טעים להכיר: פיורטי, זן חדש ומרגש של כרובית

פיורטי
כרובית פיורטי בתנור. צילום: עז תלם

את חיבתי הגדולה לכרובית אתם מכירים היטב, והיום אני שמח לבשר לכם שיש זן חדש שלה שממש מחכה שתנסו אותו. קוראים לה פיורטי, והיא הכלאה בין כרובית לאחיה הקרוב ברוקולי.

יש לה תפרחות לבנות ועדינות וגבעולים ירוקים ארוכים, פחות נוקשים מאלו של הכרובית. הטעם שלה מאוד מזכיר את זה של המלכה הלבנה, רק טיפה עדין ואפילו מתקתק יותר. למרות השם עם הניחוח האיטלקי, היא למעשה פיתוח של חברת זרעים מיפן.

היו מספר ניסיונות לגדל את הזן הזה (שעונה גם לשמות Fioretto, Biancoli, Caulilini) בארץ, אבל הם נשארו בקנה מידה מצומצם יחסית. עכשיו בשעה טובה הוא זמין בתפוצה הרבה יותר רחבה (רשימת חנויות מסודרת בהמשך).

פיורטי
תפרחות עדינות עם גבעולים שמתרככים במהירות. צילום: עז תלם

מי שמביא את בשורת כרובית הפיורטי היא חברת כרמלים, שמשווקת תוצרת חקלאית יפהפייה של ירקות טריים מיוחדים (כמו אספרגוס, אפונת שלג, ברוקומיני, סלנובה ועוד).

לפי דן כרמל, מנהל הגידול של החברה, זהו זן חדש שצובר אט אט תאוצה ופופולריות ברחבי העולם. למרות שמדובר בירק עונתי, בארץ היא זמינה לאורך כל השנה, וזאת בזכות העובדה ששדות ממנה נשתלו בגולן, בערבה ובעמק יזרעאל.

בתקופה הקרובה היא צפויה להיות זמינה במארזי תפרחות שומרי טריות של 500 גרם, ובהמשך אולי יהיה ניתן להשיגה גם בצורת ראש המכיל מספר תפרחות גדול. אצלי במקרר המארז החזיק שבוע וחצי.

פיורטי
דן כרמל בשדה פיורטי. לוקח לה שלושה חודשים להגיע לגודל שוק. צילום: טל גליק

איפה קונים?
מארזי כרובית הפיורטי החלו להיות מופצים ממש בשבועות האחרונים. ניתן למצוא אותם בסניפים מובחרים של הרשתות שופרסל (כולל שופרסל אונליין), יוחננוף, סטופמרקט וחצי חינם, וכן בחנויות עצמאיות כמו חנות המשק של כרמלים במושב היוגב, משק ימיני בצופית, ארץ ערבה ונגב בנמל תל אביב, צרכניית יודפת, פיין מרקט ברמת חן ועוד.

הקליקו כאן לרשימת חנויות מעודכנת

איך מבשלים?
כשקיבלתי את הפיורטי הביתה לניסיונות, ממש התרגשתי, זה נראה כמו זר מתנה, ודמיינתי איך הוא מקשט אגרטלים במרכז שולחן חגיגי.
מכיוון שיש לו צורה מאוד מיוחדת, בעיני חשוב לשמור עליה.


כלומר: כל מתכון כרובית שבו אומרים לכם לגרר, לקצוץ דק או לטחון אותה לפירה או קרם פחות תופס עליה (כלומר, זה יהיה טעים, אבל מי ידע שהשתמשתם בכרובית המיוחדת).

מצד שני, כל מתכון ששומר על הצורה הארוכה והיפה שלה יעשה לה חסד: במרקים כפריים כמו מינסטרונה, במנות פסטה שונות או במנות אנטיפסטי שונות היא תהיה מושלמת! ניתן גם להכין ממנה חמוצים, לשלב במנות מוקפצים שונות (כמו למשל פאד קפאו צמחוני) או תבשילי קארי והכי פשוט: לצלות אותה.

חברות וחברים לא לשכוח לעקוב אחרי גם באינסטגרם @oztelem טעים שם מאוד

פיורטי
טיפה מיץ לימון מעל ואתם מסודרים. צילום: עז תלם

פיורטי בתנור
הדרך הכי קלה להכין את הפיורטי היא בתנור: פשוט לוקחים תפרחות ממארז פיורטי, שוטפים קלות ומעבירים לתבנית. נשאר רק להוסיף שמן זית, מלח וחום גבוה ואתם מסודרים. מי שרוצה מרקם רך יותר, יכול גם לנסות לתת לה הרתחה קלה לפני התנור, אישית בבית לא מצאתי שהשלב הזה חיוני.

תפרחות פיורטי אפויות נהדרות בפני עצמן כמנת ביניים או מנת אנטיפסטי, ואפשר גם לצקת עליהן טחינה, לשלב אותם בסלטי קטניות שונים (כמו למשל סלט עדשים), להניח מעל ריזוטו או פולנטה או עם פירה. הן נהדרות גם עם מתבלים כמו צזיקי, צ'ימיצ'ורי או רומסקו.

פיורטי
ריזוטו כרובית עם פיורטי מתוך סדנה שהעברתי. צילום עז תלם

לפני שאתם שואלים:
אפשר להכין את מתכון הפיורטי עם כרובית רגילה, היא פשוט יוצאת אחרת.

פיורטי
פשוט יפה =] צילום: עז תלם

מתכון תפרחות פיורטי צלויות בתנור

3 מנות, טבעוני, 5 דקות עבודה, 20-30 דקות זמן כולל

מצרכים:

500 גרם (שקית אחת) תפרחות פיורטי
2-4 כפות שמן זית
קורט (בערך חצי כפית) מלח דק

אופן הכנה:

  • מחממים תנור ל-200 מעלות (חום עליון תחתון).
  • שמים את תפרחות הפיורטי על תבנית תנור עם נייר אפייה.
  • מזלפים מעל שמן זית, מתבלים במלח ומערבבים.
  • מכניסים לתנור וצולים למשך 12-25 דקות או עד שהתפרחות מזהיבות ומתרככות.
  • ניתן להכין ארבעה ימים מראש.
פיורטי
רצועות פיורטי עם לימון ובצל ירוק. ארוחה לילה קלה. צילום: עז תלם

רצועות פיורטי מוקפצות

רצה הגורל ובאותו שבוע בו עשיתי ניסויים טעימים על כרובית הפיורטי הכנתי גם רוטב בולונז, לפי המתכון שיש בבלוג.

כמובן שטעמתי את השילוב בין השניים והתוצאה הייתה מושלמת ממש! האורך של הכרובית הזו נותן לה תחושה של פסטה, ומשם נוצר הרעיון למנה הזאה: תפרחות שעוברות הקפצה קצרה במחבת יחד עם שמן זית + אידוי שמרכך את הגבעולים.

מקבלים מנת ירק נהדרת שאפשר להוסיף לה כמעט כל רוטב פסטה שיש, מהבולונז שהוזכר לעיל ועד רוטב שמנת פטריות. והיא טעימה גם ככה, עם נגיעה קטנה של מיץ לימון.

פיורטי
ככה זה נראה במחבת =] צילום: עז תלם

מתכון רצועות כרובית פיורטי מוקפצות

2-3 מנות, טבעוני, 15 דקות זמן כולל

מצרכים:

500 גרם (שקית אחת) תפרחות פיורטי
2-4 כפות שמן זית
קורט (בערך חצי כפית) מלח דק
להגשה (רשות, אם מגישים עם רטבים מעל אין צורך להוסיף):
2 גבעול בצל ירוק, קצוץ לטבעות דקיקות
כף מיץ לימון סחוט טרי (1/4 לימון בערך)

אופן הכנה:

  • מחממים מחבת רחבה או סיר רחב ושטוח מעל להבה בינונית בלי כלום (שיהיה חם כשנוסיף את הכרובית).
  • חותכים את הפיורטי למעין רצועות של גבעולים שכוללים גם מעט תפרחות.
  • מוסיפים את שמן הזית למחבת/סיר ומיד מוסיפים את התפרחות החתוכות.
  • מטגנים אגב ערבוב 3-4 דקות, עד שרואים שיש אזורים שמזהיבים יפה.
  • מוסיפים מלח וחצי כוס מים.
  • סוגרים מיד את הסיר וממשיכים לבשל 3-4 דקות, או עד שהגבעולים מתרככים מעט אבל לא לגמרי (כמו פסטה אל דנטה).
  • מסירים את המכסה, טועמים ואם רוצים ומסיפים עוד מלח.
  • מגישים יחד עם רוטב פסטה שאוהבים. לחלופין, מוסיפים מיץ לימון טרי, בצל ירוק, מערבבים מעט ומעבירים לצלחת הגשה. מגישים מיד.
  • טיפ: אחרי שמתקרר זה מעולה עם טחינה!
  • נשמר בקירור 4-5 ימים.

הכתבה הופקה בשיתוף חברת כרמלים

רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה אם אתם גולשים במחשב, ובתיבה ממש פה מתחת אם אתם בסלולר

לעוד מתכוני ירקות:

כרובית ברוטב עגבניות שרי
תבשיל קארי אדום עם ירוקים וטופו
מרק עגבניות צלויות
הבטטות הכי טעימות בעולם

שתפו:
הרשמה לקבלת התראות לאימייל
להודיע ​​על
guest

19 תגובות
הכי ישן
הכי חדש הכי הרבה הצבעות
משוב מוטבע
צפיה בכל התגובות
עדנה טפיירו

היי עוז
תודה על עוד פוסט מעניין.הכרובית הזאת נפלאה.אגב אני הכנתי אותה בדרך אחרת לחלוטין.יצא טעים ומעניין.מרחתי אותה בתערובת של
1 כף מיסו בהיר
1 כפית רוטב סויה בהירה
1 כף מירין
1 כף חומץ אורז
צילי אדום קצוץ.
הנחתי על הפלנצה וצרבתי אותה קלות.פיזרתי שומשום והגשתי.
מנה יפה וטעימה.

רעב

כמה עולה הפיורטי?
מענין שאפילו באתר כרמלים היא איננה וגם לא באתר שופרסל ושום חיפוש לא מביא אותה.

אבל אם כבר הזכרת אפונת שלג – מה עם איזה מתכון נחמד ? – זו דווקא קיימת עכשיו בשוק.

ליאת

אצלנו קוראים לה
Baby Cauliflower
ויש גם את הBaby Broccoli
שנראה אותו הדבר רק בברוקולי

רוני מלחין

שלום וחג חנוכה שמח
נכנסתי לראשונה לבלוג והתאהבתי,
מתכונים כלבבי, כבר היום אנסה משהו, אולי מרק שמתאים ליום חורפי.

אפרת

בדיוק היום רכשתי מארז פיורטי. אנסה להכין לפי המלצותיך. נראה ירק נהדר.

אפרת בקשי

הי
קנינו אותה בחצי חינם חולון לפני כמעט שבועיים
היא נפלאה! עדינה, אין פחת כמו הכרובית רגילה .
השתמשתי בה כחלק מירקות מוקפצים עם חזה עוף
היתה נהדרתמ

מוניקה

כול מ ש אתה מכין זה טעים.

רחל

האם ניתן להשיג זן זה נקי ללא חרקים כיתר מוצרי חסלט

נראה אוכל,מעולה!

הירשמו לעדכונים במייל