פורים מאחורינו ואתם יודעים מזה זה אומר? שעוד שנייה פסח. לקראת החג אני מתכנן לכם מתכונים שווים במיוחד, כולל כמה כאלו שאתם מחכים להם כבר המון זמן, והיום אשתף באחד כזה: עוף שלם בתנור עם ירקות =]
לכאורה, אין משהו מסובך בצליית עוף שלם בתנור הביתי, אבל זה רק לכאורה: מאוד קל לפספס בעשייה של העוף, בעיקר אזור החזה יכול לצאת יבש ומבאס, הוא יכול להישרף, ואם שמים ירקות מתחת, בכלל יש סיכוי שהירקות לא יתבשלו מספיק בזמן שהעוף כבר מוכן.
צפו: כל השלבים לעוף שלם צלוי מושלם בבית
במדריך שלי לעוף שלם בתנור צלוי ועסיסי אני אקח אתכם שלב שלב עד למנה עיקרית שאתם תהיו גאים להגיש בארוחת שישי, סעודת חג או בכל מאורע כולל ארוחת ערב רגילה באמצע השבוע.
את המתכון היום אני מגיש לכם בשיתוף עם אתר קוק אנד בייק (חברת רוסולינג) – דרכו הזמנתי את הציוד הנהדר בו אני משתמש להכנת המנה: ממגש הצלייה שמתאים גם לבישול על הכיריים ויפהפה להגשה, דרך קרש החיתוך הרחב והנוח ועד הסכין המעולה ומד החום המדויק שעוזר לי לזהות מתי בדיוק העוף שלי מוכן (יותר על זה בהמשך).
מעבר לחנויות בכל הארץ (קופונים עבורן בסוף הכתבה), יש להם אתר ממש נוח להזמנות בקישור הבא: https://www.cook-bake.co.il/. קוד הקופון: תלם (פשוט שם המשפחה שלי, בעברית) יקנה לכם הנחה בלעדית ומיוחדת מאוד של 40% על מוצרי VALIRA וסכיני ארקוס, ו-35% הנחה על מוצרי Roso Toolz ?
נתחיל?
הדבר הראשון שאני עושה זה להכין את הירקות, אני חותך גס בערך 2 ק"ג של כל מיני ירקות שהיו בבית, תרגישו חופשי לשחק עם מה שיש לכם. את הירקות תיבלתי בשמן זית, מלח, פלפל ואורגנו, ושלחתיהם לתנור, כאילו היו אנטיפסטי.
הסיבה לכך היא שאני הולך לבשל את העוף בשיטה קצת שונה מבדרך כלל. אם הייתי שם את העוף והירקות מההתחלה יחד, היה סיכון לכך שהירקות לא היו מתרככים מספיק.
בישול כפול
אני משתמש בעוף סטנדרטי, במשקל 1.5 ק"ג (מספר 3), הוא הגיע קשור כשקניתי אותו אבל גם ללא קשירה המתכון כמובן עובד. את העוף אני מניח מעל הירקות החצי אפויים, ואז מתבל אותו בנדיבות בשמן זית, מלח ופלפל.
אני אוטם את מגש הצלייה עם נייר אלומיניום ושולח לתנור בחום של 140 מעלות – זה חום נמוך שיביא את בשר העוף באיטיות ממצב נא למצב מבושל. מי שזוכר את המתכונים שלי לפסטרמה ושווארמה ביתיות, זו לגמרי אותה שיטה – אני מפריד בין שני התהליכים שהעוף צריך לעבור (בישול + הזהבה) וככה מגיע לתוצאה מדויקת יותר.
העוף שלי היה צריך בערך שעה ועשרים כדי להגיע למצב מבושל, וזמני האפייה בהחלט יכולים להשתנות אצלכם במטבח.
מה זה מצב מבושל? כאשר העוף עשוי לחלוטין מבפנים. איך יודעים? השיטה הפשוטה ביותר היא לעשות חתך בעוף ופשוט לבדוק שהוא מבושל. אם למשל עושים חתך קטן באזור הירך ורואים שזורמים משם מיצים שקופים – אז העוף מבושל כמו שצריך.
הדרך הכי מדויקת היא פשוט להיעזר במדחום גשוש (בדיוק התחדשתי באחד!), שזה אומר מוט מתכת שמוחדר ישירות לחזה העוף – לחלק הכי עבה. כשמד החום מראה 70 מעלות, אז העוף מבושל ועסיסי. ככל שהטמפרטורה מטפסת מעל ל-70, העוף נהיה יותר ויותר יבש, וזו בעצם הסכנה שמתקיימת כל פעם שאתם מכינים מתכון סטנדרטי שאומר לכם לצלות שעה ב-200 מעלות פשוט ככה.
אני יודע, יש כאלו שהמילה מדחום מפחידה קצת, אבל באמת שאחרי כמה ניסיונות תראו שהמכשיר הזה עושה עבודה נהדרת והוא גם יכול לסייע במאפים, מתכוני בשר אחרים וממתקים.
אחרי שהעוף מבושל, עוברים לשלב השחמה
שזה אומר שפשוט מחזירים את העוף לתנור חם לצלייה ללא כיסוי במשך 15-20 דקות, רק עד שהחלק החיצוני מזהיב יפה.
תנו לו לנוח
לפני שפורסים את העוף או מפרקים אותו, חשוב לתת לו לנוח לפחות 10 דקות, כדי שהמיצים שזזים בו יירגעו והוא יהיה לכם עסיסי ונהדר.
בתחתית התבנית יהיה לכם רוטב שווה וכיפי, שאפשר להגיש יחד עם פירה או אורז שיספוג את כל המיצים הנהדרים שבתחתית התבנית.
לפני שאתם שואלים:
- הכנה מראש: ניתן להכין את הכל עד שלב ההשחמה (אפייה ב200 מעלות 20 דקות) יומיים מראש.
- תרגישו חופשי לשחק עם הירקות שמוסיפים למגש.
- המתכון עובד יפה גם עם 3-4 כרעי עוף בלבד.
- אפשר להכין רק עופות בתנור ללא הירקות.
המדריך: איך להכין עוף שלם בתנור עם ירקות
4-5 מנות, בשרי, ללא גלוטן, 20 דקות עבודה, שעתיים זמן כולל
מצרכים:
לעוף:
1 עוף שלם (משקל 1.5-2 ק"ג), עם העור
2-3 כפות שמן זית
כפית גדושה מלח גס
כפית שטוחה אורגנו מיובש (אפשר גם רוזמרין טרי קצוץ, עלי טימין, זעתר ועוד עשבי תיבול שאוהבים)
1/2 כפית פלפל שחור
לירקות:
2 ק"ג ירקות שאוהבים. אני שמתי את הרשימה הבאה, אבל תרגישו חושי לשים יותר מירקות שאוהבים ולשחק עם מה שיש לכם בבית:
2 בצלים סגולים, קלופים
2 בטטות בגודל בינוני, קלופות או מקורצפות היטב ושטופות
2-3 גזרים, לא חובה לקלף
3 תפוחי אדמה
1 שומר
1 קולרבי
1/4 כרובית
את הירקות מתבלים ב..:
2-3 כפות שמן זית
כפית שטוחה מלח גס
כפית שטוחה אורגנו מיובש (אפשר גם רוזמרין טרי קצוץ, עלי טימין, זעתר ועוד עשבי תיבול שאוהבים)
1/2 כפית פלפל שחור
אופן הכנה:
מתחילים בירקות:
- חותכים גס את כל הירקות. שמים בתבנית תנור עמוקה עם נייר אפייה או במגש צלייה (רוסטר). מתבלים בשמן זית, מלח, פלפל ואורגנו מיובש ומערבבים בעדינות.
- מכניסים לתנור בחום של 200 מעלות למשך 30-40 דקות, עד שהירקות מתחילים להתרכך אבל לא רכים לגמרי (מצב חום עליון תחתון, לא טורבו, לא צריך לחמם מראש).
- מוציאים את הירקות מהתנור.
אפייה ראשונית לעוף:
- מנמיכים את חום התנור ל-140 מעלות (כן כן!).
- מניחים מעליהם על העוף, צד החזה כלפי מעלה. מתבלים את העוף מכל הכיוונים בשמן זית, מלח, פלפל ואורגנו מיובש.
- אוטמים את התבנית ברדיד אלומיניום (ניתן גם לשים שכבת נייר אפייה מעל)
- מכניסים לתנור לשעה ו-20 דקות, או עד שהעוף מבושל לחלוטין.
- שימו לב – יוצאים אדים חמים מהתבנית כשמסירים את הכיסוי אז נא לפתוח בזהירות.
- מומלץ לבדוק עם מדחום גשוש שמחדירים למרכז חזה העוף = הוא צריך להגיע לטמפרטורה פנימית של 70 מעלות. דרך נוספת לבדוק: עושים חתך באזור חזה העוף או באזור הירכיים – הנוזלים שיוצאים צריכים להיות שקופים ולא עכורים.
- היה והעוף לא מבושל מספיק – אוטמים בחזרה את התבנית ומחזירים לתנור לעוד 15 דקות (וחוזר חלילה).
השחמה:
- כעת, מחממים את התנור ל-200 מעלות.
- מחזירים את המגש לתנור ללא כיסוי ל-15-20 דקות עד שהעור מזהיב והירקות זהובים ויפים.
- מוציאים מהתנור ומניחים בצד ל-10 דקו לפני שפורסים או מפרקים את העוף לרבעים.
המתכון הופק בשיתוף אתר קוק אנד בייק (חברת רוסולינג). מעבר לקופון לאתר שלהם עליו סיפרתי לכם בהקדמה, ארגנתי לכם קודים להטבות בחנויות עצמן: לינק לסניפי הרשת >> https://bit.ly/3a2juQ2
1. על כל סכיני ARCOS 40% – קוד קופון V5011
2. על כל roso toolz 35% – קוד קופון V5031
3. מוצרי VALIRA ב-40% הנחה – קוד קופון V5002
בהצלחה! ואל תשכחו לספר איך יצא באינסטגרם, בפייסבוק או כאן בתגובות =]
>> לאוסף המתכונים הגדול שלי לפסח
היי. אפשר רק עם כרעיים?
בהחלט, אותו מתכון, סיבוב ראשון בערך שעה
אני משוכנע שהעוף שלך מאד טעים בצורה שאתה כותב. אני במקרה אתמול בישלתי בצורה דומה למה שאתה כותב
והתוצאה היא מצויינת. ההבדל היחידי בינינו , אתה שם כל מיני ירקות עם העוף ואני שם רק תפוחי אדמה שחתכתי לקוביות גדולות ובישלתי אותן בשש דקות בערך ,ערבבתי אותם יחד עם אורגנו טרי,מלח ופלפל והוספתי אותם לעוף שכבר היה בערך כחצי שעה בתנור. השאר היה בדיוק כפי שאתה כתבת, בתחילה חום מאד נמוך ובסוף להשחמה חום גבוה. במקום שמן זית אני משתמש בחמאה שנותנת טעם מיוחד לעוף . (כמובן לא לשומרי כשרות).
בכל אופן תודה על המרשם
נשמע נהדר! תודה ששיתפת
כשאני מכינה עוף עם תפוחי אדמה וירקות התבנית מתמלאת בשומן ונוזלים והירקות שוחים בתוכה. מה אתה עושה כדי למנוע את זה ?
C
מתכון מעולה שגרף אצלי בבית הרבה שבחים והיה מאוד טעים. תודה!
שמח לשמוע!
היי נעמה =] אישית אני פשוט מנגב בנוזלים הללו לחם כי הם טעימים מאוד
מה שיכולה לעשות הוא להעביר את העוף והירקות לצלחת הגשה, את הנוזלים לצקת לסיר ואז לבשל אותם קצת עד שרוב המים מתאדים ומקבלים רוטב – צריך לתבל אותו קצת במלח וזהו
אגב עם רוסטר טוב (כמו שאני השתמשתי) אפשר גם לתת לנוזלים להצטמצם בכלי עצמו שמאים לכיריים
שלום
האם שימוש ברוסטר (כמובן עם מכסה) מחליף לי את הסגירה ברדיד האלומיניום?
תודה
אורי
אם העוף נכנס פנימה עם המכסה סגור כמובן
לפי המתכון, הירקות נאפים בתנור בשלשת שלבים כשעתיים או קצת יותר. נשאר מהם משהו?
הכנתי את המתכון אחד לאחד ותמיד הירקות לא יוצאים עשויים מספיק, בעיקר התופח אדמה והגזר. עד שהם מוכנים הבטטה כבר ממש רכה ומתפרקת. כדאי לבדל את הירקות מראש?
היי שני
האיטום של הירקות בתבנית מספיק טוב?
יכולה לחתוך אותם קטן יותר להבא
תודה עוז,
שאלה
במתכון אחר של עוף בדבש עם ירקות האפייה בתנור היא עך 200 מעלות לשעה ורבע ,במתכון פה העוף מבושל בטמפרטורה נמוכה יחסית לכמעט אותו פרק זמן . למה יש הבדל ,ממה נובע ,מה נכון יותר למתכון האחר והדי דומה של עוף בדבש עם ירקות ?
תודה רבה ויום טוב
היי אסף =] שאלה מצוינת
במתכון לעוף בדבש השתמשתי רק בירכיים/כרעיים
בעוף שלם יש לי גם את החזה, שהוא נתח הרבה יותר רגיש להתייבשות, ולכן אני בוחר בטמפרטורה נמוכה יותר כדי למזער את הביכוי שיתייבש
כרעיים/ירכיים פחות מתייבשות בבישול ממושך ולכם במתכון לעוף בדבש עבדתי בחום גבוה יותר
עוז, תודה על המתכון. יצא מצויין.
הוספתי לתיבול דבש ופפריקה מעושנת. בישלתי יותר זמן ממה שאתה ציינת, ויצא מצויין. אהבו!
גם אני חשבתי להציע להכניס את העוף לתנור בכלי סגור. היום לא כל כך מומלץ השימוש של נייר/תבניות כסף בהכנת דברי מאכל. או שלך יש דעה אחרת?
מסכים לגמרי
אם יש כלי סגור עם מכסה מתאים לתנור זה בהחלט הכי מתאים
וואו מתכון מדהים!! תודה רבה לך
זה פעם ראשונה שאני מכינה עוף שלם
הולכת לאמץ את המתכון הזה לעוד הרבה פעמים!
הסברים ברורים וטובים פירוט על כל שלבי ההכנה
ממליצה מאוד!
תודה רבה יעל איזה כיף לשמוע 🙂
היי,
מה לגביי הוספת נוזלים כמו יין או מים?
אפשר אבל הרבה נוזלים משתחררים מהעוף והירקות
יצא מצוין. שמתי סלק במקום דברים שלא היו לי, וגם התאים פה.
שמח לשמוע =]
מה מצב התנור בשלב של הכנת העוף- אפייה ראשונית והשחמה ? האם גם חום תחתום עליון ללא טורבו ?
כן
יעבוד גם רק עם שוקיים?
בטח
שלום עוז אני רוצה להכין שתי עופות לשבת והשאלה שלי האם ניתן להכין ביום חמישי וביום השיש לפני שבת לחתוך ולחמם בתנור בחום נמוך? אשמח לקבל ממך כל טיפ לחיתוך יפה וחימום בלי לאבד טעם ועסיסיות
היי נעמה
בהחלט אפשר
הייתי מחמם ב140 מעלות כזה
וחיתוך מוצלח בעזרת מספריים – יש סרטונים ביוטיוב בשפע