כותרת אתר

עוד תוצאות...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

מחמם לבבות: איך להכין מרק אפונה יבשה

מרק אפונה יבשה פשוט וקל. כדאי להגיש עם לימון. צילום: אסף אמברם
מרק אפונה יבשה פשוט וקל. כדאי להגיש עם לימון. צילום: אסף אמברם

כשהייתי בבית הספר היסודי, אי שם בשנות ה-90, הייתי נשאר לעתים קרובות בצהרון של בית הספר,ללמוד ולעשות שעורי בית. בכל יום היו מכינים לנו ארוחה אחרת, ותמיד היה שם מרק. גם בקיץ. שזה דיי מוזר. פעם היה מגיע מרק עם קוסקוס, אחריה היה מרק עם ירקות, ולעתים נדירות מרק שקדים – בו פשוט בישלו שקדי מרק בנוזל סמיך (שככל הנראה היה מבוסס אבקת מרק).

אבל מבין כל המרקים שהגישו, אני הכי חיכיתי והכי ציפיתי למרק אפונה. איכשהו, כל לגימה שלקחתי ממנו גרמה לי להרגיש שמח. לפעמים הייתי גם לוקח איתו את הזמן, ונהנה ממנו גם כשהוא קר. תמיד חשבתי שהטעם שלו נוצר מאיזה קסם, תבלין סודי שלא אכיר.

לשמחתי, כשניסיתי להכין אותו בעצמי לראשונה, כשהייתי גדול יותר, גיליתי שהקסם כולו באפונים, ואת הטעמים המשמחים של פעם דווקא ממש קל לשחזר. גם היום זאת המנה הכי מתחסלת אצלנו בבית. לא משנה מתי אני מכין וכמה ממנה יש, איכשהו אף פעם לא נשאר כלום אחרי לילה. זה אוכל הנחמה האולטימטיבי בעיני, כזה שמרגיע, מספק, ואפילו בריא. היום נכיר לעומק את מרק האפונה, ונלמד קצת יותר על הפנינים הירוקות והטעימות האלה.

אפון או אפונה?
אפונה היא אחד ממיני הקטניות העתיקים והמוכרים ביותר. זהו צמח בר שתורבת באזור המזרח התיכון לפני 8,000 שנה, ומכאן התפזר ברחבי העולם – להודו, אירופה ואפריקה. היא אמנם לא מוזכרת בתנ"ך (אבל כן צמחה וצומחת בר בארץ, יש מספר זנים מגניבים שלה), אך מצוינת במשנה ובתלמוד הירושלמי. לפי האקדמיה העברית ללשון, גם אפון וגם אפונה הם שמות תקינים עבורה.

תרמיל של יופי. צילום: קרן ביטון כהן
תרמיל של יופי. צילום: קרן ביטון כהן

מזינה לא רק את האדם
כשאומרים אפונה, רובנו רגילים לחשוב על אפונת הגינה, או האפונה הטרייה (שכבר קיבלה כתבה מפרגנת), אבל במשך מרבית שנות האנושות, אפונת השדה, או האפונה היבשה היא זו שאכלו והכירו. למעשה, היה לה תפקיד חשוב בהתפתחות החברה האנושית והתרבות המערבית כמו שאנחנו מכירים אותה. למה? שמח ששאלתם 🙂

נגיד שאתם חקלאים בימי הביניים, יש לכם שטח אדמה לעבד, ומתחשק לכם לגדל חיטה. אחרי כמה מחזורי גידול, תגלו שהיא לא צומחת כמו שצריך, והסיבה לכך היא שדגנים מדללים את החומרים המזינים של הקרקע, בעיקר החנקן – יסוד חיוני להתפתחות צמחים. לכן חקלאים החלו ליישם שיטה של גידול מחזורי – לחצי מהשדה נתנו להתאושש, ורק בחצי השני נטעו חיטה.

מלמטה: עדשים ירוקות, חומוס, שעועית, לוביה ומש. אפשר להשתמש בכולן או חלק. צילום: אסף אמברם
מזינות את הקרקע. צילום: אסף אמברם

אבל החקלאים הבאמת חכמים זיהו שקטניות (אפונה בהקשר של אירופה, שעועית בהקשר של מקסיקו), אינן מדללות את הקרקע ואף מזינות אותה. היום אנחנו (ליתר דיוק, החברה המקסימה שלי) יודעים להגיד שזה בזכות נוכחות של חיידקים מקבעי חנקן בשורשי הצמח. החנקן הוא היסוד לבנייה של חלבונים, DNA ועוד, במילים אחרות, חומר הגלם של חומר הגלם.

הפרנקים תחת הנהגתו של קארל הגדול ישמו מתודולוגיה זו. הם שתלו אפונה על שליש מהשטח, חיטה על שליש נוסף ואת השליש השני השאירו פנוי. המהלך הזה אפשר להם לקבל 50% יותר תפוקה מאותו שטח אדמה, מה שאפשר להאכיל יותר אנשים, ובהמשך, לנצח ביותר מלחמות. (מקור: Good Eats)

מהתרמיל לצלחת
כאשר האפונים טריים הם מלאים בסוכר, ומרגע הקטיף, בו התרמיל מנותק מהצמח, אותו סוכר עובר כל מיני תהליכים שהופכים אותו לעמילן. במהלך ההתייבשות האפונה מתפצלת ונפרדת מהקליפה שמגוננת עליה – והיפרדות זו מהקליפה מאפשרת לה להתבשל הרבה יותר מהר מקטניות גדולות בעלות קליפה (כמו שעועית או חומוס) מצד שני, צורתה הכדורית מביאה לכך שהיא מתבשלת לאט יותר מחברותיה העדשים. מעניין לדעת שבחנויות תבלינים מסוימות (למשל בשוק רמלה) אפשר למצוא עטאר, אפונה מיובשת שנשמרת עם הקליפה, ומוכרת במטבח התימני.

שתי אופציות אפוניות: ירוקה וצהובה. צילום: אסף אמברם
שתי אופציות אפוניות: ירוקה וצהובה. צילום: אסף אמברם

את האפונה היבשה אפשר למצוא בשתי צורות: ירוקה, ששומרת על חלק מהפיגנטים הירוקים שלה – שבאים מהתרכובת כלורופיל, וצהובה, נטולת כלורופיל, ממנה אפשר להכין ממרח חומוס מדהים בקלי קלות (אותו עיקרון של החומוס עדשים) שתיהן כמובן מתאימות למרק זה ותרגישו חופשי לערבב.

מי ביקש פודינג?
מבין כל השימושים האפשריים לאפונה מיובשת – מרק הוא כנראה הדבר הראשון שחושבים עליו. היעדרה של הקליפה וההתפוררות המהירה שלה מקשה על שילובה בסלטים או תבשילים כמות שהיא, והיא כל כך מלאה בטעם שהיא לא צריכה כמעט שום דבר. אגב, במאות הקודמות הדלק של האומה האנגלית היה נזיד אפונה סמיך אליו התייחסו בתור פודינג. חלק אוהבים אותו חם, חלק אוהבים אותו קר, וחלק אוהבים אותו בסין, בן 9 ימים! באמת. יש על זה שיר.

מימין: סלרי, שומר, גזר ובצל מוכנים לפעולה. צילום: אסף אמברם
מימין: סלרי, שומר, גזר ובצל מוכנים לפעולה. צילום: אסף אמברם

האם להשרות את האפונה לפני הבישול?

לא.

בזמן שאנחנו רגילים להשרות קטניות כמעט בלי לחשוב (למשל חומוס, פול שעועית), במקרה של האפונה השרייה ממושכת דווקא תהפוך את הגרגרים יותר קשים לבישול.

מספיק לשטף את האפונים היטב במים ומשם ישר לסיר. השרייה ממושכת (של 4 שעות ויותר) גורמת לאפונים להתחיל תהליכים של נביטה. בתהליכים האלו העמילנים והחלבונים שהיא מכילה משתנים לכאלו שממש קשה לרכך בבישול.

לכן אני אומר את זה כאן במילים הכי פשוטות שיש: לא להשרות אפונה ללפני הכנת המרק (ואם אתם מתעקשים להשרות, אז מקסימום שעתיים).

תוספות שתופסות
יש מאות דרכים להכין מרק אפונה, וכולן נכונות. סבתא חנה מבשלת את האפונה עם גריסים, אלטון בראון מוסיף אבקת קארי וחמאה, במטבח ההונגרי שמים קבנוס, הצרפתים שמים חזה אווז מעושן, האיטלקים פרמז'ן והאמריקאים… בייקון. עשבי תיבול טריים כמו נענע ושמיר משלימים את הטעמים הירקרקים של האפונה, עגבניות מיובשות יכולות להוסיף עוד מימד של עומק ואני יכול להמשיך ככה עוד הרבה מילים. אז בואו נתמקד!

מתחילים בטיגון קל של הירקות בהרבה שמן זית. צילם ובא לעבוד בנעליים נוחות: אסף אמברם
מתחילים בטיגון קל של הירקות בהרבה שמן זית. צילם ובא לעבוד בנעליים נוחות: אסף אמברם

המרק שלי
בחרתי לשדך לכוכבת היום ירקות טריים בלבד, כאלו שמוסיפים טעם ונותנים עוד מרקמים ללוגמי המנה. התחלתי עם בצל, גזר וסלרי, תערובת ירקות הידועה ביותר במטבח הצרפתי בתור מירפואה, על שם בחור שאשתו התהוללה עם המלך ובתור נחמה הזמין מהטבח בעקביות מנות שהכילו את אותה שלישייה. אליהם צירפתי שומר, ירק ממשפחת הסוככיים – דודן של הגזר, שטעמו האניסי העדין מתאים מאוד לטעמי האפונים. גם שום הצטרף – כי אני שם אותו בערך בכל דבר שאני מבשל.

אחרי שחמשת הירקות האלו קיבלו קצת זמן איכות עם שמן חם, הוספתי את האפונים, אחרי ששטפתי אותם היטב וביררתי לבדוק שלא הסתננו לי אבנים קטנות או קליפות, כיסיתי במים, ואחרי רתיחה של מספר דקות הוספתי גם קישואים – שצריכים פחות זמן בישול (זוכרים שיש לי טראומות ילדות מקישואים רכרוכיים?) והמשכתי לבשל עד שהאפונה התרככה. כמה זמן בדיוק?

אחרי שהירקות מתרככים קצת האפונים יכולים להצטרף למסיבה =] אפשר לטגן קצת יותר וקצת פחות. צילום: אסף אמברם
אחרי שהירקות מתרככים קצת האפונים יכולים להצטרף למסיבה =] אפשר לטגן קצת יותר וקצת פחות. צילום: אסף אמברם

הגיל משפיע על התרגיל
מה שחשוב לדעת הוא שלגיל האפונה שאתם קונים יש חשיבות גדולה בכל מה שקשור לזמני הבישול. במילים אחרות: אפונה שבילתה שנה ויותר על המדפים תצטרך זמן בישול ארוך יותר מאפונה יבשה שהיא יחסית רעננה. לכן, זמן הבישול של המרק יכול להשתנות מאוד מסיר אחד למשנהו. כדאי לקנות את האפונה בחנויות תבלינים רציניות, בהן יש תחלופה מהירה של הסחורה.

כל האפונים קופצים רוקדים! צילום: אסף אמברם
כל האפונים קופצים רוקדים! צילום: אסף אמברם

לפני שאתם שואלים:
1. האם להשרות? לא. יש על זה פסקה שלמה בהקדמה=]
2. לא אוהבים אחד מהירקות ששמתי? תורידו אותו. עדיין יהיה טעים. גם אם שמים אפונה, מים ומלח לבדם למרק יהיה יופי של טעם.
3. גם כרישה תשמח להצטרף במקום/בנוסף לירקות השורש.
4. אין בעייה להכין חצי כמות וכמות כפולה.
5. את המלח אפשר לשים בהתחלה, באמצע ובסוף. זה ממש לא משנה ולא משפיע על התרככות האפונה.

ווויייי! צילום: אסף אמברם
ווויייי! צילום: אסף אמברם

 

פשוט וטעים! צילום: אסף אמברם
פשוט וטעים! צילום: אסף אמברם

מתכון מרק אפונה יבשה עם ירקות שורש

6-8 מנות, טבעוני, 14 דקות עבודה נטו, שעה ורבע עד שאפשר לאכול

מצרכים:

4 כפות שמן זית
1 בצל גדול, קלוף וחתוך לקוביות קטנות
2-3 גזרים, קלופים וחתוכים לקוביות
2-3 גבעולי סלרי, קצוצים (בלי העלים, אותם אפשר לשמור למרק אחר או ציר ירקות)
4-5 שיני שום, קלופות ופרוסות דק
1 פקעת שומר בגודל בינוני, חתוכה לקוביות קטנות
2 כוסות (בערך 400 גרם) אפונה יבשה, שטופה היטב ומסוננת (אין צורך להשרות, ראו הקדמה)
1 קישוא גדול, חתוך לקוביות
כפית גדושה מלח דק או גס (אפשר לשים יותר או פחות לפי הטעם)
להגשה: לימון טרי חתוך לשמיניות

אופן הכנה:

  • בסיר בגודל בינוני שמים את השמן. מוסיפים את הבצל, השום, הסלרי, הגזר והשומר ומטגנים מעל להבה בינונית 5-6 דקות, עד שהירקות מתחילים להיראות שקופים – אפשר להוסיף מעט מלח, זה מזרז את התהליך של הריכוך.
  • מוסיפים את האפונה, מערבבים מעט, מכסים ב-6-7 כוסות מים ומביאים לרתיחה (אין צורך להסיר את הקצף).
  • ממשיכים לבשל מעל להבה בינונית (קטניות אוהבות בעבוע חזק) כשהסיר מכוסה חלקית בערך 45-60 דקות: זמן הבישול משתנה בהתאם לטריות האפונה איתה אתם עובדים (ראו הקדמה).
  • כשהאפונה אל דנטה, כלומר מתחילה להתרכך, מוסיפים את קוביות הקישוא (כדי שלא יתרכך יותר מדי. אני שמתי אחרי בערך 30 דקות). במהלך הבישול מערבבים מדי פעם, ואם המרק יסמיך (והוא יסמיך) מוסיפים עוד מים.
  • המרק מוכן כאשר האפונה התרככה לחלוטין, ורובה נימוחה ומתפרקת. כדי לזרז את התהליך כשהאפונה כבר דיי רכה, אפשר לבחוש את המרק טוב טוב או להפעיל בפנים בלנדר מוט לכמה פולסים קצרים.
  • לפני ההגשה, טועמים ומתבלים במלח ופלפל לפי הטעם, ומוסיפים עוד מעט מים אם רוצים מרק מרקי יותר.
  • מגישים עם לימון חתוך ומתענגים.
  • המרק המוכן נשמר במקרר ארבעה ימים. אפשר גם להקפיא עד חודשיים.

לעוד פוסטים נהדרים בפרויקט נחמה בצלחת
12494868_10154554813109358_5070840129303271914_n

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה

לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט 

למתכוני מרקים נוספים:
מרק עדשים מהחלומות
מרק עגבניות ואורז בסמטי
מרק אורז ירוק
מרק קובה סלק
מרק עדשים וארטישוק ירושלמי

שתפו:
הרשמה לקבלת התראות לאימייל
להודיע ​​על
guest

163 תגובות
הכי ישן
הכי חדש הכי הרבה הצבעות
משוב מוטבע
צפיה בכל התגובות

נראה פשוט מעולה! אחד המרקים האהובים עלי ביותר בחורף 🙂

רונן

השנה 2024 ועדיין כל פעם שאני בא להכין מנה כלשהי אני דבר ראשון מחפש מתכון דומה של עז תלם לפני שני מתחיל לתכנן. המתכון הזה, ספציפית, הוא מצוין. אנחנו, מוסיפים כפית שטוחה ג'ינג'ר טחון ולימון פרסי. דבר שני, במידה ועוד רלוונטי, חשוב לציין שאם רוצים להמשיך ולהשאיר את המרק עוד על הגז, חשוב לגרד את התחתית כל הזמן כדי שלא יישרף. תודה רבה על המתכון!!

ילי

היי לך,
האם אפשר לערבב אפונה צהובה ויבשה ביחד? האם יוצא טעים?והאם אותם זמני בישול?
תודה.

טלטל

2-3 דקות לפני שסוגרים האש כדאי לכתוש כמה שיני שום למרק.זה מוסיף המון כמו גם לפרוס בגט לפרוסות של 1 ס"מ ולטגן בשמן זית עם מעט שום ולהוסיף הפרוסות הבגט לכל צלחת .

גל

נגיד שאני גרה במדינה בה אין אפונה יבשה אבל טרייה טרייה ישר מהתרמיל יש בשפע (וזאת בדיוק העונה!) ובדיוק קניתי בלנדר מוט. יעבוד?

גל

היי עז (או עוז?)

ניסיתי עם הטרייה, יצא ממש סבבה דווקא 🙂 אבל עכשיו אני בהחלט הולכת לנסות גם את המתכון הזה! (רק בלי התוספת הקלויה כי חשמל אין)

גיל

גם אני מת על מרק אפונה, של אמא! 🙂
נראה מעולה!

רונית

הי עז.כנראה ניסיתי להתחכם ומסיבות בריאותיות הנבטתי את האפונה כמה ימים.הדבר גרם לכך שהיא לא התרככה 🙁

אני רגילה לעבוד עם קטניות מונבטות כדי להפיק מהן יותר ערך תזונתי. האם הדבר שונה לגבי האפונה?
ההנבטה גרמה לה להיות קשה יותר לבישול?

רונית

שלום עז
בישלתי אותה מעל שעה בסיר לחץ.לא טעמתי כי היה לי ברור שזה אמור להספיק
כשטחנתי בבלנדר מוט קיבלתי מרק גרגירי ואז הבנתי שבעצם האפונה כמעט לא התרככה.:(

דנה גל

נכון. . קטניות מונבטות לא מתרככות במהלך הבישול .

מוטי שנאור

סליחה שאני מתערב, אבל אם את מנביטה קטניות כדי ״להפיק מהן יותר ערך תזונתי״ ואז שמה אותן בסיר לחץ (טמפרטורה ולחץ גבוהים יותר מבישול רגיל) שמפרקים את כל ה״ערכים התזונתיים״ — מה עשית?

כל מה שהנבטה עושה, זו המרה של עמילנים בחזרה לחלבונים (הנבט עצמו, שהוא יצור חי).

קצת פחות עמילנים, קצת יותר חלבונים מהצומח. במקום זה – תוסיפי חופן של ירוקים, או נבטים קנויים, ותשיגי אותו האפקט.

שרון

ללא ספק אחד המרקים הכי חורפיים והכי אהובים. תוספת השומר נשמעת מרתקת במיוחד, אני בודאי אנסה בפעם הבאה שאכין. תודה עוז.

כרמלה פרנקו מסורי

ממש תענוג לקרוא, להחכים עם הסברים מהמקורות ולבשל איתך. אני מכינה אפונה כתבשיל עם שומר, אף פעם לא במרק. הולכת לנסות. תודה על הכל.

שרון

פשוט נפלא! המתכון כבר עבר למטבח.

סימה

אחד המרקים האהובים עלי ועל אחיותיי . אימי ז״ל בחורף כל יום בישלה לנו מרק ..פעם אפונה ,חומוס, שעועית,חרירה ,חשו ,מגוון של מרקי חורף. מרק אפונה זה האהוב עליי ואני מתבלנת כמו אימא בכורכום ,פלפל לבן מלח ואימי גם שמה כוסברה וטוחנת הכל.. מעדן. מכינה ברגעים אלו עשית לי חשק למרק האפונה כבר על הגז..חורף טעים

אנה

הי עוז,
הכנתי את המרק ויצא מאוד טעים. בהחלט מתכוונת להכין אותו שוב 🙂

תחיה

יש, בזכותך הכנתי מרק ענק! הוספתי רק קישואים, והיה מעולה!

אני יודעת שכתבת שאפונה יבשה מתאימה בעיקר למרק, אבל אולי בכל זאת יש לך עוד רעיונות מה לעשות איתה?

גניה

הי עז, עכשיו ממש מכינה בפעם השניה, כי באמת זה מרק מחמם לבבות וטעים ביותר!! היתה לו מתיקות מפתיעה! רוצה לשמוע דעתך על בישול המרק עם חתיכת לימון (פחות אוהבת לשים מיץ לימון בצלחת) והאם יתאים לשים תפוח אדמה עם הקישוא??

ענת

הי עוז,
האם אפשר להחליף כוס אפונה אחת בכוס שעועית מאש?
נשארה לי רק כוס אחת של אפונה….או עדיף תחליף אחר ואיזה?

דפנה

הי עוז! מתכון מקסים(: נתקלתי בו בשיטוט בגוגל אחר מתכון למרק עם אפונה יבשה
אני מתכוונת להכין את המרק לתינוק שלי בת החצי שנה, בלי השומר והתבלינים
אבל אעדכן איך יצא((:

שירלי

היי חורף נעים 🙂 שאלה חשובה: המרק כרגע על הגז, השרתי אפונים יבשות לשעה והוספתי 2 כוסות ממי ההשרייה (המים הנוספים רגילים) אך שכחתי לשטוף היטב לפני.. תהיה השפעה?

נטע

תוספת העגבניות המיובשות נשמעת טעימה, איך היית מוסיף אותה? בהתחלה או בסוף?

מיכאל

אחלה מתכון למרק אפונה. הוספתי קצת מרק עוף, רבע כפית כורכום ועלי כוסברה.
יצא טעים, תודה.

גיל

ערב טוב לכל המאזינים. תפוח אדמה כתוספת למרק הזה? לא? כן? אם כן מתי?
תודה רבה

רות שרסטה

האם אפשר להקפיא את המרק?

אורין

אפשרי לוותר על הקישוא? התחלתי להכין ואין לי קישוא בבית 🙁

Yam

היי עוז יש אפשרות להוסיף מרק עוף במקום מלח או שזה לא בא בחשבון? פשוט הילדים אוהבים ?

שרון

אהלן!
מה הזמני בישול לאחר השריה של האפונה במשך שעה?
וגם
אין לי קישוא,אפשר בטטה במקום? איך ומתי ?
תודה !
יום חמים שיהיה 🙂

רותי

היי עוז, הכנתי וייצא מרק מדהים (-: אין צורך בשום אבקת מרק תעשייתית, השומר הקפיץ את זה, ועם הלימון בסוף אי אפשר להפסיק לאכולל. תודה על המתכון!
וד״א הכנתי גם את החומוס עדשים לפי המתכון שלך – ממש ראוי לשבח! הופכת לקוראת קבועה באתר

עידית

יה!!! איזה קסם זה כשהאפונה מתפרקת! לא ידעתי שככה זה עובד. חשבתי שטוחנים את זה בבלנדר!! אני בהלם. איזה כיף לי. יצא מעולה.
טיפה הסתבכתי בהתחלה כי זאת התעסקות ראשונה שלי עם אפונה, ולא ידעתי שהיא ככה מקציפה וגולשת מהסיר. אבל תפסתי את זה בזמן והסתדרתי.
אגב, בטעות השריתי אפונה להמון זמן (כי לא חזרתי הביתה בזמן), ובעקבות אחת התגובות פה החלטתי לא לסכן את המרק, ולהשתמש באפונה לא מושרית. אבל עשיתי בסיר קטנטן טסט לאפונה המושרית. ושני הסירים יצאו נפלאים. הסיר הקטן באמת היה מוכן כמה דקות קודם. אבל לא הפרש משמעותי.
המון תודה. שמחה שמצאתי את האתר שלך. אמשיך לעקוב!!

אפרת

הכנתי היום ויצא מעולה 🙂
תודה רבה!

פיני שחר

עוז, תודה על הטיפים והמתכון . אני גם הוספתי כמון למרק הקודם שהכנתי (ללא שומר) ויצא מאוד טעים. האם ניסית לתבל גם בכמון למרק האפונה היבשה? נראה לי שזה הולך טוב ביחד .

בברכה,
פיני

אן

היי עוז, מרק מנצח. קל להכנה וטעים בטירוף. תודה רבה!

טל, קליפורניה

יצא מצויין, תודה!

אלי

הי עז,

תודה על המתכון! מעוניינת להוסיף חתיכת עצם של בקר.
מתי אתה ממליץ שכדאי להוסיף? אחרי הטיגון ירקות לפני הוספת האפונה?

אוהדת בע"ח

אפונה אוהבת מאד לימון.ממליצה להוסיף למרק-כורכום,כמון,קצת קארי ופרוסות לימון.זה עושה את המרק מהמם עם נגיעה קל ארומה מהמת של לימון.יוצא מושלם.

חנה

בישלתי מרק אפונה יבשה לאחר שהשריתי אותה כמה שעות ומשום מה, למרות נסיונות עבר מוצלחים, האפונים לא התרככו דיים. האפונה היבשה נקנתה בחנות בה יש תחלופה גבוהה ועל פי רוב המוצרים שאני קונה שם הם באיכות גבוהה.
תודה רבה ושבוע מבורך 🙂

נילי

הי, תודה על המתכון עם הטוויסט של השומר..אהבתי
הסיפתח של החורף אצלי.
יש לך טיפים לבישול המרק בסיר לחץ?
תודה

אלה

מכינה את המרק הזה באופן קבוע!!
מושלם!!!

תודה רבה על כל המתכונים המצוינים

בתאל

היי עוז
נראה ממש טעים וקל!
והיום יום חורפי שממש עושה חשק;)
אין לי סלרי, אבל רוצה להוסיף פטרוזיליה..באיזה שלב, וכמה כדאי להוסיף?

מאיה

היי! אני תוהה לגבי מה שכתבת על מי ההשרייה-
עם קטניות אחרות אני בדרך כלל רגילה לסנן את מי ההשרייה ולבשל במים נקיים. יש סיבה למה כדאי לבשל את האפונה במי ההשרייה?

ורד

בוקר טוב,
רוצה להכין את המרק ויש לי ציר ירקות. מה דעתך? יתאים פה או שנשאיר אותו למרק אחר?

אלכסנדרה

ניסיתי אתמול -קניתי אפונה השבוע, השרתי את האפונה 30 שעות המרק היה על האש כל היום ועדיין האפונה קשה ולא טעימה. אני מאוד אוהבת תבשילים ומרקים עם אפונה אבל הפסקתי להכין אותם בגלל הבעיה הזאת. אני מיואשת פשוט לאכול מרק אפונה בחוץ או שיש איזשהו טיפ נוסף? 🙂

חן

מככב אצלנו בבית. תודה:)

אסתר

הי
תודה על המתכון!
האם מתאים לשים קולורבי במקום שומר?
תודה

רבקי

הי עוז,
אם בא לי מרק עם מרקם חלק, אז פשוט לטחון עם מוט בלנדר לאחר הבישול?
תודה מראש! והאתר שלך פשוט מקסים!

שרה

מרק האפונה הכי טעים שיצא לי אי פעם!!!!!!!!!
פשוט אלוף!
(הכנתי בלי כרוב וקישוא)
תודה רבה!

דורון

כרגע הכנתי. ליגה!!! סמיך ומדהים כמו שאני אוהב. ללקק את האצבעות! (עדיף לאכול יום אחרי, הרבה יותר טוב)

ריקי

מרק מצוין.
כבר שנים שאני מכינה מרק אפונה טחון חלק חלק, עם גזר, תפו"א ובצקניות קטנטנות שמזלפים דרך חורי מגררת.
חששתי לשנות מתכון אהוב ומנצח, אך המתכון שלך, עז, פשוט מצוין! לא היה לי סלרי, אז שמתי רק בצל, שומר,גזר, קישוא ושום (שעושה את ההבדל). ולקראת סוף הבישול הוספתי חופן שמיר ופטרוזיליה וכרבע כפית כמון. טחנתי רק חלק מהמרק, כך שיצא סמיך אך גם לעיס – והטקסטורה ממש נעימה לאכילה.
פשוט ונהדר.

דורית

היי עוז?
מתחיל להתקרר בחוץ וזמן המרקים הגיע..
אפשר לתבל קצת בכורכום ופפריקה?
אפשר להוסיף כרישה במקום השומר (פחות מתחברת)?

חנה

המתכון נשמע טוב, ניסיתי לראשונה מרק אפונה טעים ממתכון אחר, השרייה קצרה ובישול ראשוני עם מים שאותם זרקתי אחרי בישול דקות מספר בגלל הגזים שבקטניות (עושה גם כן עם חומוס ושעועית).
ואחכ שוב ממלאת במים חדשים ולבשל . האם זה בסדר לגבי האפונה היבשה? כי ברוב מתכוני אפונה יבשה כתוב ללא השרייה

ענבר

שלום לך ,
לגבי ההשריה, השריתי כשעה ופתאום בלת"ם אני לא יכולה להתפנות לבשל, .אני יכולה להוציא מהשריה להעביר למקרר?
בנתיים זה מה שאני עושה מקווה להתעדכן יותר מאוחר בתשובתך 🙂

אגב, אני מאד נהנהת מהמתכונים שלך שנחשפתי בנתיים והמכתיבה ומכל המידע הנוסף מלבד המתכון עצמו.

תודה!

צביה

איך לקבל מרק אפונה עם ניחוח מעושן? והאם טחינה בבלננדר לקבלת מרק עם מרקם אחיד אפשרי או שזה מקלקל ? תודה

אורטל

היי נראה מעולה ! תודה על המתכון. אם יש לי אפונה קפואה בבית אפשרי להשתמש בה במקום יבשה?

דגנית

ואני תמיד מוסיפה אגוז מוסקט מגורר…

שרה

הכנתי היום. מעולה ממש וקל הכנה. תודה עז:)

זיוה יוסף

תודה תודה על טיפ ההשריה !!!!! כבר 40 שנה אני מכינה מרק אפונה ותמיד השריתי ובמקביל התפללתי שהיא תתרכך 🙂 , אף פעם לא הבנתי למה האפונה נשארת קשה לפעמים , מכינה היום ללא השריה ומבטיחה לעדכן !!!!

תמי

לצערי הפעם, מתכון שלא הצליח לי… סמיך וגרגירי מידי, גם לאחר של תוספת של עוד שתי כוסות מים. וגם שילוב הטעמים לא מנצח. אבל זה כנראה אני, ולא המתכון…

תמי

תודה על ההתייחסות! נראה לי שהתרככה מספיק. כמעט שעה של בישול. אבל מי יודע, אולי אפשר היה עוד.

סו

טעם מדהים!! הוספתי גם שיבולת שועל.

נעמוש

יצא טובבבב יש לך מתכונים מעולים