מדריך להכנת סלט נבטים מושלם

23 בינואר 2019
סלט נבטים

סלט נבטים ביתי מושלם. צילום: עז תלם

סלט נבטים הוא בעיני דרך מעולה להוסיף בריאות ורעננות לשולחן המשפחתי: מתקתקים אותו ב15 דקות גג, הוא פריך, כיפי ויכול להכיל המון מרקמים שונים וכמובן שפע של ירקות בריאים.

ואם כבר בנבטים עסקינן, זו הזדמנות מצוינת להכיר ולדבר על חומרי גלם מהמשפחה של הנבטים: עלי מיקרו, נבטים צעירים שמגיעים ממגוון רחב של ירקות ועשבי תיבול, ובעזרתם אפשר לשדרג מגוון מנות מכל חלקי הארוחה.

לצורך העניין הזמנתי אלי את אסי זהבי, מנכ"ל עלה הביתה, שהגיע עם נבטים בשלל צבעים וטעמים. אצלם באתר אפשר למצוא מעל ל-15 סוגי נבטים שמשתנים מעת לעת.

עלי מיקרו

עלי מיקרו – נבטים עם אופי. צילום: עז תלם

בהרבה מקרים העלים האלו לא מובנים – לא רק במטבח הביתי אלא גם במסעדות – משתמשים בהן פשוט בתור אמצעי לקישוט מנות, בלי להתחשב בטעם, בצבע והאופי האישי של כל עלה ועלה.

מבוא לנבטים!

לפי אסי, יש עלי מיקרו שמוסיפים טעם אדמתי – כמו שיסו (עלה בטעם של כמון) וסלק, וגם עלי מיקרו טימין שנותנים את הטעם של עשב התיבול האהוב בלי להתעסק בהפרדת העלים מהגבעול.

יש עלים שנותנים טעם חרפרף ופיקנטי, כמו מיקרו צנונית, באק צ'וי, חרדל, ברוקולי, צנונית וסאקורה.

עלים אחרים נותנים טעם שונה מזה של העלים הבוגרים – למשל מיקרו כוסברה הרבה יותר עדינה מעלי כוסברה בוגרים, ולעלי מיקרו בזיליקום יש טעם מתקתק ורענן במיוחד, ששונה מזה של הבזיל הרגיל.

מעבר למראה המהמם, לעלי מיקרו אפונה יש טעם חזק של אפונה טרייה והם אהובים עלי במיוחד פשוט כנשנוש בריא.

עלים מסוימים, כמו מיקרו סורל (חומעה, או בלשון העם חמציץ), יכולים להוסיף חמיצות מעניינת ומפתיע, שמגוונות את זו של מיץ הלימון והחומץ.

סלט נבטים

נבעי שעועית – רעננים ובשרניים. צילום עז תלם

בנוסף לעלים אלו, ישנם הנבטים המוכרים יותר:

נבטי שעועית, או נבטים סיניים – מיוצרים על ידי הנבטה של שעועית מאש. אלו הנבטים הבשרניים בחבורה. אין להם הרבה טעם אבל הם עסיסיים ופריכים מאוד ומתאימים לא רק לסלטים אלא גם למוקפצים שונים (המפורסם מביניהם הוא הפאד תאי התאילנדי).

נבטי אלפלפא – או בעברית, אספסת, גם הם יחסית נטולי טעם ייחודי. אישית אני אוהב אותם בעיקר בכריכים יחד עם ירקות צלויים וגבינת שמנת.

נבטי חמניה – כמו נבטי השעועית, גם נבטי החמנייה יותר בשרניים ויכולים להוות בסיס לסלט. יש להם טעם רענן ומעט אדמתי אך לא דומיננטי. לפעמים הם מגיעים עם שאריות של זרעי החמנייה מהם נבטו. לכן חשוב לסרוק ולמיין אותם, כדי שלא יתקעו לכם קליפות בפה.

חברות וחברים לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

סלט נבטים

נבטי חמנייה, מלאים בטעם, לפעמים מכילים קליפות גרעינים. צילום עז תלם

אחסון ותפעול
לא משנה אילו נבטים הכנסתם הביתה, כדאי מאוד להשתמש בהם כמה שיותר מהם, הם מחזיקים בערך שלושה ימים במקרר, ומומלץ לתת להם שטיפה קלה לפני השימוש.

מתחילים לבשל

כל הנבטים היפהפיים האלו נתנו לי השארה ליצור שני סלטים כיפיים – את כולם אפשר להכין בלי עלי המיקרו, אבל ברגע שתוסיפו אותם הם ישדרגו את המנות לרמה אחרת.

סלט נבטים

סלט נבטים עם חסה, גזר ואגוזי קשיו רגע לפני הערבוב. צילום: עז תלם

בכללי, מבחינת שימוש, יכולים להוסיף אותם לכל סלט ירקות או עלים שמכינים, וגם להשתמש בהם כתוספת לשדרוג מנות פסטה שונות – בעיקר מבוססות ירק כמו אליו אוליו. אסי מציין שהם מושלמים לשדרוג מנות בשרים או דגים נאים כמו קרפצ'יו או סביצ'ה (שניהם ראויים לכתבות משלהם).

כאמור, לכל עלה יש את הניואנסים שלו ומומלץ להתנסות במגוון סוגים כדי שתוכלו להתמיד עם אלו שאתם הכי אוהבים. עוד כלל אצבע מהיר הוא שאיפה ששמים את הגרסה הבוגרת של העלה אפשר בקלות לשים גם את גרסת המיקרו.

בחרתי להשתמש בתיבול בסיסי ומאוד עדין לסלטים – אין סיבה לעשות רוטב ויניגרט כבד שיסתיר את הטעם של הנבטים ששמים.

סלט נבטים

סלט מרענן וכיפי. צילום: עז תלם

סלט נבטים וחסה עם אגוזים

סלט מהיר שכיף להגיש בכל ארוחה, בעיקר בשבת בבוקר יחד עם החמין. במקום או בנוסף לגזר יכולים להוסיף גם גפרורים מסלק, צנון או קולרבי, ויכולים להוסיף איזה אגוזים שבא לכם. אפשר גם לשים פה חמוציות מיובשות או צימוקים.

מתכון לסלט נבטים עם חסה גזר וקשיו

3-4 מנות, טבעוני, 10 דקות עבודה, 15 דקות זמן כולל

מצרכים:

1 לב חסה, מופרד לעלים
2 גזרים בגודל בינוני, קלופים
1/2 חבילת נבטים סיניים (נבטי שעועית מש), שטופים היטב ומיובשים
2 חופנים נדיבים עלי מיקרו (אנחנו שמנו עלי מיקרו בזיליקום ועלי מיקרו סלק)
חופן אגוזי קשיו או אגוזי מלך, קצוצים גס
2 כפות שמן זית (אפשר יותר או פחות לפי הטעם)
1-2 כפות מיץ לימון טרי (, מ-1/4 לימון בערך. אפשר יותר או פחות לפי הטעם)
מלח ופלפל שחור, לפי הטעם

אופן הכנה:

  • שוטפים היטב את עלי החסה ומייבשים בעזרת מגבת מטבח או מייבש חסה. מניחים את העלים אחד על השני וחותכים לסרטים דקיקים / רצועות הכי דקות שיכולים.
  • חותכים את הגזר לגפרורים דקים. אפשר גם לגרר אותם בפומפייה על הצד הדק או הגס.
  • שמים בקערה את החסה, הגזר, הנבטים ועלי המיקרו. מוסיפים את האגוזים הקצוצים ומתבלים בשמן זית, מלח פלפל ומיץ לימון.
  • מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול עם עוד מלח, שמן זית או מיץ לימון לפי הטעם. מגישים מיד (מעל אפשר לפזר עוד אגוזים/עלי מיקרו).
סלט נבטים

סלט נבטים ואבוקדו (שמנו מיקרו אפונה ומיקרו כוסברה). צילום: עז תלם

סלט נבטים ואבוקדו

אני חולה על אבוקדו, בכל יום בשבוע מוכן להתפנק איתו. כאן צירפתי לו נבטי חמנייה ושני עלי מיקרו שמתאימים לטעמים שלו. אם הבצל החי לא בא לכם בטוב, אל תוסיפו אותו. אם רוצים להשקיע, יכולים לשים עגבניות שרי צבעוניות במקום העגבניות הרגילות.

סלט נבטים

סלט נבטים ואבוקדו – קל מהיר ובריא מאוד. צילום: עז תלם

מתכון סלט נבטים ואבוקדו עם עגבניות שרי

2-3 מנות, טבעוני, 10 דקות עבודה + זמן כולל

מצרכים:

1 אבוקדו, בשל אבל לא רך מדי
חופן עגבניות שרי
1/2 חבילת נבטי חמנייה, שטופים היטב ומיובשים
1/2 בצל קטן סגול או לבן
2 חופנים נדיבים עלי מיקרו (אנחנו שמנו עלי מיקרו כוסברה ועלי מיקרו אפונה)
2 כפות שמן זית (אפשר יותר או פחות לפי הטעם)
1-2 כפות מיץ לימון טרי (מ-1/4 לימון בערך. אפשר יותר או פחות לפי הטעם)
מלח ופלפל שחור, לפי הטעם

אופן הכנה:

  • אם משתמשים באבוקדו מזן אטינגר (קליפה דקה וחלקה) קולפים את האבוקדו עם קולפן, חוצים לאורך, מסירים את הגלעין וחותכים לפרוסות בעובי 1 ס"מ בערך.
  • אם משתמשים באבוקדו מזן האס (קליפה קשה ומחוספסת), חוצים לאורך, מסירים את הגלעין ובעזרת כף מרוקנים את בשר האבוקדו לקרש חיתוך. חותכים לפרוסות בעובי 1 ס"מ בערך.
  • חותכים את עגבניות השרי לרבעים ואת הבצל לפרוסות דקות.
  • סורקים את נבטי החמנייה לוודא שלא נותרו עליהם קליפות מהגרעינים. אם יש קליפות מסירים אותן.
  • שמים את האבוקדו, עגבניות השרי והבצל בקערה ומוסיפים את הנבטים ועלי המיקרו.
  • מתבלים בשמן זית, מלח פלפל ומיץ לימון.
  • מערבבים בעדינות, טועמים ומתקנים תיבול עם עוד מלח, שמן זית או מיץ לימון לפי הטעם. מגישים מיד (מעל אפשר לפזר עוד עלי מיקרו מעל).

רוצים נבטים ועלי מיקרו טריים ורעננים?
החברים בעלה הביתה ארגנו לכם, קוראי הבלוג, הנחה מיוחדת של 7% על כל הזמנה שתעשו.
פשוט תזינו את קוד הקופון kitchencoach במקום המתאים בעמוד ההזמנה והמחיר אוטומטית יתעדכן לכם >> לאתר עלה הביתה

**לפני שמזמינים חשוב לוודא שאתם באזור המשלוחים שלהם – כרגע פועלים באזור השרון והמרכז, מפרדס חנה ועד תל אביב.

המתכון הופק בשיתוף עלה הביתה

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני ירקות:

פאד קפאו צמחוני
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
'פסטה' גזר ברוטב אליו אוליו

שתפו:

14 תגובות

  1. האם צריך לשטוף את הנבטים?

    • היי נויה – בכללי תמיד עדיף לשטוף ליתר ביטחון – ישנם סוגי נבטים בהם כתוב כבר על האריזה אם הם שטופים

  2. הסלטים נראים הכי הכי שיש, ינוסה לשבת הקרובה(כל פעם סלט חדש)
    מחכה לספר הסלטים הגדול…
    תודה רבה.

  3. החיפאים מוחים!

  4. טיפ לשמירה על עלי מיקרו/בייבי: כשמגיעים הביתה פותחים את הקופסה, מניחים מגבת נייר וסוגרים ומניחים במקרר הפוך, כך שהנייר בתחתית. בכל פעם שמשתמשים מחליפים לנייר יבש. הנייר סופג את הלחות והעלים נשמרים היטב.

  5. שלום עז
    הסלט עושה רושם נהדר
    לא הצלחתי להשיג את עלי המיקרו, האם כדאי להכין סלט זה ללא עלי המיקרו?
    תודה על אתר משובח שמלמד הרבה!

  6. הכוונה היתה לסלט חסה ובטים עם חסה גזר וקשיו.
    תודה

  7. בוקר טוב,
    יש לי שאלה, חברה היום אמרה לי שהנבטים (הסיניים) מכילים גלוטן כי הם נבטים של חיטה. אתה ציינת שמדובר בנבטי מאש ובאמת בשום מקום לא מצאתי מידע לגבי נבטים המכילים גלוטן. אך אמא של חברה צליאקית ומאוד מקפידה.
    תוכל להסביר לי בבקשה?
    אני נמנעת מגלוטן (רגישות) ועד כה נבטים סיניים (וכל סוג אחר שצוין כאן), אינם עושים לי כל בעיה….

  8. למה לא הזכרתם את האלפלפא? האם יש בהם נזק.

השאר תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם. שדה חובה *

*

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial