כשהייתי בבית הספר היסודי, אי שם בשנות ה-90, הייתי נשאר לעתים קרובות בצהרון של בית הספר,ללמוד ולעשות שעורי בית. בכל יום היו מכינים לנו ארוחה אחרת, ותמיד היה שם מרק. גם בקיץ. שזה דיי מוזר. פעם היה מגיע מרק עם קוסקוס, אחריה היה מרק עם ירקות, ולעתים נדירות מרק שקדים – בו פשוט בישלו שקדי מרק בנוזל סמיך (שככל הנראה היה מבוסס אבקת מרק).
אבל מבין כל המרקים שהגישו, אני הכי חיכיתי והכי ציפיתי למרק אפונה. איכשהו, כל לגימה שלקחתי ממנו גרמה לי להרגיש שמח. לפעמים הייתי גם לוקח איתו את הזמן, ונהנה ממנו גם כשהוא קר. תמיד חשבתי שהטעם שלו נוצר מאיזה קסם, תבלין סודי שלא אכיר.
לשמחתי, כשניסיתי להכין אותו בעצמי לראשונה, כשהייתי גדול יותר, גיליתי שהקסם כולו באפונים, ואת הטעמים המשמחים של פעם דווקא ממש קל לשחזר. גם היום זאת המנה הכי מתחסלת אצלנו בבית. לא משנה מתי אני מכין וכמה ממנה יש, איכשהו אף פעם לא נשאר כלום אחרי לילה. זה אוכל הנחמה האולטימטיבי בעיני, כזה שמרגיע, מספק, ואפילו בריא. היום נכיר לעומק את מרק האפונה, ונלמד קצת יותר על הפנינים הירוקות והטעימות האלה.
אפון או אפונה?
אפונה היא אחד ממיני הקטניות העתיקים והמוכרים ביותר. זהו צמח בר שתורבת באזור המזרח התיכון לפני 8,000 שנה, ומכאן התפזר ברחבי העולם – להודו, אירופה ואפריקה. היא אמנם לא מוזכרת בתנ"ך (אבל כן צמחה וצומחת בר בארץ, יש מספר זנים מגניבים שלה), אך מצוינת במשנה ובתלמוד הירושלמי. לפי האקדמיה העברית ללשון, גם אפון וגם אפונה הם שמות תקינים עבורה.
מזינה לא רק את האדם
כשאומרים אפונה, רובנו רגילים לחשוב על אפונת הגינה, או האפונה הטרייה (שכבר קיבלה כתבה מפרגנת), אבל במשך מרבית שנות האנושות, אפונת השדה, או האפונה היבשה היא זו שאכלו והכירו. למעשה, היה לה תפקיד חשוב בהתפתחות החברה האנושית והתרבות המערבית כמו שאנחנו מכירים אותה. למה? שמח ששאלתם 🙂
נגיד שאתם חקלאים בימי הביניים, יש לכם שטח אדמה לעבד, ומתחשק לכם לגדל חיטה. אחרי כמה מחזורי גידול, תגלו שהיא לא צומחת כמו שצריך, והסיבה לכך היא שדגנים מדללים את החומרים המזינים של הקרקע, בעיקר החנקן – יסוד חיוני להתפתחות צמחים. לכן חקלאים החלו ליישם שיטה של גידול מחזורי – לחצי מהשדה נתנו להתאושש, ורק בחצי השני נטעו חיטה.
אבל החקלאים הבאמת חכמים זיהו שקטניות (אפונה בהקשר של אירופה, שעועית בהקשר של מקסיקו), אינן מדללות את הקרקע ואף מזינות אותה. היום אנחנו (ליתר דיוק, החברה המקסימה שלי) יודעים להגיד שזה בזכות נוכחות של חיידקים מקבעי חנקן בשורשי הצמח. החנקן הוא היסוד לבנייה של חלבונים, DNA ועוד, במילים אחרות, חומר הגלם של חומר הגלם.
הפרנקים תחת הנהגתו של קארל הגדול ישמו מתודולוגיה זו. הם שתלו אפונה על שליש מהשטח, חיטה על שליש נוסף ואת השליש השני השאירו פנוי. המהלך הזה אפשר להם לקבל 50% יותר תפוקה מאותו שטח אדמה, מה שאפשר להאכיל יותר אנשים, ובהמשך, לנצח ביותר מלחמות. (מקור: Good Eats)
מהתרמיל לצלחת
כאשר האפונים טריים הם מלאים בסוכר, ומרגע הקטיף, בו התרמיל מנותק מהצמח, אותו סוכר עובר כל מיני תהליכים שהופכים אותו לעמילן. במהלך ההתייבשות האפונה מתפצלת ונפרדת מהקליפה שמגוננת עליה – והיפרדות זו מהקליפה מאפשרת לה להתבשל הרבה יותר מהר מקטניות גדולות בעלות קליפה (כמו שעועית או חומוס) מצד שני, צורתה הכדורית מביאה לכך שהיא מתבשלת לאט יותר מחברותיה העדשים. מעניין לדעת שבחנויות תבלינים מסוימות (למשל בשוק רמלה) אפשר למצוא עטאר, אפונה מיובשת שנשמרת עם הקליפה, ומוכרת במטבח התימני.
את האפונה היבשה אפשר למצוא בשתי צורות: ירוקה, ששומרת על חלק מהפיגנטים הירוקים שלה – שבאים מהתרכובת כלורופיל, וצהובה, נטולת כלורופיל, ממנה אפשר להכין ממרח חומוס מדהים בקלי קלות (אותו עיקרון של החומוס עדשים) שתיהן כמובן מתאימות למרק זה ותרגישו חופשי לערבב.
מי ביקש פודינג?
מבין כל השימושים האפשריים לאפונה מיובשת – מרק הוא כנראה הדבר הראשון שחושבים עליו. היעדרה של הקליפה וההתפוררות המהירה שלה מקשה על שילובה בסלטים או תבשילים כמות שהיא, והיא כל כך מלאה בטעם שהיא לא צריכה כמעט שום דבר. אגב, במאות הקודמות הדלק של האומה האנגלית היה נזיד אפונה סמיך אליו התייחסו בתור פודינג. חלק אוהבים אותו חם, חלק אוהבים אותו קר, וחלק אוהבים אותו בסין, בן 9 ימים! באמת. יש על זה שיר.
האם להשרות את האפונה לפני הבישול?
לא.
בזמן שאנחנו רגילים להשרות קטניות כמעט בלי לחשוב (למשל חומוס, פול שעועית), במקרה של האפונה השרייה ממושכת דווקא תהפוך את הגרגרים יותר קשים לבישול.
מספיק לשטף את האפונים היטב במים ומשם ישר לסיר. השרייה ממושכת (של 4 שעות ויותר) גורמת לאפונים להתחיל תהליכים של נביטה. בתהליכים האלו העמילנים והחלבונים שהיא מכילה משתנים לכאלו שממש קשה לרכך בבישול.
לכן אני אומר את זה כאן במילים הכי פשוטות שיש: לא להשרות אפונה ללפני הכנת המרק (ואם אתם מתעקשים להשרות, אז מקסימום שעתיים).
תוספות שתופסות
יש מאות דרכים להכין מרק אפונה, וכולן נכונות. סבתא חנה מבשלת את האפונה עם גריסים, אלטון בראון מוסיף אבקת קארי וחמאה, במטבח ההונגרי שמים קבנוס, הצרפתים שמים חזה אווז מעושן, האיטלקים פרמז'ן והאמריקאים… בייקון. עשבי תיבול טריים כמו נענע ושמיר משלימים את הטעמים הירקרקים של האפונה, עגבניות מיובשות יכולות להוסיף עוד מימד של עומק ואני יכול להמשיך ככה עוד הרבה מילים. אז בואו נתמקד!
המרק שלי
בחרתי לשדך לכוכבת היום ירקות טריים בלבד, כאלו שמוסיפים טעם ונותנים עוד מרקמים ללוגמי המנה. התחלתי עם בצל, גזר וסלרי, תערובת ירקות הידועה ביותר במטבח הצרפתי בתור מירפואה, על שם בחור שאשתו התהוללה עם המלך ובתור נחמה הזמין מהטבח בעקביות מנות שהכילו את אותה שלישייה. אליהם צירפתי שומר, ירק ממשפחת הסוככיים – דודן של הגזר, שטעמו האניסי העדין מתאים מאוד לטעמי האפונים. גם שום הצטרף – כי אני שם אותו בערך בכל דבר שאני מבשל.
אחרי שחמשת הירקות האלו קיבלו קצת זמן איכות עם שמן חם, הוספתי את האפונים, אחרי ששטפתי אותם היטב וביררתי לבדוק שלא הסתננו לי אבנים קטנות או קליפות, כיסיתי במים, ואחרי רתיחה של מספר דקות הוספתי גם קישואים – שצריכים פחות זמן בישול (זוכרים שיש לי טראומות ילדות מקישואים רכרוכיים?) והמשכתי לבשל עד שהאפונה התרככה. כמה זמן בדיוק?
הגיל משפיע על התרגיל
מה שחשוב לדעת הוא שלגיל האפונה שאתם קונים יש חשיבות גדולה בכל מה שקשור לזמני הבישול. במילים אחרות: אפונה שבילתה שנה ויותר על המדפים תצטרך זמן בישול ארוך יותר מאפונה יבשה שהיא יחסית רעננה. לכן, זמן הבישול של המרק יכול להשתנות מאוד מסיר אחד למשנהו. כדאי לקנות את האפונה בחנויות תבלינים רציניות, בהן יש תחלופה מהירה של הסחורה.
לפני שאתם שואלים:
1. האם להשרות? לא. יש על זה פסקה שלמה בהקדמה=]
2. לא אוהבים אחד מהירקות ששמתי? תורידו אותו. עדיין יהיה טעים. גם אם שמים אפונה, מים ומלח לבדם למרק יהיה יופי של טעם.
3. גם כרישה תשמח להצטרף במקום/בנוסף לירקות השורש.
4. אין בעייה להכין חצי כמות וכמות כפולה.
5. את המלח אפשר לשים בהתחלה, באמצע ובסוף. זה ממש לא משנה ולא משפיע על התרככות האפונה.
מתכון מרק אפונה יבשה עם ירקות שורש
6-8 מנות, טבעוני, 14 דקות עבודה נטו, שעה ורבע עד שאפשר לאכול
מצרכים:
4 כפות שמן זית
1 בצל גדול, קלוף וחתוך לקוביות קטנות
2-3 גזרים, קלופים וחתוכים לקוביות
2-3 גבעולי סלרי, קצוצים (בלי העלים, אותם אפשר לשמור למרק אחר או ציר ירקות)
4-5 שיני שום, קלופות ופרוסות דק
1 פקעת שומר בגודל בינוני, חתוכה לקוביות קטנות
2 כוסות (בערך 400 גרם) אפונה יבשה, שטופה היטב ומסוננת (אין צורך להשרות, ראו הקדמה)
1 קישוא גדול, חתוך לקוביות
כפית גדושה מלח דק או גס (אפשר לשים יותר או פחות לפי הטעם)
להגשה: לימון טרי חתוך לשמיניות
אופן הכנה:
- בסיר בגודל בינוני שמים את השמן. מוסיפים את הבצל, השום, הסלרי, הגזר והשומר ומטגנים מעל להבה בינונית 5-6 דקות, עד שהירקות מתחילים להיראות שקופים – אפשר להוסיף מעט מלח, זה מזרז את התהליך של הריכוך.
- מוסיפים את האפונה, מערבבים מעט, מכסים ב-6-7 כוסות מים ומביאים לרתיחה (אין צורך להסיר את הקצף).
- ממשיכים לבשל מעל להבה בינונית (קטניות אוהבות בעבוע חזק) כשהסיר מכוסה חלקית בערך 45-60 דקות: זמן הבישול משתנה בהתאם לטריות האפונה איתה אתם עובדים (ראו הקדמה).
- כשהאפונה אל דנטה, כלומר מתחילה להתרכך, מוסיפים את קוביות הקישוא (כדי שלא יתרכך יותר מדי. אני שמתי אחרי בערך 30 דקות). במהלך הבישול מערבבים מדי פעם, ואם המרק יסמיך (והוא יסמיך) מוסיפים עוד מים.
- המרק מוכן כאשר האפונה התרככה לחלוטין, ורובה נימוחה ומתפרקת. כדי לזרז את התהליך כשהאפונה כבר דיי רכה, אפשר לבחוש את המרק טוב טוב או להפעיל בפנים בלנדר מוט לכמה פולסים קצרים.
- לפני ההגשה, טועמים ומתבלים במלח ופלפל לפי הטעם, ומוסיפים עוד מעט מים אם רוצים מרק מרקי יותר.
- מגישים עם לימון חתוך ומתענגים.
- המרק המוכן נשמר במקרר ארבעה ימים. אפשר גם להקפיא עד חודשיים.
לעוד פוסטים נהדרים בפרויקט נחמה בצלחת
רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה
לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט
למתכוני מרקים נוספים:
מרק עדשים מהחלומות
מרק עגבניות ואורז בסמטי
מרק אורז ירוק
מרק קובה סלק
מרק עדשים וארטישוק ירושלמי
נראה פשוט מעולה! אחד המרקים האהובים עלי ביותר בחורף 🙂
תודה נטלי! 🙂
השנה 2024 ועדיין כל פעם שאני בא להכין מנה כלשהי אני דבר ראשון מחפש מתכון דומה של עז תלם לפני שני מתחיל לתכנן. המתכון הזה, ספציפית, הוא מצוין. אנחנו, מוסיפים כפית שטוחה ג'ינג'ר טחון ולימון פרסי. דבר שני, במידה ועוד רלוונטי, חשוב לציין שאם רוצים להמשיך ולהשאיר את המרק עוד על הגז, חשוב לגרד את התחתית כל הזמן כדי שלא יישרף. תודה רבה על המתכון!!
שמח לשמוע רונן היקר!
היי לך,
האם אפשר לערבב אפונה צהובה ויבשה ביחד? האם יוצא טעים?והאם אותם זמני בישול?
תודה.
היי ילי 🙂 בהחלט ניתן לערבב. יוצא מצוין!
2-3 דקות לפני שסוגרים האש כדאי לכתוש כמה שיני שום למרק.זה מוסיף המון כמו גם לפרוס בגט לפרוסות של 1 ס"מ ולטגן בשמן זית עם מעט שום ולהוסיף הפרוסות הבגט לכל צלחת .
נגיד שאני גרה במדינה בה אין אפונה יבשה אבל טרייה טרייה ישר מהתרמיל יש בשפע (וזאת בדיוק העונה!) ובדיוק קניתי בלנדר מוט. יעבוד?
היי גל 🙂
אפונה טרייה עדינה ומתבשלת מהר יותר. פחות מתאימה בעיני לבישול ארוך אליו היבשה מיועדת.
תכיני ממנה את המתכון הזה:
http://www.thekitchencoach.co.il/?p=3024
רק בלי הברוקולי ויצא נהדר!
היי עז (או עוז?)
ניסיתי עם הטרייה, יצא ממש סבבה דווקא 🙂 אבל עכשיו אני בהחלט הולכת לנסות גם את המתכון הזה! (רק בלי התוספת הקלויה כי חשמל אין)
כלומר הכנת מרק שנועד לאפונה יבשה עם אפונה טרייה? קול! מעניין
הטרייה פשוט מצריכה הרבה מאמץ ותשומת לב בקילוף וכולי, לא הייתי חושב לתת לה בישול ארוך עד פירוק.
ולחלק ב': את גם יכולה לקלות במחבת עם שמן זית (או כל שמן אחר).. 🙂
גם אני מת על מרק אפונה, של אמא! 🙂
נראה מעולה!
תודה 🙂
איך אמא שלך מתבלת/מה היא מוסיפה ?
הי עז.כנראה ניסיתי להתחכם ומסיבות בריאותיות הנבטתי את האפונה כמה ימים.הדבר גרם לכך שהיא לא התרככה 🙁
אני רגילה לעבוד עם קטניות מונבטות כדי להפיק מהן יותר ערך תזונתי. האם הדבר שונה לגבי האפונה?
ההנבטה גרמה לה להיות קשה יותר לבישול?
היי רונית
האמת שזאת סוגיה שאני פחות מכיר. הנבטתי עדשים אבל לא אפונה.
מה שכן, מה שאת מתארת הגיוני. במהלך ההנבטה הקטניה סופגת מחדש נוזלים והעמילן מומר בחזרה לפחמימות פשוטות יותר – ככה שיכול להיות שהיא שנתה את אופייה ותכונותיה שונות מאפונה יבשה לא מונבטת.
כמה זמן בישלת אותה ?
שלום עז
בישלתי אותה מעל שעה בסיר לחץ.לא טעמתי כי היה לי ברור שזה אמור להספיק
כשטחנתי בבלנדר מוט קיבלתי מרק גרגירי ואז הבנתי שבעצם האפונה כמעט לא התרככה.:(
נכון. . קטניות מונבטות לא מתרככות במהלך הבישול .
סליחה שאני מתערב, אבל אם את מנביטה קטניות כדי ״להפיק מהן יותר ערך תזונתי״ ואז שמה אותן בסיר לחץ (טמפרטורה ולחץ גבוהים יותר מבישול רגיל) שמפרקים את כל ה״ערכים התזונתיים״ — מה עשית?
כל מה שהנבטה עושה, זו המרה של עמילנים בחזרה לחלבונים (הנבט עצמו, שהוא יצור חי).
קצת פחות עמילנים, קצת יותר חלבונים מהצומח. במקום זה – תוסיפי חופן של ירוקים, או נבטים קנויים, ותשיגי אותו האפקט.
ללא ספק אחד המרקים הכי חורפיים והכי אהובים. תוספת השומר נשמעת מרתקת במיוחד, אני בודאי אנסה בפעם הבאה שאכין. תודה עוז.
היי שרון 🙂
בשמחה!
ממש תענוג לקרוא, להחכים עם הסברים מהמקורות ולבשל איתך. אני מכינה אפונה כתבשיל עם שומר, אף פעם לא במרק. הולכת לנסות. תודה על הכל.
תודה רבה על המילים החמות כרמלה היקרה!
בשמחה תמיד
פשוט נפלא! המתכון כבר עבר למטבח.
הידד =] !
אחד המרקים האהובים עלי ועל אחיותיי . אימי ז״ל בחורף כל יום בישלה לנו מרק ..פעם אפונה ,חומוס, שעועית,חרירה ,חשו ,מגוון של מרקי חורף. מרק אפונה זה האהוב עליי ואני מתבלנת כמו אימא בכורכום ,פלפל לבן מלח ואימי גם שמה כוסברה וטוחנת הכל.. מעדן. מכינה ברגעים אלו עשית לי חשק למרק האפונה כבר על הגז..חורף טעים
היי סימה.
תודה על השיתוף. מקסים 🙂
חורף נעים וטעים!
הי עוז,
הכנתי את המרק ויצא מאוד טעים. בהחלט מתכוונת להכין אותו שוב 🙂
תענוג לשמוע! =]
יש, בזכותך הכנתי מרק ענק! הוספתי רק קישואים, והיה מעולה!
אני יודעת שכתבת שאפונה יבשה מתאימה בעיקר למרק, אבל אולי בכל זאת יש לך עוד רעיונות מה לעשות איתה?
היי תחיה 🙂
היא מצוינת בעיני לכל מה שצריך קטניה מפורקת:
חומוס ומסבחות יוצאות מעולה איתה (עם הירוקה וגם עם הצהובה)
אפשר גם להכין ממנה קציצות מגניבות (חפשי בגוגל alton brown split pea burger)
וכמובן עוד סוגים של מרקים
הי עז, עכשיו ממש מכינה בפעם השניה, כי באמת זה מרק מחמם לבבות וטעים ביותר!! היתה לו מתיקות מפתיעה! רוצה לשמוע דעתך על בישול המרק עם חתיכת לימון (פחות אוהבת לשים מיץ לימון בצלחת) והאם יתאים לשים תפוח אדמה עם הקישוא??
היי גניה 🙂
איזה כיף לשמוע!
בהחלט מגיעה מתיקות – מהבצל, מהגזר, מהשום ומהבישול האורך של האפונה, שמפרק אותה.
אין בעיה להוסיף מיץ לימון בתחילת הבישול, זה נותן טעם שונה ומעניין (אגב, אפשר גם להוסיף לימון פרסי, כמו במרק האש רשתה שפרסמתי לפני מספר שבועות).
חתיכת לימון ת'כלס גם תתאים, שימי לב להוציא את הזרעים ולקצוץ אותו דקדק.
ותפוח אדמה הוא בהחלט אורח אהוב כאן. הייתי חותך לקוביות קטנות (בלי לקלף, וכמו שאמרת – מוסיף עם הקישוא. שיתרכך אבל לא יתפרק.
בהצלחה =]
הי עוז,
האם אפשר להחליף כוס אפונה אחת בכוס שעועית מאש?
נשארה לי רק כוס אחת של אפונה….או עדיף תחליף אחר ואיזה?
היי ענת
אין שום בעייה לשים מאש במקום אחת הכוסות של האפונה, גם אין בעייה להכין חצי כמות.
בהצלחה ובתיאבון =]
הי עוז! מתכון מקסים(: נתקלתי בו בשיטוט בגוגל אחר מתכון למרק עם אפונה יבשה
אני מתכוונת להכין את המרק לתינוק שלי בת החצי שנה, בלי השומר והתבלינים
אבל אעדכן איך יצא((:
היי דפנה 🙂
שמח לשמוע שאהבת
שיהיה לתינוקת בתיאבון! =]
היי חורף נעים 🙂 שאלה חשובה: המרק כרגע על הגז, השרתי אפונים יבשות לשעה והוספתי 2 כוסות ממי ההשרייה (המים הנוספים רגילים) אך שכחתי לשטוף היטב לפני.. תהיה השפעה?
היי שירלי =]
בהנחה שהתחלת עם אפונה באיכות טובה לא אמור להיות עניין יוצא דופן. השטיפה נועדה להסיר שאריות אבק ולכלוך , אבל אם השתמשת באפונה נקייה מלכתחילה אז בכלל לא משנה
בתיאבון
תוספת העגבניות המיובשות נשמעת טעימה, איך היית מוסיף אותה? בהתחלה או בסוף?
היי נטע =]
אפשר גם וגם
בהתחלה – קוביות עגבניות מיובשות – מ-8 עגבניות
בסוף – רצועות דקות מ-3-4 עגבניות להגשה מעל המנה
אחלה מתכון למרק אפונה. הוספתי קצת מרק עוף, רבע כפית כורכום ועלי כוסברה.
יצא טעים, תודה.
היי מיכאל 🙂
תענוג לשמוע ואחלה שדרוגים
בתיאבון =]
ערב טוב לכל המאזינים. תפוח אדמה כתוספת למרק הזה? לא? כן? אם כן מתי?
תודה רבה
ערב מצוין מהאולפן 🙂
בהחלט כן
2 תפוחי אדמה, חתוכים לקוביות קטנות, מוסיפים אחרי 20 דקות של בישול, אין צורך לקלף – העיקר שיהיו רכים יחד עם האפונה
בתיאבון
האם אפשר להקפיא את המרק?
היי רות 🙂
אין בעייה להקפיא את המרק.
אפשרי לוותר על הקישוא? התחלתי להכין ואין לי קישוא בבית 🙁
היי אורין =]
בקיצור.. כן 🙂
המצרך היחיד שחשוב במתכון הוא אפונה (ומים!).
אם חסרים אחרים עדיין אפשר להסתדר בלעדיהם. האפונה היא הבסיס של הטעם במנה ואחראית למרקם שלו, הירקות האחרים אמנם תוכמים למטעמים אבל אם אחר או אפילו שניים חסרים התוצאה הסופית עדיין טעימה
בהצלחה ובתיאבון
היי עוז יש אפשרות להוסיף מרק עוף במקום מלח או שזה לא בא בחשבון? פשוט הילדים אוהבים ?
היי ים 🙂
בהחלט אפשר (אישית פחות אוהב)
שימי כף (שטוחה!!) מרק עוף בהתחלה ותוסיפי מלח לפי הטעם בסוף
אהלן!
מה הזמני בישול לאחר השריה של האפונה במשך שעה?
וגם
אין לי קישוא,אפשר בטטה במקום? איך ומתי ?
תודה !
יום חמים שיהיה 🙂
היי שרון 🙂
זמן הבישול של האפונה משתנה בהתאם לגיל שלה (הזמן שעבר מאז התייבשה לראשונה ) אז אחרי השרייה של שעה הייתי מתחיל ב-45 דקות בישול וממשיך לבשל עד שהיא רכה ומתחילה להתפורר
בהחלט אפשר בטטה במקום הקישוא (וגם אותה לא חייבים לשים).
חותכים לקוביות ושמים עם הירקות בהתחלה.
יום חמים וחגשמח!
היי עוז, הכנתי וייצא מרק מדהים (-: אין צורך בשום אבקת מרק תעשייתית, השומר הקפיץ את זה, ועם הלימון בסוף אי אפשר להפסיק לאכולל. תודה על המתכון!
וד״א הכנתי גם את החומוס עדשים לפי המתכון שלך – ממש ראוי לשבח! הופכת לקוראת קבועה באתר
היי רותי 🙂
איזה כיף לשמוע על ההצלחות במרק ובחומוס =]
בתיאבון וברוכה הבאה
יה!!! איזה קסם זה כשהאפונה מתפרקת! לא ידעתי שככה זה עובד. חשבתי שטוחנים את זה בבלנדר!! אני בהלם. איזה כיף לי. יצא מעולה.
טיפה הסתבכתי בהתחלה כי זאת התעסקות ראשונה שלי עם אפונה, ולא ידעתי שהיא ככה מקציפה וגולשת מהסיר. אבל תפסתי את זה בזמן והסתדרתי.
אגב, בטעות השריתי אפונה להמון זמן (כי לא חזרתי הביתה בזמן), ובעקבות אחת התגובות פה החלטתי לא לסכן את המרק, ולהשתמש באפונה לא מושרית. אבל עשיתי בסיר קטנטן טסט לאפונה המושרית. ושני הסירים יצאו נפלאים. הסיר הקטן באמת היה מוכן כמה דקות קודם. אבל לא הפרש משמעותי.
המון תודה. שמחה שמצאתי את האתר שלך. אמשיך לעקוב!!
היי עידית 🙂
איזה כיף ששיתפת
מאוד משמח לשמוע על הצלחתך
האפונה שהושרתה כנראה לא התחילה לנבוט, ולכן התפרקה כראוי. תמשיכי לעשות ניסויים וטסטים מזה לומדים הכי הרבה 😉
בשמחה תמיד וכמובן בתיאבון 🙂
הכנתי היום ויצא מעולה 🙂
תודה רבה!
איזה כיף לשמוע אפרת! בתיאבון =]
עוז, תודה על הטיפים והמתכון . אני גם הוספתי כמון למרק הקודם שהכנתי (ללא שומר) ויצא מאוד טעים. האם ניסית לתבל גם בכמון למרק האפונה היבשה? נראה לי שזה הולך טוב ביחד .
בברכה,
פיני
היי פיני 🙂
כמון נשמע נהדר! אבדוק פעם הבאה שמכין =]
היי עוז, מרק מנצח. קל להכנה וטעים בטירוף. תודה רבה!
היי אן 🙂
איזה כיף לשמוע! בשמחה ובתיאבון =]
יצא מצויין, תודה!
בשמחה רבה טל! 🙂
כיף לשמוע
הי עז,
תודה על המתכון! מעוניינת להוסיף חתיכת עצם של בקר.
מתי אתה ממליץ שכדאי להוסיף? אחרי הטיגון ירקות לפני הוספת האפונה?
היי אלי 🙂
בשמחה =]
עצם בקר הכי כדאי להוסיף יחד עם האפונה והמים. תיתן יופי של שדרוג.
אם בא לך בכלל להשקיע, אז כדאי לצלות אותה בתנור 200 מעלות 20 דקות עד שהיא שחומה וזהובה ואז להוסיף (עם כל הנוזלים שניגרו) לסיר לטעם בשרי עמוק.
אפונה אוהבת מאד לימון.ממליצה להוסיף למרק-כורכום,כמון,קצת קארי ופרוסות לימון.זה עושה את המרק מהמם עם נגיעה קל ארומה מהמת של לימון.יוצא מושלם.
אחלה טיפים! =] תודה
בישלתי מרק אפונה יבשה לאחר שהשריתי אותה כמה שעות ומשום מה, למרות נסיונות עבר מוצלחים, האפונים לא התרככו דיים. האפונה היבשה נקנתה בחנות בה יש תחלופה גבוהה ועל פי רוב המוצרים שאני קונה שם הם באיכות גבוהה.
תודה רבה ושבוע מבורך 🙂
היי חנה 🙂 אני קונה אפונים בתפזורת, לפעמים נופלים על כאלו פחות מוצלחות.
אם קונים באריזה שימי לב שתאריך התפוגה כמה שיותר רחוק, וממליץ שתשרי שעתיים לכל היותר.
בהצלחה בפעם הבאה
הי, תודה על המתכון עם הטוויסט של השומר..אהבתי
הסיפתח של החורף אצלי.
יש לך טיפים לבישול המרק בסיר לחץ?
תודה
היי נילי 🙂
בשמחה תמיד
הוראות הכנה בסיר לחץ:
מכינים את המרק לפי המתכון המפורט עד לשלב הוספת האפונה והמים (כולל כמובן!).
מביאים לרתיחה ומבשלים מעל להבה גבוהה 4-5 דקות -ונפטרים מהקצף שיוצא מהאפונה (בסיף לחץ הוא עושה המון בלאגאן)
אחרי שהקצף נרגע סוגרים את מכסה סיר הלחץ, נותנים לסיר לרתוח עד שהלחץ מתחיל להשתחרר. מבשלים 20-30 דקות או עד שהאפונה נימוכה.
חשוב לתת למכסה הסיר להתקרר לפני שפותחים אותו.
טועמים ומתקנים תיבול לפי הטעם.
בהצלחה!
מכינה את המרק הזה באופן קבוע!!
מושלם!!!
תודה רבה על כל המתכונים המצוינים
היי אלה =]
בשמחה רבה!
כיף גדול לשמוע ותודה ששיתפת
היי עוז
נראה ממש טעים וקל!
והיום יום חורפי שממש עושה חשק;)
אין לי סלרי, אבל רוצה להוסיף פטרוזיליה..באיזה שלב, וכמה כדאי להוסיף?
היי בתאל 🙂
לגמרי צודקת!
אני הייתי קוצץ גס צרור פטרוזיליה, את החצי התחתון של הצרור (זה שמכיל יותר גבעולים) שם בהתחלה (יחד עם האפונה) ואת החצי השני ב-10 דקות האחרונות של הבישול
היי! אני תוהה לגבי מה שכתבת על מי ההשרייה-
עם קטניות אחרות אני בדרך כלל רגילה לסנן את מי ההשרייה ולבשל במים נקיים. יש סיבה למה כדאי לבשל את האפונה במי ההשרייה?
היי מאיה 🙂
בכללי אפשר להשתמש במי ההשרייה, זה לא ספציפי לגבי אפונה וזה מהלך שאני אוהב לעשות למשל עם עדשים שחורות (חלק מהצבע נשטף ואני רוצה אותו)
בוקר טוב,
רוצה להכין את המרק ויש לי ציר ירקות. מה דעתך? יתאים פה או שנשאיר אותו למרק אחר?
היי ורד =]
האפונה והירקות נותנים כאן המון טעם אז לדעתי אם תשימי ציר לא ממש תרגישי בהבדל לעומת מים.
הייתי שומר אותו למתכונים עם פחות נוכחות, למשל לבישול אורז אחד אחד או אורז ריזוטו
ניסיתי אתמול -קניתי אפונה השבוע, השרתי את האפונה 30 שעות המרק היה על האש כל היום ועדיין האפונה קשה ולא טעימה. אני מאוד אוהבת תבשילים ומרקים עם אפונה אבל הפסקתי להכין אותם בגלל הבעיה הזאת. אני מיואשת פשוט לאכול מרק אפונה בחוץ או שיש איזשהו טיפ נוסף? 🙂
היי אלכסנדרה =]
בהנחה שהאפונים שקנית יחסית טריים – הסיבה לכך שהם לא התרככו היא השרייה הארוכה.
לאחר מספר שעות בהשריה האפונה מתחילה תהליך של נביטה, וסוגי הפחמימות שהיא מכילה משתנים – אלו שמתפרקות בבישול כבר לא נמצאות שם, ובמקומן יש כאלו ששומרות על הצורה לאורך זמן.
בקיצור, להבא או לא להשרות בכלל או להשרות שעתיים מקסימום.
בהצלחה בסיבוב הבא! אשמח לשמוע איך יוצא
מככב אצלנו בבית. תודה:)
שמח מאוד לשמוע!! חן
תודה ששיתפת =]
הי
תודה על המתכון!
האם מתאים לשים קולורבי במקום שומר?
תודה
היי אסתר =]
בשמחה! בהחלט אפשר
הי עוז,
אם בא לי מרק עם מרקם חלק, אז פשוט לטחון עם מוט בלנדר לאחר הבישול?
תודה מראש! והאתר שלך פשוט מקסים!
היי רבקי =]
בדיוק, שימי לב שאחרי הטחינה המרק יסמיך מאוד אז תוסיפי עוד מים ומלח לפי הצורך
מרק האפונה הכי טעים שיצא לי אי פעם!!!!!!!!!
פשוט אלוף!
(הכנתי בלי כרוב וקישוא)
תודה רבה!
היי שרה
שמח ממש לשמוע שאהבת =]
בכבוד רב! ובשמחה 🙂
כרגע הכנתי. ליגה!!! סמיך ומדהים כמו שאני אוהב. ללקק את האצבעות! (עדיף לאכול יום אחרי, הרבה יותר טוב)
היי דורון
שמח ממש לשמוע! תודה ששיתפת
מרק מצוין.
כבר שנים שאני מכינה מרק אפונה טחון חלק חלק, עם גזר, תפו"א ובצקניות קטנטנות שמזלפים דרך חורי מגררת.
חששתי לשנות מתכון אהוב ומנצח, אך המתכון שלך, עז, פשוט מצוין! לא היה לי סלרי, אז שמתי רק בצל, שומר,גזר, קישוא ושום (שעושה את ההבדל). ולקראת סוף הבישול הוספתי חופן שמיר ופטרוזיליה וכרבע כפית כמון. טחנתי רק חלק מהמרק, כך שיצא סמיך אך גם לעיס – והטקסטורה ממש נעימה לאכילה.
פשוט ונהדר.
שלום ריקי
שמח שניסית ואהבת! תודה רבה!
היי עוז?
מתחיל להתקרר בחוץ וזמן המרקים הגיע..
אפשר לתבל קצת בכורכום ופפריקה?
אפשר להוסיף כרישה במקום השומר (פחות מתחברת)?
היי דורית
בהחלט ניתן הכל =]
כרישה תשמח להצטרף
רק קחי בחשבון שתבלינים כמו כורכום ופפריקה ישפיכעו על הצבע של המרק, לא בטוח שבצורה אטרקטיבית
המתכון נשמע טוב, ניסיתי לראשונה מרק אפונה טעים ממתכון אחר, השרייה קצרה ובישול ראשוני עם מים שאותם זרקתי אחרי בישול דקות מספר בגלל הגזים שבקטניות (עושה גם כן עם חומוס ושעועית).
ואחכ שוב ממלאת במים חדשים ולבשל . האם זה בסדר לגבי האפונה היבשה? כי ברוב מתכוני אפונה יבשה כתוב ללא השרייה
היי חנה =]
השרייה ממושכת מד של אפונה ירוקה הופכת אותה קשה מדי והיא לא תתרכך. יכולה להשרות כשעה אם בא לך
שלום לך ,
לגבי ההשריה, השריתי כשעה ופתאום בלת"ם אני לא יכולה להתפנות לבשל, .אני יכולה להוציא מהשריה להעביר למקרר?
בנתיים זה מה שאני עושה מקווה להתעדכן יותר מאוחר בתשובתך 🙂
אגב, אני מאד נהנהת מהמתכונים שלך שנחשפתי בנתיים והמכתיבה ומכל המידע הנוסף מלבד המתכון עצמו.
תודה!
היי ענבר =]
לא אמורה להיות בעייה
תודה רבה על המילים החמות!
איך לקבל מרק אפונה עם ניחוח מעושן? והאם טחינה בבלננדר לקבלת מרק עם מרקם אחיד אפשרי או שזה מקלקל ? תודה
היי צביה =]
אפשר להוסיף חתיכות קבנוס מטוגנות או בצל מטוגן עם פפריקה מעושנת
אישית אני אוהב את המרקם הכפרי אבל אין בעייה להעביר הכל בבלנדר – קחי בחשבון שגם אז תצטרכי לערבב לפני ההגשה כי הוא ייפרד לשכבה סמיכה בתחתית ודלילה למעלה
היי נראה מעולה ! תודה על המתכון. אם יש לי אפונה קפואה בבית אפשרי להשתמש בה במקום יבשה?
היי אורטל =]
אפונה קפואה זה חיה קולינרית שונה לגמרי
ממליץ שתכיני איתה את המתכון הבא:
https://bit.ly/2PqxtEY
ואני תמיד מוסיפה אגוז מוסקט מגורר…
אחלה שדרוג
תודה ששיתפת
הכנתי היום. מעולה ממש וקל הכנה. תודה עז:)
שמח לשמוע שרה!
תודה תודה על טיפ ההשריה !!!!! כבר 40 שנה אני מכינה מרק אפונה ותמיד השריתי ובמקביל התפללתי שהיא תתרכך 🙂 , אף פעם לא הבנתי למה האפונה נשארת קשה לפעמים , מכינה היום ללא השריה ומבטיחה לעדכן !!!!
מעולה! בהצלחה!
לצערי הפעם, מתכון שלא הצליח לי… סמיך וגרגירי מידי, גם לאחר של תוספת של עוד שתי כוסות מים. וגם שילוב הטעמים לא מנצח. אבל זה כנראה אני, ולא המתכון…
היי תמי =]
מצטער לשמוע שלא צלח הפעם
לגבי הסמיכות – אפשר להוסיף עוד מים עד לרמה שבא את מבסוטה מהסמיכות
לגבי הטעמים – צריך פה הרבה מלח, תוסיפי עוד וזה בטוח ישפר
האפונה התרככה לגמרי ?
תודה על ההתייחסות! נראה לי שהתרככה מספיק. כמעט שעה של בישול. אבל מי יודע, אולי אפשר היה עוד.
טעם מדהים!! הוספתי גם שיבולת שועל.
נהדר
אחלה תוספת
יצא טובבבב יש לך מתכונים מעולים
שמח לשמוע נעמוש !