החג שאני הכי אוהב בשנה הוא פסח. כאילו מישהו במועצת התכנון ידע למקם חג עם משמעות עמוקה בעונה שבה הכי טוב לבשל: לא חם, אפילו נעים, ויש שפע של ירקות טריים, עונתיים יפים ונהדרים.
אבל עם כל הבישולים והסירים הגדושים יש גם עניין אחד פחות מלבלב: בזבוז מזון. לפי דוח של לקט ישראל, ארגון שעושה חסד אמיתי במדינה (לאתר הארגון ותרומות הקליקו כאן), כ-4.2 מיליוני טונות של מזון מושלכות מידי שנה בישראל. כמחצית הכמות, יותר מ-2 מיליון טונות מזון, היא ברת הצלה, כלומר, הייתה ראויה למאכל אדם כשנזרקה לפח.
בכל שלב שהמזון עובר, מהשדה, דרך המפעל לקמעונאי ועד הבית שלנו נוצר בזבוז: ירקות לא יפים נשארים בשדה, ירקות נשארים על המדף יותר מדי זמן או נשכחים אצלנו במקרר עד שכבר אי אפשר להשתמש בהם.
בפסח, החג שבו כולם מכינים יותר מדי אוכל, תמיד נשארים עם שאריות של סירים וסלטים. מצד אחד זה סוגר אוכל כמה ימים קדימה, מצד שני.. אנחנו משתעממים, והיד קלה על ההדק ומאוד פשוט לזרוק לפח. בעבר הקדשתי מאמר שלם לנושא כולל טיפים לצמצום בזבוז מזון, מוזמנים לקרוא.
אה, ויש לי טיפ קטן לחידוש מרק עוף. אם אתם כמונו, קורה שאת כל הנוזלים של המרק שותים, את הקניידלים אוכלים, ואז נשארים עם כל המוצקים. אז אתמול אחותי עלתה על קוספט גאוני: היא לקחה כל מיני ירקות טריים: סלרי, גזר, כוסברה, צ'ילי, והוסיפה אותם למרק ביחד עם עוד מים. ככה על אותו בסיס תוך בישול קצר המרק 'חזר לחיים' ונהננו ממנו ערב נוסף.
בתחילת השבוע שאלתי אתכם מאיזה מאכל של פסח נשארות לכם הכי הרבה שאריות, והתשובה הייתה חד משמעית, וניתן היה לסכם אותה במילה אחת: מצות.
מאוד קל להתפתות לקנות את המארז הגדול של 5 האריזות או לקנות מצות וגם קמח מצות (שהוא לא יותר ממצות טחונות במעבד מזון), וכך נוצר המצב שבאמצע חול המועד אתה מבין שאין מצב שתסיים את כל המלאי, ואחרי החג כנראה לא יהיה הרבה חשק לאכול אותן.
כדי שהמצות לא יסיימו בפח, ריכזתי כאן עשרה מתכונים נהדרים שעושים בהן שימוש. השניים הראשונים התפרסמו כאן בעבר, והאחרים מגיעים מחברים טובים ברחבי הרשת. את כל המתכונים ברשימה ניתן להכין גם עם מצות מקמח מלא או מקמח כוסמין.
1. מעקודה מצה בריי
מנה שהמצאתי לפני שלוש שנים והיא עדיין להיט. עשיתי שידוך בין מעקודה: מאפה פסח של יהדות צפון אפריקה, לבין המצה בריי, חביתת המצות האשכנזית, והתקבלה פשטידה מאוד 'פסחית' שאפשר לשדרג גם עם ירקות צלויים (בטטה, כרובית, פלפלים ועוד) וכמובן עם שפע של עשבי תיבול
2. פשטידת מצות עם תרד וגבינות
מתכון שקיבלתי מאסף אמברם, צלם הבית של הבלוג. זו מנה שאסף למד מסבתו הטורקייה, והיא ממש נהדרת לארוחת בוקר, צהריים, וערב
3. מינה דה-לה- פסח
פשטידת מצות מהמטבח הטורקי של דפני מטבחונט הנהדרת, בה תערובת בשר מתובלנת היטב נאפית בין שתי שכבות של מצות. מעדן אמיתי
4. מצה ברייט / מצה בריי / מצייה
שתי גרסאות – מתוקה ומלוחה, לגרסה היהודית-אשכנזית לפרנץ' טוסט של הצרפתים. במקום לחם – שמים מצות! מתכון של השף גיא ארבל מתוך מגזין מסעדות בנדיקט (תנו ניחוש מי עורך המגזין 😉 )
5. פאי רועים עם מצות
רעיון מקורי ביותר של יהודית אביב – הלוחשת לאוכל, בהשראת הפאי האירי המפורסם, שבו שכבות של פירה ובשר נאפות יחד. במתכון של יהודית השכבות נכנסות לתוך מעטפת מצות, מעין גלימת פסח חגיגית אם תרצו! 🙂
6. בואיקוס פיצה כשר לפסח
לחמניות גבינה מהירות מהמטבח הבלקני בשדרוג טעמי פיצה! מתכון מדליק שכל בני הבית יאהבו. המתכון מתבסס על קמח מצה שבטח נשאר לכם בבית, ואם יש רק מצות אפשר להכין קמח בעצמכם: שמים שברי מצות במעבד מזון וטוחנים לקמח.
7. גרנולה של פסח
נכון, גרנולה מכינים עם שבולת שועל, אבל בפסח אין שבולת שועל, אז אפרת מוסקוביץ' (איך להרשים את חמותך) מצאה יופי של פתרון: גרנולת מצות מתובלת בקינמון עם קוקוס שקדים ואגוזים. ומה שנשאר טעים גם אחרי החג 😉
8. עוגת מצות טבעונית משלושה מרכיבים בלבד
רעיון פשוט ויפהפה של שקמה יעקובי מהבלוג tivoneat (סחתין על משחק המילים!), שלש שכבות מצות ושוקולד שמכינים בכלום עבודה. כולל מתכון לנוטלה ביתית
9. שברי מצות בקרמל שוקולד ושקדים
קינוח חתיך במיוחד של שרית נובק, הלא היא מיס פטל, בו המצה הופכת למצע פריך לשכבה נדיבה של שוקולד וקרמל שקדים. אם חיפשתם איך לשדרג את המצה עם הממרח, מצאתם!
10. עוגת מצות ושוקולד לבן
עוגת מצות מפוארת של רותם ליברזון, שהוציאה ממש עכשיו ספר בישול פרסי מרתק (יותר מילים עליו בהמשך 😉 ) את המתכון הזה אתם תרצו לאמץ לכל הפסחים שיבואו בעתיד בגלל השילוב המרתק בין קפה מריר לשוקולד לבן מתוק. קלי קלות להכין
מתכון בונוס! פיצה מצות
את המתכון הבא קיבלתי מהקוראת כוכבה ב. שהמליצה בחום על מנה שאהובה מאוד אצלה בבית: פיצה מצות. כוכבה דאגה לצלם את המנות וזה המתכון שקיבלתי ממנה:
4 מנות, חלבי, 20 דקות עבודה
מצרכים:
2 ביצים
2 כפות מים
שמן, לטיגון עמוק
4 מצות
200 גרם גבינת מוצרלה טרייה או מגוררת (אפשר שילוב)
3/4 כוס רוטב פיצה (ראו מתכון כאן)
קורט אורגנו או טימין מיובש
תוספות שאוהבים (למשל: גרגרי תירס, טבעות בצל ירוק, פלפל חריף קצוץ, פטריות פרוסות)
קורט מלח
אופן הכנה:
- טורפים את הביצים עם המים והמלח. מחממים שמן לטיגון חצי עמוק במחבת רחבה.
- מרטיבים מעט את המצות וחותכים אותן לשתיים (משתדלים שיהיה מדויק)
- מורחים על חצאי המצות מרוטב העגבניות, מוסיפים גבינה, טימין מיובש ותוספות.
- סוגרים לסנדביץ' וטובלים בבלילת הביצים.
- מטגנים 2-3 דקות מכל צד עד הזהבה.
- מוציאים לנייר סופג, נותנים לפיצה-מצה להתקרר מעט ומגישים.
רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה
לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט
לעוד מתכונים לפסח:
בראוניז כשל"פ עם סחרור חמאת בוטנים
פילאף אורז עם ארטישוקים ופול טרי
סלט שעועית ירוקה ואפונה ברוטב שום אפוי
סלט עדשים כתומות ותרד
ברור שעוד לא הספקתי לעשות, אך גם ברור שזה יהיה מאד טעים כי … זה מתובל בכל כך הרבה אהבה…!
ברור שעוד לא הספקתי לעשות, אך גם ברור שזה יהיה מאד טעים כי … זה מתובל בכל כך הרבה אהבה…!
דבר אחד לא הבנתי: אני לא רואה את המתכונים! אנא…
היי שמעון 🙂 כדי להגיע למתכונים תלחץ על הכותרת או על התמונות
הי
אתה יכול לבדוק את הקישור למתכון פאי רועים עם מצות. הוא לא נפתח, תודה
היי מיכל
צודקת הלינק הפנה לאתר ישן. עכשיו הוא תוקן
תודה!
היי עז. תודה על כל הרעיונות לרענון ארוחת החג. את המתכונים לעוגת מצות ושוקולד לבן ולנקניק שוקולד ומצות לא הצלחתי לפתוח. האם יש בעיה איתם או שהבעיה אצלי?