זמן כולל

מצרכים:

1 כרובית בגודל בינוני-גדול, עדיף עם העלים והגבעולים
1/2 צרור שמיר (ואפשר יותר!)
3-4 כפות שמן זית
1 כף קמח לבן
5-8 כוסות מים
מלח ופלפל שחור גרוס, לפי הטעם

אופן הכנה:

הכנות מקדימות:

  • חותכים את הכרובית לתפרחות בגודל בינוני-גדול, את גבעולי ועלי הכרובית קוצצים דק ואת גזע הכרובית חותכים לקוביות.
  • קוצצים את השמיר – את העלים וגם את הגבעולים (אפשר דק אפשר גס, לא כזה משנה).

הכנת המרק:

  • מחממים שמן בסיר בגודל בינוני, מוסיפים את גבעולי ועלי הכרובית ומטגנים מעל להבה בינונית גבוהה במשך 5-6 דקות, תוך כדי ערבוב, עד לריכוך קל. מוסיפים כף קמח ומערבבים היטב.
  • מוסיפים את תפרחות הכרובית ומים לכיסוי הכרובית ב-4 ס"מ. מוסיפים את השמיר, מביאים לרתיחה, תוך כדי ערבוב, ומתבלים במלח ופלפל שחור בנדיבות.
  • מבשלים מעל להבה נמוכה במשך 20-30 דקות, ללא כיסוי, עד שכל חלקי הכרובית רכים לחלוטין.
  • מוסיפים את שאר השמיר. מכבים את הלהבה ונותנים למרק לעמוד 10 דקות נוספות. מערבבים היטב, טועמים ומתקנים תיבול.
  • המרק נשמר בקירור 4-5 ימים, אפשר להקפיא עד שלושה חודשים.

רוצים לקבל עדכונים במתכונים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני מרקים:
מרק עגבניות ואורז בסמטי
מרק קובה סלק
מרק עדשים וארטישוק ירושלמי
מרק יוגורט ואורז טורקי

שתפו:

58 תגובות

  1. במילה אחת: מושלם!

  2. האם אפשר להוסיף גריסים?

    • היי שחר
      בהחלט אפשר =]
      ממליץ להשרות שעה בהרבה מים ואז יהיו מוכנים עם הכרובית. כוס גריסים תבוא פה טוב

  3. אכין לשישי.מתה על כרובית.

  4. אפשר ירק אחר במקום השמיר? אנחנו לא כל כך…

    • היי
      כמו שכתבתי בחלק של 'לפני שאתם שואלים'
      אפשר לשים פטרוזיליה נענע כוסברה ובעצם כל עשב תיבול טרי אחר שאוהבים (אני לא זז מהשמיר כי זה הטעם של הזיכרון שלי =] )

  5. ענתי לנדאו סמל (ענתי אוהבת)

    איזו התרגשות. המרק על האש. אעדכן
    תודה גדולה
    http://www.up2me.co.il/images/12441110.jpeg

    ענתי לנדאו סמל (ענתי אוהבת)

  6. כדי להסמיך מרק,כל מרק, אני מוסיפה 3 כפות שיבולת שועל (שהושרו עשר דקות במים רותחים. לא שופכים את המים,מוסיפים אותם יחד). השיבולת הזו מתמזגת לחלוטין במרק, יותר בריאה מכל קמח והטעם נייטרלי. תודה לך על המתכונים המשובחים שלך.אני נהנית לקרוא ולבשל.

  7. תודה לסבתא חנה על עוד מתכון מושלם (נטול קידום מכירות)

  8. תודה רבה עז!
    אתה נהדר ואחראי להרבה גיוונים כיפיים במטבח ובשולחן אצלנו.
    כתבת שבזמן הבישול להשאיר ללא כיסוי, למה? (יודעת שאצלך אפשר לקבל הסברים :))

    • היי יערה =]
      שמח ממש לשמוע!! בשמחה ובכיף תמיד
      מעדיף להשאיר ללא כיסוי כדי שהמרק יראה צלול יותר וכדי שהנוזלים טיפה יצמצמו והטעמים יתרכזו.
      פרקטית לא יקרה כלום אם תכסי.

  9. היי עז,
    תודה רבה על המתכון.
    הדרך שבה אתה מתאר היא מקסימה,
    פשוט עושה חשק להכין את המתכון.
    למרות שלא מת על שמיר רציתי להכין איתו בעקבות המלצתך. לצערי לירקן לא היה שמיר.
    עשיתי עם כוסברה ומעט בזיליקום.
    יצא טעים מאוד.
    בפעם הבאה עם שמיר ?

    • היי מאור
      שמח שאתה מוכן לתת לשמיר הזדמנות =]
      תודה ששיתפת, כיף לשמוע שאהבת את המתכון
      מעריך מאוד את המילים החמות, בשמחה ומכל הלב תמיד

      • היי עז,
        הפעם עשיתי את זה עם שמיר (וגם קצת בזיליקום וכוסברה).
        יצא גם מאוד טעים.
        היפה שגם הילדים שלי בני 4 ו-7 אוהבים את המרק הזה.
        אז המון תודה שהוספת לנו לתפריט מרק טעים ובריא.

  10. מיכל טנא מושקוביץ

    מרק טעים מאד!!! כדי לקצר זמן הכנה , השתמשתי בעדשים ירוקות קפואות של סנפרוסט (אין צורך להשרות במים) והוספתי גם כף וחצי של אבקת מרק עדשים של אוסם. אהבו מאד את המרק.

  11. עז, תודה רבה!
    איכשהו היה לי ברור שזה מרק שמבלנדרים, מרוסק מה שנקרא.
    טעיתי? זה ממש לא שייך?
    אני פשוט רוצה שהילדים הבררנים שלי אשכרה יאכלו את המרק……..!!!

    • היי נעמה =] בשמחה!
      תרגישי חופשי לטחון את המרק עם בלנדר ידני
      הייתי טוחן אחרי 20 דקות בישול ברגע שהכרוביות רכות

  12. למה אחרי עשרים דקות?

    • כששומרים את התפרחות שלמות, את רוצה שהן ימצו את כל הטעם שלהן ותהיינה רכות ממש (נימוחות)
      כשטוחנים אותן עדיף לא לתת להן להגיע למצב נמוח כדי שיהיה לך מרקם טוב יותר למרק הטחון

  13. עז, המרק מוכן, והוא כזה ״על יד״ חסר לו טעם. מאוד מאוד עדין כזה.
    ככה זה אמור להיות? יש לך רעיון מה יעזור?
    תודה

    • היי נעמה
      למרק אכן יש טעם עדין. סבתא חנה מוסיפה אבקת מרק – יכולה לשים עוד מלח או להוסיף עוד עשבי תיבול שיתנו חיזוק לטעם (למשל סלרי, פטרוזיליה)

  14. הרגת אותי עם המתכון הזה. ממש עכשיו הוא מתבשל אצלי פעם עשירית בערך. מאז שגילית לי שאפשר לעבוד עם העלים והגזע של הכרובית אני אף פעם לא זורקת אותם! גם כשהכרובית מיועדת למשהו אחר בכלל אני תמיד קונה עם העלים קוצצת, מנקה ושומרת אותם ומכינה את המרק עם כרובית קפואה האומנם אבל עדיין, מכינה! המרק הזה סופר ממכר! שתדע לך – שאני שונאת חורף ידועה. תמיד אני נכנסת לדכאון חורף. מאז המתכון למרק הזה אני סוף סוף לא בבאסה מוחלטת כשיש ימי גשם כי המרק הזה מחמם אותי וטעים לי! ת ו ד ה !

    • היי מרטה היקרה
      אילו מילים מרגשות ומשמחות! שמח ממש לשמוע שהמרק הפך לבן בית אצלך ואת עכשיו מנצלת את כל חלקי הכרובית!! =]
      כבוד רב עבורי בכיף ומכל הלב

  15. נראה נפלא, מה עושות רומניות מקולקלות שלא מחבבות שמיר?

  16. עוד מתכון מפתיע בקלות ההכנה ובטעם. למחרת חיממתי בתוספת קוואקר דק והיה אפילו יותר טוב (:

  17. האם יש צורך לקלף את הגבעול של הכרובית?

  18. הכנתי ויצא מעולה
    תודה רבה

  19. אפשר להשתמש בכרובית קפואה?

  20. האם צריך להוציא את העלים מהמרק אם טוחנים אותו? אני זוממת להכין אותו למחר ולהוסיף קשיו מושרה וטחון, יתאים?

    • היי מיכל
      העלים נטחנים היטב. אין סיבה להוציא
      אין סיבה להשרות קשיו במיוחד פשוט תוסיפי אגוזים לא קלויים למרק ותבשלי יחד עם הכרובית ייטחן לך מצוין (עשיתי את הטריק הזה במרק הגזר שיש בבלוג)

  21. וואו!
    מוצלח מאוד! העברתי הלאה.
    תודה רבה!!!

  22. הי עוז ,
    באיזה שלב מוסיפים את העדשים ?

  23. הי
    לומדת הרבה..
    למה לבשל בסיר פתוח?
    איך תוספת עדשים משפיעה על תהליך הבישול?
    תודה!

    • היי אודיה
      לא חובה הסיר הפתוח, זה פשוט מסייע לרכז את הטעמים
      עדשים לא אמורות להשפיע את אופן הבישול זה אותו זמן

  24. עז
    איזה מרק נפלא!
    ממש קונצנזוס בבית!
    כרגיל, תודה לך על עוד מתכון טעים, הסבר נהיר והגשה מקסימה!
    יוני

  25. היי עז! בדיוק נתקלתי במתכון הזה וממש בא לי להכין אבל בכל זאת קיץ עדיין ובא לי גרסא יותר קרירה וסמיכה. האם לדעתך המתכון יעבוד עם קצת קרם קוקוס? או שזה סוג של חילול השם?

    • היי רעות =]
      לגרסה סמיכה יותר יכולה לטחון טיפה את המרק עם בלנדר מוט
      1/4 כוס קרם קוקוס יכולה להוסיף

  26. יצא טעים! הוספתי חבילת פטריות יער מוקפצות בחמאה. 🙂

  27. קראתי את המתכון..בסוף עשיתי הכל הפוך ? טיגנתי את התפרוחות בחמאה ושמן זית אחר כך הוספתי את השורש וכמה שיני שום מעוכות והמשכתי לטגן הוספתי קמח ערבבתי.. מים חמים שמיר ואש נמוכה… והטעם. תענוג
    תודה עוז למרות ההפרעות קשב שלי הצלחתי להכין אחלה מרק בכלום זמן 😉

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial

הירשמו לעדכונים במייל








    שתפו: