מרק מינסטרונה הוא אחד המרקים האהובים ביותר באיטליה ובעולם. בתור ילד הייתי מכין אותו בעיקר מאריזות מוכנות, אבל היום אני כבר יודע כמה מזין, טעים ומנחם הוא יכול להיות כשמכינים אותו מ-0 בבית.
בעיני זה מתכון שתמיד כדאי שיהיה בשלוף, כי הוא מאוד גמיש ויכול להתאים את עצמו בדיוק למה שאתם אוהבים, רוצים ויש לכם במזווה ובמקרר.
עכשיו זה הזמן
הצהרתי כאן רבות על אהבתי לחורף 🙂 בעונה הקרה כל הירקות, אפילו הצנועים והפשוטים שבחבורה, מלאים חיות וחיים. זה אולי הרומנטיקן שבי מדבר, אבל מה שהכי מרגש אותי בבישול הוא לעבוד עם חומרי גלם יפים שעושים חשק להיכנס למטבח ולתת להם כבוד.
אני באמת מאמין ש90% מהעבודה במטבח היא בעצם לדעת לבחור את חומרי הגלם הנכונים בזמן הנכון, וה10 אחוז הנותרים הוא לא להרוס אותם ולהתייחס אליהם באהבה, ואז הם כמובן יחזירו בענק. מרק המינסטרונה הוא דוגמה מצוינת לכך שעם טיפול נכון, חומרי גלם פשוטים ויומיומיים יכולים להפוך לארוחה מופתית.
קטגוריה, לא מתכון
לפי ד"ר אופיר קדרון (שאתם בטוח זוכרים מהמתכון המעולה שלה לפסטה כרובית), מרק המינסטרונה נפוץ לאורכה ורוחבה של איטליה. אין מתכון אחד נכון למנה הזו, ובכל אזור עושים אותו קצת אחרת.
למעשה, המילה מינסטרונה מתייחסת לכל המרקים שמכינים באופן שיפורט מיד – מרקים כפריים, עשירים בחומרי גלם פשוטים ועונתיים, שמכילים פסטה/אורז ו/או קטנית ככה שהם בעצם הופכים לארוחה.
במובן הזה, רב הדמיון על השוני בין המינסטרונה האיטלקי לחרירה המרוקאית, לאשה רשתה הפרסי ואפילו לבורשט הסובייטי – כולם מייצגים אוכל נשמה פשוט ואמיתי, שנועד להזין את הגוף והנפש.
אני לא אגזים אם אומר שיש אלפי גרסאות למינסטרונה ברחבי איטליה, וכאן גיבשתי קווים מנחים כללים מאוד למנה. אבל מן הסתם שיש וריאציות שלא אספיק לגעת בהן כאן (למשל מינסטרונה בשרי, מינסטרונה ירוק בסגנון ג'נובה ומרק ריבוליטה טוסקני שמכינים משאריות מינסטרונה).
האוכל של העניים (הוא הכי טעים)
טבחים איטלקים נוהגים לחלק את מנות המטבח שלהם תחת שני עולמות: המטבח של האצילים (cucina nobile) והמטבח של העניים (cucina povera). כפי שבטח כבר הבנתם, המינסטרונה שייך לעולם האחרון מבין השניים.
שורשים של המרק הזה נמצאים עוד במטבח של רומא העתיקה, אז היו מכינים מרק עשיר מהשאריות של הארוחות של העשירים. במקור הוא היה מורכב מירקות כמו בצל וסלרי והכיל קטניות כמו עדשים וחומוס, ועם השנים, כשהגיעו גידולים מהעולם החדש, הצטרפו אליו גם שעועית, תפוחי אדמה ועגבניות.
>> לא עוקבים אחרי באינסטגרם עדיין? בואו טעים שם!
מדברים על עגבניות
נדיר מאוד למצוא מתכוני מינסטרונה שאומרים לכם להשתמש בעגבניות טריות – הסיבה לכך נעוצה בעונה. פעם פשוט לא היו עגבניות טריות בחורף. לכן טבחים איטלקיים משתמשים במוצרי עגבניות משומרות – שמיוצרים בשיא עונת העגבניות ואוצרים את הטעם של הפרי האדום המיוחד הזה.
אני השתמשתי בשני מוצרי עגבניות של חברת מוטי, שפועלת בעיר פארמה כבר יותר מ-100 שנה: רסק ופסאטה. מה שאני אוהב בהם זה שהם מאוזנים להפליא, לא צריך להוסיף סוכר או לעדן להם את החמיצות.
אגב, בתוך בקבוק פסאטה נמצאות עגבניות שעברו בישול קצר ואז סוננו, ככה שהן לא מכילות קליפות וגרעינים אלא רק טעם עגבנייתי נהדר (ואפשר לשים 1-2 קופסאות פולפה במקום).
את המוצרים אפשר למצוא במרבית הסופרים, במעדניות וגם להזמין עד הבית באתר היבואן (ריסטרטו).
שלב ראשון: סופריטו
ההכנה של המרק מתחילה בקיצוץ ירקות קשים (אוהבים לקרוא להם ירקות שורש למרות שלא כולם באמת שורשים): בצל גזר וסלרי הם הבסיס הכי קלאסי, אליהם הוספתי גם כרישה וגבעולי מנגולד שנמצאים עכשיו בשיא העונה.
את הירקות הקצוצים מבשלים בישול יחסית ממושך בשמן זית, האיטלקים קוראים לתהליך סופריטו, והמטרה שלו היא לבצע ריכוך איטי שממצה את הטעמים העדינים של הירקות לא סתם כתבתי 15 דקות במתכון ויש כאלו שמקדישים לסופריטו שלהם 30 דקות בקלות.
שלב שני: הוספת טעם
כשהירקות רכים מוסיפים את רסק העגבניות ועשבי תיבול כלשהם – אני שמתי טימין כי הוא אהוב עלי, ואפשר לשים גם עשבי תיבול יבשים כמו אורגנו, רוזמרין ואפילו נענע מיובשת.
נוהג מאוד פופולרי באיטליה הוא להוסיף צרור גבעולי עשבים קשורים יחד (למשל: עלה דפנה, גבעול רוזמרין וחופן גבעולי טימין) ואז לשלוף אותם לפני ההגשה, כדי שיתנו את הארומה שלהם למנה. מוזמנים גם (קושרים עם בצל ירוק!).
הפסטה!
אחרי שמוסיפים לירקות את תכולת בקבוק הפסאטה והרבה מים, נותנים להם להתבשל יחד 10 דקות. לאחר מכן מוסיפים את ה'בשר' של המרק: פסטה מסוימת וקטנית מסוימת.
אני השתמשתי בקונכיות קטנות של חברת דה צ'קו, ואפשר לשים כל סוג של פסטה קצרה שיש לכם בבית. אני אוהב במיוחד את הקונכיות גם בגלל הצורה וגם בכלל שהן ממש מחזיקות יפה את תכולת המרק.
הפסטה באה בכמות קטנה יחסית, אם תשימו יותר מדי ממנה היא תתנפח ותהפוך לכם את המרק לנזיד.
הקטנית
אני בישלתי בעצמי שעועית מנומרת (באיטליה נקראת שעועית בורלוטי) והוספתי למרק, אבל תרגישו חופשי להשתמש בשעועית מוקפאת (אין צורך להפשיר) או בחומוסים.
הבונוס בהכנת השעועית בבית (מעבר למחיר המשמעותית זול יותר) הוא שמי הבישול של השעועית יכולים להצטרף במקום חלק מהמים הרגילים כדי להעשיר את המרק, ממש כמו שמוסיפים ציר.
מדברים על ציר
הרבה מתכונים למינסטרונה יגילו לכם להוסיף ציר ירקות (תציצו במדריך הריזוטו שלי כדי לראות איך להכין) או ציר עוף למרק. כלל האצבע שלי לשימוש בציר הוא שאני מוסיף אותו רק אם אין שום סיכוי שאני אצליח לקבל טעמים טובים ממה שגם ככה מתבשל. כאן כל מרכיב מוסיף טעם למנה, אז באמת שאין סיבה להוסיף ציר שהכנתם במיוחד.
התוספות העונתיות או: מינסטרונה כבקשתכם!
אני הוספתי קישואים ומנגולד למינסטרונה שלי, אבל למעשה כל ירק עונתי שיש עכשיו יכול להצטרף למסיבה. מה שחשוב לשים לב אליו הוא זמן הבישול של הירק – ובתאם השלב בו מוסיפים אותו למרק.
הנה כמה דוגמאות:
תפרחות כרובית, קוביות תפוחי אדמה (עם הקליפה), קוביות דלעת/דלורית – תוספות אלו צריכות זמן להתבשל אז תוסיפו אותן יחד עם המים.
עלי קייל (מופרדים מהגבעול וקצוצים) – צריכים זמן בישול בינוני, מוסיפים אותם יחד עם הפסטה והשעועית.
תפרחות ברוקולי, שעועית ירוקה, אפונה (מוקפאת) – צריכות זמן בישול קצר אז תוסיפו אותן יחד עם הקישואים.
עלי תרד (שטופים וקצוצים) – צריכים רק להתרכך במרק, מוסיפים באותו שלב בו שים את עלי המנגולד
לפני שאתם שואלים:
- ללא גלוטן: משמיטים את הפסטה ושמים קוביות תפוחי אדמה או אורז עגול מושרה (את האורז שמים יחד עם המים).\
- מינסטרונה עדשים: במקום לשים שעועית/חומוס מוסיפים למתכון 3/4 כוס עדשים ירוקות/שחורות ביחד עם המים. מבשלים 20 דקות, ולא 10, ואז מוסיפים את הפסטה וממשיכים עם המתכון כרגיל.
- גרסה חלבית: מוסיפים למרק קליפה של גבינת פרמז'ן ביחד עם המים – זה טריק של סתות איטלקיות והוא נותן המון טעם (ותודה לדור מימון על הטיפ הנהדר), וכמובן אפשר גם להגיש עם גבינת פרמז'ן מגוררת =]
- יכולים להשמיט לחלוטין את המנגולד והכרישה המנכון טעים גם בלעדיהם.
- אפשר לשים פתיתים במקום הפסטה (ואז זה מינסטרונה ישראלי ולא איטלקי).
מתכון למרק מינסטרונה
5-6 מנות, טבעוני, 25 דקות עבודה, שעה זמן כולל (אם משתמשים בשעועית/חומוס מבושלים)
מצרכים:
ירקות:
2 בצלים בגודל בינוני, קלופים
3 גזרים בגודל בינוני גדול, קלופים
3 גבעולי סלרי גדולים, עם העלים, שטופים היטב
1 כרישה בגודל בינוני/גדול, שטופה היטב, כולל החלק הירוק (רשות)
2-3 קישואים/זוקיני בגודל בינוני קטן
1 צרור מנגולד או תרד/באק צ'וי (רשות)
עשבי תיבול:
עלים מ4-8 גבעולי טימין
או
כפית אורגנו/טימין/רוזמרין/נענע מיובשים
מוצרי עגבניות:
2-3 כפות רסק עגבניות
1 בקבוק (700 מ"ל) פסאטה או 2 קופסאות 400 גרם עגבניות משומרות
מרכיבים נוספים:
2-3 כפות שמן זית
מלח ופלפל שחור גרוס
100 גרם (1/5 חבילה) פסטה קצרה שאוהבים (אני השתמשתי בקונכיות קטנות)
1/2 1 כוסות שעועית מבושלת או חומוס מבושל (קפוא או משומר איכותי)
או
500 גרם שעועית (לבנה, אדומה, מנומרת – מה שזורם) או גרגרי חומוס לא מבושלים, מושרים למשך הלילה בהרבה מים
אופן הכנה:
בישול השעועית/חומוס (אם בחרתם לבשל בעצמכם):
- אם אתם מבשלים בעצמכם את השעועית/חומוס, מסננים את השעועית/החומוס ממי השרייה, מעבירים לסיר, מכסים במים 5 ס"מ מעל הקטניות, מביאים לרתיחה ומבשלים מעל להבה בינונית, בכיסוי חלקי, שעה עד שעה וחצי, עד שרך אבל לא נימוח.
- משתמשים בכוס וחצי מהקטניות המבושלות למרק (את השאר שומרים במקרר שבוע לשימושים אחרים או מקפיאים).
- אפשר ומאוד רצוי להוסיף את מי הבישול של הקטניות למרק במקום את המים הרגילים.
הכנת הירקות:
- חותכים את הבצל, הגזר, הסלרי לקוביות בגודל בינוני. את הכרישה חותכים לרבעים לאורך ואז קוצצים דק.
- מפרידים את גבעולי המנגולד מהעלים הירוקים, את הגבעולים הלבנים קוצצים דק.
- טיפ: אפשר גם לשים את כל הירקות הנ"ל, חתוכים גס, המעבר מזון ולטחון בפולסים למרקם בינוני (כלומר שרואים שהירקות קצוצים אבל לא הופכים לממרח).
- את הקישואים/זוקיני חותכים לקוביות בגודל בינוני. את עלי המנגולד הירוקים חותכים לרצועות העובי 1 ס"מ בערך.
מתחילים לבשל:
- שמים את הבצל, הסלרי, הגזר, הכרישה וגבעולי המנגולד הקצוצים בסיר בינוני/גדול.
- מוסיפים את שמן הזית ומבשלים מעל להבה בינונית 15 דקות אגב ערבוב, עד שהירקות מתרככים מאוד.
- מוסיפים את רסק העגבניות ועשבי התיבול שבחרתם וממשיכים לבשל 2-3 דקות נוספות.
- מוסיפים את כל בקבוק הפסאטה, ואז ממלאים אותו במים, סוגרים ומנערים (כדי שלא ישאר שום דבר אדום בבקבוק) וגם אותם מוסיפים לסיר.
- מוסיפים עוד 3 כוסות מים, מתבלים במלח ופלפל ומביאים לרתיחה.
- מבשלים ללא כיסוי 10 דקות כדי שהטעמים יתאחדו.
- מוסיפים את השעועית המבושלת (כאמור, כוס וחצי אם בישלתם בעצמכם) ואת הפסטה ומבשלים 3-4 דקות, עד שהפסטה מתרככת טיפה.
- מוסיפים את קוביות הקישוא ומבשלים 2 דקות, ואז מוסיפים את עלי המנגולד, מכבים את האש ונותנים למרק לנוח, ללא בישול, 2-3 דקות נוספות.
- אם בשלב זה הפסטה עדיין לא מבושלת מספיק ממשיכים לבשל את המרק עוד 1-2 דקות שתהיה מבושלת – היא ממשיכה להתרכך בתוך המרק אז עדיף לסיים את הבישול כשהיא עדיין טיפה נוקשה במרכז.
- אם רואים שהמרק סמיך מדי, מוסיפים עוד מים לפי הצורך (עדיף רותחים)
- טועמים, מתקנים תיבול בעוד מלח אם צריך ומגישים.
הגשה ואחסון:
- אפשר להגיש את המרק עם גבינת פרמז'ן מגוררת ו/או פרוסות לחם ו/או זילוף של שמן זית מעל כל מנה.
- המרק נשמר במקרר חמישה ימים, לא מתאים להקפאה (בכלל הפסטה, אם לא שמתם פסטה אפשר להקפיא!).
*המתכון הופק בשיתוף Mutti
רוצים לקבל עדכונים במתכונים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר
לעוד מתכוני מרקים:
מרק בטטה הכי טעים בעולם
מרק עגבניות ואורז בסמטי
מרק קובה סלק
מרק עדשים וארטישוק ירושלמי
אחד המרקים האהובים עלי, מכין אותו די הרבה כל חורף.
המתכון שלך דומה מאוד לשלי, והנה בכל זאת כמה הצעות והערות:
א. שורש סלרי ופטרוזיליה טעימים מאוד ומוסיפים המון טעם.
ב. אני מוסיף גם פלפל מתוק, שאותו אני קולה בסיר ללא שמן עד שהוא נשרף קלות – לפני הסופריטו. מוסיף טעם קל של פפריקה מעושנת.
ג. ובכל זאת מוסיף פפריקה מתוקה ומעט כמון.
ד. הפסטה מתרככת מאוד ומתנפחת גם אחרי הבישול במקרר, מי שלא אוהבים אותה ככה צריכים לבשל אותה בנפרד ואז להוסיף למרק בכל פעם שמחממים.
ה. ולמי שמתעצלים – אני מקפיא את המרק גם עם הפסטה וזה עובד בסדר גמור, כאמור אם לא אכפת לכם שהפסטה מאוד רכה.
אה, וראיתי שהמלצת על מותג מוטי – ואני נאלץ להסכים – זה באמת טעם העגבניות הכי טוב שאני מכיר. ואם כבר פרסומת – מי שרוצים לטעום את הגרסה שלי, מוזמנים לחנות הירקות מרשה דה ג'אפה בשוק הפשפשים (רחוב רבי פנחס 9), בחורף אנחנו מכינים מרק ביתי כל יום כמעט. המרק משתנה, לפעמים זה מרק גריסים ולפעמים מרק כתום מתובל, אבל המיניסטרונה מככב כמעט כל שבוע…
היי אמיתי
תודה על ההארות!
טיפ מעולה לגבי השמירה של הפסטה בנפרד
אזכור את זה פעם הבאה שמגיע לשוק הפשפשים =]
רשמתי את הכתובת. אני מקווה שהסגר יעבור ועוד יהיה מרק.
היי אמיתי אכלתי את המינסטרונה שלך שם בפשפשים שנה שעברה ונהנתי מאוד!
ותודה על המתכון עוז 3>
בשמחה רבה
כבר ביקשתי בעבר ואני שב על הבקשה: מידי פעם, אנא, תן תחלפים למאותגרי פחמיימות , לחולי סוכרת למשל, שהפסטה והקיטניות למיניהן עבורם כל אלה באיסור חמור….
היי אבישי
אני לא המצאתי את המינסטרונה – מכינים אותו מאות שנים עם קטניות ופסטה..
תפוחי אדמה מותר לך?
כי אפשר להכין את המרק בלי הקטניות והפסטה ולהוסיף תפוחי אדמה. הוא לא יהיה מינסטרונה קלאסי אבל יהיה טעים
המרק מצויין גם בלי הפסטה ובלי שעועית. אבל למה סכרתי לא יכול לאכול קטניות? לא הגיוני.
סוכרתי יכול וצריך לאכול קטניות!
היי עוז,
אני מכינה מינסטרונה באותה דרך מאד עם קצת שינוי בירקות ואני כן מקפיאה עם הפסטה. יוצא מצויין גם לאחר ההקפאה. תוספת שלי: מוסיפה חתיכות קטנות של קבנוס בזמן הבישול. מוסיף המון טעם. בתיבול אני מוסיפה גם מיורן מיובש – גם הוא מוסיף המון טעם
היי נילי
אישית אני לא אוהב את המרקם של פסטה מופשרת אבל מי שאוההב מוזמן כמובן להקפיא עם הפסטה
תודה על הרעיונות לשדרוגים! =]
תודה על ההסברים והמתכון, ינוסה בקרוב
בשמחה אריק! =]
שמח שאהבת
שלום עוז
יש אלטרנטיבה לעלי מנגולד ?
רצוי ירק ירוק של מה שנקרא "גוש קטיף"
שלום יעקב
אפשר להשמיט לחלוטין את עלי וגבעולי המנגולד
יכול לשים במקום צרור פטרוזיליה קצוצה
תודה רבה עז על התשובה המהירה
מאוד אוהב את האתר שלך
נותן גם הסברים ביולוגיים , כימיים,
ומחכימים ממנו
שלום יעקב בשמחה ומכל הלב תמיד!
תודה על המילים החמות מעריך את זה מאוד
לא אוהבים אצלו רסק ושימורים בכלל. עגבניות מרוסקות בבלנדר יעבדו או לחלופין האם טעם הרסק לא מורגש ?
היי טלי
בגדול כן – כדי להחליף את המוצרים המשומרים צריך קילו עגבניות מקסקות בבלנדר.
מה שכן, ספציפית לרסק של מוטי יש את הטעם הכי עדין ומאוזן מכל הרסקים שאני מכיר אז ממליץ בחום לתת לו צ'אנס
התכוונתי אצלנו 🙂
הי עוז. אחלה בלוג . מאוד כיף לנסות את המתכונים. המרק יצא מהמם אבל הרגיש שחסר טעם עמוק יותר. הוספתי רק אורגנו טרי ומלח פלפל. מה אפשר להוסיף עוד ?
בנוסף יש איזה בלבול בהוראות המהירות על הבוקצוי. (מכניסים פעמיים את עלי הבוקצוי)
היי יואב
הטעם העמוד יותר מתקבל מהטיגון של הירקות בשמן הזית ומעשבי התיבול
יכול להוסיף עלי דפנה שיעמיקו את הטעם וגם 2-3 כפות רוטב סויה יחד עם רסק העגבניות
המתכון לא יהיה עם טעם אסיאתי אבל הטעם שלו יהיה עמוק יותר
אני עושה את זה בהרבה מתכונים צמחוניים, כאן לא היה לי חסר, אבל רוטב סויה זה מה שיסגור לך את הפינה
חבל שאי אפשר לאכול עם העיניים. מפתה ביותר. אתה כותב נהדר. תודה רבה!
שלום חנה
תודה רבה על המילים החמות! שמח שאהבת ובשמחה תמיד =]=]
הי עז,
אני ממש לא אוהבת שעועית, יש מצב לוותר עליה? מה אפשר לשים במקום כדי שהמרק יישאר עשיר?
תודה
היי טל =]
שימי לב שכתבתי במתכון שאפשר לשים גרגרי חומוס במקום השעועית ופני המתכון יש הסבר איך להכין מינסטרונה עדשים
וכמובן אפשר פשוט לוותר עליה לדעתי היא מוסיפה מרקם מאוד חשוב למנה
עוז שלום. מרק מינסטרוני וצלי איטלקי מצויינים.
תודה רבה לך.
תודה רבה נירה ומשה!
הכנתי אם שינוי קל בלי מנגולד ועלים למיניהם רק סלרי עלים וחומוס
יצא מעדן.
תודה על המתכון
הי עוז
השבוע הכרתי לראשונה את האתר שלך. כיף גדול
הכול נראה טעים 🙂
עד עכשיו הכנתי את סלט הארטישוק ותרד, החרימה והיום את מרק המינסטרונה וכל אחד מהם יצא משולם ומדויק 🙂
למניסטרונה הוספתי בסוף הבישול יחד עם עלי התרד כמה עלי בזילקום.
סופ״ש הבא נכין עוד מתכונים
תודה!
שלום דניאל =]
כיף שבאת!
שמח מאוד לשמוע בשמחה תמיד ומכל הלב!
היי עוז
תודה על מתכונך המופלאים שמככבים אצלי בשולחן.
איזה תחליף אתה מציע לסלרי שלא מתקבל אצל ילדי?
היי חנה
שמח לשמוע =]
אפשר להשמיט את הסלרי המרק טעים גם בלעדיו – הגבעולים של המנגולד נותנים אפקט טעם דומה.
ובכללי גבעולי כרובית זורמים ממש במקומו.
שלום עז!
כבר תקופה ממושכת שאני עוקבת אחרי הבלוג שלך ומנסה מידי פעם את המתכונים שמטעימים לטעם בביתי. לפני שבוע ניסיתי את המינסטרונה ויצא פשוט פצצה!! הכנתי סיר גדול שהספיק לכל השבוע, וכך כל יום כשחזרתי מהעבודה הייתה לי מנה חמה ומלאה בדברים טעימים ומזינים לאכול, והשבוע אכין זאת שוב.
אישית אני אוהבת ציבעוניות במאכלים שלי אז שמתי זוקיני צהוב וזה שידרג את המראה 😉
ושוב תודה רבה על הכל, כיף לקרוא מה שאתה כותב גם אם בסוף לא מכינים!
שלום רעות תודה רבה על המילים החמות! שמח שאהבת =]=]
אחלה שדרוג
בשמחה ומכל הלב תמיד
הכנתי לפי ההוראות ויצא נהדר, תודה רבה!
שמח ממש לשמוע אורטל!
בכיףף
היי,
לפי ההוראות נראה שמוסיפים את הקישוא רק בסוף והוא מתבשל 2 דקות… איך זה יכול להיות?! פספסתי משהו? ובכללי, כל הבישול של המרכיבים ביחד הוא סה"כ כ- 40 דק'..?
היי אמנה
אכן כן. בישול הקישוא קצר כי אני רוצה שהוא ישמור על מרקם ולא יתרכך לגמרי. הוא ממשיך להתרכך בזמן שבו המרק לא על האש אחרי שמוסיפים את המנגולד.
את יכולה לבשל את קוביות הקישוא כמה זמן שאת רוצה, אישית אני ממש לא אוהב קישוא רך לחלוטין
אפשר במקום שעועית להוסיף גריסי פנינה? כמה להוסיף כמה זמן לבשל אותם?
תודה רבה מנסה לשבת
היי דלי
בהחלט אפשר, צריכים 30 דקות בישול
כפי שכבר הכבירונפה במילים, המתכון נהדר, מדויק ופשוט. כדי להעשיר בטעם הוספתי לקראת סוף הבישול עלי בזיליקום טריים ועלה דפנה אחד. את השעועית החלפתי בשעועית ירוקה קפואה של סנפרוסט שמספקת גם היא חלבון ומהווה תחליף טוב לאלו שנמנעים מקטניות בצורתם היבשה.יש מצב שגם אפונה טריה תבוא בחשבון
אני חושב שבפעם הבאה אוסיף גם ארטישוק ירושלמי, שורש פטרוזיליה ושורש סלרי.
שיהיה חורף גשום לכולנו!
נשמע מעולה אבי
יופי של שדרוגים שקולעים בול ללב של המנה הזו כמנה שמכינים עם מה שיש ומה שאוהבים
תודה ששיתפת
מתכון מעולה. יופי של עריכה והצגה!!! כל כבוד!!!
תודה רבה מיקי! שמח שאהבת
היי עז, במידה ומכינים עם חומוס מקופסאת שימורים, האם עדיין צריך לבשל אותו כמו השעועית ?
שלום עז!
אוהבת מאוד לקרוא את הבלוג, הדרך שבא אתה יוצר, והפרטים שאתה משתף. תודה
הכנתי את המרק ויצא מאוד מאוד טעים!
כאמא שמבשלת לבעל ולגורים מאוד חשוב לי שתהיה מנה עשירה משביעה וטעימה, והמנה קלעה בול
הוספתי גם גרונות עוף שיוסיפו טעם וגם אנחנו משפחה כזאת שאוהבת לכרסם את העצמות
היי שירן היקרה
שמח ממש לשמוע על הצלחתך המסחררת! כל הכבוד
גרונות עוף זה אחלה שדרוג מוסיף טעם של ציר עוף בלי להוסיף טרחה
הכנתי לפי המתכון אבל יצא מאוד עגבנייתי והעומק של הסופריטו נקבר תחת הפסאטה. יש לך רעיון איך להציל את המרק? חשבתי להוציא מנה ולהחליף אותה בחליטה של עשבי תיבול. מה דעתך? תודה!
היי יעל =]
להבא יכולה לשים פחות עגבניות, זה לגמרי עניין של טעם אישי.
שנית, אפשר להוסיף עוד עשבי תיבולישירות למרק (פטרוזיליה, בצלים ירוקים וועד, המרק הזה לוקח הכל) וגם הפסטה תשפיע על הטעם אז יכול להיות שהעגבנייתיות עוד תתעדן
תודה רבה! עד כה כל מה שהכנתי מהבלוג הנפלא ששלך היה לטעמי אז הנחתי שעשיתי משהו לא בסדר. תודה!!
בשמחה רבה =]
כיף לשמוע!
נראה מעולה! אם אני אקצוץ במעבד מזון את הירקות לסופריטו לרמה שהם ממש ממש דקים (כמעט משחה), הם יתמוססו למרק? או יצופו בו בצורה גרגירית ומוזרה? מנסה להתאים אותו לאדם שלא אוהב מרקם של ירקות אז מתלבטת בין לחתוך אותם גדול ושיזיז לבין לקצוץ אותם ממש קטן ככה שלא ירגיש את המרקם חחח
היי יעל =]
ממה שאת מתארת המצב בהחלט מאתגר =]
מה שאת יכולה לעשות זה במקרה הזה זה לעשות פשוט מרק ירקות טחון מכל מה שמפורט במתכון (חוץ מהמנגולד, יעזה תבע משונה עם האדום של העגבניות) ואליו להוסיף פסטה ושעועית מבושלת
תודה רבה! נראה לי שבסוף פשוט אחתוך את הבצל והסלרי גדול יחסית.. ככה שיהיה אפשר להזיז. עוד שאלה- אם שמים גם קוביות תפוחי אדמה, לבשל אותן מראש?
נשמע אחלה, אין סיבה לבשל את תפוח האדמה בנפרד
היי,
אפשר להשתמש ב2 שימורים עגבניות מרוסקות של מוטי במקום פסאטה?
אין בעייה
היי, שאלה תיאורטית 🙂
אפשר להכניס קטניות מושרות למרק מבלי לבשל אותן לפני? (ואז זמני הבישול ישתנו כמובן)
שואלת כי אם גם ככה מומלץ להכניס את מי הבישול אז אולי אפשר לבשל יחד 🙂
תודה
יי מאי
אפשר בהחלט
עדיף לעשות זאת עם קטניות קטנות יותר כמו עדשים/מאש (עובד גם עם חומוס ושעועית פשוט אז זמני הבישול מתארכים בהרבה – במיוחד כשמבשלים יד עם עגבניות כמו כאן)
היי עז, כיצד ניתן להכין את המרק הזה בסיר הלחץ של הנינג'ה פודי? תודה רבה!
לא יודע
היי עוז, תודה על המתכון! יצא ממש טעים.
הערה אחת – חמש דקות וחום שיורי לא הספיקו לבשל את הזוקיני (קוביות של סמ).
בישלתי עוד כ – 20-30 דקות ולדעתי זה עשה רק טוב. המרק הפך לנזיד עשיר והירקות רכים אבל לא רכרוכיים, מה שאי אפשר לומר על הפסטה, אבל באמת שזה בקטנה.
תמשיך ככה אתה מדהים.
האם אפשר להוסיף בשר או קבנוס? לטגן אותם אם כן?
היי מירי
בשר – צריך לדעת איזה נתח ובתאם צריך גם לבשל אותו
קבנוס לגמרי זורים אפשר לטגן פרוסות ולהוסיף מעל המרק
יצא מצויין בהשראת הבלוג שלך
תודה רבה רבה התענגנו
שמח לשמוע!
שלום
מתכון מעולה !
אני עשיתי את הגרסה שלי, שדומה מאד לזו שבמתכון.
לא חסכתי ברסק העגבניות (שמתי קופסא של 260 גר') בהתאם לכמות הנוזלים הגדולה שנוצרה.
כמו שכתבו קודמיי, כל תוספת של ירק "חורפי" מעשירה את המרק.
אני הוספתי חתיכות גרון הודו, שנתן למרק טעם מיוחד. יש לא מעט בשר לכרסם בנפרד.
ולמי שממש לא שומר כשרות, פרמז'ן בהגשה מקפיץ את הטעמים
בתיאבון !
הכנתי השבוע לפי המתכון עם מנגולד וקישואים ויצא פשוט מעדן. החלטתי ללכת על עגבניות טריות בעיקר כי היו הרבה בבית.
מדוע ההמלצה לעשבי תיבול יבשים ולא טריים?
תודה,יונית
שמח לשמוע!
מוזמנת לשים טריים
אורגנו מיובש זה תבלין יש בכל בית ולכן אני אוהב להשתמש בו
הכנתי את המרק, הוספתי אורז במקום פסטה. כמו כל המתכונים שלך- יצא מדויק ומעולה. תודה!
היי מרק מעולה מאוד אהבתי את ההסברים המפורטים, הייתה חסרה לי העקצנות החמצמצה של המינסטרונה, הוספתי שום כתוש ועלה דפנה יצא פגז!
שמח לשמוע!
יצא מעולה ומנחם! איזה כייף
שמח לשמוע!
אפשר להוסיף גם בשר?
כלומר, חתיכות חזה עוף?
בטח
חזה עוף פרוס כדאי להוסיף לראת סוף הבישול, יחד עם הפסטה
היי עוז תודה רבה על המתכון!
1) מישהו הציע לבשל את הפסטה בנפרד ולהוסיף כל פעם שמחממים. לבשל ממש הרבה פסטה ולשמור אותה במקרר כשהיא מוכנה ורכה וכל פעם להוסיף קצת או שלא לבשל אותה בכלל מראש אלא להוסיף את הפסטה יבשה לסיר קטן עם המרק כל פעם שמחממים ולחכות כמה דקות עד שמוכן?
2) פטרוזיליה – עם הסופריטו או בשלב של המנגולד (במקומו)?
תודה רבה!
היי בן בשמחה 🙂
1. שתי האפשרויות זורמות, לדעתי יותר נוח לבשל מראש
2. מתי שבא לך
היי עוז עשיתי טעות מתוך פזיזות והכנסתי את השעועית למרק בלי בישול (היא עברה רק השריה) השאלה אם אפשר עוד להציל את המרק?
היי טלי
פשוט תמשיכי לבשל עד שמתרכך
הכנתי עם עדשים שחורות- רק הוספתי יותר מים כי אני אוהבת מרק שהוא מיימי יותר וגם היה לי רק אורזו פסטה ועדיין יצא טעים לאללה ובמיוחד הטיפ של הקצה של הפרמזן׳ – עשה למרק טעם משוגע ומנכר!
תודה עז💜
אגב, אתה היחיד שאני תמיד קוראת אצלו את כל ההסברים המקדימים
זה ממש עושה סדר, נותן הגיון ועוזר לי לעשות את האוכל מדוייק לטעמים שאני אוהבת
שמח לשמוע קורין היקרה! נשמע מצוין!
ותודה על השבחים מכל הלב תמיד
אני ממש אוהבת את ההסברים שלך וכל מתכון שניסיתי עבד מעולה!
כמה הכרפס קריטי פה? זה הדבר היחיד שחסר לי ואני לא בטוחה שיהיה פה מתחת לבית 🙂
תודה רבה שרון! אפשר לוותר על הכרפס אם זה הדבר היחיד שחסר
מעולה, כרגיל
בשמחה!
היי עז
תשמע, זהו, מבחינתי אין עוד בלוג אחר למתכונים.
הכנתי לאיטלקי שלי, אמר שיצא מושלם
אז תודה רבה על מתכון מדוייק
מרק מושלם לחורף שהגיע אלינו לסיציליה סוף סוף
איזה כיף לשמוע!
לכבוד הוא לי עירית!
קצת באיחור, אבל מוטב מאוחר מאשר לעולם לא – בחור הבישול שלך הוא מלווה קבוע שלי במטבח, והוא היחיד שאני מכירה שמספק בצורה סדורה לא רק מתכונים אלא ״שלד״ קונספטואלי של כל מנה שסביבו אפשר לאלתר. היום הכנתי לראשונה מרק מינסטרונה, על בסיס ההמלצות שלך ועם כמה אלתורים, מתוך כוונה נחישות לא לקנות שום דבר אלא להשתמש במוצרי מזווה וירקות שיש בבית. אז היה בצל, גזר, סלרי, הרבה שום, קישואים והרבה שום. בגזרת העגבניות השתמשתי בשלוש עגבניות בשלות (שלא לומר אובר בשלות) וגם רסק של מוטי. בגזרת השעועית, השתמשתי בשעועית בובעס גדולה שנשארה לי במקפיא (אחרי השריה) מהפעם ההיא שניסיתי להכין תבשיל שעועית בובעס וגרידת לימון. הוספתי גם חצי כוס ציר עוף כי נשאר ממרק העוף של שישי, אבל לדעתי אפשר היה להסתדר מצוין גם בלי. בגזרת התבלינים השתמשתי רק בעלי דפנה, והוספתי כפית של פסטו אדום בשביל העומק והאוממי. יצא עמוק, סמיך, מנחם ונפלא.
נשמע מעולה יאנה!
כיף ששיתפת
פעם ראשונה בבלוג שלך. מדהים לראות איך שרשור התגובות נותן תשקיף למצב המדינה. מסגר, לקורונה ועכשיו עוד מלחמה.
המרק כיכב אתמול, בערב סופגניות ודלקת נרות .
המרק יצא מושלם – הוספו שורש פטרוזיליה מגורד בשלב הסופריטו גם שום . תודה
לגמרי
תודה אורנה היקרה שמח לשמוע
היי עז,
יש לי קצת בעיה עם קטניות, אפשר להחליף אותן בבשר כשלהוא?
במידה וכן איך לשלב אותו בבישול של המרק?
היי עז, טיפ קטן לשדרוג הטעמים, להוסיף כמה עלי טרגון קצוצים, זה מעלה את המרק לגבהים אחרים. חוץ מזה, יופי של הסברים ופירוט מתכון
כיף שאהבת ענת ותודה על הטיפ
הי. אני מוסיפה פטריות וכרוב וקולורבי. וגם פטרוזיליה ובזיליקום. פעם אחת גם שמתי גבעולי כרובית ויצא נפלא. גם גזעים של ברוקולי משתלבים ונמסים במרק. ועגבניות אני אוהבת של palpabella. לקטניות השתמשתי לאחרונה בשעועית לוביה יבשה. יצא נהדר. אבל הכי אותנטי זה שעועית לבנה.
תודה ששיתפת =]