אם יש מרק אחד שאני מוכן לאכול בכל יום בשנה, זה חייב להיות מרק לקוסקוס. השילוב הזה של גרגרי קוסקוס עדינים עם ירקות רכים רכים ומרק מלא בטעם יוצרים ביס מיוחד, מנחם ומעלה נוסטלגיה, אפילו אם לא גדלתם על המנה.
זהו אחד המרקים שאתם הכי הרבה מבקשים ממני, במיוחד בעקבות השימוש הרבה שאתם עושים במדריכי הקוסקוס שלי:
>> מדריך לקוסקוס סולת במיקרוגל
>> מדריך להכנת קוסקוס תירס ללא גלוטן
אז הגיע הזמן לקיים את הבטחות ישנות ולשתף אתכם בכל השלבים מהכנת מרק לקוסקוס מושלם! אגב, ילדים מתים על המרק הזה, וזו דרך נהדרת לעודד אותם לאכול יותר ירקות.
דמיון מפתיע
בזמן שהתבשילים שמוגשים על קוסקוס משתנים בין מדינה אחת לאחרת (למשל במרוקו יגישו טאג'ין ובטריפולי תבשילי טבחה), יוצאי טוניס, טריפולי וגם יוצאי מרוקו נוהגים להגיש את הקוסקוס שלהם עם מרק.
בהכנה מסורתית של קוסקוס, בסיר אידוי שנקרא קוסקוסייר, המרק מתבשל מתחת לגרגרי הסולת ככה שהוא מוסיף להם ניחוח וטעם ולא רק אדים.
בתור מי שרגיל שיש שוני רב בין מתכוני מרקים שמגישים במספר ארצות (למשל מקרה הבורשט), כשזה מגיע למרק לקוסקוס יש קונצנזוס מפתיע. רכיבים כמו גרגרי חומוס, דלעת, קישוא, גזר ובצל ימצאו כמעט בכל מתכון למרק קוסקוס ברשת.
בגיבוש המתכון הזה נעזרתי בכם הקוראים, ששיתפתם אותי באינסטגרם ברכיבים שאתם הכי אוהבים במרק הקוסקוס שלכם, ובחברתי הטובה יונית צוקרמן, שהכינה אלפי ליטרים של מרק לקוסקוס במהלך חייה, ולמדה את סודות המנה מסבתא סולטנה שנולדה במרוקו.
קודם כל, צורבים
למרק הקוסקוס שלי הוספתי כנפי עוף, חלק זול ונגיש שנותן המון טעם למרק.
בדרך כלל פשוט מוסיפים את העוף למרק, אבל אני בחרתי לצרוב את הכנפיים (לא היה צריך להוסיף שמן בכיוון שהן באו עם העור) במחבת רחבה עד הזהבה, אותו מהלך שעשיתי במתכון שלי לראמן, וזאת כדי לתת עוד עומק נוסף לטעמי המרק.
יכולים להשתמש בכל חלק עוף עם עצם שיש – כרעיים, שוקיים, גרונות עוף וגם בגרונות/כנפי הודו. לא הייתי משתמש בחזה עוף כאן כי הוא יתייבש.
במקביל, בסיר רחב, טיגנתי קוביות בצל. בעצתה של יונית, עשיתי זאת עד שהבצל התחיל להזהיב (לא מטוגן ממש, כמו למג'דרה, אבל זהוב עדין). לאחר ההזהבה התחלתי להוסיף ירקות:
סלרי (כולל העלים!) גזר, כרוב, כרישה (שמתי כרישה קטנה שבמקרה מצאתי אצל הירקן) – כולם חתוכים גס.
אז הוספתי כורכום בשביל הצבע (יש המוסיפים חווייג'), שמיר (שנותן עוד מימד עומק למרק, ממש כמו במרק עוף צח), ומים.
מה ששותים – מוסיפים למרק
השתמשתי במים מסוננים מהפילטר בריטה שלי, שמנקים ממי הברז כלור וריחות לוואי. בכללי כשאני מכין מרקים, בצקים, חמוצים ועוד, אני מקפיד להשתמש במים מסוננים בגלל הטעם המוצלח יותר שלהם.
למרק אני מוסיף גם בשלב הזה כף גדושה של מלח בשביל הטעם.
אני נותן לסיר להתבשל משהו כמו שעה (גם 40 דקות מספיק), עד שהירקות רכים, ואז מוסיף את הדלעת (דלורית במקרה שלי, זה מה שהיה אצל הירקן), ואחרי 10 דקות נוספות את הקישוא. אני עושה זאת כדי שלא למעוך או לבשל אותם יותר מדי, רוצה שישמרו על המרקם והצבע שלהם.
יחד עם הקישוא אני מוסיף גרגרי חומוס מבושלים, הכי טוב לבשל בעצמכם (הוראות כאן) אבל יכולים גם להשתמש בגרגרים מוקפאים או משומרים (רק תקפידו לשטוף אותם טוב טוב לפני שמוסיפים).
מה לגבי אבקת מרק?
אז ככה: אני לא משתמש באבקות מרק בבישול שלי. מעדיף למצות את המקסימום מחומרי הגלם שגם ככה מכילים המון טעם משלהם – כאן למשל אני פשוט מוסיף עוף, וגם אם לא הייתי מוסיף אותו היה יוצא טעים.
עם זאת, ועם כמה שהייתי רוצה להגיד לכם שמחזקי הטעם שיש באבקות הם סכנה ברורה ומיידית לבריאות הציבור, שנים של מחקרים מצביעים על כך שהם לא יותר מסוכנים מאשר שימוש מוגזם במלח רגיל (יותר על הסוגייה בכתבה שהקדשתי לטעם החמישי אומאמי). אז אם אתם רוצים לשים אבקת מרק, שימו במתינות, רק תדעו שאפשר וכדאי לנסות גם בלי.
ועכשיו, מגישים!
כאשר כל הירקות רכים ויפים אפשר להגיש את המרק, אני אוהב לסדר קוסקוס חם בצלחת, מעליו להניח ירקות ברוחב לב ואז לכסות בנוזלי המרק אבל לא בהגזמה.
לפני שאתם שואלים:
- טבעוני: משמיטים את העוף ושמים 3 ליטר מים במקום 4. מקבלים אחלה מרק ירקות =] שימו לב שגרסה ללא עוף צריך לתבל ביותר מלח.
- אם אין ירק כזה או אחר, או שאתם לא אוהבים אחד מהירקות, לא נורא.
- אם אתם לא אוהבים שמיר, אל תשימו שמיר.
- במקום הכרוב אפשר לשים כרובית.
- מוזמנים להוסיף עוד המון ירקות אחרים למרק: מנגולד, קולרבי, שומר, שורשי סלרי/פטרוזיליה ועוד.
- בהגשה ניתן לסחוט מעל מיץ לימון סחוט טרי (ותודה לגל ממליה על הטיפ).
מתכון מרק לקוסקוס עם עוף וירקות
4-6 מנות, בשרי + ללא גלוטן, 20 דקות עבודה, שעתיים זמן כולל
מצרכים:
700 גרם – 1 ק"ג חלקי עוף עם עצם (למשל: כנפיים, כרעיים, גרונות הודו)
2 כפות שמן זית
1-2 בצלים גדולים, קלופים
2-4 גזרים בגודל בינוני, קולפים
2-4 גבעולי סלרי (עם העלים)
1 כרישה בגודל בינוני (רשות, אם היא באה עם עלים ירוקים, משתמשים גם בהם)
1 כרוב קטן (משקל 1 ק"ג)
1/2 צרור שמיר (לא אוהבים? שימו פטרוזיליה/כוסברה)
1-2 כפות מלח גס
כפית פלפל שחור גרוס
כפית גדושה כורכום או חוואייג' למרק
2-3 ליטר מים (השתמשתי במים מהפילטר בריטה שלי)
1-2 כוסות גרגרי חומוס מבושלים (כאלו שבישלתם בעצמכם –הוראות כאן -או משומרים או מוקפאים)
500-600 גרם דלעת או דלורית
2 תפוחי אדמה בגודל בינוני (רשות, שטופים אבל לא צריך לקלף)
1-2 קישואים בגודל בינוני
אופן הכנה:
מתחילים בטיגונים:
- שמים את העוף במחבת רחבה ומטגנים מעל להבה גבוהה 3-4 דקות מכל צד עד להזהבה (לא חובה להוסיף שמן, יכולים להוסיף כף אם רוצים). שומרים בצד.
- חותכים את הבצלים לקוביות בגודל בינוני-גדול.
- שמים את קוביות הבצל ושמן הזית בסיר גדול ומטגנים מעל להבה גבוהה מעל להבה גבוהה 10 דקות אגב ערבוב או עד הזהבה.
במקביל, חותכים את הירקות:
- את עלי וגבעולי הסלרי קוצצים גס. את הכרישה והגזר חותכים גס.
- את הדלעת קולפים וחותכים לקוביות גדולות (אם השתמשתם בדלורית – מסירים את הזרעים).
- לקישואים מורידים את הקצוות וחותכים לקוביות גדולות.
- את תפוחי האדמה (אם משתמשים) חותכים לקוביות בגודל בינוני.
- את הכרוב חוצים לאורך ואז חותכים גס לפלחים.
ממשיכים לבשל:
- כשהבצל זהוב, מוסיפים לסיר את העוף שטיגנתם ואת הסלרי, הגזר, הכרישה, הכרוב, הכורכום/חוויאג', המלח והפלפל.
- מוסיפים את המים, מניחים בסיר את צרור השמיר ומביאים לרתיחה.
- מבשלים 40-60 דקות, עד שכל הירקות התרככו.
- מוסיפים את קוביות הדלעת וקוביות תפוחי האדמה (אם משתמשים) וממשיכים לבשל 10 דקות נוספות.
- כשהדלעת מתחילה להתרכך, מוסיפים את הקישואים ואת גרגרי החומוס המבושלים ומבשלים 6-10 דקות נוספות (ולא יותר – אתם לא רוצים שהקישואים יתרככו יותר מדי).
- טועמים ומוסיפים עוד מלח לפי הטעם (אני שמתי שתי כפות גדושות).
מגישים:
- בהגשה, מניחים בצלחת עמוקה קוסקוס, מעל מניחים ירקות ועוף בנדיבות ואז יוצקים מעל מרק לפי מידת הרטיבות הרצויה. אם רוצים לעשות חיים קלים לסועדים, מפרקים את בשר העוף מן העצם לפני שמעבירים לקערות.
- המרק נשמר בקירור 4-5 ימים, אפשר גם להקפיא.
- בקירור המרק מתייצב מעט וזה בסדר גמור.
המתכון הופק בשיתוף בריטה, שארגנו לכם 20% הנחה על הזמנת קנקן חדש בהזמנה מהאתר שלהם. קוד קופון להנחה: oz20
רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר
לעוד מתכוני מרקים:
מרק סולת מרוקאי (חשו)
מרק עגבניות ואורז בסמטי
מרק קובה סלק
מרק עדשים וארטישוק ירושלמי
מרק יוגורט ואורז טורקי
מנגולד משתלב נהדר.
וגם שומר.
וכרובית תמיד להיט!
מסכים!
לא היה לי מקום בסיר למים מרוב ירקות ?
באיזה גודל סיר כדאי להשתמש?
היי רן =] אני השתמשתי בסיר גדול (קוטר 28)
תגיד, עז, בשר בקר לא בא בחשבון? כי נשארו לי בערך 400 גרם קוביות בשר גולאש מספר 5, ולא החלטתי מה לעשות עם זה. אפשר למשל לבשל את הבשר שעתיים שלוש ואז להכניס למרק. לא?
היי נדב =] בהחלט זורם
הייתי מבשל שעה בנפרד ואז נותן לנתחים לסיים בישול עם המרק שעה נוספת
וכמובן להשתמש בנוזלי הבישול של הבשר למרק
היי עז, ממליצה לך לנסות פעם להוסיף למרק הירקות לקוסקוס, חציל. אני קולפת לגמרי וחותכת גס, נניח חציל אחד לשלושה חלקים,
ומוסיפה בזמן שמוסיפה את הקישואים. יוצא מעדן!
ושוב תודה על מתכונים מצויינים ?
נשמע שווה איריס היקרה! אנסה
השאלה האמיתית שלי היא איך מתמודדים עם הכתמים של הכורכום ?
במיוחד אם נותנים את המרק לילדים זה פשוט הופך להיות מרדף שלא יתלכלו הבגדים, לא להניח את הכפית על השיש, שלא יטפטף על הכיסא, ויש גם את החגיגה בכיור
למרות שמאוד אוהבים פה את הכורכום הפסקתי להשתמש
היי חן =]
ענית על השאלה בתגובתך =]
אם אפשר להמליץ, לאחרונה שמתי מעט מסיר אבנית על ספוג פלא (במקרה שלי זה היה סיליט) והעברתי על השיש וזה העלים את כל הכתמים. כמובן שצריך מעט שזה לא יהרוס את השיש אבל זה עזר.
והכי חשוב, תודה רבה על בלוג מהמם, שהתוודעתי אליו רק לאחרונה אני גומעת בשקיקה את המילים הנכתבות בפירוט והמענה המקסים לכלל השאלות ובקרוב אף אתחיל בנסיונות, מבטיחה לדווח 🙂
השכלתי! תודה על המילים החמות
לגבי הילדים זאת בעיה,
אבל לכל השאר מאוד פשוט, אקונומיקה עושה יופי של עבודה בהסרת כתמי כורכום ממשטחים. אני אישית מוהל אקונומיקה במים בתוך בקבוק של תרסס ומרסס את הכתמים, אחרי 3 דק' לנגב וזהו זה. שיש וכיור מבריקים.
חבל לוותר על הטעמים המדהימים האלה ועל הבריאות שיש בתבלין.
תודה על הטיפ!
עז מתכון נפלא, כרגיל וכך גם הכתיבה. המשפחה תמיד מבקשת ואני מעולם עולם לא הכנתי. אולי אנסה.
שאלה – חוץ מהכנת קוסקוס לבד (לא אכין לבד) – על מה אתה ממליץ … ?
היי גליה =] שמח לשמוע תודה רבה!
פשוט משתמשים בקוסקוס קנוי ומכינים לפי ההוראות על האריזה – ערבוב עם שמן והשריה קצרה במים רותחים וזה מוכן
ברור 😉 תהיתי אם יש לך המלצה בגזרת הקנויים.
אם כן, (ולא מתאים פה), אשמח לשמוע במייל הפרטי. יום טוב וטעים
שלום המתכונים שלך נראים טעימים מאוד. רק שאלה – אתה מציין שהקוסקוס ללא גלוטן, אבל האם הקוסקוס שעשוי מחיטה, אם אני לא טועה ואז יש גלוטן. לא?
היי אסתי
המרק עצמו הוא ללא גלוטן הקוסקוס שמכיל גלוטן מצטרף אליו אחר כך – ואפשר גם להכין קוסקוס תירס (לינק בתחילת הכתבה) ואז המנה ללא גלוטן
יצא ניפלא!!! תודה
שמח לשמוע כוכבית!
הי עז,
הכנתי טבעוני, הוספתי מנגולד, שומר ושמיר והשוס הרציני, קורט קינמון, יצא מופלא!
שמח לשמוע דורית!
שלום עוז,
הכנתי אתמול את המרק קוסקוס שכאן, היה נהדר. כרגיל, מאז שגיליתי את הבלוג שלך, אני מבשל רק על פי הוראותיך. ובכל זאת שאלה. האם כמות המים לא גדולה מדי ? יצאו לי טעמים מעט מימיים והם שטפו מהירקות את רוב הטעמים. יכול להיות ש-3-4 ליטר זה הרבה מדי (שמתי 3.5) ?
תודה בכל מקרה….
היי יואל
שמח מאוד לשמוע! תודה על המילים החמות
קיבלתי הערתך ועדכנתי את המתכון ל2-3 ליטר, בכל מקרה אתה יכול פשוט להמשיך לבשל את המרק על האש עד ששחלק מהמים יתאדו והטעמים יהיו מרוכזים יותר
אוקיי, זה לא יגרום לירקות ולעוף להיות עוד יותר "מכובסים"
לא נורא
היי עז עשיתי כמה וכמה מהמתכונים שלך ויצא פצצה!
שאלה לגבי הבישול- לבשל בלי מכסה?
ושירתח כל זמן הבישול?
תודה(:
היי טל
שמח לשמוע!
אפשר לבשל ללא מכסה ואפשר לכסות חלקית
שיבעבע בעדינות
תמיד חלמתי להצליח להכין מרק לקוסקוס כמו של המאמות האמיתיות ותמיד יצא ליד… בשבת הכנתי את המתכון שלך ויצא מעולה!! תודה על מתכון מנצח!!
שמח לשמוע מרים היקרה! זכות גדולה !
תפוחי אדמה נכנסין עם הגזר והסלרי? (לא רשום)
צודקת, יחד עם הדלעת אבל אפשר גם מוקדם יותר
יצא מעולה!! תודה.
שמח לשמוע יונית!
עז, אתה יכול ללמד איך להכין את הקוסקוס?
היי ורד
וודאי הנה קישור
https://bit.ly/2EC5G14
מתכון פשוט מושלם כמו כל המתכונים שלך! הכנתי גם את הדג המרוקאי וגם את הקוסקוס ויצא מוצלח ביותר! מודה לך מקרב לב, עשית לי את החג!
שמח לשמוע נטלי היקרה! זכות גדולה
היי עז, המתכונים שלך והידעעע שאתה משפיע עלינו כל כך נפלאים! הכל כל כך מרתק ומחכים!! תודה לך!!! אילולא ידעתי כמה הידע שלך עמוק ונרחב לא הייתי מעזה לבקש.. אבל מאחר וחרשתי את הרשת אחרי המתכון המושלם למרק קוסקוס אדום וכל המתכונים שניסיתי פשוט לא היו זה… (זכרונות מרק של סבתא שכבר לא איתנו… 🙁 )
אז אני מנצלת את ההזדמנות ושואלת אולי יש לך את המתכון המושלם בשבילי…? ?♀️
תודה לך מקרב לב! אתה פשוט בן אדם יחיד ומיוחד……….?
היי יסמין היקרה! תודה רבה על המילים החמות והמרגשות!
האמת שאני לא מכיר מספיק את המרק האדום
ליונית צוקרמן יש בבלוג מתכון למרק אדום ניסית אותו ?
היי עוז,
זה נראה מעולה, רוצה להכין לשבת בלי נדר.
אמור לי – האם ניתן להחליף את חלקי העוף המצוין בפרגית?
היי עז,
הקפאתי את המרק ובהפשרה הירקות יצאו רכים ומלאי נוזלים
לא מעורר תיאבון..
עשיתי משהוא לא בסדר?
תודה
הי עז
שאלה: האם לאחר הרתיחה, בזמן הבישול, צריך לכסות את הסיר?
תודה
מאיר
היי מאיר
לשיקולך
אני מכסה חלקית
וואו יצא מדהים!! הגשמת לי חלום עם המתכון הזה
שמח לשמוע נעה!
הי,
הכנתי כבר כמה פעמים את הקוסקוס ויצא מעולה. היום הכנתי מראש עם כמות כפולה של סולת והקוסקוס יצא עיסתי, גם אחרי טחינה במעבד מזון הוא לח ודביק. יש דרך להציל אותו או רק להתחיל מהתחלה?
היי חמטול =] בפוסט של הקוסקוס התייחסתי לעניין הכפלת הכמויות, תנסי לייבש אותו במיקרוגל לשים בלי כיסוי 3-4 דקות
היי עז!
רציתי להגיד שאני עוקב כבר זמן אחרי המתכונים שלך והם פשוט אליפות!
אני רק שאלה, כמה זמן המרק יישמר בהקפאה?
הכנתי עם שלושה ליטר מים ויצא מלוח מדי בצורה מוגזמת. שמתי שתי כפות מלח וזה מרק צמחוני. הייתי צריכה להחליף חצי מכמות המים.
היי עז 🙂
תודה כל מתכון נפלא (כמו תמיד).
רציתי לשאול, נראה לך שאפשר להוסיף קוביות בקר למרק או שהגזמתי?
תודה רבה, הבלוג שלך זה גאונות לשמה 🙂
שלום
במידה ורוצים להוסיף מח עצם למרק, מתי ואיך מציע לשלבו?
גמר חתימה טובה.
פשוט להוסיף יחד עם העוף =]
חתימה טובה
יצא מעולה!
אתה אלוף!!
תודה רבה על מתכון קליל, מדוייק וללא אבקות למיניהן 🙂
באהבה!
היי עוז, תודה על מתכונים נפלאים שאני ממש אוהבת.
תמיד יש לי חשש להכין עוף במרק מהפחד שהמים יהיו עכורים ועם קצף..
לא אמורים לסנן את המים שהעוף מבושל בהם?
פשוט להכניס אותו ככה עם הבצל? גם עם אני משתמשת בעוף ללא עור?
תודה רבה!
היי מאיה
העכירות הזו היא סהכ שומנים וחלבונים שמופרשים מהעוף
שום דבר לדאוג ממנו
יש מתכונים שאומרים לשפוך, בעיני זה בזבוז של מים וטעם
אז כן תכיני לפי המתכון ויהיה בסדר
היוש
תודה רבה עז היקר על כל המתכונים המושקעים והכיפיים.
אשמח להכוונה.. אני לא רואה באיזה שלב אני אמורה להכניס את העוף למרק.. בהתחלה על המחבת, הוצאתי, ו? בטוח מפספסת..
העוף חוזר לסיר עם הבצל אחרי שהוא שחום (בחלק במתכון תחת הכותרת ממשיכים לבשל)
שלום!
עוד טיפ נהדר, אמא שלי תמיד מוסיפה מקל קינמון למרק קוסקוס, משגע כמה שזה מוסיף. שווה לנסות!
ותודה על המתכונים הנהדרים, תמיד כשאני רוצה להכין משהו אני קודם כל בודקת אצלך.
תודה על הטיפ! לכבוד הוא לי
הי עוז, תודה רבה!! יצא מעולה. שמתי גם תפוא ויצא המון. בטוח אפשר להקפיא?
הי אילנור, בהחלט
הי עוז,
תודה על מתכוניך הנהדרים.
אני מוסיפה גי'נג'ר מגורר.
בשמחה רבה! אחלה תוספת
הי את העוף מטגנים במחבת נפרדת מהסיר כן? לא עדיף לטגן כבר בסיר להוציא ואז,לטגן בצל?
המתכונים שלך פשוט מעולים. אחרי מעקב ארוך והמון שיטוטים באתר, אפשר להגיד שאני חייבת לך הרבה ממה שאני יודעת על בישול. לקרוא את ההסברים המפורטים ולהתחיל להבין את ההיגיון מאחורי כל מנה (וגם את הקשר בניהן) זה ממש תענוג. אני לומדת שפה חדשה בזכותך, והכי חשוב יוצא טעים להתעלף!
שמח לשמוע מיכל היקרה!
אוהבת מאוד את האתר וכמה מהמתכונים פה הפכו לקבועים שלי אבל הפעם יצא בלאגן!
השקעתי וקניתי את כל הירקות ו 900 גר שוקי עוף, הכל מדוד ושקול לפי המתכון אבל זה היה הרבה יותר מידי לגודל הסיר הגדול שלי…
בסוף אילתרתי ופיצלתי בין שני סירים כשאחד מהם איזנתי עם אבקת מרק בה לא תכננתי להשתמש.
בנוסף לכך לקישואים ותפוח אדמה לוקח הרבה יותר מ10 דק להתבשל…
בקיצור יצא טעים אך מאולתר… אולי צריך סיר גדול במיוחד
היי מרים
יכול להיות שהסיר הגדול שלך לא גדול מספיק, יכולה לראות מהתמונות באיזה סיר השתמשתי
לגבי הדקות – זה כמובן הערכת זמן לפי מה שעבד אצלי
זה בהחלט קורה שנדרש יותר זמן לפי הסיר ועוצמת הלהבה אצלך בבית
תודה על מתכון נפלא!
רציתי לשאול האם במידה ואין לי כרעיים ניתן להשתמש בחזה עוף?
היי אופק
חזה עוף יתייבש כאן במתכון ואין איתו עצם שמוסיפה עוד טעם למרק
לא החלפה שהייתי ממליץ עליה
כנפיים הרבה יותר עדיף מאשר חזה ואפילו גרונות