היום אני הולך להקדיש מנה לאחד הירקות שכמעט אף פעם לא מקבל את מרכז תשומת הלב: גזר. הוא מזין, בריא, זמין כל השנה, ובדרך כלל הוא מצטרף כשחקן משנה לעוד ירקות, כמו למשל בצל או סלרי כשמכינים מרק, כרוב כשמכינים סלט או נודלס כשמכינים מוקפץ.
אז הפעם הוא הכוכב המרכזי, והוא עושה משהו ממש לא שגרתי: הוא הופך לפסטה: רצועות נהדרות ונטולות גלוטן שיכולות להחזיק טעמים של רוטב.
צפו: איך מכינים את הפסטה גזר בבית!
את הרעיון לטגן רצועות דקות של גזר קיבלתי באחת המשמרות שלי בעבודה כטבח לפני 7-8 שנים: הייתי מנצל את ההזדמנות שהיו המון חומרי גלם בשלוף ומנסה להמציא כל מיני מנות – הייתי מגיש אותן לצוות לראות מה עובד (ככה למשל אני יודע שפסטה ברוטב גוואקמולה זה.. לא), וזו אחת המנות שהצוות הכי התלהב מהן.
זו מנה שיכולה להיות ארוחת צהרים קלה (ואפילו משביעה!), היא יכולה להחזיק בתור תוספת לדגים, סטייקים או עוף.
אחרי שהיא מתקררת היא הופכת לסלט מגניב ומלא בטעם, שאפשר לשדרג עם אגוזים, גרגרי רימונים, שומשום ועוד. מה שכיף בה שהיא מוכנה ממש מהר ואין בה יותר מדי התעסקות (כמו שנאמר: 20 דקות וזה שלכם).
נזכרתי במנה ממש לפני ראש השנה – הייתי אחראי על הברכות בסעודת החג ורציתי להביא משהו קצת יוצא דופן לברכת הגזר (שיגזרו אויבינו אמן!). כל סועדי השולחן התלהבו מהשיטה המגניבה להגיש את הירק, וכשהעליתי על זה סטורי באינסטגרם (בואו לעקוב! @oztelem) הוצפתי בבקשות למתכון, אז הנה הוא בשבילכם!
5 קטנות על גזר
1. הוא בן למשפחת הסוככיים, כלומר הוא קרוב משפחה של הפטרוזיליה, השמיר והשומר.
2. מקורו מאזור אוזבקסיטן של היום, והוא תורבת לפני כמה אלפי שנים.
3. הגזרים הראשונים היו אדומים, לבנים, צהובים ואפילו סגולים. הגזר הכתום הוא מוטציה שפותחה במאות האחרונות על ידי חקלאים הולנדיים שרצו ירק שיתאים לצבע בית המלוכה.
4. במלחמת העולם השנייה, חיל האוויר הבריטי פיתח טכנולוגיות רדאר סודיות שסייעו לטייסיו להפיל מטוסים גרמניים רבים. מכיוון שלא רצו שהאויב יחשוד שיש להם יתרון תחרותי, הם פשוט הפיצו תעמולה לפיה הטייסים שלהם אוכלים המון גזר. במילים אחרות.. אכילת הרבה גזר לא משפרת את הראייה (לקריאה נוספת).
5. ארנבים לא אוכלים גזר. לכל היותר את העלים שלו. בחורף, שיא עונת הגזרים, כדאי ואף רצוי לחפש גזרים שנמכרים עם עליהם. כל מה שאפשר לעשות עם פטרוזיליה (אפילו צ'ימיצ'ורי) אפשר לעשות עם עלי גזר.
לענייני הפסטה
חשוב לבחור גזרים גדולים שיניבו רצועות ארוכות שיזכירו פסטה ארוכה כמו פפרדלה/פטוצ'יני. אותם מגלפים עם הקולפן הנאמן שלכם – פשוט ממשיכים את התנועה של הקילוף כדי להוציא מהגזר כמה שיותר רצועות.
לקראת הסוף כבר יהיה קשה להוציא רצועות יפות מהגזר אז את השאריות יכולים פשוט לאכול או לשמור במקפיא לפעם הבאה שמכינים מרק או ציר (ותודה לאביעד ולדמן על הטיפ).
הרוטב של רצועות הגזר הוא אליו אוליו (aglio olio), או בעברית פשוטה שום ושמן זית, זהו אחד מרטבי הפסטה הקלאסיים ביותר וכל הטעמים שלו הולכים מצוין עם גזר!
אז מה עושים?
במחבת הכי רחבה שלכם (רצועות הגזר תופסות הרבה מקום ואז מתכווצות ומתרככות) מחממים שמן זית. מוסיפים את רצועות הגזר ומקפיצים אותן קצת – אתם תראו שהן נהיות רכות יותר.
מפנים מקום במחבת ומוסיפים למקום הפנוי שום כתוש/מגורר/קצוץ – שמים אותו עכשיו כי הוא נוטה להישרף. אחרי שמטגנים את השום טיפה (רק כדי להיפטר מהטעם הגולמי) מערבבים הכל יפה כדי שהשום ילטף את כל רצועות הגזר.
אז מתבלים במלח, מוסיפים פטרוזיליה קצוצה ומיץ לימון – טועמים לראות שאתם מבסוטים מהמרקם והטעם וזה כל הסיפור!
לפני שאתם שואלים:
- אפשר לשים בצל ירוק קצוץ במקום הפטרוזיליה
- זורם גם עם כוסברה
- אם מצאתם גזרים צבעוניים – לגמרי מתאימים כאן במקום הגזר הרגיל
- מוזמנים לנסות רטבים אחרים, ניחוש שלי שיעבוד טוב גם עם קצ'ו אה פפה
מתכון ל'פסטה' גזר ברוטב אליו אוליו (שום ושמן זית)
2 מנות, טבעוני/פרווה+ללא גלוטן, 15-20 דקות זמן כולל
מצרכים:
3 גזרים גדולים (או 500 גרם גזרים בגודל אחר)
2 שיני שום
חופן קטן עלי פטרוזיליה
2-4 כפות שמן זית
קורט מלח
מיץ מרבע לימון (בערך כף)
אופן הכנה:
הכנות מקדימות:
- מסירים את הקצוות של הגזרים. קולפים אותם בעזרת קולפן ונפטרים מהקליפות.
- ממשיכים את תנועת הקילוף מסביב לגזרים (כלומר, מגלפים 2-3 רצועות ואז מסובבים טיפה את הגזר כדי להוציא רצועות מצד שטרם גולף). כך מגלפים מהגזרים סרטים ארוכים ויפים. את שאריות הגזר שכבר לא נוח לגלף אוכלים או שומרים למתכון אחר (אפשר גם במקפיא!).
- קולפים את שיני השום ומגררים אותן (או קוצצים דק).
- קוצצים דק את עלי הפטרוזיליה.
הכנת ה'פסטה':
- מחממים מחבת רחבה או סיר רחב ושטוח או ווק מעל להבה גבוהה כדקה בלי כלום (שיהיו חמים). מוסיפים את שמן הזית (מלבד כף אחת) ואת רצועות הגזרים.
- מקפיצים מעל להבה גבוהה 2-3 דקות, עד שהגזרים מתרככים מעט. ניתן להוסיף גם 2-3 כפות מים זה יזרז את התהליך.
- מזיזים את תכולת המחבת הצידה, שמים במקום שהתפנה מעט שמן זית ואת השום ומערבבים אותו היטב 20 שניות.
- מערבבים את השום המטוגן עם רצועות הגזר.
- מתבלים במלח וטועמים: רצועות הגזר צריכות להיות גמישות וטיפה רכות, אך עדיים בעלות מרקם. אם הן קשות מדי, ממשיכים לטגן תוך ערבוב מתמיד 1-2 דקות נוספות.
- מוסיפים את הפטרוזיליה ומיץ הלימון. מערבבים היטב, טועמים ומתקנים תיבול לפי הצורך וזה מוכן!
- ניתן להגיש מיד כמנה חמה או לתת לזה להתקרר ואז זה אחלה סלט (אפשר לשדרג אותו! ראו הקדמה).
- נשמר בקירור 3-4 ימים, לא מתאים להקפאה.
ואם כבר מנות ללא גלוטן
ממש לאחרונה פתח חבר יקר בשם דביר בר אתר מתכונים חדש, מקיף ומוקפד שמוקדש כולו לתוכן נטול גלוטן.
תמצאו שם מתכונים נהדרים ללא מוצרי חיטה של מיטב השפים (וגם של דביר שהוא בשלן רציני ביותר), המלצות למסעדות ידידותיות לצליאקים מהארץ ומהעולם, סקירת מוצרים חדשים על המדף ועוד מאמרים שהופכים את העולם הזה לנגיש, טעים וידידותי מאוד. לגמרי שווה ביקור!
רוצים לקבל עדכונים בפוסטים הבאים שלי? כתבו את כתובת המייל שלכם בתיבה מצד שמאל למעלה
לעוד סיפורים ועדכונים ממעבדת המטבח שלי עקבו אחרי באינסטגרם @oztelem וגם בפינטרסט
לעוד מתכוני ירקות מצוינים:
סלטה משוויה עם פלפלים קלויים
סלט חצילים משובח
סלט טאבולה של אלופים
עוז היקר!
מתה על המתכונים שלך.כמעט את כולם ניסיתי ויצא נהדר!
אתה אמן הבישול וגם מיטיב לכתוב נפלא!!!
גם ההסטוריה של המזון מוסיפה תבלין נוסף וטעים .
כל הכבוד!
תודה רבה על המילים החמות שולה היקרה!
בשמחה תמיד 🙂
בהחלט. דרך הכתיבה שלך הפכה את הבלוג שלך למקום הראשון לחיפוש מתכונים. (אגב, ׳הכרנו׳ בזכרון המתכון האדיר לפופקורן שיצא מעולה על הפעם הראשונה). תודה לך והמון הצלחה!
עוז יקר,
ראש השנה מאחורינו. חייבת לך תודה גדולה !
נעזרתי במתכונים שלך ובמיוחד במתכונים הצימחוניים.
תודה מכל הלב עבור היצירות והטעמים,
ההסברים הברורים והרוח הטובה שלך במתכונים
המוגשים בצורה מאד ברורה ועם הרבה אהבה !
שתהיה לך שנה נפלאה !
הי דינה היקרה 🙂
תודה רבה על המילים מחממות הלב!
שמח מאוד לשמוע שהשתמשת ונהנית מהמתכונים שלי בחג =]=]
בשמחה רבה תמיד
שנה טובה ומתוקה גם לך!
גאונות לשמה !!! כרגיל !
תודה רבה עדי =]=]
אהבתי את המתכונים . תודה רבה .
תודה רבה בתיה =]=]
עוז היקר התוודעתי אליך דרך ספר הכרובית ונדהמתי כמה ידע כמה חום ואהבה אתה מביע דרך המתכונים שלך ולקוראים שלך… פשוט חוויה ושאתה אדם מהמם… מאוד התרגשתי ממה שכתבת בסוף תדע שאתה מ ו צ ל ח וכול מי שהציק לך אי פעם יכול לקפוץ…:) גאה בך מאוד ומקוה שגם אתה בעצמך.. בעז"ה תמשיך בדרכך ותודה
היי ענבל 🙂
תודה רבה רבה לך על המילים המרגשות ומחממות הלב
לחלוטין גאה על הדרך שעשיתי ועושה כל יום !
בשמחה ואהבה רבה תמיד
אמן ואמן! לא מתכנן להאט
הי עוז,
המתכונים שלך מצויינים.
אבקש רק להעיר לגבי "גירסת ההדפסה", שהיא מאד לא printfriendly, למרות שמתקראת כך. הרעיון בגרסת הדפסה ידידודית (להבנתי) הוא שהיא תהיה על כמה שפחות דפים. בלי כל הצילומים. צפופה. ידידותית לסביבה.
אז במקום שאנחנו נעשה copy-paste לדף אחר, תבקש שכך תערך, טוב??
תודה וחג שמח. עם פסטת גזר
היי אפרת 🙂
תודה על המילים החמות! שמח שאהבת!
בקובץ שנפתח לך את יכולה ללחוץ על כל בלוק טקסט או תמונה ולהסיר אותם בקליק כדי לקצר את הדף כאוות רצונך
חג שמח
אני עפה על המתכון הזה! זה מפתיע כמה שזה טעים ומספק, תודה!
אני מוסיפה גם קילופי זוקיני (הקליפה) כחלק מהפסטה, ומפזרת בסוף קצת צילי גרוס וגילופי פרמזן – שלמות.
תמשיך עם המתכונים המעולים שלך 🙂
היי קארין
שמח שאהבת! גילופי זוקיני זו תוספת נהדרת כאן
בהחלט אמשיך
שלום עז, האם ניתן לחמם את פסטת הגזר על פלטה של שבת? (אחרי שהכנתי אותה…)
היי נעמי =]
בהחלט ניתן אבל רק עד שהיא מתחממת, לא להשאיר אותה על הפלטה רבה זמן כי אז הגזר יתרכך
הכנתי היום גירסה נטולת שום ויצא מצוין.
אתה חושב שזה יעבוד גם עם רצועות של שורש פטרוזיליה מעורבבות עם הגזר?
היי יעל =]
שמח לשמוע! מעריך שכן
מושלם מושלם מושלם
שמח לשמוע ענבל =]
יצא מאוד טעים , ניתן להכין גם עם רוטב עגבניות ?
היי דניאל
בהחלט ניתן, רק חשוב לא לבשל יותר מדי את הגזר שישאר עם מרקם
היי עז, כבר כמה זמן שהמתכון הזה מחכה לי בסימניות, והיום הכנתי פעם ראשונה. האמת שהייתי דיי סקפטית, אבל יצא טוב בקטע מפתיע. הוספתי מעט גרידת לימון, וקליתי על המחבת צנוברים, שקדים פרוסים ושומשום. הגשתי עם אבוקדו ושמן זרעי דלעת.
נשמע מעולה יסמין אחלה שדרוגים =]
שלום וברכה, נראה ממש טוב, שאלה כפרנית – אפשר להשתמש בפטרוזיליה יבשה? תודה רבה ושנה טובה
היי שרה
אין בעייה =]
ממש ממש מוצלח וזריז!
גם חם וגם קר
תודה רבה שמח לשמוע!