סלט סלנובה בשלוש צורות הגשה • מדריך + מתכון

סלנובה
אותם מרכיבים, 3 צורות הגשה. סלט סלנובה. צילום: עז תלם

חסה סלנובה היא אחת החסות הטעימות והמגניבות ביותר שיצא לי לפגוש: רכה, עדינה, פריכה ומעניינת, היא יכולה לשדרג מגוון עצום של מנות ולהוסיף גיוון נהדר לכל סלט או כריך.

בעיני, חסה, על סוגיה, היא מבין הירקות הכי פחות מוערכים, והיום נכיר קצת יותר את החסה המיוחדת שנקראת סלנובה.

הפעם אני הולך להכין ממנה סלט יצירתי כיפי, כזה שאפשר להגיש בשלוש צורות שונות ולשחק עם המרכיבים השונים שהוא מכיל, ככה שתהיה לכם מנה מיוחדת להוסיף לארסנל המנות שלכם (בחגים ובארוחות שישי, וגם סתם לארוחת ערב רגילה).

סלנובה
פריכה ועדינה. צילום: הדס ניצן

חסה של נסיכות
לפי דן כרמל, מנהל הגידול של חברת כרמלים, שמגדלת ומשווקת סלנובה, היא הגיעה אלינו מהולנד, והיא שייכת לקבוצה של חסות בעלות עלים רכים ועדינים שנקראת Butter Lettuce. לפני עשר שנים החלו ניסיונות לגדל אותה בשדות פתוחים, אך שם היה לה קשה לגדול ולצמוח בתנאי האקלים של הארץ.

לאחר שהיא התגלתה כעדינה ורגישה, העבירו אותה לגידול על מצע הידרופוני, כלומר, על מים, והיא צומחת בחממות כך שהיא מוגנת מפגעי מזג האויר.

סלנובה
לוקח להן בין 6-8 שבועות להגיע לגודל קטיף. צילום: טל גליק

היא זמינה לאורך כל השנה, לוקח לה בין שישה לשמונה שבועות להגיע לגודל שוק, ובמהלך תקופת הצמיחה יש שימוש מינימלי בחומרי ריסוס והדברה (כי היא גדלה בסביבה מבוקרת).

מכיוון שהיא צומחת על מים היא לא מכילה חול והיא הרבה יותר נקייה מחסה רגילה, ולמרות זאת מומלץ לשטוף את החסה שטיפה קלה ולייבש (בעזרת מגבת מטבח) לפני שמתחילים לעבוד איתה.

התכונה החשובה ביותר בחסה זו היא נוחות השימוש בה: חיתוך אחד קטן לשחרר את העלים, שטיפה קלה והיא מוכנה לשימוש =]

סלנובה
גדלות בחממות על מצע מים. צילום: דניאל ריינר

איך משיגים ומה עושים איתה?
במארזי הסלנובה של כרמלים תמצאו שני ראשי חסה, אחד ירוק ואחד אדום. שניהם מהווים מקור מצוין לסיבים תזונתיים, ברזל ו-ויטמינים C ו-A, כשבחסה האדומה התכולה של שלושת האחרונים מעט גבוהה יותר. מעבר למארז עם הראשים ניתן למצוא גם מארז עם עלים מופרדים.

הטעם שלה עדין והמרקם שלה רך, פריך קלות וכיפי.

את מארזי הסלנובה של כרמלים ניתן להשיג בירקניות מובחרות וברשתות השיווק, וכן בחנות המשק במושב היוגב. חשוב לציין כי חסת הסלנובה שנמכרת תחת המותג הפרטי של שופרסל היא מתוצרת כרמלים.

סלנובה
בחול קוראים לה butter lettuce. צילום: עז תלם

בגדול, אתם יכולים להשתמש בסלנובה בכל מתכון שקורא לעלי חסה רגילים, מסלט פשוט שמגישים בצד ועד סלטים משודרגים שמכילים תוספות ומחזיקים ארוחה (כמו הסלט הזה עם כרובית טופו מטוגן). אני אוהב אותה מאוד עם ירקות ופירות של עונת החורף כמו אבוקדו, צנונית, שומר ותפוחי עץ (למתכון הקליקו כאן).

היא גם יכולה להצטרף לכריכים שונים, והעלים הגדולים יותר יכולים לשמש ככלי הגשה לסלטים שונים (כמו סלט טונה או סלט עוף תאילנדי) או מוקפצים כמו פאד קפאו ועוף בקשיו. אפשר גם להגיש בה עלי אורז ממולאים, או להתייחס אליה כמו אל טורטיה קטנה ולשים בה תוספות מקסיקניות כמו סלסה, גוואקמולה ופריחולס.

אותם מרכיבים, שלוש צורות הגשה

הצורה המיוחדת והגודל הקומפקטי של החסה נתנו לי את ההשראה למתכון של היום: המרכיבים זהים, אבל בזכות חיתוכים שונים של הסלנובבה מקבלים שלוש צורות הגשה מעניינות לסלטים שיכולים בקלות לגנוב את ההצגה.

השתמשתי בחברים טובים של החסה: אגוזים קלויים שנותנים פריכות, חמוציות וצימוקים שמוסיפים מתיקות ורוטב ויניגרט חרדלי ומתקתק שמאחד את הכל.

סלנובה
ויניגרט שניה לפני הערבוב. צילום: עז תלם

בצורת הגשה אחת, שמרתי את הצורה היפה של הסלנובה, ככה שמקבלים סלט בצורת פרח.

הגשה שנייה היא שיטת הגשה קלאסית ומוכרת יותר, פשוט הסרתי את הבסיס, הפרדתי את העלים מהראש והוספתי רוטב ותוספות.

בצורת ההגשה השלישית הפכתי את הסלט לנשנוש, עם פלחי חסות שאפשר להחזיק ולהרים.


לפני שאתם שואלים:

  • אפשר להשתמש בכל אגוז שאתם אוהבים במקום אלו שיש פה. למשל: אגוזי מלך, פקאנים, בוטנים, זרעי חמניה/דלעת קלויים ועוד.
  • במקום צימוקים וחמוציות אפשר לשים קוביות משמשים מיובשים, אוכמניות מיובשות, קוביות תמרים (מזן דקל נור/אמרי) ועוד.
  • את הסלטים כדאי להגיש מיד לאחר שמתבלים. את הרוטב אפשר להכין שבוע מראש ולשמור בקירור, רק לנער אותו שוב היטב לפני ההגשה.
  • לא אוהבים צימוקים? אל תשימו צימוקים.
סלנובה
סלנובה אדומה מבפנים. צילום: עז תלם

מתכון סלט סלנובה בשלוש צורות

3-4 מנות, טבעוני (אם משתמשים בסילאן)+ללא גלוטן, 15 דקות עבודה וזמן כולל

מצרכים:

לסלט:
1 מארז חסה סלנובה (עם 2 חסות, השתמשתי במארז של חברת כרמלים/מותג פרטי שופרסל)
3-4 כפות שקדים פרוסים או גפרורי שקדים
3-4 כפות אגוזי קשיו קלויים (יכולים לקנות קלוי או לקלות בעצמכם לפי ההוראות כאן)
2-3 כפות חמוציות מיובשות (עדיף ללא תוספת סוכר)
2-3 כפות צימוקים שחורים (השתמשתי בצימוקים אוזבקיים)

לרוטב ויניגרט סילאן-חרדל:
1/4 כוס שמן זית
מיץ מ-1/4 לימון (2 כפות)
כפית גדושה חרדל חלק
1-2 כפות סילאן טבעי (ללא תוספת סוכר) או דבש
כפית חומץ תפוחים/יין/אורז/בלסמי/חומץ רגיל
מלח דק
2 כפיות מים (רשות)

אופן הכנה:

לשקדים הקלויים:
שמים את השקדים הפרוסים/גפרורי השקדים במחבת על להבה בינונית-נמוכה.
קולים (כלומר, מחממים ללא הוספת שמן) אגב ערבוב מתמיד עד שהזהיבו יפה, בערך 4 דקות (תלוי בעובי של השקדים הפרוסים שקניתם).
ניתן גם לקלות בתנור בחום 150 מעלות 15-20 דקות או עד הזהבה. נותנים להם להתקרר.

לרוטב:
שמים את כל המצרכים לרוטב בצנצנת. סוגרים ומנערים היטב עד שמתקבל רוטב חלק.
טועמים ומוסיפים עוד מלח, חומץ, סילאן/דבש לפי הטעם. אם הרוטב סמיך מדי מוסיפים עוד מים. סוגרים ומנערים שוב.

סלנובה
סלט סלנובה בצורת פרח. צילום: עז תלם

הגשה 1: סלט חסה שלמה

  • הופכים את החסה, כך שהצד עם הגזע (הגבעול המרכזי אליו מחוברים העלים) פונה אליכם. בעזרת סכין קטנה חותכים מסביב לגזע ושולפים אותו.
  • שמים צלחת שטוחה גדולה מעל החסה, נכנסים עם היד מתחת לעלים והופכים בזהירות את החסה כך שהעלים שלה ייפתחו על הצלחת בצורת פרח. אם נשארו עלים מחוברים במרכז, מפרידים אותם בזהירות.
  • חוזרים על הפעולה עם החסה השנייה בצלחת נפרדת.
  • מעל כל חסה מפזרים שקדים קלויים, אגוזי קשיו, חמוציות וצימוקים.
  • מזלפים מעל, בעזרת כף, 3 כפות מהרוטב. מגישים מיד. אם רוצים, ניתן לפזר מעל הסלט מעט סומאק טחון.
סלנובה
סלט סלנובה במראה קלאסי. צילום: עז תלם

הגשה 2: סלט חסה קלאסי

  • *לסלט זה ניתן גם להשתמש בשקית עלי חסה סלנובה.
  • אם משתמשים בחסות שלמות: מסירים את הבסיס של החסה ומפרידים את העלים. אם משתמשים בשקית עלים הם רק צריכים שטיפה קלה וייבוש (עם מגבת מטבח).
  • מעבירים את העלים לקערה, מוסיפים 3-4 כפות מרוטב הויניגרט ומערבבים בעדינות. טועמים ואם צריך מוסיפים מעט מלח/עוד רוטב.
  • מעבירים לקערת הגשה ומעל מניחים את שאר המרכיבים לסלט (שקדים, קשיו, צימוקים, חמוציות).
  • מגישים למרכז השולחן, מערבבים אותו עם כפות עץ ואז מחלקים למנות.
סלנובה
פלחי סלנובה: סלט בביס. צילום: עז תלם

הגשה 3: פלחי חסה (סלט בביס)

  • חותכים את החסות השלמות לחצאים ואז לרבעים.
  • מסדרים אל פלחי החסה על צלחת הגשה או שתיים ומעל כל רבע חסה מפזרים את מרכיבי הסלט (שקדים, קשיו, צימוקים, חמוציות).
  • מזלפים מעל כל רבע חסה 1-2 כפיות רוטב ומגישים.

אשמח לשמוע מה אתם מכינים עם חסה סלנובה! ספרו לי בתגובות

הכתבה הופקה בשיתוף חברת כרמלים 

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני ירקות:

המדריך: מה עושים עם ברוקומיני
תכירו את הפיורטי • כרובית חדשה ומעניינת
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
הבטטות הכי טעימות בעולם

שתפו:
הרשמה לקבלת התראות לאימייל
להודיע ​​על
guest

12 תגובות
הכי ישן
הכי חדש הכי הרבה הצבעות
משוב מוטבע
צפיה בכל התגובות
אורלי

לדעתי, חסה סלנובה היא, אכן, הטעימה ביותר מבין כל החסות. החסה הירוקה נשמרת במקרר זמן רב, כשהיא סגורה. החסה האדומה נשמרת קצת פחות זמן. לכן, כדאי להשתמש קודם בחסה האדומה ורק אחר-כך בחסה הירוקה.
אני מכינה סלט חסה סלנובה כך: (אפשר להכין כך גם סלט מחסה אחרת, אך, כאמור, הסלט הטעים ביותר הוא עם חסה בלנובה):
1) מפרידה מבסיס החסה את הכמות הרצויה של עלי חסה.
2) שוטפת את עלי החסה ומבלי ליבשם מכניסה לקערת סלט.
3) מוסיפה כמות נדיבה של שקדים קלויים קנויים, אגוזי מלך שאני שוברת לחתיכות קטנות, חמוציות ללא תוספת
סוכר.
4) מתבלת בשמן זית בכמות הרצויה ובמיץ לימון.
5) מערבבת הכל היטב – וזהו.

חניה

אני מכינה סלט מעלי סלנובה מופרדים,, בצל ירוק עיגולים מהחלקים הלבנים והירוקים, נבטי חמניות, רוטב ויניגרט חרדלי עם מעט סוכר, וגרעיני חמניה.

גוחא

החסה היא פרסום ממומן

גלית

למרות זאת ברוב הפעמים את משתמש באותם המצרכים שאני מכינה שאתה נותן מתכון אז לגברת שחוששת מפרסום של מוצר שמחה ל7מר לה שגן אני הייתי בוחרת בחסה הזאת והיא אכן הכי טעימה וכמו שציינת לגבי המרקם שלה גם אני חושבת כך. אז אני רוצה לומר לה שאתה אולי מפרסם משהו אבל אתה מאמין ומדויק במתכונים שלך ושאתה לא סתם ממליץ על משהו.סתם לידיעה אפילו ציינת סוג של הצימוקים שזה לא פרסום ואכן אפילו אותם אני אכי אוהבת. בקיצור חולה על המתכונים המדויקים שלך שאתה מוסר באהבה.

אגב כל הפיצוחים ניתן לקלות במיקרו בצלחת קרמיקה/פירקס מכוסה במכסה של המיקרו לאחר ששטפת אותם במסננת והוספת מלח לכמות של 2-3 חופנים בסביבות 3 דק לסירוגין עד שלומדים שהמכסה יבש מאדים כנראה שאוטוטו זה מוכן.נגב כל פעם את המכסה עם מגבת.

שני

נשמע פצצה כרגיל! דומה קצת לסלט חסה שעד כה הייתי מכינה, אבל ללא הקשיו והשאר. אנסה בהחלט ואין כמוך עוז!!

עמיעוז

היי תודה על המתכון =]
למה הדגש על חרדל חלק ולא גרגרים?
ובאיזה חרדל אתה משתמש? בדר"כ החלק שאני מכיר יותר חריף מהגרגרי

הילה

תודה על מתכונים פשוטים , טעימים ומדוייקים!

הירשמו לעדכונים במייל