אחד מחומרי הגלם האהובים עלי בעולם הוא פטריות. אני אוהב אותן במוקפצים, אני אוהב אותן בתבשילים וגם במרקים, ואחת השיטות הכי פחות מוכרות להכין אותן היא פשוט פטריות בתנור.
כששמים את הפטריות בתנור לוהט עם כמה חברים שיתנו הן טעם, הן מתרככות, מזהיבות ומקבלות טעם נהדר במינימום מאמץ.
שבועות הוא החג הלא רשמי שלהן, בפשטידות, בקישים ושאר מאפים ממולאים, והפעם רציתי לכתוב עבורכם מתכון שיהפוך אותן לכוכבות האמיתיות של המנה, בלי גבינות, בלי בצקים.
אני משתמש בפטריות המופלאות של חוות תקוע, שמגדלים ומייבאים לארץ פטריות מיוחדות, כאלו שלפני כמה שנים קצרות היה קשה עד בלתי אפשרי להשיג סתם ככה בסופר או אצל הירקן. אני מתייחס אליהם בהמון כבוד וכמעט לא נוגע או מתעסק.
מבחינת גיוון, כל המרבה הרי זה משובח, אז שמתי ארבעה סוגים (אתם יכולים לשים איזה סוג שבא לכם).
השתמשתי בפטריות מלך היער, בשרניות ונהדרות, פטריות יער, שיש להם טעם עדין עשיר, פטריות שיטאקי, שנחשבות בריאות ומזינות במיוחד (לא להאמין שהן גדלות בארץ!) ופטריות שימג'י, בעלות הצורה החמודה והטעם העדין.
>> אם תכינו איתן פסטה ברוטב שמנת פטריות היא תצא מופלאה!
את הפטריות צריך לחתוך גס, להפריד מהבסיס או לנתק מהרגל (כל פטריה והסיפור שלה, במתכון הכל מסודר).
אחרי עבודת ההכנה הקלה פשוט מעבירים לקערה ומערבבים עם רוטב סויה, סילאן ובלסמי, שמתחברים נהדר עם הטעם של הפטריות. הוספתי גם עשבי תיבול טריים (טימין + אורגנו), שמן זית שיסייע להוליך את החום וגם מלח כמובן.
להרבה אנשים אין בבית להבה מספיק חזקה כדי לתת לפטריות את מכת החום שהן צריכות כדי להזהיב ולקבל טעם ממש וואו, והתנור עושה את זה בשבילכם מצוין.
את הפטריות המוכנות אפשר להגיש למרכז השולחן כמנה בפני עצמה (סוג של אנטיפסטי מושקע), ואפשר להשתמש בהן בתור תוספת לפירה, פולנטה, ריזוטו, ואפילו קוסקוס, להניח מעל לחם קלוי ועוד.
לפני שאתם שואלים:
- אפשר כמובן להשתמש גם בפטריות פורטובלו ופטריות שמפיניון במתכון
- ללא גלוטן: משתמשים ברוטב סויה ללא גלוטן
- הבלסמי, הסויה והסילאן משדרגים את הטעם אבל בת'כלס – טעים גם הכי פשוט, עם שמן זית ועשבי תיבול וקצת מלח.
מתכון פטריות בתנור בסויה וסילאן / עז תלם
3-4 מנות, טבעוני, 5-10 דקות עבודה, 20-25 דקות זמן כולל
מצרכים:
לפטריות:
3-4 סלסילות פטריות, עדיף מסוגים שונים
2-4 כפות שמן זית
1-3 כפות רוטב סויה איכותי
1-2 כפות חומץ בלסמי (רשות)
1-2 כפות סילאן (מעדיף תמיד סילאן טבעי 100% תמרים)
עלים מ3-4 גבעולי אורגנו ו/או טימין (או כפית אורגנו/טימין מיובש)
1/2 כפית מלח דק
להגשה:
חופן שקדים פרוסים, קלויים
1/4 צרור פטרוזיליה, קצוץ דק (אפשר גם בצל ירוק/עירית)
אופן הכנה:
- מחממים תנור ל-220 מעלות, חום עליון תחתון.
- חותכים גס את הפטריות הגדולות, פטריות קטנות משאירים שלמות. אם משתמשים בפטריות שיטאקי, מורידים להן את ההרגל (עם סכין ואפשר גם עם מספריים).
- אם משתמשים בפטריות שימג'י/שינוקי, מורידים את הבסיס (1 ס"מ תחתון) ומפרידים את הפטריות. פטריות יער מפרידים מעט אחת מהשנייה לחתיכות גסות.
- מעבירים את הפטריות לקערה ומוסיפים את כל שאר המצרכים (סויה, סילאן, בלסמי, שמן זית, עשבי תיבול). מערבבים בעדינות ומעבירים לתבנית תנור עם נייר אפייה.
- מכניסים לתנור (220 מעלות) ואופים 8-15 דקות, או עד שהפטריות התרככו. אם רואים שהצטברו הרבה נוזלים בתחתית, ניתן להגביר את חום התנור למקסימום ולהמשיך לצלות עד שרוב הנוזלים מתאדים (אתם רוצים שיישאר טיפה רוטב בתבנית).
- מוציאים ומגישים – בהגשה ניתן לפזר מעל פטרוזיליה קצוצה ושקדים קלויים.
- מעולה כמנת פתיחה קרה או חמה, ואפשר להגיש חם מעל פירה, פולנטה, אורז אחד אחד ועוד.
- נשמר בקירור 4-5 ימים.
הופק בשיתוף חוות תקוע
הכנתם? איך יצא?? ספרו לי בתגובות או בעמוד הפייסבוק!
רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר
לעוד מתכוני ירקות:
פאד קפאו צמחוני
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
הבטטות הכי טעימות בעולם
האם מתאים להכנה גם יום קודם, או חייבים להגיש מיד?
ניתן להכין 4-5 ימים מראש
עז שלום רב, ראשית תודה רבה על כל הידע המעשיר שאתה חולק איתנו, נהנת לקרוא ולהחכים וכמובן להכין את המתכונים שלך. אשמח לעזרה במציאת רוטב בלסמי טעים. בשנים האחרונות רכשתי רטבי בלסמי של חברות שונות כולל תוצרת איטליה ולצערי התאכזבת כל פעם מחדש,י משום מה הטעם לא זהה לזה שבחו"ל, מה שרכשתי חמוץ יותר. האם יש לך המלצה על חברה , על מוצר איכותי. תודה רבה והמון בריאות לכולם.
היי אילנית
תודה רבה על המילים החמות!
אני משתמש בבלסמי שי יד מרדי והוא נהדר בעיני, בכל מקרה אפשר פשוט לשחק עם החמיצות ולהוסיף יותר סילאן/מלח לפי טעמך
היי!
אתה לא שוטף את הפטריות?
היי רותם
בהחלט אפשר! פשוט שוטפים טוב המים זורמים ומניחים במסננת/מנגבים עם מגבת מטבח כדי לייבש
איך אתה ממליץ לנקות פטריות?
היי דנה =]
פשוט שוטפים טוב המים זורמים ומניחים במסננת/מנגבים עם מגבת מטבח כדי לייבש
המתכון הזה מושלם, אנחנו מכינים כל שישי כמות ענקית ואוכלים את הפטריות עם הכללל, תוספת לסלטים, לעיקריות, לסנדוויצים, וגם סתם ככה לנשנש מול המקרר…
פשוט מושלם לאוהבי פטריות!
היי עז, כבר זמן מה שבא לי פטריות, בצורות שונות ומתכונים שונים, לכן מהרגע שראיתי את המתכון ידעתי שאני חייבת להכין אותו בהקדם! אתמול סופסוף זה קרה, וגיליתי ש-אכן! הייתי חייבת ועוד אהיה חייבת להכין אותו בעתיד! פשוט מעוללללללה!! תודה רבה לך על עוד להיט שנכנס לקלסר המתכונים שלי 🙂
שמח לשצוע דניאלה היקרה! כיף שאהבת!
אי אפשר להפסיק לאכול אותם. עשיתי מספר פעמים, תענוג. בכלל תענוג לקרוא ולהכין מתכונים שלך. תודה לך
שמח לשמוע!
היי עוז
תחילה תודה רבה על מתכונים מופלאים, ראוי להערכה שאתה משתף עם כולם אץ המתכונים הטעימים שלך .
לגביי סויה , למי שאסור סויה במה ניתן להחליף ?
היי מורן,
השתמשי במלח
היי עז
האם מתאים להוסיף לזה קישוא?
אוהבת מאוד את השילוב של פטריות עם קישואים
היי דניאל
שווה לנסות
פרוסות עבות עובי 1 ס"N ככה
היי עז !
קודם כל חייבת לומר שאני ממש אוהבת את הבלוג שלך ולפעמים נכנסת לקרוא ולהחכים פשוט בשביל הכיף 🙂
כבר עשיתי דיי הרבה מתכונים מכאן וביום שישי האחרון עשיתי את הפטריות בתנור לשבת.
היה מושלם ! תודה רבה
עכשיו עשיתי שוב מחכה שיצא מהתנור
תודה !
יעל
שמח לשמוע יעל!
הי
אני נעזרת בידע שלך המון. תודה רבה.
המתכון מתאים גם לשמפיניון?
בהחלט
עז יש לך את אחד האתרים הטובים אם לא הטוב ביותר בתחום המתכונים. כזה שפע והסברים מדוייקים אין בהרבה מקומות. תודה
תודה רבה סיון היקרה על המילים 🙂
האם אפשר לשים טריאקי במקום סילאן או אפילו לשים סוכר חום?
היי מאיה
אין בעייה
וואו מושלם!!! כמה פשוט ככה טעים.
תודהה!
איפה קונים את סוגי הפטריות המיוחדים האלה?
ירקנים ואפילו סופרים
מושלם!!
חובה להכין כמות כפולה לפחות
לבריאות רוני ותודה לך:)
עשיתי פעם ראשונה והפטריות יצאו טיפה מסטיקיות… מה יכולה להיות הסיבה? אולי לתת להן עוד זמן בתנור?
איזה פטריות שמת?
עז, יופי של מנה. השבוע היא השיגה שיאים. היו הרבה אורחים, ואני מגישה אותה תמיד בצד, בנפרד, כי יש לי בן שלא אוכל פטריות וגם לא שום דבר שפטריה נגעה בו. אז שמו אותה על תפוחי אדמה אפויים, על פשטידת ירקות, על מנות עוף ועל אטריות אורז. כל אחד כלבבו. מעולה. וכל כך קל להכין. תודה רבה רבה.
שמח שאהבת דרורה!
וואו….. פעם ראשונה שהכנתי ויצא מושלם !!!!
האם אפשר גם להקפיץ במחבת???
שמח אהבת! בהחלט ניתן, מחבת כמה שיותר רחבה, ותני לה להתחמם היטב לפני שמוסיפה את הפטריות
המון תודה על המתכון. ברגע שהכנתי בפעם הראשונה המנה הזאת נוכחת בכל חגיגה אצלי וגם אצל חברותיי. דליקטס 🙂
שמח שאהבת!