עוגת דבש קלה שמכינים בקערה אחת (פרווה)

עוגת דבש
עוגת דבש. צילום: עז תלם

ראש השנה מגיע אלינו בצעדי ענק ואם יש מאפה אחד שמסמל את החג זה חייב להיות עוגת דבש: עוגה עשירה, אוורירית ומיוחדת, עם טעם נהדר.

לכבוד החג אשתף אתכם בנוסחה שלי לעוגת דבש שמכינים בקערה אחת – כזו שיכולה לפאר את שולחן החג וגם משמשת אחלה מתנה למארחים. היא פרווה, ככה שהיא מתאימה מאוד לסיום מתוק לארוחה בשרית, ואת כל המצרכים אתם יכולים למצוא בסיבוב אחד בסופר.

פרסום בשיתוף יד מרדכי

צפו: כל השלבים ליצירת עוגת דבש מושלמת

עוגת הדבש נאמנה לעקרונות המסורתיים של עוגות בחושות אחרות, רק שיש בה כמה מרכיבים שמחריגים אותה מן הסטנדרט של עוגת השיש ועוגות התפוז למיניהן.

המרכיב המיוחד הראשון, באופן לא מפתיע, הוא דבש, ואליו מצטרפי גם קפה נמס או שחור – על כולם בהמשך.

המתכון שיובא בהמשך מתבסס על מתכון של שף יניב גור אריה שניסיתי שנה שעברה ומאוד אהבתי, עם שינויים והתאמות שלי.

עוגת דבש
אפשר לשים מעל איזה אגוזים שרוצים. צילום: עז תלם

הכל דבש

זהו אחד הסמלים של החג, שנאכל יחד עם תפוחים, ובאפייה הוא מצטיין מאוד.

ראשית, דבש מתוק יותר מסוכר לבן (פי 1.3 ליתר דיוק), במובן הזה שהסוכרים שבו מרגישים יותר מתוקים בפה לעומת סוכר לבן בכמות זהה. זה אומר שצריך פחות דבש מאשר סוכר כדי להמתיק עוגות באותו גודל.

שנית, לדבש יש את הערך המוסף שהוא שומר על העוגה עסיסית ואף עושה אותה לחה יותר לאורך זמן – הוא מכיל אנזים בשם עמילאז, שמפרק עמילנים (כמו שיש בקמח) לפחמימות פשוטות יותר, וכתוצאה מכך העוגה תרגיש גם רכה יותר וגם עסיסית יותר.

עוגת דבש
במכוורת יד מרדכי. צילום: בר ניסן

רוב האנזימים מתפרקים באפייה אבל חלקם שורדים את החום וממשיכים לעבוד בתוך העוגה אפילו אחרי שיצאה מהתנור.

אני משתמש כאן בדבש טהור מפרחי בר של יד מרדכי, מוצר מעולה שזמין בכל סופר ומכולת.

לפני מספר חודשים יצא לי לבקר במפעל ביד מרדכי, לטעום ולראות את העשייה מאחורי הקלעים (כולל טעימת חלות דבש שהגיעו ישר מהכוורות בשטח), וזה תמיד מרגש לראות כמה מאמץ והשקעה עומדת מאחורי חומרי הגלם הלכאורה יומיומיים.

עוגת דבש
כל המצרכים לעוגה. צילום: עז תלם

שמן טוב

יחד עם הדבש אני מוסיף שמן זית, מרכיב מעולה לאפייה בכלל ועוגות בפרט, מוסיף המון טעם אגוזי שמתחבר בצורה מושלמת עם הדבש, ובעיני יש לו הרבה יותר ערך לעומת הוספת שמן מזוכך תעשייתי.

אבא בונה עוגה

שמתי לב בחודשים האחרונים שאתם אוהבים מתכונים כמה שפחות כלים, אז כמו בפנקייק ובבראוניז ששיתפתי אתכם, אני עושה את כל הערבובים כאן בקערה אחת.

אני מתחיל בהקצפה יסודית של 4 ביצים, והמטרה שלי היא להפוך אותן לקצף אוורירי – מקציף חשמלי הכי פשוט עושה כאן את העבודה.

עוגת דבש
קצף אוורירי ונחמד. צילום: עז תלם

אפילו שהקצף הולך "ליפול" ולאבד מנפחו ברגע שאני אוסיף את הקמח, העיבוד הראשוני הזה של חלבוני הביצה יעזור להם להימתח ולהתנפח יותר בתנור.

לקצף הביצים אני מוסיף את שמן הזית, הדבש, מעט סוכר, מים מחוזקים בקפה (בעיקר בשביל צבע העוגה אבל גם בשביל הטעם), תבלינים (שמתי בהרט, מוזמנים לשים קינמון), ואז אני נכנס עם..

החומרים היבשים!

אני מוסיף אבקת אפייה וסודה לשתייה – שיעזרו לעוגה לקבל אווריריות, ומשלב בין קמח מלא לקמח לבן, למרות שאפשר לשים רק אחד מהם לפי העדפתכם, וכמובן גם קמח כוסמין זורם כאן.

עוגת דבש
אופים בחום בינוני במצב חום עליון תחתון רגיל. צילום: עז תלם

כשהבלילה מוכנה (שימו לב למרקם שלה כפי שניתן לראות בסרטון) אני מעביר אותה לתבנית.

הכמות במתכון מיועדת לשתי תבניות אינגליש קייק או תבנית קוגלהוף, אני אפיתי בתבנית בגודל 18X22 ובה הבלילה התנפחה כהוגן =]

היידה לתנור

אני אופה את העוגה ב160 מעלות – שזה חום בינוני, במצב חום עליון תחתון רגיל ולא טורבו. אני רוצה שהאפייה תתרחש יחסית באיטיות, ולהימנע ממצב שבו החלק העליון נשרף כשהמרכז עוד לא עשוי.

לכן אני מעדיף לאפות בחום נמוך יותר ולהמתין עוד 10-15 דקות ושיהיה מוכן בדיוק כמו שאני אוהב.

עוגת דבש
הילד מרוצה וזה הכי חשוב. צילום: עז תלם

למה אתה לא אופה על טורבו?

טוב ששאלתם 🙂 הפעלת מצב הטורבו באפייה מדליקה מאוורר שמתחיל לפעול בחלק האחורי של התנור, שגורם לפיזור חום יותר אפקטיבי (וזה לדעתי פחות כדאי).

במילים אחרות – אפייה ב180 מעלות עם טורבו היא כמו אפייה ב190-195 מעלות – מה שמגדיל את הסיכוי שדברים יקרו מהר מדי ואולי אפילו ייבשו את העוגה.

מוציאים מהתנור אחרי שאתם רואים שהעוגה הזהיבה, התנפחה והיא יציבה, זה אומר שהיא לא תרטוט אם תזיזו מעט את התבנית מצד לצד.

מזלג/סכין שנכנס למרכז העוגה אמור לצאת נקי או עם מעט פירורים, עדות לכך שהחלבונים בביצה והעמילן בקמחים מבושלים כראוי.

חשוב לתת לעוגה להתקרר לחלוטין לפני שפורסים!

עוגת דבש
משתבחת במקרר. צילום: עז תלם

לפני שאתם שואלים:

  • ללא גלוטן: משתמשים בקמח לא גלוטן.
  • טבעוני: מחליפים את הביצים ב200 גרם רסק תפוחים + 2 כפות גדושות קמח חומוס או קמח עדשים. את הדבש מחליפים בסוכר, סירופ אגבה או סירופ מייפל. אם התערובת יוצאת סמיכה מדי – תוסיפו עוד מים. אין צורך להקציף כמובן – רק מערבבים אותם וממשיכים לבנות את העוגה לפי המתכון.
  • מוזמנים להוסיף מגוון של אגוזים מעל.
  • יכולים להוסיף עוד תבלינים שאוהבים כמו ציפורן, ג'ינג'ר, אגוז מוסקט ועוד.
  • אפשר להשתמש בשמנים אחרים (שמן זרעי ענבים או שמן קוקוס למשל) אבל שווה לתת צ'אנס לשמן הזית.
  • ואם אין לי מקציף חשמלי? טורפים בעזרת מטרפה ידנית 3-4 דקות או עד שנמאס לכם. אם בלי הקצפה בכלל העוגה מצליחה אבל פחות אוורירית.
עוגת דבש
עוגה למופת לכבוד החג. צילום: עז תלם

עוגת דבש אוורירית שמכינים בקערה אחת

תבנית קוגלהוף או 2 תבניות אינגליש קייק, פרווה, 15-20 דקות עבודה, שעה וחצי זמן כולל אפייה וקירור

מצרכים:

לעוגה:
1 כפית גדושה קפה נמס
150 מ"ל (1/2 כוס + 2 כפות) מים רותחים
4 ביצים גודל L
200 גרם (1/2 כוס +כף) דבש
3/4 כוס (180 מ"ל) שמן זית (אפשר גם לשים כוס שלמה 240 מ"ל אם אתם אוהבים)
1/4 כוס (50 גרם) סוכר לבן או חום/דמררה
2 כפיות שטוחות אבקת אפייה
1 כפית שטוחה סודה לשתייה (אם אין ניתן לשים עוד 1/2 כפית אבקת אפייה במקום)
כפית שטוחה קינמון או בהרט
1/2 כפית מלח דק
1 כוס (140 גרם) קמח חיטה מלא או כוסמין מלא
1/2 1 כוסות (210 גרם) קמח לבן

להגשה:
חופן שקדים או אגוזים אחרים שאוהבים, קצוצים גס
דבש לזילוף מעל

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-160 מעלות (חום עליון תחתון רגיל, לא טורבו)

יצירת הבלילה:

  • יוצקים את המים החמים על הקפה הנמס ומערבבים היטב.
  • שמים את הביצים בקערה. בעזרת מקציף חשלי טורפים את הביצים היטב למשך 2-3 דקות, עד שמתקבל קצף אוורירי (אפשר לדלג על ההקצפה אבל אז יוצא פחות אוורירי).
  • בעזרת מטרפה ידנית טורפים פנימה את הדבש, המים ושמן הזית.
  • מוסיפים את המלח, הסוכר, הבהרט/קינמון, אבקת האפייה, הסודה לשתייה ובוחשים היטב.
  • מוסיפים את הקמחים ובוחשים בעזרת כף עץ 15-20 שניות או עד שמתקבלת בלילה אחידה ומעט נוזלית אבל לא מדי.
  • ראו מרקם מדויק של התערובת הרצויה בסרטון.
  • במתכון בסרטון הוספתי את המים עם הקפה בסוף אבל זה לא כל כך משנה.
  • אם הבלילה מרגישה סמיכה מדי ניתן להוסיף עוד מים לדילול.

אפייה:

  • מעבירים לתבנית משומנת (קוגלהוף אחת או 2 תבניות אינגליש קייק).
  • מפזרים מעל את השקדים הקצוצים.
  • מכניסים לתנור ואופים 35-55 דקות (ב-2 תבניות זמן האפייה קצר יותר), עד שהעוגות מתנפחות יפה, מתייצבות לחלוטין (לא רוטטות כאשר מנערים את התבנית) ומזלג או סכין שמחדירים למרכז העוגה יוצא נקי.
  • מוציאים מהתנור, נותנים לעוגות להתקרר לפחות 20 דקות לפני שפורסים ואוכלים.
  • ניתן להכין 5 ימים מראש.

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני מתוקים נהדרים:
אצבעות פילו במילוי תפוחים
מאפינס בננה ושבולת שועל
פנקייק טבעוני אליפות
מנגו סטיקי רייס כמו בתאילנד

שתפו:
הרשמה לקבלת התראות לאימייל
להודיע ​​על
guest

42 תגובות
הכי ישן
הכי חדש הכי הרבה הצבעות
משוב מוטבע
צפיה בכל התגובות
הדס

מציעה להשתמש בצ'אי מסאלה חזק מקורר במקום קפה. (כן, חליטה משקיק).
לגבי קמח ללא גלוטן . שים לב שצריך בערך חצי כמות קמח מקמח רגיל!

מיכל

למה חצי כמות קמח ללא גלוטן?

רותי

למה רק חצי כמות מהקמח,אם עושים ללא גלוטן?

יעל

צהריים טובים!
אפשר להכין עם שמן קנולה במקום?
אפשר להכניס בתוך התערובת פקאנים/ אגוזי מלך? זה לא יפגע במרקם? במידה ואפשר אז מה הכמות בערך?
תודה והמשך יום טוב.

ג'ודי אליאס

לחולי סוכרת ניתן להחליף דבש או סוכר בסוויטנגו
האם את הקמח ניתן להחליף בקמח שקדים ו/או אגוזים או אחר?
תודה

לבנה

שמן זית העוגה?

רבקה

מאיזה שלב אתה ממליץ לחמם את התנור מראש?
ואם כך להפחית אותו מזמן האפייה הכולל ?

מרסל

עז, תודה רבה על המתכון
האם אפשר להשתמש רק בקמח לבן במקום החלוקה לסוגים שונים (קמח לבן +כוסמין או קמח מלא) ?

יעל נעמה

העוגה יצאה קצת חנק.. ולא מספיק מתוקה. חבל על המצרכים

ציפי

גם לי יצאה קצת חנק (אבל טעימה מאוד). השתמשתי בדמררה שהוא פחות מתוק והייתי מוסיפה עוד חצי כוס סוכר.

אריאל

יצא מושלם!תודה על המתכון

אתי אייזנברג

שלום, אפשר לעשות את העוגה עם קמח ללא גלוטן? אם כן כמה קמח לשים בכוסות?

נדב

אהלן עוז. כרגיל מתכון מעולה עם הסברים מדוייקים ובדיוק בזמן הנכון!
שאלה קטנה – אפשר להשתמש גם בקמח תופח? האם זה פשוט אותה כמות ובלי אבקת אפייה?

משה

יופי של מתכון.לאיזה תבנית עגולה הכמויות מתאימות, ל 24 או ל26.
תודה רבה.

אראלה

במקום הקמח הלבן בכמה קמח מלא/ כוסמין להשתמש לעוגה בסה"כ

אראלה

מה במקום קמח לבן

דבי

האם ניתן להקפיא?

היי עוז, מאוד אוהבת את המתכונים שלך. מדויקים וטעימים. האם שמן זית לא עושה טעם זיתי לעוגה? ובנוסף התבנית שבתמונה נראית הרבה יותר גדולה. 18 על 22 נראית לי קטנה מדי לכמות הבלילה.
אני אופה מנוסה 40 שנה. מחכה לתשובתך. חג שמח.

Keren

איך העוגה תצא אם לא קראתי את ההוראות טוב:
את הקמח ערבבתי לתערובת הקפה, דבש, סוכר, מלח, וחומרי התפחה.
בסוף נזכרתי שיש גם ביצים אז קיפלתי את קצף הביצים פנימה בסבלנות. היה קשה לאחד.
העוגה נראית יפה וגבוהה השאלה איך המרקם. מה דעתך?

רותי

היי,
עשיתי לפי ההוראות כולל שמן זית…
במקום קמחים רגילים השתמשתי בשלושת הקמחים הבאים על מנת שתצא עוגה ללא גלוטן ועם קמחים איכותיים
150 גר קמח כוסמת ירוקה, עוד כ 150 גר קמח שקדים! ועוד כ 50 גר קמח טפיוקה (עמילן טפיוקה) לתת קצת אווריריות (קמח מאד קל)
אחרי העירבוב ראיתי שעוד קצת נוזלי לי אז הוספתי עוד 20 גר קמח כוסמת ירוקה.
העוגה יצאה אוורירית וטעימה (ולא מתוקה מידי)

אילאיל

עוז
תודה ושנה טובה ומתוקה
המתכון המטובען מעולה

שיר

היי עז,
מעניין אותי למה לא הצעת בחולפות הטבעוניות סילאן – בגלל הטעם או המרקם? על פניו נשמע שהוא התחליף הכי טוב לדבש שיש בארץ.
בכל מקרה מתכון מעולה, תודה!

שיר

הלו עוז!!! המתכונים שלך מוצלחים ומצליחים בעיקר בזכות ההומור הנוטף מהם בעסיסיות…ת ו ד ה!

הירשמו לעדכונים במייל