מרק עגבניות חורפי שתמיד מצליח

מרק עגבניות
מרק עגבניות חורפי. צילום: עז תלם

אחד המרקים שהכי עושים לי את החורף (כמה כיף כשקר!) הוא מרק עגבניות: מלא בטעם, סמיך, עשיר ומנחם. כשהייתי טבח הייתי מכין אותו המון, וגם בבית כל המשפחה מחכה רק שאפנק אותם איתו. עם השנים פיתחתי טריקים קטנים שעוזרים לשדרג את המרק הפשוט הזה ולקחת אותו לגבהים אחרים.

המתכון של היום מוקדש לקוראת נועה דור, שכבר שנים מבקשת שאוציא ספר על עגבניות. אני חייב להודות שרצים אצלי בראש ובמחברות המון רעיונות לספרים חדשים, אך טרם מצאתי רעיון שאני יכול להינעל עליו וללכת עליו בלב שלם כמו שהלכתי על ספר הכרובית. אני מבטיח לעדכן כשתהיינה התפתחויות!

שימו לב שאפשר להשתמש בגבעולי העגבניה!. צילום: מלינה סואט

צולים עגבניות בתנור!
קודם כל צריך להצטייד בעגבניות יפות. נכון, מבחינה טכנית העגבניות הטריות לא בעונה, אבל מצליחים לגדל כאן עגבניות יפות כמעט כל השנה אז אני זורם כי כזה אני.

הדבר הראשון שאני עושה לפרי האדום והחושני הזה הוא לתת לו סיבוב בתנור, בדיוק לפי שיטת הבטטות שלי:

>> למתכון לבטטות הכי טעימות בעולם

אני חוצה את העגבניות ומניח בתנור עם הצד החתוך כלפי מטה, על תבנית ובה שמן זית ומלח. במהלך הצלייה בתנור המלח ימשוך את הנוזלים מהעגבניות והם ישחימו ויתקרמלו להם, והאדים שיוצאים מהעגבנייה ישחררו את הקליפה ויהיה ממש קל להסיר אותה.

מרק עגבניות
מניחים עגבניות חצויות על תבנית עם שמן זית ומלח. צילום: עז תלם
מרק עגבניות
ועכשיו הן מוכנות! נותנים להן להתקרר טיפה כדי שתוכלו להסיר את הקליפה בקלות. צילום: עז תלם
מרק עגבניות
קלופות ומוכנות לפעולה. צילום: עז תלם

בכללי הכנה של עגבניות צלויות זה אחד המהלכים האהובים עלי: זה יכול להיות בסיס לרוטב סלסה, סוג של אנטיפסטי ואפילו שכבה בלזניה.

החברים של בנדורה

העגבניות צריכות לפחות 20 דקות של זמן איכות בתנור, ובזמן הזה אפשר לתקתק את הבסיס של המרק: לוקחים כל מיני ירקות שורש שאוהבים (אני הלכתי על בצל, סלרי, שום ושורש פטרוזיליה), חותכים אותם גס, ואז מטגנים בקצת שמן זית עד שהם מתרככים.

מרק עגבניות
מצטרפים לעגבניות: בצל שום סלרי ושורש פטרוזיליה (או גזר) . צילום: עז תלם

מכסים במים ואז מבשלים עד שהירקות מבושלים – משהו כמו 20-30 דקות (בול כמו העגבניות בתנור 😉 ).

לירקות הוספתי כמה תוספות קטנות, אתם לא חייבים לשים אותן אבל כל אחת משדרגת בדרכה:

  1. עלי טימין מוסיפים טעם אדמתי שמתחבר טוב לעגבניות
  2. עגבניות מרוסקות מוסיפים עוד מימד עגבנייתי לסיפור
  3. רוטב סויה מוסיף אומאמי (ולא, אם תוסיפו אותו למרק לא יהיה טעם אסיאתי)
  4. גבעולי עגבניה שאתם גם ככה זורקים לפח מוסיפים עוד טעם לבסיס של המרק, ממש כמו עלי דפנה
מרק עגבניות
חותכים גס את כל הירקות ומטגנים בקצת שמן זית. אם רוצים אפשר להוסיף גם טימין. צילום: עז תלם
מרק עגבניות
אם מרגישים הרפתקניים, תוסיפו גם את הגבעולים של העגבניות: צילום עז תלם
מרק עגבניות
מוסיפים 400 גרם עגבניות מרוסקות (עדיף איטלקיות). צילום: עז תלם

כשהעגבניות הצלויות מוכנות נותנים להן להתקרר טיפה, ואז מושכים החוצה את הקליפה ומוסיפים את כל תכולת התבנית לסיר – חשוב מאוד להוסיף את כל המיצים שיוצאים מהעגבניות. הטעם שלהם ממש מטריףףף (שריטה שלי: לנגב עם לחם את כל מה שלא השתחרר מנייר האפיה).

ברגע שהעגבניות הצלויות במרק נשאר לכם רק לטחון ולתבל, וכאן אחזור בקצרה על הטיפים מהמתכון למרק בטטה שפרסמתי לפני כמה שבועות:

  1. חשוב להוסיף שמן זית במלך הטחינה, כדי ליצור מרקם אחיד וחלק.
  2. אחרי שהמרק נראה טחון, ממשיכים לטחון אותו עם הבלנדר הידני עוד 2-3 דקות. ככל שתטחנו יותר, המרק יהיה יותר קרמי.
מרק עגבניות
מעבירים את העגבנית הצלויות למרק (ומוציאים את גבעול העגבניה אם השתמשתם בו). צילום: עז תלם

ועוד טיפ קטן לפני שיוצאים לדרך – במהלך הטחינה הצבע של המרק הופך מאדום לכתום, זה משהו שקורה בגלל שיוצרים אמולסיה בין שמן למים וקרני האור נשברות בו באופן שונה.

בקיצור, אם אתם רוצים שהמרק יהיה אדום יותר, פשוט תוסיפו לו קצת פפריקה, היא תעזור לחזק את האדום (ואם תשימו פפריקה מעושנת היא גם תחזק את הטעם הצלוי של המרק).

מרק עגבניות
טוחנים עם בלנדר ידני. צילום: עז תלם

פסקת בונוס
נכון שהמתכון כאן הוא מרק עגבניות, אבל אתם בהחלט יכולים ואפילו מוזמנים לאמץ את הטכניקה להכנת עולם שם של מרקי ירקות: בוחרים ירק אחד שהוא הנושא – ואותו אופים בתנור בשיטת הבטטות.

מה למשל? שומר, סלק, פלפלים, חצילים, כרישה, דלעת, דלורית, קישואים, קולרבי, כרובית ועוד. במקביל מרתיחים כמה ירקות שורש במים (בלי העגבניות המרוסקות) וכשהירק האפוי מוכן והירקות בסיר מבושלים טוחנים הכל ביחד למרק.

מרק עגבניות
טוחנים עד קבלת מרקם חלק לחלוטין. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • טעים מאוד גם קר
  • לגרסה חלבית, מוסיפים 30-40 גרם חמאה בזמן הטחינה של המרק
  • רוצים להוסיף רסק? סבבה! תוסיפו 2 כפות יחד עם הירקות בתחילת הבישול
  • המרק עובד טוב מאוד בתור רוטב לפסטה וגם בתור רוטב לניוקי
  • ללא גלוטן: משמיטים את רוטב הסויה או משתמשים ברוטב סויה נטול גלוטן
מרק עגבניות
מוכן! צילום: עז תלם

מתכון למרק עגבניות חורפי שתמיד מצליח

4-5 מנות, טבעוני, 20 דקות עבודה, שעה זמן כולל

מצרכים:

לעגבניות הצלויות:
1 ק"ג (בערך 8) עגבניות יפות ובשלות
כפית מלח גס
3-4 כפות שמן זית

ירקות למרק:
2 בצלים בגודל בינוני, קלופים
1 שורש פטרוזיליה או גזר גדול, קלוף
2-4 גבעולי סלרי (בלי העלים)
4-6 שיני שום, קלופות
עלים מ-4-5 גבעולי טימין (רשות)

חוץ מזה צריך:
400 גרם (1 קופסה קטנה), עגבניות מרוסקות איטלקיות או 2 כוסות פאסאטה
3-4 כפות שמן זית
2-3 כפות רוטב סויה (רשות)
4-5 כוסות מים
מלח ופלפל שחור גרוס, לפי הטעם
הגבעולים מהעגבניות שקניתם (אם היו, רשות)

אופן הכנה:

מתחילים בעגבניות הצלויות:

  • מחממים תנור ל-200 מעלות (עדיף חום עליון תחתון רגיל, אפשר גם טורבו).
  • חוצים את העגבניות לרוחב.
  • על תבנית תנור עם נייר אפייה מזלפים שמן זית ומפזרים מלח.
  • מניחים את העגבניות על המלח והשמן עם הצד החתוך כלפי מטה.
  • מזלפים עוד קצת שמן זית מעל.
  • אופים 20-35 דקות, עד שהעגבניות מגירות נוזלים והקליפה משחימה.

בזמן שהעגבניות בתנור, מכינים את הירקות למרק:

  • חותכים גס את כל הירקות למרק (בצל, סלרי, שום ושורש פטרוזיליה/גזר).
  • שמים את הירקות בסיר יחד עם שמן הזית ומטגנים מעל להבה בינונית 5-6 דקות עד ריכוך קל.
  • מוסיפים את גבעולי הטימין, את גבעולי העגבניות (אם היו כאלו) ואת רוטב הסויה (אם משתמשים).
  • מכסים במים, מוסיפים את העגבניות המרוסקות, מתבלים במלח ופלפל ומביאים לרתיחה.
  • מבשלים מכוסה מעל להבה בינונית 20-30 דקות, עד שהגזר רך.

לסיום המרק:

  • נותנים למגש העגבניות להתקרר מעט (5 דקות בערך). מסירים את קליפת העגבניות (היא אמורה לרדת ממש בקלות).
  • מוציאים מהמרק את גבעולי העגבניות (אם השתמשתם) ומוסיפים לו את העגבניות הצלויות הקלופות ו (וזה הכי חשוב) את כל המיצים שניגרו מהעגבניות כולל השוליים השרופים (ממש סוחטים את נייר האפייה כדי שכל המיצים יכנסו למרק).
  • טוחנים למרק חלק בעזרת בלנדר ידני. למרקם חלק במיוחד מוסיפים עוד 2-3 כפות שמן זית לממשיכים לטחון עוד 3 דקות אחרי שהמרק נראה חלק.
  • טועמים ומתקנים תיבול במלח ופלפל שחור לפי הטעם.
  • מגישים חם יחד עם לחם לטבילה. נשמר בקירור 4 ימים.
  • טיפ: בגלל הטחינה המרק הופך מאדום לכתום, אם רוצים לחזק את האדמדמות שלו מוסיפים מעל פפריקה מתוקה (או מעושנת!).

לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט 

לעוד מתכוני מרקים:
מרק עגבניות ואורז בסמטי
מרק דלעת
מרק אורז ירוק
מרק קובה סלק
מרק עדשים וארטישוק ירושלמי

שתפו:
הרשמה לקבלת התראות לאימייל
להודיע ​​על
guest

137 תגובות
הכי ישן
הכי חדש הכי הרבה הצבעות
משוב מוטבע
צפיה בכל התגובות
אידן

תודה על עוד מתכון פשוט להכנה ונראה משובח. ייבדק ממש בקרוב..

אור

המתכון נראה נהדר !
יש לך רעיון לגרסה של המרק שהמרכז הוא פלפלים ?

ים

היי עז, אני רוצה לציין שכל חלקי העגבניה מלבד הפרי, רעילים כיאה לסולנית אמיתית. לכן זה רעיון לא טוב להשתמש הגבעולים העגבניה. אפילו עגבניה בשלה היא טיפונת רעילה בגלל הסולנין, שלא לדבר על עגבניה ירוקה, אבל הגבעולים והעלים, כך הבנתי, זו רמה אחרת ויש אנשים שהם רגישים במיוחד לסולנין. אז אנא בדוק אותי ואם תמצא לנכון, שנה את המתכון בהתאם

קראל

מצטרפת לתגובה של ים :/
המתכון נראה מצוין אבל ממש לא מומלץ להשתמש בגבעולים.

תמר

נראה מצויין, אני מכינה מרק עגבניות צלויות מאוד דומה לשלך, רק שבמקום סויה אני מוסיפה את אותה הכמות של חומץ בלסמי, משדרג פלאים. בפעם הבאה אנסה את הסויה, נשמע נהדר.

נויה

אין עליך !!! אצלנו את 80% מהארוחות מכין OZ (כמובן רק אלה שללא גלוטן ותודה ענקית על תשומת הלב הרבה שאתה מעניק לנו). את ה 20% הנותרים אני "מכינה" וזה אומר שאני רוחצת את הירקות והפירות. יותר מזה? לא, מה פתאום.
שאלה: בילדותי אכלנו מרק עגבניות עם אורז (ברור שהמרק בושל מתוך שקית. אצלנו לא בישלו מרק עגבניות מעגבניות). ובכן, השאלה שלי: כמה כפות אורז אפשר להוסיף למרק שלך, באיזה שלב, ובאיזה מצב צריך להיות האורז: יבש או מוכן לאכילה?

שמחה שימה

מעולה תודה רבה
כל כך מתאים לשבת חורפית.
מזכיר לי שלפני כמה שנים ראיתי מתכון מרק עגבניות שלך והיה מאוד מוצלח. שם גיליתי אותך!

שירי

הי. תודה על המתכון. האם לדעתך אפשר להוסיף את הסויה בהגשה? (כי בא לי לנסות אבל לא על חשבון זה שהילדים שלי לא ירצו לאכול אותו…)

נעמה

וואוו וואוו יצא טעיםםם בטרוףףף. תודה רבה

מיכל גלברד

תודה על מתכון נפלא.
מאוד נהנית לקרוא את הבלוג שלך, מדויק, פשוט ומוסבר כהלכה עם עומק.
גם הצילומים יפים מאוד
מיכל גלברד

דנה

עז, יצא מושלם!!! כולם התלהבו מהמרק. החלפתי גזר בארטישוק ירושלמי וזה הוסיף בטירוף

שחר

אין לי טימין, אפשר להשתמש בבזיליקום או אורגנו במקום?

אידן

מתכון מצויין, מרק נפלא, זכה לתשואות, תודה!!

אורי

תודה רבה. הבלוג שלך פשוט מדהים.

שירי

אז…מרק ממש טעים.
ועכשיו קיבלתי המון עגבניות תמר מהממות. אבל יש כבר מרק במקרר.
אז מה עם בכלל עדיף – לצלות את העגבניות בתנור ולצנצן לפריזר למועד מאוחר יותר, או להכין את כל השלבים ולצנצן להקפאה לעתיד?

חן

היי עז
נראה מעולה כרגיל! שאלה קטנה , לדעתך אפשר להקפיא ?

עזיזה קובני

בטח זה משבח את המרק

רועי

כמו תמיד משולם …
טעים בטרוף…

יסמין

ואי יצא מדהים מדהים !!!!!

ענת

עוז, יופי של מתכון. יוכן בהקדם. שאלה לי, ניתן להחליף את גבעולי סלרי בשורש סלרי?

אירית אורן

עוז! איזה מרק! קיבלתי "מצוין", ו"אפשר לחזור על זה" מזה שאומר הכי הרבה "נחמד מאד".
הזיופים שלי הם: בירקות המטוגנים בהתחלה שמתי בצל ושיניים מחצי ראש שום ישראלי (הוא מספרד, אבל הכוונה שהוא לא השום הסיני), שורש פטרוזיליה, שומר אחד ו-3 גזרים. לתיבול הבסיסי הוספתי תימין מיובש (תבלין).
בסיבוב הראשון אפיתי עגבניות דורה. עכשיו הכנתי מעגבניות רגילות. הן מהסופר, לא יודעת מאין הגיעו, ויש בהן פחות מתיקות וטעם. נראה איך יצא.

אירית אורן

שכחתי: היו לי גם שני תפוחי אדמה קטנים בירקות ההתחלה.

לינוי

יצא מושלם! כבר העברתי את המתכון ל10 נוספים 🙂

גלי

הי עוז,
הכרתי את האתר רק לאחרונה. תבורך…
שאלה, למה מקלפים את קליפות העגבניה? אומרים שרוב הויטמינים נמצאים בקליפה. דעתך?

אליק

Wow !
הרגע סיימתי את הבישול..עומד מעל הסיר עם כף ולא יכול להפסיק לאכול !!
טעים ממש !
גם אני הוספתי ארטישוק.
תודה רבה !

מיכל שטיין

הי עוז
החלטתי לחרוג ממנהגי ולעשות משהו שאף פעם לא עשיתי – לשלוח תגובה. פשוט – חייבת להגיד תודה ענקית על בלוג מוקפד בכל היבט, מפורט ומדוגם, מאיר עיניים ובגובה העיניים. צנוע (כן, יש דבר כזה…), לא יומרני, תמיד מאפשר גיוונים ושינויים ולא עושה עניין מבישול. כולם חושבים שאני בשלנית מצויינת אבל אני יודעת שהכישרון האמיתי הוא במציאת המתכון.
מרק העגבניות הוא להיט היסטרי. ולגבי האורז- אני נוהגת להוסיף אורז מבושל למרק, רק עם הגשה ורק למי שרוצה, ולא במקרר חלילה.
תודה רבה ובהצלחה!!!!

אורלי

הרגע עשיתי את המרק, יצא מעולה, שר גם לא לטחון חלק החתיכות של הירקות מוסיפות למרקם, תודה על המתכון!

נועה

יצא מעולה תודה! נכנס למחברת המתכונים שלי

יאיר

מרק עגבניות הכי טעים שאכלתי אי פעם. בת הזוג מסכימה. מתכון מושלם כמו יתר המתכונים שיצא לי לנסות. תודה…

נטלי

תשמע, זה המרק הכי טעים שהכנתי ואכלתי בחיים שלי. חיסלתי כבר 3 קערות ואני זוממת לחסל את הסיר כולו. אי אפשר להפסיק!!
תודה על המתכון הזה, פשוט נפלא.

דנה סיון

יצא מושלם! תוספת קטנה שלי תליתי עגבניות שרי צהובות וטחנתי אותן עם המרק , יצא מעולה:) תודה!

רעות

היי עז,
קודם כל האתר שלך מהמם – אסתטי, אינפורמטיבי, נעים.
שאלה לי – אתה כותב שאפשר להשתמש במתכון כרוטב לפסטה – האם צריך לעשות בשביל זה שינויים (למשל, להפחית בכמות המים?).
תודה!

שקד

יצא מדהים באמת!
צליתי את העגבניות על ענפים של רוזמרין. היה קשה להפסיק לאכול את העגבניות ולהכניסן למרק, ועכשיו מתפוצצת לי הבטן ממרק 🙂
שאלה: הוספתי את הקליפות (אחרי שקילפתי. כי הן היו מצויינות) ואז טחנתי בויטמיקס. בן הזוג טוען שהמרק אוורירי מדי כרגע (בגלל הויטמיקס). יש לך המלצה איך "לפנצ'ר" אותו?

תודה רבה

יעל

זה יצא פשוט מושלם. אני ובן הזוג טרפנו אותו כאילו אין מחר.
אנחנו לא מאוהבי המרקים הטחונים אז טחנתי רק את העגבניות ולא הרבה, ולמרק היה מרקם מושלם.
תודה רבה!

אסתר

המרק טעים במיוחד.יצא לי לאכול אותו פושר ולא העזתי לחמם,כל כך הוא טעים

עירית

היי,
למרות שעבר זמן מאז פרסום המרק,
תפס אותי יום גשום וחשק עז למרק עגביות, אז מצאתי את המתכון הזה הכי מתאים,
תודה רבה
ושרק תמשיך לעבוד על מתכונים ועל ספר חדש, את ספר הכרובית כבר חרשתי….

מור

יצא טעים בטירוףףףף תודה רבה!!!

ענת

היי עז,
האם ניתן להחליף את העגבניות המרוסקות מקופסא בעגבניות טריות? אם כן, באיזו כמות?
תודה מראש!

בשלנית מתכונים מתחילה

תודה , למרק יש הצלחה נהדרת במשפחה.
מה דעתך בזמן צליית העגבניות להוסיף לתנור גם כמה שומים ?
מתייעצת כי אוטוטו החג ואין לי זמן לנסיונות. ( המרק נבחר לככב בארוחת החג במקום מרק עוף !)

סילבי

היי עז,
המרק ממש טעים, לכן הכנתי אותו מספר פעמים. הפעם בגלל קוצר זמן, לאחר שהעגבניות שהו בתנור, הן הועברו למקרר בכלי סגור ללילה. התוצאה הייתה אחרת לגמרי. המרק היה הרבה יותר טעים, וקרמי והניחוח שלו היה משגע. לא הייתי צריכה להוסיף שום סוג אחר של עגבניות למעט ה10 המקוריות. הוספתי גם אורז וחמאה.

לוטם

בן הזוג שלי קיבל פלאשבקים סטייל רטטוי כשהוא טעם את המרק, אז תודה!

עוד גיוון- הוספתי גמבות (אדומה וצהובה) לתהליך הצלייה. גם הוסיף לטעם וגם שימר את הצבע האדום של המרק.

דניאל

היי:)
אני רוצה להכין את המרק אם אני רוצה להוסיף אליו ארטישוק ירושלמי האם מתאים לדעתך? ואם כן באיזה שלב להוסיף אותה?
בנוסף, האם מתאים להוסיף מעט שמנת לבישול כדי להפוך אותו לקצת מוקרם?

עודד

אפשר להוסיף גם גריסים?:) ואם כן אז באיזה שלב?

מולוברהן

היי, אני רוצה להכין את המתכון למרק אך אין לי תנור. אפשר ללא צליה?

נעמי

עוז תודה רבה על עוד מתכון מושלם!!
יצא תענוג!!

שקד גרין

היי, תודה רבה.
שתי שאלות:
1. האם אפשר להוסיף שמנת במקום חמאה?
2. כמה זמן שורש פטרוזילציה יכול להישמר, והאם כדאי להקפיא אותו קלוף וחתוך לשימוש עתידי?

טלי

המרק מדהים!!
זה כבר מרק שני שאני מכינה מהבלוג שלך ושניהם היו הצלחה מסחררת. תודה רבה.

ליאת פולוצקי

המרק יצא מושלם, בעלי טען שזה מרק העגבניות הטוב ביותר שאכל מימיו. טעם גן עדן ממש. תודה על המרשם שנראה מסובך ובעצם קל להפליא.

רון

מרק נפלא, אפילו הקטנה הבררנית אמרה שזה המרק הכי טעים!!
תודה, הבלוג שלך משמח לנו את המצב ?

שושי

הי שתי שאלות :
1. האם טוב בהקפאה?
2. האם מתאים לבשלאת המרק עם בשר מס 4? א"כ ביזה שלב להוסיף את העגבניות מהתנור?

תודה

מרג׳

סיימתי להכין עכשיו, יצא מדהים!

נטלי

אפשר להכין את המתכון עם עגבניות שרי תמר במקום? ואם כמה מה הכמות שצריך?

לימור

מתכון נפלא יצא מדהים!! לא הפסקנו לזלול מהסיר . העגבניות הצלויות עושות את כל העבודה פשוט ללקק תודה רבה!

ספיר

היי עז (;
בתור מי שמפחדת מהמטבח ומאז ומתמיד ״לא יודעת לבשל״, חייבת להגיד שהמתכונים שלך פשוט מעולים!!!!
מוצאת את עצמי נהנית לקרוא ולהחכים מההסברים המעולים שלך, והמתכונים באמת פשוטים ומדוייקים.

תודה רבה!

הירשמו לעדכונים במייל