מתכון מרק עדשים ופטריות עשיר ומשביע

מרק עדשים ופטריות
מרק עדשים ופטריות. צילום: עז תלם

מרק פטריות ועדשים הוא בעיני מרק מושלם לחורף – סמיך, עשיר ומלא בטעם, הוא תמיד מצליח לנחם ולהרגיע, במיוחד בימים הקרים שפוקדים אותנו עכשיו.

קוראים ותיקים יודעים על אהבתי לפטריות ולעדשים ביחד ולחוד, וכל אחד מחומרי הגלם קיבל בתורו מתכון מושקע כאן בבלוג בעבר. שילבתי ביניהן גם כשהכנתי גרסאות צמחוניות למנות בשריות כמו קובה ופאי רועים בלי להתפשר על הטעם.

>> מרק עדשים כפרי

>> מרק פטריות נוסטלגי

פרסום ממומן בשיתוף חוות תקוע

צפו: סרטון ההכנה של מתכון מרק עדשים ופטריות

החיבור בין שתי קבוצות חומרי הגלם הללו נשען על הטעם האדמתי שמאפיין אותן, ובמרק טוב עם ירקות שורש זה פשוט יוצא טעים.

בגזרת הפטריות

השתמשתי בפטריות של חוות תקוע, שמתמחים בפטריות המיוחדות – אפשר למצוא תחת מותג החווה פטריות שימג'י, שינוקי, מלך היער וגם פטריות יער ופטריות שיטאקי טריות – כל פטריה עם הטעם המיוחד והנהדר שלה. אפשר להשתמש בכל סוג פטריות שאתם מוצאים אצל הירקן, ואני הכי אוהב לשלב כמה סוגים.

מרק עדשים ופטריות
כל המצרכים למרק. צילום: עז תלם

בגזרת העדשים

השתמשי בשלושת סוגי העדשים שקל למצוא בארץ – כתומות, ירקות/חומות, ושחורות. בתחילת ההכנה נכנסתי עם הירוקות והשחורות, מכיוון שהן צריכות זמן בישול ממושך יותר, ואז הוספתי את הכתומות שמתבשלות מהר ומתפרקות מהר.

אפשר כמובן להשתמש רק בשני סוגים וגם סוג אחד אפשרי.

>> להזמנת ספר הכרובית שלי

מרק עדשים ופטריות
חותכים את הפטריות גס. צילום: עז תלם
מרק עדשים ופטריות
הירקות חתוכים ומוכנים. צילום עז תלם

בגזרת הירקות

הלכתי על השלישייה הקלאסית – בצל גזר וסלרי, שעוזרים לתת טעם עמוק ונהדר. השתמשתי בבצלי שאלוט בגלל המתיקות הטובה שלהם, וכמובן שבצלים רגילים – לבנים או סגולים – מתאימים כאן במקומם.

אני מקפיד להשתמש בכל הסלרי (גבעולים + עלים) כדי לא להשאיר אתכם עם שאריות.

בסוף ההכנה גם זרקתי פנימה חופן עלי תרד שיתנו נגיעה רעננה לכל תכולת המרק שעברה בישול ממושך.

>> בואו לאינסטגרם שלי טעים שם מאוד

מרק עדשים ופטריות
מטגנים את הפטריות היטב עד שמזהיבות ומתרככות. צילום: עז תלם

לחיזוק הטעמים

הוספתי רוטב סויה, שמכיל אוממי שמחזק את הטעמים הטבעיים של הפטריות והעדשים, וחומץ בלסמי – החמיצות שלו מתחברת מאוד לקטניות בכלל ואל עדשים בפרט.

מרק עדשים ופטריות
מחמם ועשיר. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • אפשר להשתמש רק בסוג אחד של פטריות ושל עדשים, הפעם רציתי להראות דווקא את הגיוון של האפשרויות בשתי הגזרות.
  • כל חומץ שיש לכם מתאים, ואפשר גם להוסיף מיץ לימון במקום או בנוסף.
  • לא חייבים להשתמש בפטריות המיובשות, באורגנו, בסויה ובבלסמי.
  • העדשים שותות לא מעט מים, אז אם יוצא לכם סמיך פשוט תוסיפו עוד נוזלים ואז עוד מלח לפי הטעם.
מרק עדשים ופטריות
אפשר לשים איזה פטריות שאוהבים. צילום: עז תלם

מתכון מרק פטריות ועדשים

4-6 מנות, פרווה/טבעוני, 20-25 דקות עבודה, שעה ורבע זמן כולל

מצרכים:

למרק:
חופן גדול או 1-2 חבילות קטנות פטריות מיובשות (למשל: לקט פטריות מיובשות, שיטאקי/שמפיניון ועוד, רשות)
2 כוסות מים רותחים (להשריית הפטריות)
3 כפות שמן זית
כפית שטוחה מלח גס (או יותר/פחות – לפי הטעם)
1/2 כפית פלפל שחור גרוס (אפשר יותר או פחות לפי הטעם)
2-3 כפות רוטב סויה איכותי
1-2 כפות חומץ בלסמי
כפית אורגנו מיובש

העדשים:
1 כוס עדשים ירוקות/חומות, שטופות היטב
1/2 כוס עדשים שחורות, שטופות היטב (רשות, אפשר לשים יותר עדשים ירוקות /חומות אם לא רוצים לקנות במיוחד)
1 כוס עדשים כתומות, שטופות היטב

ירקות למרק:
3-4 גזרים, קלופים אם רוצים
חופן גדול בצלי שאלוט (ניתן להחליף ב1-2 בצלים רגילים – לבנים או סגולים)
3-4 גבעולי סלרי, עם העלים
2-4 סלסילות פטריות טריות מסוגים שונים, חתוכות גס (אפשר להשתמש במיקס פטריות אקזוטיות של תקוע שמחליף 2 סלסילות רגילות)
חופן עלי תרד שטופים (רשות, אפשר גם להוסיף פטרוזיליה קצוצה או עשבי תיבול אחרים שאוהבים)

אופן הכנה:

  • אם משתמשים בפטריות מיובשות: יוצקים את המים הרותחים על הפטריות.
  • משרים 20-30 דקות עד שהפטריות התרככו והמים קיבלו צבע חום.
  • בזמן ההשריה של הפטריות מתחילים להכין את המרק.

חיתוכים:

  • פורסים דק את בצלי השאלוט או הבצלים הרגילים.
  • חותכים את הסלרי והגזר לקוביות בגודל בינוני/קטן. את עלי הסלרי קוצצים דק.
  • חותכים גס את הפטריות הטריות.

מתחילים לבשל:

  • מחממים את שמן הזית בסיר בגודל בינוני. מוסיפים את הפטריות הטריות ומטגנים מעל להבה גבוהה 4-5 דקות, עד ריכוך קל.
  • מוסיפים את הירקות הקצוצים (בצל שאלוט, גזר, סלרי כולל העלים) ומטגנים על להבה גבוהה אגב ערבוב כ-4-8 דקות, עד שהירקות התרככו מעט ונראים שקופים.
  • מסננים את הפטריות המיובשות ממי ההשריה (שומרים את המים), סוחטים את הפטריות על הקערה עם הנוזלים ואז קוצצים אותן היטב.
  • מוסיפים את רוטב הסויה, החומץ בלסמי, מלח, פלפל השחור ואת האורגנו המיובש ומבשלים דקה, עד שרוב הנוזלים מתאדים. מוסיפים את הפטריות הקצוצות ואת נוזלי ההשרייה של הפטריות.

ממשיכים בהכנת המרק:

  • מוסיפים העדשים השחורות והירוקות לסיר המרק.
  • מוסיפים עוד 4-6 כוסות מים ומביאים לרתיחה.
  • מכסים ומבשלים מבשלים מעל להבה בינונית-נמוכה 15-20 דקות, עד שהעדשים רכות אבל לא לגמרי.
  • מוסיפים את העדשים הכתומות וממשיכים לבשל 15-20 דקות נוספות עד שכל העדשים התרככו לחלוטין.
  • חשוב: מוסיפים למרק עוד מים לפי הצורך ורמת הסמיכות שאוהבים.
  • לפני ההגשה, מוסיפים את עלי התרד ובוחשים אותם פנימה. נותנים להם 2 דקות בישול עד שהם מתרככים ואז טועמים, מוסיפים עוד מלח לפי הטעם ומגישים את המרק.

לעוד מתכוני מרקים:

מרק כתום צלוי בתנור

קרם – מרק עגבניות צלויות עשיר

מרק עגבניות

מרק קישואים חלק בקלי קלות

מרק קישואים

שתפו:
הרשמה לקבלת התראות לאימייל
להודיע ​​על
guest

11 תגובות
הכי ישן
הכי חדש הכי הרבה הצבעות
משוב מוטבע
צפיה בכל התגובות
רונית

אפשר גם אפונה יבשה?

רן

נראה מעולה, אהבתי מאוד. יאללה לסופ״ש אני מכין מרק!! 🙂

סיון

יצא מעולה! תודה רבה!🙂

מיכל

הכנתי וזה פשוט מרק מעולה!! אין עליך עז תלם, באמת

איל

חשוב אולי לדייק את עניין הפטריות. אתה כותב להוסיף את *כל* הפטריות אבל בפועל הכוונה להבנתי היא רק לפטריות הטריות בהתחלה ורק בשלב שני את הפטריות המושרות..
בכל מקרה תודה על מתכונים נהדרים 🙂

נועה

הכנתי הערב- מרק מהמם… תשואות מכל כיוון. ובאופן כללי- טרם פגשתי מתכון שלך שלא הצליח (-:

הירשמו לעדכונים במייל